India vs China

 

Sau cand sub paravanul “rasismului” se ascunde de fapt incompetenta crasa. Cand dai dovada de incompetenta si cineva iti spune acest lucru in fata, poti sa ai onoare si sa recunosti, sau poti ridica falsul scut al rasismului si sa sustii ca esti o victima a comportamentului rasist al interlocutorului…

Cu foarte putin timp in urma, populatia Indiei a depasit ca numar populatia Chinei. Ca o fi de bine, sau c-o fi de rau ei stiu, putin imi pasa mie de aceasta depasire, cu atat mai mult cu cat daca ne uitam la calitatea vitetii din cele doua tarii, ea nu este una care sa fie obiect de invidie sau de luat ca exemplu.

Dar, si aici intervine ipocrizia presei indiene, cotidianul german Der Spiegel, a ilustrat respectiva stire cu caricatura de mai sus, in care un tren rapid chinezesc este depasit de un tren supra-aglomerat  indian.

Presa indiana a sarit in aer si a acuzat cotidianul german de… rasism. De unde si pana unde greu de explicat cu atat mai mult cu cat situatia din caricatura germana este si reala si foarte emblematica pentru caile ferate din India si stim asta cu totii, o stiu si indienii, si atunci de unde acuzatia de rasism?

Evident ca in caricatura nu poate fi vorba de rasisim ci despre doua imagini cunoscute si embleatice ale celor doua tari: China este cunoscuta pentru reteaua de cai ferate de mare viteza dezvoltata in ultimii ani (mii de km functionali), pe cand in India se duc turistii in mod special pentru o senzatie tare: calatoria in trenurile supraaglomerate locale. Nu este rasism ci un fapt.

Dar este mult mai usor sa clamezi rasismul in loc sa te intrebi de ce China are mii de km de cale ferata de mare viteza, India habarnuam daca are asa ceva. Rasism domnule, nu coruptie si incompetenta nationala.

Mergem mai departe si constatam ca China, cu toate pacatele ei, se dezvolta in mare masura prin propriile sale puteri. Isi construieste singura infrastructura, propriile trenuri, este cel mai mare constructor de nave comerciale, isi construieste singura navele de lupta, radarele si rachetele, fabrica avioane de lupta (clone, neclone, le fabrica la ea acasa), are deja motoare de aviatie proprii, program spatial serios, nu de caricatura precum cel indian.

Exista o enorma diferenta intre China si India si nu in favoarea celei mai mari democratii din lume (India) si aceasta este realitatea faptica, vizibila cu ochiul liber pentru oricine calatoreste in cele doua tari, sau macar are acces la internet.

Ambele tari sunt corupte, nu este un secret, dar in mod clar coruptii de la Beijing sunt mult mai buni decat cei de pe malul Gangelui si asta este inca o realitate cruda pentru indieni.

Dar rasism? Pai daca esti prost, esti prost indiferent de rasa, religie, sau culoarea ochiilor si decent este sa-ti recunosti realitatea din propria ta curte nu s-o dai in realitati paralele sa sau dai vina pe europenii colonialisti. China a fost si ea sub colonialismul european, mai apoi distrusa de japonezi si in final facuta una cu pamantul de, probabil, cel mai distructiv dictator din istorie – Mao Zedong, dar cu toate acestea n-a dat vina pe nimeni, nu s-a plans prea mult, s-au opintit, au muncit din greu si vedem astazi care este diferenta dintre cele doua natiuni.

Asa ca de unde rasism mai fratilor indieni? De peste 30 de ani va canoniti sa construiti un avion de antrenament (LCA Tejas) si nu v-a iesit nici acum si abia peste 40 de ani de la demararea programului s-ar putea sa aveti ceva cat de cat decent, dar cu motor american.

Pentru ca motorul indigen (dupa alti zeci de ani de incercari si bani aruncati in vant) nu-i bun de nimic. La tancuri n-ati fost in stare, dupa mai bine de 20 de ani, sa obtineti ceva decent. Nu sunteti in stare nici de o racheta AT functionala.

Pai si daca va spunem ca nu sunteti in stare discutam despre rasism sau despre o realitate cruda dar de netagaduit?

Rasism? Nope, doar incopetenta nationala! Recunoasteti probelma si mergeti mai departe, nu mai dati vina pe germani, pe britanici, sau mai stiu eu pe cine. Voi sunteti singuri de vina, voi si sistemul vostru politic si social.

Rasismul este, in ziua de azi, din ce in ce mai mult doar o scuza pentru incompetenta…

PS Si de fapt chiar stirea precum ca populatia Indiei a depasit-o pe cea a Chinei este una relativa, niciodata guvernul indian nu a stiut cati cetateni are.

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. Buna dimineata si felicitari pentru problema expusa. Este extrem de actuala.

    14
  2. Maestre, de obicei ai dreptate, dar acum omiți un aspect esențial. Are Ceaina ceva ca Bollywood? N-are!?

    20
  3. https://www.youtube.com/watch?v=hU9DwpTOv14

    https://thegeopolitics.com/chinas-new-superpower-dam-and-implications-for-india/

    https://asia.nikkei.com/Politics/India-s-hydroelectric-dam-duel-with-China-sparks-local-resistance

    Asta va fi urmatoarea criza intre india si china cu potential de a deveni conflict armat. Cand o sa le taie chinezii accesul la apa indienilor va incepe dansul.

  4. Sa nu uitam doua aspecte ale dezvoltarii Chinei: lacomia acerba a vestului si vasta retea de spioni chinezi. Ambele au stat la baza nasterii Chinei ca mare putere. Idiotii din marile firme vestice care au transferat in China capacitati de productie intregi, ba chiar si laboratoarele lor de R&D (de departe cea mai mare prostie a vestului din ultimii 50 de ani), ademeniti de vrajeala politica a lui Deng, o tara doua sisteme, isi dau cu barda in locuri neplacute acum, si extrem de vasta retea de spioni care alearga cu limba scoasa dupa orice secret occidental. Pai cu astfel de impulsuri, normal ca dai inainte daca mai esti si nitel istet. Despre indieni, chestia cu istetimea lipseste. Asta face diferenta intre cele doua popoare.

    40
    • Și la chinezi lipsește, doar că sînt mai organizați.

      14
    • Atunci cand afirmi ca o populatie are mai multa „istetime” decat alta e timpul sa iti iei o vacanta cu manualele din liceu prietene. Rasismul fix pe aberatii stiintifice ca a ta a explodat in perioada coloniala, ca sa justifice suprematia rasei albe fata de populatiile exploatate din lumea larga.
      Dupa principiul tau, rusii ar trebui sa aiba dreptate in Ucraina ca au un ascendent tehnologic fata de vecinii mai mici – poate scrii o carte sa ii ajuti sa obtina recunoastere internationala pentru ce fac acolo.
      Pe vremea mea se invata la biologie ca proportia alora cu IQ-ul exceptional e in toate populatiile umane constanta. Sigur ca „istetimea” nu e tot aia, da daca esti destul de istet intelegi fondul problemei.

  5. Ă ă ă ă, suntem colonia Europei și a Americii, globalistii și sorosistii nu vor să ne dezvoltăm… Scuzaț’, asta e la noi.
    După mult mult timp, lăcomia vestului a realizat un monstru acum încet încet, lăcomia își mută centrul spre India. Și dacă va uitați prin Deichman, de ex, o să vedeți mulți papuci făcuți în India. La fel, smartfoane. Oare Europa nu mai vrea să facă nimic pe teritoriul ei?

    15
    • Nu. Fiindcă înseamnă mulți bani. Salarii, politici de mediu, etc. Și astea cer bani mulți ceea ce ar însemna scăderea marjelor de profit pentru acționari ceea ce e inadmisibil.

      20
    • Concurenta
      Dacă te plătește cu 500 euro sari în sus că e un salariu de mizerie – nu te-aș contrazice. Dar, punând adaosurile de rigoare cine le-ar cumpăra? Ai ajunge șomer

      1
    • Europa a devenit un apendice. Dacă se inflamează îl scoți dacă nu, nu il bagi in seama.

      2
  6. Câteva aspecte:
    1) India are un program f ambițios de electrificare a cailor ferate în întregime, stil de Elveția. Ar trebui să vedem până la sf anului la cât va ajunge. Acum, nu știu dacă asta implică și modernizări de CE sau introducere de sisteme de mare viteză (am văzut că da, dar sunt limitate). Deci… indienii nu sunt la fel de la pământ cât am crede (și mi-e din ce în ce mai teamă să compar cu Balcanii).
    Asta nu justifică comparația cu China. China are mai mulți km de linii HS decât restul lumii la un loc. Nu neapărat la fel de bune, dar…

    2) Programul spațial indian mie îmi pare relativ remarcabil. E mic, cu beget mic, dar a obținut rezultate surprinzătoare. Cel chinez e mai mare dar… Mult mai opac. E greu de spus exact ce scară are, dar surse îmi zic că, cel puțin pe partea de soft și navigație nu stau rău.

    Cât despre rasism, asta-i o prostie. Dar e o acuză des folosită.

    PS: imaginile cu trenurile indiene pline de oameni știu că sunt vechi, de prin anii 90, și nu mai sunt general valabile. Strict pe poza de mai sus, dacă nu mă înșel, e din Bangladesh, nu India.

    17
    • Cum sa fie imginile din anii „90?! Si acum este absolut la fel pe multe linii…
      In privinta programului spatial sa fim sobri, chinezii au o statie spatiala in constructie, cosmonauti in spatiu, propriul sistem similar GPS.

      11
      • Taikonauți, nu cosmonauți.

        2
      • „Si acum este absolut la fel pe multe linii…”
        De unde știi?

        „chinezii au o statie spatiala in constructie, cosmonauti in spatiu, propriul sistem similar GPS.”
        Astea-s proiecte de vanitate. Cea mai mare realizare a chinezilor este Yolu. Fair.

        Indienii au incercat să faca la fel. Au eșuat. Dar vor incerca din nou. La un moment dat, vor reuși.
        De asemenea, sunt a patra agenție spațială care a reușit plasarea pe orbita marțiană a unei sonde. Celelalte sunt NASA, Roscosmos, ESA. O reușită remarcabilă dat fiind track record-ul sondelor marțiene: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars#Mars_Curse

        Meanwhile, in Europa…
        Intelegi?

        1
    • @Checkmate
      Eu zic ca ai dreptate cu programul spatial indian
      @George GMT
      Eu zic ca nu ai dreptate cu programul spatial indian.
      Specialistii sunt de parere ca India este una din cele mai avansate puteri spatiale dupa USA si China, deci in fata Rusiei, Europei sau altor tari avansate.
      Iata ce spun altii:
      https://www.nasa.gov/press-release/nasa-welcomes-india-as-27th-artemis-accords-signatory
      https://thehill.com/opinion/technology/4076321-india-signing-the-artemis-accords-is-a-historic-win-for-space-exploration/
      https://www.isro.gov.in/
      Eu vreau sa te intreb doar atat.
      Pe baza caror criterii ai afirmat ca programul spatial indian este o caricatura?
      Ce date si elemente te-au condus la concluzia asta?
      Noi romanii avem o boala grea.
      Suntem subiectivi si de multe ori facem afirmatii gratuite fara acoperire.
      Si eu ma includ in categoria asta dar lupt din greu sa ma corectez.
      Nu am mai facut greseala asta de mai bine de 20 ani cand un canadian m-a facut KO in plina sedinta cand mi-a cerut sa imi demonstrez afirmatiile cu date concrete.
      In secunda urmatoare am realizat ca de nervi si frustare am dat cu mucii in fasole rau de tot, si am afirmat ceva ce nu avea acoperire reala.
      Nu puteam sa demonstrez ce am afirmat fara sa ma fac de ras.
      De atunci mi-am invatat lectia si nu mai fac afirmatii fara acoperire.
      Nu compara caile ferate indiene cu programul spatial.
      Ca sa fiu mai exact nici rusii nu stiu sa construiasca automobile (Lada lor nu a pornit nici la ultima expozitie) dar stiu al naibii de bine sa construiasca rachete, asa ca ce concluzie poti sa tragi din asta?
      Sa nu amestecam lucrurile si sa ramanem lucizi si obiectivi.

      6
      • N-o fi el caricatura dar sa sustii ca este in fata rusilor imi pare un pic cam absurd. De asemenea cred ca nici ESA nu are motive de teama, daca ne uitam la ce lucreza europenii, ce rezultate au si unde sunt indienii. Ce m-a dezamagit in cazul lor, a fost o lansare a unei sonde care trebuia sa orbiteze Marte, sau sa amartizeze – nu mai stiu exact. Nu numai ca nu intrat pe orbita, dar s-a dus si s-a tot dus si nimeni nu stie unde o fi acum. Indienii, in loc sa spuna ca a fost un esec, au tot lalait-o pana cand americanii i-au dat in gat in fata presei.

        16
  7. ei s-au nervozat de asa-zisul rasism, dar mult mai aproape – pe meleaguri carpatino-dunarene – asa-zisul patriotism (da’ nu ala bun, ala ranced, putred) e pelerina pentru incompetenta si hotie.

    7
  8. „Exista o enorma diferenta intre China si India si nu in favoarea celei mai mari democratii din lume (India) si aceasta este realitatea faptica, vizibila cu ochiul liber pentru oricine calatoreste in cele doua tari, sau macar are acces la internet.”

    Oare democratia si/sau descentralizarea e de vina? Oare ca sa ajungi sa fi o tara mare si puternic economic, intai trebuie sa treci printr-un regim autoritar, centralizat, pana ce lumea e suficient de educata incat sa stie/si sa aiba de unde sa isi aleaga lideri care o pot conduce intr-un mod democratic pe drumul cel bun? Dar cum reusesti sa iesi dintr-un regim autoritar?

    3
  9. Eu știu ca toate multinaționalele (alea „rele” din Europa și America) dezvolta în India nu în China. Nu am văzut nimic pe la chinezi servicii IT occidtale adică rele din câte vad eu). La ora actuala în primele 10 firme de IT sunt 3 coloși indieni, zero din China. Uitați cati CEO la mari firme americane sunt indieni și câți chinezi. Eu cred ca nu prea e cunoscuta India în domeniul vostru dar cu tot respectul, autorul articolului nu prea vede corect situația. O țară cu arsenal nuclear și cu o populație la nivelul asta e de luat în seama și nu de luat la mișto. Plus ca nu prea pricep, noi vrem China puternica sau pe cineva care sa ii țină cuminți la ei acasă?

    13
    • Poate nu intelegi foarte bine limbajul scris, eu nu vreau nimic de la nimeni, pur si simplu am scris despre o realitate cunoscuta de toti si despre ipocrizia unei parti a presei indiene.
      Ce colosi, ce locul trei, ce alte asemenea chestii fara absolut nici o legatura cu continutul articolului? La misto se i-au singuri, nu i-a nimeni.

      9
    • Diferenta e data in principal de cost.
      Am exemplu direct in compania in care lucrez acum: eu pe pozitie inferioara(ierarhic) castig de 4 ori mai mult decat colegul meu indian.
      Apoi un lucru pe care multa lume nu il vede/intelege e felul in care sunt specialiatii IT indieni. Ei sunt one trick pony. Atat. In momentul in care ai aruncat orice variabila in „rutina” muncii lui l-ai bagat in spitalul de nebuni direct.

      Indianul nu este capabil de gandire logica. In India pentru marea majoritate 1+1=cat are nevoie fiecare in job-ul lor.

      Crezi ca degeaba TOATA munca depusa de colegii indieni (superiori ierarhic) este trecuta pe la noi in Romania pentru verificta si certificat?

      Apoi mai e ceva ce multa lume uita: sunt 1.5 miliarde de indieni. Daca Romanii ar fi sa zicem 300 milioane la numar cum ar sta treaba oare?

      Cat despre acei CEO de mari compabii de IT nu stiu cum se face ca mai toti au dat chix mare de tot in ultimii 10 ani.

      8
      • „Cat despre acei CEO de mari compabii de IT nu stiu cum se face ca mai toti au dat chix mare de tot in ultimii 10 ani.”

        Right…Narayan, Nadella si Pichai ne spune ceva?

        6
      • @Petrudez, nici chinezii nu-s mult mai breji. Lucrez atat cu echipe din India cat si din China. Am fost atat in India cat si in China cu munca: Kolkata, Chennai la indieni si Beijing la chinezi. Cumva pe indieni i-ai descris destul de bine, dar nu pt ca-s tampiti ci pt. ca le indusa de mici ordinea de casta care se extinde dincolo de chestiile strict profesionale: de exp. nu fumau in preajma superiorilor desi in rest „beau” Malboro baietii ca serpii, samd.
        Chinezii nu-s chiar asa de obedienti si supraspecializati (desi incomparabili cu romanii de exp care mereu au de obiectat cate ceva) dar sunt f. lipsiti de gandire critica si inclinati spre copiere fara discernamant. Am fost martor ocular, ca sa spun asa, cand copiau „verbatim” chestii despre care fusesera informati ca au erori in ele. Stilul confucianist.
        Apoi, si poate cu asta trebuia sa incep, indienii sunt un fel de 4 sau 5 in 1, daca spui indian nu spui nimic, poti da de indieni de origine iraniana care-s f bine instruiti, cu ten deschis si sunt in general sefi, poti da de sikh sau de aia aproape negri care se suprapun cel mai bine pe stereotipurile noastre.
        Chinezii, desi diversi etnic si ei, sunt mult mai unificati, ideologia de partid i-a aplatizat mult.
        Ca sa nu o mai intind, in afara ca au peste un miliard si ca sunt in Asia, chinezii si indienii nu cred c-ar putea fi mai diferiti unii de altii. Btw, apropos de prostiile indienilor, un indian candva mi-a servit literalmente faza cu Kerala care e „gradina Maicii Domnului”. Da, au si crestini. La fel ca si chinezii unde am intalnit catolici relativ practicanti in zona Beijingului.

        9
        • La chinezi am observat o chestie

          Orașele foarte bogate (Shanghai, Beijing, Shenzen), unde vezi super building-uri, super infrastructura, trafic auto intens, mașini scumpe peste tot, inclusiv mașini chinezești luxoase

          Și orașele de rangul doi unde se investește mult în crearea unei aparente, bulevarde largi, noduri rutiere spectaculoase, clădiri de birouri sclipitoare dar trafic auto rarefiat, multe scutere, oameni îmbrăcați sărăcăcios

        • Care indieni de origine iraniană? Poate in Pakistan. Paștu, Baluci. In India sunt populații hindu, dravidiene, tibetane, burma, ceva influente arabe și mongole(f puține).

          1
  10. Diferenta dintre chinezi si indieni este cam asa si da, pare rasista:

    La chinezi se aplica vorba aia….Munca de Chinez batran!

    La indieni se aplica cealalta vorba de o stim si noi…..n-ai sa vezi CUC clocind si t….indian muncind!

    Restul se vede cu ochiul liber…pe gooagle sau la fata locului, dupa interes si posibilitati!

    11
  11. Nimic despre influența britanică, Kipling, Eliade, Tagore, Monte Cassino și campania din Burma? Așa, pt inceput…

    1
  12. mah, ce-mi place cand vad romani privind de sus alte civilizatii. Asa ne simtim si noi mai potenti. Hai sa va sparg baloanele de sapun:
    – uitati aici cum arata trenul dintre Trivandrum (statul Kerala- in sudul insulei) si New Dehli (e distanta cam cat de la Bucuresti la Londra). Pun aici un parametru de luat in calcul (It moves at an average speed of 76.36 km/h (47.45 mph) between Delhi and Thiruvananthapuram)
    https://www.thetraveltechies.com/trivandrum-rajdhani-express-first-class-ac-full-train-journey-thiruvananthapuram-new-delhi/
    – un tren nou din aceeasi gara : https://english.mathrubhumi.com/news/kerala/thousands-welcome-pm-modi-in-tvm-flag-off-of-kerala-s-vande-bharat-express-soon-1.8505757
    – cam asa arata gara locala (fosta colonie): https://swachhindia.ndtv.com/swachhata-hi-seva-thiruvananthapuram-railway-station-goes-plastic-free-25122/
    – aeroportul din Trivandum: https://www.trivandrumairport.com/
    – Tivandum are cel mai mare parc tehnilogic IT din India, cam asa arata: https://www.technopark.org/
    Deci baieti mai usor cu imaginatia, inainte de China mai bine comparati cu Gara de Nord si insalubrele trenuri CFR ce merg pe sine din care sar buloanele sau Aerogara Otopeni.
    Mai au mult de recuperat, au o populatie gigantica venita din zona rurala care nu are unde locui, dar fata de acum 30 de ani sunt la foarte mare distanta, timp in care noi inca asteptam in liga tarilor in curs de dezvoltare si in schimb am evoluat mai mult ca societate de consum (pe datorie).
    Eu atat ma intreb, daca nu eram in UE cat de departe mai eram azi fata de ei? Hai sa ne uitam putin aici: https://www.youtube.com/watch?v=a74jHiJvJs0
    Si ca veni vorba de nemti, in Frankfurt dupa ora 22 esti ca in Damasc pe cand in Trivandrum te puteai relaxa seara cu colegii in oras.

    15
    • Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg genul asta de logica…
      Pai am comparat eu India cu Romania? N-am comparat-o, am comparat-o cu China si atunci de unde va vin mai fratilor ideile astea crete? Cititi doar prima litera din primul cuvant?

      Si tu compari siguranta pe strazi intr-un oras german cu unul indian?!

      23
      • Da. Toți nu pricep. Doar tu ești deținătorul adevărului absolut. Am înțeles. Am încetat sa mai comentez pe aici, se pare ca tu cunoști India mult mai bine ca mine (desigur cu o poza din Bangladesh). Ai dreptate. Este cum ai pune o poza din Ferentari și ai spune ca asa e toată România. Eu zic sa ramai la articole despre daci care au inventat 5G.

        2
      • @George, spune cinstit cand ai stat ultima oara in un oras din Germania mai mult de 5 zile? Vezi ca dupa ora 22 strazile difera mult fata de ce era cum 10 ani.
        E plin de sirieni, magrebieni, negrii, afgani si orice alta natie de emigranti si noaptea e deja periculos sa umblii pe strazi, e cam ce am vazut in Strasburg pe la final de 2000.
        Nu am exagerat cand am spus ca in Trivandrum era mai safe, macar aia de acolo aveau teroare de politie care btw este o politie turca X2 ca si brutalitate.
        Nu ai comparat, dar ai emis cu mare usurinta calificative de „prosti, corupti si incompetenti”, ti-am demonstrat ca nu sunt prea departe de noi.
        Legat de China, nu cred ca aveti o imagine prea clara, China s-a ridicat cu tehnologie si investitii occidentale cand lucrau pe 150 usd/luna. Acum chinezii au salarii care le pot depasi pe ale nostre (ca si idee sal mediu in China e de aprox 1100 eur) iar aportul tehnologiei si investitiilor vestice este redus catre 0.
        China a ajuns la potentialul maxim, de acum va incepe coborarea, atat demografica (la final de secol vor avea 800 de mil iar china 1,5 mld) cat si economica. Deja au foarte mari probleme de a tine pretul competitiv iar statul chinez tine yuan-ul artificial devalorizat, altfel ar iesi din orice marja de rentabilitate economica. China nu este un exportator de tehnologie si importator de produse (cum este US) ci este doar un exportator de produse, deci sunt extrem de vulnerabili la jocul concurential.
        In schimb India este acum China anilor 80-90, cu investitii masive si mana de lucru concurentiala.

        1
    • S-au dezvoltat mult. Militar, sunt aproape de China pe convențional, (care e însă în Consiliul de Securitate ONU, deh, au avut nuke mai repede, indienii au făcut-o mai târziu.). Calitativ, in urma. Politica demografică diferita mult față de China, educație în funcție de venituri, nu de talent, istorie tumultoasa după ieșirea din Imperiu, disciplina mai laxa. I-au ajutat mult israelienii, rușii, mai nou și americanii, au perspective clare de dezvoltare, mai ales dacă intră în CS și controlează demografia. Foarte greu sa intre, însă.

      2
      • Este in consiliul de securitate pentru că se numără printre învingătorii principali ai ww2, nu că au avut nucleare mai repede.

        3
        • Hai sa fim serioși. Ăla a fost un criteriu foarte important. Cel mai important.

          2
        • La terminarea WW2 nici măcar nu erau independenți, despre ce vorbim? Erau conduși de Londra. Roosevelt, Churchill, Stalin, de ei îți amintești, sper, ei au parafat pacea.

          4
        • Corect. China naționalistă a fost membru permanent în Consiliul de Securitate ONU din 1945 (când războiul civil cu comuniștii era încă departe de finalul din 1949). Iar China populară, cu nuke cu tot, i-a luat locul abia în 1971.

          3
  13. Versiunea chinezească…
    – Ai auzit, ne-au depășit indienii.. O fi de la politica noastră o familie un copil?!
    – Poate fi și de la Kama Sutra…

    5
  14. Dacă e sa fim cinstiti și corecți , China e peste India cu 10 clase – China e o forța economică , China e o forța militară , China e o forța mondiala …
    India este tara cu cei mai multi locuitori – care este avantajul obținut din acesta realizare ?
    Hai sa ne uitam pe date economice :
    China PIB 17,7 trilioane dolari 2021
    Germania PIB 4,3 trilioane dolari 2021
    India PIB 3,7 trilioane dolari 2021
    Adică economia Indiei este mai mică decât economia Germaniei – o țara de 80 mil locuitori …
    In lumina informațiilor de mai sus , ce pretenții poate emite India ??

    16
    • Matematica e de partea Indiei. Gauss. Plus că au și istorie substanțială.

      5
      • Nu știu ce o fi de partea Indiei , dar China e la câteva zeci de ani in fata Indiei …
        Și mai e un aspect – sistemul politic – care avantajează tot China …
        India este o … democrație , dar e o democrație așa mai corupta – in India sunt , cum e și pe la noi , lideri regionali – care vor sa mănânce și gura lor ceva , așadar , din ce am înțeles , primul ministru când dorește sa promoveze niște legi , are nevoie de sprijinul câtorva lideri regionali , care și aia vor ceva și uite așa , cum e și pe la noi – e cam greu sa progresezi …
        In China in schimb , din punct de vedere politic , conducerea e mai omogena …

        4
        • culmea ,un sistem cumva haotic si recunoscut corupt si plin de bune asumate dar cumva liber la nivel de societate cred ca pe termen lung e mai solid decat minciuna,spoiala la suprafata si coruptia ascunsa.
          primul se poate autoregla ,al doilea doar face implozie.

          19
          • @psycho, ai spus un mare adevar

            5
          • Un sistem politic corupt greu se curata , deoarece corupția are tot interesul sa protejeze sistemul politic existent – și sistemul comunist are un nivel ridicat de corupție , din punctul meu de vedere …
            Adică nu cred ca in Korea de Nord , KIM Jong Un ar putea sa rămână la putere fără ca un grup politic sau militar sa îl susțină … La fel cred eu ca este in orice țara comunista – implozia aia nu se întâmpla foarte ușor …

            4
        • pe logica ta:
          – RPDK ar trebui sa fie peste Corea capitalista.
          – RSR peste Romania de azi
          – RDG peste RFG
          Si lista e lunga…
          Faci o confuzie uriasa. Democratia pare slaba si fragmentata, dar in realitate este cea mai eficienta metoda de promovare valori si idei.
          Inclusiv militar, WW2 a fost castigat de democratie nu de dictatura (Stalin era KO inca din 1942 fara ajutor aliat).

          7
          • ADR la faza cu RSR versus romania de azi la clasamentul adevarului in economie PIB la paritate RSR ul anilor 80 e de doua ori mai puternic decat romania de azi dar asta nu o sa-ti spuna nici o televiziune.

        • India a avut o istorie recentă foarte tumultoasa, atât interna, cât și externă. E un fel de „Balcani ai Asiei”, dar într-o singură țară.. Ciocnirea civilizațiilor. Intra in tiparul „saracie- religii diferite- etnii diverse”. China e mult mai organizata politic și militar, a avut perioade dificile, le-a depășit. E nr 2 militar și economic în lume. De ani de zile au incidente cu japonezii și indienii. India e tot un gigant, economic și militar, cu diaspora puternica și educata. Daca băgăm și Pakistanul în ecuație, e foarte fluida situația. România a avut și are relații bune cu ambele țări, nu mai știu exact câți indieni și chinezi sunt in Romania, dar prin București am văzut multi, unii probabil muncitori sezonieri.

      • …da, dar ceainezii au pe Sun Tzu si stiu ceva-ceva bataie! De istorie, nu mai zic: daca nici astia nu au istorie….

        Ca fapt divers: ca sa scape de invaziile mongole, au construit un zid si gata, au rezolvat problema!

  15. dacă despre india îti poți face o idee și opinie nu se poate spune la fel despre china…..oficial este totul roz acolo dar se acunde mult ,se restrictioneaza la fel de mult ,propaganda e cât statuai lui mao,jocuri de lumini si umbre care cosmetizeaza mult …si astea nu sunt doar tarele comunismului la ei.
    aglomerarile urbane chinezesti sunt una,privincia mica si rurarul sunt alta poveste si accesul e foarte bine controlat.
    daca india e cumva amuzanta si simpatica pt.mine ,china in schimb poate da fiori….americanii nu degeaba joaca acolo la alt nivel.

    12
  16. sunt un mare fan al siteului si mai ales al articolelor scrise de george, dar aici nu pot sa nu remarc frustrarea. frustrarea ca fostii nostri sclavi( bine nu ai nostri, ci ai europenilor) si au luat mare avant si ceilalti fosti sclavi ai noatri( tot ai europenilor, da a alora veritabili) nu sunt capabili sa le opreasca elanul pentru a nu fi noi europenii( din nou aia adevarati) sa ne apucam sa punem osul la treaba, doamne fereste sa ne dam jos din jiltul de sef si sa ne coboram la nivelul de a face munci inacceptabile, cum ar fi sa ne producel macar 10 la suta din bunurile de larg consum. si ca sa nu se simta nimeni ofensat, am recunoscut frustrarea autorului pentru ca si eu impartasesc aceasi frustrare

    1
  17. Cred că vă înșelați în privința Indiei. E adevărat că indienii sunt cu vreo 30 – 40 de ani în urma Chinei, în multe domenii, dar exact asta era situația Chinei în anii 70 – 80, în raport cu US. Chiar și în raport cu marile economii europene China părea la ani lumină, dar azi economia Chinei e peste economia UE. Astăzi, economia Indiei e una dintre cele mai dinamice din lume, cu creștere medie de pests 6% anual, iar în următorii 5 – 6 ani va depăși atât economia Germaniei, cât și pe cea a Japoniei. Iar multe ezitări, indienii par să fi realizat calitatea tehnicii militare rusești și se orientează către US, UK, Franța. Rivalitatea Indiei cu China o va determina pe prima să se alinieze tot mai mult la AUKUS și la o formă de alianță extinstă cu US, Japonia, Coreea de Sud, UK pentru îndiguirea Chinei, iar asta îi va aduce și prosperitate economică. În 10 ani India se va uita de sus la oricare economie europeană.

    1
  18. fapt divers…azi intru pentru prima data in magazinul chinezesc deschis la noi in cartier de cativa ani .
    cumpar ceva de sezon,plici pt.insecte si evantai pentru bătrâni…9 lei fiscalizati cu bon,patronii la casa de marcat fara habar de limba de romana dar priceputi la numere si bani.in magazin angajate fete de-ale noastre pentru indrumat clientii …
    ies si intru in bacania romaneasca de mai incolo pentru apa,paine,bere,etc….36 del lei nefiscalizati ,multumiri si sanatate.patronii bornzati deja cu un concediu la activ,eu inca nici nu ma gandesc.
    as fi intrat si intr-un shop indian dar nu avem momentan dar la cati sunt cazati prin oras acum cu piata de munca deschisa e doar o chestiune de timp…deci revin?

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *