Israelul numarul unu mondial in exportul de drone

heron_tp_4

Heron

Asta inseamna sa-ti vinzi inteligenta scump, desi tu nu ai nici un fel de resurse! Pacat ca noi nu putem invata nimic de la altii.

Trecand acum la subiectul articolului, The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) zice ca, citam: “Israel – an unmanned air systems (UAS) super power” si ne spune si de ce.

Astfel aflam ca 41% din totalul exporturilor mondiale de drone/UAV-uri, in perioada 2001-2011 au fost facute de industria israeliana de profil, exporturile mergand catre 24 de tari, inclusiv Statele Unite.

Si pentru ca dronele sunt se pare viitorul, un general israelian ofera si o informatie surprinzatoare, cel putin pentru mine: in ultimul an numarul de misiuni/zboruri, in cadrul armatei israeliene a fost mai mare de partea aeronavelor fara pilot, decat pentru aeronvalele clasice cu pilot la bord, si nu putem spune ca pilotii isrelieni nu zboara suficient.

Avansul constructiei si folosiri de drone de catre armata israeliana este pana la urma normal, daca tinem cont de particularitatile geografiei statului evreu si de tipul de razboi pe care il poarta. Practic o drona inarmata sau de recunoastere este oricand preferabila, unui avion pilotat din mai multe motive. Primul ar fi ca in cazul doborarii respectivei drone, nimeni nu va fi luat prizonier de arabi, in al doilea rand capacitatea unui UAV de a sta in aer foarte multe ore ii, ofera acestuia un avantaj enorm, la un cost mult mai scazut decat al unui avion clasic.

Iar daca adaugam aici si costurile cu pregatirea unui pilot de supersonic, plus avionul in sine impreuna cu intreaga infrastructura si le comparam cu costurile de utilizare ale unui UAV, putem observa avantajele foarte mari a folosirii vehiculelor fara personal uman la bord.

800px-IAI-Scout-hatzerim-1

Scout UAV, folosit in razboiul din 1982

Acum istoria folosirii de drone in lupta este destul de veche in Israel, prima astfel de folosire s- a intamplat in 1982, atunci cand dronele israeliene Scout au pacalit bateriile de rachete sol-aer siriene, care le confundau cu avioane de lupta  evreiesti si trageau dupa ele si dezvaluindu-si astfel pozitile, pentru ca mai apoi avioanele de lupta sa fac praf nu mai putin de 19 baterii de rachete.

 

Sursa: I-hls.com

GeorgeGMT

4 comentarii:

  1. Decat sa folosim niste F-16 obosite , mai bine ne cumparam niste drone noi, ceva de genul Neuron…

  2. Turcia va returna dronele cumpărate de la Israel
    http://adevarul.ro/international/in-lume/turcia-returna-dronele-cumparate-israel-1_50b9e8f67c42d5a663accbb6/index.html

    In momentul de fata, le-a returnat pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *