It’s coming boys…

d0b0d180d0bcd0b8d18f-110

                                                                  “Novorossiysk”

Aflam din presa rusa ca primul submarin rusesc din clasa Project 636 (Varshavyanka) si-a incheiat cu succes testele de mare si a fost declarat apt de lupta (atat el cat si echipajul sau). Si ca lucrurile – in privinta capabilitatilor navei sa fie clare – testele au fost terminate prin lansarea unei rachete anti-nava in Marea Barents asupra unei tinte aflate pe tarm.

Testele cu “Novorossiysk” au inceput in noiembrie anul trecut si au avut in vedere verificarea intregii nave in conditii de lupta, scufundari la adancimea maxima, folosirea armamentului, etc, pentru ca “Novorossiysk” este nava cap de serie pentru Marina Rusa, desi acelasi tip de nava a fost deja exportata catre Vietnam, Algeria si China, dar in mod sigur nava ruseasca stie sa faca si altceva decat “surorile” sale din alte marine militare.

1069405

Constructia primei nave – din cele sase destinate Marii Negre – a inceput in august 2010, nava fiind lansata in decembrie 2013.

Project 636 (Varshavyanka) este o nava bazata pe proiectul “Kilo” dar mult modernizata si destinata luptei impotriva navelor de suprafata si a submarinelor inamice in ape de mica adancime. Nava poate atinge tinte pe mare atat cu ajutorul torpilelor cat si cu rachete supersonice anti-nava  (Kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 Sizzler).

800px-3M-54E_missile_MAKS2009

                                                                    3M54E Kalibr

“Novorossiysk” este special adaptata pentru ape de mica adancime si poate atinge o viteza maxima de 20Mm sub apa. Echipajul este compus din 52 de oameni iar nava are o autonomie pe mare de 45 de zile.

La capitolul arme, sub-ul dispune de 18 torpile/rachete de calibrul 533mm si opt rachete antiaeriene. Nava are un deplasament de 3100 tone si o adancime maxima de 300 metri.

Pana acum patru din cele sase nave destinate Flotei Marii Negre au fost lansate la apa, astfel pe langa “Novorossiysk”au fost lansate si se afla acum in teste: “Rostov-on-Don”- iunie 2014, “Stary Oskol”-august 2014, “Krasnodar”-aprilie 2015.

Asadar vin…

Iar noi nu avem efectiv cu ce sa-i intampinam.

GeorgeGMT

37 de comentarii:

  1. Ce dispune NATO pentru a contra aceste submarine?

  2. Nu trebuie sa ii intampinam noi cu nimic. Americanii & co sunt deja aici.

    • da…? bine ai gandit pretene… noi sa pregatim ceva prashtii, pietroaie si arcuri cu sagetzi…ca deh de restu se ocupa nato…..cat de intelligent e sa fii sa spui asta….sper sa fi spus-o la vrajeala si mishto….!!!

  3. Brace for impact boys …Va inchipuiti , 6 bucati numai in MN , astia sparg tot aici.Poate niste fotografii luate la cota periscopica cu portul Constanta , plajele de la Mamaia cu fetele topless publicate prin site-urile rusesti ii vor mai scoate pe adormitii nostrii din letargie si din situatia asta de dolce far niente.

    • Din ce mi-a soptit o pasarica avem „ciocanele” sa le spargem geamurile la toate 6. Desi sunt un critic al lui TB, cand individul zicea ca MN nu e lac rusesc se pare ca se referea la altceva. 😉

  4. Ii intampinam cu paine si sare 🙂 .. ca asa suntem noi popor primitor !

    • Ar mai exista și alte variante… să achiziționăm de la germani vreo 4-5-6 de U206, să plătim îmbunătățirea lor la ultimele standarde, cât va costa nu știm, dar asta e… până ne vom pune pe picioare propriul program de submarine… cu 4-6 de U-206, upgradate la zi, îi ținem la respect pe cioloveci cu Varshavianka lor cu tot… cât poate să coste 4-6 de U-206, cu modernizare cu tot, sunt submarine de nici 500 tone…

      • faza e cat i-shi trag shpaga baietii din structurile de conducere ale romaniei…nu cat or costa 5 U206+delfinul modernizat=6.ce nu se intzelege..?

        • Aș prefera 6 de U-206, mai degrabă, decât 5 + Delfinul… clasa Kilo e de 3000+ tone, e prea mare pt. nevoile noastre și prea vechi… modernizarea sa ar costa cât 2xU206 modernizate și gata de luptă, mai bine îl tăiem pt. fier vechi, mai recuperezi bani pt. viitoarea investiție…

          • aa ook merci mult de raspuns nu shtiam, dar e cam nedetectabil Delfinul nostru din clasa Kilo-citeam aseara parca intr-un articol nou de aci de pe site sau intr-un comentariu la acel articol. se spunea acolo de un exercitiu cu americanii prin anii ’90 cand Delfinul era functional, US Navy neputand sa-l detecteze aci la noi in Marea neagra. acum nu shtiu sa vedem ce vor face decidentzii Armatei romane dar la mare branza sa faca nu m-as ashtepta!!!!

            • Era… nedetectabil, la începutul anilor 90, când avea sub 10 ani vârstă(Delfinul nostru fiind construit prin ”86, ”87), folosind sonarele și metodele de detecție de la începutul anilor ”90, care defapt era tehnologie construită prin anii ”80 și ”70… între timp am ajuns prin 2015 și până îl modernizăm se va face 2016-2017… deci…

  5. Este clar. Rusia incearca sa „betoneze” tridentul Kaliningrad-Transnistria-Crimeea. Asta vis-a-vis de Europa. Insa marea lor problema,in ciuda aparentelor,ramane in Asia.

  6. Hai bre, pai sa ne speriem ca astia fac submarine dupa proiecte vechi de zeci de ani si modernizate, din familia Delfinului nostru?
    Rusii, marii constructe de sujimarine (atunci cand nu se scufunda cu tot cu echipaj) parca proiectasera o generatie noua, Amur ii zicea si ei tin sa faca tot Kilo.
    Nu unteleg unde e panica cu scufundabilele rusesti cand le descoperi imediat cu aviatia intr-o mare inchisa cum este MN, apoi le scufunzi rapid tot cu aviatie si asta nu mai implica costurile unor nave extrem de costisitoare.
    Turcii au vreo 12 bucati de ATR 72 si vreo 5 de CASA 235, deci cacare e mai tare la MN, NATO or salbaticii de stepa ?

  7. It’s cuming boys, it’s cuming 🙂 🙂 🙂

    Anyway…

    Problema initziala ar fi detectia

    Sa zici ca pui pe frecate o combinatzie de hull sonar + towed array sonar moderne

    Beliscopterele or sa mai aiba si alea balize sonar

    Si la cele 4 Corvette pe langa V8 engine si jante de dural mai mari le mai instalezi si niste detectoare-radar moderne care merg si la antisubmarin

    Am putea sa intzesam platforma continentala cu senzori, un fel de SOSUS, un fel se SCOMAR subacvatic

    Dupa aia mine taica 🙂

    De la d’alea dumb, atarnate in stoluri pe la diferite adancimi

    Pana la d’alea mai smechere de or sa le comande ai nostri pt Ziua Marinei din anul 2027 la marirea bugetului destinat inzestrarii din 2026: Mark 60 CAPTOR cu torpila incapsulata

    Sau MK63 Quickstrike, super conceptul, sa minezi cu F16-urile din alea 12 regimente de vanatoare de la Borcea (daca pot fi acrosate de F18 nu vad de ce n-ar merge si la F16) 🙂

  8. N-are legatura fix cu anti-sujimarinul dar tot subacvatic si toto detectie este, deci il trimitem pe Vasilica 🙂

    Puneti voi www punct:
    http://www.telegrafonline.ro/1438894800/articol/305830/vasilica_exploratorul_de_serviciu_al_for539elor_navale.html

    Daca nu merge nici cu Vasilica il trimitem pe lupul ala cu buzele reci 🙂

  9. Eu raman sceptic…nici nu imi doersc sa stiu daca am sau nu dreptate, pentru ca in ambele scenarii, la noi in tara o sa fie de rau. Primul scenariu ar fi cel reprezentat de interventia rusa care sa ne ia platoul continental …eventual pana in buza nisipului de pe plaja..sa mai coboare si echipajele de pe submarinele astea, ca sa vina seara in cluburi prin Mamaia… membrii NATO si mai exact americanii ( ca de europeni nu cred ca trebuie sa ne facem multe iluzii ) sa nu se bage, Obama este un pacifist cand este cazul…
    In al doilea scenariu, in care se baga Americanii… nu zic ca nu ar putea sa ii tina in garda pe rusi in Marea Neagra, dar nici nu ar fi o situatie in care ei ( rusii ) ar fugi schelalaind la aparitia americanilor sau a turcilor…, ne-am incasa oricum loviturile… mai exact nu cred in teoria… „da doamne sa incerce sa ne provoace, ca le arata americanii cine este seful aici…”
    Ideal ar fi sa ai suficiente forte si tehnica cat sa descurajezi la o ” ocupatie surpriza ” in traducere ..doar vizita neanuntata . Daca ai cu ce sa ii intampini…poate ca nu vin, daca este insa liber… de ce nu. Dupa ce au venit, mult mai greu ii faci tu si restul blocului sa mai plece de acolo.

  10. Off topic, photo gallery pe AviationWeek despre arme cu energie dirijata:
    http://aviationweek.com/defense/directed-energy-weapons-no-longer-science-fiction

  11. Daca politicienii nostrii ar fi sincer interesati de inzestrarea armatei noastre, inclusiv a fortelor navale, peste cativa ani ne-am putea dota cu submarinul A26, cand acesta va deveni operational.A26 este un submarin care le-ar cam incurca planurile submarinistilor rusi de la Marea Neagra, inclusiv datorita caracteristilor sale de a putea sa opereze in ape de mica adancime.
    Datorita tehnicii moderne de pe noua generatie de submarine rusesti trebuie sa nu ne mai bazam pe Delfinul nostru.

    • Si l-am lua peste vreo 10-15 ani, atunci cand tehnologia lui e oldies. O spui probabil doar pentru ca ai vazut articole pe aici cu A26 si e marketat bine pe blog, dar care va iesi ca proiect peste 3-5 ani siil vor primi muedejii in dotare dupa 2020, poate 2022 iar pana ii fac toate testele si il pun in serviciul activ al armatei va mai dura iar ceva timp, pana produc si ceilalti fratiori iar mai dureaza cativa ani si apoi il vor vinde daca e si altora cu gura cascata dupa tehnologie deja imbatranita prin 2025-2027 pentru ca el a fost proiectat cu tehnoligia anilor 2015-2017, iar ca sa ai un sub A26 modern atunci cand il vei comanda doar sa ceri Bath II/Mk II care costa si posibil ca muedejii sa spuna ca dezvoltarea o fac pe banii tai cum au facut americanii pentru epilati cu F-16 Bk 60.

      • In plus cum asiguri salvarea echipajului cand noi nu suntem in stare sa gasim un planor pe pamant intr-o saptamana, dar vom gasi submarine in MN in timp util si vom salva si echipajul cu Smurf-ul lui Arafat.
        VIsati mai putin si lasati marina ca forta armta in armata noastra ca nu suntem in stare, poate niste radare costaliere si cateva baterii de coasta si niste vedete rapide.

      • Am auzit de A26 in urma cu cativa ani cand vrand sa aflu mai multe pe wikipedia despre submarinul Gotland am vazut ca succesorul sau va fi A26.Pai si submarinul rusesc este proiectat si realizat cu actuala tehnologie.In anul 2027, submarinul A26 poate fi modernizat.Elementele de echipament deja uzate moral pot fi inlocuite cu echipamente de ultima generatie, lucru valabil si pentru actualele submarine cu propulsie conventionala NATO sau rusesti.
        Planorul nu explodeaza si nu se aprinde la impactul cu solul asa ca este foarte greu de depistat in teren daca nu este prevazut cu gps.Daca telefonul mobil al pilotului ar fi ramas intact dupa impact s-ar fi putut merge pe localizarea lui, mai ales daca este smartphone.

  12. Ce naiba facurati? Va luarati dupa gsg si modificarati titlul :))

  13. Cu ràzboiul maritim, este mai complicat.
    Mi-e teamà sà nu pregàtim ràzboaiele trecute.

    Situatia s-a schimbat fundamental cu dispozitivele de obseravatie spatialà si cu rachetele balistice, de croazierà sau anti-navà.

    Mà explic.
    Dacà în WW2, submarinul Delfinul era o amenintare de dimensiune strategicà pentru marina sovieticà (ea trebuind sà tinà cont în permanentà de o eventualà prezentà a lui), actualmente baza de submarine sau nave de suprafatà este vulnerabilà, detectându-se miscàrile prin satelit sau avioane de recunoastere si fiind posibil atacul cu rachete de pe baze terestre sau chiar de pe navele ancorate la Sevastopol.

    Pentru mine, dacà nu se poate asigura în mod rezonabil apàrarea bazei de submarine, sau màcar dacà nu am avea minimum 3 submarine (cu posibilitatea de a avea unul în permanentà sub mare), nici nu are rost à ne gândim la submarine.

    Ar ràmâne nave mici si sprintene, cu capacitate anti-sub si de minare. Marina norvegianà mi-a atras atentia asupra multitudinii navelor care pot sà punà mine.
    De asemenea baterii mobile de rachete sol-mare.

    Si ràmâne, pentru teatrul de ràzboi MN, pentru România, posibilitatea loviturilor aer-suprafatà de la avioane multi-rol sau de patrulare maritimà, cu baze bine dispersate.

    • Prea multe vrei si matale.
      La economia noastra cred ca ne-am multumi daca am sta bine la radare si baterii anti-nava costaliere, niste avioane ASW/ASuW de noua generatie care sa observe miscarile unui potential inamic din timp si sa poata lua masuri, nave Stridsbat 90/CB90 suedeze care pot sa mineze rapid punctele cheie, plus un sistem AA „stratificat” cum ii place lui George sa spuna. Toate acestea, impreuna cu 24 aparate multirol le-ar cam da de gandit si rusilor pentru ca am avea raspuns la orice, chiar daca raspunsul ar fi unul limitat de numar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *