J-11 in Tibet

China a inceput dislocare de avioane de lupta  J-11 (varianta chinezeasca a Suhoi-27) in Tibet, pe baza aeriana Gonkar de langa capitala tibetana Lasha. Tinand cont de zona une este plasata aceasta baza si de raza aparatelor J-11, se poate observa ca in acest moment aviatia chineza tine sub amenintare obiective importante din teritoriul indian.

chinairfields_pkg1

Se pare ca aceasta dislocare este un raspuns direct pentru apropierea de teritoriul chinezesc a avioanelor indiene Su-30MKI dislocate in bazele din Chabua si Tezpur in statul Assam. Baza chinezeasca din Gonkar dispune deja de hangare si baze de reparatii sapate in munte, lucrarile la infrastructura acestei baze incepand cu sapte ani in urma. Astfel avioanele chinezesti au fost observate operand si iarna, iar acest lucru arata, daca tinem cont de conditile foarte dificile si de altitudinea de +5000 de metri a bazei, ca infrastructura aeroportuara si de intretinere este deja operationala.

Altitudinea foarte mare la care avioanele J-11 sunt obligate sa opereze face ca la decolare cantitatea de armament sa fie redusa, la fel si nivelul combustibilului, astfel ca se banuieste ca in apropierea bazei tibetane s-ar afla stationate si cisterne aeriene cu ajutorul carora raza si incarcatura de armament a avioanelor J-11 sa fie crescuta.

 

Sursa: TheAviationist

GeorgeGMT

 

6 comentarii:

  1. oare care este mai bun decat celalalt?

  2. J-11 o mușcă scurt de la „adevăratul” Flanker. Chinezii compensează prin infrastructura de suport și comunicații (au un centru de comandă și control dizlocat) și număr – mare calitate acolo. MKI pote fi încărcat mai mult și are rază mai mare, dar numărul e mic (maxim 2 escadrile în vecinătate). Chinezăriile sunt multe și unitatea e de elită, lupta ar didproporționată numeric.
    În concluzie să ciocnim paharu că nu suntem în zonă, ar fi trist…

  3. Din pacate CNN-ul nu prezinta in fotografia respectiva si New Delhi, capitala indiana aflata exact la aceeasi distanta de baza aeriana chineza, ca si regiunea Ladakh. De asemenea baza navala chineza de la Chittagong (Bangladesh) se afla la doar 800 km de Gongari.
    India va ramane adversarul ideal pentru armata / aviatia chineza intrucat, pentru moment, Rusia, USA & Japonia joaca-n „Champions League” 😉

    • mig-12 LanceR

      Eu nu cred ca Japonia joaca-n „Champions League”, cum nu cred si ca India poate reprezenta vreun pericol pt chinezi. Nu vreau sa fac o greseala si sa presupun ca la ora actuala chinezii sunt pe locul intai in acest „Champions League”, dar un lucru este cert si anume ca acest „Champions League” este format din 3 si numai 3: America, Rusia si China, nu neaparat in aceasta ordine. Restul de genul India, Japonia sau Israel sunt dintr-o alta categorie, inferioara cu siguranta!

  4. Dorian Tinculas

    Ce bine ca la 1 noembrie 2013 va aparea „Ender’s Game” filmul. In seria „Umbrelor” Orson Scott Card prezinta un scenariu global care deja nu mai pare SF dupa cate citesc pe acest blog. Cititi-le si spuneti-mi daca sunt eu pesimist sau nu.

    Intotdeauna insa intr-un razboi conteaza strategia. Cine vrea ?, ce vrea ?, unde vrea ?, de ce vrea ? etc. Daca spiridusii astia mici, galbeni si multi au invatat de la strabunul lor Sun Tzu ce trebuie si mai ales cel care le gandeste strategia situatia e cam albastra pentru tiganii de la sud de China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *