Japonia se gandeste serios la dotarea cu arme nucleare

Deocamdata nu oficial, ci doar la nivel de declaratii ale unor politicieni care nu fac parte din arcul guvernamental, dar care vor candida.

Cresterea fortei militare si economice a Chinei, si in general mediul politic din Pacific, fac ca Japonia sa-si faca calcule. Cu o China din ce in ce mai puternica si care isi potenteza fortele armate de la an la an, este posibil ca niponii sa nu se mai simta in siguranta doar prin aranjamentele de securitate bilaterale cu SUA.

Daca pana in urma cu doar cativa ani, zona Pacificului parea linistita, din punct de vedere militar, modul in care China isi extinde capacitatile sale militare a creat in intrega Asie de Sud-Est ingrijorari crescande. Filipine, Vietnamul, Australia, Coreea de Sud, Taiwanul isi sporesc cheltuielile de aparare, comandand cantitati de armament din ce in ce mai mari. Vietnamul de exemplu a cumparat de la Rusia submarine Kilo si avioane Suhoi-30. Filipine tocmai ce a comandat din Coreea de Sud avioane T-50.

Iar Japonia se afla chiar acum in mijlocul unui scandal politic, cu accente militare, cu China pe seama insulelor Senkaku, acolo unde vasele japoneze si chineze se sicaneaza reciproc. Politicienii japonezi dau ca exemplu anexarea Tibetului de catre China si sustin ca Tara Soarelui Rasare nu trebuie sa se mai bazeze exclusiv pe sprijinul Americii, ci ar trebui sa treaca la construirea unei forte strategice de descurajare nucleara.

Deocamdata aceste voci sunt minoritare, dar odata cu cresterea fortei Chinei si odata cu cresterea agresivitatii chineze, s-ar putea ca aceasta zona a Pacificului sa fie aruncata intr-o cursa a inarmarilor, cu nimic mai prejos decat rivalitatea dintre SUA si URSS pe vremea Razboiului Rece.

Sa nu uitam ca SUA a declarat foarte clar, ca din punctual lor de vedere Pacificul a devenit prioritar, si astfel Flota din Pacific va beneficia de 60% din navele de razboi americane, in defavoarea Flotei din Atlantic si Mediterana. De asemenea de curand au fost deplasati in Australia 2500 de infanteristi marini si se pune problema ca un Battle Group American, cu un portavion in centru, sa aiba ca port-baza Australia.

In aceste conditii nu este de mirare ca, in timp ce tarile europene isi micsoreaza bugetele militare si isi restrang armatele, in Asia de Sud-Est lucrurile se petrec exact invers: cresterea bugetelor militare si marirea fortei militare. Iar daca mai tinem cont ca in acel colt de lume, economia merge cel mai bine, daca tinem cont ca atat Japonia, cat si China sau Taiwanul, sunt niste colosi economici, care pana acum nu s-au omorat cu fire pe cheltuieli militare (exceptand poate Taiwanul), ne putem doar inchipui ce ar insemna de exemplu o Japonia care sa cheltuie 3-4% din PIB pe inarmare, adica un procent mai mic decata cheltuie astazi americanii.

 

Sursa: defencetalk

 

GeorgeGMT

15 comentarii:

  1. Care-i treaba cu atomicele, trebuie sa avem acordu’ de la restu’ sau pur si simplu nu facem?

    • @M.C. Daca te referi la Romania, pe timpul lui Ceasca a existat un program de creare a unei bombe atomice. In 1989 eram inca departe de a o obtine, surse americane si rusesti mentioneaza ca ne-ar mai fi trebuit cel putin 10 ani. Din cate stiu se colabora cu China si Pakistanul -schimb de informatii si echipamente. Ceasca, prin 1989, daca-mi aduc bine aminte, chiar a amenintat Ungaria si „statili capitaliste” cu existenta acestei arme -cel mai probabil blufa, fiindca, dupa asa-zisa Revolutie, nu s-a gasit nimic.

  2. In primul rand trebuie sa iti permiti, apoi daca nu esti o tara „prietena” sansele sunt minime sa faci sau sa dezvolti asa ceva fara sa iti ridici in cap comunitatea internationala – vezi Iran.
    In rest bomba asta e un fel de asigurare – nimeni nu risca un conflict cu vre-un stat care are asa ceva in dotare.

  3. Pentru a avea armament nuclear, trebuie să se întâmple nişte chestii care acum sunt SF:

    1. Să obţină acordul semnatarilor Tratatului de Neproliferare Nucleară pentru a fi amendat tratatul.

    2. Să obţină acordul a 100 de milioane de alegători japonezi care sunt aproape spălaţi pe creier de 3 generaţii încoace împotriva ideii de armament nuclear. Ştiindu-se că la noi nu se poate obţine acordul a 15 milioane pentru a abandona nobilele idealuri ale socealizmului, e un obstacol mai greu de trecut decât primul.

    ~Nautilus

  4. In Europa, odata cu destramarea URSS, si a actualei relatii de colaborare economica dintre Rusia si tarile din vest, pericolul unui conflict militar la scara mare, a trecut.Din acest motiv occidentalii au taiat drastic o parte din bugetul alocat armatei, in perioada razboiului rece, si au inceput sa vanda tehnica de lupta demodata, sau aproape a se demoda, limitandu-si astfel cheltuielile cu pastrarea si intretinerea surplusului de tehnica militara.
    In zona Asiei de Sus-Est, situatia este tocmai invers.Datorita dezvoltarii economice si militare, China, tara cu cea mai mare populatie a lumii, ridica tot felul de pretentii vecinilor sai, care cum este si firesc, incearca sa se protejeze de ea, inarmandu-se.Ma indoiesc ca la o adica Filipine, singura, va respinge cu avioanele T50 o invazie militara chineza.

  5. Japonia nu va pune niciodata la cale un program de inarmare nucleara (Nautilus are dreptate, populatia este spalata pe creier), singura cale ar fi dotarea cu armament nuclear american (vezi modelul german). Chinezu’ ne omoara, salveaza-ne unchiule Sam 🙂

    • Cand o incepe China sa-si aduca aminte din anii „30…s-ar putea ca japonezi sa se despele foarte repede pe creiere! 🙂 Iar cand vor incepe ceainizii sa le zambeasca gales si sa le arate nuclearele, sau sa-i intrebe cum stau cu pamantul, iarasi zic…orice invat are si dezvat, iar Maica Frica, este a mai buna inavatoare din lume!

  6. stimati prieteni, poate ma lamureste cineva, a existat vreun conflict initiat de china? mie mi se pare ca marele zid este chiar chintesenta strategiei lor, adica de a se apara. fara gluma, nu stiu sa fi atacat pe cineva pana acum, nici macar taiwanul, care oricum este chinezesc

    • mda.
      chinezii si-au testat strategia de aparare in 1950 invadand Tibetul. 🙂
      acum au portavion,planuri pt inca vreo doua.
      maine poimane „musca” din Siberia ,doar asa..de aparare.

    • China a atacat URSS-ul in 79 pentru niste insulite. Au omorat vreo 59 de rusi intr-o ambuscada si erau sa primeasca cateva nucleare in schimb. Conflictul s-a terminat pe aceeleasi pozitii, deabia in 2000 si ceva s-au retras rusii din zonele disputate. Se pare ca au ajuns atat de mari incat rusii nu prea mai au curaj sa se certe pentru o bucatica de teren.

      • Este prima data cand aud asa ceva.Nu prea cred acest lucru.Stiu ca in anii 1960, au existat ciocniri militare, la scara extrem de redusa, pe fluviul Amur, intre granicerii sovietici pe de o parte , si granicerii chinezi , respectiv pescari chinezi, care nu au respectat frontiera de stat a URSS.Intr-un documentar TV, am vazut cum pescarii chinezi au atacat nave militare fluviale sovietice.Din cate stiu, sovieticii au reactionat timid la provocarile chinezilor.

        • A fost in 69 (scz). Timid insemnand bombardamente asupra armatei chineze si prin trimiterea de unitati de elita, inclusiv noile t-62. Chinezii au capturat un T-62 distrus pe care il au expus la muzeul militar, pe post de trofeu. Dar asta nu e nimic! Stai sa vezi cand chinezii o sa vrea toata Siberia inapoi, distractia e garantata!

    • Ai si matale un pic de rabdare…India prin deceniul sase al secolului trecut?!

  7. China a mai avut si un meci scurt cu Vietnam in 79-80. Au luat-o pe coaja si s-au calmat.

  8. deci este un invadator consacrat? n-am priceput nici de vietnamezi, nici de indieni…….care-i socoteala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *