JS Izumo aproape portavion

js izumo noul portavion al japoniei

JS Izumo – DDH 183

Ei bine, nava Majestatii Sale Imperiale nu mai trebuie sa-si ascunda adevarata natura si isi poate proclama public dragostea pentru iubirea sa secreta: F-35B.

Cand a fost lansata si cand am scris pentru prima data ca Izumo este portavion au fost comentarii care imi explicau cum ca nu-i chiar asa, puntea nu sustine aparatul, ii ia foc tabla de la jetul motorului etc.

Doar ca nimeni intreg la minte nu-i putea crede pe japonezi cand incercau sa ne explice cum au construit un “distrugator” de 20 de mii de tone ca sa care cateva elicoptere si nici nu ni se putea explica ciudata asemanare intre “distrugatorul” japonez si navele americane de asalt amfibiu din clasa “Wasp”…

Dar timpul a trecut, japonezii au renuntat la pacaleli si au trecut voiniceste la modificarea navei (care fie vorba intre noi n-a fost cine stie ce complicat) in portavion STOVL – prin decembrie 2019 – asa cum era de altfel proiectata de la inceput.

Intre timp, spre sfarsitul anului vor fi inceput testele cu F-35B la bordul navei semn ca lucrurile merg bine si ne putem astepta ca JS Izumo sa devina operationala destul de curand.

js izumo noul portavion al japoniei

JS Kaga – DDH 184

Facem o paranteza si va reamintim ca Izumo nu este singur la parinti ci are si o sora, “JS Kaga” (iar “Kaga” chiar este nume de portavion si inca unul celebru, nava fiind scufundata de americani in iunie 1942 in timpul bataliei de la Midway, asta dupa ce a facut parte din grupul de sase portavioane care a atacat Pearl Harbour). Cele doua nave au deja comandate 40 de aparate F-35B si conform cu informatiile de pana acum, fiecare nava ar putea opera 14 aparate F-35B plus elicoptere, cam 28 de aparate in total.

Revenind la Izumo, stirea despre iminenta inceperii testelor cu F-35B la bordul navei a fost data de ministrul apararii japonez, Nobuo Kishi.

Insa nici acum, in ciuda evidentei, nava nu este catalogata de Marina Imperiala ca fiind portavion ci este desemnata in continuare “distrugator multirol”.

Dar pana la urma nava lor s-o clasifice cum vor, ramane insa de vazut cum vor reusi s-o mai dea la intors atunci cand vor incepe constructia primului portavion adevarat, de tip CATOBAR. Interesanta clasificarea acestuia pentru ca, desi nu este deocamdata in plan constructia unei asfel de nave, este foarte greu de crezut ca Type 003 chinezesc (si viitoarele patru nave de aceeasi clasa) ii vor lasa pe japonezi sa doarma linistiti la adapostul celor (doar) doua portavioane usoare: Kaga si Izumo…

Si daca tot o dam in simbolistica, pentru ca se poate chiar sa existe una, cand japonezii si-au botezat distrugatorul-viitor portavion cu numele de „Izumo”, chinezii au facut scandal, pentru ca acest nume a apartinut unui crucisator imperial, nava-amiral a flotei japoneze de invazie care in 1937 a atacat orasul Shanghai. Poate o insemna ceva, poate nu…

Al doilea portavion, JS Kaga, nu mai are nimic de ascuns, portavion este, portavion se numeste, iar numele este mai mult decat sugestiv: Japonia va avea in curand o noua flota de portavioane.

GeorgeGMT

38 de comentarii:

  1. Type 003 o sa fie unic la parinti. Se zice ca type 004 vor fi 4 bucati. Cat despre japonezi, oare ptr chinezi isi construiesc ei „distrugatoarele”?? Si 10 daca isi fac nu au vreo sansa in fata PLAN.

    • Type 003 nu va fi singur ci va fi urmat de alte patru nave CATOBAR, in total cinci CATOBAR.

      2
      • Corect, doar ca nu vor fi toate type 003.asta o sa fie un fel de „nava scoala catobar” iar urmatorul model, type 004 o sa fie produsa in serie(cica 4 bucati). Planul este ca cele 4 type 004 sa treaca de 100000tdw si cica sa posede propulsie nucleara. Eu unul nu prea cred, ca ar fi ceva nou ptr chinezi(si asta ar necesita o alta nava intermediara sa isi faca mana pe ea) plus ca nu au nevoie de autonomie nelimitata ptr ele. Nu cred ca partidul comunist isi doreste sa devina urmatorul jandarm al planetei(ptr asta e necesar un razboi direct cu usa, pe care nu cred ca il doresc), ei au o problema cu taiwanul de peste garla. Nu au construit ptr imagine 8 type71 si 3 type75(+inca 5 comandate). Alea au un target clar : sa duca niste mii de infanteristi marini cat mai repede in taiwan. Care taiwan, ca sa fie ajutat militar in caz de invazie, musai sa fie recunoscut ca stat suveran. In acest moment doar vaticanul si vreo 6 insule din caraibe au facut o.

        3
        • Cand scrii aceste scenarii SF, sa trimiți și la Hollywood poate iasă un film cu război imaginar din imaginația ta bogata!

          3
          • Probabil ca doar in imaginatia mea PLANMC si a marit efectivele de la 10000 la peste 30000 in ultimii 5 ani. De ce, nu stiu! Si probabil de plictiseala au construit in ultimul deceniu 8 type 071 si 3 type 075(+ inca 5 pe vine) care in total pot duce vreo 12-15000 de marines cu ochii oblici. Si nu cred ca au dat niste multe miliarde sa ii plimbe pe aia in croaziere de agrement. Dar, probabil tu cunosti mai multe!!

    • Flota japoneza este o nuca tare pentru chinezi…..si in viitor o sa fie ditamai nuca de cocos :))

      11
      • asta e și ideea nu sa o dea parte in parte cu ei singuri.
        se construiește o structura care sa elibereze din presiunea pusă doar pe usnavy.

        16
        • Crezi?? Eu nu bag mana in foc ca au uitat inca de tokio ul in flacari sau zecile de mii de morti de la hiroshima sau nagasaki. Fara sa mai vorbesc de rusinea efectiva a infrangerii. Ca ii zice asa sau nu, au trupe de ocupatie americane in tara de 3/4 de secol. Tac si inghit in sec ca nu au ce face dar ca soldat american in caz de conflict nu mi as dori un japonez inarmat in spate.

          • m’nea….pericolul chinez e mult prea consistent pt.ei
            si la ce au facut prin partea aia de lume daca o sa calce pe bec nici nu trenuie sa intre americanii in joc…
            cu americanii au o relatie de love-hate si ambele parti o cunosc foarte bine.

            7
  2. Era si pacat sa stea cu capul plecat in fata chinezilor, atata timp cat au maturt cu ei si cu rusii pana in WW2. Daca nu ii manca in *** sa le dea la gioale americanilor, astazi erau jupanii Asiei si Rusia/URSS avea un nod imens in spate.

    29
    • Armata japoneza a pierdut luptele cu Rusia….ma refer la alea pana in WW2 ..poti zice ca la Lake Khasan au castigat dar in final dar Khalkhin a ingropat 1 corp de armata japonez …..zic si eu asa

      3
      • Eu am inteles ca @Cezar se referea la cele dinainte gen Tsushima iar Khalkhin Gol ar putea fi la limita WW2, cel putin din aranjamentele care au dus la strategiile de atac si pactele de non-agresiune ale combatantilor. China iar, fusese dominata de Japonia dupa modernizarea rapida din sec XIX. Desi Tsushima a fost finalul tot unui atac prin surprindere versus o Rusie in declin, iar China ii cam respinsese pe japonezi in vremurile de paritate tehnologica. Au sange de razboinic si sunt mai putin self-hateri decat Germania. Traim vremuri interesante.

        4
        • Nici germanii si nici japonezii nu sunt self-hateri, pur si simplu amble tari au fost efectiv distruse economic si cu populatia decimata incat mai vor sa auda de proiecte militare. Amblele au putere economica si industriala ca nu degeaba stau in G7 dar cosmarul anului 45 inca nu s-a sters din memoria colectiva.

          7
          • După bătaia din ’45 cele două popoare (german si japonez) au fost ținute cu fața la perete de US & URSS (ambele imperii mari iubitoare de anumiti evrei). A fost bine pentru multi dar rau pentru ei.

            4
            • Hehe, vezi ca faza cu tinutul la perete nu e chiar asa. Japonia a semnat tratatul de la San Francisco in ’52 cu tarile beligerante, dar in care au lipsit cele 2 Corei si RPChina, au semnat un tratat separat cu Republica China la Taipei. De aceea cele 2 Corei si RPC au un mare dinte impotriva Japoniei. Multe compensatii au fost sub forma de active japoneze din zonele de ocupatie, dar care oricum nu se mai aflau sub controlul lor de 7 ani si se puteau incadra clar la captura de razboi. A fost doar o mana intinsa pentru conciliere. Nu au despagubit nimic catre prizonieri si victime civile. Si germanii au scapat ieftin.
              Daca erau sa suporte costul real si azi amble tari plateau rate catre altii.

              4
              • Referitor la partea cu self-hateri, nemtii nu invata la istorie despre batalii din WW2 si chestiile traditionale, ci se focuseaza pe ce chestii nasoale au facut sa previna pe viitor. Asta mi-o zicea pe Twitch un nene in curs de devenit profesor de istorie, cu hobby streamingul pe seara. Plus ecologismul, refugiatii si alte politici „altruiste”. Japonezii sunt mai nationalisti, nu atat de apologisti, inca au „altarul” eroilor care mai sunt si criminali de razboi pe alocuri. Ok, clar ambele tari au inca traume, doar ca nu japonezii sunt aia mai pasnici.

                2
    • Foarte bine spus, +1 de la mine. Si mai invatam ceva de la ei,ne asumam trecutul cu bune si mai ales cu rele, tragem linie si ne punem pe munca. Asa ajungi iarasi o putere mondiala.
      Si desigur, sa nu fie interesat Soros, Reptilienii, Strainii, Bil Gheiț de tara ta.

      7
  3. Au multe nume sexy din care sa aleagă. Șanse mari că următorul sa se numească Akagi sau Hiryiu

    8
  4. IZUMO este un distrugator, ca asa l-au botezat. Ca este „multirol”, adica are si pasarele pe el, cu atat mai bine.
    Respecta tratatul de le Montreux, ca este distrugator, asa ca poate intra in Marea Neagra si este binevenit la Constanta.
    Muscalii or sa faca ciocul mic, ca au si ei un „crusisator multirol” 🙂
    Si ce fum negru frumos scoate …

    19
    • Chiar daca le ar veni ideea sa il trimita in MN(de ce nu stiu) nu prea ar avea voie sa intre in stramtori pe motiv de Montreaux care limiteaza tonajul max al navelor tarilor non riverane la 15000tdw.ori izumo are vreo 27000 full loaded.

      2
    • Mda si rusi … Crucisatoare purtatoare de aviatie erau…

      3
  5. Există cărți, multe și bune, despre faptele de arme și motivele pentru care au atacat pe americani la Pearl Harbor. Războiul era inevitabil, dacă nu în decembrie ’41, în cursul anului 1942. Finalul ar fi fost cam același. Istorii contrafactuale au fost enunțate și atacul bazei din Hawaii este considerat o gravă eroare de strategie, deși chiar și atunci existau voci puternice împotriva războiului cu USA și atacului „pe la spate”.
    În aceste timpuri, își reconstruiesc flota doar pentru un inamic. Nici ei, nici rușii, nu mai văd USA ca pe marea putere mondială a viitorului.

    2
    • „Nici ei, nici rușii, nu mai văd USA ca pe marea putere mondială a viitorului” , cred ca vrei sa spui „Singura” mare putere mondiala a viitorului.
      US in urmatorii 50 de ani nu are cum sa decada decat daca se rup intern, altfel atata timp cat stau pe robinetul finantelor mondiale fac orice-si pun in cap. Despre aliantele lor nu mai discutam.

      19
    • Teoretic nu trebuia să fie atac „pe la spate”, declarația de război urma să fie făcută cu câteva ore înainte de sosirea primului val, dar nu s-au coordonat cum trebuie cu ambasada.

  6. Dacă ne uităm la japonezi, taiwanezi si australieni (aici nu bag India si Coreea de Sud, sa zicem ca au niste dușmani care le va tine ocupate), cele trei au adunat o forță navala considerabilă, plus aviație năvală, plus aviație de luptă de +600 de avioane destul de moderne. Dacă mai adăugăm 2 grupuri navale americane lucrurile se cam transforma in maro pentru marea armada chineză.

    16
  7. bine acum fara sa fiu malițios?dar si noi spunem ca avem fregate,submarin,capabilitati anti nava,etc,samd.
    diferenta e ca ei minimalizeaza voit performantele pe cand noi tot voit le hiperbolizam.

    8
  8. Intentia japonezilor ar fi sa mentina paritatea in privinta portavioanelor cu chinezii,sprijiniti activ de americani.Nu cred ca vor reusi ..
    Dar vor reusi oricum sa-si refaca flota de portavioane.
    Singurul meu contact cu japonezii a fost pe cand i-am cunoscut in escorta unui aircraft carrier.Impecabili.Dar japonezii au fost oricum impecabili in relatiile lor cu strainii.Cu exceptia unui mic interval intre 41-45.
    In ce ma priveste,nu am crezut vreodata ca lucrurile sant atat de inghesuite pe un portavion.E ca si cum ai muta mobila dintr-un 5 camere in 2 camere..La fel,din filme credeam ca puntea e libera si te poti plimba dupa chef.Nu e.
    Amintirea mea este a unui apus de soare ,soarele era portocalui rosiatic,iar in linistea dinaintea apusului.se detasau din escorta 2 pavilioane ale Soarelui-Rasare.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *