KA-226 in Siria

In luna martie a.c., ministerul apararii Federatiei Ruse a publicat filmari cu exercitiile care au avut loc alaturi de armata siriana, la granita dintre provinciile Alep și Hama. A participat divizia a 25-a de elita a fortelor speciale Tiger, cu sprijinul  fortelor aeriene siriene si rus, simuland contratacul asupra unui sat capturat de rebeli.

Una dintre filmari:

In filmare sunt vizibile doua elicoptere multirol Ka-226, prezentate ca apartinand armatei siriene. Alaturi de acestea, din partea fortelor siriene au mai participat doua elicoptere MI-24/35, elicoptere MI-8 Hip si doua aeronave de scoala si atac usor L-39ZO Albatros.

Protectia AA dar si sprijinul cu foc sunt asigurate de complexe autopropulsate cal. 57 mm tip AZP-57 complex S-60. La sprijinul de artilerie participa obuziere D-20 cal.122mm, calibrul 106,7mm si sistem de artilerie reactiva Type 63 calibrul 107mm cu raza scurta (8km). Un derivat al Type63 cu raza extinsa la 11km este produs sub licenta inclusiv de turcii de la Roketsan, care tocmai au prezentat o varianta a lansatorului instalat pe un vehicul Vuran 4×4 usor blindat.

Testowe strzelania z wyrzutni rakietowej kal. 107 mm zamontowanej na pojeździe opancerzonym BMC Vuran / Zdjęcie: Twitter – Ismail Demir

Prima fotografie cu Ka-226 sirian a fost postata pe Twitter de binecunoscutul blogger LuftwaffeAS, care a mai publicat informatii despre aviatia militara siriana.

O alta veste legata tot de KA-226 este faptul ca rusii intentioneaza sa renunte la motoarele Turbomeca (Safran) Arrius 2G1 ale acestuia, inlocuindu-le cu motoare indigene VK-650V de 650Cp, aflate inca in dezvoltare:

Prototipul motorului este deja in teste iar planificarea actuala este ca motorul sa fie certificat in 2023 iar productia de serie sa inceapa in 2024.

VK-650V este dezvoltat de V.V. Chernysheva, UEC-UMPO, Salyut Production Complex și KEMZ, care fac parte din Rostec State Corporation.

Reamintim ca Federatia Rusa a semnat in 2009 un acord cu Turbomeca pentru motoarele Arrius 2G1 pentru elicopterul cu bimotor Ka-226T cu rotor dublu contra-rotativ. Cealalta varianta de realizare a Ka-226 cu motoare occidentale era cu Allison 250-C20B.

Dupa 2014, SUA si Uniunea Europeana au interzis exportul in Rusia pentru produse cu dubla utilizare civil/militara, facand parte din sanctiuninile economice. Aceasta decizie blocheaza acordurile convenite anterior pentru utilizarea pieselor și echipamentelor occidentale in produsele militare rusesti.

Revenind la motor, certificat in noiembrie 2011, Arrius 2G1 este capabil de o putere de decolare de 720 Cp si o putere sustinuta de croaziera de 610 Cp. Puterea maxima in regim de urgenta „One Engine Inoperative (OEI)” este de 792 Cp. Arrius 2G1 este echipat cu un sistem de control digital al motorului (FADEC) si un sistem de protectie la viteza excesiva. Timpul dintre revizii (TBO) este de 3000 de ore.

Arrius 2 echipeaza H-135 in versiunea T2, iar in alte variante elicopterele Bell-505 JRX, Agusta AW-109 Power, EC-120B Colibri si familia AS-550/555/H-125 Fenec.

Reamintim ca elicopterul KA-126 B fabricat sub licenta la IAR Brasov era echipat initial cu motorul Omsk OMKB TVD-100 cu o putere de 538 kW (720 Cp).

Ka 126

A mai existat intentia unei variante Ka-126 echipate cu motor occidental: a fost testata o versiune echipata cu motor occidental Turbomeca Arriel 1D1 de 722CP, redenumita KAMOV-128. Clasa de putere a acestui motor este similara cu a Arrius2. Poate candva vom afla ce s-a intamplat cu documentatia si licenta lui Ka-126…

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=33100

https://www.defenseworld.net/news/28662#.YJ9-I-fgpEY

Russia to Replace French Engine in KA-226T Helicopters with Locally-made Powerplant! – YouTube

https://en.topwar.ru/181229-rossijskie-mnogocelevye-vertolety-ka-226-zamecheny-v-sirii.html

https://laptrinhx.com/russia-s-ka-226t-helicopter-spotted-in-syria-photos-769030799/

http://www.zf.ro/zf-english/elicopterul-mai-ieftin-ca-tractorul-2869531

 

Articole pe teme similare:

https://www.rumaniamilitary.ro/ka-126-o-oportunitate-inca-viabila

http://www.rumaniamilitary.ro/inca-o-durere-de-putini-stiuta-elicopterul-ka-126-construit-la-iar-ghimbav

http://www.rumaniamilitary.ro/modernizare-super-puma-nigeriene-la-brasov

25 de comentarii:

  1. Si uite asa familia Al Assad ramane la putere pe viata via Bashar. Urmeaza fiu-su si apoi plozii lui. Mai bine o lasau cu par pe ea de la bun inceput sirienii aia, acum erau bine merci la ei acsa, cu casa si in viata….cu job-uri, viata normala s.a.m.d.

    Dupa ce se va termina cu totul rasboiul, Siria o sa aiba nevoie de minim 30 de ani sa isi revina dupa acest razboi nenorocit.

    9
    • „A furat maica, dar a si facut…”
      Cam asa ii treaba si cu Bashar. Nimeni nu poate nega faptul ca este un criminal, dar nici cu „rebelii” barbosi nu mi-e rusine, si aici nu ma refer la isis.
      Din pacate, rebelii moderati erau prea putini, si fara nicio influenta reala.

      7
    • Cred ca a fost o greșeală destabilizarea din Siria . Țările arabe nu pot fi conduse prin democrație , iar asta cred ca s-a văzut in fiecare țara araba unde și-au băgat coada promotorii democrației . Trăgând linie , nu îmi dau seama cine a ieșit pe plus …

      3
  2. Ar fi interesant cam cât costă pe URSS să își țină soldații prin Siria. Mi se pare că au cu ce și nu dau semne că tușesc de la efort. Sau achită toată nota Bashar, și asta înseamnă că Siria va rămâne pe veci în groapă.

    9
    • gogu_original

      Achita din buzunarul lor pe naiba.

      Partial nota e platita de puturile de petrol de sub controlul celor din wagner, si restul e achitat de Bashar.

      Cum mai retrageau rusii cate 2-3 avioane fiindca ‘s-a linistit treaba si avioanele costa’, cum mai cumpara Bashar un tren de tancuri si reveneau avioanele.

      12
      • Petrolul e la pitici.Is o gramada de bani in fosfati.E full pe langa Palmyra.Iei roca,o macini,o vinzi ca ingrasamant agricol.

        9
  3. Siria e aur curat pentru ruși. Bază permanenta la Mediterana, poligon cât o țară, condiții reale de luptă. Va urma reconstrucția Siriei unde probabil vor primi cele mai mari contracte si cel mai important… locatia „in spatele” Turciei, vecini cu Israel si Iran.

    20
    • Sunt curios cine o sa finanteze reconstructia Siriei..

      2
      • Reconstrucția o să o finanțeze țările Arabe. Dacă UE bagă vreun ban, atunci mă defec pe ea. Nu merită niciun cent o țară condusă de un dictator aliat cu Putin

        2
        • CUm cine sa o sustina? Iran nu tarile arabe.

          4
        • @gabi S. Dacă as fi in locul lui UE mai degrabă as baga bani în reconstrucția Siriei ( ca nici Bashar nu e vesnic) decât în garduri mai înalte ca sa opresc milioanele de refugiați care se îndreaptă spre bătrânul continent. Poate asa as reuși macar în parte sa-i conving pe migranți sa se reîntoarcă în tara lor decât sa înfunde taberele de refugiați de prin Grecia, Turcia și Macedonia de Nord.

          9
    • Se pare ca este aur curat pentru companiile americane și aliații lor Forțele Democratice Siriene, ei controleaza circa 85-90% din petrolul sirian, tot ce e la est de Eufrat. Rușii se pot bate cu iranienii pe restul. Aici americanii le-au dat de mult rușilor sah-mat.
      Nu se reconstruieste Siria în viitorul apropiat.

      6
      • Nu-i sah mat. Inca se joaca meciul. Daca rusii ii mai lasa pe turci sa mai avanseze un pic pe aliniamentul lui M4, s-ar putea sa apara surprize mari in pozitionarea Consiliului Democratic Sirian fata de interesele americane in zona.

  4. Un video instructiv: cum se facea razboiul in anii ’80 (cu scule de ani ’60). Azi nici macar Sirienii (sau poate mai ales ei) nu s-ar mai plimba asa mandri in camp deschis – nu tu un fum, un camuflaj, ceva, te lasi flancat si in enfilada de ditamai casa in picioare si neocupata. Daca baietii virtuali din sat aveau ceva 14,5 sau vreun 23, ca sa nu zicem niste Igla, elicopterele alea ajungeau fiare vechi, iar lumea dinauntru carnati prajiti. Altfel, tactica sovietica stramoseasca, nivelezi localitatea cu obuziere, MLRSuri si aviatie, daca se nimeresc si niste civili pe acolo, sa le fie de bine!
    Apropos de elicoptere, un mecanic de asa ceva imi spunea acu’ cativa ani ca ii plac elicopterele rusesti (mai ales Mi-8) pentru rusticitate si fiabilitate dar ca motoarele au o durata de viata de cateva ori inferioara celor vestice din cauza otelului de slaba calitate folosit. O mai fi cazul?

    12
  5. Tactica americana functioneaza.
    Nici nu mai e vorba de Asad, Siria trebuie tinuta intr-o stare de razboi civil permanent.
    In felul asta, vodcarii vor fi obligati sa mentina trupe acolo si vor fi secati de resurse.

    Daca isi pun americanii mintea cu ei, in 48 de ore Asad e in streang, si ruginiturile rusesti facute pulbere.

    7
    • Primavara araba nu prea a avut treaba cu votcarii, ci cu o anumita alianta araba care incepuse sa capete ceva putere si a adus la lichidarea catorva aliati care puteau sa acorde sprijin in caz de scandal cuiva

      1
  6. Chiar așa? Acest război NU este plătit de către Rusia. Este un mod plăcut de a vinde niste fiare vechi pe bani buni. Nu contestă nimeni superioritatea US dar Siria este pur si simplu locul de joacă si al armatei ruse.

    3
  7. ” La sprijinul de artilerie participa obuziere D-20 cal.122mm, calibrul 106,7mm ” , care este in arsenalul rus obuzierul de 106,7 mm ? Are cineva informatii in acest sens? Sau este vorba de B-11 tunul fara recul. B-11 are/avea 107 mm calibrul….???
    https://en.wikipedia.org/wiki/B-11_recoilless_rifle

  8. Vdovicenco Udrea Dan

    Traiasca Bashar al Assad ! Syria este unul din putinele tari arabe care ofera drept de vot femeilor,dreptul de a detine functii publice si politice.Assad a aparat minoritatile crestine.El insusi fiind minoritar siit alawit.Eu sunt ateu pana in maduva oaselor dar prefer de o mie de ori un dictator laic decat teocratiia Saudita unde datorita legii Saria nu ai voie nici alcool nici carne de porc minoritatea LGBT este executata iar prostituatele omorate.Macar Al Assad cu toate bubele lui tolereaza lucrurile firesti si normale.

    1
    • Frumoasa pledoarie pro ,,state’’
      Realitatea cred ca este alta și destul de vizibila fără sa dam prea multă crezare conspirațiilor ( ruși cârpiți și americani bogați )
      Clar in ,, zone comune de interes’’ bogătașii pierd teren…
      Intr-o splendoare toată armata învechita și ruginita a rușilor tine in loc o planeta întreaga…( și cu sprijinul Chinei de curând )
      Poate doar o mâna de cârpiți duc un ,,război cibernetic ‘’ foarte eficient in mai toate țările care vor sa impună o democrație taților bogate și sărace
      De ce nu salvează ,,bogatii’’ Coreea de Nord ? 80% din Africa ?
      De ce nu intervin in ,,Neo comunismul nord european ?
      Oooops ?

  9. Sunt tari cu culturi și religii diferite
    Cu personaje diferite …
    Timpurile trecute spun ca nederanjați nu au făcut atentate, Războieni de cucerire și impunere fata de țările occidentale…
    Revenind….
    Cârpiții…tari rău de tot…
    Dau fiori tuturor
    Intr-un fel ma bucura …

  10. Și acum o poveste adevarata…
    Am niște prieteni egipteni
    Corecți oameni…
    Țara cu istoric negativ fata de Israel
    Noul președinte egiptean a modernizat armata…
    Bine’nteles… a cerut sprijinul statelor unite…
    Săritori …,,bogătașii’’ au trimis oferte cu echipamente vechi și cel mai important sub cel israelian
    Egiptul avea nevoia de echipament specific zonei in care are granițele
    Ținut deșertic…canicula…
    Au zis nu ,,bogatasilor’’
    Au făcut plinul de la cârpiți…
    Tehnica militară actualizata …și culmea și cu pace in zona
    Nu prea le mai arde vecinilor de confruntări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *