Laboratorul STELaRLab de la Lockheed Martin intră în parteneriat cu o universitate din România pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale

Compania globală din domeniul aerospațial și al securității Lockheed Martin a anunțat astăzi o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) din România, pentru a sprijini dezvoltarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului.

Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență.

Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, a declarat:
“Anunțul de astăzi marchează o etapă importantă în parteneriatul nostru cu România. Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii. Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie.”

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, a adăugat: „Universitățile tehnice din România au demonstrat competențe de nivel mondial și sunt încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale.”

Prevalența și gravitatea situațiilor naturale de urgență, cum ar fi incendiile de vegetație, sunt în creștere la nivel global ca urmare a schimbărilor climatice. Scopul STELaRLab și UTCN este să furnizeze instrumente automatizate care combină informațiile senzoriale despre mediu provenite de la platforme de detectare dispersate, folosind inteligența artificială pentru a obține o mai bună cunoaștere a situației în situații de urgență.

Prof. Sergiu Nedevschi, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a declarat: „Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm relația noastră cu Lockheed Martin și să ne unim expertiza pentru a avansa modelele computaționale care permit o percepție 4D a mediului, inclusiv prin utilizarea dronelor pentru zonele rutiere, precum și a multi-senzorilor pentru recuperare în caz de dezastre.”

Parteneriatul, care este încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.

Lockheed Martin

39 de comentarii:

  1. Probabil isi indeplinesc oamenii cerintele de offset….

    3
  2. Parcă mai erau și cei de la Aerostar care făceau ceva cu AI? Cel puțin din câte am înțeles din ceea ce a mai spus ADR.

    1
    • no way, nu am niciun habar de asta.
      Plus ca AI nu prea are treaba cu fabrica de avioane, ar fi o firma de IT. Si aici e un smen, daca lucrezi la un soft sau daca faci un AI, un AI are nevoie pentru rafinare de date istorice uriase pe care noi de unde sa le ia fabrica asta?

      4
  3. sper sa nu fie rupta din romanica educata si esuata a lui klaun si a plagiatorului de la educatie…

    7
  4. Cred ca asta-i calea. Infiintarea de unitati de cercetare si instruire in zonele de inalta tehnologie urmate abia apoi de deschiderea de capacitati de productie. Degeaba visam fabrici de rachete sau drone autonome daca n-avem o baza solida ptr. asa ceva.

    12
    • asta e o cale veche, pe care polonezii au aplicat-o inca de la offsetul pentru F-16…
      Iti trebuie parteneraite intre firme private si universitati… ori astea se lasa greu.
      Au fost cazuri si prin Timisoara la sfarsitul anilor 2000, dar nu prea includea cercetare.

      5
  5. Cerințe de offset.La polonezi le-a făcut fabrica de elicoptere iar la noi își bat joc.Tot ca fraierii noi.La câte radare, avioane la preț exagerat și deschizatori de HIMARS.Deloc fabrici la noi.Rusine sa le fie.E bine și asta.Dar vizavi de alții îmi lasă un gust amar.Au văzut ca le-a dat teapa polonezii cu Boeing și acum le este frica sa nu le dam și noi.

    4
    • noi ne batem joc de noi , nu altii

      20
    • cu ce ingineri vrei tu sa misti fabricile in pm.? dintr-un contract de cercetare mai au si studentii cate ceva de castigat iar universitatea aia devine mai atractiva. Educatia in general devine mai interesanta, ca armamentul face audienta chiar si printre d-al de anti-greta.
      Fa-ti tu firma de inalta tehnologie in ro sa trebuiasca sa iti cauti injinerii pe freelance.

      10
    • Iar începem cu avioane la preț exagerat? Serios? LM are fabrica de elicoptere în Polonia din același motiv pentru care are și Leonardo. Au și au avut guverne serioase, nu cioflingarii ăștia puși pe capatuiala de la noi. Nu vrea nimeni sa ne tragă în piept, doar ai noștri se ocupa cu asta.

      22
  6. Nu zic ca nu ne batem joc de noi, dar ăștia vor sa facă un centru HIMARS în România.De ce nu fabrica, se duc la polonezi.Acum ei au trimis o scrisoare de intenție către guvernul nostru.De ce nu fabrica.Centru pentru elicoptere avem chipurile la Romaero.Numai centre fabrici nimic.

    1
  7. Stai puțin.Nu te certa cu mine.Dar elicopterul nu are nevoie de ce spui tu.

    1
  8. Poate sa facă și drumuri.Nu cum ne-au furat cu autostrada Transilvania.Bechtel.

    1
  9. Avem INCAS, COMOTI, Torbomecanica , aeroport la Otopeni.Romaero la Băneasa.Ce mai vroiau.Centru.Ei, americanii au cerut centru.Guvernul nu le-a răspuns.Ce va face guvernul nu știu, sper sa nu facă cum ai spu tu Adi.Dar ce sa faci.Asta este.

    1
    • nu ma intelege gresit , si eu imi doresc fabrici si uzine , dar cine sa ti le faca daca tu nu esti in stare , ca tara, sa oferi ceva
      banuiesc ca stii de ce a plecat nokia de la bucu , cluj
      sau de ce s a mutat o parte din productia dacia-renault in maroc

      7
  10. Domnule draga eu am făcut o facultate tehnica,am foști colegi peste tot în lume , inclusiv la Seatle , la Boeing.Am foști profesori , care mai trăiesc, prin tari străine.Inca , în Politehnica mai sunt studenți.

    1
  11. Eu am fost șef compartiment proiectare, nu mai lucrez fiindcă vedere m -a lăsat.Sunt pe caz de boala.De abia scriu.Risc sa rămân orb definitiv, fără sa existe tratament.Fac efort mare sa scriu.Am foști colegi la IAR Brașov, la elicoptere.Am fost cu câțiva ani în urma la niște cursuri la Poli și am rămas surprins când un profesor mi a zis ca are impresia ca unii studenți nu știu sa cteasca.Si profesoru cam de seama cu mine mai are puțin pan la pensie.Ma doare sa vad lucrurile astea.La uzina de tancuri era director Marius Georgescu, vroiam sa ma duc acolo acum vreo 15 ani.Asta este.

    5
    • @P.M.
      La majoritatea care suntem aici, pe site-ul asta, ne pasa si ne doare dar in timp am devenit mai aspri si mai cinici. E normal, se intampla, cand vedem ce se alege de tara asta. In fiecare an parca e tot mai multa nepasare sau reaintentie si se mai distruge ceva.
      Vad doresc sanatate.

      9
  12. Acum ceva timp în urma directorul unei firme lucra pentru Airbus la A 380 , partea posterioara a fuselajului, iar francezul a venit cu propunerea ca acest director sa școlarizare pe chinezi în ale proiectării.Sa le ia painea alor noștri.Chinezii nu au zis nu dar nu știau nimic.Deci se practica.Din cauza asta v am zis ca poți găsi oameni și sa I instruiește.Numai va luați după unii și alți.Daca vrei se poate.Adica pe mine ma surprinde ca americanii au venit cu ideea pentru centru.Chiar dacă Renalt pleacă sau au plecat cercetarea rămâne iar fabrica poate fi preluata de altcineva gen Ford Craiova.

    4
    • Pur si simplu, Romania nu face un business case bun. Romanii sunt angajati dificili, pretentiosi, putini, iar tara nu aduce avantaje suficiente.
      Manufacturing bun? Germania, Polonia, Italia, UK, Israel, Spania, Italia…
      Manufacturing ieftin? China, India, Maroc, Egipt, mai nou Ucraina…
      Climat politic nasol.
      Climat economic nasol.
      Climat social dezastrous.

      11
  13. Completare.Directorul cu firma și cu oamenii lui.

    1
  14. cred ca e ceva cerinta de offset, am o parere execrabita despre UTCN si despre cadrele didactice de acolo. Ex absolvent UTCN

    4
  15. In ultimii ani am tot tinut interviuri pentru oameni de la juniori pana la seniori. Nu-mi amintesc de vreunul care sa fi absolvit UTCN. Oamenii buni pe care i-am angajat sunt fie absolventi de Automatica sau Informatica in Bucuresti sau Iasi ori SELF-TRAINED FACULTATE terminata. Eu am terminat la UPB in 2004 si n-am avut o parere foarte buna despre profesori nici atunci. Din pacate, astia care au terminat mai recent si pe care i-am angajat au o parere si mai proasta despre profesorii lor.

    Legat de Cluj sau Timisoara. Sunt multi IT-isti acolo dar pe la conferinte majoritatea oamenilor buni sunt din Bucuresti. In ultima vreme am mai vazut cativa si de pe la Iasi (probabil Amazon a contribuit putin cand a deschis birou acolo). Multinationala pentru care lucrez are birou la Cluj, doar incepatori si oameni plafonati.Am cautat 9 luni un DevOPS acolo desi platim peste media pietei.

    Daca se face ceva concret acolo sunt ferm convins ca o sa le foloseasca studentilor care vor sa faca ceva. De la dinozaurii care sunt profesori acolo n-am nici un fel de asteptare. Nu cred sa fie foarte diferiti de cei la Bucuresti sau Iasi. M-as bucura sa ma insel dar nu cred.

    As fi curios de inputul lui leftanant aici, eu ajung pe acolo ocazional dar el face recrutari prin zona constant.

    7
  16. 1.bine că vin americanii! Să vină și mai mulți. Cei care încep cu „… și americanii au împușcat indieni”, marș la Moskva
    2. Există universități americane care au filiale în alte țări. Nu mă aștept să își deschidă filială MIT, dar sunt universități tehnice destule prin SUA care sunt axate pe informatică și robotică. Cam cred că e singura scăpare să fie scoși pe linie moartă „dinozaurii” din învățământul superior. Cu alde Tâmpeanu și Clown Joianis nu există șanse să fie progres în învățământ.
    P. S. Universitatea Cornell are filiale în Europa. Universitatea Central Europeană a lui Soros mutată la Viena după ce a fost fugărita din Budapesta. Mai este Fudan, dar….

    5
  17. Din cate știu, la UTCN au câteva grupuri de studenți coordonați de tineri școliți prin vest care au preocupări și rezultate pe parte de robotica și IA auto.
    Dinozaurii sunt plafonati. Am întrebat vreo doi ce îmi recomanda pentru analiza datelor în domeniul meu, Python sau R. Bineinteles ca Python. Am ajuns la concluzia că a doua variantă este mai potrivita pentru ce vreau eu, asta după ce mi-am batut singur capul să înțeleg ce și cum. Oricum, de ce nu au mers cei de la LM la Costoiu?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *