Manualul dictatorului sau şase lecţii (triste) de tras din anexarea Crimeii

După anexarea oficială a Crimeei de către Federația Rusă…

32E04ECF-072A-4A66-95F8-032305AF5316_w640_r1_s

Crimeea a fost anexată la Federaţia Rusă mai repede decât s-au aşteptat majoritatea liderilor politici (dacă este să ne luăm după declaraţiile oficiale) sau analiştilor. Corespondenta Europei Libere, Daisy Sindelar a dedus şase lecţii (triste) pe care orice dictator în aşteptare sau dintr-un teritoriu care vrea să-şi declare independenţa, ar trebui să le înveţe.

 

1. În primul rând, nu renunţa la arme nucleare, dacă le ai (mai ales, legal).

Acum 20 de ani, Ucraina era a treia mare putere nucleară din lume, cu 1.900 de rachete cu rază lungă de acţiune şi 2.600 cu rază scurtă, toate parte din arsenalul fost sovietic. Ele au fost cedate Rusiei în 1994, în schimbul aşa-numitului „Memorandum de la  Budapesta”, prin care Ucrainei i se asigura securitatea, iar Rusia se angaja să „nu folosească forţa militară pentru a ameninţa integritatea teritorială sau independenţa politică ale Ucrainei”.

0F5A12A1-0A8B-47AE-A61A-C5F345D818DD_w640_r1_s

Rachele nucleare ucrainene ca piese de expoziție la un Muzeu „Pacul rachetelor” la Dnipropetrovsk

Acum, politicienii ucraineni deplâng semnarea Memorandumului pentru că, declara un membru al Parlamentului, „nimeni nu invadează ţări cu arme nucleare”. Belarus şi Kazahstan, care au renunţat şi ele în 1994 la armele nucleare, ar putea regreta  decizia de acum 20 de ani. Iar Iranul şi Coreea de nord ar putea avea şi mai puţin apetit, să renunţe la programele lor nucleare.

 

2. Acordurile nu au valoare

Memorandumul de la Budapesta, din 1994, este primul exemplu. Nu are nici o valoare, deşi a fost aprobat de Consiliul de Securitate ONU. Iar semnatarii occidentali, Statele Unite şi Marea Britanie, nu au făcut nici o declaraţie că ar vrea să sprijine militar, eventual prin intermediul NATO, Ucraina. Este adevărat că memorandul dă asigurări, nu garantează cu măsuri concrete, securitatea Ucrainei.

Cand a anexat Crimeea, Rusia a încălcat o serie de tratate internaţionale: Charta ONU, Charta OSCE, Acordurile de la Helsinki din 1975, acordul bilateral cu Ucraina din1997 şi recent renegociatul acord privind staţionarea flotei ruseşti în Marea Neagră şi la Sevastopol.

 

3. Epurarea etnică foloseşte.

În 1944, tătarii au fost deportaţi din Crimeea, din ordinul lui Stalin, care i-a acuzat de cooperare cu Germania nazistă. În locul lor au fost aduşi etnici ruşi care acum formează majoritatea copleşitoare a populaţiei și care duminică au votat clar în favoarea revenirii peninsulei la Rusia. Iar cifrele – nu-i aşa? – nu mint.

 

 4. Cu cât mai mare minciuna, cu atât mai credibilă.

Acesta a fost credoul lui Hitler şi Goebbels, şeful propagandei naziste: cu cât este minciunea mai mare, cu atât publicul tinde să o creadă pentru că nu îşi poate închipui că liderii sunt atât de neruşinaţi încât să spună astfel de „enormităţi”.

Aşa a procedat şi Putin, în pregătirea anexării Crimeii: o serie de mari minciuni, însoţite de multe minciuni mai mici.

– Sunt violate drepturile rusofonilor;

– Nu poate accepta ca drepturile rusofonilor să fie încălcate;

– La Kiev au venit fasciştii la putere;

– Situaţia este atât de rea în Ucraina, că ucraineni au început să fugă în Rusia;

– Rusia nu a trimis trupe în Ucraina;

– Nu se pune problema anexării Crimeii;

În Rusia, majoritatea acestor neadevăruri au rămas fără replică şi pentru că majoritatea mediilor independente au fost împiedicate să mai funcţioneze.

 

5. Piaţa nu cunoaşte morală.

Un prim exemplu au fost Jocurile olimpice de la Soci: nici Coca Cola, nici Proctor & Gamble nu au vrut să exercite presiuni asupra Rusiei ca replică la legislaţia homofobă adoptată anul trecut de Moscova.

1CA9003C-3793-413D-AF3B-3C785A0DF927_w640_r1_s

Reclamă Coca Cola în apropierea Palatului Sporturilor de Iarnă de la Soci

Primele sancţiuni anunţate luni de Statele Unite şi Uniunea Europeană împotriva Rusiei sunt modeste. În 2013, circa 63 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în băncile elveţiene sau în cele din Cipru sau Caraibe. Sau banii au fost investiţi în sectorul imobiliar la Londra, New York sau în sudul Franţei.

Afacerile au redus mult din credibilitatea Occidentului ca standard moral. Banca Centrală a Rusiei estimează că două treimi din banii transferaţi anual în străinătate, provin din afaceri mafiote sau evaziune fiscală. Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea, foarte probabil, şi efecte asupra economiilor americană sau europene.

 

6. Patriotismul, bun pentru unii, inacceptabil pentru alţii.

De când se află la putere, Vladimir Putin are un singur proiect: refacerea naţiunii ruse. Şi pentru acest scop s-a folosit de orice mijloc: a reabilitat parţial stalinismul, a curtat Biserica Ortodoxă, a deplâns dispariţia Uniunii Sovietice, dar şi politica arogantă a Occidentului, a recurs constant la retorica naţionalistă. Iar marţi, el declara că dacă ar fi abandonat Crimeea, ar fi fost ca un act de „trădare”.

Patriotismul de acasă nu este însă acceptabil şi în vecini aşa că Maidanul de la Kiev, în interpretarea lui Putin, a devenit o „adunătură” de extremişti, naţionalişti şi fascişti. Rusofobi şi antisemiţi, sprijinii de Occident. O armă cu dublu tăiş, care la  nevoie poate fi folosită şi pentru a-i apăra pe „patrioţii” ruşi din estul Ucrainei, din nord-estul Kazahstanului sau din regiunea transnistreană .

Ileana Giurchescu

Europe Libera

60 de comentarii:

  1. John McCain: ,,Crimeea este o natiune captiva”
    Diplomatia americana e atat de slaba incat a inventat natiunea crimeeana la fel ca cea transnistriana.

    • Ai dreptate, acum la Casa Alba ar fi fost nevoie de un Ronald Reagan si atunci se discuta altfel problema.
      Pt cine nu stie Ronald Reagan a fost un presedinte republican care in cele doua mandate ale sale i-a hacuit pe sovietici si i-a adus in faliment. Ala le-a pus pumnul in gura si …hasta la vista baby!

      • De intrat in faliment au intrat singuri singurei …
        Na doua exemple de asa nu se poate tovarasi :
        1) Motoru de pe Moskvici. De fapt Mosckviciul era un Opel Kadet din 1938. Motorului i s-a marit cilindreea … poa au schimbat si carburatorul insa a ramas acelasi si in 1989!!! Si 1990.
        Acu sunt curiios ce merit avea RR in cestia asta. Sau in culoarea camasilor rusesti. Ca aveau si camasi bune DAR NUMAI ALBE!!! (am vandut duzini de camasi Braincof … 12 ruble bucata si totusi mi-am cumparat una alba .. mergeam la Balsoi ce naiba! Cum merg altii la opera ii priveste da io numa in costum camasa alba si cravata inchisa!!)
        2)1989 m.. perstroika glasnost samd. La Moscova nu mai stiu ce hotel celebru de pe la 1900 era restaurat. De o companie finlandeza!! Adica rusii cu ditai populatia, cu un nivel de trai modest, plateau excelent niste finlandezi (care intrau cu toti in Moscova si mai ramaneau spatii de locuit!) care traiau mai bine decat rusii ?
        Asta mi se pare risipa!!!

        A si ar mai fi. Cica pretul la petrol era scazut. DA!!! Da ce nu se prea zice ca era scazut nu findca raul de RR si SUA ci pentru ca URSS vindea cam prea mult .. spre disperarea OPEC si OPAEC!!!

        Oricum ar fi bine sa iti aduci aminte de Able Archer. Ca dupa exercitiul ala a intrat morcovu’ in fundu’ lu’ RR care brusc a uitat cestii precum Imperiul Raului si a trecut la amicitie si incredere …si TIna Tahctcher il privea cu ochi de indragostita pe Gorby!!! ( Able Archer a fost de un succes …. excesiv. Conducerea sovietica a crezut ca va urma un atac nuclear asa ca a trecut in ceva fen DEFCON 1 .. Unitatile din RDF si RDG alarmate, avioane stategice incarcate cu arme nucleare, ICBM uri gata de tragere . Si pe vremea aia doctrina URSS era „blanda” adica nu erau adeptii primei lovituri si decizia se lua colectiv de biroul politic prin vot. Nu un singur om …
        Azi ?
        Azi Rusia a zis prima lovitura si decizia o ia prezidelu’ . Singur (ma rog isi intreaba consiglierii insa consilerului poate sa ii zica iesi in doamna ma-ta! da secreatru general PCUS tebuia sa tina seama de ce zic colegii …
        A nu se uita – unu .. un nu stiu cine cam neispravit a zis saptamaile trecute ca la o adica … BUUUMMMMM!!!! Un neica ninemi care poate fi dezavuat da daca ala nu vorbea ca prostu? De un sa stii daca votca a sau telefonu fara fir?!)

      • Ce sa-i faci bre cu blonzii astia intelectuali 🙂
        Ala s-a kkt pe el nu stiu cat timp cu decizia sa trimita baetii sa-i spele picioarele lu’ O’Sama in Oceanul Indian…ca daca pornea vreun razboi nuclear 🙂

  2. Ar mai fi un punct zero.

    0. Nu te lasa infiltrat de Rusi. Si asta ar trebui inca aplicat si la noi.

    Chiar crede cineva ca Ucraina & Co au renuntat de buna voie la nukes ? Nu. Rusii au renuntat (prin agentii lor din Ukraina) la bombele pe care le aveau acolo din motive pe care le stiau prea bine si acum le intelegem si noi.

    Chiar crede cineva ca Ucrina putea sa lupte cu Rusii in conditiile in care Rusii stiu tot ce „misca” prin stale lor majore ?. Nu, nici nu sa pus problema. De aici si inactiunea. Daca a existat vreun plan de „incomodare” a tranzitiei Crimeii, Rusii au stiut de el din faza de proiect.

  3. 1. Altii au decis ca Ukraina nu ramane printre aia jmecherii cu arme nucleare.
    Dupa aia probleme de securitate, la ce disolutie era pe acolo riscau sa fie vandute la bucata in piata. Ukrainienii nu aveau cum sa gestioneze armamentul ala nuclear, nu-l securizau, nu-l modernizau (ca nu-i simplu, de abia il modernizara rusii pe al lor), n-aveau resursele financiare sa-l intretina. Acum, dupa 20 de ani, erau niste epave de rachete nucleare periculoase, rachete nucleare fabricate acum 30-40 de ani cat de bune or mai fi. N-aveau infrastructura de alertare, sateliti etc.
    Asa ca era oarecum useless si pana la urma tot renuntau la el ei singurei.

    Si daca aveau acuma ukrainienii niste rachete nucleare de faceau concret cu ele?

    Vreau sa dea tanti aia exemplu concret de scenariu al folosirii rachetelor nucleare ukrainiene impotriva rusilor 🙂 si cu ce efecte politice si militare…

    2. „Acordurile nu au valoare” ete tanti Ileana a descoperit apa calda si ca istoria e pt prosti 🙂

    Acordurile nu au valoare pt ca astialalti care au semnat acordul de la W.C.-Pesta n-au reactionat. Cand rusii au inceput distractia ailalti trebuiau sa reactioneze violent economic si politic. N-au facut-o. Pe asta a mizat rusul.

  4. m-am speriat. am crezut pt o secunda ca george a scris articolul. porma am vazut europa libera si m-am linistit.

    apropos de chestia asta cu nucleara. in 2016 expira termenul de garantie la sarcofagul de la cernobyl. si e in ukraina.

    ideea ca ukraina ar fi putut avea acum arsenal nuclear e complet cosmar. ma bucur ca nu are. ce e drept, m-as bucura sa nu aiba nici unii…

    si tot despre nuclear… cernobyl a fost, de bine de rau, „rezolvat” intr-un an. ce fac japonezii 3 ani mai tarziu? nimic…

  5. A nu se uita : ce-mi cauta un „stat” de 3 surcele care este cam falit, in care se fura cam prea mult, in care ..
    Stire de provenineta ruseasca – dar daca e adevarata?!

    Guvernul chinez a depus o plângere la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Londra pentru recuperarea unei datorii de trei miliarde de dolari, potrivit Vocea Rusiei. Împrumutul a fost acordat corporaţiei de stat de alimentaţie şi cereale din Ucraina (GPZKU) pentru achiziţionarea de grâne care, ulterior, urmau să fie exportate în China. În ciuda acordului, China a primit cereale în valoare de numai 153 de milioane de dolari.

    Potrivit documentelor vamale, GPZKU achiziţiona cereale pe teritoriul Ucrainei în baza unui contract semnat cu Beijingul, dar livrările ajungeau către alte companii. Ruvr.

    Sau :
    Ucraina, unul dintre principalii exportatori de grâu şi porumb la nivel mondial, îşi vede în pericol credibilitatea pe piaţa internaţională a cerealelor după ce presa din Rusia a informat că traderul de stat de materii prime agricole din Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate faţă de China într-un acord de 3 miliarde de dolari care se întinde pe 15 ani. http://www.zf.ro/zf-24/credibilitatea-ucrainei-pe-piata-internationala-a-cerealelor-se-clatina-sub-atacurile-moscovei-12180469

    Ma rog stirea e ruseasca. Insa parca asta ar fi o obisnuita maniera ucraineana – pai nu furau si din conducta de gaze?! (nu este vorba despre particulari care inteapa conducta asa cum la noi unii intepau conductele de petroliere, ci de „afaceri” zise „legitime” mari, grase care…direct de la robinet)
    Hm .. sunt curios pe unde o sa scoata camasa UE si SUA!! Ca aia de pe maidan doreau un pic de viata mai decenta nu … austeritate!!!

  6. Cea mai importanta lectie ar fi ca daca nu te aperi singur nu te va apara nici un tratat!!

  7. Russian_Expert

    Prostii, a fost un referendum democratic.

    • 🙂 🙂 ))))))))))) Cu 97.5%?!?! Breeeee in Romania nici daca s-ar pune intrebarea: „Vreti ba 100 de euro gratis pe luna?!” n-ar iesi cu 97,5%! Statistic este imposibil, mai ales ca din 60% rusufoni sa-ti dea la numaratoare 97,5%…Mai stim si noi, unii dintre noi, ca cel mai important intr-o …democratie nu este al de voteza ci ala care intocmeste procesul verbal 🙂 .

      • George,
        Amiteste-ti de primele alegeri din 90. Cam cu acelasi scor s-a iesit, Si cu aceeasi partcipare.
        Dupa care s-a inceput latratul cu ”simbata sau duminica orbului” ca nu mai stiu care dintre ele.

  8. Russian_Expert

    Eltin a fost mare prieten cu vestu dar o primit Iugoslavia in 1999(RIP), dupa un deceniu de prietenie totu sa terminat, in vestici nu e incredere

  9. Russian_Expert

    De ce RoMil nu face vreun articol despre vecinii sai Iugoslavi bombardati din 24 martie 1999 de AMERIKA NATO???????

    • Ar putea sa si faca. Populatia Romaniei nu prea a sustinut razboiul contra Iugoslaviei.
      Si desi oficial a sustinut embargoul, treceau trenurile cu combustibil intr-o veselie granita + fiecare casa pe malul Romanesc avea in acte o benzinarie :)) sa poata sa cumpere benzina cu cisterna fara sa bata la ochi.

      Una peste alta ai dreptate, chiar ar fi interesan un articol pe tema asta.

      Iar legat de Nato, culeg acum ce au semanat atunci. Rusia are baza militara in Serbia, nu ?

      Exact asa cum Rusii (cu toti expertii pe care ii au) culeg ce a semanat Stalin in Romania.
      Exact asa cum Rusii (cu toti expertii pe care ii au) vor culege ce seamana acum in Ucraina… Te indoiesti de asta ?

    • mai bun ar fi unu despre romanii din Timoc si cum ii trateaza „fratii” hoitodocshi

    • Problema dezintegrarii Jugoslaviei de catre occidnetali si a asasinarii liderilor sirbi va ramine mereu o pata neagra in istoria balcanica.

  10. @Russian_Expert
    Bre, v-au taiat Twitteru si Facebooku prin Rusia 🙂 ?
    Ca nu ma prinz ce cauti pe siteul asta 🙂 !?

    Ajuta-ti prietenii, du-te pe siteurile rusesti, din Crimeea, Transnistria sau ‘Yugoslavia’ si fa activitate pe acolo 😉

  11. Da dom’le ce fermi ie americanii :
    Operatorii americani de carduri bancare Visa și MasterCard au reluat, duminică, furnizarea de servicii de plăți către clienții băncii rusești SMP, sistate după ce Barack Obama a anunțat că Washingtonul are în vedere sancțiuni împotriva unor sectoare importante din economia rusă, informează Reuters.http://www.cotidianul.ro/visa-si-mastercard-au-reluat-furnizarea-de-servicii-catre-clientii-bancii-rusesti-smp-234572/

  12. De rumegat:
    http://en.ria.ru/russia/20140324/188709616/No-Ukrainian-Military-Units-Left-in-Crimea–Official.html

    The Russian Defense Ministry said over the weekend that only 2,000 out of 18,000 Ukrainian troops serving in Crimea decided to leave the peninsula. As Crimea’s reunification process began last week, a total of 147 military units in the predominantly Russian-ethnic region have replaced Ukrainian flags with Russian ones and applied to join the Russian armed forces.

  13. Raspuns la ”cu cit mai mare minciuna cu atit este mai credibila”
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=675695945810202&set=a.271639422882525.63343.271619909551143&type=1&theater
    Ochelaristul care sta la taclale cu merkel nu este acelasi cu cel care saluta cu salutul nazist?

  14. Urmaresc ceva timp blogul dar e prima oara cand scriu.
    1. Felcitari.
    2. Legat de sondaj nu prea iese suma totala la variante 100% (sic!)
    3. Desi am vazut din replicile moderatorului ca se incearca o atitudine echidistanta consider ca unii autori ar trebui mai mult cenzurati. Ma refer mai ales la agitatorii rosii. Ideea este ca in general cu astfel de personaje degeaba te chinui, ca nu ai cu cine sa te intelegi… si e mai bine sa previi decat sa tratezi ( a se vedea cazul RM in ultimii 20 ani).

  15. In plus pt un an putin a pierdut aproape 50% din increderea populatiei din RM.
    SONDAJ în Republica Moldova
    http://www.ziare.com/europa/moldova/vladimir-putin-cel-mai-popular-politician-in-republica-moldova-1232679
    La mai mare!

  16. Asta-i pentru George – Nina Ștanski stie romana 🙂

    http://www.moldova.org/stanski-la-tvr-calificarea-si-documente-necesare-potrivit-carora-stiu-limba-romana/
    Șefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a menționat, în cadrul unui interviu pentru Televiziunea Română, că a studiat limba română timp de 3 ani și deține documentele necesare care demonstrează cunoașterea acesteia.

    “Când am studiat limba română, subliniez, acest lucru l-am făcut aici, în Tiraspol, în Transnistria, lucram atunci în calitate de consultant politic al preşedintelui Sovietului Suprem din Transnistria. Am calificarea şi documente necesare, potrivit cărora ştiu limba română. După cum vedeţi, eu nu am devenit o victimă a discriminării aici, în Transnistria. Nu m-a afectat în niciun fel să devin ministru şi să conduc o instituţie de politică externă şi în niciun caz nu s-a răsfrânt negativ asupra vieţii mele”, a explicat aceasta.

    În același context, Ștanski a menționat că limba română poate fi învățată în stânga Nistrului în orice școală. “Dacă vreţi să înveţe copilul dumneavoastră în limba român, trebuie să faceţi o cerere la şcoală pentru formarea unei asemenea grupe. Există asemenea copii cu asemenea doleanţe. Limba română se predă aici la fel ca şi altă limbă străină, fără niciun impediment”, a spus aceasta.

    Întrebată de școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, Nina Ștanski a menționat că probleme nu sunt legate de limba română, dar de faptul că “aceste şcoli sunt subordonate guvernului Republicii Moldova şi, evident, acest executiv ar trebui să asigure acele condiţii normale pentru funcţionarea acestor şcoli pe teritoriul Transnistriei”.

    “Intervin problemele: expiră contractul de închiriere, trebuie prelungit sau făcut altul nou problema. Există un cont pe baza căruia şcoala trebuie să îşi desfăşoare activitatea. Conducerea şcolii nu foloseşte acest cont pe care îl are într-o bancă din Transnistria. Încearcă să transporte sume mari din Transnistria ca să evite astfel impozitarea, conform legislaţiei locale”, a adăugat aceasta.

  17. http://www.trm.md/ro/cultura/florin-piersic-a-devenit-cetatean-al-republicii-moldova/

    Îndrăgitul actor român Florin Piersic a fost invitat să depună jurământul de credinţă Republicii Moldova, după ce a obţinut cetăţenia ţării noastre. Se întâmplă la mai bine de un an, după ce preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a emis un Decret prin care marelui artist i s-a acordat cetăţenia moldovenească, informează libertatea.ro.
    Potrivit sursei citate, în cadrul unei ceremonii restrânse, de faţă cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Florin Piersic a rostit un discurs emoţionant, din care nu au lipsit amintiri despre părinţii săi originari din Bucovina.

    Citește mai mult: Florin Piersic a depus jurământul de credinţă Republicii Moldova | Stiri Moldova, video, stiri, stiri online | IPNA „Teleradio-Moldova” http://www.trm.md/ro/cultura/florin-piersic-a-devenit-cetatean-al-republicii-moldova/#ixzz2wxLSLPp4
    Follow us: @teleradiomd on Twitter | teleradiomoldova on Facebook

  18. România cere repoziţionarea resurselor militare ale NATO, în contextul unei posibile intervenţii ruse în regiunea separatistă Transnistria şi în estul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de liderul de la Bucureşti, Traian Băsescu, înainte de plecarea la Haga, unde participă la summit-ul pentru Securitate nucleară. Aceasta este prima reuniune după excluderea Rusiei din G8.
    http://www.publika.md/basescu–resursele-militare-nato-trebuie-repozitionate-ca-urmare-a-activitatilor-militare-ale-rusiei_1855671.html

    „Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga. În afara summitulul voi informa cu privire la situaţia din regiune, la nevoia de repoziţionare a resurselor militare NATO ca urmare a activităţilor militare din ultimele luni ale Federaţiei Ruse”, a declarat Traian Băsescu.

    În schimb, premierul britanic David Cameron a declarat că Regatul Unit nu este pregătit pentru repoziţionarea forţelor.

    „Nu cred că este necesar să ne schimbăm planurile în ce priveşte bazele militare ale Marii Britanii, dar este important să le transmitem un mesaj clar partenerilor noştri din cadrul Alianţei că avem încredere în capacitatea NATO de a asigura securitatea din regiune”, a menţionat premierul Marii Britanii, David Cameron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *