MBDA Meteor

Qatarul va fi prima tara din Orientul Mijlociu care va dispune de racheta aer-aer cu raza lunga Meteor. Racheta va fi folosita pe aparatele Rafale (si Eurofighter), o poza cu un Rafale apartind Qatarului dotat cu Meteor a fost publicata pe 18 decembrie, sustine Jane’s.

Pe langa rachetele cu raza lunga Meteor, Qatarul a semnat si pentru achizitia unui numar inca neconfirmat de elicoptere militare NHI Industries NH90. In acest moment Qatarul are o comanda de 36 de aparate Rafale, din care a primit deja 27 de unitati.

De asemenea 24 de Eurofighter sunt comandate, primul aparat urmand sa fie livrat in 2022.

Arabii dispun pentru aparatele Rafale de intreaga panoplie de arme: MICA IR, rachete de croaziera SCALP EG, AASM (sistem de arme aer-sol) si acum Meteor. Racheta aer-aer europeana este deja integrata pe Eurofighter.

Si tot Meteor va echipa si viitorul aparat sud-coreean KF-21 Boramae (programul KF-X dezvoltat de KAI), MBDA si Korea Aerospace Industries ajungand la un acord in acest sens.

GeorgeGMT

62 de comentarii:

  1. Cum ar zice primul specialist al tarii (V Dincu), chiar dacă am avea Meteor, nu am avea la ce sa o folosim :).
    Serios acum, o racheta cu performante excepționale, cel puțin pe hârtie. Interesant ca japonezii dezvolta o racheta AA, bazata pe propulsia și aerodinamica Meteor, dar cu senzorii lor.

    2
    • Meteor pare intr-adevar o racheta aer-aer ghidata radar de exceptie, din pacate insa n-a fost folosita niciodata in situatii reale de lupta, iar istoria ne spune cum ca calculul hartiei poate fi inselator…
      Mai exact atat timp cat n-o folosesti in lupte reale s-ar putea sa ai necazuri.

      7
      • Nu poți lua asta în serios. Pentru a descrie asemenea prostii.

        1
        • AMRAAM si AIM-9 au avut probleme la primele modele, probleme care nu ar fi trebuit sa apara. Mai apoi lucrurile au evoluat, au fost remediate.
          Uita-te la elicopterele Tiger si NH 90, aparate foarte bune dar care inca sufera de bolile copilariei.
          Pe hartie atat IRIS T cat si Meteor par a fi cele mai bune din clasele lor, dar nu au fost testate in lupta, iar viata reala bate filmul.

          9
          • Nu a fost de multă vreme lumea în care tehnologia de ultimă oră trebuie testată în timp real. Aceasta este o idee foarte reziduală.
            Acestea sunt dispozitive de înaltă tehnologie occidentale veninoase.
            Nu vreau să intru în asta pentru că ar putea spune o mulțime de cuvinte occidentale (da, înseamnă și americane) care nici măcar nu au fost în luptă sau într-o bătălie neconvențională.

            • Nu-i chiar asa, tancul Leoperd 2A6 canadiene au avut necazuri in Afganistan asa ca germanii si canadienii au dezvoltat o noua varianta, un fel de kit. Intotdeauna cand duci pe front un sistem complex de arme ai surprize.
              Asa a fost mereu si asa va fi intotdeauna.
              Leclerc a avut probleme in desert, lucrurile s-au rezolvat. Nu poti sti cum reactioneza un sistem atat de complex – precum o racheta aer-aer – atunci cand o lansezi impotriva unui inamic care face tot ce poate pt a o combate.

              Sfat. Foloseste Google pentru a traduce din maghiara in engleza si posteaza in engleza. Este mai excata traducere decat din maghiara in romana.

              6
    • exact
      avem ministru dar nu stim la ce sa il folosim

      9
  2. Se poate spune ca Meteor este nr 1 mondial al rachetelor aa?

  3. Meteor poate fi integrat pe F16 si F35?
    Ca sa fie testata real, racheta Meteor, este suficient ca cine este interesat de un asemenea test, sa sacrifice un avion real, poate fi si un Mig15, de exemplu, telecomandat.

    • pe F-35 e in lucru integrarea, pe F-16 nu stiu sa fie in plan nici o integrare, nici macar pentru versiunile moderne.

      2
    • Nu-i acelasi lucru sa lansezi impotriva unui aparat-zombi cu a lansa in conditii de lupta impotriva unui avion inamic evoluat tehnic. Discutam aici si despre sistemele de razboi electronic inamice.
      Impotriva unui MiG 15 mege si Volhov sau Sparow…

      10
    • METEOR poate fi procurată doar de una din țările participante la dezvoltare sau de un client al avioanelor produse în țările dezvoltatoare (Eurofighter / Typhoon, Rafale sau Gripen ). Deci Meteor pe F35 pt UK sau IT, nu pt. USA, Norvegia, Finlanda, Elvetia samd. Dezvoltarea pt. Japonia este parte a agrementului pt Tempest , un fel de ,,wild-card ” folosit in MBDA de UK/IT/SW. Meteor pe F16 niciodată.

  4. Alexander L Orosz

    Ungaria se află deja în negocieri avansate pentru achiziționarea de rachete METEOR și de arme ofensive suplimentare pe lângă rachetele IRIS-T deja comandate, pentru a crește semnificativ valoarea de luptă a aeronavelor GRIPEN. IRIS-T este integrat și în armamentul norvegian F-16AM, așa că chiar și România l-ar putea cumpăra, pentru că, în opinia mea, IRIS-T depășește capacitatea rachetelor AIM-9X. METEOR, în schimb, nu a fost integrat în armamentul F-16, așa că nu are sens ca România să-l cumpere.
    https://twitter.com/gripennews/status/1433832417828212739

    5
    • Iris T nu este superioara AIM 9X, doar bataia este un pic mai mare, in rest sunt similare. Este superioara celorlalte variante de Sidewinder, L si M.

      3
  5. Meteor, cea mai potenta BVRAAM racheta curent, nu poate fi folosita de F-16 si nici F-35, deocamdata. In schimb e folosita de Gripen! Din nou, Jas 39 a-r fi fost mai potrivit nevoilor Romaniei decat vechiul F-16 MLU. O consolare e ca AIM-120 are un cost mai scazut decat Meteor.

    3
    • daca maghiarii primesc Meteor, asta nu inseamna ca ne putem aseza la coada
      si la cum se gudura pe langa putin, mari sanse sa fie un asteroid mai ciuntit, nu chiar un meteor original
      cate Meteor ar trebui sa aiba un Gripen ca sa scape de un Patriot ultimul model?

      2
      • Meteor nu e scalp

        1
      • ce vrei sa spui

        • Vrea să spună că la cum îl pupă Orban Viktator al vostru pe Putin, și la ce dragoste mare e între ei (adaug eu), s-ar putea să primiți un meteor ușor castrat (cât să nu facă chiar tot ce scrie că face).

          3
          • Ce ai băut?
            Ce veți spune dacă va avea loc o schimbare de guvern anul viitor? Vă recomand să veniți cu un nou discurs instigator la ură, chiar și să încercați într-o oglindă.

            1
            • Ungure, nu te mai victimiza, că pe aici nu-ți merge. Unde vezi tu ura? Să știi pentru info proprie, că mă doare fix în cur dacă îl mai alegeți pe Orban sau nu. În principiu, pentru mine faptele vorbesc, iar centrala de la pacs făcută cu tehnologie și bani rusești, hub-ul de gaze care se vrea făcut cu aceleași resurse, nenumăratele vizite și consultări pe care le aveți cu rușii, astea vorbesc. Acum spune și tu? E frumos să sugeti de la mai multe vaci. Aveți grijă să nu se sperie și să vă calce.

              17
      • Întotdeauna este doar Patriot.
        Dacă ești atât de mult un „schimbător de jocuri”, atunci de ce ai nevoie de un F-16 din secolul al treilea?
        Deștept, răspunde la asta!

        Apropo.
        Cred că nu aveți nicio problemă dacă liderii Europei de Vest încearcă să aibă o relație bună cu Rusia. Asta face toată lumea, pentru că afacerile sunt cel mai important lucru. Nici Orbán nu este un bun prieten cu Putin, dar se uită la interesele țării. El a primit și o ofertă mai ieftină de benzină.
        S-a construit o conductă de gaz către Germania, nu spre Ungaria sau România sau Polonia.
        Ești doar un naționalist fără minte

        4
        • Patriot vs Gripen
          F16 vs leo
          Simple

          Apropo
          Mordor, baby

          1
        • Am cumparat F 16 MLU din motive financiare: atat ne permitem astazi. Nu am avut politicieni seriosi care sa cumpere avioane noi atunci cand se putea. Patriot si F 16 sunt doua lucruri foarte distincte, cu Patriot nu faci lupta aeriana ci doar defensiva.

          Romania are multe defecte dar macar nu pupam papucul Moscovei si nici nu facem universitate chineza in Bucuresti. Dimpotriva firmele chinezesti nu mai au acces in Romania (prin lege), iar Moscova ne tot ameninta. Ba avem o problema in relatiile bune cu Moscova, Bucurestiul cel putin nu are incredere in Rusia si nu avem relatii politice sau economice la nivelul la care le are Budapesta.

          Patriot, F 16, HIMARS etc nu sunt pentru Ungaria, Romania nu are absolut nimic de impartit cu voi, nu vrem nimic de la voi, nu amenintam Ungaria, nu avem pretentii teritoriale si nici nu dorim sa cucerim Ungaria pana la Tisa, asa cum cred unii idioti de pe la voi.
          Noi dorim Ungariei sa aiba pace, sa fiti prosperi, sa va cresteti copiii in linsite.

          PS N-am vazut in presa sau istoriografia maghiara macar un „multumesc” pt ca 1919 v-am scapat de bolsevici, macar pentru 25 de ani.

          PPS Conducta de gaze spre Ungaria?! Pai pe unde s-o faca? Prin Ucraina nu se poate, iar Romania nici macar nu discuta despre asa ceva cu Moscova. Polonia nici ea nu ar accepta conducta din Rusia.

          16
        • @GuidoKursan,

          O sa te rog să nu fii (Editat – Haideti sa fim gazde bune). Ai apărut aici când RoMil v-a făcut „celebru” acel forum extremist unde voi toată ziua pupați in dos Rusia, înjurați SUA și UE și faceți „planuri” de cum o să faceți voi fel de fel de nemernicii printre vecini (România, Slovacia, Ucraina). Așa rupți de realitate sunteți. Pentru că în primul rând Ungaria e absolut irelevantă in zonă iar în al doilea rând suntem și aliați și parteneri. Dar voi acolo vorbiți de parcă ați fi în 1920.

          Deci, ai venit aici, unde după cum observi, Ungaria nu e băgată în seamă (pentru că nu există nici un motiv) lumea doar vorbește despre pericolul rusesc asupra estului Europei. Deci din 1920 ai venit in …202. Așa că ai putea și tu învața ceva și nu ai încerca să agiți spiritele aiurea.

          4
    • Nici AIM 120 nu-i de lepadat, nu doar dpdv al costului. Teoretic Meteor are un NEZ mai mare decat AIM 120 C. Practic racheta americana ar avea raza de 160 km. Doar utilizarea in conditii reale de lupta a ambelor va confirma sau infirma ce se spune in prezent. Altfel da pe hartie Meteor este superior desi nu cred ca un pilot si-ar dori sa fie in avionul spre care zboara un AMRAAM.

      4
      • Mie ultima variantă de AMRAAM a americanilor, AIM 120-D mi se pare fără egal în acest moment. Pentru că folosește tehnologia unei rachete mature (120-D) căreia i-au îmbunătățit performanța.
        Iar când vine vorba de așa ceva, lucrurile mature, derivate/îmbunătățite a chestiilor deja folosite și rodate mi se par că vor da roade în caz de ceva real.

        In rest, între AIM 120-C și Meteor, prefer de departe americana. De ce? Pentru că niciodată un pliant publicitar nu a descris 100% realitatea 🙂

        La fel și la SAM long range. Singurul folosit in mod real până acum din cele de top existente (adică 3-4) este Patriot.

        4
        • Pentru că nu înțelegi, de aceea o spui. Nu fluturașul determină diferența, ci fizica. AIM-120D încă folosește un motor rachetă, Metaor are un ramjet. Meteor poate încă manevra acolo unde un AIM-120 nu o face. NEZ-ul este mai mare pentru un Meteor.

          3
          • @GuidoKursan si aici intra in actiune pliantul. Pt ca daca trecem de pliant si ne uitam pe ceva grafice, unul postat tot aici pe rumil:
            https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2021/07/AMRAAM_vs_Meteor-500×305.png
            observam ca AMRAAM are un sprint initial dublu ca viteza fata de Meteor care o face decesiva in zona pana in 60-70 km adica acolo unde conteaza contra tintelor manevriere (fightere).
            La distante mari tintele manevriere devin foarte greu de lovit (viteza/manevrabilitate/RCS mic) si tintele ramase sunt cele lente si nemanevrabile (bombardiere, AEW-uri, cisterte zburatoare, cargo-uri) iar acolo viteza rachetei e mai putin relevanta.
            N-as spune deloc ca AMRAAM-ul e inferior, din contra.

            10
          • @Guido whatever,

            Nu erai tu ăla care „comparai” un sistem SAM cu rază medie (NASAMS) cu un SAM cu rază lungă (Patriot)?

            Amuzant este că voi, pe forumul ăla extremist, lăudați AMRAAM când vine vorba de NASAMS și bârfiți AMRAAM în comparație cu Meteor 🙂
            Un pic de consecventa nu ar strica.

            Teoretic, ambele sunt rachete moderne și periculoase de care nu e bine deloc să dai. In real, vor conta și alte calități: numărul și disponibilitatea de ați reface stocul. Iar din acest punct de vedere, americanii marchează un punct imens.

            15
            • Conteaza enorm de mult si tactica.
              Sa ajungi cu aparatele in conditiile optime de lansare. Ca altfel datele de pe hartie , ale rachetelor , se degradeaza rapid.
              In acelasi timp , sa iti surprinzi adversarul , sa nu stie ca lansezi.
              O racheta cu parametri mai buni , nu e totul si automat ..ca la un joc de strategie , iti scoate din joc , tot ce intra in raza ei.
              Conteaza daca are fixare inainte de lansare , daca are dupa.
              Modul in care se „duce” pe tinta. Ca urca mult , dupa aia coboara pe tinta. Cum „mentine” fixarea , daca aparatul urmarit „rupe” directia de iluminare. Cum avionul lansator ii poate furniza date , daca acesta mentine fixarea , prin iluminarea directa(ptr ca avionul nu va mentine aceeasi traiectorie de zbor ca si racheta).
              Conteaza performantele radarului in mod lock-down si cat de bine poate urmari tintele , spre limitele laterale ale radarului.
              Ptr ca asta da flexibilitate de evolutie aparatului lansator.
              Chiar daca meteor e o racheta redutabila , gripen un aparat bun..eu nu as spune ca f16 cu ultimele variante de amraam e in dezavantaj clar.
              Posibilitatile de a duce rachete aer aer , numarul ce pot fi „tinute” simultan de catre radar , numarul de aparate pe care am fi capabili sa le ridicam ..ne aduce in pozitia de avantaj clar ..prin posibilitatile de tactici , ce pot fi dezvoltate.
              Posibilitati care sa anuleze ..avantajul tehnic marginal , dat de racheta.

              5
        • Foloseam ca referinta C-ul ca pe asta il avem noi.

      • 160km? D poti sti in conditii optime

        • Pai nici la Meteor nu poti sti cum este in conditii reale.Deocamdata vorbim de performante clamate nu stinse in situatii de conflict real. Pe de alta parte AIM 120 variantele C si D au la baza invatamintele trase de pe urma utilizarii variantelor anterioare de AMRAAM in conflicte reale.

          2
  6. Japonezii au integrat deja varianta lor – ASM 3A – pe F-2iurile lor (F-16 indigen) plus ca surubaresc intens la alte jucarii dintre care una poate sa ‘rolls on its longitudinal axis while following a spiral course in line with the direction of flight, prior to hitting the target’ Detalii aici:
    file:///C:/Users/cmtx/Downloads/Japan’s%20Stand-Off%20Weapon%20Programmes-Furukawa-Apr%202021.pdf

    • asta e un fisier downloadat de la tine din pc

    • ce treaba are asm3a cu meteor ,Japonezii cumpara Aim 120 D Amraam la greu de la lotul 31 incoace pt F35 lor in rest au AAAM-4 productie indigena ceva similar cu Aim 120 C7 Amraam

    • ASM-3 este racheta anti nava. AAM-4 este racheta lor BVR, iar varianta B a fost prima racheta cu radar AESA din lume. Acum, japonezii lucrează impreuna cu MBDA la o racheta pe baza Meteor dar cu radarul AESA a lui AAM-4B, posibil îmbunătățit.

  7. De cand Germania a blocat vanzarea 1 mld USD Meteor catre Arabia Saudita si Israelul a blocat vanzarea Meteor catre Egipt,zici ca Meteor se da pe sub mana.
    https://twitter.com/Qatar_Defense/status/1472092260623863808/photo/1
    https://twitter.com/Qatar_Defense/status/1472092260623863808/photo/2
    Aici ar putea fi fotografia amintita de Jane’s.
    https://twitter.com/Qatar_Defense/status/1472092260623863808
    „Qatari Rafale with missles loaded. They look like
    @byMBDA Storm Shadow!”
    scriu cei de la MoD Qatar si un reply e „And Meteor”

  8. @george cam are dreptate. Pe hartie racheta e WOW!! Raza maxima 200km no escape zone 60km(several time better like other missile, sa fim seriosi adica concurenta are no escape zone<10km??),vit max mach4(probabil in aia 60km,pe urma scade progresiv). DAR, ca exista un imens dar, ghidare radar activa cu seeker msa. Adica la aproape 2,5 mil$/buc nu au avut bani de un AESA in bot?? Pai ce facem fratilor? Chinezoaica PL15, tot cu 200km raza actiune si aceeasi mach4(doar ca ceainizii nu sufla o vorba despre no escape zone) are seeker AESA, care stie orice profan ca e mult mai bun ca un MSA. Adica prinde tinte mai rapide, mai stealth si mai multe. Si precis nu costa 2,5 mil $. Bietul frantuz, teuton, brit inainte de a apasa butonul de lansare da cu banul, zice "din oceanul pacific a iesit un peste mic", cu gandul de a nu lansa aiurea purcoi de bani.

    4
  9. Eu zic ca Meteor-ul a fost testat si rastestat deja, si-a atins parametrii de teste stabiliti de statele finantatoare. Sa nu uitam ca senzorul din bot- radarul este doar o evolutie a MICA RF si asta a fost si folosita in conditii reale. Hai sa nu ne gandim ca tot occidentul au spus in cor ca luam o racheta mai scumpa decat AIM 120 AMRAAAM ca asa ne vine noua.
    Acum ca nu are radar AESA – nici AIM 120 AMRAAM nu are AESA si de asta tot o laudam pe aici. Intrebarea este insa alta ai platforma care sa puna in valoare Meteor?>
    Platforma care sa pune in valoare Meteor este aia care poate lansa supersonic si sa ii impirime rachete o raza de actiune mai mare si aici se calitfica F15 si F 22 care nu au integrat Meteor-ul si Typhoon si Rafale si lista se cam incheie aici.
    Gripen C/D iese din discutii la fel si F 16 iese din dicutii ca ambele nu pot sa ajunga supersonic si cu supercroaziera sa imprime rachetei si mai multa viteza initiala care se traduce in raza de actiune. Gripen E/F este un pic mai bun cu supercroaziera aia marginala de 1.1-1.2 Mach dar nu intra in categoria celor enumerate mai sus.
    Deci faptul ca ai pe Gripen C/D Meteor iti imbunatateste doar marginal performanta in fata unui avion echivalent cu AIM 120 AMRAAM si asta daca reusesti sa incadrezi si sa lansezi inainte de a ajunge in merge-ul de 20-50 km unde ambele rachete sunt sensibil egale.

    8
  10. Jas39 Gripen are un radar Ericson PS-05/A care e probabil marginal mai bun decat AN/APG 66(2) de pe F-16 Romanesti
    Insa asta nu e esential.
    Capacitatea Meteor va fi limitata pe avioanele unguresti tocmai datorita radarului existent
    Pana il vor schimba cu PS-05/Mk4 si vor face upgrade-ul de softarela nivel de MS 20 Block 2 va mai dura (nu mult insa va lua ceva timp) https://web.archive.org/web/20160309211955/http://saab.com/globalassets/commercial/air/sensor-systems/fighter-radar/ps-05a/product_folder_ps-05-a-mk4.pdf

    De abia atunci Meteor va putea fi exploatat aproape la intreg potentialul lui

    Totusi unele discutii m-i se par puerile: nu vad cum am ajunge la un conflict armat cu ungurii.
    Daca s-ar ajunge la asa ceva, totul va depinde de cine e agresorul.
    Daca un astfel de conflict s-ar declansa dupa ce Romania va avea un minim unitati din SHORAD operationale, apararea anti-aeriana ar fi suficient de stratificata incat sa nu trebuiasca sa ridici vre-un avion

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *