Noi probleme la Baza 57 Aeriană – Mihail Kogălniceanu

Iată că după furtul de motorină apar noi probleme la Baza 57 Aeriană – Mihail Kogălniceanu, de data aceasta in legătură cu anunțul de participare numărul CN1028922, o licitație organizată de Unitatea Militară 02523, având ca obiect achiziția de servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu un buget de 2,148 miliarde lei cu posibilitate de extindere până la aproximativ 4,3 miliarde lei.

Este vorba de lucrările de modernizare anunțate mai demult, un proiect gigantic care va face din Baza 57 Aeriană – Mihail Kogălniceanu principala bază aeriană SUA/NATO de la Marea Neagră. În acest moment licitația este suspendată conform pozei de mai jos.

noi probleme la Baza 57 Aeriană - Mihail Kogălniceanu

Motivele suspendării nu au un răspuns oficial (noi nici nu am solicitat unul) dar ar putea avea legătură cu eternele probleme autohtone când vine vorba de contracte cu statul.

Sursele noastre indică unele probleme de legalitate și părtinire cum ar fi inițierea licitației în baza unui cod CPV care nu se corelează cu activitățile ce urmează a fi prestate, clarificări/erate/decizii de suspendare, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în materie și neconcordanțe majore cu privire la cerințele pentru subcontractanți, limitându-se posibilitatea participării la licitație în funcție de existența avizului de securitate pentru informații clasificate.

Alte probleme de semnalat ar mai fi solicitarea unei garanții de participare prohibitive, care depășește maximul prevăzut de O.U.G. nr. 114/2011, garanție care, în mod neobișnuit, s-a solicitat în faza întâi a licitației – cea de eligibilitate, solicitarea a 20 de cerințe de eligibilitate extrem de greu de îndeplinit de companii de sine-stătătoare, motiv pentru care candidații au fost împinși să intre în consorții nefirești, implicând companii locale care au avut ca unică valoare adăugată colaborarea anterioară cu beneficiarul (UM02523) ș.a.m.d.

Conform surselor noastre, pe 24.12.2021, în Ajunul Crăciunului, participanții ar fi primit de la beneficiar rezultatul examinării și evaluării candidaturilor. Singura candidatură acceptată a fost cea a consorțiului româno-austriac Aduro Impex (lider), Bog’Art, Strabag, reprezentat de liderul său, compania românească Aduro Impex SRL. O companie românească despre care se vorbește că ar avea unele afinități politice.

S-ar părea că Strabag reprezintă o vulnerabilitate (Oleg Deripaska deține direct si prin vehiculele sale de investitii a doua cea mai mare participație in companie, un procent de 25,9%). Alegerea acestei companii și acordarea accesului la informații clasificate ridică unele semne de întrebare în privința confidențialității dacă ținem cont de cine o deține. De altfel, conform surselor noastre, s-ar părea că Ambasada SUA ar fi transmis deja un mesaj de îngrijorare cu privire la acest aspect.

E bine poate să precizăm și faptul că această licitație a fost organizată înainte să ajungă „la post” consultantul în achiziții pe care ni l-au angajat americanii. Contractul a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2021 și dacă Departamentul de Stat al SUA este mulțumit de prestație, contractul valabil inițial pe un an va putea fi extins până în septembrie 2025. Contractul a fost câștigat de Academi Training Center LLC, fostă Blackwater, în acest moment sub umbrela Constellis.

27 de comentarii:

 1. Ai noștri, inapți ca de obicei, noroc cu băiatu’ ăla angajat să ajute cu achizițiile/licitațiile, încet-încet o să se vadă amprenta sa, chiar dacă asta o să însemne și mai multe cumpărături din SUA în detrimentul Europei.

  Dacă e să luăm la bani mărunți toate achizițiile de până acum ne-am îngrozi.

  27
  • @Patriot, da, din pacate sistemul de achizitii publice din Ro e FUBAR cum ar spune aliatii strategici. Sau Fucked Up Beyond All Repair. Adica atat de f.t ca nu mai ai ce repara la el.
   Ma mira cat de putin intelege publicul disproportia intre „ba, se fura bai, toti sunt hoti” si dimensiunea dezastrului cauzat de procedurile de achizitii publice si furtisagurile/aranjamentele aferente.
   Eu compar asta cu situatia in care un bou iti sparge geamul la masina ca sa fure o borseta uitata pe scaun, in care gaseste 50-100 de lei cash si 2-3 carduri cu care n-are ce face. Ala castiga 100 de lei si o borseta veche, tu pierzi 100 de lei + 1000 de lei inlocuirea geamului + alte cateva sute de lei plimbarile pe la banci si institutii sa-ti inlocuiesti actele + nervi si timp + reclamatii.
   Daca il prinzi iti recuperezi suta de lei si borseta, el intra in puscarie dar asta nu te incalzeste cu nimic.
   Sistemul e facut praf, pana nu se schimba n-o sa fie bine. Dar lumea trebuie mai intai sa constientizeze asta. Deocamdata suntem la „bai, s-a furat”. Eu raman la parerea ca avem printre cei mai prosti hoti din lume, la cat s-a paradit in tara asta nici macar nu s-au imbogatit calumea. O vila si niste excursii nu inseamna bogatie.

   28
   • 1º ” O vila si niste excursii nu inseamna bogatie. ”
    Nu te poti pune tu cu bucuria lui de a-ti spune ” ca am cu ce baaaa ”

    2º ” Eu raman la parerea ca avem printre cei mai prosti hoti din lume ”
    Hmm , e ca in fotografia cu broasca testoasa in varf de stalp : cine dracu` a pus-o acolo ?

    3º „pana nu se schimba n-o sa fie bine ”
    Au beizadele man , daca nu la stat unde ?

    2
   • Dela ‘marii securisti’ ai lu peshte ni se trage. În fond, niște chelneri de bacșișuri mici. Unul n-a fost în stare sa construiască o super mega corporație românească. Dar și-au tras vile și merțane, ca bulibașii.

    15
    • Herr Von Renn Weg

     Deci a castigat Academy training center, sau s-a calificat doar Aduro Impex? Nu inteleg cum astea doua lucruri ar putea avea loc in mod concomitent! pt ca asa se intelege din articol… L-am citit de doua ori.

     2
  • Patriot, vezi ca furi nick uri

  • Daca e sa vedem pe cati bani si la ce calitate s-au ,,modernizat” vechile cazarme militare, ne-am ingrozi. Nu mai pun la socoteala ca arata ca niste blocuri ieftine din Militari Residence, calitate obiecte sanitare, calitate tamplarie… Firmele de casa ale partidelor si ale armatei s-au ingrasat bine din asta si inca se ingrasa.
   Iar sa vorbim despre arhitectura, dincolo de partea strict utilitara, este deja SF.

   1
 2. Asta nu mai e inconpetenta/cretinism/prostie. E mult mai grav! Pentru ca stie ca un oligarh rus controleaza Strabag, ca este cal troian al lui Putin, ca este cercetat de FBI, si cu toate acestea ii permiti acces la informatii clasificate si ii faci si o documentatie de licitatie cu dedicatie. Noroc cu Ambsdada SUA (din nou, dar oare pana cand?…). Ar cam trebui deschise niste geamuri si aerisite bine unele incaperi.

  28
  • pai americanii n-o fac de dragul tau si de mila ca esti loaza, ci isi implementeaza strategia proprie si isi apara interesul. Slava lui Hristos ca interesul lor implica apararea Romaniei, nu doar de ivani, ci si de ea insasi.

   33
  • lasa ma ca strabag baga la catedrala de la capitala,
   asa ca ii merge bine, aproape de celer sfinte
   https://www.zf.ro/companii/cum-le-merge-austriecilor-in-romania-profitul-strabag-constructorul-catedralei-mantuirii-neamului-a-crescut-cu-peste-50-in-2018-pana-la-7-mil-lei-18127940

   dar aerul de sus, rarefiat, poate sa iti produca o excludere din lucrarile de la catedrala, cum s-a si intamplat, e vorba de prea mjulte intelegeri,

   https://recorder.ro/catedrala-praduirii-neamului/
   poate prea multe combinatii, cine poate sti,

   la articolul de aici, ca si la celelate licittaii nu este vorba de incompetenta co rea vointa,
   cum spuneau romanii: eror human este persevera diabolucum.

   iar la noi asta cu perseverenta diabolica a conducatorilor in a face raul incepande de la varful autaritatilor publice pana la portarul ultimei primarii din tara e cale lunga,

   iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

   2
  • Acuma vedeti ce face Strabag ?

   Haideti sa vedeti sectorul de drum Cluj-Turda de la Feleac / iesirea de pe varianta spre aeroport / pe E-60 in jos .
   Am scris la vremea respectiva ca se lucra cu roaba , au pus niste separatoare de trafic in localitate , o mizerie , numarul de accidente a crescut aproape de zece ori , acumulari de apa pe carosabil care mai si ingheata , borduri si ingustari de sosea care se vad in ultimul moment , acces imposibil pentru ambulanta .
   O primarita locala chiar a fost in audienta la ministrul transporturilor , caci nu se mai putea trai asa , nu au bagat-o in seama , onor guvernul avea alte treburi , lupta cu rusii si se ingrijea de bunastarea tarii .

   5
   • da, au fost probleme mari cu STRABAG la unele contracte, nu inteleg de ce mai sunt primiti la licitatii cu statul (e modalitate de sanctionare refuzul de a participa la licitatie)

    6
 3. Cristian IONITA

  Motivul suspendarii, se regaseste tot in SICAP, …. este contestatia depusa la CNSC de catre CONCELEX SRL

  6
 4. Hi,hi,hi decí dl.V.V.Putin modernizeaza MK !

  Wov, cati ” patrioti fii de patrioti”inca mai are Romania.

  E clar , in caz ca ne ataca rusii , se va apela la trupele OTSC …..

  6
 5. „E bine poate să precizăm și faptul că această licitație a fost organizată înainte să ajungă „la post” consultantul în achiziții pe care ni l-au angajat americanii. Contractul a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2021 și dacă Departamentul de Stat al SUA este mulțumit de prestație, contractul valabil inițial pe un an va putea fi extins până în septembrie 2025. Contractul a fost câștigat de Academi Training Center LLC, fostă Blackwater, în acest moment sub umbrela Constellis.”

  E prima data cand aud asa ceva, poti sa detaliezi? Avem un contract de consultanta pe achiziții cu Academi?

  3
  • Nu aveti niciun contract. Contractul respectiv a fost incheiat intre Departamentul de Stat al SUA si Academi si furnizeaza servicii de consultanta in achizitii catre MApN, unde Uncle Sam plateste serviciile aferente.

   2
 6. Nu are treabă cu cine e acționar la Strabag, cu Oleg Doripaska!
  Baza aeriană de la Fetești e făcuta tot cu Strabag !
  Și atunci era acționar !
  Nu poți să descalifici din participanți sa rămână unul singur după prima etapă, înseamnă că e ceva in neregula acolo cu licitația este prost făcută !
  La Pitești Sibiu lotul 2 turci au rămas singuri și CNAIR , având un nou super ministru la transporturi iau declarat câștigători !
  Și acolo e ceva in neregula , dar decizia este cine își ia responsabilitatea sa semneze !
  La MAPN puțini au cojones !
  Câțiva decid ,restul plimba hărti !

  5
 7. Strabad?
  Adica prea cinstitii austristricati e cu rusii ?!!!

  Si Blackwater … o sir, yes sir yes! Ca astia nu e abionati la bugetu’ SUA …. Eu zic ca la bina verificare „cape vremuri” sapr gasi destula coruptie sa dea lectiii si lu SO Vantu!

  3
 8. Cu neregulile de la licitatiile pentru MK, acum prin presa, se inventeaza motive ca americanii sa poata sa isi ia talpasita catinel de aici. Deja jocurile sunt facute. Pentru cei care credeau ca este totusi loc la masa si pentru căței 🙁
  Mie imi pare ca deja vodcarii s-au inteles cu americanii, daca voua vi se pare ca aberez va rog sa imi faceti pe plac si sa ma combateti !

  3
 9. Scuze ptr off topic , dar vreau sa ma amuz si in acelasi timp sa „continui” isrte discutii mai vechi ….

  stelian la 7 ianuarie 2022 la 9:05 scris-a vem printre cei mai prosti hoti din lume, la cat s-a paradit in tara asta nici macar nu s-au imbogatit calumea. O vila si niste excursii nu inseamna bogatie.

  Lili Marlen la 7 ianuarie 2022 la 13:06 a scris Dela ‘marii securisti’ ai lu peshte ni se trage. În fond, niște chelneri de bacșișuri mici. Unul n-a fost în stare sa construiască o super mega corporație româneasc

  si explicatia o cam da nicusor 7 ianuarie 2022 la 12:31 Nu te poti pune tu cu bucuria lui de a-ti spune ” ca am cu ce baaaa ”

  Cestia este cum sa va zic .. in legatura cu „constiinta sociala burgheza” (scuze ma si distrez ce dracu!) carele face fata cerintelor privatizarii sau mai precis a „acumularii primitive a capitalului” (adica furtu generalizat de care se tit plange lumea) dar care n nu trece de „necesitai” somptuare (vila mare si merzan scump si daca mai raman bani excursii la Paris, Dubai si table la Monte Carlo si sa nu uitam bucileproaspete) .

  Adica ca cum observa si sir Ciuruitu’ constiinta sociala tinde sa ramana in urma dezvoltarii materiale a societatii si a relatiilor de productie. Insa genitalu’ se cam inseala .. cand adevar zicea (intarzierea) .. ca el (Nae) credea ca este virba de „capitalism” fara a ibserva csa fixatia noastra este pe o conceptie precapitalista sau a unui capitalism „primitiv” comercial-speculativ-camataresc in care averea acumulata serveste consumului „de lux” care ar trebui sa creeze aparenta apartenentei la aristocratie….

  Societtea noastra, si mai ales „clasa de mijloc” cu desebire aia clasificati ca „burghezi”* in anii 50 aveau o rprezentare mult redusa, primitiva , a ce credeau ei ca este „capitalism” si a ce fusese Romania „capitalista”.
  Adica ei credeau ca „capitalism” ar fi insemnat doar micul magazin lung, cam intunecos la fund in care vand maxim 4 vanzatori. Atelierul mestesugaresc (de ex croitiria cu 3 mesteriu si 5 calfe). O moara .Crasma..eventual avand alaturi si un hotel si un cinematograf.
  Fabrica, uzina era cam peste intelegerea lor . Era o „forma straina”.
  Am avut cateva discutii „interesante” cu cunoscuti nascuti in jurul lui 1900 …. care erau indiganati ca eu „le dadeam lectii” . Asa c afaceam apel la piesa „ultima ora” :
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  BUCȘAN (tranșant): Sunt Grigore Bucșan.

  ANDRONIC: Bucșan! (Se gândește un moment.) Nu… nu-mi aduc aminte!

  BUCȘAN (același joc): E un nume nou pentru dumneata? Necunoscut?

  ANDRONIC (ca și cum și-ar cere scuze pentru ignoranță): Îmi pare rău, dar…

  BUCȘAN (ia o scrumieră de metal de pe birou și o ține în mână, cântărind-o parcă): Frumoasă scrumieră… (O întoarce scurt pe dos și o pune sub ochii lui Andronic.) Ce scrie aici?

  ANDRONIC (citind): Uzinele Bucșan.

  BUCȘAN (ia de pe birou un bloc de hârtie și cu aceeași mișcare scurtă i-l pune sub nas): Și pe blocul acesta de hârtie ce scrie?

  ANDRONIC: Fabrica de Hârtie Bucșan…

  BUCȘAN (rotește privirea prin odaie și alege un alt obiect, pe care îl aduce sub nasul lui Andronic): Și aici?

  ANDRONIC: Oțelăriile Bucșan.

  BUCȘAN (se apropie de Andronic și, cu o mișcare bruscă, îi rupe nasturele de la haină, arătându-i-l): Și aici?

  ANDRONIC: Fabrica de Nasturi Bucșan.

  BUCȘAN: Și dumneata nu mă cunoști! Nu e nimic în casa asta care să nu fi trecut prin mâinile mele. Nu e nimic în tot orașul ăsta care să nu poarte imprimat numele meu. Și dumneata nu mă cunoști! Ascensorul cu care te urci e un ascensor Bucșan. Betonul din care e clădită casa e beton Bucșan. Ghetele pe care le porți sunt lucrate cu talpă Bucșan. Asfaltul pe care umbli e asfalt Bucșan. Și dumneata nu mă cunoști!
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Dupa asta binevoiua sa isi aduca aminte ca in Romania Mare in anii 30 exsiatse si magazinul Sora, si Lafayette su Binescu si .. Da li se strepezeau dintii la numele lui Malaxa ..
  Ei erau iremediabil „intarziati” ramsi fixati pe un 1900 iluzoriu . Nu doreau sa isi aducma aminte de „Bucsani”

  Responsabili pentru aceasta .. stagnare in constiinta sociala (capitalista!!!!) ?
  Marea cultura a finalului de secol XIX! Junimea!!! Ea si cultura ei „critica” de extractie romantica …antiliberala care a „condamnat moral” orasul „capitalist” si modernizarea industriala ca fiind „forme fara fond” .. critica preluata cam necritic si de regimul socialist. Bun stiu ca nu ma credeti dar va rog cautai „Neoliberalismul” lui Stfeam Zeletin (dupa de zis. Unu ca ce intelegea eletin prin Neoliberalism nu e ce se crede azi.
  Doi – Zeletin a fots perceput ca „ideologul” capitalismului romanesc. Cauati cititi si va ingroziti.. la 1924 si 1994 eram cam tit acolo – acumularea!)

  Asa ca in 1990 … lumea, mai ales „intelectualitatea” s-a intors la ce credea ea ca stie. Vechile reprezentari … taranu cu sapa si cateva hectare de teren, micul magazin si mai ales la consumul de lux ca expresie a realizarii sociale (cestie ce tine de antichitate si feudalism)….
  De rest sa se ocupe altii!!!
  Si intelctualitatea noastra -adica aia care mazgaleau la gazete, care ziceau de nu stiu ce isme si pestera lui Palton – incapabila sa prezinte un „proect” valabil au rams incremeniti in visul stramb a intelectualitatii junimiste ….

  Insa marea acumulare.. adica fabrici , uzine samd … nu si puneau priobela cu ele. Se pare ca se gandeau la imedita le „dam” la straini (ei aveau capitalul) si noii patrioni ne voir plati ca in germnaia federala!!! Si ca orucum industriua era ceva strain „sifletlui poporului roman” …

  pe acest fond indivizii mai cu tupeu si informatii si „cunostinte” (relatii) au .. au !!!! Ca aia de cica „gandeau” au mai facut o greseala – MARE- sa considere ca doivesii stabi, securisti samd ar fi fost „comunisti convinsi” Pe dracu ghem – o adunatura de oportunisti , care cand a aparut oportunitatea au profitat!!! Ca unii mai aveau niste informatii

  A da.. inca un „hint” .. Aia de ii critic tit sporovaie ca „inainte” illid tempore, studiile universitare se faceau afara . Hm .. pe vrmea lu Balcescu si lu Bratianu Firfiricu, da !
  Dar , deja la 1900 aveam niste faculttai. La 1930 cine mai facea studii afara era o exceptie, Cvasititalitatea faceau stidiile in Romania! Credeti-ma-ti .. stiu ce zic la naiba este vorba despre mediul meu familiar!

  * ciocu mic! Eu sunt copil de „mic burghezi” si ma refer strict la familie (extinsa) si pretenii ei . Oameni intre care am crescut . Ma rog erau si 2 mosieri dar… conceptiile erau aceleasi. Profesiro, ofiteri, medici, avocati .. can din astia. Si totusi famlia mea era mai „avansata” preferand liberalii !!!

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *