MiG 21 afterlife…

De multe ori, pe RomaniaMilitary apar articole in fata carora unii zambesc superior si ne bat usor pe umar. Ei bine, poate ar trebui sa zambeasca mai putin si sa gandeasca mai mult…

Vietnamezii, o natiune care stie despre razboi mult mai multe decat credem noi ca cunoastem si care in materie de seriozitate in dotare ar avea toate motivele sa fie condescendenti cu noi (daca ne uitam la programele lor si la programele noastre, noua ar trebui sa ne dea lacrimile), au demarat un program foarte serios pentru conversia aparatelor MiG 21 in drone.

Tehnicieni vietnamezi lucrand la un MiG 21 intru transformarea aparatului in drona. Sursa: Minsterul Apararii din Vietnam

Programul este in faza de cercetare-dezvoltare iar in prezent inginerii au in vedere aterizarea in siguranta a MiG 21 UAV. Deocamdata scopul este transformarea batranelor interceptoare (care au facut istorie in aviatia vietnameza si au luptat de la egal la egal cu americanii) in tinte aeriene de mare altitudine (si mare viteza) pentru antrenamentul militarilor care deservesc sistemele S 300 detinute de Vietnam.

Vietnamul a trecut in rezerva ultima escadrila de MiG 21 in 2010 dar nu le-au trimis la fiare vechi si nici nu le-au lasat sa rugineasca in colturi uitate de aerodromuri ci le mentin in stare de zbor, in hangare, asadar acum au de unde alege.

Si daca programul se va dovedi unul de succes ar putea sa treaca mai departe si foloseasca MIG 21 UAV si pentru alte scopuri decat cel de antrenament al anti-aerienei la mare inaltime.

O tara amarata, ciuruita de razboiul cu americanii a renascut, da dovada de seriozitate. Adevarat ca armata vietnameza si aviatia lor militara au dat lupte grele cu cea mai puternica forta militara a secolului XX si putem spune orice despre vietnamezi dar de ras nu s-au facut, ba dimpotriva si-au castigat un foarte bine meritat respect din partea tuturor.

Si daca tot au fost in razboi pana in 1972 au si invatat sa fie respectuosi cu ei insisi: programe de dotare serioase si duse la bun sfarsit, ingineri si tehnicieni, ceva industrie, ideei destule.

Ca sa vedem inca o data gradul de delasare si marlanie (ma refer la cei care in Romania primesc salariu pe zona industriei de aparare), in urma cu ceva ani, Vietnamul a trimis in Romania o cerere pentru cooperare militara in domeniul rachetelor AT Malyutka. S-a cerut ca partea romana sa ofere sprijin in modernizarea stocului de rachete AT Malyutka vietnameze, mai clar se urmarea inlocuirea incarcaturii de lupta cu una mai performanta pe model romano-francez – Malyutka 2T.

Ei bine, industria noastra de aparare n-a catadicsit nici macar sa raspunda cererii vietnameze, pur si simplu au ignorat-o, desi era vorba de bani, personal roman in Vietnam si una peste alta o posibila piata pentru alte produse militare sau civile romanesti.

Nici macar nu i-au bagat in seama. Evident ca Vietnamul a gasit alti parteneri mai mult decat dornici sa le ia banii si sa inchege poate o relatie de cooperare/afaceri pe termen lung. Si apropos de Malyutka, sarbii fac bani frumosi din modernizarea acestor rachete prin tari asiatice, noi nu facem asa ceva pentru ca suntem furnizori de securitate si pace la nivel mondial.

De bagat la cap ar fi doua chestii: destule ideei de pe RoMilitary chiar sunt bune in vreme ce aia de sunt platiti din banul public sa se ocupe de apararea Tarii n-au nici idei, nici macar bun simt si refuza clientii chiar atunci cand acestia le bat la usa.

Oare Armatei Romane i-ar prisosi o tinta aeriana, alta decat amaratele alea de drone de artilerie in care noi tragem inca cu S 60-ul?! Dar nu-i nimic, cumparam si drone supersonice de la americani….

PS Vietnamezilor nu le-a trecut prin cap sa declare anul marinei, dar cu toate acestea au pus mana de la mana si tot au in dotare sase submarine Kilo dotate cu rachete Kalibr, plus o flota intreaga de nave lansatoare de rachete (NPR-uri pe limba noastra).

Si nu vorbim de submarine vechi din era sovietica ci de nave Project 636.3MV, adica Improved Kilo configurate conform cerintelor vietnameze, prima nava intrand in dotare in 2014 cea de-a sasea si ultima in 2017. Suma totala platita – 3,2 miliarde de dolari.

La aviatie, asa cum spuneam au retras MiG21 inca din 2010, la noi zboara si va mai zbura inca, au 24 de Suhoi Su 35S comandate si 35 de Suhoi Su 30MK2V. Adica au cu ce…

Totul cu un buget de 5,1 miliarde de dolari in 2019.

 

GeorgeGMT

43 de comentarii:

  1. am treaba cu muncitori vietnamezi si tatal unui sef de echipa e colonel in armata vietnameza. Salarul colonelului e de 200 USD pe luna..mi au aratat muncitorii poze cu ei cand erau in armata, toti aveau aceasi marime la uniforma, la unu ii era mare la altu mica..totusi soldatii nostrii sunt mai bine pregatiti, legat de avioane, sa comparam si suprafata tarii..a lor e o fasie lunga ai foarte ingusta cu iesire la mare iar foarte mare…

    1
    • Asta cu soldații noștri mai bine pregătiți ma lasă rece, mai sunt pe lângă pregătire și alte aspecte care contează, un aspect ar fi determinarea, echiparea și numărul militarilor și ajungem exact la armata de rezerviști pt care lt Rez i-si scoate firele din cap….o armata mică de profesioniști nu poate susține un război de durata fără armata de strânsură pt ca ea nu e gândită pt acest scop.

      Am vb cu un individ care a avut mai multă legătura cu armata decât am avut eu…..multe unități s-au reorganizat după trecerea in rezerva a ofițerimii , parca Acu vreo 10 ani, la fel, multa tehnica a fost ținuta in serviciu doar pt a avea unii un loc de munca călduț si drăguț in urma căruia sa încaseze o pensie binemeritata…..nu a contat ca e veche și perimata, posturile trebuiau ținute sa aibă oamenii de unde ieși la pensie.

      Concluzia, organigrama de dotare sau scoatere din serviciu a unor echipamente chiar si perimate tine cont de aceasta chestiune , nu are nicio legătura cu capacitatea de lupta, armata a devenit un loc de munca stabil, bine plătit raportat la media pe economie și sigur cu din ce in ce mai multe beneficii …..nu vor o armata de rezerviști , de outsideri care sa vadă și sa spună mai departe ce cuib de clocitoare e acolo.

      După 90 am reușit in Ro sa înființăm tot felul dw caste privilegiate, a jegdarmilor, a milițienilor, a procurorilor, a militarilor și mai nou a medicilor și asistentelor dar și a ……..imigranților capsunari , It-isti, constructori, etc , ma rog la Dumnezeu ca in 2021 sa intru și eu in aceasta casta.

      29
    • @barny

      Totusi să punem lucrurile în context: salariul mediu în Vietnam (mediu, nu minim) e de 140 de dolari pe lună.
      Nivelul de viață este foarte scăzut, sărăcia este la cote foarte ridicate iar, pentru nivelul țării, un salariu de 200 de dolari pe lună este un salariu foarte bun.

      5
      • avand im vedere cat din bugetul lor reprezinta achizitiile. nu cred ca apuca sa le scoata in poligon, nici tancurile si nu prea zboara avioanele..faceti calculele, da cu virgula

      • stark treaba cu saracia la cote ridicate e mai complexa decat se vede la prima vedere , e adevarat ei au in pib per capita la paritate de cumparare ppc in jur de 8000 dolari per capita pe cand noi suntem pe la 26000 per capita pib raportat la puterea de cumparare insa climatic vorbind la ei nu este iarna deci costuri mai mici la energie , la ei e inca o economie centralizata cu preturi controlate si poate nu in cele din urma discrepantele sociale sunt mult mai mici comparativ cu romania ( la noi o buna parte din cei 26000 dolari per capita putere de cumparare ii datoram procentului de 2-5% de imbogatiti de dupa revolutie )

        6
    • Ai batut campii cu o explicatie fara nici o legatura,mai ramanea sa zici ca de fel vietnamezii cam ard omleta pe aragaz cand o fac….stai jos ai 2……

  2. Dacă ei pot, fiind oarecum cu venit per capita mai mic ca românii, atunci e doar o problemă de resursă umană. Cine ține frână de mână trasă și de ce?

    5
  3. Industria romaneasca de aparare? Care, unde? Ignorata de principalul client, armata romana, ignorata de ministerul de resort, ignorata in general, un loc caldut pentru prietenii celor de la putere… Ce pretentii sa ai in conditiile astea?
    Sarbii se straduiesc, uite, de pilda, Nora a fost invitata la evaluarile US Army pentru obuzierul (sper ca am spus bine) pe roti alaturi de nume mari sau mai putin mari: https://www.defensenews.com/land/2020/12/17/us-army-mobile-howitzer-shoot-off-participants-emerge/
    De altfel, de ce sa ne mai miram: inteleg ca pulberile sunt importate de Romania (tara NATO) din Serbia…
    Cat despre Vietnam, aia au China in cap, asa ca au motive foarte serioase sa se doteze. China este mult mai agresiva decat Rusia, vietnamezii au inteles asta si incearca sa reactioneze in consecinta.
    Oare de ce imi pare cunoscut autorul acestei idei “nastrusnice” cu 21-le transformat in robotel telecomandat zburator?
    Revenind, drona de pe site-ul DPA (parca) e in acelasi stadiu de ani buni de zile iar Vasilica sade pe fundul marii…
    Intre timp, soldatii nostri din Afganistan isi cumpara efecte pe banii lor ca sa aiba o sansa de supravietuire in plus iar romancele noastre in uniforma n-au bustiere adecvate (nu radeti, cineva a avut curajul sa se planga aici mai demult…) E ca si cum ai avea niste chiloti care te strang la… bijuterii. Not fun. Si noi vrem stelele de pe cer de la industria noastra de aparare…

    23
    • Sunt într-o zonă geografică foarte problematică, fără aliați cerți (dar au relații foarte bune inclusiv cu SUA) și cu o mare problemă: China.

      Războiul de graniță sino-vietnamez din ’79 nu a fost încheiat practic niciodată, ciocniri minore fiind și după anii’ 90.

      La peste 90 de milioane de locuitori au un PIB global similar cu al României (pib-ul per capita fiind de 4 ori mai mic decât al României).

      Poate părea „impresionantă” dotarea cu 6 submarine dar terestru, în afara de vreo 60 de T90, grosul echipamentelor îl constituie tot T64, T55, BTR-uri sau M113 (donate de SUA). Și asta în condițiile în care cheltuie pentru apărare 10% (zece la sută, da) din PIB. Iar acel procent este probabil necesar pentru a tine pasul, cât de cât, cu amenințările vecinului hegemonic de mai la nord. Însă asta vine la pachet cu alte probleme sociale (de nivel de trai, mai ales).

      4
      • Au un PIB cu 100mld $ mai mare si o crestere economica de vreo 7% pe an in medie. Exporta de 3 ori mai mult ca noi,nu s deloc o tara bananiera ci una in crestere solida.

        8
        • Nu știu de unde îți iei tu datele, dar Vietnam are PIB de 241 de mld iar Ro are 239 de mld. Dacă pentru tine 241-239=100, stam într-adevăr mai rău cu educația decât vietnamezii , ce-i drept 🙂 La mulți ani, apropo!

          5
          • La multi ani! Luasem de pe Wikipedia, uitandu ma si pe alte site uri vad 261 mld $ pe 2019,anul asta au crescut doar cu 2.8%,na pandemie, noi scadem cu peste 5%! Pe urmatorii ani au o crestere prognozata de 7% iar in ritmul asta in mai putin de 10 ani or sa aiba dublu cat noi.

      • Crude oil was Vietnam’s leading export until the late 2000s: 6,2 %

        Antharcite exports: 2,3%

        Ski footwear, sport footwear, sport uppers = ~11 %

        6% Pullowers, Suits , Wool Textiles ~6%

        + exporta si electronice au invatat de la `fratii` lor comunisti de mai la nord

      • Și cu Rusia, vietnamezi au relații foarte bune. Rusia deține o baza aeronavala în Vietnam.

        1
  4. Nu as fi surprins dacă vietnamezi se vor dota și cu Su-57, tot de dragul Chinei.
    Politicienii vietnamezi sunt patrioti, naționaliști, și nu ignora necesitățile armatei lor.
    În acest moment Vietnanul este ce era China la începutul anilor 1990.

    6
    • Băbăetzi, voi tot nu vreți să înțelegeți un lucru!
      Un zero ridicat la orice putere, tot un zero rămîne!
      S-a tot vorbit pe aici despre subiectul acesta, din 2013 încoace de cînd a început să i se creioneze drumul…
      Părerea mea, hîc…

      14
  5. Vietnamezii au o armata potenta, in articol ați amintit doar de conflictul cu americanii, a mai fost unul, „frățesc”, cu PRC.

    Legat de convertirea MiG 21 in drona, eu nu cred că vor reuși. Au mai transformat unii F16 in UAV, QF 16 parcă….

    Diferența între ele e simplă, fly bye wire vs. mecanic…

    Cum adaptează ăștia: Visual Augmentation System (VAS), Payload Control System (PCS), Peculiar Support Equipment, Vector Scoring System, Command Telementary System, Flight Termination System (FTS)???

    Găsiți aici mai multe:https://www.boeing.com/defense/support/qf-16/index.page

    10
    • Cel cu americanii a trecut, cele două țări au relații chiar bune în acest moment.
      Cu „pretinu” de la nord treaba e problematică în continuare. Chiar dacă vietnamezii au câștigat conflictul de graniță din ’79, de fapt el a continuat, cu mici episoade, și deceniile următoare.

      Cât despre „armată potentă”, probabil o să fiu un fel de Gică Contra, dar dacă la marină și aviație stau decent (capabili sa ridice vreo 30 de zburătoare SU30 și alte câteva SU mai vechi), terestru au rămas în paradigma războiului de gherilă din anii ’60-’70, majoritar cu echipamente vechi.

      2
      • Stark,
        Sunt de acord, dar sa fiu și eu Gică la contra lui Gică…
        La artilerie ne bat, că și-au pus niste obuziere in spatele unor camioane, pe când noi le tractam in continuare.
        Și împărțim același calibru, estic, noi in NATO, furnizori de securitate.
        Vezi că și la tancuri stau mai bine.
        Și de bine de rău, armată lor e „combat proven”, și nu cu fitecine.

        14
        • @priam

          De acord, însă la ce amenințări au ei și la cei 10% din PIB pentru apărare, ma așteptam să stea nițel mai bine decât 60 de T90 și câteva obuziere puse pe camion.
          Nici chiar precum singaporezii (aia sunt în alta liga), dar… nițel mai bine.

    • Păi si ei s-au frățește peste Cambodgia..

      Asa ca tot frățește

      2
      • Ghiță,
        Ce îți place ție să mănânci căcat cu polonicul…
        După ce kmerii au trecut de enspe mii de ori granița comuna, ba au mai și omorât câteva mii de vietamezi într-un masacru destul de bine documentat, e vina vietnamezilor că s-au dus peste ei?
        Mda.

        17
        • Ghiță, știu ca tu ai fi fost fericit și acum cu Ceaușescu, dar fără intervenția vietnamezilor, khmerii roșii (unul dintre cei mai mari criminali din istorie), și-ar mai fi omorât câteva milioane din propriul popor….

          15
          • Așa stau lucrurile, intervenția vietnamezilor a oprit cel mai mare genocid intern din istorie, un sfert din populația Cambogiei, aproape două milioane de locuitori.
            Iar aia nu dădeau semne sa se oprească…

            15
          • Ce e curios e ca khmerii roșii au ocupat locul Cambodgiei la ONU pana în 1993, susținuți printre alții de chinezi și de.. Statele Unite.

            1
        • Priam ce iti mai place tie sa mananci kkt. Numai ca tu spre deosebire de altii il mananci pentru ca esti platit sa o faci 🙂

          5
  6. Salut mă bucur de sinceritatea voastră și mă bucur că sunteți tot mai conștienți de Ursul din Est poate că se vor trezi și factori de decizie deși mă îndoiesc. Domnilor nu se dorește să avem o armată o industrie decentă suntem o piață de desfacere doar. Situația politico-economică-socială e zero. Acest situație va continua atât timp cât conducere politica nu va reazila că legea și bunăstarea noastră a tuturor celor care trăim în România, atât timp cât nu vom deveni performantii cu economie care produce și care să fie un punct care sa atragă banii, turism, sănătate, educație, sport, cultură, onoarea noastră ca națiune, fără performanta economică și cu o gândire openmind și care sa simtă pentru tară nu se va schimba nimic. Atât timp cât te mulțumești cu puțin, și atât timp cât legea e încălcat când grupurile lor de interes e mai presus de națiune asa va fi. Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă cu toate în România pur și simplu nu le pasa de tara. Au crescut pregătirile cu 30# și ei nu cresc salariul minim pe economie pentru cei care sunt în privat, atât timp cât conducere politica a tarii risipește banii publici, nu am nimic cu Moldova clar imi doresc unirea, dar sa mergi la Chișinău și sa dai 100 milioane de euro nerambursabili și dai 200.000 de doze de vaccin, și îți ignori populația ta. E frustrant ca nu învățăm din istoria nimic și sa devenim o tara care produce și o performeră în tot sistemele, vedem ce se întâmplă în jurul nostru și nu se schimba nimic. Oricum popatia va continua să emigreze și asta e jale mare. Cat de armata am văzut niște soldații care abia își duceau burtica sa numai vorbim despre Jandarmi ca știm cu toții.Păcat că nu se pune problema națiunii române și nu se creează un plan de tara sa devenim o mica forță și sa putem fi fericiți în propria tara. Acum dumneavoastră puteți fi la asentimentul meu sau ma puteți înjura. Felicitări România Military pentru că ați ajuns singuri din media care spune-ți tristul adevăr dar na.

    7
    • Mars ma analfabetule si hapciupaliticule in exprimare:). Daca dam 100 de mil de euro la RM te deranjează? Sau daca donam 200 k doze din cota noastra de la UE ?? Vandut al rușilor.. sa iti fie rusine !

      4
  7. Salut.Nea George comentarii si articole pe aici unde se vorbeste despre ce ar trebui sa faca cei de la MAPN-ul nostru sau scris de ani si ani si nica, probabil ei nu citesc pe aici sau nu vor sa citeasca,ori nu inteleg cea ce se scrie aici.Eu spun de mult ca nu banii sunt problema ci gestionarea lor,nu e posibil sa fi UE,si NATO, sa ai acces la cea ce inseamna tehnologie militara de top iar tu nica,daca ar trebuii sa se faca dreptate multi din ei vor disparea din sistem,coruptia,si prostia au convis multi ca mine sa-si ia traista cu merinde,muierea si copii si dusi sa fie in lumea larga.Apropo de numirea lui Cazan la sefia Jandarmeriei Prahova, ce ar mai fi spus.

    6
  8. despre solutii s-a discutat de mult,
    si de mai multe ori chiar aici
    de ex.
    https://www.rumaniamilitary.ro/calitatea-e-si-in-numar

    daca am inteles bine a inceput luatu la pila la F 16,
    in final vor fi mut mai scumpe decat F16 c/d noi,
    polonezii s-au incolonat, is pe lista la F 35,
    vor primii si ei aparatele,
    au un orizont

    noi asteptam revitalizarea….armei cavalerie,
    altfel nu se explica obloanele de cal ale conducerii

    da bine ca avem jenerali la arma aviatie,

    vietnamezii, normal ca nu se pricep,
    n-au productia noastra de jenerali si nici soldele de grad de la noi,
    bine ca au inzestrare,

    3
  9. Băieții își trag „țeavă” cu telecomandă. Măcar fac ceva.
    Alții, pe la marea neagră, fac poliție aeriană cu ele. Vor să bată B 52 la longevitate operațională inspirați de cuvintele lui Delavrancea: MIG-urile astea n-au fost ale strămoșilor mei, nu-s ale mele și nici ale voastre, ci ale urmașilor urmașilor noștri, în veacul vecilor. Amin adaug eu.

    22
  10. Astia au furat proiectu lui Bula cu drona mig 21….

    9
  11. Salutare! Eu ma indoiesc ca este un proiect rezonabil sa transformi in drone avioane cu viteze supersonice. Trebuie un mecanism de control teribil, o electronica super elaborata. Decolarea, aterizarea, zborul la altitudini f mici imi par irealizabile cu comanda distanta. Mai mult, nu cred ca a fabricat nimeni pana acum drone supersonice si asta ar trebui sa le dea de gandit?

    1
  12. vietnam e o tara desteapta in ultimii ani si va fi una prospera.

    eu ca sa vad tarile inteligente, care au potential, ma uit la clasamentul PISA si la cum arata managementul covid (si in general, cu cat e o tara mai sus la PISA, cu atat e mai jos la nr. de morti).

    in Vietnam, au 35 de morti, similar cu vecinii lor – Taiwan 7, Singapore 29, Thailanda 61, Coreea 879 (Insa astia loviti devreme de virus au o scuza) etc. Si astia sunt fara lockdowns, doar pe recomandari, insa asculta toti de ele.

    in tarile astea nu merge treaba ca „nu vrem botnita”, „am scutire de la botnita” etc. cum facem noi prin Emisfera Vestica – un semn ca populatia noastra s-a cam tampit – si se vede si in testul PISA ca am ramas in urma asiaticilor.

    8
  13. Pana la urma a incerca orice extensie la tevi e echivalent cu a incerca sa intorci mortul de la groapa….au fost,gata ….la dezactivat acum,avioane noi trebuiesc….toti au refuzat cererea de F16A/B,cand o sa priceapa astia ca 17 F16 MLU NU POT CONTROLA SPATIUL AERIAN….speram ca USR in coalitie va face ceva,momentan nu vad semne bune,luna viitoare ies din partid….NU MAI E SPERANTA pt Romania,success tuturor care inca traiti in tara…?

    2
  14. salut , nu inteleg de ce ai tendinta sa jignesti ? spun ca ar trebui sa facem ordine in propia curte inainte de a ajuta pe alti, in bunele noastre maniere am renovat sute de licee si gradinite in REpublica si la noii a decedat un copil in fosa septica inecat,neavand un wc modern, iti spun Marius ca nu sunt un rusofil ci sunt un roman care traieste si munceste aici, platind taxe si asteptand o Romanie mai buna, e vorba de banul public care nu poate fi aruncat pe geam , 100 de milione ai putea face destul de multe cu ei, gen fabrica de pulbere de la Fagaras , spitale sau ajutata industria de aparare, deci nu imi vorbi despre rusine azi Republica Moldova e un stat indepedent pe harta lumii, ciudat ca noi nu vorbim si nu tratam romanii din jurul nostru la fel gen romanii din ucraina si serbia sau ungaria si vorbim doar de moldovenii deci Marius ai putea realiza cu acei banii multe , noii nu suntem Norvegia noii ne inprumutam mereu ca sa supravietuim seci nu stiu ce rusine vorbesti tu dar euas prefera sa se vada de cetateanul roman si apoi de altii , daca adori atat de mult MD drum bun acolo.la multii anii prieteni si ROMANIA MILITARY si articole la fel de bune si innoul an 2021.

    2
    • Poti munci si trai bine in RO pt ca i-am lasat in mana rusilor ca sa ne salvam noi pielea. Avem o datorie morala daca vrem sa fim popor. Daca nu atunci fiecare cu a masi!

      3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *