Militarii in termen pe rit nou

Având în vedere că tocmai am scăpat de sărbători și ne pregătim de perioada concediilor, nu avem mari probleme pe glob sau măcar în proximitate, totul este kumbaya, ministerul s-a gândit să fie creativ. Creativ de tot.

În lumea cea cu apă caldă permanentă la care fac de multe ori referire, ai două variante de serviciu militar, activ și în rezervă. Ambele voluntare, în sensul în care nu mai este nimeni constrâns la îndeplinirea acestui serviciu, respectiv nu există serviciu militar obligatoriu. Desigur, discutăm în principal de blocul NATO unde noțiunea de interoperabilitate este suverană, dar modelul acesta este întâlnit undeva la 80% din totalul țărilor de pe mapamond. Și la noi, după chinurile facerii, în 2007 s-a trecut la serviciul activ pe baza de voluntariat, respectiv profesionalizarea armatei în detrimentul armatei bazate pe conscripție și militari în termen (MeTei, popular, pentru cei care au prins vremurile și au lucrat cu ei). Mai departe, legea privind statutul gradaților și soldaților voluntari (cum se numea ea în 2006, actual statut al soldaților și gradaților profesioniști) inițial prevedea și noțiunea de rezerviști, adică soldați care sunt pregătiți tot voluntar un număr de zile pe an. În 2015, tot după chinuri lungi și de parcă nu s-a întâmplat nimic în Crimeea, apare și la noi un statut (o lege) a rezervei voluntare, și în 2017, doi ani mai târziu avem deja primele locuri pentru rezerviști.

Bun, chinuitor, greu, de parcă a trebuit să proiectăm nava Enterprise, ne-am mișcat si noi într-un context de securitate regională în picaj liber. Ne-a luat iarna prin surprindere, că dracu se gândește că iarna începe în luna Decembrie. Greu de tot, avem 15 ani deja de serviciu militar profesionist activ și cam 5 ani de serviciu în rezervă. Loc pentru îmbunătățire există har Domnului, pe activi stăm mai bine totuși, având o experiența deja considerabilă în managementul RU pe acest sector iar pe rezervă, tot încet, ardelenește, încercăm să conturăm niște principii statornice care să genereze măcar puncte de reper sigure în evoluția recrutării, selecției și formarii personalului de rezervă. Însă mai sunt mulți pași de făcut.

Aceste două variante disponibile, după cum vă spuneam, în toate armatele civilizate ale lumii, și mai există de asemenea o largă expertiză în NATO unde am putea face un „best practices sharing” adică echivalentul corporatist al împărtășirii unor practici de succes. Ar fi mult de muncă aici pe cei doi vectori, însă noi, românii, autorii conceptului de democrație originală, ne-am gândit să facem o românească adică să întoarcem mașina pe linia dublă continuă.

In acest context în care managementul de proiect ar necesita seriozitate și concentrarea eforturilor pe cei doi vectori, hop, ne-am gândit să fim creativi și să facem un al treilea vector. Pai nu? Drept urmare ne povestește ministrul pe la televiziuni ultima idee năstrușnică a ministerului, serviciul militar de 4 luni.

Lucram cu materialul clientului, deci:

Ministerul Apărării Naţionale vrea să aibă din nou militari în termen, dar pe bază de voluntariat. Sunt doriţi în armata română, tineri care vor primi și bani pentru asta. 

Cei interesaţi, bărbaţi și femei, vor fi instruiți 4 luni după care vor intra în rezerva operaţională gata să apere ţara, dacă va fi nevoie.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale, ″Militarul în termen voluntar″ va fi recrutat din rândul tinerilor – bărbaţi şi femei, care au între 18 şi 35 de ani. Din 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, iar rezerva operaţională se reduce pe măsură ce îmbătrânesc cei care au făcut armata obligatorie.

General Constantin Spanu, MAPN: ″Vrem să introducem şi un alt statut, un alt concept: Militar în termen voluntar. Cei care vor să satisfacă serviciul militar, dar să nu aibă un contract după aceea cu Armata. Evident că avem nevoie de o diversificare a soluţiilor de completare a bazei de date pentru că evident cei care au executat serviciul militar obligatoriu ies uşor, uşor din evidenţe, pentru că cei care au executat serviciul militar ca militari în termen ies din evidenţe la 55 de ani″.

Stagiul de pregătire militară de bază pentru militarii în termen ar urma să dureze patru luni, iar voluntarii vor beneficia de echipamentele necesare, de cazare şi masă. În timpul stagiului, vor învăţa să mânuiască arme şi să acorde primul ajutor.

Ca să fie siguri că numărul celor interesaţi să devină militari în termen voluntari va fi suficient de mare, iniţiatorii proiectului de lege vorbesc şi despre stimulente financiare. La absolvire, militarii voluntari ar urma să primească o îndemnizaţie consistentă: echivalentul a trei salarii medii brute, ceea ce la nivelul anului 2022 ar însemna peste 18.000 de lei. Pentru asta vor trebui să jure că îşi vor apăra ţara dacă va fi nevoie.

Proiectul de lege referitor la militarii voluntari în termen este în circuitul de avizare şi aprobare şi ar putea fi adoptat curând.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mapn-vrea-sa-aiba-militari-in-termen-pe-baza-de-voluntariat-tinerii-interesati-vor-primi-si-bani-pentru-asta.html

Am căutat cu sârg și dăruire echivalentul unui astfel de serviciu armatele la care făceam mențiune mai sus. Nu am reușit să găsesc ceva echivalent și rațiunea pentru care nu identificăm ceva aici este simplă, încercăm să lucrăm cu structuri și modele specifice unei armate obligatorii și încercăm să le ajustăm/potrivim într-o armată profesionistă. Adică struțo-cămilă, sau popular nici cal, nici măgar. Substituim obligativitatea de regula constituțională a serviciului militar cu această sumă de bani și gata, avem armată de nu mai știm ce sa facem cu ea. Observ iarăși că se insistă pe aceste aspecte strict financiare fără o perspectivă profesională, fără a avea „un contact apoi cu armata”. Deci la angajare, tot neveste si neamuri. Am înțeles. Și totuși cu oamenii aceștia ce se întâmplă, lăsăm la vatră și hai noroc? Am investit în ei, și multă sănătate?

Banii în discuție sunt considerabili însă după opinia mea ar atrage un tip de persoane puternic motivate de aspecte financiare și doar atât. Genul de om care pentru 3000 de euro pleacă în Occident, că no’ acolo „se” dă mai mult. Nu oferim desigur calificări, programe de pregătire, măcar omul să plece cu o hârtie de acolo, șofer profesionist, bucătar, ceva. Orice.

Mai departe, 4 luni îmi pare a fi cel mai lipsit de logică cadru de timp. 4 luni însemnă mai mult decât o vacanță pentru elevi care ar putea să își dorească să înceapă anul școlar cu niște bani în buzunar. Sau anul universitar. Faptul că nu există cicluri de pregătire sa atragem continuitate este de asemenea o inepție. La al doilea ciclu de 3 luni o avansare, 9 luni de armată și o diploma de bac luată pe bune, posibilitatea de a deveni subofițer, sau după 4 cicluri și o diplomă de facultate utilă ministerului și nu studiul menstruației la berze, eventual ofițer. Nimic, 4 luni, „che$” la buzunar și hai pa! Colacul peste pupăză, în proiectul de lege mai vechi găsit pe net la SGG, am găsit mențiune ca „meteii” pot avea doar gradul de soldat. Bun. Motivant.

Sunt uimit într-un mod total neplăcut de nivelul acesta de percepție asupra pieței muncii și asupra ceea ce motivează oamenii să funcționeze într-o societate. Repet pentru a câta oara, ministerul a devenit un simplu jucător pe piață muncii. Aia unde salarul, posibilitățile de promovare, cariera etc constituie un tot sistematic și unitar, nu elemente componente facultative.

Bravos minister, mult noroc, ce să spun.

Ma semnez al vostru lt(rez)

P.S. La cald de la recrutare-, domnilor din minister, interveniti ca asa va merge recrutarea:

Am fost la un CMJ, nu dau nume ca nu e frumos.
Le spun ca sunt interesat de posturile de rezervist voluntar. Sunt absolvent de universitate tehnica. Lucrez in domeniul studiilor superioare de aproximativ 5 ani.
Bun. Le spun ca sunt interesat de un post de ofiter sau subofiter. Imi spun ca neavand grad in rezerva, nu se poate.
Ok, zic, atunci sunt de acord si cu un post de SGP rezervist. Imi spun: „nu sunt posturi”. Le zic, bine, dar am citit pe facebook ca exista aproape 900 de posturi. Chiar nu ma incadrez pe niciun post? Aleg orice judet.
Ce sa fac? Ce ma sfatuiti?
Multumesc.”

Bună ziua,acum ceva timp,eram pregătit şi dornic,genul de tanar cu dorinte de VM,alergam dimineata,seara dupa box alergam,dupa amiaza scoala,odihna
Nefumator,luat diploma de Bacalaureat,pus si pornit catre centrul de informare,domnul de acolo a reusit in 2 minute sa ma faca sa regandesc tot ceea ce imi doream.
Acum am 25 de ani,sunt sofer profesionist,in fiecare seara acasa
Ce vreau sa spun este ca,sistemul e bolnav,de ce sa iti strici viata datorita sistemului? Oricum,de Doamne Fereste,legea martiala si fie ce o fi.

Multumesc userilor Alin si DAlelksander pentru informare!

97 de comentarii:

  1. Tule muma în cur iar au atacat situ (error 502) asa de dimineață, deranjează rău și bine face dacă RM deranjeaza

    5
    • Dancu e de vina ..Cred ca e pe mana cu hakuitorii de cand citeste site-ul ..Probabil si-a dat seama ca niste amatori sunt mai la obiect si stiu mai multe dacat el , onor ministru >>>

      11
      • Dancu e expert in dezinformare, cu siguranta e ofiter sub acoperire in SRI.Ce erau e ca nu e patriot vezi corvetele.A lansat gargara cu submarinele …Cine dracu ne face noua submarine, ca si sa avem banu jos tot nu are,cine ,ca lumea se inarmeaza in draci.
        Unde sunt NSM-urile bai tov ministru? Patrioate cate sisteme din alea 7 lucreaza? Furnizori de securitate…

        9
        • Ghita Bizonu'

          Hai sa nu …. ? Exageram? Minimalizam ? Deforman?!!

          Sigir ca ar fi expert in dezinformare, cu siguranta e ofiter sub acoperire in SRI ?!
          Eu zic ca in calitatea sa de sociolog este „expert” in prosteala prin dezinformare si datu’ din gura. Ca „deformatia” sa profesionala il dispune catre atitudini din astea.
          Nu intamplatir si nu este singurul!

          Iar repet – fac 70 de ani si nu am crescut in padure .. ci in Bucale inde gaseam revioste frantizesti (ma rog cele de stanga …. ) si am inceput sa citesc revistele alea exact dupa 68 … Ma ingrizesc de cantitatea de tampenii in care ajunsesem sa cred (deh 18 ani) citind parerile „experte” ale unora din astia .. sociologi …. Ma rog pe urma ma crescut, am facut si armata (16 luni la Botsani) si am mai aflat pe ce lume traiesc.
          Si cas sociologii e nitel cam sariti de pe fix. Nitel mai mult – aia erau si anii terorismului Brigati Rosi, Primea Linea, RAF … ai fioecare gruoulet de nebuni era sub influenta unui olog din astia ….

          9
    • Deranjează bine rău RM (am vrut sa spun da nu sa scis RM în în primu mesaj și se înțelege alt ceva)

  2. Intebare dupa 4 luni devii obligatoriu rezervist sau e tot voluntar ,ca daca devii obligatoriu cam aia e tinta formarea unei rezerve,restu e gargara,pt ca in 3-4 ani metei numai au varsta pt un anumit tip de rezerva , multi depasind 45 de ani

    2
    • Salut Nicu, din economia de informatii pe care au facut-o cu acest proiect care nu avea ce cauta in spatiul public acum, devii rezervist in rezerva generala. Adica cum sunt io, si cred ca si tu.
      Rezervistii voluntari in schimb sunt in cota de rezerva mobilizabila cu pregatire anuala. Un sistem copiat desigur insa unul bun! Foarte bun daca ma intrebi pe mine, si am dori sa fim in secolul 21.

      2
      • Cat e perioada minima de contract pt SGP acum?

        • @Nicu_4
          Un an!
          Părerea mea, hâc..

          1
          • si dupa acel an devii rezervist mobilizabil sau tre sa te oferi si pt ala voluntar, ramand altfel in rezerva generala?,ca eu sincer nu ii inteleg puteau pur si simplu sa modifice perioada minima din contractul la SGP si sa dea bonusul ala ,cine vrea sa continue isi prelungea contractul cine nu il trimiteai la rezerva mobilizabila sau generala daca aveai prea multi doritori,aia care doreau sa continue ii specializai incontinuare oferindu-le si posibilitatea de a avansa in grad si salarizare, iar pe aia din rezerva ii chemai periodic dupa sa ii instruiesti incontinuare, dar nu asa intensiv ca pe restul nu, ca doar ala se duce si se reangajeaza in mediu privat ,dar na eu nu am scoala multa ca aia care fac planificarile la Mapn probabil ca ei stiu mai bine

            • @Nicu_4
              S-a mai discutat pe aici chestia asta.
              După primul an de SGP, poți să continui, ai și posibilitatea de avansare în corpul subofițerilor, maiștrilor militari sau ofițerilor.
              Dacă ar exista un manager de carieră, ca în armatele din țările cu apă caldă, cei competenți ar fi selecționați și îndrumați către școli.
              La noi, la școală pleacă cine vrea, intră cine poate.
              În schimb, ai noștri manageri de resurse umane au născocit altă gogomănie.
              Dacă un SGP vrea să avanseze de la soldat prost la fruntaș, trebuie să facă un curs de câteva luni( nu mai știu exact perioada, parcă 2 luni era), într-o bază de instrucție specifică armei și specialității sale.
              Apoi, de la fruntaș la caporal clasa a 3-a la fel, și tot așa, până la caporal clasa a 1-a.
              Încă nu am auzit de nici un SGP dornic de asemenea cursuri, așa că avansarile se fac la zile festive, de către comandanții de brigăzi.
              În ce privește trecerea în rezervă, după ce și-a dat demisia, este automat luat în evidență la CMJ, și încadrat într-o unitate care are o funcție disponibilă, corespunzătoare gradului și specialității sale militare.
              Sper că am reușit să fac lumină.
              Părerea mea, hâc…

              6
  3. Pai din cate am inteles onor MAPN nu este interesat decat de o rezerva de soldatei. Ii instruesc 4 luni sa stie sa bage glont pe teava la kalas si atat . Poate ca cei ce doresc pot sa ramana in armata , contract , scoli de subofiteri , ofiteri , Academia Militara .. Sau paote mai sunt chemati periodic la instruire…Cam in ceata legea asta ..Nu stiu de ce nu se uita si ei la altii , cum au procedat…..chiar nu trebuie sa inventam noi apa calda . Nu-i nicio rusine

    3
  4. 4 luni ?
    Ce învață în perioada aia ?
    Drepți, culcat , nu te împușca singur. Atât.
    9 luni ar fi un contract minim de voluntar.
    Cu posibilitate de reînnoire . Pină la x reînnoiri și maxim y ani.
    Așa e in NATO.
    Doar că în NATO nu prea exista problema românească. Care e :

    prea mulți ofițeri raportat la efective.

    Doar la ruși a existat aceiași problema . Au mai rărit din colonei și generali . De ani buni. Cam la 4 a rămas unu singur. Pe ce criterii , nu se știe. PCR ? Nu știu.
    Calitatea ofițerilor rămași , cultivați, se vede in Ucraina. Sublima. ☹️☹️
    Doamne ferește să vedem și noi calitatea ” ai noștri” in un răzbel.
    Cum e la est.
    Nu Afganistan cu inamicul desculț.

    Voluntarul trebuie platit. E absolut normal .
    – Dar trebuie sa oferi și altceva. O calificare / specializare spre exemplu. Utila in civilie.
    – Un viitor după stagiul voluntar. Ca exemplu, acces preferențial in jandarmerie și poliție.
    – Ocuparea unui post public civil după serviciul voluntar.
    La italieni așa atrag voluntarii.
    Și la americanos, voluntarul intra preferențial după armata in politie și alte departamente bugetare. Basca suma de bani primită după stagiu voluntar . Banii ăștia asigura multe in USA. Inclusiv taxele universitare daca vrei sa urmezi o facultate.
    Basca le oferă ( la aia mai pizdosi ?) posibilitatea de a urma o școală de subofițeri/ ofițeri de rezerva.
    Talentul se extrage din cantitate. Se cultivă , creste, încurajează .
    Se obține eficienta actului de comanda.

    Dar cum noi suntem mai experți decât alții care aveau trupe cu contract când noi inca urmăream extaziați avansarea în grad pentru creșterea cantității de porumb strânsă la hectar, răbdare.
    Ce zice ( in) capabilul ministru de resort ?
    – mărim bugetul apărării la 2,5%.( Foarte bine.)
    Așa avem bani de :
    – creștere salarii
    – rezolvat inechitățile de la pensile militare.
    – desigur vom continua achizițiile militare.
    Ordinea e clar asta. Nu alta.
    Ultima voce se știe. Ca la corvete. Doar daca deficitele bugetare permit. ?
    Ura , trăiască și noi avansări de 1 decembrie.
    La noi ca la nimeni.
    Cufureala reală e mare. Iar dotarea , aia care e.
    Deci înainte cu școala sovietică tovarăși. Cantitate și iar cantitate.
    Da se știe că suntem în NATO din îndepărtatul 2004 ?
    Ce am copiat bine din organizație?
    Ce am eliminat din gândirea sovietică ?
    Multe dileme.Putine răspunsuri.

    10
    • 4 luni e suficient ca n-o sa-l faci pilot. Evident, daca se sar pasii care sunt fara folos: pas de defilare, plantoane ( care mi se par absurde azi) etc.

      5
      • Lipsa de folos a pasilor de defilare s-a vazut la 1 Decembrie. Atunci toata suflarea chibitului roman a sarit in sus ca nu-s pregatiti ca-s incapabili. Ideea corecta ar fi sa nu fie neglijata instructia pentru lupta in favoarea unor corvezi.

        6
        • Dorelul initial

          Anla’shok este un pic diferita situatia. La parada de 1 decembrie vorbesti de militari profesionisti. De la aia da, am pretentia sa bata pas de defilare corect. Atunci cand esti la serviciu in armata romana trebuie sa stii inclusiv asta ca de asta esti platit. Daca esti rezervist cu 4 luni de pregatire ma astept sa fii pregatit pe specialitate la perfectie (transmisiuni, infanterie, IT, logistica etc). Si sa dai un test la final de alea 4 luni – PASS or FAIL. Nu treci nu iei banutul. Simplu ca buna ziua.

          4
          • Se poate invata pasul de defilare se pot face plantoane fara ca in patru luni sa fie afectata instructia. Mai ales ca pasul de defilare nu mai este ce-a fost.
            Cel mai mult timp se pierdea cu folosirea soldarilor pe post de paji de catre multi ofiteri nu cu pasul de defilare.

            2
            • Dorelul initial

              Uite aici sunt total de acord cu tine. Nu ar fi mare lucru sa invete pasul de defilare sau sa bage un planton 2 doar ca sa vada cum se da un raport in caz de control si cum este sa dormi din bucati. Insa ce am vrut eu sa subliniez este faptul ca trebuie pus accent pe pregatirea specifica armei si ca banii nu trebuie dati pe ochi frumosi oricarui putoi care doar face act de prezenta.

              Pot sa confirm si eu folosirea soldatilor pe post de paji. Eu personal am invatat mai mult in 3 luni de lucru la privat decat intr-un an de armata.

              3
    • @stefan60
      Nu încetezi să mă uimești cu lipsa ta de cunoștințe și informații, dar continui să combați și să înfierezi cu mânie proletară…
      „Deci înainte cu școala sovietică tovarăși. Cantitate și iar cantitate.”
      Care cantitate, frățică, ia uimește-ne cu cantitățile alea…
      Dar să nu vii iar cu texte d-alea că oprești tu TAB-ul cu 2-3 cartușe de AK și tunuri de 25 pe BTR-uri, că devii chiar jenibil…
      Părerea mea, hâc..

      5
  5. Banii aia presupun ca se impozitează.Deci din start nu mai sunt 18000 ci aprox 11000.In al doilea rand,oamenii sunt plătiți alea4 luni?

    În rest e cum zice LT.Perspective pt copii ciuciu.4 luni e pt ca atât e formarea inițială la sgp.Atat a putut gândi un cap de birocrat.

    De parca se călcau pe picioare la programul de rez voluntari.Se găseau 5 inși pe loc de muncitor calificat,aka soldat. Oricum timpul petrecut de aceștia nu ii ajuta dacă vor sa se angajeze.

    Ca zicea LT de elevi.Daca te poți insura cu acordul parintilor la 16 ani,de ce sa nu poți merge 2 luni în vacanta pe banii armatei ?Evident,sa ai și ceva perspective,ca dacă tot ce câștigi în urma timpului petrecut e experienta…

    În al n-lea rand,e perfect aiurea sistemul actual de formare a cadrelor,unde ai niște copii ce au învățat 1 un an caprarie și prostie în școala de subofițeri fiind peste unii ținuți caporali pana la 40 de ani.
    Firescul e ca aia cu perspectiva sa meargă musai sa promoveze,inclusiv ca ofițeri.
    Iar aia care sunt soldați pe 80% din funcții ce nu-s posturi de luptător ci de lucrător,sa intre planta în armata, dar sa poată ieși după 4-8-12 ani cu o meserie și cu experienta.Ca armia devine o școala de meserii, asta e,măcar ar avea oameni.Si mirifica comuniune cu societatea civila se poate face astfel.Thank you for service,driving bulldozers.

    9
    • Coane, nu doar ca ai dreptate insa din cate stiu eu de la 16 ani poti lucra. Da, cu semnatura parintilor, program redus bla-bla. Dar ma gandeam la elevii de a 11, au 18 ani deja, sunt vaccinati (so to speak), pruna stiu cum arata, deci… care ar fi problema? 2 luni acolo sa intre in a 12 cu niste banuti. Pe barba lui. As avea respect pentru un astfel de copil.
      Dar nu, venim cu porcarii cum ii proiectul de mai sus in afara oricarei logici a pietei muncii.
      Asta inseamna sa nu ai nici o reprecursiune a prostului management. Adica, recrutezi 10 sau 100, tot acelasi lucru este. Doar ca 10 lucrezi mai putin si ai timp de lucruri importante precum feisbuc si solitaire.
      Si uite ce se intampla la granita. Ne-am tampit, nu ca am fost noi mari destepti vreo data.

      6
  6. Cu greu gasesti aberatie mai mare. 4 luni si apoi nici o perspectivă in cariera militară, fara obligatii clare contractuale, e un nonsens. Programul va fi o sursa de corupție si sifonat bani publici. Va fi ca la rusi, unde au descoperit soldati fictivi ,dar care apareau pe statele de plată. Garantat vor lua unii banii fara sa treaca pe la unitățile militare.

    10
  7. Si militarii ăștia voluntari vor veni zilnic ca la job 8 ore să se instruiască, iar în weekend vor fi liberi? Sau vor fi incartiruiti în cazărmi 24 de ore din 24? Să vadă și ei ce inseamna gărzi, planton 2, alarma de noapte, smotru pe sectoare… Cu ce ii echipeaza? Sunt bugetate cheltuieli pentru hrană, utilități, reparații cazărmi?

    2
    • Georgele

      Aia cu plantoanele si sectoarele sunt strict non-sensuri de oameni cu mintea lipsa, nu ingusta, nu au nicio valoare combativa, nu te imvata nimic, doar sa spele cineva prin cazarma, ca deh…asta vrem sa devenim cu totii…paznici de noapte si femei de serviciu….halal aspiratii aveti unii..succesuri

      5
  8. Ghita Bizonu'

    Me Tei ?
    NU am auzit.. Se virbea de TRisti ….. care erau „exceptia” … rewtui erau „in termne” adica leti, racani, soldati in gnl .

    Insa cestia cu 4 luni … Acum cca 40 de ani citeam ca „minim” ar fi fost de 6 luni de instructie ptr leti …
    Caree, sa fim constiti am trebuie bagati in cazarma. Ca nu e vorba atat de activitate fizica cat de ….. a le scoate din cap obiceiul de a comenta si barfi ordinu’. Ma rog toti comenteaza si barfesc oedinele insa ala instruitu o face dupa ce il executa (ordinu’) si in pauza reglementara. Ori numa ptr asa un fleac ai nevoie de cca 45-60 de zile .. de cazarma fara invoiri!

    A da, Gradati. Le mai trebuie un ciclu in care sa invete sa fie comandanti (de grupa) II „momesti” cu ceva banuti si conditii mai bune

    Dar ai nevoie si de educatie .. patriotica … CAre la noi e luata in deradere ….

    11
    • Da Nea Ghita, si eu sunt de parere ca trebie mai multe cicluri si scoli pt functii. Dar managerii din minister zic ca nu. E bine si cu 4 luni si uraaaa si la gara.
      Iar cu educatia patriotica, pai de cat timp spun ca ar trebui sa fie la scoala o materie educatie civica 4 ore pe saptamana in care sa-i spui la copil ce-i ala stat roman, ce face fiecare putere a statului, si sa-i dai niste valori copilului ca vitor cetatean. Valori inclusive, cetatenesti si de respect reciproc. Pai ce spun ca in 100 de metrii si trei birouri functionaresti ma umplu de respect… si carne in frigider. De parca nu toti tragem la acelasi jug, neam find. Mai degraba avem apucaturi feudale, mi se pare ca fiecare doreste sa ne arate cat de jupîn este el.
      Dar aici este pericolul ca avand o generatie educata, pe cat se poate, se schimba si optiunea politica, ajungem sa votam ceva nebuni din astia de promit chestii concrete, 2-3 si mai apoi le si fac. Ce ne facem noi fara populism ieftin si bere proasta la Căcâna, jud Teleorman?

      3
      • Hai ma, lasa-ma si tu cu educatia patriotica …. ce o sa-l inveti….sa-si iubeasca tara, glia, raul…ramul? Despre ce vorbim? Invata-l frate sa manuiasca arma, care ii sunt limitele, tactica si strategie, cum sa comunice ….chestii care intereseaza si sunt atractive. Daca incepi prin a-i face educatia a doua zi nu-l mai vezi. Daca vrei sa-l dresezi in spirit cazon ….. ai pierdut startul…asta se facea acum un secol

        2
        • Ha? Eu vorbesc de educatie civica Dane, la scoala din clasa a 5-a. Daca intrebi 100 de romani ce face presedintele tarii… risti sa pui un pariu cu mine ce iasa? Ministru de finante, procuror general, si general cu 4 stele. Toate astea in spatele unui notar denumit pompos presedinte.
          Stim ce face parlamentul? La prezenta la vot iti garantez ca nu. Dar Armata? Ce face armata in societate? Ce face pe timp de pace? Dar in timp de razboi?
          Doar nu credeai ca ma refer la Multimum din inima Paaaaartidului!!

          4
  9. Dece va mira ? Aia „2,5% ” trebuie cumva cheltuiti dar fara sa asigure apararea, asa cum se face de multi ani. Daca nu pot sa-i bage in „speciale”, reusesc sa-i cheltuie dandu-i dea la neamuri, e si mai bine ! Ce voiati, sa modernizeze Cugir sau pulberile la Fagaras? Sa ia un radar de artilerie ? Uite ca de 7 ani, psd si coalitia au amanat, cu mult succes, corvetele si fregatele si putin e fericit ! Coalitia are scopul de a cheltui, nu de a realiza ! Uite alt psd: ministrul Fierea iar a dat de bani de aruncat in perioada de criza : 15.000 de euro(!) credite fara asigurare ca iese ceva din banii aia ! Au dus Capitala in faliment, acum au teluri si mai mari ! Criza-i aproape sau am si intrat deja.
    4 luni ?! Nici cal nici magar. Pai si pauza intre bac si facultate este mai mica sau isi iau in rest un „an sabatic” ca au cu ce ! 4 luni fara examen, sa vezi daca au invatat ceva ca sa merite cei 18.000 ! Sau e un ajutor social mai mare, de merit ! ? Lozinca lui Lenin: invatati, invatati, invatati, transformata de psd in „cheltuiti, cheltuiti, cheltuiti!”

    9
  10. „Substituim obligativitatea de regula constituțională a serviciului militar cu această sumă de bani și gata, avem armată de nu mai știm ce sa facem cu ea.”

    Sa inteleg ca este de preferat obligativitatea constitutionala a serviciului militar?

    „Banii în discuție sunt considerabili însă după opinia mea ar atrage un tip de persoane puternic motivate de aspecte financiare și doar atât. Genul de om care pentru 3000 de euro pleacă în Occident, că no’ acolo „se” dă mai mult.”

    Cam ce alta motivatie ar fi valabila pentru a-ti risca viata in afara de aspectele financiare? Patriotism? Obligatie?
    Sa zicem ca cineva care castiga in tara 2kE net la alb nu este patriot pentru ca nu vrea sa fie recrutat obligatoriu la spalat wc-uri pe timp de pace. Eu cred ca este.
    Am destule cunostinte care de la salarii de 2-3kE in tara au plecat in UE pe 7-10kE. I-am intrebat de ce au plecat, pentru ca banii cu siguranta nu erau raspunsul. Mi-au spus ca nu au incredere in sistemele de stat din tara: medical, juridic, politienesc, etc si prefera sa traiasca printre straini dar sa aiba siguranta.
    Nu mi se pare corect sa-i certam pe cei care au ramas, sa le spunem ca sunt motivati financiar daca statul plateste soldatii si ca ar trebui sa fie obligatoriu. Din taxele pe care le platesc ei (cei motivati financiar) se poate cumpara tehnica militara mai buna care poate salva multe vieti. Unii dintre ei lucreaza cu clienti externi, exporta servicii, deci ajuta la echilibrarea balantei economice.
    Daca obligi pe cineva care e bun specialist, isi face bine treaba si aduce bani la buget sa faca stagiul militar obligatoriu (spalat wc-uri cu periuta de dinti si alte umilinte cu rolul de a distruge personalitatea racanului, pentru ca apoi sergentul sa o poata modela intr-o adevarata unitate militara), atunci poate pleaca si genul asta de oameni. Pe termen lung s-ar putea sa nu mai fie bani de patrioate, avioane, corvete sau nici macar de pusti.

    10
    • Nu m-ai inteles aproape deloc.
      „Cam ce alta motivatie ar fi valabila pentru a-ti risca viata in afara de aspectele financiare? Patriotism? Obligatie?” – Nu, citeste si articole mai vechi nu sustin serviciul obligatoriu, am argumentat acel tip de serviciu nu mai are ce cauta in romania secolului 21.
      Viata nu ti-o risti in 4 luni de serviciu militar. Viata ti-o risti ca militar profesionist fie executand misiuni cu risc ridicat pe timp de pace, fie executand misiuni in zone de conflict.
      Nu-i cearta nimeni pe cei care au ramas, banii nu stunt totul si dupa cum bine spui cei care au plecat au plecat pentrua acel „pachet”- medical, educational, politienesc.Practic au plecat pentru vrem o tara ca afara, pe care au gasit-o… afara. Revenind, aici ar trebui sa ofere ministerul tot un pachet finaciar+formare profesionala+ perspective profesionale. Eu asta spun.
      Cu privire la specialisti, am scris articole si articole argumentand si sperand ca ministerul isi adapteaza politica de RU astfel incat sa atraga pe acei specialisti. Nu au facut nimic si si-au angajat in continuare „specialiste” care pur si simplu au avut oportunitea de a fi sotii de stabi. Pe specialisti in schimb trebuie sa-i atragi atat cu perspective profesionale cat si cu posibilitati de formare pe care nu le au in civil. Pentru ca financiar nu poti sa-i atargi, mai ales daca vorbim de sector IT. Aici eventual ca rezervisti voluntari acolo unde exista din partea unor specialisti inclinatia spre domeniul militar. Deconteaza-i o certificare cisco spre exemplu sau pmp pro in schimbul unui contract de rezervist timp de 3 ani.
      Acum am vorbit chineza pentru minister.

      12
      • Bună ziua,acum ceva timp,eram pregătit şi dornic,genul de tanar cu dorinte de VM,alergam dimineata,seara dupa box alergam,dupa amiaza scoala,odihna
        Nefumator,luat diploma de Bacalaureat,pus si pornit catre centrul de informare,domnul de acolo a reusit in 2 minute sa ma faca sa regandesc tot ceea ce imi doream.
        Acum am 25 de ani,sunt sofer profesionist,in fiecare seara acasa
        Ce vreau sa spun este ca,sistemul e bolnav,de ce sa iti strici viata datorita sistemului? Oricum,de Doamne Fereste,legea martiala si fie ce o fi.

        18
  11. Teniente, hai să facem * … studiul menstruației la berze … *. Te lauzi cu activitate în scouting și human resources, deci e firesc să ai un punct de vedere. Din păcate, te pierzi în detaliile, chiar dacă importante, ale inabilității MApN de marketing a activității de scouting (nu spun recrutare, ca să evit confuzia cu termenul militar). Sunt de acord cu ideea că nu poți cumpăra forță de muncă fără o poveste, dar să nu uităm esențialul.
    Scopul principal : apărarea țării de ruși și eventualii lor lingăi din zonă. Acu’ puțin timp aveam prin-prejur pe Ianukovici, Orban, Vucic, Borisov, Erdogan – numai companie selectă … și pe Ponta … bine că se mai schimbă vremurile … dar nu știm cât. Nu știm cât timp va sta ursu’ cuminte cu botu’ pe labe după ce se va fi fript cu Zelenski – eu aș zice că nu suficient de mult – e în sângele lui să viseze la pădurea altora. Dar știm sigur că îi va rămâne generații întregi amintirea acestui război, poate asemeni WW2. Și Rusia va evita un singur lucru – să nu se mai frigă ca acum, adică să intre în război cu o armată patriotică, bazată pe convingerea și susținerea poporului în justețea războiului ce-l duce. Deci practic va evita războiul cu o armată semnificativă numeric și puternic integrată în structura socială.
    Uite că ucrainenii obțin rezultatele neașteptate cu arme egale sau inferioare rușilor, marginal doar mai bune – rachete anti-tanc cu top-atack, informații de la sateliții americani, software de comandă și control de tip sensor fusion. În rest, rușii au și ei aceleași lucruri dar cu avantaj calitativ sau cantitativ – tancuri, avioane, elicoptere, blindate mai multe și mai bune, drone similare dar mai multe, proiectile de artilerie ghidate doar puțin inferioare Kvitnyk-urilor ucrainene, rachete antitanc rezonabile, etc. Dar rușii nu au avut un sistem de comandă minim acceptabil și mai ales nu au avut motivația de a lupta a ucrainenilor, motivație dată în primul rând de crezul patriotic generat de integrarea sistemului militar în structura socială. Deci nu a contat atât de mult investiția financiară în sistemul militar cât investiția în resursele umane ale acestuia.
    Ce soluții ar avea la dispoziție Ciucă- făr’ de măciucă și generalissimii lui ?
    1. Investiție masivă financiară în dotare tehnologică a unei armate mici profesioniste – în afară de money-drain-ul dat de incapacitatea economiei de a produce arme competitive, o armată mică dar bine dotată nu ar fi mare sperietură pentru ruși
    2. Armată numeroasă bazată pe înrolare obligatorie – dezavantaje : extrem de costisitoare, pregătire slabă spre catastrofală, am fi un fel de Armenia mai mare
    3. Armată numeroasă în conflict bazată pe un nucleu profesionist bine pregătit – aici suntem toți de acord că e calea de urmat – eu estimez că ar fi suficient 70000 de profesioniști ca acum plus 150000 de *rapid mobilizabili relativ pregătiți* – nu sunt expert în asemenea cifre – eu le extrapolez de la actualul război din Ucraina
    Sub-variante de variantă 3 alături de armata profesionistă :
    a. rezervă activă cu menținerea unui număr de 150000 de oameni ca angajați part-time ai statului – cam costisitor și inadecvat politic pentru un stat dornic să susțină peste 5 ani 500000 de pensionari speciali a căror singură contribuție la dezvoltarea societății a fost o activitate de maxim două ore pe zi timp de 20 de ani
    b. conscripție obligatorie – poate n-ar fi rău, că de multe ori o țară evoluează pe baza ciurucurilor sale, căci deștepții societății ar găsi variante de fofilare – dar s-ar pierde coeziunea cu societatea prin neîncredere
    c. sistem de miliții para-militare coordonate militar – pentru asta ar trebui o prea mare imaginație a recrutorilor de a-i motiva și o propagandă naționalistă sponsorizată de stat care nu știu dacă ne-ar face bine – nu cred că vrem să fim Ungaria-2 și nici n-avem nevoie de Viktor-2 (ne-a ajuns Ceașcă-1)
    d. sistem remunerat de pregătire militară a unei forțe pasive de rezervă selectată voluntar, disponibilă în caz de conflict prin efectul de obligativitate legală, sumar pregătită pentru a dobândi minimul necesar de cunoștințe – exact ce vrea MApN
    Sunt de acord cu tine că în academiile lu’ general Izmană nu prea s-a-nvățat principiul oligopsonului – atunci când vrei un sac juma’ de roșii (a se citi 150.000 de oameni din totalul selectabil demografic de 4.000.000) nu te apuci să strigi * … cumpăr un sac juma’ de roșii cu opt’șpe lei kilu’ … * că strici piața – întâi spui o poveste să atragi negustorii și dup’aia le zici cu cât le cumperi marfa.
    Mai sunt de acord cu tine cu conceptul de selectare a forței de muncă de calitate prin atractivitatea beneficiilor colaterale mai mare decât a pachetului financiar – dar asta funcționează când ai departament HR bine dezvoltat. Când stai tolănit pe scaunu’ gipanului plin de praf și-ți iese buricu’ de sub maiou’ murdar nu poți să-ți iei potențialii angajați altfel decât cu * … dau 900 de ioroi pi lună … *. Ia-i doar cu *incentives* și *performance goals* și 90 % o să te facă dilimache.
    Mai sunt de acord cu tine că aceasta e cea mai simplă metodă prin care poate bifa o sarcină îndeplinită responsabilu’ cu recrutarea, cel mai probabil o putoare bujetară stresată de fuga dintre coada de la ghișeul cu tichete de vacanță și întâlnirea de dat șpagă la profa’ plodului pentru nota 10 la educație civică.
    Dar toate argumentele tale sunt nerelevante. Aplică caeteris paribus – metoda prin care se mențin constante toate variabilele unei situații, cu excepția variabilei a cărei influență se dorește a fi studiată (definiția DEX).
    Ce altceva poate face statul român ? Nu veni cu idei fanteziste, ci lucruri reale. Știu că vrei o armată cu 500 de avioane și 10000 de rachete de croazieră, dar e doar un vis.
    Spune dacă ideea e principial bună sau proastă, și abia apoi critică detaliile, dar în condițiile actuale – degeaba spui *dăm afară 150000 de putori din MAI și instituții conexe, începând cu amantele, pilele și burtoșii și plătim cu banii economisiți 150000 de militari* pentru că actual statul român e incapabil de așa ceva și va fi incapabil până în 2025 sau 2029.
    Actual și încă minim 10 ani de la pierderea războiului din Ucraina, Rusia nu va mai reprezenta o problemă majoră că-și va linge rănile, eventual să ne facă zile fripte prin proxy gen Viktor Orban. Deci ce are de făcut acum România e să pregătească o armată credibilă. Deși sunt adeptul tehnologiei, după mine credibilitatea pentru ruși dată de un miliard de euro investiție militară e mai mică pentru investiția într-o corvetă 400M + armament 300M + mentenanță 100M + logistică 100M + personal 100M decât investiția în 10.000 de infanteriști la care bucata costă 100.000 euro = 3600 salariu pe 4 luni + gestiune 1400 + 20000 costuri directe adiționale (pensie, asigurări, stimulente, salarii ulterioare) + pregătire 2000 + infrastructură 3000 + structuri de suport auxiliare 20000 + o rachetă ghidată 50000 (media între Javelin și NLAW) + o pușcă 2000 + echipament individual 2000 + o stație comunicații 6000. Cifrele erau rezonabile anul trecut din punctul de vedere al unui infanterist activ cu care am discutat pe subiect o oră.
    Concluzie : Caut idei aerisite cu vedere la viitor pentru verificarea ideilor MApN. Aștept provincia. Rog seriozitate.

    6
    • Va salut.personal sunt rezervist voluntar .am trecut deja la semnarea celui de-al doilea contract .Sunt multe probleme referitor la noi .Unitățile habar nu au de temeiul legal privind statutul nostru ,,drepturi și obligații ,,.trebuie sa le prezentam noi legile .Ce vor să facă ei acu sunt vorbe se mișcă cu viteza melcului .

      2
      • Dane, te salut si eu, faci un lucru bun care ar fi de apreciat in orice tara cu apa calda permanenta care isi apreciaza cetatenii.
        Ce semnalezi tu mi-a ajuns si mie la urechi si ridic si eu problema: pai cum ii posibil sa lucreze la RU/Cadre si sa nu stie legea. Este statut, votat, in 2015. Ce scuza au? Sunt analfabeti? E greu sa citeasca cele 40 si ceva de articole ale legii? Ca nu-i chiar codul Napoleonian acum… Asta-i nivelul din pacate, si stiu prea bine.

        6
    • Gagule, ai mai multe puncte si variante expuse dar ma opresc asupra unui principiu de gasit in mai multe puncte: cel financiar. Pai nu eu urlu de 15 articole pe tema rezervei ca nu aspectul financiar ar trebui sa fie cheie? Pentru ca dupa cum bine spui, unde dracu dam pensii de serviciu la atat de multi oameni? Dar uita-te ca pe asta se merge inainte.
      In definitiv alta solutie „normala” nu avem decat cele de la aliatii nostrii(v 3.1 la tine). Serviciu activ si in rezerva. Atat. Putem jongla cu cifrele aici, rezervistul este mai ‘eftin dom’le si sa discutam de un epicentru de profesionisti si rezervisti procentual pe fiecare sector/categorie de forte. La care obligatoriu adauga garda nationala cu 100% rezervisti

      La ‘muricani cam asa sta treaba cu incadrarea procentuala de rezervisti:
      Civil Affairs 87%
      PSYOP 83%
      Chaplain 81%
      Military History 76%
      Quartermaster 59%
      Transportation 54%
      Medical 53%
      Adjutant General (Personnel) 42%
      Chemical 41%
      Information Ops 40%
      Public Affairs 38%
      Engineers 35%
      Military Intelligence 31%
      Military Police 26%
      Space 24%
      JAG 20%

      Only in the Army Reserve:
      Theater Engineer Commands
      Civil Affairs Commands
      Petroleum Operations
      Biological-Agent Defense
      Medical Minimal Care Detachments

      De aici trebuie sa retinem obligatoriu faptul ca nu suntem americani sigur, dar procentele putem si noi sa le avem daca ar fi vointa. Insa cata vointa vezi tu atata vad si eu. Ai dreptate 100% din perspectiva calitatii umane a decidentilor insa intelege ca avansarea nu depinde de problem-solving mindset si analize SWOT. Nu-nu, depinde de cat de bine pot baga cacatul sub pres, pute dar nu se vede. Atat. Ergo, ai calitatea pe care o ai a decidentilor militari. In trecut era ce mai usor cu aruncarea responsabilitatii precum ciocanul. Politicul era de vina, dar am avut si avem militari deveniti politicieni. Acum avem pe fostul sef al armatei PM si 65% majoritate in parlament. Care-i scuza acum? Este cea care a fost indodeauna, problema rezida in lidershipul militar si nu altundeva. Cu exceptiile notabile desigur, gl Sorin Ioan (Dumnezeu sa-l ierte) fara de care spec opsi romani nu ar fi fost ce sunt, gl Balaceanu, gl Grecu, gl Ciolponea, gl Manci si lista continua. Dar ei sunt o mana de oameni si la 4 stele a ajuns unul cu plagiat si neveste angajate in sistem. Asta spune tot despre decizie.
      Cat despre ciurucuri, da, poate singurul efect pozitiv al armatei obligatorii este ca „jmecherasii” de ieri si azi intelegeau autoritatea cat de cat. Cat de cat spun. Cred ca lipseste acel aspect dar nu consider ca ar fi suficient temei cat sa reintroducem serviciul obligatoriu. Si da, potentatii aveau toti platfus sau boli pe care nici dictionarul medical nu le gasea.

      8
  12. Daca in 4 luni ar face cursuri intensive de: instructie militara, tehnica militara, sport, istorie (patriotica) si s-ar lucra la pshic ar fi un castig imens pentru normalizarea societatii, adica de la zero la ceva….

    Colateral poate obtii si rezervisti.

    6
    • in ce sens sa se lucreze la psihic? Vrei sa spui ca in timpul lui Ceasca eram societate normala?

      • Adica din prosti sa faca baieti destepti, ca daca ies noaptea in patrula si prostul aprinde lanterna, ca o are prea mica si nu vede cand si-o scoate sa se pise, atunci ne deconspira si ne ia inamicul la tinta ca la balci; ala e sensul.

        2
  13. Ma uitam pe site-ul BSDA sa ma inregistrez si eu va vizitator, inteleg ca se poate vizita doar cu inregistrare…

    Insa in dulcele stil romanesc, au ascuns asa de bine programul de vizitare incat zici ca nu vor vizitatori, de fapt.. 🙂

    https://www.bsda.ro/ in fine, m-am inregistrat si am solicitat voucher-ul, sa vedem ce iese

    Poate n-ar strica un articol pe tema asta.

    2
    • scuzee, am postat aiurea (aveam mai multe tab-uri deschise), se poate sterge, repostez la Permiteti sa raportez

      1
  14. In 4 luni nici n-ajungi sa dormi pe „tzambal” …
    Poate vor prinde o alarma … 🙂

    2
  15. Doar aparent offtopic.
    Gugaliti va rog ‘centrul militar’ și veți vedea ce valori imobiliare adăpostesc așa-zisele centre militare de evidenta.
    In București, sectorul 5 este in Panduri/Cotroceni. Centrul militar sector 2 este pe Barbu Delavrancea. Sectorul 1 este in buricul Bucureștiului, pe Căderea Bastiliei. Nu am avut timp sa le caut pe celelalte, dar astea au sigur o valoare imobiliara imensă.
    CM Gorj și cel Dolj sunt in niște căsoaie boierești monumente de arhitectură. De, oltenii mai făloși. Dar lasă, că nici cu Iașiul nu mi-e rușine. Sau ce sa zic de Cluj Napoca unde CM-ul județean este într-un cadou imens, probabil fostul sediu al Armatei IV.
    Oricum, toate CMurile ocupa spatii nejustificat de mari, cu valori imobiliare imense daca ar fi valorificate pe piata, și oricum improprii pentru niste sedii de arhivare din sec 21. Probabil că toate sunt pline de rafturi nesfârșite de bibliorafturi cu dosare cu șină și sunt deservite de domni colonei și doamne colonel. De afară, mă refer la cele din București, nu se vede nicio mișcare înăuntru. La poarta, niste aviziere cu coli A4 îngălbenite, atât de specifice administratiilor românești de tot felul.
    Ineficiență, risipă, jaf… Nu îndrăznește nimeni sa se atingă de aceste sanctuare ‘militare’ românești. Poate doar când ne-o lua dracu’ pe toți.

    12
    • @La Reyna. Pe ucraineni i-a luat dracu’ în 2014 cam cum ne-ar lua pe noi acum, și-au rămas fără Crimeea și juma’ de Donbas. A venit din nou dracu’ peste ei în 2022 și uite cum ei l-au băgat pe Scaraoțchi în cazan nu invers. Diferența 2022-2014 a fost mentalitatea.
      Asemeni ucrainenilor, dacă noi dăm acum jos foile A4 îngălbenite de pe mentalitatea bugetarilor, timp de doi ani ne vom tot certa între noi cu vai-vai, îngheață bugetarii fără coli A4, vai-vai, constituția colilor A4, vai-vai, se distruge statu’ fără coli A4. Văleu și văleleu … . Abia peste patru ani vom avea efecte pozitive, peste încă patru i-am depăși pe ucraineni în reziliență (pentru că suntem totuși la PIB per capita 13000 $ față de 3700 în UA ) și peste încă patru am fi mai ai dracu’ decât israelienii … nici chiar așa, dar nu departe …
      Problema noastră fundamentală este că nu există în acest moment nici o forță capabilă să abordeze ineficiența, risipa și jaful sistemului de stat pentru că nimeni nu mai speră că ar putea exista. În 2005-2006 era o UE care îi dicta lu’ Tăriceanu cum să reformeze sistemul, dar din 2007 ne-am trezit cu 1200000 de bugetari în loc de 800000 – ș-așa au rămas. Și acea UE ne-a lăsat cu DIY (do-it-yourself) În 2017 era un Iohannis care a dat energia de a lupta contra dragnismului dar în 2018 ne-am trezit cu cheltuieli bugetare de personal la 20 % din PIB – ș-așa au rămas. Acel Iohannis a dispărut în 2020 într-o gaură de golf.
      Noi am rămas cu 50 % din PIB de plătit de copiii noștri care pe motiv de dobânzi rostogolite va ajunge în 10 ani la 100 %. Am rămas cu frustrări de inechitate (pensiile speciale) blocate constituțional și frustrări nesustenabile (modul de indexare al salariilor bugetarilor) blocate legislativ. Frustrări pe care, odată cu datoriile, copiii noștri le vor plăti al dracului de scump, împreună cu intrarea într-un război cu amicul nostru cel bun de la răsărit sau proxy-i lui.
      Război evitabil dacă am avea mentalitatea de grup de a susține construirea unei forțe militare credibile – crezi că Orban ar mai băga bățu-n gard dacă am fi credibili ? Nu, pentru că știe că este în defavoarea sa să promoveze visuri evident imposibile. Crezi că urmașul lui Putin ar mai visa la panortodoxisme dacă ar ști că-n România s-ar frige mai rău ca-n Ucraina cu o forță motivată de 200000 + ?
      Concluzie : degeaba visăm că ne-ar ajuta juma’ de duzină de F35 peste 10 ani. Mai bine ne-ar ajuta o reformă a statului care nu poate fi făcută dacă n-avem vise și speranțe.

      10
      • Totul e coerent pana la concluzie. Reforma statului presupune reforma birocratiei de stat incepand cu controlul profesionist al managementului – persoane si proiecte. Corpul functionarilor publici e cea mai rezilienta organizatie care trage statul inapoi dupa Biserica. Pesonalul contractual ajunge in ultima instanta sa isi ia salariile tot cu complicitatea functionarilor de pe unde activeaza. Evident ca nu pot sa ii scoti din joc in mod democratic pe aia de la Agentia Functionarilor Publici care controleaza dintotdeauna toate concursurile de angajare. Asa cum guvernele, programele de inzestrare si primarii din puscarii sunt produse ale democratiei, compromisul poporului de a accepta sa mearga mai departe cu functionari comunisti dupa 90 e tot o alegere democratica.
        Sistemul politic e construit de asa natura incat reizilienta functionarimii e garantata – nu sunt sansa sa se schimbe nimic nici in armata nici in educatie nici in perspectivele oamenilor de a-si construi prin merit viitorul in tara pana cand super-mutantii cu dosare cu sina nu ajung cu jarul la cur. Bun principiul socului Ucrainei – dar nu cred ca o asemenea tragedie ar functiona in Romania fara o depopulare masiva.

        2
        • @para. Eu spuneam că dacă noi, amărăștenii, ne pierdem speranța într-o societate mai bună, suntem condamnați să trăim într-una de tip *eurasiatic* (cu sau fără ghilimele). Și mai spuneam că din punct de vedere militar cea mai bună măsură de evitare a unui război ar fi acea armată integrată în aspirațiile poporului, imposibil de construit cu actualul stat cleptocratic. *Da’ io pentru ce să lupt, pentru poșetele lu’ Udrea sau bolizii lu’ plodu’ lu’ Gino Iorgulescu ?* riscă să devină contramotivație perfectă.
          Comentariul meu se referea la concluzia diferită de a tuturor celor de pe site – eu ziceam că, în ciuda deficiențelor de detaliu, ideea MApN de creare a unei rezerve pasive prin remunerare e principial bună în condițiile date, toți ceilalți că e proastă din cauza detaliilor de stupiditate sistemică statală.
          Nu am sugerat niciodată să trecem printr-un iad pe stil ucrainean ca să ne trezim. Jaru’ la curu’ putorilor bugetare va ajunge numai și numai pe linie ierarhică atunci când politicienii vor dori și vor avea tăria să realizeze cu adevărat asta.
          Concluzie similară cu a ta dar diferită – sunt șanse să evoluăm din momentul reformei sistemului de selecție și motivare a aparatului bugetar. Vezi ce-nseamnă să spui *paharu-i juma’ plin * în loc de *juma’ gol* ?
          P.S. Tocmai inactivitatea ANFP și excepțiile de la regulă în selecția la angajarea bugetarilor ne-a dus în starea actuală cu incompetența la rang de regulă
          P.P.S. Te contrazic. Nu e o alegere democratică acceptul de a avea pe alde Piedone, Mazăre, Olguța, Dragnea, etc. E doar prostia diseminată statistic supra-gaussian.

          1
  16. Oh, cata dreptate are domnul col. (r) rus și cât de aliniati sunt șefii noștri la tiparele mentale ale ‘planifuckatorilor’ militari ruși:

    „Colonelul în rezervă afirmă că ucrainenii sunt pregătiți să lupte „până la ultimul om”
    Hodorianok mai afirmă că în mintea politologilor ruși este înrădăcinată ideea că militarii angajați pe bază de contract sunt soldați profesioniști dar că acest lucru este „departe de realitate” și că mai importante sunt instruirea lor și disponibilitatea de a „vărsa sânge pentru patria mamă”, lucru care poate fi văzut în cazul forțelor armate ucrainene.

    „O armată de recruți poate fi de asemenea foarte profesionistă”, subliniază el, vorbind despre „dorința de a proteja patria, în sensul în care există în Ucraina, există cu adevărat acolo, ei intenționează să lupte până la ultimul om””

    Dar domnul colonel fluieră cu talent in biserica rusă, la Rossiya 1, și despre alte tabuuri putiniste. Ia de vedeți aici:

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25561625-colonel-rus-rezerva-comentarii-dure-direct-rossiya-1-noi-suntem-complet-izolatii-ucrainenii-pregatiti-lupte-pana-ultimul.htm

    5
  17. Gigi Gagu cel aruncat la spam

    @lt-rez. Am comentat și eu despre * … studiul menstruației la berze … *.
    Ba chiar te-am contrazis (am mai făcut-o și n-ai pus la suflet) și am dat dreptate MApN-ului (asta n-am mai făcut-o) arătând că dacă abordezi situația ca pe un muscle-scouting clasic efectuat de un angajator incompetent nu ai cum să ajungi la altă soluție.
    Îmi deblochezi comentariul ?

    2
    • Mi se intampla si mie cand uit sa pun vreun caracter din email.

    • Gagule, dragule, pentru ultima data, nimeni nu te cenzureaza! Tu si inca cativa intrati automat in nirvana aia a wordpresului, adica un admin tre’ sa va dea ok-ul la comentarii. Acum, noi lucram si nu putem sta 100% din timp pe site. Ieri seara am bagat ca eroul pana la 7, ca sa aiba astia ce impozita diferentiat.

      4
  18. Profesioniști, voluntari, recruti.
    Încă o analiză excelenta și de băgat la cap pentru cine are:

    https://evz.ro/mobilizarea-o-solutie-minune.html

    4
  19. Eu nu inteleg. Aceasta categorie va fi la instructie 4 luni, apoi nu vor fi in rezerva mobilizabila. Ma rog, pot intelege, poate se considera acest stagiu un fel hobby pentru cetatenii doritori care nu au timp/chef sa mai fie chemati vreodata(desi e ilogic, cunostinta si informatiile se pierd in timp daca nu sunt actualizate), sa se poata lauda gagicilor ca au facut armata?, nu stiu, chiar incerc sa gasesc un motiv. Dar la rezervistii voluntari care sunt „mobilizabili”, cat dureza „formarea initiala”? Intreb serios, pentru ca nu am gasit un raspuns la asta, in afara de „diferit pentru fiecare arma”, si care e timpu’ ala diferit pentru fiecare arma!? Chiar trebuie sa ma deplasez la CMJ sa aflu informatia asta? Ma rog, revenind la „MT 2.0”, nu deplang durata, poate chiar vor fi oameni dornici sa faca 4 luni, e bine si-asa, macar o mica parte din tineri vor face cate ceva util(sper) cu timpul lor. De dragul discutiei, da, 4 luni e prea mult pentru cls. 11-12, pentru a fi satisfacut pe timpul vacantei de vara, si prea putin pentru cei care nu vor sa urmeze o facultate, dar ar dori sa faca un 6-9-12 luni de armata inainte sa „intre in campul muncii”, de preferat si cu o calificare ceva la manutza. D.p.m.d.v. indeplinirea oricarei forme de „stagiu” ar trebui sa constituie un avantaj pentru trecerea in randul profesionistilor si chiar la admiterea in invatamantul superior sau post liceal din tot „Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, ai facut un an, ai avantaj fata de ala care a facut 4 luni, si ala de 4 luni are avantaj in fata aluia de nu a facut deloc.
    [Rog sa fiu tras de manuta daca mananc „ciocolata”]

    P.S. : Ministerul se plange ca nu are destui SGP. Un an are 12 luni, asta daca informatiile de la gradi imi sunt inca bine intiparite in minte. Intrebare: de ce nu se face formarea SGP de 3 ori pe an? Intreb foarte serios, poate stie cineva inafara de motivu’ penibil pe care l-am mai auzit „unii ar face iarna altii vara si ar avea avantaj aia de fac primavara/toamna”. Asa poate ar reveni cei care nu au intrat din prima, dar care nu pot astepta un an, si incet-incet ai mai scapa si de caporalii de 53 de ani. Si apoi poti sa pui conditii de genu’, ai 5-6-7-8 ani de armata, ai ajuns caporal, daca nu avansezi, subof, mm sau ofiter, mai faci cel putin inca jumate de contract sau 5 ani sau oricat ca rezervist voluntar, si iti vezi de viata. Acest corp trebuie sa fie innoit permanent cu „sange proaspat”. Nu poti sa dai vina pe lipsa diplomei de bac, ai avut 5-6-7-8 ani sa o obtii, si nici sa ai figuri de genu’ „eu-s din Prundu Bargaului unde sa ma duc eu la Timisoara smiorc-smiorc”(exemplu aleatoriu).
    Gata, rant over. Doamne-ajuta la toata lumea!

    7
    • „indeplinirea oricarei forme de „stagiu” ar trebui sa constituie un avantaj pentru trecerea in randul profesionistilor si chiar la admiterea in invatamantul superior sau post liceal” nu renuntam la prosti cu diploma?

      1
      • Nu inteleg de unde ati dedus asta. Imi pare rau.

        1
        • Eu asa am inteles din ” indeplinirea oricarei forme de „stagiu” ar trebui sa constituie un avantaj pentru trecerea in randul profesionistilor si chiar la admiterea in invatamantul superior sau post liceal din tot” .
          Daca ar avea contract pe 5 ani….as fi de acord. Dar pentru 4 luni….

          • Ma refeream in cazul ipotetic, in care, sa spunem, dai examenu’ de admitere si esti printre ultimii 5 cu aceeasi nota, care teoretic ar putea sa intre, dar mai sunt doar doua locuri disponibile. Sa fie un criteriu suplimentar de departajare. Cred ca suntem de aceeasi parte, dar nu reusesc eu sa ma fac inteles, va cer scuze :))

            1
  20. Bazar serviciu ienicerasc faceam..gigiufiuc, as hali rahat turcesc da’ n-am!
    Nu inteleeeg! Cate sunt, frate?… le pierd numarul!
    3? 3,5 tipuri de servcii militare? 4? 4,20..ia un joint, neamule?

    FCSB = Fortele Cazone de Serviciu Bibanesc!
    aka Femei de Serviciu Voluntare

    Dinculeeee! Yo, douchebag!
    Ciucaaaa…al nostru!
    Bre, gagiilor…asta d’aci, bre…si gata:
    https://www.rumaniamilitary.ro/rezerva-militara-la-altii-se-poate-fortele-teritoriale-de-aparare-poloneze

    10
    • Maestre, întrebarea este: FCSB este Steaua sau nu?:)

    • nu, pai nu ai inteles ca noi nu suntem polonezi? Nu avem nici voivodate 🙂

      • Ba avem.
        Asta acopera intr-un fel brigazile la ForTer,…”voievodatele”…aka „provinciile”.
        In timp ce batalioanele brigazilor sunt cu aproximatie echivalentul judetelor.

        Pazea ca vine Lt(rez) cu reorganizarea administrativa.
        Eu am mai spus, nu vreau nici o o UAT peste judete…dar la nivel de MApN, categoric sunt pentru Brigazi „provinciale”, atat la ForTer cat si la o „Garda Nationala” (pe sistemul polonez – unde fiecare judet al nostru ar da cate un batalion).

        9
    • Razvane, e ca in reclama aia la Tazz cu Bobonete: „Panași n-avem, n-avem…”
      Nu avem, inventam solutii aberante de genul cea de mai sus, cand trebuia sa sta recrutorul in fata scolii/facultatii cot la cot cu dealerul si sa zica, copile, iti place counterul? Da, no’ hai aici ca stiu un loc unde poti sa te joci pe bune…

      Las-o naibii si cu dezorganizarea administrativa, sa faca ce dracu vor ei… ca suntem cu rusul langa granita (si am zis, am zis asta de mi-a puscat vena de la tampla de 3 ori) si noi inventam tipuri de servicii militare.
      Cretinismul suprem este ca nu au infiintat batalioane judetene si de acolo vezi cum le organizezi. Si sa iei pe oricine vrea si este dispus. Nici nu trebuie reinventata apa calda pentru ca ne uitam la trupele de dorobanti. Batalion pe judet, ce-i asa greu, le insumezi si ii zici Garda Nationala, un sef de stat major pe categorie, la SMFT si gata.
      Tu’i soarele ei de treaba.

      8
      • „Las-o naibii si cu dezorganizarea administrativa, sa faca ce dracu vor ei… ca suntem cu rusul langa granita…”

        Asa te vreau! Frica pazeste bostanaria 😉

      • Faza interesanta este ca avem raspunsul la problema rezervei in trecutul nostru nu foarte indepartat dar miopia la nivel inalt plus efectele educatiei de tip sovietic ne fac sa inventam solutii care mai de care mai stupide. Este evident ca trupele teritoriale de dorobanti sunt raspunsul, dar cine sa actualizeze conceptul, cine sa-l puna in practica?

        4
  21. Mda… Foarte bun articolul LT, multumesc mult.
    De data asta totusi am sa nu sa-mi termin faculta si vedem dupa ce o mai fi, daca dau rusii mai repede, m-oi duce la vreo unitate sa-mi de-a un AK si niste placi de ceramica, de restul ma ocup singur.

    1
    • cred ca mai bine ti le cumperi singur placile si nu numai.

      4
      • Aia cu datul de ak la unitate e amuzanta.In armia patriei tre sa faci raport scris sa joci un fotbal în timpul liber,darmite să dea cineva cuiva o flinta.Nene,dacă e cu bataie se vor găsi ak peste tot,dar pe piata neagra sau de furat.Fie de la bugetarii românești,fie aia invadatori.

        Ești mai ok sa intri în gașca cu băieții de cartier sau cu niște ultrasi din galerii decât sa te apuci fix la invazie să ingrosi rândurile oștirii.

        But,don’t worry,nu va fi nici o invazie nici măcar una mica.

        Ii rezolva vecinii de nu le mai trebuie cafteala o buna bucata de vreme.

        10
        • Sa speram ca nu va fi cazul; si intr-adevar, ma tin de grupul meu de montaniarzi, mergem sa patrulam valea Prahovei ca asta stim. Oricum, e bataie de joc, doar ca in capul lor isi bat joc de noi, cand defapt isi bat joc de institutia lor, sa ia cu paine.

          2
  22. N am putea si noi sa facem ceva similar cu nemtii? Le dam tr85 si la schimb sa ne dea leopard 1?

    1
  23. Asta cu voluntariatul ce este ? Un fel de politie comunitara sub obladuirea armatei ? Alti bani sifonati

  24. De unde ați luat poza cu toți care stau in onor cu arma?
    Sunt și eu pe acolo, haha

    2
  25. Cautam deunazi unde un om ( barbat/femeie) la 30-50-60 poate sa insuseasca deprinderi militare. Asa cum au facut-o ucrainenii inainte de invazie si ni se dadea la TV o babuta care vroia sa invete – basic. Exista asa ceva in Romania?
    Citeam intr-un comentariu pe aici ca in 4 luni nici vizita la „tambal” nu apuca sa faca. Cu idei din astea o sa vina voluntari aia de s-au nascut in stuf. Nu stiu daca ati vazut podcast-urile „d’ale lui Tetelu” cu ofiterul israelian dar relatiile intre ofiteri-subofiteri – soldati sunt de camaraderie, respect si deplina incredere in armata israeliana. Nu stiu cat e schimbata in interior armata in Romania dar acum 30 de ani era o institutie toxica. Groaznica! Un mare castig ca au facut-o profesionista si s-a desfintat cea obligatorie. Dar, vrei sa ai voluntari? Atrage-i si ofera-le satisfactii ca invata lucruri interesante care sa-i faca mandri. Corvezile, exercitiile stupide ( ca pasul de defilare), umblatul la psihic, educatia patriotica (???) – cred ca unii de pe-aici au un fix cu asta – nu servesc nimanui. Voluntarii nu trebuie transformati in robotei teleghidati. Altfel rezulta o adunatura de spalati pe creier

    10
  26. Si revin la ideea expusa mai sus. Am facut o scoala de ghizi montani inainte de pandemie, si am format niste legaturi stanse; in grup suntem vreo 15 de baieti, baieti bun, corporatisti, muncitori, scoliti, educati, activi fizic, fibra morala buna, cam ceea ce vrea mapn-u sa „atraga”; care ar opta pentru serviciu militar voluntar, cu tot ceea ce cuprinde, 4 luni departe de casa, mobilizare in caz de razboi, 15 zile pe an mobilizare; in schimbul instructiei de specialitate la VM, orientare, supravietuire, schiat, alpinism, trekking ca la carte, tot ce cuprinde; fara pretentii de grad si functie, cu toate ca unii sunt foarte bine pregatiti pe resursa umana spre exemplu sau pe IT. Dar na, unde, cu cine…
    MApN, se aude?

    4
  27. De acord cu tine aici. Deci, daca le spui ce ar trebui sa faca institutiile respective si te intreaba daca chiar si fac ….ce o sa le raspunzi? Ca vorbim de o societate perfecta nu de realitate. Cred ca putem sari peste asta pentru o generatie si vom vedea la urmatoarea daca s-au asezat apele, nu crezi?

  28. Ma uit la Antena 3 si nu-mi vine sa cred ce debiteaza oamenii astia in privinta „serviciului voluntar”.
    Am impresia ca au inceput sa se cam umfle instelatii-n pene doar pentru ca aceasta campanie de recrutare pentru rezervisti a starnit ceva interes…financiar.

    4
  29. Am fost la un CMJ, nu dau nume ca nu e frumos.
    Le spun ca sunt interesat de posturile de rezervist voluntar. Sunt absolvent de universitate tehnica. Lucrez in domeniul studiilor superioare de aproximativ 5 ani.
    Bun. Le spun ca sunt interesat de un post de ofiter sau subofiter. Imi spun ca neavand grad in rezerva, nu se poate.
    Ok, zic, atunci sunt de acord si cu un post de SGP rezervist. Imi spun: „nu sunt posturi”. Le zic, bine, dar am citit pe facebook ca exista aproape 900 de posturi. Chiar nu ma incadrez pe niciun post? Aleg orice judet.
    Ce sa fac? Ce ma sfatuiti?
    Multumesc.

    2
    • @Alin
      Din cate stiu eu, cei de la CMJ trebuie sa iti puna la dispozitie lista cu functiile. Si de acolo tu iti alegi ce consideri ca ti se potriveste, respectiv pe ce te incadrezi. Daca ai studii superioare, e clar ca te incadrezi pentru orice post de rezervist gradat. Deci, poti merge la CMJ si roaga-i sa iti puna la dispozitie lista cu functiile, si de acolo tu iti vei alege maxim 3 optiuni.
      Sunt 871 de posturi pe toata tara.
      Probabil cei de acolo, de la CMJ s-au referit ca nu sunt posturi pe judetul respectiv, asa cred.
      Spor.

      3
    • Salut,
      Mai du-te o data, cere sa vezi posturile „fara pregatire militara”. Vezi ca tabelul ii impartit in doua, „cu pregatire militara anterioara” si „fara pregatire militara anterioara”. Tu te incadrezi si pentru ofiteri si pentru maistrii subofiteri sau sgv. Cere sa vezi ofiteri fara pregatire avand profile tehnice ca sunt posturi. Atat doar ca trebuie sa fie prevazute cu grade mici, ca nu poti sa devii direct capitan. Sunt posturi de slt, sau sgt. Si sunt. Pentru soldati in schimb nu este necesara pregatirea anterioara. Este aberant. Pai esti sldt, ce dracu de pregatire anterioara?
      Daca raspunsul este identic scrie un email la directia management RU din minister. Este dgmru.mapn.ro semnaland situatia.
      Este inacceptabil sa te trateze in felul acesta. Lipsa crasa de profesionalism.

      9
  30. Si inca ceva, domnule Lt(rez), ma scuzati: omul scrie email la Directia Management RU din Minister cu ce a patit si bine face. Probabil primeste raspunsul in termen de 30 zile. Pana atunci se termina inscrierile pentru rezervisti voluntari. Omul nu se alege cu nimic. Sigur nu vor fi luate masuri. Din pacate.
    Aceasta e parerea mea.

    3
  31. Doar ca idee cat este armata obligatorie in Suedia si Finlanda? Asa un raspuns?
    Cat este durata de formare initiala la USMC dupa ce MAPN-ul se hoataraste la chestiile astea poate o sa ajunga la o concluzie logica.
    In 4 luni se pot invata multe daca ai un program condensat si care sa fie din start alcatuit coerent si logic.
    Sa nu uitam ca noi suntem tara aia care a facut pe aia de la Moreni sa dezvolte pe banii lor Saur 2 si i-a prostit sa puna si guri de tragere laterale la blindat aka 1970 style….cu ura inainte mars!

    2
    • Nu are nimic de a face Sulla(general roman) cu Prefectura(institutia magistraturii romane). Problema la noi este ca acest sistem nu are viabilitate. Nu am spus ca nu exista servicu obligatoriu in Suedia si Finlanda, sau Elvetia si Israel. Vorba lu’ un prieten, ca la noi sa functioneze sistemul elvetian ar trebui sa fim elvetieni.
      O sumarizare a discutilor pe subiectul asta ar fi asa: nu avem resursa umana care sa implementeze serviciu obligatoriu, si ne vom reversala o prostie in care avem oameni in uniforma care nu au ce cauta acolo. Nu te poti baza pe ei cu nimic. Mai mult cei insarcinati cu instructia nu vor scoate un soldat cat-de-cat apt ci vor aplica grade diferite de caprarie in functie de inteligenta si posibilitatile. Profesionistii sunt vitorul dupa parerea mea si rezerva voluntara cu baza de selectie cat mai mare. Armata va avea suficienti aomeni in momentul in care realizeaza ca-i un jucator pe piata muncii si cand realizeaza ca daca devine scoala de meserii ca in SUA si va avea suficienti recruti macar un contract de 3 sau 4 ani, daca le bate faza lunga astfel incat sa faca aceste modificari.
      Si Austria are serviciu obligatoriu, dar trebuie sa fim austrieci sa implementam un astfel de sistem. Au votat la referendum sa nu treaca la o armata strict bazata pe profesionisti.

      7
  32. Domnule LT(rez), imi puteti spune va rog frumos, anul acesta ce specializari, ce arme exista pentru soldati rezervisti voluntari?
    Stiu ca anul precedent existau multe pentru soferi, bucatari, croitori, politie militara parca.
    Multumesc anticipat!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *