Militarii români răniţi în Irak şi Afganistan vor să deschidă un centru performant de recuperare

Un grup de militari grav răniţi în Irak şi Afganistan vor să deschidă un centru performant de recuperare şi refacere. Soldaţii români care au supravieţuit unor atacuri armate sau cu bombă în misiuni au primit o nouă şansă la viaţă, datorită medicilor americani. Au fost trataţi în cel mai mare spital militar american din Germania sau direct în Statele Unite, la Walter Reed, centrul pentru veterani de război. Acum vor să strângă bani ca să beneficieze de tratament adecvat acasă, lângă familii.

spital-untitled-project-1-tvrnews-export-17185100_17185100

Adrian Creţu are 32 de ani şi două misiuni în Afganistan. La prima vedere, nimic nu trădează că a fost rănit. Acum 5 ani, după o incursiune pe timp de noapte, talibanii au urmărit patrula românilor şi, pe drumul de întoarcere, au montat o bombă artizanală în zona unui pod metalic. Detectoarele nu au depistat-o. Adrian a fost tratat în cel mai mare spital militar din Germania. Unde medicii americani i-au reconstruit o parte din osatura fetei şi, datorită tehnologiei, i-a fost salvat ochiul. Un medic român care l-a consultat, i-a mărturisit că aici n-ar fi avut aceleaşi şanse de recuperare.

http://media.tvrnews.ro/video_local/201403/spital-untitled-project-1-tvrnews-export-17185100_17185100.mp4

Costinel Slăniceanu era în Forţele Speciale în 2006, când a fost trimis în Kandahar, fostul fief al talibanilor. După o lună în comă, şase luni în spital şi 14 operaţii, Costinel a reînvăţat să meargă. Tot la spitalul Landhstul din Germania.Acum, preţuieşte fiecare clipă alături de familie şi de prieteni. Şi vrea să ajute la rândul său.

Marius Apostol poartă şi el urmele unui atac al insurgenţilor din Afganistan. Medicii din baza Ramstein sunt cei care l-au readus la viaţă. Toţi aceşti militari sunt în continuare în armată. Nu în unităţi luptătoare, ci acolo unde este nevoie de ei. Au înfiinţat Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi. Pentru că ştiu cum e să stai cu lunile într-un spital, departe de familie, vor să acceseze fonduri europene şi să deschidă un centru ultraperformant de recuperare. Pentru ca şi la noi să poată fi trataţi la acelaşi nivel ca afară. Indiferent cât va dura şi cât de greu le va fi să strângă banii de care au nevoie, dorinţa lor este mai puternică decât orice barieră.

Sursa: TVR

Razvan Mihaeanu

4 comentarii:

  1. Mult succes celor implicati in deschiderea centrului de recuperare şi refacere.

  2. Foarte buna initiativa , dar de ce trebuie sa faca munca de voluntariat tot EI pt. a infinta acest cenbtru de recuperare ? Oare ”prea alesii ” ,in afara de a cere voturi pt. vile , retrocedari si desfintari de spitale, nu le-o trecut prin scafarlie sa se si implice si in treaba asta ?Ca doara tot ei i-or trimis in zona …

  3. La capitolul spitale si scoli stam dezastruos in toata tara.

  4. Adecatelea tara (in speta pulimea aia de conducatori) ii trimite sa se bata pentru a incasa ei puncte in fata americanilor, da cand e cu tratamentu ii trimite la mericani , ca de ” ne batem pentru voi”! ba baieti io stiu cum e cu plecatu in afganistan/irak, vrei nu vrei trebuie sa fii ”voluntar” cu randu ca nu se face sa faci nota discordanta! 🙂
    Ce crunta-i si Istoria asta… ieri eram cu rusu’ , azi cu americanu, maine cine stie ,poate suntem aliati cu Mozambicu’!
    Hai baieti , faceti spitalele alea ca pe conducatorii vostri ii doare’n cur de voi! Ati fost buni cat ati fost in putere, da cat ati fost in putere nu va trecut prin cap sa parcati niste Taburi in fata Casei Poporului si sa ii scoateli pe aia dinauntru legati cu funia de gat , sa-i aliniati si apoi sa le trageti niste 7,62 rusesti drept in capetele alea seci si tradatoare !
    Na , acuma faceti-va spital singuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *