Militiile din SUA

Pe cand noua ne e frica sa oferim antrenament militar cetatenilor nostri, situatia din SUA este la polul opus…

Sa nu dam civililor formare militara sau sa-i incurajam sa se formeze, ca poate ajungem ca in SUA, sau ca in Elvetia (alti deranjati), Doamne fereste!

A, nici garda nationala nu ne trebuie, nici formare de cercetas pentru copii, ca se deregleaza saracii si nu au timp de Mc Donalds sau de jucat pe tablete! De ce sa stie sa se orienteze, sa supravietuiasca in natura sau sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta?!

Mai bine nu facem nimic iar daca se ajunge la situatii critice spunem ca ne-a batut Dumnezeu!

Apropos, in situatiile alea nici tableta nu va avea semnal sau baterie 🙂

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Soldați pentru o săptămână… sau mai multe

 

154 de comentarii:

  1. De ani de zile incerc sa imi dau seama unde-i problema. Ministerele vor sa instruiasca oameni. Legea privind rezervistii volutari a plecat din mapn in 2009… 2009! A fost votata in 2015 si pseudo-aplicata in 2017.
    Proiectul garzii nationale, a idiotului de nicolicea este in fapt un proiect mai vechi tot mapn ce a fost adaptat de dobitocul ala in asa hal incat a provocat un scandal. Spre exemplu unitatile nu trebuiau subordonate parlamentului, aia ii o aberatie, ci in proiectul original CMJ-urile deveneau centre de mobilizare la nivel de batalion sau regiment.
    Cred ca niste jeguri, la nivel de conducere a statului, nu vor ca populatia sa fie educata cu atat mai putin instruita/educata militar. Bine ca slabirea capacitatii de aparare a romaniei nu-i o infractiune de interes precum o spaga…

    • Asta se intampla cand nu intereseaza pe nimeni nimic… N-am auzit nici dinspre MApN vreo reactie articulata legata de proiectul garzii nationale, care ar trebui sa-i impacteze si pe ei. Poate o fi fost, dar in presa n-am vazut nimic.
      Cat despre proiectul legii rezervistului voluntar, ce mai e de zis?

      • Da, modul cum comunica mapn-ul este mizerabil.Secretomania tampita de pe vremea lui Nea Nicu e inca pe loc cinste.

      • Apropo, ma gandeam eu asa, ar fi frumos ca redactia site-utlui, @ Marius Zgureanu si GeorgeGMT sa trateze si tematica rezervistilor voluntari in maniera specifica. Un articol ar prinde bine, se comunica mizerabil pe subiectul asta, ca atare anul trecut au fost doua serii de sgrv. din 2200 de locuri nu s-au ocupat nici 20%. Problema nu sunt banii, ca daca cineva vrea sa se imbogateasca din a fi militar si-a gresit optiunile de cariera. Eventual activat direct colonel ca pe vremurile lui Oprea… asa da.Problema a fost modul tampit de a face reclama acestui serviciu si opacitatea specifica mapn care nu a publicat macar un plan sa priceapa tot omul, cati, ce categorii de personal, ce arme si cel mai important cand.
        90% din cei care au plecat fara sa astepte pensii si promovari au plecat exact din mizerile de genul. Aflai cu 3 zile dupa evaluari ca era post de capitan liber la 10 metrii de tine. Dar tu cu academie stateai ca prostu sa astepti si daca faceai gura ti se spunea frumos, „iesi acas’ bai…, nu iti convine avem inca 100 care ling clanta de la unitate poate-poate prind si ei un post”… Leadership militar adevart nu? Va inspira nu?
        Ca virgula – https://www.rumaniamilitary.ro/sistemul-de-rezervisti-al-armatei articolul asta este unul din motivele de ce va citesc regulat.

    • lor le e frica e niste protestatari cu pancarde da de o populatie patriota ?

  2. „De ce sa stie sa se orienteze, sa supravietuiasca in natura sau sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta?!”
    Pentru ca totul trebuie sa vina de la „tatucul partid” (mai ales ajutorul social pentru nemunca) ! Totul trebuie sa atarne de el ! Doamne fereste sa se descurce singuri, sa fie independenti ! Cine stie ce idei le mai vin ?!
    Iar scoala trebuie sa-i pregateasca cu cunostinte generale pt orice, sa se poata adapta si invata apoi orice meserie !

    • pai stim ca ne paste un cutremur in viitorul apropiat iar la inundatii, troiene si alte catastrofe suntem abonati tot la cativa ani. Stim ca s-au desfiintat spitale, ca sunt zone izolate in tara asta, ca n-avem infrastructura… iar de cand cu UCraina s-a incalzit si borsul rusesc peste Marea Neagra. Miscam ceva?

      Apoi nu e asta povestea drobului de sare?!

  3. nu comparati Romania cu sua sau elvetia.LA stagiul actual din Romania nu exista constiinta sociala .

    • Conştiința se formează. Prin educație.

      • Formarea conştiinţei istorice Definiţie: Formarea conştiinţei istorice = încercarea de a construi identitatea unui popor/a unei naţiuni prin raportarea la alte popoare/naţiuni, urmărind: situarea în timp şi spaţiu evenimentele istorice limba cultura şi civilizaţia mentalităţile. Formarea conşiinţi istorice Conştiinţa istorică se naşte din încercarea de a construi identitatea unui popor, a unei naţiuni, prin raportare la alte popoare, la alte naţiuni. Câteva dimensiuni specifice acestei raportări sunt: situarea în timp şi în spaţiu, evenimentele istorice, limba, cultura şi civilizaţia, mentalităţile.

  4. Nu mai spuneti neadevaruri. Romania permite instruirea cu caracter militar a civililor…in Harghita si Covasna.

  5. Nu cred ca romanii sunt maturi psihic pentru asa ceva. Nu avem nicio garantie ca astfel de militii paramilitare romanesti nu ar putea fi infiltrate cu extremisti. Chiar si in video se precizeaza ca multe astfel de militii au fost magnet pentru extremisti. (vezi minutul 3:15 pana la 3:45 sau minutul 10:46). Astfel de organizatii paramilitare trebuie bine supravegheate de catre autoritatile centrale pentru a nu o lua razna cu o agenda proprie,

    Sunt de acord insa cu crearea de cercetasi din randul copiilor. Au existat si in Romania Mare.

  6. „nici formare de cercetas pentru copii” – poate sunt eu nostalgic comunist dar pionierii era o organizare a copiilor buna. Se creea apartenenta la un grup organizat. Plus ca si in perioada interbelica au existat strajerii.

    • Nu era bună. Ai fost cumva pionier? Dacă da, ai uitat că majoritatea activităților erau cu caracter politic prin care slăveai partidul și conducătorul? Și de faptul că depuneai jurămînt partidului?

      • Ce are coada vacii cu stampila prefecturii? Eu am spus ca era o forma de organizare buna, toti imbracati la fel , organizati aproape militaresc cu comandanti de grupa, detasament, unitate. Da, nu-mi placea sa merg la manifestatii comuniste dar cand se faceau si activitati recreative in grup era al naibii de misto. Iar juramantul nu-i nevoie sa fie depus pentru un partid ci pentru tara.

        • Te spălau pe creier de mic, întîi șoim al patriei, apoi pionier. Ne pregăteau să fim toți la fel, oameni noi, fără demnitate și fără creier, marionete. Iar activitățile recreative tot noi le organizam și apoi ceream voie de la organizația de pionieri să le facem.

  7. Ce visați domnii mei ? Voi vedeți ce se predă prin școală, voi vedeți ce ni se cere să sărbătorim ? de-alde haloween, să uităm de eroii și sfinții noștri. Păi e și normal să nu fie ce vreți voi. Nu vedeți că suntem destui tineri care dorim să fim plătiți cu salarii mari, să ne căpătuim repede de la 18 – 20 de ani ? Totu pe repede înainte, ce răbdare, ce căsătorie ce Doamne Doamne. Situația nu e chiar unicat în istoria noastră numai că acum parcă sunt premise să deviem mai mult.
    Întrebați-ne ce știm despre mica unire și care erau vremurile de atunci și vom da din umeri dar vom zice că noi nu vrem să luptăm pentru țară pentru corupți … care corupți măi că până la corupți noi nu suntem în stare să luăm un bac amărât ?? care țară măi, țara sunt părinții , bunicii, prietenii, copiii care îi ai sau îi vei avea și tot ce ți s-a lăsat moștenire începând cu credința.
    Chiar nu vede nimeni că problemele acestea sunt numai cireașa de pe tortul mizeriei noastre interioare ?

  8. jocul care mi-a fermecat copilaria?

    • O aluzie la sica si gladius incrucisate – ca simbol posibil al „Garzii Nationale/Patriotice/Teritoriale”..ma rog, cum oare i se va spune, polonezii o au deja ca o categorie de Forte distincta, noi nici macar un amarat de simbol, ceva…

  9. -In USA exista rezerva nationala . Numita garda nationala.
    Ex militari , cadre cu scoala militara la activ ( speciala specialitate pentru rezerva ) armament , aviatie ( vedeti voi de unde vin F 15 americane in Ro )
    – in USA vanzarea de arme e libera. Normal ca exista cursuri private pentru privati in antrenarea manuirii armelor . Individual si in grup.
    – USA e mai mare decit intreaga UE ca suprafata.

    Noi ca romani nu sintem in stare sa facem o rezerva nationala din masa de pensionati militari la virsta de 45 de ani , nu avem vanzare libera de arme ( ce macel ar fi zilnic 🙂 )
    dar vrem cit mai multa carne de tun .

    Da in secolul XXI , anul 2018 , se pricepe ca razboiul modern nu se sustine cu batalioane atacind la baioneta si urlind Uraaa si nici cu tobosari in uniforma cu virsta de 11 ani ?

    Militie paramilitara in RO?
    A existat Garda de Fier. Nu am cunostinte sa fi facut ceva util natiunii.
    Poate o noua reeditare sub numele ( la intimplare) ” militia Teleorman” va asigura pace si prosperitate.
    Lui Dragnea , in mod sigur.

    • „Da in secolul XXI , anul 2018 , se pricepe ca razboiul modern nu se sustine cu batalioane atacind la baioneta si urlind Uraaa si nici cu tobosari in uniforma cu virsta de 11 ani ?”

      Syria, Ucraina, Cecenia etc. O grupare para-militara care lupta asimetric, saboteaza si incetineste ofensiva rusa in europa, obligand armata rusa sa pastreze trupe pentru protectia lantului logistic poate fi un mare plus in castigarea unui razboi.

    • inainte de garda de fier, a existat si altceva, citeste ce s-a facut atunci…

    • -In USA exista rezerva nationala . Numita garda nationala.
      Ex militari , cadre cu scoala militara la activ ( speciala specialitate pentru rezerva ) armament , aviatie ( vedeti voi de unde vin F 15 americane in Ro )

      Permiteti-mi sa va opresc chiar aici. Nu ati inteles nimic din ce ati citit, nu va spun peiorativ ci o rugaminte in a nu comunica lucruri pe care nu le stapaniti.

      In USA exista doua tipuri de structuri de rezerva. Rezervistii categoriile de forte, la nivel federal si Garda Nationala, distincta, ca structura de forte formata din rezervisti la nivel statal. Garda Nationala statala are doua categorii de forte in subordine, aeriene si terestre. Ca sa rezum la exemple US Army Reserve nu-i tot una cu US National Guard.Tot ca exemplu exista US Marine Corps Reserve dar nu exista ceva echivalent la nivel de National Guard.
      Am prins o singura aplicatie cu Alabama National Guard. Rezervisti ca rezervisti, dar pregatiti exceptional. Si inca una, datorita lipsei caracterului federal al NG ei pot sa actioneze in interiorul SUA, US Army reserve nu datorita actului „Posse comitatus”.
      Nu exista scoala de militari sau academie „activa” cu specialitatea „rezerva”. Cadrele miliatre active vin din scoli si academii pentru ofiteri. Exceptie la ofiteri face acel ROTC. Daca in momentul cand te inscrii la ROTC soliciti ca armata sa iti plateasca studile este obligat sa devi cadru activ, daca nu ramai rezervist. Daca optiunea ta este direct rezerva in cadru scolilor inclusiv OCS dupa absolvire devi rezervist.

      • Avea si Ceausescu garzile patriotice… probabil au functionat ca deterrence. Nimeni nu vrea sa invadeze o tara unde ai cateva milioane de oameni inarmati.

        National Guard provine din militii ale statelor, si sunt sub control dual, atat la dispozitia guvernatorului cat si, in caz de razboi si mobililzare, sub comanda guvernului federal. Acum cativa ani, guvernatorul din Texas a ordonat National Guard al Texasului sa monitorizeze armata americana care facea exercitii in stat, unii paranoici gen Alex Jones acuzand Pentagonul ca s-ar pregati sa invadeze Texasul si sa-l treaca sub controlul lui Obama…

        Sa ne imaginam ce ar fi pe la noi daca baronii locali ar avea armate…

        Altfel, la cat de slaba e politia in Romania nu cred ca ar putea sa tina pacea deloc daca ar avea de-a face cu o populatie inarmata.

        Dimpotriva, sa speram ca nu ajung prea multe arme provenite din conflictele din jur in mainile mafiotilor romani.

        Cum zice optimistul – intotdeauna e loc de mai rau – ce avem noi azi si nu au altii, chiar din Vest, e criminalitatea mai redusa, nu se impusca lumea pe strazi toata ziua. Chiar Bucurestiul cu cele 3 milioane de oameni e un oras foarte sigur.

        • Avea Ceausescu pe dracu sa îl ia. Uita te la cum arata armata obișnuită darămite gărzile patriotice. Armata regulata era carne de tun pt vestici iar gărzile patriotice pentru esticii sovietici în caz de intervenție frățească.

          • Pai tocmai, armata obisnuita nu era de mare folos pentru Ceausescu intr-o treaba cu rusii, omul nu era prost sa nu vada asta.

            Ceausescu si-a dat seama, dupa Cehoslovacia 1968 si Ungaria 1956, ca in armata nu poate avea incredere – pusi in fata unei invazii sovietice masive militarii probabil nu ar fi opus rezistenta – 1. ca sa nu fie macelariti, dar si 2. pentru ca si-ar fi dat seama ca scopul invadatorilor ar fi fost sa schimbe guvernul (cum s-a intamplat in Ungaria, Cehoslovacia, Afganistan, Irak, etc) cu unul pe care ii controla mai bine si lucrurile s-ar fi calmat apoi. Si nu merita sa mori pe ideea daca e Ceausescu la putere sau vreun alt comunist mai prietenos cu rusii. Nu mai zic ca erau si o gramada de generali formati la Moscova dar si altii care erau gata sa-l dea ei jos pe Ceausescu daca erau rusii la granite, macar pentru a preveni un razboi care ar fi distrus Romania (cam cum a fost cazul Antonescu). Aveau si canale de comunicare directe cu Moscova, cu Pactul, puteau sa negocieze.

            Ca sa complice poza si sa-si securizeze pozitia, Ceausescu a mers pe ideea cu inarmarea poporului. OK, daca esti invadator sovietic zici ca te intelegi cu armata romana sa stea in cazarmi, aveau si canale de comunicare ale Pactului, dar ce faci cu milioane de oameni inarmati cu pusti AKM si gata sa mearga la vanatoare de soldati rusi prin oras, situatia e mult mai greu de controlat.

            Vorbim doar de rusi deoarece vesticii nu aveau cum sa invadeze Romania, nu aveam nicio granita si probabil nu aveau niciun interes, iar daca veneau probabil oamenii ar fi sarbatorit ca scapa de comunisti. Ceausescu se gandea doar la Armata Rosie.

            Treaba cu civilii inarmati era de fapt destul de bine organizata si nu doar pe hartie. Tin minte ca in liceu faceam cursuri de PTAP (pregatire pentru apararea patriei) si erau chiar tabere PTAP unde stateai vreo saptamana, faceai instructie si trageai cu pusca AKM (am fost intr-una din asta prin clasa 11a). In intreprinderi (dar chiar si in licee) existau arme, ce e drept pentru instructie si inferioare celor militare.

            Sadam a avut si el o strategie similara si vedem cat de greu le-a fost americanilor. Iti trebuie o forta de ocupatie uriasa ca sa controlezi o tara astfel inarmata, ceea ce presupune o logistica masiva si o campanie extrem de scumpa sau una foarte riscanta – si pana la urma rusii au decis in cazul nostru ca nu merita efortul sa-l schimbe pe Ceausescu cu armata.

            S-ar putea spune astfel ca garzile patriotice au functionat ca deterrent, desi aparent nu erau foarte serioase ca material militar (arme cu uz doar de instructie, probabil pentru ca le era frica sa nu inarmeze civilii prea serios in caz ca le vin idei contra regimului) capabilitatile de a crea probleme unui invadator existau iar pe structura paramilitara de GP s-ar fi putut face o inarmare rapida cu arme mai performante in caz de ceva.

            Iar dorinta de lupta in GP s-ar fi putut sa fie diferita de a armatei si intr-o mobilizare nationala foarte probabil ca destui civili ar fi luptat cu rusii, indiferent ce facea armata, insa eu cred ca si parti din armata, daca vedeau ca au sustinere si nu e chiar o plimbare prin parc pentru rusi, s-ar fi alaturat rezistentei.

            • Spui niste prostii mai mari ca tine.

              • Mi-ai luat vorba din gura 🙂
                Armata nu era o structura separata de poporul roman iar „dragostea” fata de fratele sovietic era la cote maxime.

                • erau chiar exercitii militare cu subiectul invaziei din est si chiar a ramas o vorba de la un general:
                  noi nu avem nimic cu rusoaicele, cu rusii avem noi ceva…

            • garzile patriotice erau 100% ale partidului.
              avea incredere inarmata,s-a vazut in final ca la ei a apelat in momentele de criza.
              cu militia si dss avea o relatie mai pragmatica.

              • A apelat la armata impotriva poporului, nu impotriva rusilor.

                Nu stim ce ar fi facut armata intr-o situatie gen 1968, dar in capul lui Ceasca armata regulata ar fi facut precum cea cehoslovaca sau ungara si nu ar fi miscat un deget daca trimeteau rusii vreo expeditie sa-l schimbe din functie.

                GP erau polita lui de asigurare pentru descurajarea rusilor de a incerca o astfel de idee. Toata ideea cu trupele astea paramilitare era sa creeze o forta masiva care sa fie greu de controlat pentru un invadator pentru ca lantul de comanda al lor, fiind civil, nu putea fi controlat sau negociat de rusi dinainte de invazie.

                Niciun moment nu s-a pus problema ca GP sa lupte contra unui invadator vestic – cum am spus nu exista acest pericol, singurii potentiali invadatori erau prietenii de la Est, mai ales cand Ceausescu a luat o linie mai independenta.

                • Rolul garzilor patriotice era sa lupte impotriva oricarui invadator , erau parte a conceptiei de aparare circulara care presupunea ca o agresiune putea veni din orice directie. Aceasta conceptie devenita doctrina s-a conturat dupa 1968.Armamentul pe care il aveau partial uzat moral era suficient pentru rolul pe care-l aveau garzile patriotice. Si pentru ca tot suntem patrioti romani am putea spune descurajare in loc de „deterrence”.

                  • Si de ce crezi ca „s-a conturat dupa 1968?” O fi fost vreo coincidenta?

                    Normal ca nu putea sa anunte Ceausescu oficial ca isi face o doctrina de aparare contra rusilor, care erau aliatul militar principal al Romaniei, dar ghici cine invadase o tara estica in 1968 (CS), in care armata infiltrata de rusi la toate nivelele de comanda nu a miscat un deget contra lor?

                    Ceausescu stia ca singura treaba care descuraja o invazie ruseasca pe termen scurt si mediu era sa inarmeze poporul. Se poate spune ca e posibil ca i-a si reusit ideea, desi nu stim daca rusii au avut o intentie reala de invadare sau doar faceau manevre de intimidare.

                    Cel putin in prima faza GP au fost utile, pana cand Ceausescu a avut timp sa curete armata de generalii scoliti la Moscova – prin pensionare si prin minimizarea atributiilor (trecerea pe linie moarta) odata cu promovarea altor generali fara legaturi cu rusii.

                    Faptul ca GP nu erau o treaba cu adevarat bine pusa la punct, ca aveau armament prost si o instruire superficiala – si probabilitatea daca ar fi avut sau nu succes intr-o invazie nu e relevant aici.

                    Vorba lui Stalin, cantitatea inseamna calitate, prin numarul lor GP erau complicat de controlat, si rusii nu aveau chef sa duca un razboi de partizani care ar fi durat ani de zile doar ca sa-l schimbe pe Ceausescu cu Nicolski sau cu Iliescu.

                    Prin comparatie rusii s-au dus in Cehoslovacia numai cand stiau aproape sigur ca e o plimbare, stiau ca armata CS nu se va opune. Altfel cum invadau rusii cu 200.000 de soldati ai Pactului o tara a carei armata avea peste 300.000 de soldati (CS) si un relief dificil?

                    Crezi ca se duceau sa fie macelariti de aia sau ca aveau deja acordul armatei cehoslovace?

                    • Momentul ales corect rationamentul de doi bani. Cehoslovacii aveau deja traditie sa stea cu arma la picior atunci cand cineva le invada tara ( martie 1939).Abureala asta cu garzile patriotice contrapondere la armata este rahat de mestecat pentru fraieri livrat de politrucii de moda noua.De atata incredere ce avea Ceausescu in ele in ’89 le-a trimis la Timisoara echipate cu….bate de lemn.
                      „Normal ca nu putea sa anunte Ceausescu oficial ca isi face o doctrina de aparare contra rusilor, care erau aliatul militar principal al Romaniei”
                      Tu ii crezi pe sovietici prosti si nu intelegeau ce inseamna aparare circulara si „lupta intregului popor pentru apararea patriei”. Linia pe care mergea Ceausescu nu o inaugurase el. Vezi declaratia PCR din 1964 iar rusii au realizat cam de atunci ce si cum.
                      „Vorba lui Stalin, cantitatea inseamna calitate, prin numarul lor GP erau complicat de controlat, si rusii nu aveau chef sa duca un razboi de partizani care ar fi durat ani de zile doar ca sa-l schimbe pe Ceausescu cu Nicolski sau cu Iliescu.”
                      Garzile patriotice nu erau trupe de partizani. Cine ti-a spus asta minte sau habar nu are despre ce vorbeste. Erau un ceva intre o formatiune paramilitara si trupe teritoriale care aveau rolul de a apara infrastructura, spatele frontului impotriva diversiunilor si de sustine armata in luptele din zona din zonele din care proveneau. Dar rolul lor era destul de clar si nu era unul diversionist, nu erau pregatite sa opereze in spatele liniilor adverse.Mai pe scurt trebuiau sa secondeze armata in operatiunile desfasurate pe teritoriul national.
                      „Prin comparatie rusii s-au dus in Cehoslovacia numai cand stiau aproape sigur ca e o plimbare, stiau ca armata CS nu se va opune. Altfel cum invadau rusii cu 200.000 de soldati ai Pactului o tara a carei armata avea peste 300.000 de soldati (CS) si un relief dificil? ”
                      A cerut Dubcek armatei sa reziste si nu a facut-o sau a procedat exact pe dos? Ai dovezi ca armata cehoslovaca nu a luptat pentru ca era infiltrata? Totalul trupelor OTV a fost undeva la 560000 cei 200000 fiind primul val iar trupele sovietice erau varfurile armatei rosii.
                      Si intr-adevar deja in 1968 ofiterii suspectati de colaborare cu URSS erau in majoritatea lor trasi pe linie moarta iar asta incepuse de pe vremea lui Dej.
                      Invazia sovietica din 1968 a grabit decizia de infiintare a garzilor patriotice dar ele nu au existat nici pentru a fi o contrapondere la armata nici pentru a fi exclusiv bau bau pentru rusi. Ce spui tu sunt jumatati de adevar insailate cu rationamente gresite. Adica prostii.

                    • Ce voiam sa spun e ca rusii erau destul de siguri, probabil prin agentii GRU si KGB pe care ii aveau in tara, ca nu vor intampina nicio opozitie din partea armatei CS, altfel nu invadau cu trupe mai putine decat ale alora, riscand o infrangere jenanta.

                      Ca sa invingi o armata cum era cea cehoslovaca, una de linia I, gata de lupta si considerata de CIA la momentul respectiv drept foarte bine dotata si pregatita (incomparabila cu cea a Ungariei in 1958), cu peste 300.000 militari si un relief muntos, ar fi fost o campanie foarte grea si nu s-ar fi dus rusii la un astfel de razboi, mai ales ca erau intr-un moment foarte prost la ei acasa. Sau daca se duceau foloseau trupe suficiente cat sa invinga armata cehoslovaca – insa ei stiau ca nu va fi nevoie.

                      URSS, sub acoperirea unor exercitii, a plantat trupe la granitele Cehoslovaciei si apoi au derulat o campanie rapida prin care au preluat controlul aeroportului din Praga si au arestat liderii cehoslovaci inainte ca acestia sa poata dea ordine armatei sa lupte sau apuce sa inlocuiasca sefii armatei cu unii loiali tarii.

                      In privinta Romaniei, ce spuneti e poate corect privind rolul oficial al GP iar pentru cel neoficial eu doar speculam despre ce era in capul lui Ceausescu, respectiv eu cred ca el voia sa isi creeze o armata paralela, loiala regimului si care sa ii descurajeze pe rusi, insa nu-l mai putem intreba sa vedem daca e adevarat sau fals, asa ca asta ramane sa o clarificam pe lumea ailalta…

                      Dar partea cu agentii rusi din armata e total cum zic eu. Nici vorba sa fie scosi dupa 1964, mai ales ca CC, factorul politic era tot rusofil, plin de agenti KGB, etc.

                      Nu au fost trasi pe dreapta generalii cu studii la Moscova din ’64 pana in ’68, cum ziceti si nici nu avea guvernul pe agenda asa ceva in acea perioada.

                      De abia dupa ’68 i-a picat fisa lui Ceasca ca trebuia „romanizata” conducerea armatei, insa chiar si dupa acel moment a fost un proces lent pentru ca 1. puterea nu era inca consolidata in mainile lui Ceausescu, si 2. nu putea sa le dea rusilor toti agentii afara fara sa le declare razboi, a fost un proces delicat de epurare, care a durat multi ani dupa 1968.

                      De altfel ajunge sa trasezi cariera lui Militaru pe wikipedia sa vezi ca era bine mersi dupa 1964, nu il persecuta nimeni. Dimpotriva, in 1965 a fost promovat comandant al armatei a 3a de la Cluj, apoi din 1969 a devenit chiar comandantul Armatei a 2a din Bucuresti pana in 1978, mai intrase si in CC al PCR si nu era deloc tras pe dreapta nici el si nici alti agenti GRU sau KGB pana mult dupa 1968, procesul de „romanizare” al armatei, al CC si al securitatii a fost unul de durata.

                      Dar sa citim biobrafia lui Nicolae Militaru:

                      Studiile și ascensiunea în ierarhia militară comunistă[modificare | modificare sursă]
                      A absolvit studii la Academia Militară „Frunze” de la Moscova. La Congresul al X-lea al PCR din noiembrie 1969 a fost ales ca membru supleant al CC al PCR, fiind reales în aceeași funcție la congresele din 1974 și 1979. La 17 iunie 1965, a fost numit comandant al Armatei a III-a, cantonată la Cluj.

                      Generalul-locotenent Nicolae Militaru a îndeplinit funcția de comandant al Armatei a II-a, dislocată în garnizoana București (8 iulie 1969– 5 iunie 1978). În anul 1974 a fost înaintat la gradul de general-colonel (cu 3 stele).

                      Căderea în dizgrație în 1978
                      În 1978, Militaru a căzut în dizgrația regimului comunist, fiind trecut în rezervă și numit în funcția de adjunct al ministrului construcțiilor industriale.

                    • Poate ca, probabil ca…..
                      Pierdere de vreme

                    • A propos de inarmarea civililor pentru complicarea unei invazii sovietice. Una din pricipalele prioritati ale fortelor URSS in Cehoslovacia a fost sa nu se mai intample ca in Ungaria cand civilii au luat arme din sectiile de politie si au omorat o gramada de soldati rusi (700) si a existat o perceptie ca e razboi in toata regula, cu 2500 civili unguri morti si saptamani de lupte pe strazi.

                • @Alex3 Vorbesti din convingere? Vezi ca distorsionezi rau de tot realitatea. Daca nu erai trecut macar de 18 ani in ‘89, mai bine intreaba decat sa scoti asemenea eculberatii. Am impresia ca prin cateva chestii adevarate, defapt incerci sa rastalmacesti totul dupa dorinta ta. Amesteci falsul cu adevarul cu o lejeritate incercand sa obtii o realitate falsa de ma faci sa cred ca esti trol in slujba “vodkarilor”

                  Ca tema de studiu daca intradevar esti de buna credinta, iti recomand sa cauti informatii despre “reteaua R” aparuta in ‘68 (dar nu prostii debitate de “cultura facebook”) si despre cum a fost aceasta retea deturnata de catre activul de partid, precum si rolul real de manipulare si actiune de tip terorist din ‘89.
                  Daca nu stii, intreaba. Daca esti rau intentionat, inseamna ca esti dupa cum am spus, un pui de-al lor si mai bine te apuci de alt subiect.

            • @alex3
              Bați câmpii cu spor! În 1968 deja cam toți ofițerii cu studii la Moscova erau cam pe cale de dispariție. După aia nici atât nu au mai fost. Cam toți cei din armată care au încercat să facă ceva împotriva lui Ceașcă (cu rușii) erau trecuți în rezervă, chiar și cu cei aveau soții de la ruși au avut probleme. Problema nu era că armata nu ar fi vrut să lupte, ci că nu ar fi făcut față ca număr și armament. Treaba cu Gărzile Patriotice a fost făcută după modelul yugoslav și la ei exista așa ceva, pe undeva era și logic pentru că au fost cam singurii care reușiseră să se împotrivească cu succes rușilor.

              • Nu in 1968, ci in 1978 erau pe cale de disparitie. In 1968 inca mai toti generalii erau cu studii la Moscova si aveau fir scurt cu ambasada…

                • Mai uiti ceva (oare in mod intentionat?…) Armata Rosie in 1968 era in Cehoslovacia. Nu a intrat. A,… au mai intrat si alte trupe ale OTV, da, intradevar asa este, dar uiti in mod periculos faptul ca (exceptand România), in toate tarile fostului lagar comunist la acel moment existau trupe sovietice ramase din timpul razboiului.

            • Si in liceu cred ca ai tras cu pusca GECO nu cu „pusca AKM”.

              • Nu in liceu, unde intr-adevar erau doar stocate doar niste arme cu aer comprimat – peste care am dat la revolutie dar nu le-am folosit niciodata. In tabara PtAP din 1988, care era pe langa IMGB, ne-au dus cu un autobuz la un poligon militar prin apropiere si ne-au dat probabil arme AK-47 sau poate AKM, nu am fi recunoscut diferenta. Ce retin e ca erau arme automate la origine dar modificate sa traga foc cu foc, comutate pe semi si blocate asa.

                Ne-au instruit sa verificam incarcatorul, sa avem grija nu fie glont incarcat pe teava, etc dupa care am tras, cu rezultate destul de proaste… Dar macar nu ne-am impuscat din greseala unii pe altii, deci actiunea a fost un succes…

            • Pffffffff, n-am mai citit de mult asa cantitate de balarii pe cm2 de mult, pe aici. 😀 😀 😀

    • Drace nu da idei!!! Militia Tele-or-Me suna bine:)))

  10. Pe langa astea, am vazut americani (la TV, evident), care cheltuiau mici averi pe sisteme de supravietuire in caz de dezastru. Unul si-a cumparat un siloz pentru rachete balistice dezafectat, pe care l-a transformat in locuinta…

    Nu zic sa ajungem aici dar ar fi fost bine sa se invete in scoli macar tehnici de orientare, fara GPS-ul de la mobil…

  11. Râdem glumim și ne veselim dar în timp ce tinerii noștri EMO o ard în mediul virtual lupii tineri ai popoarelor vecine și prietene se antrenează cât se poate de real…

    Suntem niște oi între lupi, cei mai mulți nici măcar nu realizează.

    • dacă ție ți se pare ca o mare realizare ”educativă”! pot să îi spun că practic e o mare prostie, tipică concepției rusești despre armată-în cele mai multe cazuri nu te apuci să scoți și să bagi ascunzătorul de flacără, ca și kitul de curățare din patul armei exercițiul de demontare-montare pe întuneric (blind), eventual contra cronometru este mult mai important decât cascadorii din astea

      • exercitiul este identic cu unul vazut la televiziunea yugoslava.
        Ideea este de cunoastere a armamentului si apare prin intermediul jocului/competitiei.

  12. http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–liberalii-vor-pregatirea-premilitara-a-tinerilor,44556.html
    „Deputatul liberal susţine că, dat fiind faptul că în momentul de faţă efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie în ţara noastră, educarea militară a tinerilor care încă se află pe băncile şcolilor este absolut necesară şi, în plus, există şi cadru legislativ pentru realizarea acestui lucru. Cezar Preda îl va interpela pe ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu şi pe alţi doi miniştri Parlamentarul dâmboviţean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că imediat ce va începe noua sesiune parlamentară va adresa interpelări pe acest subiect atât ministrului Apărării, ministrului de Interne, cât şi ministrului Educaţiei, pentru că, potrivit legii, aceste ministere ar trebui să colaboreze între ele pentru educarea premilitară a tinerilor, pentru a-i pregăti pe aceştia să reacţioneze şi să acţioneze în cazul unor situaţii de criză.”

    • domnilor,desi admir polemica dumneavoastra argumentata,permiteti mi sa va canduc intr un loc numit realitate.nu o sa fie nici un razboi,rusii n au nici bani nici personal sa intreprinda o campanie de ocupatie impotriva noastra.in plus nu prrea au ce sa castige de la noi,eventula sa ne preia datoriile.oricum in caz ca suntem atacati de o tara cu armata decenta nu are rost sa vorbin despre riposta pentru ca suntem in imposibilitatea de a o practica.putem sa facem cate militii dorim si sa ne inarmam cu furci si topoare,dar furcile si topoarele sunt ineficiente cand adversarul e la 10 km deasupra ta si te ia la ochi cu bombe si rachete ghidate laser.in ultimul rand,desi sunt sigur ca stiti si dumneavoastra,poporul roman nu prea are experienta in a opune nici un fel de rezistenta.mai mereu am acceptat suzeranitatea altora,fara sa comentam prea mult

      • Altul care s-a trezit cu opinii. La nevoie daca s-ar deschide depozitele exista suficient armament usor si munitie pentru toata populatia apta de lupta.Ca este vorba modele mai vechi de PM nu are importanta cata vreme sunt functionale(nimeni nu ar vrea sa stea in fata unui glont tras de un PM md 1963 factu prin anii ’70 chiar si cu vesta antiglont). Si spre norocul nostru inca exista o masa de personal care mai stie ce si cum. Deci aiurelile cu furci si topoare sunt spuse ca sa spui si tu ceva. Noi stam relativ rau la alte capitole.
        „dar furcile si topoarele sunt ineficiente cand adversarul e la 10 km deasupra ta si te ia la ochi cu bombe si rachete ghidate laser”
        Doar daca esti destul de prost sa te expui cand stii ca adversarul are asa ceva. Furcile si topoarele la modul figurat vorbind sunt pentru lupta de aproape asa ca vei accepta doar lupta in care iti poti folosi armele pe care le ai.Dar nu suntem la nivelul de furci si topoare iar notiunea de armata decenta este destul de relativa.
        „desi sunt sigur ca stiti si dumneavoastra,poporul roman nu prea are experienta in a opune nici un fel de rezistenta.mai mereu am acceptat suzeranitatea altora,fara sa comentam prea mult”
        Eu zic sa mai studiezi inca odata istoria noastra. Vei vedea ca acceptarea suzeranitatii straine s-a facut dupa doar dupa ce resursa umana s-a redus considerabil dupa decenii de lupte ( in care raportul victorii infrangeri ne este favorabil, net as spune) duse impotriva unor adversari mult mai puternici si cu resurse ce le depaseau cu mult pe ale noastre.
        Poate daca nu stim si avem opinii formate doar din auzite sau din lecturi facute superficial ar fi cazul sa nu mai comentam.

        • Nu m am trezit cu nici o opinie,le aveam de.mult.ai scris o gramada de chestii pe langa ce am spus eu,iar unde ai fost pe subiect nu ai oferit nici un argument.aca cum am spus si in.postarea antetioara,permite mi sa te conduc intr un loc numit realitate.ai habar macar ce inseamna sa inarmezi o populatie fara educatie,disciplina sau slirit civic?? Astia de pe la noi se omoara un draci cu furca si toporul si tu vrei sa i dai pe mana munitie de razboi.imagineaza ti stirile de la ora 5 in care 2 vecini vwniti de la carciuma se iau la batair doar ca in loc de topiare unu are aruncator de grenade iar altul mitraloera.cum suna asta??oricum ibarmarea populatiei nu ar folosi decat in cazul in care am fi ocupati,ceea ce din motive evidente e putin probabil

          • Ce date ai tu si care sa confirme ca in caz de conflict populatia Romaniei nu ar lupta? De asemenea ce date concrete ai tu ca sa spui ca suntem la nivelul de furci si topoare?
            Sau doar scrii toate astea pentru ca vrei sa spui si tu ceva.

            • Nene,cu tot respectul,tu intelegi ce citesti??unde am spus ca populatia nu ar luota in caz ca suntem ocupati.eu am spus ca deocamdsta avem alte prioritati,nu infiintarea intr un.mod heirupist a unor militiicare ,da,ar ajuta in cazil in care suntem.ocupati dar asta e putin probabil sa se intample.daca vrem sa ne asiguram securitayea ar trebui sa umblam la mizeria de cod fiscal pe care il avem acum,sa proritizam investitie in infrastructura in sensul sa nu mai construim stadioabe,parcuri sau akte prosti paba nu avem infrastructura rutiera feroviara sau portuara bruci.sa stopam furtul din vanii statului si sa recuperam ce s a furat pana acum iar cu o parte din banii astiabsa ne facem o armata cu adevarat profesionista si capabila sa ne apere.sigur ca ar fi bune niste militii organizate si disciplinate dar eu vorbesc de prioritati.pace

        • Si cum adica daca esti destul de prost sa te expui la bombe si rachete.asta chiar nu inteleg.pai tu crezi ca aia ataca nominal,pe persoana??asteapta sa faci foc de semnalizare si ti arunca tomahawku in cap?cum spuneam mai devreme,realitate nene….

  13. 1) Nu exista interes la nivel de guvern si nici oameni capabili sa gestioneze un astfel de sistem. Noi si-asa avem o istorie nasoala cu copii in grija statului si multe povesti horror s-au petrecut in taberele noastre si in orfelinate.
    2) Imaginati-va tiganii de la ora 5 ca se bat cu kalashnikov in loc de sabii….
    3) Romanii nu m-au frapat ca fiind razboinici. La un razboi, e mai probabil ca emigreaza in masa. Si asta e de sute de ani, nu e o chestie recenta.

    • „La un razboi, e mai probabil ca emigreaza in masa”

      Deja au emigrat 4 milioane. Dar daca au un motiv serios vor lupta. In primul razboi mondial au luptat pentru a primi mai tarziu pamant la reforma agrara. In al doilea razboi mondial romanii au luptat pentru razbunare si impotriva comunismului. Iar in trecut au luptat pentru a nu fi islamizati.

      • „Deja au emigrat 4 milioane”
        Poi mai sunt cativa 😛
        As mai adauga ca militiile alea poloneze au aparut singure, nu sprijinite de guvern. Lipsa lor indica ori o lipsa de simt civic, ori o lipsa de martialitate. Poate ar trebui sa acceptam faptul ca, pur si simplu, nu suntem priceputi in ale razboaielor.
        ” Dar daca au un motiv serios vor lupta.”
        Si ce motiv ai putea sa le dai?

        • „Si ce motiv ai putea sa le dai?”

          Pierderea tuturor libertatilor pe care le au acum. O intoarcere intr-un regim totalitar condus de straini care vor pune biciul pe spinarea romanului si care vor lua si pielea de pe el. Iar romancele vor deveni victimele sexuale ale invadatorului.

          • „Pierderea tuturor libertatilor pe care le au acum”
            Ce libertati pierzi daca fugi in Germania? Sau in Franta sau in UK?
            „condus de straini care vor pune biciul pe spinarea romanului si care vor lua si pielea de pe el.”
            Pentru majoritatea populatiei, banuiesc ca nu conteaza daca opresorul e strain sau roman (cum e cazul in clipa de fata).
            „ar romancele vor deveni victimele sexuale ale invadatorului.”
            Da ce….ele nu incap in trenuri, avioane si masini? 😛

            Hai sa reformulez intrebarea: ce ai putea sa le dai ca sa lupte in loc sa plece in masa?

            • Dumneata presupui ca in caz de razboi romanii vor putea foarte usor sa fuga din tara, precum sirienii sau africanii. Dar nu iei in considerare si situatia ca niste vecini ai Romaniei sa-si inchida granitele, sa devina neutrii si sa nu permita exodul romanilor. Oricum sirienii si africanii au ajuns in UE pentru ca au fost lasati. Chiar si asa majoritatea populatiei va ramane aici sub cizma invadatorului.

              „ce ai putea sa le dai ca sa lupte in loc sa plece in masa?”

              Armament, uniforme, si un comandant.

              • „Dar nu iei in considerare si situatia ca niste vecini ai Romaniei sa-si inchida granitele, sa devina neutrii si sa nu permita exodul romanilor.”
                Pentru ca nu cred ca e probabil. E in interesul lor sa se goleasca tara. Si pot ajunge in Franta urcand in avion, nu trecand granita terestra.
                Un invadator ne-ar lovi, umili, dar nu ar inchide granitele, si nici ocupa. Doar s-ar asigura ca contrastul in noi si EUW e cat mai mare.

                „Armament, uniforme, si un comandant.”
                Sistem medical, salariu decent si liniste.

                • Adica dumneata crezi ca este in interesul Frantei, Germaniei si UK sa se trezeasca cu inca vreo 5 milioane de romani refugiati in plin razboi?

                  „Sistem medical, salariu decent si liniste.”

                  Asta pe timp de pace. Dar la razboi este nevoie de armament, munitie, spitale, uniforme, si noroc.

                  • „Adica dumneata crezi ca este in interesul Frantei, Germaniei si UK sa se trezeasca cu inca vreo 5 milioane de romani refugiati in plin razboi?”
                    Poi nu e razboiul lor. E al nostru. Suck to be us….
                    Refugiati….albi (majoritatea), vorbitori de engleza/franceza/germana (iar, majoritatea), oarecum crestini si europeni. Intr-un cuvant: f usor de asimilat. Da, le convine, ca altfel nu primeau pana acum. Nu vorbim de 5 milioane intr-un an, vorbim de 5 mil cate 500.000 pe an, vreo 10 ani de zile, in urma ipoteticului razboi pierdut.
                    „Asta pe timp de pace.”
                    Ti-i se pare ca EUW e amenintata de vreun razboi?

                    • „Da, le convine, ca altfel nu primeau pana acum”
                      Pana acum au primit. De acum incolo isi pot schimba atitudinea. Nimic nu este definitiv.

                      „vorbim de 5 mil cate 500.000 pe an”
                      Asta presupunand ca razboiul va dura 10 ani, ceea ce este putin probabil. Nimeni nu are interesul sa intre intr-un razboi de uzura, nici Rusia, nici Ungaria.

                      „Poi nu e razboiul lor.
                      Ti-i se pare ca EUW e amenintata de vreun razboi?”

                      Daca Romania va ramane parte din NATO si va fi atacata, atunci va trebui ca Europa de Vest sa se implice intr-un fel, la fel si SUA. Daca nu se vor implica atunci noi va trebuie sa suportam consecintele.

                    • Privesti printr-o prisma ingusta razboiul. Conflictul in sine ar dura putin, dar ar rezulta in bombardarea cailor ferate, a oraselor, a institutiilor, drumurilor si podurilor, porturilor, spitalelor, etc. Adica ne0ar distruge bruma de dezvoltare pe care o avem, si ar mari contrastul dintre noi si Occident. Ah, si adio investitori straini.
                      Si dat fiind cat de domnisoare se dovedesc conationalii nostrii cand vine vorba de acest contrast (cum era stirea aia? cea mai mare rata de emigratie a unei tari pe timp de pace? iti imaginezi cum ar fi in urma unui razboi?) ar pleca. Daca pe noi ne-ai lasa cum i-a lasat NATO pe sarbi, ai nostrii compatrioti dragi si-ar baga picioarele (cum fac si acum, doar ca mai tare) si ar pleca. Plecare ar fi IN URMA conflictului, nu in timpul lui, ca el dureaza de la trei zile la trei luni.

                    • Am impresia ca dumneata presupui ca in cazul unui razboi Rusia se va opri la Dunare sau la Tisa, adica ca va ataca numai Romania. Ma insel?

                    • Rusii ne vor pe noi si polaci. Suntem tamponul lor. Cu restul Europei vad atitudini ambivalente, chiar si cu aia din EUC

                    • „Rusii ne vor pe noi si polaci.”

                      Si in caz de razboi dumneata nu crezi ca rusii vor ataca Deveselu, Mihail Kogalniceanu, si bazele din Polonia omorand astfel si soldati americani? Si prin asta sa atraga SUA in razboi contra rusilor?

                    • Asta depinde de situatia in lume la acel moment, dar si, de purtarea noastra pana atunci. Aviz amatorilor.
                      Rusii nu sunt obligati sa bombardeze un singur sat din Oltenia, ii pot lasa in pace pe americani. Baza aia nu ne apartine, nu face parte din sistemul nostru centralizat AA (daca avem asa ceva), si nu e obligatoriu sa primim date de la ea. Poate da, poate nu, ma repet: depinde.

                    • As adauga ca daca intervine NATO, nu prea are sens discutia legata de militii, nu-i asa?

                    • NATO va interveni pe termen scurt doar pentru a suplini ce poti face local, adica cu un plus de aviatie, ceva unitati aeromobile, ceva unitati mecanizate usoare.
                      Tu trebuie sa fii capabil de aparare in adancime, care sa macine inamicul si sa dea timp unort intariri mai serioase sa soseasca (sa aibe si unde sa soseasca, sa nu se trezeasca ca in gara sau aeroportul e sosire ii asteapta inamicul – mai stim noi de situatii din astea prin 1940).
                      Cu astfel de antrenamente, ai si o baza mai larga de recrutare si mobilizare (dincolo de posibilitatea de a crea unitati d epartizani care sa actioneze in spatele frontului), putand in interval de cateva luni forma noi unitati de infanterie sau jandarmi, reducand mult timpul necesar de pregatire a oamenilor.

                    • „daca intervine NATO nu prea are sens discutia legata de militii, nu-i asa?”

                      Militiile ar putea actiona in spatele frontului. Vezi urmatoarele exemple: Viet-Cong, partizanii sarbi si sovietici, khmerii rosii.

                    • Bre oameni buni, voi nu vedeti padurea de copaci…
                      @Musoiu Dom’le cu NATO, fara NATO, 4 milioane de romani nu au fost de parere ca merita sa stai in tara daramite sa lupti pt ea.Si asta in conditii de pace. Daca este sa extrapolam pentru o inrautatire a conditiilor (cu sau fara NATO, situatia devine nasoala in caz de razboi), nu este o concluzie logica ca niste alte milioane nu ar fi nici ei dispusi sa lupte? Patriotism e un cuvant foarte gol cand aterizeaza obuze langa tine….
                      Campanie aeriana, bre. Stii ce e aia banuiesc. E ce o sa primim de la rusi in caz de razboi. Ma indoiesc ca ai sa vezi vreo cizma de-a lor pe aici (decat daca o pierde pilotul cand se catapulteaza).

                      @Marius: de acord, dar inainte sa vorbim despre infiintarea unor militii, nu crezi ca ar fi o idee buna sa vezi cati ar fi dispusi sa ia parte la asa ceva? Ca infiintam ditai institutia si ne trezim cu 1000-2000 de voluntari (adica pishwasser).
                      Iar asta cu uzura folosind gherile merge cand femeile fac 15 plozi (ca in O.M.). La noi ar muri un sfert de generatie (ca atat mai sunt) fara inlocuitori. Si e sfertul cel mai promitator.

                    • Checkmate iti inteleg dezamagirea, si eu sunt dezamagit de actuala stare a lucrurilor. Este clar ca Rusia isi va folosi fortele aeriene pentru a distruge orasele Romaniei sau chiar va lansa nucleare tactice. Este vital ca apararea antiaeriana sa fie imbunatatita.

                    • @Checkmate Apreciez multe din comentariile pe care le postezi insa “Intraba-te ce poti face tu pentru tara si nu ce poate face tara pentru tine!” ti-o spun in primul rand ca român, iar mai apoi ca ofiter superior.
                      Au plecat 4 milioane. Asa este… Probabil ca vor mai pleca nu 5 ci 2, pana la maxim 4, insa sunt destui cei care nu vor pleca si nu pentru ca aici nu li se ofera nimic.
                      Am prieteni care au plecat, la fel cum am prieteni deosebiti atat ca valoare umana dar si profesionala care nu au plecat si nu vor pleca. Dintotdeauna au existat si detractori si persoane mai… fricosi ca sa nu le spunem totusi lasi, insa sunt si vor fi destui cei care vor ramana aici incercand sa construiasca ceva din convingere (nu vreau sa folosesc cuvinte mari precum iubire de tara si patriotism) iar in caz de razboi sunt sigur ca vor lupta fiecare dupa priceperea si pregatirea sa.
                      Asadar, daca doresti cu adevarat sa faci ceva mai mult decat sa te lamentezi, cu siguranta a sosit clipa. O uniforma iti dau eu daca asta este problema.
                      Polonezii si balticii nu s-au intrebat ce le ofera tara ci s-au gandit cum sa si-o apere.

                      @Musoiu Chiar daca ceea ce urmeaza sa spun este o informatie pe care o am de aproximativ doua luni si ceva, sper sa fie o veste buna.
                      Exista o initiativa privata a unui grup format din generali si ofiteri superiori in rezerva care incearca de ceva timp coagularea unor astfel de nuclee prin cooptarea celor care au pregatire in domeniu pe de o parte, dar si a unor cluburi sau echipe de pasionati de airsoft. Stiu ca au existat nu doar tatonari ci chiar mai mult, unii reprezentanti ai grupului mai sus mentionat, au fost invitati si au participat ca si observatori la unele activitati ale acelor cluburi (din cate stiu aceast inceput de cooperare a fost demarat la nivelul anului trecut, iar activitatile cred ca s-au desfasurat in perioada vara-toamna, dar nu cunosc mai multe detalii ci doar numele unora dintre cei implicati in acest proiect).
                      Sper sa nu ramana doar ca initiativa.

  14. eu sunt curios cati din voi, cei care va plangeti aici, faceti ceva in sensul acesta. Este cineva care si-a dat copii la cercetasi? Sau macar vreo activitate fizica utila in dezvoltare. Cati din voi fac rost copiilor de scutiri la ora de sport?

    De la ora de sport, care e baza pt dezvoltare fizica pt marea masa, de la prima caramida, de acolo pleaca problemele. Copii romani o ard pe telefon si chiulesc oficial de la sport.

    Romanii au o are problema cu miscarea in aer liber, inclusiv cei din armata. Doamne fereste de vreo catastrofa naturala sau de o invazie ruseasca

    • „Copii romani o ard pe telefon si chiulesc oficial de la sport.”

      Nu generaliza. Copiii, in cea mai mare parte, fac sport, iar salile de fitness nu duc lipsa de clienti.

      • nu prea fac, foarte multi au scutiri pt ora de sport. In schimb la McDonalds e plin mereu. Sportul scolar e aproape desfintat, cu multe cluburi disparute sau cu actvitate doar pe hartie, cu antrenori prost platiti. De aici si rezultatele din ce in ce mai proaste la olimpiade

        • „foarte multi au scutiri pt ora de sport. ”
          Inteleg, dar cu exceptia celor scutiti medical, majoritatea copiilor participa la ora de sport, nu-i asa?

          „Sportul scolar e aproape desfintat,”
          Din pacate asa este. Chiar si asa, bine ca macar exista sali de fitness, club uri de box, karate, sali de inot, biciclete. Dar ceva trebuie facut pentru reinfiintarea cluburilor sportive pentru copii.

          • Probabill situatia e alta de la scoala la scoala, dar din ce aud eu de pe la cunoscuti, foarte multi nu participa la ora de sport. Apoi profesorii sunt slab pregatiti si e mare pacat, pt ca orele acelea de sport sunt foarte importante pt dezvoltarea copilului, pt identificarea din vreme a unor talente sportive, dar si pt o viitoare pregatire militara mai in masa (ca sa nu deviam prea mult)

            Da, se dezvolta o miscare sportiva in masa fara implicarea statului, concursuri de alergare pt amatori (sute), handbal, fotbal, tenis, baschet, arte martiale, etc. Stii care e problema aici? Marea majoritatea a participantilor sunt din categoria 30+, adica la limita superioara a populatiei susceptibile pt inrolare.
            Lipseste fix categoria 20-30 de ani unde chiar e jale. Acolo rolul statului poate fi esential.

            Si da, e crima ce se intampla cu sportul scolar. Stiu cat de cat situatia din handbal si atletism si lipsa de fonduri este cronica.
            In fine, sunt foarte multe de spus pe aceste subiect, poate ca ar merita un articol separat 🙂

            • Intradevar asa este, segmentul nu de 20-30 ci chiar 18-35, iar asta are legatura mai mult sau mai putin vizibila cu evolutia in mentalitatea sociala de dupa 89.
              Daca stam sa observam mai bine, este exact acel segment al copiilor care nu au prins deloc “inregimentarea” in formatiunile mult hulite de pionieri si soimi…
              Eu unul nu cred ca este o simpla coincidenta.

    • Ora de sport e o prostie! Un fel de ghiveci unde nu inveti nimic!.
      Mai multe am invatat cand eram mic si ma jucam in spatele blocului si ma cataram in copaci. De atunci stiu sa construiesc cel putin 3 feluri de prastii.
      Nu trebuie sa „dam copiii la cercetasi”.
      E suficient sa ne jucam cu ei si sa-i invatam ce stim noi, atunci cand mergem la padure.

    • Ora de sport sufera aceeasi problema ca toate orele: profesorii nu sunt profesori pt ca le place. Asta e generala, nu doar in sport. Aviz celor care cer tabere cu stil de cercetas: de unde gasesti instructori decenti?

  15. Nu cred ca pe saitul asta se poate duce o discutie serioasa despre pregatirea unor unitati de rezerva pt. MApN sau paramilitare sau PTAP (desi de „trista amintire” denumirea aia sintetiza binisor despre ce era vorba).
    Invariabil discutia va fi deviata cu amestec de sfinti ortodocsi, de tot felul de Walter Mitty-s wannabe care se viseaza Rambo din Carpati, de cantatori de „sfanta tinerete”, samd. Cu toti fiind in general indivizi relativ putin capabili sa se inscrie in disciplina necesara unor astfel de organizatii. Probabil in realitate ar fi printre primii care ar roi-o dintr-un astfel de PTAP dupa vreo luna de instructie (care bineinteles „nu s-ar ridica” la inaltimea pretentiilor lor in ce priveste patriotismul si profesionalismul). De fapt ce le trebuie e sa aibe un motiv sa injure pe cineva (americani, rusi, unguri, politicieni, burtosi din armata) si bani sa consume niste gloante intr-un poligon si sa-si cumpere cele mai „cool” kakatishuri cu tematica militara, uniforme, cutite „de supravietuire”, binocluri, eventual arme, samd. Personal nu le-as pune o arma in mana in conditii de pace.

    • „Personal nu le-as pune o arma in mana in conditii de pace.”

      Exact, majoritatea romanilor nu sunt acum pregatiti psihic pentru asa ceva. Nu sunt precum finlandezii in Razboiul de Iarna, sau precum vietnamezii impotriva americanilor, sau precum afghanii impotriva URSS-ului.

    • It s Tactical! : )))))))))))))))

  16. La cat counterstrike si worldoftanks..si alte jocuri joaca astia mici.. mintea deja o au setatat,le trebuie doar niste sport.

    • Să nu uităm că românii nu au murit pe la Plevna,Oituz sau Stalingrad din dragoste de țară. Generații de bărbați capabili au fost măcelărite,calitatea națiunii scăzând. In zilele acestea mi-e scârbă să merg prin oraș și să văd doar hoarde de țigani burtoși și tineri crăcănați îmbrăcați în colanți. Disgenia ucide România.

    • @dragos, da’ cum counterstrike si WoT ca aia in armata o sa-ti dea un tanc si te lasa sa zburzi cu el pe campie ca in WoT. Fix jocurile alea va fac o idee f. gresita despre armata. La fel cum si a detine permis categorie B nu are nimic in comun cu fugaritul masinilor si drifturile din NFS. Ma rog…unii le confunda si atunci auzi stiri de genul „3 tineri din judetul X si-au gasit sfarsitul rasuciti pe un copac de pe marginea drumului, masina a fost complet distrusa, acul vitezometrului blocat la 160, bla, bla” In armata inveti in primul rand sa te conformezi unui sistem. 80% din cei care comenteaza aici, mai ales aia cei mai vivaci, sunt foarte putin predispusi la asa ceva. Pe aia in armata ii doare la banana ce gandesti tu ca recrut. Tu trebuie sa executi ordinul „intocmai si la timp”. Paradoxal, dupa armata cele mai asemanatoare ca „ascultare” sunt corporatiile. Da, aia care o ard toata ziua pe telefon si n-au conditie fizica. Dar sunt obisnuiti sa fie incadrati in sistem si sa execute ordinele din reflex, fara sa comenteze sau sa le vina prea multe idei. Cu conditia fizica si manuirea oricarei scule individuale de lupta se rezolva in 6-9 luni de instructie. Voi de fapt visati la un fel de partizani, de „trupe neregulate”, ceva de felul asta.

      • Ai o imagine cam idilica asupra vitezei de executare a ordinelor in sistemul corporatist si ignori stimulii care-i fac pe unii de acolo sa fie atat de prompti.

    • @Dragos
      Una este “realitatea virtuala” oferita de astfel de jocuri si cu totul alta situatia cand efectiv se trage asupra ta sau sti ca in fata ta ai inamicul si urmeaza sa realizezi contactul si sa angajezi lupta.
      In realitate nu poti sa dai reset si s-o iei de la capat asa cum o poti face intr-un astfel de shooter, iar multi dintre cei de sub 40 de ani sunt prea prinsi de realitatea acestor jocuri pentru a avea disciplina si rezistenta necesara pe campul de lupta. Dar, aceste calitati se pot obtine daca exista dorinta la nivel de individ.

  17. Singura varianta eficace pt o armata care sa facă față unu război de uzura este serviciul militar cu decazarmare…..adica , toată partea bărbătească cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani sa participe la tabere militare o data pe an timp de o săptămână să zicem intre orele 8 și 16, la arme cum ar fi infanterie, geniu, tancuri etc , tabere militare mobile situate în apropierea domiciliului , astfel încât armata sa devina așa cum spunea Bălcescu ,,școală pe timp de pace, datorie în vreme de război”…eu așa văd lucrurile, trebuie implicata întreaga societate nu ne putem baza doar pe profesionisti,…dormit la cort, mâncat hrana gătită în aer liber , trageri reale și instructie pentru călirea spiritului si a tipului,, eu cred că sunt destui doritori de asa ceva:)))

  18. trupului vroiam sa zic:)))

  19. Stie cineva cum functioneaza instruirea celor 2000 de soldați voluntari care intrat anul trecut la pregătire? Parca la ei sistemul era cu decazatmare – program ca la serviciu 8-16. Cel puțin așa stiam ca era proiectul.

    • @IS28B2
      Sigur nu stii, sau confunzi merele cu perele. Soldatii voluntari merg in bazele de instructie specifice armelor, timp de 4 luni, fara program 8-16, unde deprind abc-ul meseriei, apoi sunt repartizati la unitati, in functie de arma si specialitatea aleasa, unde isi perfectioneaza deprinderile de luptatori. Aici intervine specificul unitatii. 😉
      Parerea mea, hic…

  20. La educatia extrem de precara din tara, rimeaza, nu ? ce poti sa te astepti si politicienii preocupati de viitorul „famigliilor” nu ai nici o perspectiva buna, nici ungurii nu mai „cred” in secuime, asta tot din cauza ” contaminarii” cu coruptie a belitilor din partid’

    Sincer Romania e tara unde totu’ moare in fasa, nu ai voie sa visezi dapai sa creezi sa aduci o contributie cu ceva nou si functional.

    Restul lucrurilor bune o fac multinationalele si strainii si putini romani care mai au ceva de zis care au mai ramas.

    Dai unui bivol un bemeveu si vezi ce opturi iti face pe sosele dapai sa-i oferi o pregatire cat de cat militara si / sau o metralera chiar si cu aer comprimat.

    • „Dai unui bivol un bemeveu si vezi ce opturi iti face pe sosele dapai sa-i oferi o pregatire cat de cat militara si / sau o metralera chiar si cu aer comprimat”

      Bivolii au apărut în urma unei aplicări selective a legilor din RO. Că are „spate” (banii lui babacu’, sau „relațiile”), că e „șmecher”(a se citi interlop), etc.

      Ia să aplicăm noi legile cum trebuie, să vezi cum dispar din „bivoli”….
      Si apoi „bivolii” trebuie să treacă o testare psihologică, știu că nu e infailibilă, dar dacă e făcută temeinic măcar sporești șansele de a nu avea așa ceva în rândurile militarilor….
      „Bivoli” sunt în toată lumea ,de altfel, nu numai în RO…..

      • Avem statistica cea mai rea la accidente si tu esti la discutii daca , si parca ? Nu e o situatie conjucturala de moment si habar nu ai din pacate, aceadta reflecta cat de „civilizati” suntem, dapai sa i dai arma la individ.

        • Arată te rog în comentariul meu „tu esti la discutii daca , si parca „….
          Fac de câțiva ani buni între 6000 și 8000 km lunar pe drumurile din RO, așa că știu din sursă sigură despre „bizonii” din trafic…..

          Vorbim de „bizoni”, care există peste tot în lume, citește presa internațională…..

          Si spuneam despre cauzele apariției lor în nr impresionant în RO și ies ca păduchii, în frunte…

          Ai citit , dar nu ai înțeles din păcate….. 🙁

  21. Armata noastra cred că nu mai are rezervisti…..în afară de cei care au facut armata pe vremea când serviciul militar era obligatoriu si fosti militari profesionisti care au părăsit armata si M.A.I.
    Si nici nu o doare capul că nu are rezerve……planificarea nu există în organismele statale din România pe o perioada medie sau mare (10-30 ani)

    Ce ar fi trebuit făcut când au desființat serviciul militar obligatoriu, după mintea mea ….
    – înfiintarea unei structuri de unități militare teritoriale, cu corp de ofiteri si subofiteri activi, completata cu militari voluntari
    – condiționarea accesului în funcții publice de satisfacerea serviciului militar voluntar
    – pt eficiență, unitățile teritoriale să funcționeze ca „anexe” pt unitățile militare din zona în care sunt create , măcar o parte din ele dacă nu toate (colaborare pt intruire, menținerea pregătirii pt echipamente si cunoașterea celor nou intrate in dotare, creare de rezervă pt specialitați „tehnice”, etc..)
    – stagiul de trei ani
    – câte zile pe luna, pe an ,etc nu mă pot pronunța, cred că sunt alții mai competenți și ține și de cadrul legal care ar trebui creat de ș’parlament. Scoatere din producție , week-end, dar obligatoriu o data pe an participare la aplicații cu unitățile armatei regulate

    Alte lucruri care ar ajuta la creearea condițiilor pt a găsi „candidați” pt serviciul militar voluntar:
    – măcar 4 ore educație fizică
    – sport de masa în școli, campionate școlare județene, adică finanțarea corectă a sportului în școli. Asta ar crea și o masă mai mare pt sportul de performanță
    – cluburi școlare de tir sportiv
    – cluburi școlare de orientare in teren ( și nu numai, cunoașterea naturii / fauna, flora ,ecologie etc)
    – MApN și M.A.I să finanțeze școlarizarea(facultăți, scoli postliceale) cu un contarct de a servi în cadrul ministerilor pe o perioadă de minim 10 ani. Parcă în SUA au așa ceva.

    Dar după cum scriam mai sus, nu doare capul pe nimeni că nu prea au pe cine aduna când va „suna goarna”…. Oricum nu doare pe nimeni din cei care au puterea de a evalua , prognoza , planifica și decide…. că doar de aia îi plătim…

    • Debitezi ca la cincinale……realiatea din pacate e rea si dura ca in filmele alea de categorie b.

      • Stiu că realitatea e rea și dură. Sau viața bate filmul…. 🙂
        Situația a apărut în ani în care nu au făcut nimic și nu au luat ncici o decizie pt crearea unei potențiale rezerve pt MApN.
        Soluția apare prin decizii a căror rezultate cere la fel, timp, pt a crea efecte….
        Normal că ai nevoie de „cincinale”….. 🙂
        Sau crezi că multinaționalele care fac lucruri bune funcționează fără evaluare, prognoză, etc…….

        Nu cred în soluții peste noapte, nici că soluția mea e cea mai bună.
        E opinia mea…. mai bună sau mai rea…. poți veni cu adăugiri, sau cu altă soluție…
        E doar o discuție….. sper liberă …. 🙂

        Problemele din societatea românească sunt complexe și vechi, si ai nevoie de soluții gândite pe termen lung. Știu ,slabe sanse cu politicienii din RO, dar dacă nici nu mai gândim că oricum nu se rezolvă nimic, stingem lumina și plecăm….

    • Nu stiu cu ce te ajuta conditionarea accesului in functii publice de efectuarea stagiului militar.
      In caz de razboi, functionarii sunt mobilizati pe loc.

      • Accesul în funcții publice alese ,votate…..
        Ca idioții să stie cu ce se manâncă apărarea unui stat și de la firul ierbii,
        nu numai din cărți, că au „urmat” cursurile nu știu cărui „colegiu de apărare”…..

        • @dan/
          A fost intradevar initiativa cu “colegiul de”…dar au sfarsit prin a o da urat de gard in momentul in care au prins politrucii gustul CV-urilor si si-au luat diplome fara macar sa stie unde era “scoala”.
          Probabil ca aici trebuie sa multumim in mod deosebit domnilor Oprea si Coldea.

  22. — Oiță bârsană,
    De ești năzdrăvană
    Și de-a fi să mor
    În câmp de mohor,
    Să spui lui vrâncean
    Și lui ungurean
    Ca să mă îngroape
    Aice, pe-aproape,
    În strunga de oi,
    Să fiu tot cu voi;
    În dosul stânii,
    Să-mi aud cânii.
    ………..

    • Baciul moldovean isi iubea dusmanii, precum Iisus care a spus sa ne iubim dusmanii.

      • Prea multa iubire strica. Vezi rușii, de 13 ori au venit să ne iubească și uitau sa mai plece. Iar dacă plecau, își uitau cozile de topor pe acilea.

        • Nu e vina rusilor pentru cozile de topor. Cozi de topor au fost oriunde pe planeta, indiferent de cel care a „vizitat” tara/regiunea respectiva. Este vorba despre oameni.

          P.S. Man, eu am mai scris pe aici. Am ceva ani si experienta de viata. Te intreb ceva: vorbesti din cartile predate pe la facultatea de istorie sau academia militara?
          Scriu astea pentru ca multi din absolventii celor doua institutii erau la fel de vehementi in a blama „dusmanul”, dupa interes. Din pacate, vei aduce argumentul interesului national, ca asa procedeaza toti in functie de conjunctura istorica. ESTI INTR-O MARE EROARE! Valorile morale general acceptate isi vor spune „cuvantul” in marele „discurs istoric”! Eroii de azi pot deveni criminalii de maine! Problema este ca multi se raporteaza la interese pe termen scurt, neglijand valori morale unanim acceptate, nespecifice unui anumit grup de interese sau etnii. Este motivul pentru care „istoria se repeta”. Societatea a ramas la mentalitatea tribala.

      • Aici este problema. Iubea pe cine nu trebuie. Hans Selye, cel care a descoperit conceptul de „stress”, avea o vorba buna: „Nu-ti pierde vremea incercand sa te imprietenesti cu un caine turbat!”. Baciul pomenit a fost un molau, a incercat sa „pupe dosul” in speranta cumpararii dreptului la viata. Daca ar fi sa acceptam existenta unei teorii a conspiratiei, balada asta este una dintre cele mai perverse, inoculand ideea unui destin implacabil, veninul strecurat in mintile romanilor. Mai aproape de adevar cred ca autorul ei este un dezechilibrat psihic (in aceeasi categorie il includ si pe Bacovia), profund marcat de experiente personale negative. De ce trebuie sa stea la temelia educatiei tinerei generatii asemenea dezaxati? E drept ca viata-i dura, dar la TV esti avertizat pentru continutul care „ar putea afecta emotional telespectatorii” la ore tarzii in noapte. Dar pe aia tineri?! Bah, sunteti nebuni?

        • Cand citesti pe cineva (de ex Bacovia) poti sa iei ce scrie ca exemplu a cum sa fii in viata, sau poti sa il iei ca exemplu a ce sa NU fii in viata (ca de exemplu eu, si nu numai cu Bacovia; chiar si cu Hemingway).

          • Este o alta viziune asupra operei lui Bacovia dar, din ce imi amintesc din indepartatii ani de liceu, alta era ideea cand se vorbea de „plumb”… Ma bucur ca sunt si alte abordari dar, la vremea aia, cred ca mesajul poeziei emblematice a lui Bacovia, a fost cel mai aproape de adevar. Unul trist si nepotrivit pentru varsta celor care il studiau la vremea mea. Nu am aprofundat motivul studierii acestuia dar presupun -in mod gresit?!, ca era simpatizant al regimului comunist sau o victima a regimului anterior comunismului?

            • Daca Bacovia ar fi trecut mai des pe la Biserica sau ar fi fost un crestin adevarat poate nu ar mai fi avut deprese si nu ar mai fi scris poezii ciudate.

              • … nu are treaba religia aici. Unii dintre cei mai mari casapi din istorie au fost indoctrinati religios. Respect interpretarea data Mioritei de catre tine. Aici suntem pe site cu tenta militara si discutiile au divagat. Sa fim sanatosi si sa auzim numai de bine. Tehnologia si inteligenta folosire a ei, discernamantul, sunt obiectivele acestui site!

            • Mai, eu personal am tras concluzia ca omul era depresiv cand o scria. Nu o priveam ca pe o opera frumoasa sau imi insuseam mesajul, ci ca pe un voiaj in mintea unui depresiv, cateva minute in ochelarii lui.Era oarecum util pt cineva interesat de tipologii umane (cum am fost si sunt si eu), dar pt majoritatea nu era ceva important sau de urmat. Acum poate de vina era si sistemul diferit (eu am terminat in 2008 liceul; profii nu se chinuiau sa ne schimbe mentalitatea sau viziunea, doar ne puneau sa comentam pe marginea poeziei si sa identificam cuvinte cheie, expresii literare, adica maniera matematica de a analiza textul).

        • Dar nu scrie nicaieri in Miorita ca baciul moldovean nu vroia sa lupte, pur si simplu a spus ce vroia sa se intample daca va muri. Nu stim daca baciul a luptat pentru viata lui sau nu.

      • @Musoiu
        Si noi ii iubim pe toti, dar sa stea la ei acasa.

  23. Măi băieți, nu mai cereți de-a surda oamenilor dezinteresați sau interesați să împlinească ordinele dușmanului să facă ceea ce nu vor face niciodată! Puneți mâna și faceți!!! Organizați-vă!!! Organizați!!!

  24. Problema romanilor nu este legata de pregatire, au fost, sunt si vor fi destui care au stiut, stiu si vor sti ce sa faca, in caz ca… Marea problema a noastra, vorbind aici despre natie, este lipsa unei logici elementare si a unei minime verticalitati morale. Astea nu fac obiectul niciunei educatii. Te nasti sau nu cu aceste calitati. Educatia poate spori fondul genetic dar poate gasi un teren infertil pentru cultivarea acestora, lipsind una sau alta din calitatile mentionate. Este cazul multor „personalitati” ale istoriei noastre. Duplicitatea si interesul personal, poate justificate de „melanjul” etnic si cultural, au dus la rang de lege pe „carpe diem”. Nu-i asa, o viata are omu’, de ce sa nu si-o traiasca? Fara munca, cu furtisag, facand compromisuri, primind tot ce se poate primi ca ajutor social? „Ca toti fura, de ce sa nu iau/fur si eu?”. Copiind comportamente „de succes”?! Si promovand oameni care au razbit dubios in functiile pe care le ocupa. Aici am o intrebare retorica: „Ei, aia valorosi, cum au promovat?” – poate erau ceva mai educati dar, principiile pe care au urcat pe scara socio-profesionala, in mare, sunt aceleasi pe care le blamez in acest post. Despre asta este vorba! Ce e de facut? Nu am nicio solutie! Si nimeni n-a avut-o si nu o are!

    • Esti de parere ca romanii sunt genetic predispusi sau citesc eu gresit?

      • Nu vorbesc aici despre romani la modul general, ci despre „melanjul etnic si cultural” – citeste cu atentie. Conditia materiala, sociala sau educatia nu pot corecta o minima dotare intelectuala si morala. Din pacate, o mare parte dintre noi duc lipsa de asa ceva. Asta este…

  25. Frazele astea doua:
    „Conditia materiala, sociala sau educatia nu pot corecta o minima dotare intelectuala si morala.”
    si
    „Astea nu fac obiectul niciunei educatii. Te nasti sau nu cu aceste calitati.”
    tind sa imi spuna ca da, consideri ca e o problema genetica, dar poate ma insel. Ai un stil de profesor de romana in a-ti expune gandurile 😛 . Ma faci nesigur.

    Ai incercat sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva istorica? Am facut un zid de text pe marginea asta in articolul legat de Eminescu:
    https://www.rumaniamilitary.ro/mihai-eminescu-netrebnicii-care-ne-conduc
    Poti ignora partea ironica/acida a comentariului, eram prea ocupat sa imi petrec prea mult timp cautand expresii domnoase 😛 .

    • Nu sunt profesor, nici de Romana nici de alta disciplina. Nu dau lectii nimanui, doar exprim si eu cate ceva „din putzul” experientei mele limitate. Militez pentru ratiune si bun simt! Cat despre „perspectiva istorica”… traim rezultatul unor astfel de viziuni. Daca asta este o polemica, nu merita!…

      • Treaba cu profesor de romana era o gluma. Nu o lua foarte in serios.

        Ce rezultat zici ca traim al acestei perspective istorice? Al cui perspectiva, si pe baza a ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *