Mini-Brahmos & Super-Brahmos

brahmos_and_brahmos-m_size_comparison

Moscova si New Delhi sunt destul de aproape de semnarea unei intelegeri privind dezvoltarea  variantei compacte a rachetei de croaziera Brahmos, varianta denumita de presa indiana – mini-Brahmos (Brahmos-M sau Brahmos NG), desi nu-i chiar asa de mini.

Noua versiune a Brahmos va fi o racheta mai mica si mai agila, foarte utila in lovirea unor puncte de infrastructura (civila sau militara) in zone cu relief greu accesibil.

Mini-Brahmosul va fi mai mica decat surata ei cu raza de 300km si 8 metri lungime, dar racheta va putea fi folosita atat de la sol cat si din aer sau de pe submarine, in acest moment fiind definitivata la nivel de concept, la fel si varianta pentru uzul de la bordul T 50.

Lucrul la mini- Brahoms ar fi inceput inca din 2014, intr-un parteneriat ruso-indian, insa acum nu trebuie sa va ganditi ca mini-Brahmosul ar fi chiar asa de “firava”, racheta va avea totusi cam 5 metri in lungime, 0,5m diametru, o masa de 1,5 tone  si o incarcatura de lupta intre 200 si 300 kg.

Idee dezvoltarii unei variante “light” are legatura cu folosirea ei extinsa pe cat mai multe platforme aeriene, terestre sau navale cat si cu faptul ca nu tot timpul ai nevoie de o racheta mare, scumpa si greu de manevrat.

Ca sa ne facem o idee, Brahmosul are urmatoarele dimensiuni: lungime 8,4m, diametrul 0,6 metri si o masa la lansare de 3 to, cu 2.5 to la versiunea de pe Suhoi 30MKI. Raza este undeva in jurul valorii de 290/300km, racheta dezvoltand o viteza de 3,5 mai mare decat cea a sunetului.

 

Iar pe de alta parte… super-Brahmos

Tot India si tot Rusia au de gand sa dezvolte si o…super-Brahmos, in fapt o Brahmos normala dar cu o raza de 600km, care sa permita astfel Indiei sa loveasca tinte de pe intreg teritoriul Pakistanului, “bunul” sau vecin si “prieten”.

Indienii au batut palma cu rusii, pentru dezvoltarea unei rachete cu o raza de peste 600km (cel mai probabil este vorba doar de un motor mai performant), odata cu semnarea acordurilor privind vanzarea catre India a sistemelor S 400, fregatelor, etc. Moscova sustine ca a fost de acord sa ajute India sa-si dezvolte o astfel de racheta numai dupa ce New Delhi a acceptat sa semneze acordul  MTCR (Missile Technology Control Regime), un document international care interzice semnatarilor  sa exporte tehnologie sau rachete de croaziera care au o raza mai mare de 300km, catre tari care nu sunt semnatare ale acordului.

Asadar Brahmos merge inainte pe trei fronturi concomitent: BrahMos II, o rachete de croaziera hipersonica aflata in dezvoltare, Mini-Brahmos, o rachete de croaziera ceva mai mica si Bramosul cu raza extinsa (dubla).

Insa Super-Brahmosul nu-i chiar o racheta nou ci o Brahmos modernizata la nivel de motor si precizie a lovituri, drept dovada odata ce aceste modificari vor fi standardizate, toate rachetele Brahmos construite deja vor fi aduse la acest nou standard.

Si o ultima precizare, Brahmos a fost initial o rachete anti-nava, dar odata cu Brahmos Mk III, aceasta a capatat si posibilitatea de a ataca tinte terestre, devenind racheta de croaziera supersonica.

GeorgeGMT

8 comentarii:

  1. Cel putin teoretic, pare foarte capabila aceasta familie de rachete. F greu de interceptat, poate face ravagii unei flote, aeroporturi, baraci, centre de comanda etc… Practic ai cateva minute de la lansare pana loveste timp in care trebuie sa o detectezi si sa reusesti sa o dobori. Sa evacuezi un aerodrom sau unitate nici o sansa.

    • Sunt convins ca, intr-o conjunctura ipotetică in care Yemenitii ar fi avut acces la Brahmos, tot nu ar fi reușit sa doboare distrugătorul american.

      • Cred ca ar functiona doar in cazul unui atac masiv in care sistemele sa fie depasite, ceva in genul din ‘Furtuna rosie’ de Clancy

        • In red storm nu existau capacitati avansate de bruiaj cum au astazi.
          Si nu cred ca mai are cineva forta sa mobilizeze un asemenea atac, mai ales nedetectat.

  2. Nu zice nimeni ca dintrug un distrugator cu aegis cu o racheta. Dar una e sa o faci cu o salva de 7-8 alta sa ai nevoie de 50.

  3. de facut o racheta foarte rapida e relativ usor. sa o luam cu un principiu relativistic. daca ai un elicopter in care cineva trage cu o pusca viteza glontului va fi cea combinata dintre elicopter cu cea data de pusca. similar poti face la racheta. ai o racheta ce merge cu sa zicem un 2,5-3 mach. capul rachetei , warheadul, in apropiere de nava sau ce vrei tu va avea o explozie similara glontului ce va avea doua viteze combinate. nici mama ciws-ului nu va putea intercepta.

  4. e oficial.
    india e noua polonie pe forum?

  5. O racheta destul de frumoasa:
    – Block III poate zbura sub 10m;
    -rapida;
    -manevrabilitate;
    -active radar homing (poate fi si un minus).

    Pacat ca:
    -este dezvoltata in parteneriat cu rusii;
    -parte a sistemului de ghidare GPS/GLONASS/Indian Regional Navigation Satellite System/GAGAN satellite guidance, poate crea probleme;
    -costa destul de mult.

    De ceva asemanator am avea nevoie si exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *