Misterele din umbra lui YA Zahra 3

p1

 

In 27 ianuarie 2013, ministrul apararii a anuntat productia de serie a sistemelor de aparare anti-aeriana de joasa altitudine Ya Zahra-3. La prima vedere expertii considera sistemul o forma imbunatatita a chinezestilor FM-90, dar apare si mai multa controversa in jurul sistemului.

 

 

Pentru a evita scenarii similare razboaielor americane cu Irak, Afganistan si Libia, iranienii au pus accentul pe construirea unei retele anti-rachete de croaziera si UAV-uri ce efectueaza misiuni la joasa altitudine.

Ultimul ,,membru” al acestei retele este Ya Zahra-3, banuit de analisti ca ar avea puternice influente din sistemul Roland al francezilor.

p2

 

In fotografie se observa o instalatie Roland in stare perfecta, capturata cel mai probabil in timpul razboiului cu Irak sau obtinuta pe piata neagra (de la americani).

YA Zahra 3 este capabil de a intercepta simultan doua aparate de zbor, are o raza de 15km si racheta poate dobora tinte pana la 20km distanta. Versiunea chinezeasca (FM-90) este considerata o mostenire a francezelor Crotal. FM-90 a fost dat in uz pentru prima data atunci cand China a fost nevoita sa securizeze Jocurile Olimpice de la Beijing.

p3

 

Predecesorul lui FM-90 este FM-80 sistem ce a fost livrat Iranului la inceputul anilor „90, imediat dupa incheierea razboiului cu Irak. Contractul a prevazut si o licenta, versiunea locala fiind cunoscuta sub numele “Shahab Sagheb” (foto sus).

Afacerea a fost o catastrofa pentru pretentiile Iranului, Shahab Sagheb avea probleme semnificative privind mobilitatea instalatiei, radarul de avertizare timpurie si capacitatea de monitorizare video aveau performante slabe.

Iranul a legat sistemul la o retea de radare mai performante, dar sistemul a fost retras in cele din urma la inceputul anilor 2000 din cauza razei de actiune maxime, 8km.

p4

 

In 2012, inginerii iranieni si-au intors atentia spre aceasta familie de sisteme, prezentand o versiune mult superioara lui Shahab Sagheb aducand modificari majore la sistemul radar si monitorizare video.

Sistemului YA Zahra 3 i-au fost incorporate dispozitive optice, incluziv camera infra-rosu, CCD si telemetru cu laser.

p5

 

In cadrul ceremoniei pentru YA Zahra 3, au mai fost prezentate inca doua elemente: sistemul de rachete Ghader si o noua cabina de comanda si control. Ghader a fost introdus in urma cu 2 ani si a realizat numeroase teste. Acest tip de racheta reprezint o versiune modificata/imbunatatita a americanelor MIM 23 Hawk.

Nu a fost o coincidenta, Iranul va incorpora cele doua tipuri de rachete si cabina de control intr-un singur sistem, fapt ce reprezint un nou nivel al capacitatilor Ministerului Apararii.

Judecand dupa imaginile de la ceremonie, sistemele sunt complet digitalizate, capabile sa inregistreze date de pe campul de lupta si sa furnizeze comunicatii tactice.

p6

 

Sistemul ce include Ghader și YA Zahra 3 foloseste si senzori pasivi pentru a reduce nivelul radiatiilor, astfel capatand imunitate in fata rachetelor AGM-88E. Raza de interceptare a tintelor va fi cuprinsa intre 2-45km si altitudine de la 15m – 18km.

 

 

Sursa: theiranproject.com

 

 

NeroFlash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *