Naval Group a fost declarata castigatoare!

 

Conform unor surse din presa, Romtehnica a anuntat Naval Group ca este castigatoarea licitatiei pentru construirea celor patru corvete si modernizarea fregatelor Type 22. Un lucru de asteptat din mai multe puncte de vedere, adica semnele erau la vedere: SN Constanta si-a retras contestatia, mai apoi si Fincantieri si-a retras-o pe a sa dar semnul cel mai elocvent, din punctul meu de vedere, vine de la licitatia pentru rachetele anti-nava de coasta acolo unde, din patru competitori anuntati oficial, doar unul, MBDA cu Exocet Mk III, a depus oferta, de unde putem deduce ca ceilalti trei s-au retras ca sa nu le apara in portofoliu o licitatie pierduta.

Sau poate mi se nazare mie si am mania conspiratiei.

Francezii au castigat pe mare: corvete, fregate si rachete anti-nava, felicitam cele doua mari castigatoare: MBDA si Naval Group, dar eu am inca mari dubii ca Naval Group va putea sa construiasca cele patru corvete (Gowind) la termen si mai ales la Constanta.

Digi24.ro anunta ca Gabriel Les a declarat ca anuntul oficial va veni maine, in cadrul unei conferinte de presa.

Deocamdata atat.

PS Asteptam acum un anunt similar si pentru bateriile de coasta.

Surse: Mediafax.ro, Digi24.ro, G4Media.ro

GeorgeGMT

111 comentarii:

  1. toata lumea e gandeste la o situatie similara cu pestii rapitori, nu?

    Solutia juridica e foarte simpla, le impui penalitati gigantice daca nu livreaza la timp. E treaba lor sa se organizeze, sa aduca muncitori si utilaje din Franta, etc.
    Nu sunt de acord, pa si pusi, mergi mai departe prin incredintare directa catre Damen

    • Pai durata contractului a fost deja stabilita prin licitatie. O data semnat, cam greu sa mai denunti unilateral contractul.
      Naval si-a asumat deja termenul de livrare, daca ceva nu merge la SNC, au alternativa santierelor Vard ale Fincantieri.

    • Problema este daca se fac platile la timp.

  2. As fi preferat oferta olandezilor. Ar trebui sa conteze în primul rand configurația tehnica a navei, inclusiv echiparea ei cu tehnica moderna de lupta, atât cât permite infrastructura și abia apoi prețul navei.

  3. Sa fie cumva o reparatie „morala” pentru faptul ca Airbus nu a castigat competitia elicopterelor de atac ? Asta daca suntem in continuarea teoriei conspiratiei.

  4. macar sa modernizeze cele 2 fregate Type 22… daca corvetele nu le pot construila termen…

  5. Dacă constata ca SNC nu are capacitatea de a construi corvetele, se pot reorienta catre cele două șantiere Fincantieri.
    Franța = corvete, baterii de coasta, rachete AN si AA…. si cumva Shorad si VShorad? ar trebui sa rezulte ceva consistent de integrat la Elmec
    Americanii vor primi contractul pt 36 F-16 noi. 🙂

    • Daca tot intra francezii masiv cu tehnica de lupta si armament pt dotarea FNRo, poate asta se va extinde si la celelate categorii de forte ale ArmRo. In conseciinta ar fi frumos sa vedem in dotarea FARo 20 Mirage 2000-9, 4 A-400 M, 8 C-295 si gama de elicoptere militare Airbus iar la FTRo 200 AMX-56 Leclerc, Mica/Mistral, si poate CAESAR de 155 mm.
      Faza este ca ar fi loc pt Damen, Navantia, Fincantieri si BAE System, sa produca nave de lupta pt FNRo pt ca ar mai fi nevoie de inca 4 corvete moderne in dotarea ArmRo, 2 fregate plus inlocuirea restului de flota militara a Romaniei!

  6. Ironic, pe aceeasi pagina este un link catre un articol numit „Merde”! 🙂
    Le Merde flotant, noua clasa de „corvete” romanesti.

  7. Dupa parerea mea este ca si cum nu le-am avea cu tot ca au castigat francezii , am asa o neincredere in ei ,ce fac ei stie ursul ,asa ca in caz de doamne fereste bani aruncati pe apa sambetei !!!

  8. Pai atunci sa fie in continuare cu francezii, ca mai vroiam si niste submarine ceva! 🙂

  9. NG a castigat cu Gowind, iar articolul are poza Sigma? Does not compute for me…

  10. Daca tot au facut ” cumatria ” cu Ficantieri poate vor lucra mai bine impreuna .
    Si da vrem submarine si multe torpile..
    Poate chair si NH90 naval vreo 6_8 bucati ( peate vreo 5-6 ani cand termin programul asta )

  11. Decat sa se mai lungeasca povestea cine stie cat mai bine asa. Iar Gowind e chiar o nava super ok. Hai sa vedem partea plina a paharului.

  12. George, ai pus poza aia cu Sigma ca sa rasucesti cutitul? 🙂 Bine ca nu ai desenat si RAM-ul pe hangar 🙂

    Serios acum, desi am sustinut Sigma, Gowind nu e de loc o nava rea. Daca pentru o sumulita nu prea mare ar pune si RAM-ul pe hanga (si eventuala integrare in CMS, daca nu e deja), n-as mai avea nimic de comentat. Si ca sa nu se supere olandezii, de banii economisiti, pana la 1,6 mld (bugetul initial), poate luam de la ei 2-3 FAB 5910.

    • Se poate face modernizare ulterioara, Setis are integrat Ram-ul. Altfel Mica si Ram se cam exclud reciproc dpdv capabilitati…
      Nu uita de licitatia pentru navele pazei de coasta. 😉

      • Ai deptate, dar ma gandesc ca MICA NG … 🙂
        Si oricum, ar fi o modalitate mai facila de a adauga putere de foc suplimentara: mai usor gasesti loc pentru RAM decat pentru inca un VLC (mai ales ca VLS-ul pentru MICA e mai exclusivist daca nu ma insel, nu primeste orice racheta in el).

        • Da, sper din tot sufletul la Mica NG in actualele conditii. Ar adauga exact dintisorii care lipseau ca sa ne dea mai mult confort.
          Mica VL vine in containere dedicate, ce pot fi amplasate oriunde cu conditia sa ai priza si spatiu pentru ca Mica e hot launch. Containerul Mica are deja integrat canalul de ejectare a gazelor. Asa ca si ele pot fi puse in multe locuri.
          Intre timp, francezii au crescut raza la Mistral dar nu ma incanta faptul ca nu le poti grupa in lansatoare cu mai multe tuburi asa cum e la RAM.
          Intr-adevar, o combinatie Mica NG cu RAM ar putea avea sens. Altfel, Mica de acum cu RAM nu mi se pare.
          E doar o opinie.

      • Nu prea se exclud MICA si RAM din punct de vedere Al capabilitatile, la RAM distanta de angajare a unei tinte manevriere scade mult fata de cei 9km as spune ca undeva la 6.5 maxim 7…

        • Hai sa ma explic putin. Ca si destinatie, atat Mica cat si RAM sunt concepute sa fie folosite anti-racheta impotriva atacurilor la saturatie.
          Ceea ce conteaza cu adevarat in astfel de cazuri este raza minima de angajare, nu cea maxima.
          Ambele rachete sunt capabile de multe G-uri si ambele rachete pierd energie catre raza maxima, energie necesara in cazul in care ai rachete care manevreaza pe ultima turnanta.
          Ambele sunt cu ghidare activa radar&IR, ambele fire and forget iar calculatoarele care le dirijeaza le lanseaza anticipand viteza si traiectoria rachetei atacatoare astfel incat ele sunt practic lansate la intalnire, cand atacatorul este in afara razei lor maxime.
          In plus, ambele beneficiaza de mid course update astfel incat sa poata fi redirectionate dupa lansare.
          E greu sa faci estimari de raza cu astfel de lucruri unde datele reale sunt secrete militare bine pazite.
          Din acest motiv ele au aceleasi capabilitati.

          • Problema e numarul de rachete imbarcate. Ca sa distrugi o salva de rachete AN, iti trebuie 2-3 interceptoare per racheta. La un VLS MICA de 16, intercepteaza 8 rachete (sunt generos). La un Quadpack, 16 (sunt non-generos si presupun ca iti trebuie 4 ESSM/CAMM per Kalibr).
            8<16
            Numarul conteaza. O fi MICA cea mai tare, dar ma indoiesc ca e de 2-3 ori mai tare….

    • FAB 5910 cei asta ?

  13. Cu ce vine la pachet? Adica ce armament punem pe ele?

  14. Sanse ca contractul sa fie semnat in acest an???

  15. Prețul cel mai mic, țeapa cea mai mare. Nu o sa vedem corvete asa cum scrie în contract.

  16. Daca.. Atunci le va face la Tulcea. La partenerul de afaceri Fincantieri. Corvetele. Pana la urma, aflam cu ce se echipeaza? Si corvetele si fregatele modernizare.

  17. De ce este nava din poza cu chila in sus?

  18. Nu e cea mai proasta alegere dar nici cea mai buna. Iar faptul ca ne bazam mult pe armament francez NU imi place. Mai adaugam ca Gowind NU e in inzestrare state Nato si nci configuratia de armament propusa nu bantuie nicio marina militara din Nato si am spus cam tot.
    Nu ma dau mare cunoscator dar corvetele trebuiau sa exceleze in 2 planuri-lupa AA si lupta AS. Gowind nu e top la niciuna.
    Foarte curios sunt de propunerea de modernizare a fregatelor pe care o au francezii. Daca e pe baza de mica … suntem mici si prosti(de fapt doar confirmam)

    • E top la AS si ok la AA cu potential de si mai bine la AA. Maine articol si pe subiectul modernizare fregata.

    • Ca sa fim corecti, nici una din cele 3 corvete propuse Romaniei (Sigma, AbuDhabi sau Gowind) nu face parte din inzestrarea unei armatei NATO. Asta nu inseamna ca sunt proaste, motivatia fiind ca majoritatea tarilor NATO care au si o componenta navala prefera fregatele si distrugatoarele. Pe partea AS cred ca sta bine, pe partea AA intr-adevar nu cred ca este oferta top.

      Pe de alta parte, tinand cont ca pentru programul rachetelor anti-nava MBDA a ramas singurul ofertant, imi pare si ciudat sa spun, dar alegerea unei corvete cu armament MBDA pare a fi decizia corecta. Intre Gowind si Abu Dhabi cred ca cei mai multi dintre noi o prefera pe Gowind.

      Calcaiul lui Ahile in oferta Naval Group unde probabil ar iesi pe ultimul loc comparativ cu ceilalti 2 ofertanti, este cel legat de santierul naval partener. Din ce inteleg sunt singurii care nu au prezenta directa in Romania si merg pe parteneriat cu SN Constanta.

      • SN Constanța, șantier de reparații, fără experiență pe newbuilds…
        Really good deal!

        • RoccoSuasito

          Se construiesc nave si la SN Constanta, doar ca nu au construit niciodata nave militare.

          • Deci le dam bani sa puna pe picioare o mortaciune. Si apoi cand se termina contractul, dau iar faliment fiindca NG nu construieste decat nave militare iar noi comandam odata pe secol…

            • SNC este acreditat sa lucreze la nave militare, au castigat si licitatia de reparatii & modernizare Tetal. Au reparat de-a lungul timpului cam toate navele militare ale flotei.
              Dau o paine de mancat la aprox. 1000 de oameni si, chiar daca au dus-o si mai bine, nu cred ca este cazul de faliment.
              Hai sa nu exageram pentru ca nu ne place culoarea politica a patronului…

          • Mda, or să le facă tancuri chimice, din obișnuință…

      • RoccoSuasito

        Motivul principal pentru care alte tari NATO prefera fregatele si distrugatoarele este ca au iesire la Marea Meditarana, la Atlantic si la Oceanul Arctic. Si evident mai multi bani. Pentru noi la Marea Neagra cu 225 km de litoral, cu zona economica exclusiva pe care o avem si cu potenta noastra financiara corvetele se pliaza bine. Planul cu 3 fregate, 4 corvete si 3 submarine imi pare bun. Poate ar fi bine sa avem mai mult de patru corvete.

  19. Capătu satului

    La mintea mea, ar trebui sa apara o pozitie serioasă, bărbătească a conducerii marinei militare
    Sau macar a conducătorilor care consideră că demnitatea de conducător de marina presupune o anumita responsabiliate
    Desi nu ma pricep, io cred ca oferta olandeză era cea mai ieftina la ce oferea – nivel de echipare, capacitate de luptă
    Se cumpara nave de lupta nu vaporashe de agrement

    In realitate nu sunt bani…
    Cum au recunoscut si fosti psd isti actualmente pro

  20. Pana la urma Exocet este a doua racheta ca numar de nave lovite pe timp de razboi. Dupa P-15 Termit, pe care il va inlocui. 😀
    Iar MICA-VL nu e o racheta rea, exceptand raza de actiune care e cam scurta.
    Probabil francezii au intrat la dumping cu gandul la contractul SHORAD. MICA la corvete, MICA la SHORAD…
    In final ca sa fiu sarcasticm daca ii mai dau 7 ani si pentru Teldrum ne luam si submarine. Nu spun cui. 😀

  21. Salut. Mai tovarasi si eu sunt fan Damen dar la ce dotare avem la marina acest tip de corveta e mai mult decat lux, iar pentru ca am ajuns in acest punct cu licitatia cineva de la MAPN trebuie sa dea cu subsemnatul, deci ca ne place sau nu pentru mine acest tip de corveta nu e de aruncat ,important sa le avem cat mai repede in dotare.

  22. eu nu stiu daca marinarii de pe HMS Shefield sunt de acord cu dumneata la varianta de vaporase de agrement si eu as fi preferat Sigma dar totusi armamentul este MBDA, care nu au ciunga in par ,ca doar nu doteaza marina franceza si italiana asa de 3 lulele 3 surcele

  23. Mda,?deci vom avea corvete peste 10 ani!!!Vom fi prima tara din CSI cu o astfel de dotare,? in consecinte vom plati dar vom refuza comanda ,denuntand tehnica inferioara……?‍?

  24. salut
    in sfarsit o veste buna
    eu tot visam sigma dar asta e viata
    George vezi ca poza e cu fundul in sus… 🙂

  25. Deci cea mai buna corveta cu cel mai slab armament. Ii felicit pe baietzasii dastepti de la Ct pt tun.

    • Sigma avea o combinatie mai buna la AA, in rest navele sunt similare ca armament.

      • Si din moment ce AA-ul e tot ce conteaza in baltoaca asta prapadita…

        • Nu cred ca rusii vor ataca cu bombe chioare ca-n Falklands. Vor ataca cu rachete, tot ce-ti trebuie prin urmare fiind o racheta capabila sa le doboare.
          Cu 6 Kilo in MN, amenintarea submarina este cel putin la fel de importanta.
          Ai nevoie de o racheta care sa dea jos alte rachete.
          Nu mi se pare o tragedie echiparea cu AA a Gowind. Si este oricum la ani lumina de ce n-avem acum.

          • Arma principala a rusilor e Kalibr in ziua de azi. Lansabila de pe…orice. Su-35 (105 exemplare), containere, submarine (!!!), o miriada de nave, camioane, Tu-142, Tu-22…
            Doar fiindca suntem in c**u gol nu inseamna ca treb sa cumparam prima pereche de chiloti pe care o vedem.

          • Arma principala a rusilor e Kalibr in ziua de azi. Lansabila de pe…orice. Su-35 (105 exemplare), containere, submarine (!!!), o miriada de nave, camioane, Tu-142, Tu-22…
            Doar fiindca suntem in c**u gol nu inseamna ca treb sa cumparam prima pereche de chiloti pe care o vedem.

  26. Felicitari printre dinti si pacat ca nu a castigat damen da cine stie …

  27. In sfarsit, s-a depasit aceasta etapa. Trebuie sa fie primul pas pentru revitalizarea flotei incat sa devina credibila la Marea Neagra. A sosit timpul sa se treaca la fapte.

  28. Se spala pe maini si arunca porcul din brate, ca incepesa friga, asta fac. Incheie un contract ca sa fie, sa inchida acest capitol, chiar nu ii intereseaza ce achizitioneaza. Daca aveau minte de la inceput, puneau cerinte si criterii destepte, sa nu constate ulterior ca prostia doare. A propos (daca tot ne-am frantuzit) contractul cu P5 cum mai merge? In grafic, banuiesc, respectat cu strictete, asa cum trebuie, in buna cheltuire a banului public… Avem vreo 10 bucates functionale echipate cu turele?

  29. Sunt niste nave foarte bune pentru ca le aveti in sfarsit ! E un pas inainte.

  30. nu naval group era antihistrul ?!

  31. Nu a fost sa fie cum am vrut mai multi, dar se poate comanda doar 2 (doua) Omega. https://www.rumaniamilitary.ro/indodefence-2018-damen-prezinta-fregata-omega-de-6000-de-tone

  32. Cand nu avem de ce n-avem. Cand avem de ce avem.

  33. Sa vedem daca contestatia Fincantieri a fost o forma de negociere ca sa faca navele la Braila.
    Let’s see..

  34. O idee despre ce fel de model de elicoptere vor avea? (Sau drona)??!

  35. Am o întrebare cine plătește nenica și cu ce? E un deficit bugetar uriaș de unde scoate Vasilica și trandafirasii 1,6 mld când ăștia se împrumută lunar cu 500 de mil să acopere deficitul. În septembrie intra legea pensiilor în vigoare . Naval Grup nu ar trebui să desfacă șampania pentru că s-ar putea să rămână cu ochii în soare . Sunt mari șanse ca…corvetele să fie un vis de vara pe malul marii.

  36. Daca pot sa lanseze rachete de la Bazias catre Ungaria, corvetele Gowind sunt foarte bune.

  37. 1. Naval Group a semnat acordul cu Fincantieri pentru a deveni o singura companie. Nu se vad obstacole ( din partea guvernelor respective sau a comisiei UE ) impotriva acestei fusiuni.
    Ca urmare, in care santier romanesc se vor construi corvetele , e irilevant.
    2. Rachete occidentale antinava actualmente incercate si folosite sint doar doua. Harpoon si Exocet. Ambele sint si in varianta sol-apa.
    3. Cind criteriul primordial (si cretinoid) e pretul cel mai mic, inevitabil se fac compromisuri. Calitative.
    Altfel era daca criteriul primordial era ” cel mai bun raport calitate- pret”. Dar asta nu e in mintea „strategilor” nostri.
    De ani buni si pentru alti ani buni.
    4. Problema fundamentala va fi finantarea proiectului definitiv. Greu de crezut ca gaseste Teodorovici banii ( fie si plata in 8 rate ) ca deficitul bugetar e ala care e.

    Sau gaseste solutia sa mai scadem numarul de Patriot , Himars deturnind banii in alte investitii ca corvete ?
    Sau ” mai inteligent ” 🙂 in majorarea pensilor speciale?
    ( care vine automat cu majorarile de pensi din noua lege a pensilor)

    Vom vedea daca PSD e capabil sa taie de la gura clientelei pentru a face si ceva palpabil , vizibil cu muntele ala de datorii care creste lunar.
    Ca oricum , o autostrada cap coada cum a zis doamna Dancila , nu cred ca este cineva si acum atit de naiv sa mai creada.

    PS. Daca tot merge bine , la un moment dat vom avea si noi la MN niste nave care or putea sa vada ce se misca sub apa. Si asta deja e un salt colosal ca fregatele ex engleze au fost cumparate dezarmate. Fara sonar remorchiabil , fara rachete si torpile dar si fara proiectilele pentru tunul de 76 mm.
    Chestia asta si la vremea ei a fost tinuta sub pres . La intern ca peste hotare stiau tot ca au fost cumparate doua nave premeditat aduse la nici o capacitate de lupta ( atac sau aparare).

    • Mda. Sa nu zicem hop pana nu dau avansul de 30% !!! Guvernul PSD-ALDE-UDMR mai repede mareste pensiile speciale decat sa dea avansul. Acum vor sa dea 10 lei / ZI ca elevii sa mearga la scoala ?!? Au sa numere elevii ca steagurile lui Pristanda ca sa mai fure cateva milioane. NU cred ca vedem corvete

  38. o veste buna, sper ca o sa si iasa ceva din asta

  39. Nu sunt bani! Alecu salam!

  40. Eu as fi mai incantat sa stiu configuratia armelor de pe aceste 4 nave

  41. Dacă ar fi fost cu dedicație pentru Damen o lăsau în varianta Ciolos. NG nu avea/nu are muncitori specializați la Constanța pentru astfel de nave (logic ar fi fost să propună ca prima navă să fie produsă in Franța cu personal romanesc – dar ar fi iesit din competiție). Cred că s-au întrecut în contestații pentru că n-au terminat tratativele de colaborare cu Fincantieri in timpi stabiliți; zic și eu…

  42. Pana la urma, fata de ce are Marina in dotare, gowindele astea sunt un important pas inainte. Nicolae astept articolul de maine (azi) cu detalii detaliate 🙂
    Problema cea mare e cum le vom plati stiut fiind ca ce mai e prin vistierie se tot duce pe tampitisme pesedistoaldeiste.

  43. Posibil .ca francezii sa fi dat spaga ??

  44. Nu imi plac francezii…nu discut neaparat cu ce vin la licitatie….problema e daca se ajunge la trosneala cu rusii…nu cred ca galicii au nici vointa nici capacitatea sa vina la nevoie sa refaca stocul de munitie…
    cred ca singurii valabili pentru o situatie limita sint americanii…

  45. Eu zic doar atat: bugetul MAPN a fost cat anul asta? 18 mld? Si in conditiile astea au tot amanat proiectele de achizitii.
    S-a votat legea pensiilor, impact bugetar 8mld anul asta numai pe ultimul trimestru gen, de la anul 25mld, ajungand la 81mld in 2022. De unde banii astia ca daca ne uitam la bugetul pe 2019 e undeva la 200mld plus inca vreo100 pt bugetyl de pensii si asigurari de sanantate, deci putin peste 300 mld.
    Eu sunt pesimist rau. Mai ales ca daca or sa vina altii si vor sa taie din pensii si salarii, prostimea o sa voteze iar PSD ca aia „le dau” nu ca nemernicii care „le iau”.

  46. Daca NG si Fincantieri au semnat contractul de a deveni un singur Grup e un lucru bun.

    Eu ca si locuitor al Brailei, oras ce detine un Santier Naval Fincantieri, nu ma pot decat bucura.

  47. S-a discutat mult aici despre armamentul viitoarelor corvete, probabil de catre cei avizati. Dar daca comparam cele doua companii, nu cred ca experienta celor de la Damen se ridica la nivelul Naval Group. Mai jos o analiza interesanta.

    https://www.defencechronicles.eu/damen-schelde-still-a-naval-shipbuilder/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *