Neverosimil, dar F 35 va trai…

F 35A, primul aparat pentru Turcia. Sursa: Lockheed Martin

… si fara Turcia, desi eu ma speriasem presupunand ca daca Turcia va iesi (data afara) din program, F 35 isi va da obstescul sfarsit. Cum adica, fara Turcia?! Dar am presupus gresit 🙂 …

Radeti voi dar au fost unii care au precizat foarte clar sfarsitul programului daca turcii nu mai fac balamalele capacului de vizitare la nus’ ce sistem al F 35, lumea intra in panica, bursa se prabuseste, femeile pierd copiii (prin parcuri)…

Unii presupuneau, ca americanii au bagat + 400 de miliarde de dolari in JSF dar sunt la mana turcilor si a balamalelor lor, ei bine se pare ca lucrurile nu sunt chiar atat de dramatice pentru NATO, australienii, japonezii si alti clienti ai F 35, pot sta linistiti, dar devin foarte serioase pentru otomani si al lor sultan.

Pentagonul cauta deja alti furnizori pentru cazul in care Ankara va fi definitiv si iremediabil concediata din postura de furnizor in program, pentru ca achizitia S 400 si a F 35 se bat atat de tare cap in cap incat pur si simplu nu exista cale de mijloc.

“The U.S. continues to speak with Turkey on a routine basis. We have been very clear that the F-35 and the S-400 are incompatible. We have had Turkey as a NATO ally for many years, they’re also a very good supplier on the F-35 program. Those partners in the F-35 program are awarded supply chain contracts on the basis of value.

We have for some time now been working to look at alternate sources of supply for the F-35 supply chain that is inside Turkey right now; that being said, we continue to work with Turkey and hope that they will use a NATO-compliant system for their air defense system.”

Declaratia ii apartine doamnei Ellen Lord, subsecretar de stat cu treaba prin Pentagon la capitolul achizitii si alte cele trebuincioase.

Acum sa vedem cine plange mai tare. Turcia vine cu opt companii care ar trebui sa livreze diferite subansamble, printre care chiar motorul F 135 pentru avioanele turcesti plus centru regional de reparatii pentru motor. Asadar lucru al naibii de serios.

Banii care ar fi rulati prin companiile turcesti, pe durata de exploatare a aparatului de catre aviatia turca, se numara spre 12 miliarde de dolari la care adaugam nepretuitul transfer de tehnologie si know how pentru industria turca. Si vorbim de o tehnologie extrem de avansata.

Pentru economia Ankarei ar fi o a doua cucerire a Constantinopolelui, din punctul de vedere al accesului la o tehnologie cu adevarat de ultima ora.

Ce va primi Turcia in schimbul renuntarii la programul F 35? Probabil ca o parte din bani inapoi si doua baterii de S 400 de la ivani. Practic vor da cu piciorul F 35 si a 12 miliarde de dolari+tehnologie pentru un sistem rusesc pe care nu-l va controla niciodata pe deplin si pe care plateste doua miliarde si ceva de dolari, slabindu-si si mai mult legaturile cu NATO si UE, dar intarind legatura cu o super-putere care dintotdeauna a dorit sa tina sub control stramtorile.

De partea cealalta, americanii sunt optimisti ca impactul nu va fi chiar asa devastator, ceva costuri suplimentare temporare si intarzieri pe parcursul a doi ani, pana la reglarea fluxului de subansamble:”we are working on that right now, and we see a potential slowing down of some deliveries over the next two years. Some potential cost impacts, but right now we believe we can minimize both of those.”

Nu trebuie uitat ca locul potential lasat liber de Turcia va fi vanat de alti participanti in program. Toata lumea ar dori sa fie centru regional pentru intretinerea motorului, sau sa fabrice cele 400 de fuzelaje. Oricine va dori sa preia “sarcina” celor 12 miliarde de dolari lasati liberi de Ankara. Problema nu va fi sa gaseasca pe altcineva ci consta doar in timpul necesar ca acel “cineva” sa-si puna la punct cele necesare. In privinta celor 100 de aeronave F 35A pe care Turcia nu le va mai primii, ei bine, si aici doritorii stau la coada. 100 de aparate libere isi vor gasi foarte repede clienti, atat timp cat coada la F 35 este in crestere si nu in scadere.

Doritori vor fi destui pe ambele maluri ale Atlanticului…

Intre timp, “marele” conducator de la Ankara – Recep Tayyip Erdoğan a declarat pe 18 mai: “It is definitely out of the question for us to step back on the issue of S-400s, it is a done deal,” completand: “Our deal was to have the S-400s delivered to us by July; they will probably bring that forward.”

De altfel primii militari turci au si ajuns in Rusia pentru specializarea  si formarea ca operatori pentru S 400 Triumf. Iar miza creste, tot Recep Tayyip ne mai spune ca planurile sunt marete, au de gand sa produca in comun (?!) si sistemul S 500. Intrebarea mea retorica ar fi insa urmatoarea: daca tot sunt turcii si rusii asa prieteni la catarama de ce nu produc si un motor de tanc impreuna, sa aiba si Altayul o motorizare proprie?

Asadar, bye-bye F 35A pentru Ankara si nu numai F 35A, americanii ar putea impune sanctiuni Turciei pe baza legii “Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” intrata in vigoare in 2017. Pana in acest moment, “fericitii beneficiari” ai CAATSA sunt: Iranul, Coreea de Nord si Rusia. Turcia ar putea deveni cel de-al patrulea membru al acestui club foarte elitist.

Post Scriptum, o mica aluzie de ultim moment cu privire la doritori de F 35:

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. Frumoasa poza cu husarii polonezi. Dar ma gandeam ca poate fabricam noi balamaua aia. Dupa cum au mai spus si altii, sa incepem cu putin.

    • Turcia e al doilea stat NATO ca trupe, dupa SUA. Isi permit oare americanii sa ii lase fara F-35?

      • Da, si nu doar fara F 35 ba chiar si fara NATO. SUA a mizat pe Turcia si a investit in ea pentru importanta strategica nu pentru armata ei, am vazut si noi cam cat si ce poate. Din acest motiv si pentru ca nu „da bine” ca NATO sa se debaraseze de un membru INCA umbla cu precautie.

      • Dar nici sa inarmeze un potential dusman care ar fi posibil sa lase rusnacii sa surubareasca la un F35 !

      • Ziceam de la primul articol despre S-400 – dacă turcii cumpără măcar un șurub de la acest sistem – amin. Lucru care mă făcea să cred că Erdogan totuși e om cu mintea întreagă, respectiv părea imposibilă achiziționarea sistemelor rusește. Aparent m-am înșelat și eu – Erdogan e plecat cu capul. Dar spereanțe mai există.

        Așteptăm răspunsul turcilor săptămâna viitoare.

      • Intrebarea corecta este ce se va alege din Turcia fara NATO…

      • Dragi pretini, numai mie imi tremura chilotii albastrii cu semnul nato pe ei? Chestia asta genereaza un urias dezechilibru in nato. Eu nu zic ca nu au americanii dreptate, zic doar ca uite inca o victorie tactica pentru federatia rusa… pardon Taratul Putinist.

        • For what is worth: si mie, si mie

        • Nu cred ca se va pune problema ca Turcia sa iasa din NATO. Nu cred ca exista scenariul acesta sau cel putin celelalte tari din NATO nu vor accepta asta. Statele Unite si aliatii vor face ce este necesar ca Turcia sa se intoarca pe „calea cea dreapta”.

        • ar putea fi o sansa pentru noi… si pentru greci… stii cum e cu dezechilibrele astea… se dezechilibreaza intr-o parte pana se ajunge in alta parte la un punct de echilibru. poate da Dumnezeu sa arunce si dupa noi cu niste armament din stocuri. Sa implementeze niste tehnologii in industria noastra de aparare, poate ii f***t pe-astia ai nostri la creier pana se hotarasc in sfarsit sa duca programele de inzestrare la bun sfarsit si, evident, poate disloca mai multe trupe si tehnica la noi. De ce nu, poate THAADul ala ramane pe-aici, poate parcheaza si niste f 35 pe o durata de 10 ani sau nu stiu cat… poate, poate… sa faca spume ivanul, of Doamna, ce m-as bucura… sa vezi atunci trolaj pe site-ul vostru :)))))

      • trupe de 2 lei care s-au impiedicat in Siria de niste militii. Le-a luat o vesnicie sa inainteze cu zeci de f16, sute de blindate si zeci de mii de soldati.

        • In ambele campanii, Scutul Eufratului si Ramura de Maslin, ai auzit ca armata turca sa fii bombardat civili asa cum fac americanii cu rusii? Tocmai din aceasta cauza inaintarea s-a facut cu precautie.
          Vorba ta, „trupe de 2 lei” acum cateva zile au inceput operatiunea Gheara (pençe) in zona Hakurk din nordul Irakului. Zona este muntoasa, cu munti de peste 3000 m. Comandourile au fost desantate la peste 3000 m altitudine. Intr-o saptamana au luat sub control peste 2500 km².

  2. Salut. Cine macanea pe aici cu uite domne ce patriot e Sultanu cum se gandeste dansul la patrie si popor,incet si sigur Turcia o ia la vale. Oare cand vom avea ocazia sa-l vedem pe Erdogan in drum spre parnaie asa cum sa intamplat cu un alt Suleiman de la nord de dunare. Au inceput sa apara in presa cea ce se intampla cu cei 246 de diplomati din MAE-ul turcesc arestati saptamana trecuta pentru cica legaturi cu Gulen, va dati seama ca asta are puterea de a decapita toate institutiile fara ca cineva de acolo sa se poate impotrivi prea mult.Sper ca si turcii se vor trezii si ei pana la urma si-l vor trimite la cosul de gunoi al istoriei.Dar cum in viata trebuie sa fim realisti noi trebuie sa profitam cat mai mult de aceasta situatie si sa intarim si mai mult relatiile politice si economice cu americani si sa le cerem o parte din aceste avioane bine inteles contra cost macar 36 pasarele.

  3. probabil se lucreaza la acest plan B inca de cand cu primele „zvonuri”.
    după epurarile de după puciul esuat si acum cu apropierea asta bolnava dintre erdogan si putin turcia a devenit terenul de joaca al rusiei si cu cat continua dansul vor fi penetrati tot mai profund.

  4. Yilmaz plangeam, aman ziceam … 🙂
    PS daca ati uitat de cel care-l ridica in ceruri pe erdogan

    • ionutzcatalin

      Bravo, Gabriel!
      LA el ma gandeam si eu, nu a mai scris nimic si imi placea sa vad si punctul lui de vedere. Poate o sa reapara si vom vedea si o alta opinie.

      • Salutare
        Am zis ca nu mai postez, dar o sa postez acu . Majoritatea comentariilor, scuzati-mi expresia, sunt ******.
        1. Turcia nu moare fara F35. Mai devreme sau mai tarziu o sa primeasca aceste avioane.
        2. Chestiunea cu S400. Turcia a vrut sa cumpere Patriot de nenumarate ori. Ori au primit raspuns negativ din partea Congresului, ori partea americana a tergiversat sa de-a un raspuns concret. Ultima oferta americana de a renunta la S400 in favoarea Patriot a ramas in coada de peste ptr ca americanii nu au garantat si livrarea acesteia (vezi Congresul). Acum intreb si eu, daca cineva nu vrea sa-ti vanda ceva, nu ai dreptul sa cumperi de la altcineva? Astept raspunsuri.
        3. Nu ar fi primul embargou american. Au mai fost zi altele. Pare paradoxal, dar un embargou te face sa pui la treaba inteligenta locala. Dupa 1974, turcii au hotarat sa-si dezvolte industria locala de aparare. Rezultatul se vede in prezent. Turcia era dependenta si de cauciucurile ptr jeep-uri livrate de americani. In prezent Turcia isi dezvolta propriul avion de generatie a V-a. Protitipul v-a fi expus la IDEF Paris.
        4. Erdogan dictator. Ma faceti sa rad. Care dictator organizeaza alegeri libere? Daca Romania ar fii avut un dictator ca Erdogan, Romania ar fii avut si corvete, submarine, aviatie care sa impuna respect, si mai ales o industrie de aparare de top. Vreti sa facem comparatii? Astept comentariile.
        5. Economia turca nu se prabuseste, aviz celor care canta prohodul Turciei. Devalorizarea monedei nationale nu inseamna si prabusirea economiei.
        6. Dl. George, nu am plecat la nici o ambasada. Ca autor si probabil moderator, nu cred ca va sta bine sa faceti bascalie. Va descalifica.

        • Ok
          Daca turcia „prezenta garantii” ..poate primea patriot , poate ca nu au primit din ceva motive
          Nu stiu daca dezvoltarea unei „societati libere” sta intr-un individ …daca e asa ..e de rau
          Nu moare fara f35 ..dar nici bine nu traieste , as vrea sa vad cum dezvolta ei un gen 5 …cand tari precum coreea de sud sau japonia nu au motoare proprii

        • Am mai multa încredere în tratatele încheiate cu Turcia decât cele cu ungaria ( boszgoria ) sau în cele încheiate cu Ucraina etc .
          Sper să nu fiu nevoit să-mi pară rău că am făcut această afirmație , iar în Turcia să revină democrația tradițională .

        • 4. Erdogan dictator. Ma faceti sa rad. Care dictator organizeaza alegeri libere? Daca Romania ar fii avut un dictator ca Erdogan, Romania ar fii avut si corvete, submarine, aviatie care sa impuna respect, si mai ales o industrie de aparare de top. Vreti sa facem comparatii? Astept comentariile.
          1. Depinde de cine le considera libere. O paralela: in Romania in 1948 unii vor spune si astazi ca au fost alegeri libere.
          2. Alegerile la care daca nu iti place rezultatul si ceri sa se repete nu sint libere.

          • https://moldova.europalibera.org/a/27833048.html
            Alegerile din 2016 din Austria au fost repetate dupa ce s-au constatat nereguli. Sunt alegeri prezidentiale, nu locale.

            • Aia au facut maro pe ei ca a doua oara vin nazistii si voi ca ati pierdut Stambulul din prima.

              • Nimeni nu a pierdut Istanbulul. Tot a turcilor a ramas.

                • Sunt turci si sunt..”turci”

                  • La fel cum sunt români si … români.

                    • Exact, conform ideologiei voastre erdoganist-nationalist-islamiste, numai voi sunteti adevarati turci, ceilalti sunt „tradatori”.
                      La fel si-n Romania, cu PSDist-nationalist-socialistii…numai ei sunt adevarii patrioti cu drept unic de purtat IA romaneasca si tricolor, restul suntem tradatori.
                      Hac-ptiu!

                    • „erdoganist, nationalist, islamist”
                      Ce vrea sa insemne? Dezvolta subiectul.
                      Spune o singura lege adoptata sub regimul Erdogan, care sa se incadreze in definitia agreata de tine a cuvintelor „erdoganist, nationalist, islamist”.
                      Ma acuzi de intoleranta doctrinara, dar dumneata nu gandesti la fel? Ptr dumneata celce voteaza cu Erdogan, sau isi exprima idei pro Erdogan, este islamist, incult, inapoiat, etc. La fel gandesti si despre cei pro PSD ( tarani, needucati, inculti, prostime, etc).
                      Unde ar fii diferenta dintre mine si tine?

                    • Hehehe, repede te dadusi ranit! Esti exact cum te-am facut.
                      Dar ai dreptate intr-o privinta – insa nu asa cum crezi: „La fel gandesti si despre cei pro PSD (tarani, needucati, inculti, prostime, etc).” Te-am citit din prima.
                      Insa nu e vorba de mine, ci de gagii-ideologi hardcore din USR, international-socialisti. Vezi tu, extremismul asta are doua fatete:
                      1- national-socialist (nazist – recte PSD, putinist, proRusia, euro-sceptic, falsi conservatori…pe aici pe la noi, prin Est, fostele partide comuniste, urmasele lor, reinventate drept social-democrate in anii ’90 si care acum sunt cat se poate de national-socialiste); extrem de corupte, autoritariste, au impresia ca „patriotismul” le apartine cu desavarsire. Ca sunt perfecti.
                      2 – international-socialisti (comunisti „cu fata umana”, neo-marxisti – recte USR, hardcore pro-UE). Astia sunt cei care au si ei o latura extremista, in sensul ca le pute de nationalism/patriotism. Mai exact, din cauza unora ca tine, Yilmaz erdoganist-nationalist-islamistul (a se inlocui cu PSD-nationalist-socialistul), multi USRisti pun pe picior de egalitate patriotismul cu…voi! Pentru ca pe voi va vad! Rezultatul fiind ca ne trateaza pe noi, astia care nu suntem nici PSD nici USR, dar ne consideram patrioti, drept…„PSD (tarani, needucati, inculti, prostime, etc)”. Asa se intampla cand confisti patriotismul, asa ne vad. Din cauza voastra.
                      __________________
                      Si atunci de ce, pe blogul nostru, la sondajul pentru parlamentarele din 2016 USR a obtinut 48,2%, iar acum la europarlamentare, USR a obtinut 53,2%?
                      Pentru ca in majoritate oamenii pe aici gandesc normal. Pentru ca PNL-ul este un fel de „stanga de dreapta oportunista”. Desi este internationalist-socialist-neomarxist, USRul este privit in Romania ca luptator impotriva coruptiei national-socialiste a PSDului, ca aparator al statului de drept impotriva ciumei/camarilei/hotilor. Si e si normal, numai ca aceasta mentalitate de aparare a statului de drept, care izvoraste din mostenirea perfectibila – ironie – crestina a EUropei (bazata pe introspectie: identifica, expune si solutioneaza problema), se opreste atunci cand „ameninta” neomarxismul proUE. Vasnicii „USR”isti de la Bruxelles, mereu ne dau cu nuiaua peste maini cand noi avem aceste derapaje de coruptie, dar se limiteaza numai la protejarea caimacului lor UERSSist.
                      ________________________
                      Ce lipseste?
                      3 – national-conservatorismul. Adevarata „Dreapta”. Cum e in Polonia. Sau cum sunt republicanii in SUA. Noi in Romania, dupa 30 de ani tot nu avem asa ceva. S-a vazut clar la referendumul Coalitiei pentru Familie din 2018 ca PSDul este un „fals conservator”. Putea sa mobilizeze pentru depasirea pragului 30% prezenta, insa n-a facut-o pentru ca pur si simplu PSD este in continuare un partid socialist, de stanga. Este in fiinta sa, in esenta sa, inca de la nastere. Indiferent de latura nationalista. Iar voi, erdoganistii, sunteti la fel. Desi disimulati conservatorismul prin faptul ca va bateti cu caramida religiei musulmane in piept, tot national-socialisti sunteti. Autoritarieni pana la nebunie, Ceausescu, Dragnea, Erdogan, Putin…aceiasi tirani. Pe care ii divinizati de parca sunteti niste copii, uitand ca noi Cetatenii, suntem stapanii, patronii, parintii lor, nu viceversa. Ei sunt doar niste cersetori de voturi. Carora le acceptati magariile, coruptia, camarila, crezand ca daca ei intra la puscarie, atunci Tara/Natiunea moare!
                      ____________________
                      Da, esti exact cum te-am facut: erdoganist-nationalist-socialist-islamist. N-am zis musulman, am zis islamist. Ce te oftici? E plin „interwebul” de astia ca voi. Si de fiecare data cand le dau peste bot, arunca ultimul lor argument, dandu-si arama pe fata: „lasa ca o sa cucerim noi Europa crestina!” Asa cum ai facut si tu mai sus, afirmand – fara legatura cu subiectul ca, te citez: „Nimeni nu a pierdut Istanbulul. Tot al turcilor a ramas.” 🙂 Adica, traducere pe diagonala…haha, crestinilor, Istanbulul e musulman. Asa…si? Va urez sa va spargeti in figuri cu Rusia lui Putin pe tema asta.
                      Insa vrei liniste? Fac ceva pe linistea ta, tovarase. Stiu cine esti, Yilmaz.
                      Eu vreau scandal. Democratia este scandalagioaica, guraliva, galagioasa…si divizeaza! M-am saturat de maimutoi plangand ca „de ce e natiunea divizata”? De-aia! Dar cum ati vrea sa fie? Linistita? Unita in cuget si-n simtiri pentru preamarirea Borfasului Suprem, Ceausescu/Dragnea „Ceausescu 2″/Erdogan/Putin si a imbuibatilor de pe langa ei, pentru care, noi suntem doar niste golani/Güleni?
                      Eu nu cunosc decat un sigur patriotism: borfasilor, da’ mai intrati dracu si la parnaie! Tara/Natiunea/freza #rezista si fara voi!
                      ‘rati ai dracu cu „zeii” vostri…cersetori de voturi!

                    • Hehehe, vorba prim ministrei, te-a dat logica peste cap. De ce un dictator ar organiza alegeri libere, si apoi sa conteste nereguli si sa ceara reluarea votului?
                      Voi aveti o problema: Erdogan. Ceea ce scriu unele agentii de presa sau publicatii, preluati ad literam argumentele, si expresiile folosite de acestia, ca dictator, islamist, sultan, tradeaza (NATO), autocrat, etc. Erdogan este dictator ptr ca nu are atitudine de sluga vis a vis de anumite tari. Urmareste interesul propriei tari. Turcia nu este tara care sa ia pozitia de drepti cand vorbeste ambasadorul american.
                      Razvane, cred ca esti destul de inteligent ca sa vezi ipocrizia. Erdogan este facut dictator. Sisi care a luat puterea printr-o lovitura de stat si a condamnat la moarte peste o mie de oameni pe motive politice, este numit presedinte. De ce? Sauditii care taie capete in piete publice, sau omoara dizidenti prin consulate, sunt numiti printi, emiri, regi. De ce? Ptr ca se fac pres in fata altora.
                      Era sa uit, la alegerile din mai, tot cu USR am votat. Niciodata nu am votat cu PSD.

                    • Din aceleasi motive pentru care orice dictator „care se respecta” organizeaza algeri…ca sa simuleze, sa aiba motiv de „legitimitate”. Insa atunci cand nu-i iese figura…scandal.
                      Desi recunosc ca scorul a fost destul de strans, diferenta de vreo 13 700 de voturi (dupa renumarare…pentru ca İmamoglu avusese la prima vreo 23 000 in plus fata de Yildirim) la peste 4,1 milioane la fiecare: 48,77% versus 48,61%.
                      Asa cum am spus, nu, multumesc, nu votez politicieni de la cele doua extreme stangiste (USR si PSD). Astia nu au „derapaje de moment” ci e chiar gandirea lor majoritar de baza.

                    • @Yilmaz, Erdogan a organizat alegeri libere atata timp cat a putut sa le castige. Dar ce zici de alegerile de la Istambul, unde opozitia a castigat fair and square si care au fost anulate de justitia erdoganista? Care justitie a trecut prin randuri succesive de epurari politice, pana nu a mai ramas decat cine trebuie.
                      Iar motivele date pt anularea alegerilor sunt puerile.

                      Va indreptati vertiginos spre iesirea din NATO, iar fara NATO cat timp credeti ca veti mai pastra stramtorile? pt ca noii vostri prieteni sunt cu ochii pe ele de peste 300 de ani

                    • Dinu
                      Problema nu e neaparat ca pierd Bosforul (au peste 11 milioane de cetateni turci in partea europeana, din care 9 milioane in Istanbulul european)…problema lor e ca Rusia o sa mizeze din nou pe kurzi, in E/SE.

                  • Ai un like de la mine ptr ultimul comentariu

        • Am fost in Turcia de 3 sptamani. Turcii sunt extraordinari. Dar te inseli in ceea ce sustii. Fata de acum 5 ani schimbarile sunt mari .. si nu in bine. Doar construiesc in draci … bula imobiliara oricum.

        • Tocmai am citit o știre, procurorii turci îi anchetează pe scriitorii de ficțiune care abordează teme precum abuzurile sexuale sau violența în familie…. M-am liniștit, e democrație, nu dictatură.

        • Alegeri aparent libere au fost si in Romania lui Ceausescu,la congresele de partid.Asemenea alegeri libere exista de zeci de ani si in Coreea de Nord si China.Totul de dragul imaginii.De dragul aparentelor.
          Dupa ce se intampla acum in Turcia cu adevarat Erdogan este un dictator, cu sprijinul majoritatii populatiei turce.
          Este un mare adevar ca Erdogan a ajuns si ramane la putere, in mod democratic, in urma unor alegeri libere, desfasurate in mod corect.

        • Cohelios devalorizarea monedei nationale este o mare problema, cand cresterea economica din ultimii 15 ani sa bazat pe imprumuturi externe, majoritatea lor in dolari. Daca ti sa prabusit moneda cat de usor crezi ca este sa-ti platesti creditorii in zgomotei verzi? Duh?

    • Cred ca Ylmaz a fost rechemat de la ambasada din Bucuresti, acum o fi prin alta capitala…

  5. Nu stiu daca chiar se poate spune ca Turcia e teren de joaca pentru rusi. Dar clar e mana cereasca pentru ei sa aiba un Erdogan care a pierdut se pare simtul realitatii si se crede „nealiniat” (cum am avut si noi la vremea noastra pe cineva).

    Pentru NATO derapajul Turciei e o treaba serioasa si complicata, dar o sa supravietuiasca. Nu stiu ce o fi in capul militarilor turci – si cum vad ei chestia asta dar cred ca nu sunt foarte incantati.

    Nici pentru noi nu e o placere sa avem stramtorile „neasigurate” – si asta e sensul tratatului vesnic de pritetenie pe care l-am semnat cu Turcia https://lege5.ro/Gratuit/gy3donjv/tratatul-de-prietenie-buna-vecinatate-si-cooperare-intre-romania-si-republica-turcia-din-19091991
    Clar ca pentru noi o Turcie puternica si aliata cu americanii e mai utila decat o Turcie islamizata si aliata cu rusii.

    dar in acelasi timp, Turcia nesigura va insemna ca devenim si mai relevanti pt NATO. E careva pe la noi care intelege chestia asta? O initiativa din partea noastra sa ne bagam in seama mai mult pentru a exploata momentul?

    • Ce nu ne omoară, ne face mai puternici. Mai bine fără turci în NATO, decât un astfel de aliat. Americanii deja au anunțat că sunt gata să-și mute bazele în Grecia (nu cred că e o problema foarte mare la banii americanilor).

      Turcia nu a fost aliatul rușilor niciodată. Și nu cred că este nici acum. Seamnă mai mult cu un pact semnat în 1939)) Cu prima ocazie favorabilă, tancurile turcești se opresc sub Khmeimim

  6. Ce-am înțeles eu din poză: husari polonezi făcându-și selfie…

  7. Turcia ca sa rămână in Nato are nevoie de o lovitură de stat. Altfel Erdogan scoate incet dar sigur Turcia din alianță, iar apoi daca ești singur e greu sa faci față lumii (rușii, armenii, kurzii, ș.a.m.d.).

  8. turcii sunt nr 2 ca numar de trupe dar ca putere militara sunt sub toti astia din vestul europei. in plus f35 nu e doar pentru nato sua are aliati mult mai puternici militar si economic ca turcia in asia.

    multi ii umfla prea tare pe turci cand in realitate nu sunt deloc ce par pe hartie. s-au chinuit cu niste desculti prin siria si economic sunt in colaps

  9. In poza calaretii nu faceau parte din Marele Ducat Lituanian!!!!Jagelonii nu erau lituanieni?Revenind la Turcia eu cred ca va chinui pe toata lumea in strimtori,va ataca Cipru ca are gaze si insulele grecesti apropiate,iar grecoteii iubitori de Muskali se vor americaniza.Eu cred ca dictatorul turc va face totul ca sa coalizeze pe toata lumea impotriva sa.Turcii vor ajunge in final ca Iranul care si ei au scuipat cu ani in urma pe SUA.

  10. Acum inteleg de ce nu apare si Romania. Nu beneficiaza de ajutor membrii ex-Varsovia care au facut deja pasi concreti in schimbarea dotarilor rusesti (pe capitolele elicoptere si IFV).

  11. ar mai fi o ipoteza: sa puna americanii mana pe s400. Scandalul cu sultanul e povestea. Zic si eu ca merita luata in seama.

  12. Închipuiți-vă o alianță militară Turcia -Rusia cumva și Iranul ,având toată Europa și Orientul mijlociu în vizor….

    • Eu zic să ne închipuim că mâine papa ne va aduce lapte cu miere, iar toți câinii for fi cu covrigi calzi și rumeni în coadă… SPP-știi vor împărți acadele copiilor, iar iudeii, musulmanii și creștiini vor juca Hora Unirii în piață.

      mmmmmm

    • Inchipuie-ti niste transee in care stau impreuna rusul cu sticla de votca si fundamentalistul islamist(ca votantul tipic turc care il voteaza pe Erdogan de ex. e cel care vrea sharia nu turcul care se vrea in europa).
      Poate am exagerat putin cu scena dar sper ca ai prins ideea.

  13. Și dacă diabolicul Țar i-o fi șoptit lui Erdogan: vezi că ăștia vor să trimită husarii să ocupe Strâmtorile…cu S400/500 rezolvi problema…?

  14. tot nu inteleg de ce se incapataneaza Erdogan cu S400. Ce obtine?

    • Toata chestia tine de fala obrazului. erdogan se viseaza mare lider regional si si-a supralicitat, ca orice dictator in devenire. Ca sa arate ce mare si tare este el, a zis ca el ia dupa cum vrea muschiul lui si de la rusi si la americani.
      In orient, mandria asta prosteasca a dus la multe omoruri, razboaie, dihonii, etc.
      Probabil si-a dat seama ce prostie a facut, dar acum el crede ca se face de ras daca da inapoi, asa ca va merge inainte pana in pnzele albe.
      asiaticii iau foarte in serios astfel de lucruri 🙂

  15. Polonia a inceput oficial tratativele cu americanii pentru a cumpara 32 aparate F35A.Dupa aceste 32 de aparate poate ca vor mai cumpara si altele.Alte tari care nu sunt afiliate la programul F35, vor urma exemplul Poloniei.

  16. Dar o participare la ASTER 30 ce ar avea – sa zicem – fata de a cumpara la cheie S400, cu pretul pierderii F35?

    Intreb si eu ca ghiaurul…

  17. N-am vrut sà mà bag fiindcà opinia mea asupra minunii zburàtoare nu este majoritarà dar iatà cà tocmai am sfârsit cititul unui articol (nici turcesc nici rusesc ci american sadea) în care tovaràsul Trump nu prea e pe linia de partid dezvoltatà aici. Cadou :
    https://www.washingtontimes.com/news/2019/may/31/trump-oks-study-f-35-russian-s-400-missile-system

    • Lasand la o parte orice discutie tehnica legata de F35 mi se pare o decizie proasta a lui Trump, se pune rau si cu congresul(din ce am inteles ambele partide vor sistarea livrarilor catre Turcia) si probabil si cu o mare parte din votantii lui, pe care nu ii vad iubitori de musulmani sau/si de rusi. S-ar putea sa faca el ce nu au reusit democratii: sa se pune in cardasie cu Putin(impresia asta va fi sigur daca vrea sa faca miscarea asta dupa ce Pentagonul a zis ca nu vrea sa le fie livrate avioanele turcilor).
      Dar poate ma insel eu.

  18. Trump a zis ca va studia cazul… deci este o forma diplomatica. Nu a facut nici o promisiune. Personal nu cred ca vor livra ptr turci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *