Nici padurea nu mai e ce-a fost odata

Elta ELM-2112FP Foliage-Penetrating Radar

Asta pentru cei care mai au inca padure, jungle, etc.

Astfel israelienii de la IAI au anuntat dezvoltarea unui nou radar terestru special proiectat sa “vada” prin vegetatia deasa, avand capacitatea sa detecteze tinte aflate in miscare chiar daca padurea este foarte deasa.

ELM-2112FP (foliage penetrating (FOPEN) face parte din familia de radare de supraveghere a solului ELM-2112 si opereaza la banda “L”, avand posibilitatea sa detecteze tinte aflate ascunse in vegetatie de la cativa kilometri. In principiu poate detecta tinte care se deplaseaza pe zona lizeriei unei paduri, la o adancime de cativa zeci de metri, nu stim exact cate zeci de metri.

Radarul cantareste doar 65 de kilograme si poate fi static sau montat pe o paltforma auto.

Poate detecta atat trafic de vehicule cat si pedestrasi, “adancime” de penetratre fiind data de densitatea vegetatiei din zona, poate urmari simultan peste o suta de tinte si cel mai probabil ar fi o idee buna mai ales pentru politia de frontiera desi are o aplicabilitate clara si pentru armata.

In acest moment Politia de Frontiera detine un sistem radar pentru tinte la sol, nu mai tin minte ce model.

 

GeorgeGMT

 

P.S.

Imagini pentru foliage penetrating radar FPR-10

FPR-10 Elbit

Elbit a facut deja pasul asta in 2014:  „The radar, designated FPR-10 was developed by Elbit Systems’ EW and SIGINT division – Elisra”. Radarul, bazat pe tehnologia Ground Surveillance (GSR), e format dintr-un ansamblu de 3 senzori care emit si receptioneaza in banda UHF. FPR bate 40° in azimut si 20 in elevatie, la distante de cateva sute de m pana la cativa km si stie sa discrimineze intre om si animal (detectand si miscari cu viteza redusa), avand o rata redusa de alarmare falsa: Low False Alarm Rate (FAR).

Asa arata ce vede radarul, cand oamenii patruleaza un perimetru:

FPR-10-map-showing-two-hostile-figures

Si aici FPR-10 desfasurat in teren, pe tarusi:

Imagini pentru foliage penetrating radar

DARPA au testat un radar similar UHF (Surveillance, Tracking and Engagement Radar/FORESTER ) instalat pe Boeing A160T Hummingbird UAV heli, in 2009:

Aici e o poveste mai veche legata de acest subiect…

15 comentarii:

  1. La noi nu se vede padurea de copaci …deci nu-I bun …

  2. Hmm…… E amplasat lateral fata de padure, banui ca de fapt vede ceva prin primul rand de tufe…..
    Am lucrat in jungla, destul de mult; acolo e pur si simplu intuneric ziua.
    Cum nu trece lumina, nu prea trec nici diverse pulsuri, diverse lungimi de unda. Poate doar daca folosesti raze X, ca la radiografie.
    Recent am folosit niste produse SAR (Synthetic Aperture Radar) destul de recente, generatie de inalta rezolutie, si cam aceasi problema. Se vad clar grupurile de arbori dar nimic sub arbori.

    Problema grea pentru aia care au de lucru in padure deasa.
    Include si chestii gen alergat dupa Boko Haram prin padurile de la granita Nigeriei……

    Banui ca e bun totusi pentru supravegheat limimite forestiere, ceva gen gard electronic….

  3. Noi avem Schweighofer foliage penetrating. Ză best sistem!

  4. daca e bun va schimba foarte mult modul de gherila traditionala. si pe noi ne-ar afecta, pt ca un razboi defensiv ar fi singura sansa mai de doamne ajuta impotriva rusilor

  5. Radarul asta este un adevărat pericol pentru infanterie, in caz de război, daca este integrată intr-o platforma automata, o arma puternica… 12,7mm sau chiar un 14,5mm capabil sa lovească la distanta de 1000-1200m o tinta terestra.

    Sistemul ar fi foarte eficient pe punct ochit-punct lovit

  6. narcis purice
  7. Astea sunt foarte bune in caz de razboi de tip Kosovo, cand intanlesti rebeli care lupta in mediul rural, preponderent prin munti si paduri, nu urban sau in camp deschis, precum in Irak sau Afganistan.

    Noi am avea nevoie? Singurul loc unde am avea o astfel de ‘neliniste’ ar fi in secuime, iar cu toata sarguilala liderilor UDMR de a defrisa padurile de acolo, ele inca sunt majoritare pe suprafata aceea. Raspunsul e sigur ca am avea nevoie!!!

    • PS Si in partea cealalta isi poate face treaba cu brio, adica in caz ca noi am practica razboiul prin paduri, invatat de la stramosii nostri, in caz de invazie rusa pe scara larga! 🙂

  8. oricum nu mai avem paduri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *