Racheta PARS 3

O racheta antitanc mai putin cunoscuta – TRIGAT-LR (Third Generation AntiTank, Long Range), denumita in uz curent: PARS 3 LR (long-range) – in terminologia germana, sau AC 3G in terminologia franceza (desi Franta s-a retras din program in 2004).

Racheta cu raza lunga de origine germana (Parsys GmbH: MBDA Deutschland GmbH & Diehl BGT Defence), de tip trage-si-uita (pentru a minimaliza expunerea aeronavei lansatoare), a fost conceputa special pentru echiparea elicopterului Eurocopter Tigre UHT. Poate fi folosita atat in mod aer-sol, sol-sol cat si aer-aer, avand mod cu lovire in arc vertical cat si mod in traiectorie directa pentru a lovi tinte individuale (infrastructura sau puncte de comanda), elicoptere sau tancuri.

Imagini pentru TRIGAT LR missile

PARS3 poate fi lansata in mod „salva” de pana la 4 rachete in 8 secunde. Cu o masa de 49kg, o lungime de 1,6m si un diametru de 159mm, racheta poate penetra, datorita capului de lupta tandem de 9kg, blindaje de peste 1000mm RHA echivalent (sub placa ERA) pentru tinte de pana la 7km. Racheta este propulsata de combustibil solid la o viteza de 1044km/h iar detonarea se face la impact.

Sistemul de ghidare este compus din senzor pasiv IR si un altul TV CCD, instalat pe elicopter, pentru detectia si incadrarea inainte de lansare, si un alt ansamblu similar in capul rachetei.

A mai existat in dezvoltare o varianta portabila cu lansare de la sol si raza medie, Trigat-MR (MR for Medium Range), insa proiectul a fost anulat si inlocuit apoi cu TRIGAN, adica un lansator MILAN 3 si racheta TRIGAT-MR. Pentru dotarea Bundeswehr cu rachete antitanc portabile, acestia au dat de curand o comanda suplimentara de rachete Spike LR.

In iunie 2006 Germania a dat o comanda de 680 rachete PARS 3 LR pentru suma totala de 380 mil. euro (558.824 euro/bucata, 1,3 mil. euro incluzand costul de dezvoltare), primele livrari fiind initial programate pentru 2012. Abia in aprilie 2013 Oficiul Federal pentru Tehnologia Informatiei si-a dat acordul pentru inceperea productiei de serie iar livrarile catre Bundeswehr (rachetele intubate) au inceput din 2016, fiind planificate pana in 2018 (sursa).

 

Marius Zgureanu

24 de comentarii:

  1. Marfa ieftina…

  2. De banii aia iei Spike NLOS. Raza de 3 ori mai mare, mai ieftină.

  3. cu toate astea aste absurd ca europa sa depinda de actori externi precum sua si isr pe orice palier inclusiv antitanc. Asa ca desi poate nu e cea mai ieftina, merita (pentru cei care isi permit) sa isi faca propriile rachete. Iar tehnic, nu pare rau de loc. Capacitatea de penetrare e f ok.

  4. Germania isi poate permite un mix din asta mid- high din pacate aceasta racheta nu prea o sa se vada in estul Europei din cauza pretului.
    PARS 3 Are avantajul major in cazul in care vrei sa tragi in mai multe tinte le-ai desemnat si ai lansat in salva toate cele 8 rachete si pa!
    Ai plecat!
    Aici Spike ER NLOS nu sunt la fel acolo trebuie sa ghidezi pe tinta si asta expune elicopterul mai mult timp, de aici este si pretul sau o parte din el.
    Apoi – mai este faza ca racheta are inclus in pret si bugetul de dezvoltare ceea ce face ca pretul total sa fie mult mai ridicat ca si la CH 53K care costa o gramada de bani in plus fata de CH 53E.
    Probabil ca PARS 3 LR se va vinde mai bine in momentul in care pretul va ajunge la 200K.

  5. Eu zic sa nu ii plangem pe nemti ca astia au foarte multi bani si mai fabrica si Euro Spike ER, LR, SR care practic este Spike-ul israelian cu licenta si schimbari la motorul racheta unde o cerinta era ca sa nu lase dare de fum in momentul cand este ceata sau umiditate mare in aer.

  6. Tipic germa: putin,extrem de bun,extrem de scump si foarte complex.doctrina pe care au mers si in ww2 cu rezultatele cunoscute.n as merge niciodata pe mana germanilor in privinta armamentului si a logisticii aferente.

    • Stai linistit de aia armata germana are acum si PARS 3- LR dar are si Spike ER mult mai ieftina si cu performante bune.
      De asta armatele mari ale lumii nu is bazeaza toata apararea antitanc intr-un singur model de racheta.
      Totusi avand in vedere ca pana la un punct al razboiului au avut performanta si putere de lupta incredibila dovedeste ca cu o anumita moderatie orientarea lor spre calitate are sens.

      • Asa e dar daca pierzi razboiul prea puţin conteaza. Cu fiecare lupta se duce capacitatea de a fabrica si banii sunt putini. Depinde practic de fiecare luptator.

  7. 3 Spike-uri ER sau 4 LR per PARS???!!! La scorul asta per racheta au șanse mari sa coste mai mult rachetele decât țintele ?

  8. Seara buna.
    1- elicopterul asta Tigre , nu e un succes. Alea 22 bucati cumparate de australieni au viata scurta . Au decis sa le puna pe butuci dupa doar 10 ani de folosinta. O fi ceva inconfesabil legat de problemele elicopterului ?
    2- nemtii nu pot lasa arma antitanc doar pe mana americanilor si a israelienilor prin excluderea lor din partea asta de tehnologie.
    3- Si francezii au decis sa investeasca in realizarea unui urmas al sistemului Milan.

    • Tiger-ul nu a fost un succes si din cauza incadrarii pe piata cumva este un fel de Cobra cu unele elemente de AH 64 Apache si pretul foarte apropiate de ultimul La asta as adauga si insuccesul din cauza ratei de fabricatie destul de modeste – cele australiene insa nu stiu de ce toti le critica dar le folosesc in continuare…..e ciudat, foarte ciudat.
      Nu prea a convins sistemul de armament integrat pe Tiger / Tigre – la urma urmei a sfarsit in a fi echipat tot cu rachete antitanc americane sau israeliene adica Hellfire / Spike ER. Doar nemtii si cu al lor buget mic ca procent din PIB au ales sa mearga ami departe cu PARS 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *