Noi n-avem, altii exporta…

mlrs a 200

MLRS-ul chinezesc exportat la bielorusi: POLONEZ

Mare lucru nu-i de stirea asta, doar ca eu am citit-o in contextul dotarii Armatei Romane cu rachete tactice (MLRS) cu raza medie si lunga, dotare care s-a dus ai ea dracului precum atatea alte planuri marete.

In  anii “90 se vorbea despre o racheta dezvoltata la noi cu raza de 80km, iar mai apoi ar fi urmat o alta racheta cu raza de 150km, urmand ca spre final (adica la orizontului anului 2020) sa avem in dotare rachete tactice cu raza de 300km (aici macar s-a emis un amarat de RfI)…

In fine, revenind la capitolul “altii”, la polonezi adica, ei bine astia nu numai ca produc pentru ei, dar mai si exporta sisteme MLRS. Bielorusii de la Minsk Wheel Tractor Plant au batut plama cu chinezii de la CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) si astfel au oferit armatei Belaruslui – primul client de export pentru  A 200 –  un sistem MLRS bazat pe racheta chinezeasca A200 cu o raza operationala de 300km si o precizie la tinta de 30metri, totul pe un vehicul 8×8 fabricat la Minsk.

Mare smecherie n-a fost, bielorusii au cumparat rachetele din China si le-au integrat pe un camion de-al lor, MZKT-7930 8×8, (insemnand cateva slujbe bine platite pentru ai lor) si l-au vandut apoi Minskului sub denumirea „Polonez”, apoi au mers cu el in Azerbaijean la “Azerbaijan International Defence Exhibition” (ADEX)…

MLRSul bieloruso-chinezesc poate lansa o salva de opt rachete, de pe fiecare masina, in mai putin de 50 de secunde, fiecare rachete putand fi indreptata spre o tinta diferita. De prisos sa mai spunem ca incarcatura de lupta poate fi HE, HEF, AT, etc.

Mare smecherie, mare tehnologie?! Nu, nu-i nimic atat de complicat, cam orice chior poate astazi sa-si dezvolte propriul MLRS la el in tara cu cateva importuri, doar ca belarusii pot integra (daca n-au facut-o deja) chiar si racheta cu tot cu motor. Cum?! Pai ei nu si-au inchis fabricile de pulberi ba dimpotriva le-au modernizat si acum mai si exporta, dau de lucru oamenilor lor pe banii altora. Si o data cu rachetele chinezesti exporta si camioane…

Noi?! Noi nu suntem in stare sa mai fabricam nici macar pistoale pentru infanterie daraminte rachete MLRS ghidate desi, inainte de “89 eram macar la nivelul tehnic al bielorusilor pe anumite paliere si in fata lor pe multe altele, dar viata-i viata si prosti se ard…

Adica noi.

PS Basca ca sunt cel putin 2-3 tari africane ca vai de ele care-si dezvolta singure vehicule blindate 4×4, numai noi facem licitatie si le importam.

GeorgeGMT

78 de comentarii:

  1. Ai dreptate, la noi cred ca e problema mare ca nu ne respectam intre noi, si sunt cam multi tepari pe la noi. Revenind , eu zic ca se poate face o societate pe actiuni, eu as fi primul care ar cumpara si sunt sigur ca sunt multi doritori pe aici sa se implice. Se poate face un plan de afaceri , se poate inchiria o hala la fosta fabrica de pulberi si achizitiona ceva din tehnologia existenta, si dat drumul la productie. Sunt sigur ca avand un management doritor de performanta se poate ajunge departe. Este posibil ca apoi sa se faca si un proiect cu fonduri ue pt modernizare si asa mai departe. Eu cred ca inceputul este mai greu. Sunt doar niste idei, si daca va pasa preluati initiativa, nu asteptati. O zi frumoasa va doresc!

  2. Urat, foarte urat sa vorbesti asa de strategia nationala de aparare.Noi aruncam cu rosii din import in inamic, noua arma tactica chimica aproape biodegradabila ce permite reutilizarea campului de lupta dupa bombardament.

  3. Noi santem pregatiti sa devenim tinte sigure

  4. da,dar ei nu au intat in nato semnand ca idiotii ca vor renunta la 70% din armata si din industria de aparare(cred ca am fost singurii tampiti care au fost de acord cu asta).

    • nu are nici o legatura cu intrarea in NATO.
      Sau are, in sensul ca dupa aceea pentru noi a fost relaxare totala… aproape toate programele de inzestrare inghetate, cu mici exceptii de import, si finalizarea unor programe incepute inainte de 2000.

    • Poti da un link la cele afirmate sau este din auzite la coltul strazii de la vreun plutonier sintagma aceasta?

    • @dragos. Pai vezi mai Dragose de ce te-ai trezit cateodata bagat la spam?! Pt ca scrii fara sa gandesti, sau mai rau pur si simplu vrei sa induci o anumita minciuna pe picioare de adevar.
      Daca o mai ti asa intri definitiv in spam.

      • minte radu tudor,mint si eu.acum cateva luni a scapat porumbelul la o postare pe blogul lui.a scris cu manuta lui chestia asta.si tipul poate fi banuit de orice dar nu ca e pro-rus sau anti-nato.

        • Radu Tudor?! 🙂 Mare jurnalist si mai ales foarte integru ca doar lucreaza la A 1… A1 a fost mai mereu pro-rusa si anti DNA, SUA, UE…

          • intra odata pe blogul lui sa vazi ce pro-rus si anti-nato este.mai bine isi taie mana decat sa scrie ceva impotriva americanilor.si deocamdata este unul din jurnalistii specializati pe probleme militare si a fost de fata,ca ziarist acreditat,la semnarea aderarii la nato.eu zic ca e o sursa credibila.mai ales ca afirmatia se cam pupa cu situatia in care a ajuns industria militara din tara.

          • si niste dovezi palpabile . in perioada 1991-2004 am modernizat cu industria de aparare romaneasca peste 100 mig-21 lancer,24 elicoptere puma socat,5 iar-99c soim,100 de mli-84 m,54 tancuri tr-85 m bison . aceeasi ind. de aparare a produs in aceasta perioada vreo 50 de mlrs larom, 48 de sisteme a-a vshorad ca-95, 7 avioane iar-99c,cateva zeci de abc-79c,cateva sute de manpads-uri ca-94.in total contracte de peste 1 miliard $ bani ramasi in mare parte in tara si care au dat de munca multor romani .dupa 2004 maruntisuri.cateva mli-uri comanda batalion si medevac, 5 tr-85 modificate ptr. arma geniu.in schimb am cumparat de afara fara offset doua fregate trimise la taiat cu 160 mil.$,un sistem a-a hawk de la fier vechi cu 30 mil.$,vreo 40 de apc-uri piranha 3 pline de hibe,16 panhard pvp si 60 uro vamtac,43 spaag ghepard si 72 oerlikon toate sh(ghepard-urile moka dar refurbisharea in germania platita de noi) , 7 c-27 spartan(fara offset off-course) si cireasa de pe tort 12 f-16 mlu third-hand vechi de 33 de ani cu doar 620 mil.$.si astea fara un dolar offset.peste 1 miliard $ platiti pe vechituri si pierduti definitiv.Q.E.D.(acum poti sa ma bagi la spam ca m-am racorit).

            • E bine ca te-ai racorit. Altii citesc si se incalzesc.

              MiG LanceR, SOCAT, Larom, Soim, Jder, Bizon: TOATE au fost facute mai mult de import; know-how in Ro: tinde spre 0. S-au strans ultimele suruburi si s-a tradus manualul. Exceptia minuscula e poate motorul si FCS-ul de pe Bizon, dar sunt tehnologia anilor ’80 in cel mai bun caz.

              Rezultat: mareata industrie de aparare e incapabila sa updateze macar O SINGURA bucata din ce am enumerat fara sa importe o piesa vitala din afara. Daca le ceri sa faca un RWS din turelele de 25 mm o sa creada ca vrei luna de pe cer; o simpla relocare a magaziei de munitie si ceva prelungitoare de cabluri sunt peste puterile lor.

              Rezultat2: din miliardu’ ala jumate a iesit din tara, o treime a intrat in buzunarele unor impingatori de hartii si ceva s-a dus la o mana de muncitori. Capacitate de proiectare: tinde spre 0. Independenta: 0 barat (sau poate producem radaru’ de pe LanceR si nu stiu eu)

              As putea sa continuu dar nu ma racoresc. Cand vad CA-94 si CA-95 la realizari imi creste tensiunea. Felicitari, au produs sub licenta ceva rachete de acum juma’ de secol. La naiba, hai sa bagam niste T-34-85 ca le sta bine impreuna

              • eu doar am vrut sa arat ca pana in 2004 am produs si modernizat aproape toata gama de armament,iar din 2004 incoace ,nimic.pentru ca nu am mai fost lasati.macar daca ar fi cumparat armament modern.ca-95 vechituri? ghepard ,oerlikon 35 sau hawk or fi ultramoderne.si apropo de strans ultimele suruburi:cam ce crezi ca fac „specialistii” din prea minunata fabrica airbus de la brasov?

        • george..nu te supara..anti sua..anti ue..pro rusa..a1?nu cred..

  5. Din pacate la noi nu exista dorinta, sunt acolo in punctele cheie din statul roman niste oameni aserviti lacomiei lor.

  6. Cestia este ca ei vor sa noi vrem sa NU
    A se vdea niste comneatrii la „Război hibrid – un concept care nu lămurește nimic” si „Globalizarea anticoruptiei” Ca a citez pe un propagandist al impotentei Da, ar fi fost bine „sa fie bine” si sa avem si noi posibilitatea sa facem avioane, tancuri, arme usoare, etc dar nu avem aceasta posibilitate. Faptul ca s-au facut acum 30 de ani, intr-un regim care nu opera pe baze economice si era izolat de ambele „lagare” nu spune nimic relevant.

    Cum am zis npi vrem sa NU!

      • Ce mult il doare pe Putin ca Romania e in NATO 🙂
        Ma intreb de ce ? Probabil din cauza Basarabiei.

        • Atata timp cat Romania este in NATO, iar aceasta organizatie are interes sa nu raceasca si mai tare relatiile cu Rusia, aceasta din urma nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu Basarabia. Dimpotriva, acolo, in Basarabia, se naste o natiune, un pericol mortal la adresa Romaniei.

        • Nu din cauza Basarabiei. Din cauza ROMANIEI!

          Acum mai bine de 100 de ani unu Tacke Ionescu zis Gura de Aur (era bun oratir) a scris un articol „Dusmanul natural„.

          Scira ca sunt dusmanii istiorice .. care au sansa s atreaca – de ex dusmania secualra dintre Franta si Anglia care tocami se termina in facvoara unei Antante Cordiale (era pe la 1900 ) , dintre Franat si germnai care va trece intr0un viitir impsobild e prevazut dar cert A(dica nu stim, data insa ..)
          Si exista dusmani naturale in care existanta unuia inseamna pagiba altuia. De preste 100 de an, Rusia, inianmte de a se n8mi Rusia a dorit Orasul Imparatilor (Tarigradul). Mai tarziu la Orasul tarilor s-ua adaugat Stramtorile .
          rusia ar putea sa resuewadca .. tinad cont ca pana la tarigard sunt popoa re slave .. cu o mica excepetie.
          Desci ori Rusia isi implineste ce crede ea ca este destinul sau si Romania piere.
          Ori Romania continua sa existe si Rusia rateaza ce crede de 1000 de ani ca este DESTINUL ei !
          Tertium non datur!
          v testul la http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/rusia-du-manul-natural-al-rom-niei-rusia-azi-uniunea-sovietic-ieri#
          (Asa ca sa ma laud si sa oftic pe unii .. pe net eu sunt ala care a pomenit de artiocolul asta ,.. pe forumu de la EvZ si Ziua. De la mine au auzit si unii ziaristi. NU si Cristoiu ca nu tin mimte sa fi comentat la articolele lui)

    • Comunistule, ma bucur ca te-a marcat discutie noastra, regret (dar nu ma mira) ca nu intelegi fondul argumentelor mele, macar e bine ca retii macar frazele cheie. Nu-i cu mirare, totusi, pentru ca activisti forever ca tine traiesc doar din lozinci si alte texte.

      N-am timp sa traiesc pe forumuri ca tine dar as vrea sa spun ca nu exista forma de impotenta mai mare decat sa pretinzi ca tu ai putea face dar nu te lasa altul. Esti la fel de penibil ca aia care se roaga de altii „sa-l tina” ca altfel il rupe pe altul in bataie.

      Asa ca mai bine sa nu vorbim despre viagra in tarcul bizonului!

      • baiete in primul rand nu iti doresc sa traiesti pe forumuri ca mine. E prea trist.
        Apoi ,, ia mai puma-ma cu „comunistule” Ca Basescu a fots mai ceva ca mine. Ca dragutu de Tismameanu al fel. Ca ala cu proclamatioa de la Timiosara nu numai ca era dar wera si provesor de „scoialism stiintific” (Adica manca @@@at despr superioritatea economica a RSr in timp ce eu umbam s acumpar banzi AGFA si BASF) Si lispoat ar putera continua.

        AIr „arguemtele” tael sunt de lokum. Propaganda pura…. crede0ma ma priceop sa discern propaganda! Estri la fel ca promobatii din anii 50.

        • Comunistule, omeneste te inteleg, cred ca in tinerete niciunul dintre noi nu-si prevede declinul fizic si intelectual iar mai spre sfarsitul vietii incepem sa tragem de fiecare clipa pe care ne-o da cel de sus. Iar amintirile si imaginarul sunt de fapt lumea in care ajungem sa traim. Din nou, omeneste vorbind, mi-e jena pentru ca noi 2 nu avem un dialog si treaba asta este, prin urmare, complet inutila.

          Asa incat, mi se pare de bun simt din partea mea sa te evit pe cat pot (desi e greu, esti ubicuu 😀 ) si sa-ti sanctionez ocazional doar erorile crase de logica, istorie, economie, etc. Pentru ca spre deosebire de dumneata, pentru mine ideea conteaza cu mult mai mult decat omul care ii da nastere.

          Uite, o aberatie exact din textul dumitale greu inteligibil de mai sus: faptul ca omul care ar fi scris Proclamatia de la Timisoara, adica George Serban, a fost sau nu activist de partid (eu nu am gasit sa fi fost, dumneata arunci vorbele astea pentru ca „asa stii”), nu inseamna ca respectiva Proclamatie nu era buna si, daca ar fi fost aplicata, nu ar fi adus ceva important pentru Romania. Mai mult, daca tot stii asa de multe, poate iti aduci aminte despre punctul 8 al Proclamatiei care ar fi indepartat din viata publica fostii activisti, securisti, etc. Adica, conform (i)logicii dumitale un om care vrea sa faca bine, inclusiv impotriva propriului sau interes este de blamat pentru ca ar fi facut ceva imoral intr-un oarecare trecut.

          Cam asta e toata glagoria pe care o imprastii cu tristete pe forumuri, altii sunt de vina, oricum toti sunt(em) patati, fireste ca vom gasi mereu pe altul/altii mai rai si, finit coronat opus: noi am face foarte multe dar nu ne lasa altii.

          De fapt, asta e „prea trist”!

  7. * ce putem sa zicem , mitraliere telecomandate fac si rebeli sirieni ;-))) in plus au toyote care sunt mai rezistente , decat lastunul ;-))) scuze , jepanul ala de la parada ;-)))

    https://www.youtube.com/watch?v=7OJrwDXcHuY

  8. Romania…….mama ranitilor! 🙁

  9. noi avem in dotare pdf-uri

  10. Pai ce inzestrare ne mai trebuie noua cand il avem pe maresalul oprea&co?pai omul asta[oprea]doar el singur pune la pamant divizii intregi,doar nu degeaba a trecut de la rangul de capitan direct la colonel plin,si mai sunt si restul generalilor care si ei tot asa pun la pamant orice ar navalii peste noi,deci hai sa stam linistiti cu berea in manuta ca suntem aparati…

  11. „Noi nu suntem in stare sa mai fabricam nici macar pistoale pentru infanterie daraminte rachete MLRS ghidate”

    Si nimeni nu a facut puscarie, niciun general, niciun securist, niciun ministru.

  12. Bielorusia = Rusia,sau a venit vre-o primavara ,revolutie ceva si nu stim noi? Care e legatura intre Bielorusia si Romania ,Polonia,Bulgaria etc ?.

  13. Daca v-ați uitat aseară pe Digi la ce a spus marele Degerați …..exact ce se vb aici de ani de zile e trist!

  14. Eu m-am enervat pentru ca nu inteleg ceva: ce mama ei de treaba stiinta aerospatiala este sa producem 3 modele de rachete pentru MLRS? Noi (inginerii) stim ca se poate, unii ‘experti’ vin si spun ‘dom’le e greu, nu stiti cit de greu e’, noi (hobistii) spunem ca trebuie sa se poata, MApN sta flexat, diverse fabrici care pot fabrica dau faliment.
    Sau inteleg, dar nu accept.

    • Intrarea in NATO: susoteli pe la colturi, oponenta (Germania+Ungaria ca agenti ai Rusiei). Cedam pe multiple planuri: politica externa, economic, militar. La care se adauga multumirea extraordinara pe care o resimt de atunci leprele noastre, lasate sa-si faca de cap. America isi ia lumea in cap, lasand Europa pe mana Germaniei. Iata de ce spun unii ca nu se poate.

      • Bati campii cu NATO si cu Europa…

        • Eu zic ca-i bati dumneata. Au existat declaratii ale unor responsabili maghiari de genul…intrarea Romaniei in NATO a fost o mare infrangere pentru Ungaria. Cat despre Germania, aceasta s-a tot opus intrarii noastre in NATO. A se vedea parcursul intrarii tarii noastre in NATO.
          Ca sa nu mai vorbesc de declaratia lui Geoana, pe vremea in care Nastase era prim ministru, de fata cu Joe Biden: speram ca o data cu intrarea in NATO sa se rezolve si problemele noastre cu Ungaria si urmarile acelei declaratii.
          Va sugerez sa cautati pe net un interviu dat de Wesley Clarke in legatura cu extinderea NATO. Relateaza acolo discutiile avute cu fostul ministru al apararii, Babiuc.

          • Discutii cu Babiuc…direct de la botul calului….domle’ numai conspiratii (sau mai bine zis constipatii).. bati campii nu cu gratie, dar cu foarte multa gratie.

            http://www.atlanticcouncil.org/news/transcripts/transcript-general-wesley-clark-exclusive-briefing-from-ukraine-s-front-lines

            • RD, atentie mare la LIMBAJ!

            • @Alex
              Ai idee ce a insemnat implicarea lui Dinu Patriciu in Atlantic Council ?
              Faptul ca un „centru” important ii poarta numele inseamna pentru mine ca cotizat „la greu”.
              Probabil si interviul cu Babiuc are o legatura cu asta.

              http://www.atlanticcouncil.org/programs/dinu-patriciu-eurasia-center

              • Dinu Patriciu a fost un papagal ca multi altii care a contribuit si el cu niste fonduri ca sa-si vada numele pe sigla, influenta lui in sus numitul „think tank” fiind undeva intre zero si nul. Influenta Atlantic Council asupra politicii SUA si/sau NATO este de asemenea un mare zero, misiunea lor fiind esential aceea de a face cunoscuta publicului larg anumite probleme de geopolitca samd. Apartenenta la NATO este in mare parte un proces birocratic in care SUA este factorul decizional politic cel mai important, daca nu chiar si singurul. Povesti cu maghiari, cu nemti si cu altii sunt numai atat: povesti. Iar vorba fie intre noi, Babiuc din descrierea lui Clark, apare a fi ceva mai istet decat un caine lup pe cand seful SMG (Care o fi fost el acum, Degeratu sau Chelaru.) apare a fi ori prost pruna ori prost punga. Alege una.

                • OK .Multumesc pt raspuns . Mi-e clar acum.
                  Cineva a platit o cina scumpa pt lobby.
                  Sunt totusi think tankuri cu adevarata influenta in politica US ?

                  • In politica dusa de executiv nu cred ca exista unul. Daca vorbim de legislativ este altceva, iar aici sunt ” a dime a dozen” care soptesc in ureachea la mai toti membrii Congresului despre vrute si ne vrute pe ce subiect vrei. In general sa fii membrul unui comitet executiv al unui think tank este o pozitie foarte banoasa cu riscuri minime pentru tot felul de politruci care nu se prea pricep la ceva anume. Stai acolo pe strung pana te cauta cineva cu o alta oferta de „serviciu public” sau pur si simplu stai acolo pentru ca se plateste bine, iar responsbilitatile sunt minime.

                    • Si totusi cine plateste pentru niste studii teoretice ? Vad ca e inflatie de asa ceva in US.
                      Vorba aia : follow the money !

                    • Project for the New American Century (PNAC)
                      In spatele lui sta Heritage Fundation.
                      Si undeva mai in fundal „pelerinii” adevrati stapani ai SUA. Astia au 2 cluburi oficale – unu chiar numit Polgrom celui de la doilea i uita numele. Astea e cliburi deci cine va fi prsedeinteel.. Catinatoo sunt invitati la un dejun.. mancare buna , vinjuri excelente ( e mai bine sa nu bewa! Candiotdatii!!) servici ireprosabil si .. discutii.
                      Duoa ce pleaca invitatu gagii delibereaza.
                      Daca sunt ptr .. s eintampla ca ziare care ii atacau sa incepa sa bata camapii despre orice altceva. Resti puopa de zor pe ala care trebuie. Banii in campie curg si curg
                      Ca astia sunt propreetarii de facto ai Americii si cu rpesa democratica e simplju „helo dorectore ai princpoij sau vrei publicitate?” Si promcipiile o duc rau cand se ciocnesc de cheltuielile de scilarizare ale odrasleleor!

                    • Batrane sunt dezamagit. Nu tu un Aspen Institute, nu tu un Cato Institute, nu tu un AIPAC…Bilderberg Group macar?????

                      Nu te-ai prins ca astea sunt niste vehicule de facut bani pentru niste indivizi care nu se prea pricep la altceva? Incidental, ghici ghicitoarea mea cine este co-fondatorul PNAC? Robert Kagan – consoarta favoritei tale: Victorita Nuland.

                  • Grigore,
                    Wesley Clarke a dat un interviu cu multa vreme in urma. N-are treaba cu Ucraina. Intre chestiunile atinse se gaseste si o prezentare a discutiilor sale cu Babiuc in perioada in care Romania abia intra in Parteneriatul pentru Pace si cand era sondata posibilitatea aderarii la NATO. Interesant este un fapt: americanul i-a spus lui Babiuc sa isi nuanteze discursul la adresa Rusiei, ba chiar sa elimine din discurs orice referinta la Rusia atunci cand se va intalni cu diplomatii europeni la cartierul general al NATO. Babiuc nu a procedat conform acestei recomandari, dimpotriva. Din aceasta cauza, la insistentele Germaniei a fost eliminat din guvern.

                    • Vezi ca incurci borcanele. Cel pe care la sfatuit a fost Degeratu/Chelaru. A zburat din guvern dupa ce sa contrat cu Petrica Roman/Norman/Neulander dupa ce micul profitor/zanul din padurea verde la acuzat pe astalalt de politica dictatoriala sau pe ce rahat se contrau astia la vremea respectiva si si-a dat demisia din partid. Hai mai bine tese si tu acolo o istorioara mitica cu iz iudeo-masonic-conspiratorial ca tare imi este dor.

                    • Pune mana pe carte si abia apoi deschide gura.

                    • Eu stiu foarte bine despre cine vorbesc. Vorba vine, tu stii? Pe talaforme, pufarezule…nu s-a aflat inca.

                    • Sigur. Pufi, mare atentie cand esti langa penthothal de sodiu; una doua iti pierzi harul mitomaniei.

    • @Iulian
      Vezi ce costuri de cercetare-dezvoltare si productie ai avea si dupa aia ia in calcul ca armata romana ar cumpara poate 12 bucati (buget mic). In conditiile astea cei care fac bugetul de stat vor concluziona ca ar iesi mai ieftin daca ar cumpara alea 12 bucati din afara. Si banii aia nebagati in cercetare-dezvoltare-productie le raman pentru alte chestii mai fierbinti si cu impact imediat asupra electoratului (pensii, salarii, alocatii).

      • Analistul: Nu imi dau seama daca erai ironic sau nu (cu chestiile mai fierbinti). 🙂 Totdeauna am crezut ca e de preferat sa bagi banii in R&D si productie care te sustin pe termen mai lung decit niste pensii care oricum vor fi aduse la acelasi nivel in 12-18 luni, de inflatie. Banii se vor regasi dupa ceva vreme in pensii, dar fundatia cresterii e mai solida.

    • cu o mica precizare.acum 3 ani rusii ofereau s-300 pmu iar turcii doreau s-400.prin presa scrie ca acum putin e de acord sa le dea s-400.

      • Pai da….le vor da cand intra la ei in dotare S 500. Plus ca e ca dracu sa ai in batatura arme de ale celui mai mare dusman al tau. Coduri sursa, secretele tehnologice si potentialul lor e.t.c. Or sa fie inutile intr-o eventuala lupta directa cu rusii, insa otomanii au alta parere! 🙂

        • deocamdata sultanul e prieten cu tarul.si turcii fac in general ce vor ei.sa nu uitam ca ultima licitatie o cam castigasera chinezii cu hq-9.si cand au inceput presiunile de peste ocean au renuntat la toti.

  15. pentru buna dispozitie Swedish Leo 2A5 2016-trageri pe country music. http://www.liveleak.com/view?i=20c_1476151385

  16. Romania are dreptul sa detina rachete de croaziera cu raza medie de actiune. Din punct de vedere strategic si tactic nu cred ca ne-ar strica sa avem in dotare asemenea rachete de croaziera.
    Ce MLRS ar fi indicat pentru noi?De la cine ar fi cel mai rentabil sa cumparam?

    • <MLRS nu sunt rachete de croaziera.Diferenta este ca intre -sa zic mai simplu-mercedes SEL si cap tractor Mercedes.
      Adica au tot roti dar fac altceva

    • normal,extra-300.avem lansatoarele larom facute cu israelienii ,cumparam(sau fabricam) pod-urile cu 4 rachete si gata. si daca vor raza mai mare iau si delilah tot de la imi.si asta e chiar o mini-racheta de croaziera.si al naibii de desteapta.

      • MLRS-ul Extra -300 are o raza de actiune de 150 km si o acuratete a preciziei de +-10m fata de tinta vizata.Sa ii tragi unuia in cap de la o distanta de 150km este ceva grozav.
        Daca am avea pe langa MLRS si macar cateva zeci de rachete de croaziera cu raza medie de actiune destinate exclusiv unor tinte foarte importante, ar fi si mai grozav.

  17. tara asta nu ne mai apartine.NU MAI SUNTEM STAPANI LA NOI ACASA!

  18. O sa ma injurati cu teoriili conspirationistili dar ceva se ascunde si la noi de tin aia f16 sa nu le vada nimeni ,probabil ceva bombili inteligente ceva ultimul racnet este adus in tara .

    • @ronin.Am vazut F-urile 16 la sosire, filmate oficial si neoficial, in afara de rezervoarele suplimentare n-aveau nimic „ultimul racnet/strict secret”.Casca HOBS imi place, nimic de zis, insa nu-i un secret. Nu fac misto, dar SIGUR nu-i nimic conspirationist aici!

  19. Ca sa – ti raspund la întrebarea cu Think – Thankurile care influențează masiv politică americană : NPAC ( neocons ) , RAND Coorporation ( Institutul de Geopolitica a US Army si DoD ), Carnegie si Hudson ( Congres si Senat ) . Legătură dintre ele este CFR ( Council of Foreign Relation ) – ei au dezvoltat si implementat ideea de NAFTA , pt care e înjurat clanul Clinton .

  20. Ca tot vorbim de rachete. Mi-am amintit de ceva.

    Rocket Lab. Au dezvoltat un motor bazat pe combustibil lichid cu componente printate 3D si pompe electrice (Rutherford), o racheta fabricata din materiale compozite (Electron) si electronica aferenta.

    Pe acelasi drum a plecat si ARCA, o companie care a fabricat cu succes doar PDF-uri, imagini randate si apoi s-au suparat pentru lipsa de suport (?!?!) si si-au mutat jucariile. Iar acum fac un hoverboard propulsat de ventilatoare, din care nu au vindut nici o bucata, presupun, fiind un concept inovator, asa cum este tot ce au facut. Oameni seriosi, nu ca aia de la Rocket Lab.

    Revenind la oile noastre, nu cred ca vom fabrica vreodata rachetele pentru un MLRS, nu vom fabrica nici un MLRS, nu vom fabrica nici o racheta sol-aer, aer-sol, sol-sol sau de croaziera, nu vom fabrica nici un UAV sau UGV sau elicopter de atac. Am doar un puseu de realism. 🙂

    URL-uri:
    https://rocketlabusa.com/
    https://vimeo.com/160032981

  21. MLRS-ul face parte din categoria ATGM, MANPAD, munitie, echipamente de infanterie si drone adica o capacitate critica care trebuie sa o produci indiferent de costuri. Nu se prea poate imagina o strategie de aparare contra Rusiei fara producerea lor si a munitiei (care se consuma in cantitati foarte mari, importi este ca si cum nu ai avea).

    Un argument in plus pt. productie este apararea AA (antiracheta) a Rusiei care va determina un consum foarte mare de munitie. Tot din acelasi motiv folosirea unor rachete sau tunuri „simple” este destul de „riscanta”, un nr. mic de proiectile cresc sansele de a fi incerceptate.

    Pe langa ce avem (absolut insuficiente si o parte din muntie importata deci ca si cum nu ar fi …. ) ne trebuie un MLRS care sa aibe un cal suficient de mare incat sa nu fie nici un fel de problema in a distruge orice tip de tinta la peste +100km dar in acelasi timp sa fie suficient de ieftin incat sa il poti folosi „in masa”.

    Din aceste motive hipermarketul Romania nu este interesata de productie ci de import cel mult.
    Prosti polonezii cand vor sa produca, adica sa faca concurenta unor state si nu se bazeaza ei pe biti, octeti sau function. Cum te ataca rusul cum ii arati codul si sa vezi ce il apuca depresia, se „demoralizeaza” si pleaca acasa.

    La ucrainieni (cat de precisa este nu se stie dar daca partea de GPS este gandita bine ar trebui sa fie mai precisa decat cele neghidate avand in vedere probabilitatea ca GPS-ul sa fie bruiat pe traiectoria finala):
    The Vlha missile uses a GPS-based inertial guidance and correction system, created by the Kiev-based Luch Design Office.
    http://defence-blog.com/news/exclusive-video-of-successfully-test-of-the-new-ukrainian-model-of-a-guided-missile.html

    La prima vedere ce nu imi place la POLONEZ este ca poate lansa doar 8 rachete pe salva, prefer min. 12 ca la BM 30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *