RQ 170 a facut pui in captivitate…

rq 170 sentinel in iran

Drona geamana, cea mai geamana, adica aia de seamana leit cu ma-sa…

Si nu doar un “pui” ci chiar gemeni, dar nu…identici. Astfel, Iranul a prezentat doua drone care au ca sursa de inspiratie chiar ghinionista RQ 170 Sentinel, cazuta in captivitatea “necredinciosilor” cu cativa ani in urma.

Cateva poze, de pe o linie de productie a Garzii Revolutionare, ne arata ca persii au deschis doua linii genealogice din Sentinelul american. Din cele 13 drone, care sa vad, doua par a fi clone cvasi-identice (la exterior macar) ale dronei americane, pe cand restul de 11 para  fi derivate din modelul original, cu o prize de aer mai mica, sugerand un motor cu piston sau turboprop.

rq 170 sentinel

In partea stanga, primele doua drone par foarte similare cu originalul, in restul sirului, si pe partea dreapta, se poate remarca o RQ 170 islamizata mai…fundamental

In alta ordine de idei RQ 170 originala dispunea de o cala interna pentru diferite tipuri de incarcaturi si aceasta caracteristica au pastrat-o si iranienii, la cel de-al doilea tip de drone, specialistii cred ca ar fi posibil ca in cala interna ar putea fi transportate rachete aer-sol.

Numele ales de iranieii par a fi “Saeqeh” = Traznetul.

Mai departe asteptam si vedem, asteptam mai ales varianta chinezasca a RQ 170 Sentinel 🙂 .

PS Astia mai batrani – asa ca mine 🙂  – isi mai aduc aminte cum in comunism femeile gospodine faceau dintr-un pui (Fratii Petreusi) si ciorba si felul doi, de manca familia socialista 3-4 zile, tot asa si persii cu cele doua drone rasarite dintr-una singura,

GeorgeGMT

19 comentarii:

 1. Rachete aer-sol-sol.

 2. „In alta ordine de idei RQ 170 originala dispunea de o cala interna pentru diferite tipuri de incarcaturi si aceasta caracteristica au pastrat-o si iranienii, la cel de-al doilea tip de drone, specialistii cred ca ar fi posibil ca in cala interna ar putea fi transportate rachete sol-aer.”

  Nu inteleg care e chestiunea cu rachetele SOL-AER din burta dronei, nu are noima. Poate invers.

  Pe de alta parte, iranienii nu sunt la prima isprava de acest gen. Ei au tot dat jos drone americane in ultimul deceniu, drone pe care le-au clonat si bagat in productie.
  Imi aduc aminte ca imediat dupa capturarea „Sentinel”-ului, China si Rusia si-au anuntat interesul pentru a studia jucaria. Nu stim insa daca cererea lor a fost aprobata. Nu stim insa daca nu cumva Iranul a beneficiat de ajutorul Chinei in timpul operatiunii de capturare.

 3. Eu in locul americanilor, si sigur asa e, nu mi-as face deloc griji, astia copy-copy si iese doar modelul de plastilina, sunt jucausi, modelele lor ar functiona la serialele de televiziune cu Tom Clancy…….motoare nu-s in stare sa faca, armament asiderea…..singura problema a americanilor e ca sunt multi, multa carne de tun de …tocat

 4. clone pe afara….dar sub capota ?

 5. Macar drona asta are val pe fata, deci zboara in legalitate pe deasupra Iranului! 🙂

 6. Nu am inteles nici acum de ce Obummer nu a aprobat distrugerea RQ170 prabusita in Iran… 🙁

  • Pentru ca nu a putut; americanii au pierdut total controlul respectivei drone, iar iranienii s-au grabit atunci sa dezactiveze sistemul de autodistrugere. Un atac aerian asupra bazei militare unde se gasea drona capturata a fost exclus din start. Obamma a cerut insa oficial Iranului returnarea dronei. I s-a raspuns cu fundul.

 7. Off topic .. se aude ceva de un stealth monomotor facut de Mig ?

 8. Este atat de invizibil ca nu il mai gasesc ( ingropat din lipsa de fonduri )

  • 1.44 a fost si acuma dezvolta unul nou
   sunt la stadiul de pdf-uri uite cum ar arata bla bla inglobam latest advances in engine technology bla bla

   deocamdata latest advances au dat chix cu ele la pak-fa – foarte ambitioase motoarele lor, deocamdata merg cu cele ale su35

 9. Bravo lor, noi tot am avut dronele noastre, mai pasnice – ARCA, poate vom avea din nou un producator local, spre asta trebuie sa tindem.
  Ei sunt capabili, sa nu uitam ca Iranul a reusit sa mentina F14 Tomcat in functiune timp de 30 de ani, fabricind piese de schimb pentru ele.

 10. Foarte simpatica clona iraniana si povestea ei. De fapt programul de drone al Iranului este unul dintre cele mai ambitioase si dezvoltate din acea zona si nu numai. Cat de eficiente si rezistente la EW sunt, alta poveste.

  „Video footage of Iran’s Simorgh unmanned aerial vehicle (UAV) taking off and landing was filmed at Kashan International Airport, according to IHS Jane’s geolocation analysis.

  The footage was released by the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) when it announced that it has developed a new armed version of the Simorgh called the Saegheh.

  While the Saegheh was not seen flying, the footage shown on Iranian television implied it has entered series production.

  http://www.janes.com/article/64435/iranian-stealth-uav-test-site-identified

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *