O constatare – statistica – cu privire la COVID-19

Atat cazurile zilnice de infectare dar si – surpriza – cele de decese, urmeaza „sablonul” celor 5 zile lucratoare (cu cazuri multe) si 2 zile de weekend (cu cazuri mai putine).

Pentru exemplificare voi folosi cazurile/”valurile” atat de la nivel global cat si cele din SUA pentru ca au in comun „o calitate”: cantitatea.

a – Cazurile de infectari zilnice:

b – Cazurile de decese zilnice:

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

 

127 de comentarii:

  1. Putem folosi tot felul de scuze, ba ca nu-s datele „complete”, ba ca tarile au caracteristici/detalii specifice…insa, privind dupa 2 luni la „raw data”…
    e clar ca iarna nu-i ca vara…si nici zilele de munca nu-s ca week-end-urile.
    #socialdistancing

    1
  2. Da, domne, in weekend se moare mai putin …. 😉
    Majoritatea celor care mor in weekend sunt raportati luni si marti.
    Iar imbolnavirile mai putine in weekend se datoreaza numarului mai mic de testari efectuate in weekend. Finca ie uichend.

    14
  3. daca scoti din grafic ‘vaile’ de weekend cam poti sa vezi tendinta…nu prea incurajatoare in conditii de restrictii mai drastice de acum
    sa vedem cum va fi cand se da drumul la zagazuri…ca de responsabilitate sociala si alte d’astea nu prea ma astept la rumanii nostri…doar cu biciul merge de obicei pe zona mioritica…

    4
  4. Modelul suedez e de departe cel mai bun!….oamenii aia vor sa arate ca a trăi liber și a muri liber e mai important decât a trăi ca o cartita ,,protejat” de bata stapanului, bata care nu a educat niciodata ci a prostit mai mult, cel putin la noi in istoria recentă a aratat ca viata intr-un mediu ostil și dur abrutizeaza bata și inducerea stării de frica a fost baza.

    Ganditi-va doar ce erau nordicii acum 500-600 de ani, dacă nu puteau face ,,afaceri” cu tine te jefuiau și uitati-va ce sunt acum, probabil au cel mai bun sistem socio-economic din lume.
    Unii dintre noi vom trai si vom vedea cine a avut dreptate, dar cand pui individul înaintea sistemului eu zic ca rezultatele sunt bai bune si mai durabile……multe dintre măsurile de acum probabil nu sunt altceva decât preludiul unor sisteme dictatoriale.

    12
    • Am doua probleme cu modelul suedez:
      – prima e ca au luat decizia si nu avem toate informatiile despre virus
      – a doua e ca au trimis oamenii in pamint fara sa ii anunte ca vor face asta

      Libertatea ta nu e mai presus de viata altcuiva decit daca si acel altcineva e de acord sa o sacrifice pentru libertatea ta.

      30
      • Corect, dar oamenii aia aveau ocazia sa se autoizoleze voluntar și să se autoprotejeze, unii ce se considera vulnerabili chiar au facut-o, statul lor nu a vrut să ia măsuri care pot fi interpretate ca si îngrădiri ale drepturilor si libertăților civile, am mai apus , vom vedea mai tarziu cine și cum a avut dreptate.

        Cat despre știrile gen ,,suedezii recunosc ca au gresit” , nimic mai fals, autoritățile de acolo s-au mulat pe ce si-au dorit oamenii, inca o data unii dintre noi vom trai si vom trage învățămintele mai încolo.

        10
        • S-au mulat pe un cacao pe bat numit „nu vrem sa fim facuti rasisti ca urmare a deciziilor luate”…ca si Olanda in mare masura si mai ales UK (repet ironia, chiar sub conducerea unui conservator).

          O tara de 2 ori mai mica decat a noastra, cu un sistem sanitar performant dar care…are de vreo 3,3 ori mai multi morti decat noi…adica au fost „mai criminali” de vreo 6,5/6,6 ori fata de noi.

          Asteapta tu bine-merci promisiunea aia utopica legata de imunizarea aia naturala – de turma – pentru valul doi de toamna…in timp ce aia 3200+ de oameni sunt…morti. De la groapa nu-i mai intorci.

          12
          • @ar fi de observat ca foarte multi (daca nu majoritatea) victimelor Covid erau persoane aflate in institutii de ingrijire, mai exact batrani aflati in institutii de ingrijire. E o chestie destul de cunoscuta ca batranii din azile au sanatatea fragilizata chiar si fata de batranii „free range” ca sa nu mai spun de populatia generala. Din nou, se trag concluzii pe baza unor cifre trunchiate.
            Avem 1000 si ceva de cazuri pe Ch. de Gaulle. Cati au murit?
            Aproape 1000 de cazuri pe Th. Roosevelt. Deocamdata o singura victima.
            Sigur, aia erau marinari, tineri, sanatosi, etc. Desi si aici e destul de cu dus-intors pt. ca asa tinerei sunt destul de expusi la tot felul de chimicale, factori de stress, samd. Inca o data…nu detin adevarul absolut dar boala asta nu are nici pe departe prognoza de 20% rata de deces si alte prapastii care s-au scris pe aici.
            Sa ne intelegem f. bine. Tradingul nu e „viata umana vs. marfa” ci „morti covid vs. alti morti”. Personal eu nu mai cred nici un fel de cifre privind Covid-ul pt. ca in spatele fiecarei declaratii sta ceva de vanzare, unul vinde echipamente, altul vinde platforma politica de stanga a statului maximal, altul vrea sa scada actiuni ca sa poata cumpara, samd. „Bobocii” se vor numara la toamna sau la anul.
            Evit atat cat pot de mult orice fel de colectivitate, ma duc doar in magazine strictul necesar, mai ies sa fac miscare in zone cat mai izolate posibil la prima ora (6.30-7.30) si consider ca am noroc ca pot lucra de acasa.

            7
            • Stelian, il citez exact pe var’miu (locuieste in UK) in afara Londrei:
              „Tot pentru referinta, in martie-aprilie, Londra a avut mai multi morti cu covid19 decat in cea mai rea luna de blitz din ‘40. Iar pentru mortii aia din 40 s-au aplatizat orase intregi in Germania ca payback”

              Sunt concluzii si concluzii de tras…

              4
              • Daca varu isi ia informatiile din televizorul britanic nu mas mira sa te informeze ca UK mai are putin si devine o insula pustie! Si cine stie, poate ne gandim sa o colonizam!

                3
                • dar nu-si ia.
                  iar daca si-ar lua, ar fi o sursa infinit mai credibila decat cele varsate de tine mai jos (gen activenews si alte cacaturi d-astea pline de „opinii ale autorului” si „exista dovezi cum sa nu” si „asa atragem trafic”).
                  Sincer ma si mir cum de mai esti nefiltrat…

                  4
                  • Ce importanta are locul de unde imi iau informatia daca informatia ma ajuta sa vad mai bine realitatea? De ce nu este publicat de mediile tale dezinfectate doctorul Astarastoaie care a fost pentru mine o oaza de liniste si stabilitate in valtoarea nebuniei declansate in ultimele 2 luni? De ce e mai credibil Rafila sau Strainu Cercel decat Astarastoaie? Pe ce motive? Pe aceleasi motive de declaratii apocaliptice facute de cei doi amintiti inainte despre gripa aviara si porcina? Pe ce motive e OMS competenta? Pe aceleasi tipuri de declaratii facute in ultimii 20 de ani?

                    5
                    • Mihail,
                      Mimezi o ingenuitate demna de cauze mai bune…
                      – Astarastoaie e anatomo-patolog, ca specializare medicala
                      – fost presedinte al Colegiului medicilor, a pus batista pe tambal in toate cazurile de malpraxis
                      – a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese, deoarece s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european “Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, ba mai mult a angajat-o si pe fiica lui. E un „penal” https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/vasile-astarastoae-condamnat-definitiv-pentru-conflict-de-interese-265264
                      – a fost condamnat pentru trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene. Ulterior a fost achitat, si nu pentru ca faptele nu existau, ci deoarece probele au fost stranse de SRI si a existat o decizie CCR in acest sens.

                      „o oaza de liniste si stabilitate” my ass!

                      5
                  • Sincer ma si mir cum de mai esti nefiltrat…
                    Pai nu e mai bine sa ne minunam cu totii? 🙂

                    2
                    • Cat reflex dictatorial la unii participanti ai forumului! Cata dorinta de cenzura la niste oameni aparent democrati!

                      1
                    • Mai draga… chm chm.

                      Ca moderatori, daca o discutie nu aduce valoare, putem sterge comentariile, putem sa le editam sau sa nu le publicam.

                      PS: vezi ca retorica aia cu dictatura si cenzura nu tine. La mine cel putin.
                      PS2 (edit): eu sint ala tolerant cu gura mare aici; stiu cel putin doi ‘redactori’, ‘autori de valoare’, ‘elemente de baza si vaza ale redactiei’ care sint netoleranti si ignora smiorcaielile de felul asta.

            • Stelian,
              Se știe deja că boala COVID-19 are mortalitatea mult mai mare în rîndul vîrstnicilor.
              În plus, azilele de bătrîni, spitalele sau comunitățile „asistate” (în special pentru persoane în vîrstă) sînt teren prosper pentru propagarea infecțiilor.

              Trei observații:

              1. viața unui om în vîrstă nu este mai ieftină decît viața unuia mai tînăr; e tot o viață și nimeni nu este dumnezeu să poată hotărî cine trăiește și cine nu.

              2. mortalitatea este doar un indicator al severității unei boli. Nu se cunosc efectele pe termen lung (vezi de ex ce efecte neletale au poliomielita, malaria, meningita virală sau alte boli împotriva cărora se vaccinează regulat).
              Ca să înțelegi ce poate însemna asta, uite că Pentagonul consideră interzicerea recrutării foștilor bolnavi de COVID-19:
              https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/05/07/851925815/pentagon-issues-guidance-banning-recruits-previously-hospitalized-with-covid-19?t=1589218750626

              3. Chiar dacă nu mai crezi „nici un fel de cifre”, uită-te la graficul ăsta (e făcut de statisticieni, ăștia nu vînd nimic) să vezi cîte morți în plus a adus COVID-19 pe săptămînă în UK; pentru conformitate, astea sînt cifrele înainte de a număra și morții de COVID din azilele de bătrîni:
              https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsregisteredweeklyinenglandandwalesprovisional/weekending24april2020

              Aviz amatorilor!

              7
        • „Cat despre știrile gen ,,suedezii recunosc ca au gresit” nimic mai fals”
          Ba nu este deloc fals! de unde pana unde concluzia asta?
          Da, s-au mulat si au gresit. Si au constatat ca au gresit si au recunoscut. Care-i falsitatea aici? Si ce este atat de bravat ca s-au mulat pe ce si-au dorit oamenii? pai pe principiul asta anuleaza si taxele, scoate restrictiile de viteza, lasa liber alcoolul pe strazi si ai rezolvat exact ce-si doresc oamenii. Dar numa’ societate nu se mai numeste aia…
          Aaah, ca puteau sa nu recunoasca si sa inceapa si la ei epidemia sariturilor de la balcon, era alta abordare. Nici macar nu mai merita vreo postare pe aici

          5
      • da, bine spui pct.2
        orice gambling de tipul trade marfa X vs viata umana este de condamnat. Mai ales intr-o societate civilizata care se respecta.
        tocmai exemplul tau Serghey, indica evolutia majora a societatii nordicilor. Iar cu asa zisul „model suedez” si-au cam dat cu evolutia in cap.
        nu cred ca este 1 (UN SINGUR) mort in Suedia care a murit constient cu devizul mort da’ liber pe buze. Dimpotriva, cred ca sunt sute si mii care au murit desi guvernul lor le-a spus ca nu e pericol.
        Din pacate modelul suedez tinde sa arate ca ASA NU decat de a fi cel mai bun.

        1
    • Probabil e cel mai bun.

      Mai ales când nu citim presa suedeză sau măcar ce declară liderii politici de acolo.

      Că dacă să o luăm așa cel mai bun sistem e în Coreea de Nord – nu au nici un bolnav acolo

      3
    • Da, Serghey, totul e OK pana cand mori tu sau unul din familia ta.
      In primul caz, nu mai conteaza, ca tot esti mort.
      Iar daca iti moare un apropiat, ai mai afirma cu atata nonsalanta „ca a trăi liber și a muri liber e mai important”?
      PS poti sa imi enumeri ce libertati fundamentale ti-au fost afectate in aceste 7 saptamani?

      8
  5. Sa nu va enervati, dar statisticile cu cumparaturile romanilor la mall sau iesiri la drumetii in dubai, tot in week end sau in timpul sapt.?

    Sau cum mi-am gasit ultima haina noua la H M, a fost in week end sau cand lucram ?

    2
  6. am stat 20 de minute la coada la dedeman in militari. era plin ochi de lume

    cum le-au spus ca amenzile sunt apa de ploaie……

  7. A facut careva de-aici statistica? Macar de-aia elementara. Datele astea n-au absolut nicio insemnatate. Sunt date, nu informatii

    3
  8. Vad ca Rusia are de gand sa treaca si de Spania pana in week-end la numar de cazuri, deja e a 3-a la nivel global…cu peste 10-11000 de cazuri noi in fiecare zi.

    Diferenta e insa ca Rusia – spre deosebire de restul europenilor – se afla doar la sfarsitul „primei luni si inceputul celei de-a 2-a”

    3
  9. Interesant este cum cazurile grave rămân relativ constante în jurul cifrei de 240, cu toate că mor zilnic oameni.

    1
  10. Multumesc de date, eu propun sa stam doar in casa de acum pana murim de plictiseala. Asa stim o treaba……macar nu murim de Covid…..murim de prosti ce suntem cu frica in noi…asta imi aduce aminte de o poveste a calugarului Antony de Mello…..Ciuma omaoara 3000 si restul 7000 de frica…..

    hai sa stam in casa sa mearga statistica….

    Dar statistica in care suntem obezi ? Sau cea in care avem boli psihice datorate statului acasa? dar statistica cu HTA?

    Acolo unde e DSP-ul minunat sa opreasca la cumparare Cola? de ex?

    Mai vreti?/……

    Dar genocidul din spitale? De el oare vorbim prieteni de pe forum……

    Voi credeti ca daca aveti informatii de pe Main Stream va da dreptul sa va spuneti o parere? Prieteni dragi…..asta se numeste Dementa digitala…..interpretam datele furnizate de altii….nu vreti sa va aduceti aminte de Otopeni? sau de salvarea televiziunii libere?
    Vom muri econonimc iar pe voi va freaca de Covid….foarte tare…..in magie se chema prezumtia de prostie….
    Mergeti inainte cu Streinu Cercel…eu nu merg ….imi pare rau….nu merg cu oile…..

    16
    • Multumesc pentru prezenta de spirit! Ciudat ca un site military se lasa asa usor manipulat de o operatiune de dezinformare atat de prost pusa la punct!

      3
    • Da, sincer, consider ca am dreptul sa am o parere, mai ales intr-o societate care se vrea libera si democratica, indiferent de sursa informatiilor mele (mainsream, underground, experienta personala, barfa din scara blocului). La modul ideal, parerea ar trebuie exprimata in termeni civilizati si argumentata. Si sa acceptam ca nu detinenm adevarul absolut si ca ne putem si insela.
      In rest, obezitatea si bolile psihice nu sunt contagioase. Streinu Cercel de demis de aproape o luna. Mooartea economica… nu stiu ce sa zic, nu cred ca stam nici mai rau, nici mai bine decat majoritatea statelor. Sunt sigur ca unele categorii de omaneni au fost lovit grav de aceasta criza, greu de spus deocamdata cat de multi si cat de grav. Dupa cum vezi, guvernul roman, ca si multe alte guverne, incearca o relaxare treptata a restrictiilor impuse. Unii mai repede, altii mai incet, dupa situatie, dupa puteri, dupa experienta. Asa ca, mai exact, ce te supara?
      Daca te uiti la cifre, e destul de clar ca statele care au mers pe o abordare mai relaxata, au un numar mai mare de morti raportat la un numar fix de locuitori.

      5
    • @radu

      Nu sunt panicat, merg la muncă zi de zi de la inceputul epidemiei…..
      Prin natura muncii, sunt nevoit să intru in magazine in 3 județe…..

      Mai greu mi-a fost să îmi creez și mențin o rutină.
      La inceput, nu cumva să fi uitat să ma dezinfectez, inainte de a coborî din mașină, și la revenirea in mașină.
      Aveam impresia că am devenit ipohondru, dacă pot să zic așa…..

      Acum lupta mea cu mine e să nu las garda jos, și să nu cumva să îmi pierd reflexele de a mă igieniza…
      De, psihicul mai relaxat….

      Dar, să revenim…..

      Dacă tot e o răceală, mi-aș dori ca toți cei care susțin asta, să participe voluntar in zone focar de Covid, după abilități și cunoștințe….ajutoare in Suceava, cămine de bătrâni, etc

      Să demonstreze tuturor că acest virus e doar o răceală prin ceea ce fac…..

      Dacă e doar o răceală, multumim frumos pt clarificare și demonstrare…..
      Dacă nu e doar o răceală,
      vor fi eroi ai luptei anti-Covid……

      Zic și io…..

      11
  11. Mi-ar place si o statistica despre decesul in spitale sau statistica despre decesul cauzat de infectiile nosocomiale….cred ca sunt mai infricoasatoare decat raceala sta de 2 lei la care se inchina o mare parte din populatie prin frica…..
    V-am mai spus…fiti vigilenti nu panicati….altfel va pierdeti mintea si nu ami puteti judeca si veti accepta toate formele de dictatura ptr ca …COVID 19….

    e atat de nou guvidul asta ca e din 1970…….

    Veti apela la solutii de tip distopic ptr a crea o dictatura perfecta in numele OMS sau ale altor interese …..

    E teoria conspiratiei in care voi nu credeti……este o realitate …iar cand va veti da seama va fi cam tarziu….
    O saptaman frumoasa!!!!

    14
    • Ce impact crezi că are un număr de 950 de decese răspândite pe 2 luni? Comparativ cu 2019?
      De ce nu compari aceleași statistici din UK, Spania, Italia unde se vede clar creșterea de mortalitate din martie, aprilie, mai vs. media ponderată din 2015-2019 in aceleași țări?
      Asta așa, că să comparăm ceea ce este comparabil….

      • Pai comparam cu ce e la noi! Adica, in mod obisnuit, administratia statului numit Romania imi creste mie salariul minim dupa cat de mare este salariul minim in Germania sau UK? Si atunci de ce trebuie sa ia aceeasi administratie decizii aberante pentru mine pentru ca in UK este anarhie? Daca la bine nu suntem egali? De ce ar trebui intru rau sa fim mai abitir decat altii?

        2
        • De bine, de rău, cu sistemul asta medical in cârja și cu totala competenta a politicienilor, ne-am descurcat pana acum rezonabil. Luând niste masuri care nu au convenit multora.
          Se putea mai bine.
          Și tu vii și spui că statistic o ducem bine, dar uiți relația cauză efect.
          Și hai sa vedem cat de bine o sa o ducem după 15.

          4
      • Din cuprinsul articolului de pe Recorder: Datele din aceste grafice sunt cifre oficiale obținute de la instituții ale statului român, dar fluctuațiile lor nu sunt neapărat niște verdicte. Dacă în Suceava s-au înregistrat, în aprilie, cu peste 200 de decese mai mult decât media perioadei, iar cifra celor morți oficial de COVID în același interval este 108, asta nu înseamnă neapărat că diferența dintre cele două numere reprezintă morți de COVID care nu apar în comunicatele oficiale. Într-o anumită marjă, statisticile fluctuează de la un an la altul, așa că diferența poate fi o fluctuație, cum la fel de bine poate fi și un număr mai mare de morți de COVID decât cel cunoscut oficial.
        Adica, sa mai nuantam! Si sa mai adaugam instructiunile oficiale date spitalelor de a inregistra orice mort doar de C 19!

        2
        • Acum compara cu ala de pe ActiveNews pus de tine.

          Ceea ce sustii si se poate vedea in sectiunea de comentarii are si un nume: confirmation bias.

          4
    • In plus mai e un aspect despre care am uitat sa scriu. In contextul statului in casa, decesele din accidente rutiere, de exemplu, au scazut. Datele de la INS nu spun nimic in schrma cea mare a lucrurilor, dau doar apa la moara conspirationistilor.

      3
  12. Ca esti obez te priveste strict pe tine.Dar ideea ca „e libertatea si viata mea”nu se aplica in cazul bolilor transmisibile pt ca acolo e si viata celorlalti.
    Nu am nici un chef sa ma imbolnaveasca un „luptator impotriva conspiratiilor” care nu respecta niste reguli de bun simt si care nu poate sta linistit 2 luni in casa.
    Si oricum remarc ca in ziua de azi toti se pricep la toate: politica,armata, sanatate, drept, economie etc
    Am devenit superdestepti cu toti.
    Eu zic sa discutam in domeniul in care ne-am specializat si sa ii credem pe specialistii din alte domenii

    13
    • Cătălin,
      Sunt in mare de acord cu opinia ta, cu un amendament, obezitatea poate să aibă multe cauze, de la cele de nutriție până la cele endocrine… De cele mai multe ori, nu este o alegere personală. La fel HTA sau diabetul zaharat.
      Toate astea pot fi ținute sub control, cu medicamentație și viața sănătoasă, in cele mai multe cazuri cu prognostic favorabil, fără o reducere semnificativa a duratei de viață.
      Pe ăștia de mai sus Covid îi omoară.

      5
  13. Cred ca abia la final o sa vedem cine a avut dreptate, tarile ce nu au adoptat masuri, cele cu masuri permisive sau tarile ce au impus masuri severe. Tot mai multe voci indica probleme cu ceilalti pacienti ce necestita atentie, focusarea pe covid a dus la neglijarea celor cu TBC, nu este un exemplu singular. Pe langa problemele medicale exista si problema economica, de care depinde inclusiv sistemul medical, problema ce poate sa aiba un efect de domino si sa duca in final, in scenariul cel mai grav, la disolutie statala – revolte, razboaie, etc. Foate multi nu isi doresc relaxarea masurilor adoptate pana acum, minunat, este perfect, dar ce facem ? Au resurse statele sa mentina aceste masuri, fara sa colapseze, pana apare un vaccin (dracu stie cand) si se realizeaza imunizarea ? Este normal sa periclitezi bunastrea tuturor (materiala, sanitara, mentala, educationala, etc.) in loc sa ne focusam doar pe grupa de risc – bolnavi/batrani ? Este normal, exclud categoria de risc, ca o parte sa munceasca si restul sa stea in casa, oare cei care muncesc sunt imuni ? Raspunde cineva pentru prognozarea exagerata ? Nu sunt conspirationist ci doar sceptic, putem sa avem incredere deplina in diversi specialisti ajunsi politruci si previziunile facute de ei ? Putem avea incredere deplina in media si guverne ? Nu de alta, dar deja trebuia sa fi trecut prin cateva apocalipse climatice, cateva razboaie mondiale, ba chiar si cateva catastrofe epidemiologie, toate in ultimii 30 de ani. Toate acestea nenorociri au fost prognozate de specialisti, sustinute de politicieni si promovate de media. Celor care motiveaza virtuos cu expersii de genul „…pana iti moare cineva din familie…” relax, empatia voastra nu rezolva nimic. Zilnic sunt oameni care mor si rude indoliate, e trist dar asta este realitatea, medicina are limitele ei, nu garanteaza nimic si nu ii salveaza pe toti. Pana acum nu suferea nimeni pentru alte decese, in afara de cele din cadrul familiei sau cercului de cunoscuti, acum suferim (respectand masurile adoptate) 19 milioane pentru 1.000 de decedati. Oare lipsa hranei, apei potabile, medicamentelor, etc. cate victime produc anual, dragi mei empatici virtuosi ? Ce inseamna pentru specia umana 285.000 decedati in jumatate de an, cand suntem +7.7 miliarde si in aceiasi jumatate de an am crescut cu 30 de milioane ? Ce inseamna 1.000 decedati la 19 milioane, cand in Romania mor 250.000 anual, din care 50.000 din cauze relationate cu sistemul sanitar ? Va rog sa va uitati pe lista oficiala cu decese si apoi sa spuneti onest, cate persoane credeti ca aveau in fata multi ani cu sanatate ? Nu va grabiti sa pareti inteligenti si sa faceti analogii cu Stalin si statistica, nu cred sa fie medic sa poata spuna cat respectivii aveau de trai nu stiu cati ani. Eu sunt pentru iesirea din „lockdown” cu mentinerea restrictiei de mobilitate doar pentru persoanele aflate in grupa de risc, coroborate cu masuri de supraveghere medicala, asistenta sociala, economica, etc. Nu zic ca nu ar exista si alta solutie viabila, dar eu unul nu o vad, daca ati identificat o alta solutie astept sa o citesc, desi tot intreb nu am primit inca un raspuns. PS. Cei care vor sa para intelectuali si o dau cu, „toti se pricep la toate”, nimeni nu se pricepe la toate dar toti avem dreptul la opinie, iubitorilor de tatuci – a prea nu este sinonim cu a fi.

    7
    • Nu ti-am dat, mai, „o solutie de iesire din lockdown”? Ce tot te faci ca nu o vezi?
      Bazata pe cele trei elemente (importanta minima, medie, maxima):
      1- procent maxim de morti din numarul total de cazuri: Romania e 6,3%;
      2- numar maxim de morti per capita (1 milion de locuitori): Romania e la 51 per 1 milion;
      3- procent maxim de decese fata de procent de cazuri vindecate/externari: Romania e la 12% vs. 88%.

      Ce tot te invarti in jurul cozii?
      De fapt, astea deja sunt folosite ca referinta acolo unde au inceput unele state sa relaxeze conditiile.
      Si da, vad ca esti „gangsta”…insa pana in momentul cand te apuca pe tine sau pe cineva din familie…sa vezi atunci cum dai din colt in colt si toata gargara de pana atunci ti se topeste.

      3
      • @Mihaeanu. Am trecut prin destule si in general imi este teama doar pentru copilul meu, dar cand vad cum sunt afectati piticii de acest virus prind curaj. Apropo, aia nu e solutie ci un reper la care sa incepi relaxarea. Eu am intrebat, care este – daca este, alternativa la #stamincasa, mai ales ca nu va place terminarea starii de urgenta ? Doriti sa mentinem starea de urgenta ? Va convine ce hotaraste guvernul ? Poate doriti iesirea din urgenta dar cu alte masuri suplimentate sau cu mai putine, etc. ?
        @Doar un Andrei, daca nu este pentru mine nu raspundeai aici ca sa te fudulesti inutil, deci este pentru mine.
        1.Repeti ce am spus si eu de atatea ori, mai putin faza cu Pentagonul si cat dureaza imunizarea (dureaza, cei din Coreea de Sud au spus ca reinfectarile erau teste fals pozitive sau pacienti externati prea repede, la ei aparuserea primele cazuri de reinfectari).
        2. Asa si asa, Germania, Coreea de Sud, Japonia,etc. nu au aplicat aceleasi masuri ca Franta, Italia, Spania, etc. si nici nu au actionat in acelasi timp. Ca sa nu spun ca, raportat procentual la totalul locuitorior, USA sta mai bine ca o multime de state europene, ba chiar si blamata UK pare sa coboare (vezi si cazuri active si grave). E lasa, este si multa drama televizata acolo. Asa este si Fauci izolat, desi era mai simplu sa faca un test, dar poate vor si ei 15 zile libere dupa toata nebunia.
        3. Repet, graficele prezinta o poza, vedem la final- cu date complete pe un an. Creste la covid scade la altele (datorita lockdown), nu este prea relevant. Ca sa nu mai pun ca acolo sunt date doar din 8 judete si chiar in text ai ca exemplu Buzaul. Poate tu ai impresia ca persoanele bolnave (majoritatea grav bolnave si/sau batrane) urmau sa traiasac ani de zile si virusul a anulat „garantia”. Nu ii plange pe briti, au motive de bucurie cand revad cifrele prevazute de idiotul Ferguson. Nici francezii nu sunt de plans, dupa socul initial – resimtit la azilele de batrani, sunt si ei in scadere. Inteleg retorica cu „toate vietile sunt egale”, dar toate, nu doar ale celor virusati sau in categoria de risc. Viata inseamna sa traiesti nu doar sa respiri. Poate iti faci timp „sa articulezi idei justificate”, sa spui cum vezi viitorul ? Ce crezi ca ar trebui sa faca autoritatile si oamenii pana se inventeaza un vaccin ?
        PS. Daca va permiteti si va doriti, dar nu uitati ca nu toti isi permit ori isi doresc, puteti sa ramaneti in casa cat poftiti.

        4
        • Viata inseamna sa traiesti nu doar sa respiri.
          1. Ma intreb: oare esti anti-avort?
          2. De ce oare medicii nu pot nici la cererea pacientilor sa efectueze diverse proceduri – de exemplu oprierea aparatelor.
          3. Copilul tau, pina sa fie in viata asa cum o definesti a fost: 9 luni parazit, 2-3 ani procesator de substante nutritive in excremente, inca 7 ani burete de acumulare de deprinderi si informatii din mediu, Si a ajuns la operatii abstracte. Si nici apoi nu va fi prea mult, pina pe la 18-19 ani va fi o supa de hormoni. Abia apoi putem discuta. Conform definitiei tale. Deci pina pe la 3-4 ani nu e nici o problema daca ii dau un Marburg, nu?

          Bine ca nu ne luam toti definitiile de la tine.

          4
          • Iulian. In general da, insa cred ca exista cateva exceptii : daca trebuie ales intre mama si copil, daca copilul este conceput in urma unui abuz si mama dupa consilierea psihologica isi doreste avortul sau daca copilul prezinta malformatii congenitale (explicate de medici) si mama cere avortul.Pentru restul exista metode de contraceptie. In anumite tari pot sa faca asta, la noi inca nu este acceptata eutanasia. Eu consider ca eutanasia, daca o ceri in mod constient, este sinucidere si este fix problema doritorului. E trist ca doar atat ai putut sa deduci din „a trai”, tare trist. Nu stimabile, viata asa cum o definesc incepe din faza fetala. Pana la nastere asculta muzica si povesti – probabil era incantat si se misca des, nu doar respira. Dupa nastere a invatat sa mearga, sa comunice, sa isi exprime satrile afective, sa gandeasca – nu doar sa respire. Nu stiu cum o sa fie exact la 18 ani, dar sigur nu o sa fie preocupat doar de respirat. Repet, este tare trist, sunt convins ca ai inteles exagerarea voita din textul meu. Probabil, insa este si mai bine ca nu toti fac comparatii dezaxate si penibile, asa ca tine.

            1
            • Parazit: Organism care trăieşte si se dezvoltă pe seama organismului care îl găzduieşte. Un parazit se hrăneşte cu ţesuturile, sângele sau alimentele gazdei sale. Strict conform situatiei pana la nastere orice copil e un parazit. Eu am fost, tu ai fost, copilul tau a fost.
              Antropomorfizare: A atribui unui lucru, unui fenomen, unei divinităţi etc. calităţi şi sentimente umane. Ascultatul muzicii si povestilor e de fapt altceva. Te las pe tine sa afli.

              viata asa cum o definesc incepe din faza fetala si Viata inseamna sa traiesti nu doar sa respiri.. In functie de cum serveste argumentatia dai ce definitie vrei. QED.

              Oricine moare are o viata, nu ai caderea de a o judeca daca era sau nu viata.

              • @Iulian. Tu poti folosi ce termen doresti, parazit cum iti este drag. Nu doresc sa sa iti schimb parerea despre sarcina, viata si nastere vs parazitare, desi ambele sunt naturale. Eu folsesc termeni ca embrion, fetus, nou-nascut, sugar, bebelus, copil, adolescent, tanar, adult, batran – totusi, vorbim de viata umana nu viata in general. Bine ca nu ai facut analogii cu microbi si bacterii. Daca tot iti este drag dictionarul, poate cauti si cuvintele respective. Da, exact asa fara contradictie, gandeste la asta. In textul in care faceam referire la viata, era vorba de „sa traiesti” experimenta, (nu credeam sa iti ridice probleme de intelegere acea expresie, poti aduga un „și” inainte, daca esti asa scrupulos). Asa ca, QED pe dracu. Unde am judecat „daca era sau nu viata” ?
                @ Priam. Ca sa o lamurim, in fata mortii nu exista eschiva si nimeni nu este 100% protejat de acest virus. Daca tot citezi, citeaza tot, mda ? Probabil tu ai aglag ca cei mai expusi sunt minorii.
                PS. Asa de curiozitate, aveti urmasi ?

                1
                • Citeste-ti comentariile anterioare cu voce tare.

                  PS: ma asteptam sa zici mai devreme asta… Care e un argument ignorabil.

                  • Iulian. „Viata inseamna [și] sa traiesti, nu doar sa respiri”, tot nu iese ? Ti-am spus deja sa adauga un „și”. Sa traiesti nu este egal doar cu sa existi ca entitate vie, stricto sensu. Oricat de egala pare, in opinia ta, toata viata, in relitate este diferit. Exista prioritizare si se vede inclusiv la intrebarile puse de tine. Medicii isi triaza frecvent pacientii, o parte sunt salvati si o parte nu. Asta e, Viata.
                    PS. Ignorabil ? Pentru tine, pentru ceilati nu cred sa fie asa

                    1
          • ” Celor care motiveaza virtuos cu expersii de genul “…pana iti moare cineva din familie…” relax, empatia voastra nu rezolva nimic” vs. ” in general imi este teama doar pentru copilul meu”.

            Mda, ok.

            2
          • Ingusta rau definirea omului pana la 18 ani! De fapt ingusta este grila cu care se opereaza, ce a utilitarista si evolutionist – biologica! Intr-o astfel de grila nu poate incapea omul-hierofanie pentru ca omul nu are suflet nemuritor si nici un posibil destin vesnic sau macar omenesc altul decat cel al productiei materiale, pentru o vreme, si apoi al mortii! Intr-o astfel de intelegere eutanasia intra manusa chiar si la varste de pana la 18 ani! Ce poate produce un biet handicapat autist in forma grava sau unul nascut fara maini si fara picioare? Degeaba multa stiinta, Iulian!

            1
            • Iti convine sau nu, esti rezultatul evolutiei. Esti (si sint) un animal mai adaptat ca altele la mediu, rezultat al evolutiei si selectiei naturale, ca si agregatu’ pandemic. Avem abilitati diferite fata de alte specii, ca urmare a evolutiei. In termenii definiti de chimie, biologie si electricitate – care ne fac ceea ce sintem – poate sa incapa orice fel de om: de la Alimanescu la cei care au rezistat comunismului. Se schimba doar punctul de vedere, perspectiva daca renuntam la sacru. Reframing. Intreaga structura de valori va fi in interiorul tau. Nu vei mai judeca oamenii nu pentru ca asa spune o regula ci pentru ca intelegi ca nu este locul tau. Si, in plus, esti responsabil pentru toate deciziile tale. Cu care trebuie sa traiesti. Infricosator? Poate. Sau poate e eliberator.

              Intr-un acces de sinceritate RTI sustinea ca Viata inseamna sa traiesti nu doar sa respiri, deci poate imparti oamenii in categorii dupa criterii definite de el. Am continuat jocul lui, reducind discutia la esenta. Dar ce surpriza, esenta nu convine.

              Cum tu vorbesti de sufletul nemuritor astept sa produci dovezi referitoare la existenta lui. Sint mai deschis decit poate parea.

        • Nu stiu pe ce va certati voi p’aci, eu pe la jumatea lui martie am scos bani din banca sa ne ajunga pentru 3 luni, pana pe 15 iunie.
          Afacerea, cat mai am din ea, merge slab, in caz de belea mare de tot ramane de baza SIFul si pamantul.
          Crezi ca unul ca mine cu familie si un Peugeot 206 (*editat – Sedan din 2008) e bogat si nu mai poate de dragul starii de urgenta?

          2
        • Libertatile unui individ sunt ingradite de drepturile altuia.Si asta nu e ceva cantitativ, nu conteaza numarul indivizilor in discutie. Daca tot va plac rusii, Dostoievski zicea ca nu poti mantui lumea cu pretul suferintelor unui copil..Ca dumneata ai avea niste libertati eterne, indiferent de situatie e cu totul fals.

          2
          • Vezi ca retorica aia are doua sensuri, ambele valabile. E nu ? Majoritate. Nu sunt eterne pentru ca trebuie sa lupti pentru ele sau macar sa nu le minimalizezi, asa cum faci tu Cornele.

            1
    • @RTI – mesajul care urmează nu este pentru tine ci pentru cei care ar putea crede că articulezi idei justificate.

      1. nu există nici un „final”, nu unul previzibil, pentru că este o pandemie încă fază exponențială, cu un virus nou.
      Nu există tratament iar vaccin nu va exista probabil ani de acum încolo (nu există vaccin anti HIV după zeci de ani).
      Imunitatea după infecție nu se știe cît durează.
      Efecteze lui pe termen mediu și lung sînt necunoscute.
      Pentagonul evaluează interzicerea recrutării celor care au fost bolnavi de COVID-19.

      2. nu trebuie așteptat pînă la un final ipotetic ca să vezi ce funcționează; se știe deja: izolare, carantina focarelor, urmărirea contactelor ceor infectați și izolarea lor, cînd poți. Mai nou măști.
      Cînd nu ai resurse, carantină și izolare generalizată.
      Coreea de Sud, Germania, Grecia, etc. au făcut asta, a mers.
      Italia, UK, US, Rusia, Brazilia, etc nu au făcut, nu a mers.
      (ca o paranteză, Casa Albă tocmai a introdus portul măștilor de către personal, iar Pence cel care nu putea să o facă nici măcar în spital e în izolare).

      3. Dacă cineva se îndoiește de impactul COVID asupra mortalității absolute:
      https://www.insee.fr/fr/information/4470857
      https://recorder.ro/cum-a-evoluat-rata-mortalitatii-in-luna-aprilie-cifrele-care-demonteaza-teoria-ar-fi-murit-oricum/
      https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsregisteredweeklyinenglandandwalesprovisional/weekending24april2020

      4
    • @RTI
      „acum suferim (respectand masurile adoptate) 19 milioane pentru 1.000 de decedati”
      „Ce inseamna 1.000 decedati la 19 milioane”

      Nu am suferit pentru 1.000 de decedati ci pentru a oferi timp celor din sistemul medical sa se echipeze si antreneze, pentru a nu se repeta si in alte zone situatia din Suceava. Unde spitalul ajunsese sa mai aiba doar 15% din personal la post la inceputul lui aprilie, adica era scos din lupta. La momentul respectiv erau doar 1.700 de infectati si 80 de morti in Suceava. Doar de atat a fost nevoie pentru a pierde un spital municipal. Asta apropos si de „ce inseamna x decedati”.

      6
      • @Analistul. Da, asta a fost mesajul in toata lumea, aplatizam curba ca sa nu inundam spitalele. Unele state au reusit si altele s-au balbait pana sa le iasa. Nimeni nu ii poate proteja pe toti, chiar daca le sudeza usa al casa, vor muri din alte cauze. Bun, au castigat timpul necesar, acum e timpul sa raspunda pentru prostia lor, la Suceava incepand cu Flutur. Ar trebui sa raspunda si ceilalti, toti, Ludovic, Arahat, maniVela, etc. pentru tot : pentru stocurile lipsa, pentru ordonante scrise aiurea pe genunchi, pentru directorii incompetenti numiti politic, pentru achizitii neconforme sau dubioase, pentru testarile promise si uitate, pentru medicii ce au refuzat sa isi faca treaba sau au nu au respectat masurile impuse (mai ales la Suceava), pentru cei care au murit speriati de militeni, etc.

        3
        • Au si astia (PNL) o gramada de bube pe cap (sunt un PSD mai mic, dovada ca USL traieste), imi place insa cum indrepti tirul acuzator DOAR in directia lor.

          Madama aia cu spaga de la Baia Mare nu are nicio vina, mogulii din sistem (majoritar pesedisti) nu au nicio vina, spitalele erau pline de costume de protectie, dezinfectanti, proceduri aplicate si altele la fel pana in ultima zi a toantei de Dancila, in ziua urmatoare au disparut…

          2
          • @ Priam, insinuarea ta este grosolana, niciodata nu am apreciat autenticii cripto-comuisti-securisti numiti pompos socialisti democrati. Repet, la Suceva (cel mai mare focar) este jupan Flutur (pnl) si cum a spus medicul militara, directorul si personalul au fost incompetenti si posibil criminali. Aveau echipamente si nu le foloseau, a trebuit sa ii ameninte, nu au respectat protocolul epidemiologic, au facut teste politrucilor, etc. Asta nu inseamna ca simpatizez cu psd, chiar daca tu te caznesti sa para asa.
            @ Iulian. Foarte corect, dar asta nu ii disculpa de monumentala prostie emisa oficial. Idiotii, nu aveau habar ca exista in sistemul educational 80 de echipamente de testare PCR, cu personal pregatit. La privat au apelat dupa ceva timp si doar unde au dorit, asta ca sa vedem cat sunt de competenti. Existau reactivi in tara, am relatat in martie despre 2 firme din Bucuresti ce vand echipamente medicale, dar „baietii destepti” din sanatate cumpara de la firmele bucataresei din Giurgiu.

            4
            • Si care e capacitatea de testare a acelor echipamente? Au nivelul de securitate cerut? Sint laboratoarele construite pentru si pot fi folosite cu material viral? E personalul pregatit sa faca teste in regim de foc continuu cu material viral? Au toate consumabilele pentru precizie de 100%, fara false positive/false negative? Au echipament de protectie suficient?

              Ca daca pornesti tavalugul asa poti face mai mult rau decit bine.

              1
            • Din contra, e exact ceea ce ai afirmat in mesaj.
              Nu citesc ceea ce nu scrie, aia ai scris.
              Stiu ce s-a intamplat la Suceava, stiu si cate judete au CJ-ul condus de PSD, se putea intampla in oricare din ele, fara diferenta de coloratura politica. La butoane s-au aflat in marea majoritate a timpului PSD&co, un spital judetean se subordoneaza administrativ CJ si medical DSJ, adica ministerului condus politic. Sa spui ca vina e exclusiv a lui Flutur la Suceava e o tampenie, desi are o mare parte din vina, dar nu exclusiva.

              • @Iulian. Nu stiu, dar exista si nu porneau de la zero. Din ce am citit in presa, si in alte tari au apelat la solutia asta, ba chiar la cele pentru uz veterinar.
                @Priam, ai un mod curios de interpretare. Se putea, dar ce sa vezi ? A spart buboiul la jigodia de Flutur. Repet, ceilalti sunt la fel. E na, pai ia vezi dumneata de cand este jupan Fulur ? Este autoritatea suprema, directorul ala a fost numit cu „binecuvantarea” lui, si ala a blagoslovit pe altii, hai sa nu le gasim scuze cand au dat cu mucii in fasole.

                1
                • Atunci e corect ca existau 80 de echipamente de testare, dar nu avem nici o informatie despre capacitatea reala de testare a lor si daca pot fi folosite.

                  Cu laboratoarele veterinare din vest e alta discutie, nelegata de cele 80 de echipamente de la noi din invatamint. Mere si pere.

                  • Zici ? Echipamentul exista si exista si personalul, doar nu crezi ca cei care lucreaza pe ele acum au fost insuflati de Sfantul Duh ? Au invatat si ei undeva. Ba. Sunt legate – un labortor veterinar nu este peste unul universitar. Trebuiau doar sa aplice protocoale de securitate (echipamente de protectie, circuite precise privind accesul, etc.). Se putea, dar nu castigau nimic, la fel ca si in cazul unor privati (aia la care nu au apelat). Poate ma insel si urgenta este doar pentru presa si maretele realizari sau achizitii suspecte si amenzi. Au luat toate masurile pentru siguranta noastra, ….sigur ca da.

                    1
                    • Laborator veterinar din vest. Laboratoare universitare de la noi. Legate.

                      Din nou, eu am dubii referitoare la capacitatea de a testa in universitati la scara mare respectind toate regulile. Tu faci afirmatia ca se putea, ar trebui sa o demonstrezi.

                    • Iulian. Parerea ta, eu am spus ca alte state, acum in minte imi vine Germania, au apelat si la acest tip de laboratoare. De confirmat o poate face doar cineva implicat, nu am auzit la noi nici de pareri pro nici contra.

                      1
                    • Dar nu stim conditiile din laboratoarele acelea ale nemtilor, ce puteau testa, pentru ce erau pregatite. Si in functie de analize se iau in calcul si zoonoze la cele veterinare. Decit zic.

                      Asa ca aruncam cu cifre fara nici o urma de indoiala sau dubiu.

                    • „…exista și personalul…”
                      Sa nu te superi pe mine, vorbești că să nu taci.
                      Personalul din universitățile veterinare și celelalte centre trebuie sa aibă calificarea necesară și dreptul de liberă practică.
                      Cu alte cuvinte , să facă parte din
                      https://www.obbcssr.ro/
                      Aia care fac parte sunt deja în sistem.
                      Asta că să nu îți mai zic de chiturile de testare și altele.

                      2
                    • @ Priam, esti genial ?. Adica cei care ii invata pe cei care folosesc aparatele nu au calificare ? In afara de diferenta de provenienta, animala si umana, ce alta diferenta exista ? Au existat si exista suficiente kituri, daca chiar doreau sa cumpere fara spaga. Cu alte cuvinte, este urgenta pana la hartie si stampila aka acreditare. E bine ca ai prioritati birocratice. Relax, nu sunt asa suparacios ca tine ?
                      PS. Daca nu critic concomitent pnl si psd nu inseamna ca sustin psdul. Eu vorbeam de Suceava (cel mai mare focar), nu e vina mea ca Flutur este pnlist. Daca tu crezi ca misca ceva important in plan local, esti naiv. Poate ai impresia ca vin cei numiti din Bucuresti si psd si pnl nu au mismasuri locale, cumetrii, etc. =USL ? Da si o va face, depinde de justitie. O scarba abonata la banii publici si spagi.

                      1
                    • Da, RTI, ca să faci analize in Romania trebuie sa faci parte din ordinul acela, e o organizație profesională, cu pregătire continuă anuală, credite, taxa de membru, se acorda un drept de libera practica, cu asigurare de malpraxis.
                      Exact așa se numește.
                      Nu eu am priorități birocratice, asta este legea.
                      Aia din facultățile și laboratoarele de care vorbești NU au drept de libera practica in domeniu medical, nu sunt specializați pe genul ăla de analize, aparatele de care vorbești au chituri diferite de la producător la producător.
                      Dacă ți-ai fi pierdut 3 minute pe situl ăla ai fi înțeles. Mai pe înțelesul tău, nu orice absolvent de drept e judecător, avocat sau grefier, chiar daca e cercetător științific în domeniu sau profesor la facultate.
                      Deci tot ce ai spus tu legat de ele, oameni pregătiți și altele e zero.
                      Nu o mai da cotită, ce se întâmplă în domeniul sanatatii in Romania e legat și de PSD și compania, eu as spune mai ales, iar tu ai decis sa ii ocolești cu delicatețe, in criticile tale la adresa actualilor guvernanți.

                      3
                    • @ Priam, hartogar antic. Mai greu dar nu imposibil. „Spitalele din Cluj au la dispoziţie mai multe aparate pentru determinarea coronavirusului, care pot prelucra câte 192 de probe pe zi. Universităţile au delegat la spitale şi specialişti, iar UMF va organiza centre de diagnostic. Potrivit unui comunicat transmis joi de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, universitatea contribuie la eforturile spitalelor din oraş de a diagnostica rapid testele prelevate de la persoane suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu aparatură performantă şi specialişti în diagnostic. Astfel, un echipament de tip RT-PCR din dotarea laboratoarelor universităţii a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar doi specialişti cu experienţă în biologia moleculară au fost delegaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Alte două aparate de tip RT-PCR sunt la dispoziţie pentru laboratoare de diagnostic SARS-CoV-2. Un astfel de aparat poate prelucra 192 de probe pe zi, în două schimburi, cu condiţia să existe kiturile de reactivi. De asemenea, şi Universitatea „Babeş-Bolyai” a transmis într-un comunicat că pune la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID-19, precum şi specialişti care să sprijine echipele de diagnosticare a infecţiei cu virsul SARS-CoV-2. „Echipamentul de tip RT-PCR face parte din infrastructura strategică a UBB şi va fi utilizat în etapa de detecţie calitativă a materialului genetic derivat din virusul SARS-CoV-2 pe baza utilizării unui kit de reactivi dedicat. În acelaşi timp, doi specialişti biologi au acceptat, voluntar, să se implice ca personal de specialitate in diagnosticul molecular al COVID-19”, se menţionează în comunicatul UBB. În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a anunţat că va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus SARS-COV-2. „Au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici şi cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări”, au declarat reprezentanţii UMF. La nivelul judeţului Cluj se analizează în jur de 120 de probe pe zi de determinare a coronavirusului, numărul acestora urmând să crească la peste 500 odată cu punerea în funcţiune a noilor aparate.” MEDIAFAX.

                      1
                    • Vezi ca numarul de probe este diferit de numarul de suspecti/bolnavi testati.

                    • Iulian. !?!?

                      1
                    • RTI,
                      „@ Priam, hartogar antic. Mai greu dar nu imposibil”
                      Incepi sa nuantezi, nu?
                      Iar stirea de la Mediafax e de pe 19.03.2020… lucru pe care din nou il ocolesti.
                      „specialisti in diagnostic.” sunt biochimisti cu drept de libera practica in Romania?
                      Ca daca nu, degeaba fac acele analize.

                    • @Priam. Data articolului, 19.03.2020 arata ca a trecut aproape o luna (26.02.2020-primul caz) pana sa inceapa sa caute alternative la import si donatii. Apoi a trecut aproape inca o luna pana sa inceapa testarea masiva, 26.02-10.04.2020 sub 50.000 teste. Dupa inceperea testrii masive am facut +220.000 teste, dar nici acum nu testam la capacitate maxima, desi ne mint ca le pasa de sanatatea romanilor. Daca citei si tu linkul pus de tine, observai ca se referea la toti, nu doar la cei din Sanatate. Testarea PCR (echipamente, metodologie de lucru si protocol de securitate) nu este ceva extraterestru, nu este cercetare si nu este nevoie de nivel P4.
                      PS. Nu „ocolesc cu delicatete” critica psdului, esti tu prea fanatic ca sa privesti obiectiv. Nu votez comuistii, fie ei nationalisti (FSN/PSD) sau internationalisti USR+, dar asta nu inseamna ca ii critic doar pe ei. Am alte afinitati politice, mostenite de la bunici si parinti, PNTCD – Coposu si, in lipsa de varianta, Constantinescu. Am votat cu PD/PMP, respectiv Basescu si, de nevoie, KWJ. Repet, asta nu inseamna ca, daca e cazul, nu o sa ii critic si nici nu o sa stau sa urlu, tot timpul, jos ciuma rosie sau roza.

                      2
                    • RTI
                      Astea sunt specializările, nu știu dacă se salvează bine, da’ înțelegi tu…

                      Compartimente în LAM din România
                      (OMS 1301/2007)

                      Specialități în cadrul LAM din România
                      1. biochimie medicală 1. biochimie medicală
                      2. hematologie:
                      (i) Morfologie

                      (ii) Hemostază

                      (iii) imunohematologie

                      2. hematologie medicală
                      3. imunologie 3. imunologie clinică
                      4. imunochimie – serologie

                      4. microbiologie:
                      (i) bacteriologie

                      (ii) virusologie

                      (iii) micologie

                      (iv) parazitologie

                      5. bacteriologie medicală

                      6. virusologie

                      7. parazitologie medicală

                      8. diagnostic molecular –
                      9. genetică:
                      (i) citogenetică

                      (ii) genetică biochimică

                      (iii) genetică moleculară

                      8. genetica

                      9. genetica acizilor nucleici

                      10. genetică și biologie moleculară

                      10. toxicologie 11. toxicologie
                      12. toxicologie medico – legală

                      In ce categorie se încadrează cei ce fac analizele despre care vorbești, specialiștii aia care există?
                      Știi că există puțini „specialiști” cu multiple specializari, și aia in general lucrează pe domeniul respectiv?
                      Folosirea celor din domeniul veterinar e exclusă, iar cei din cercetare, doar daca fac parte din structura profesionala de care îți tot amintesc. Nu prea îmi vine să cred că plătesc aia o taxa, asigurare, credite, că să profeseze într-un domeniu unde nu au nevoie de astea.
                      PS ai condamnat exclusiv partidul aflat la putere, neamintind de PSD. În situația data, acesta omisiune evidenta nu poate fi decât voită, orice ai spune ulterior. ???

                      1
                • RTI
                  Daca ai fi amintit și de-aia de la Baia Mare (sau oricine altcineva), nu as fi spus nimic.
                  Nu ai făcut-o, postarea ta ii acuza exclusiv pe actualii decidenți…
                  DJS-urile au rolul ăsta, sunt o cheie de control la îndemâna Ministerului sănătății, ele implementează politicile publice în domeniul sănătății la nivel local și controlează spitalele subordonate autorităților publice locale.
                  De aia nu e doar vina lui Flutur și a managementului numit de el.
                  PS tocmai i-au ridicat madamei controlul judiciar, știai?
                  PS2 aștept să conteste decizia de eliberare din functie.

                  1
        • pentru testarile promise si uitate
          Pentru a putea face testarile alea trebuia sa inceapa pregatirile din decembrie-ianuarie. Trainingul oamenilor, cumpararea de echipamente, pregatirea spatiilor de testare pentru nivelul de siguranta. Abia apoi puteau face testele alea promise.

          Au fost promise ca s-au gindit ca e o idee buna. Apoi s-au dus si au dat ordinul ‘sa se faca’. Si aia care le puteau face au ridicat din umeri, ca nu aveau cum. Iar aia incompetenti au dat aceeasi scuza. Testele PCR nu sint ceva de genul scuipi in eprubeta, adaugi reactivul minute – iese verde esti ok, iese rosu ai virus.

          1
          • Întrebare (fără mișto): cum și unde se fac la noi testările, în afară de cazurile celebre de potentați care le-au avut la dispoziție preferențial?

            • Din cite stiu au fost intii laboratoarele dotate cu echipamente si care puteau respecta masurile de biosecuritate – in primul rind cele din spitalele de boli infectioase, apoi cele din spitale si cele ale clinicilor private plus Institutul Cantacuzino.

              Ministerul Sanatatii a publicat niste liste cu laboratoarele in Monitorul Oficial:
              * Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” București, Spitalul „Victor Babeș” București, spitalele de boli infecțioase din Brașov, Iași, Cluj, Constanța, Timișoara și Craiova și Spitalul Clinic Județean Mureș.
              * Imunomedica Provita SRL București, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Direcția de Sănătate Publică Arad, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Direcția de Sănătate Publică Harghita și Prodia SRL Miercurea Ciuc.
              * Institutul de Medicină Legală Cluj, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Personal Genetics SRL București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic Municipal Oradea, DSP Alba, Spitalul Județean Suceava, Spitalul Județean Tulcea, Centrul medical Citobiomed București, Spitalul Climic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Investigații Medicale SRL Iași, Provitam SRL Sfântu Gheorghe, Clinica Sante SRL București

              Au fost incluse se pare si la decontarea prin programul national de prevenire a bolilor transmisibile (sau ceva de genul asta); posibil ca unele din lista de mai sus sa fie doar puncte de recoltare, alte laboratoare mari facind efectiv munca. Exista doua sau trei etape in efectuarea testelor – prelevarea, transportul, analiza efectiva. Deci pot exista diversi reselleri in procesul de testare.

              Pentru tine personal, la orice centru de recoltare serios ti se pot lua probe pentru testele RT-PCR.

          • Că sa faci o mie de teste, ai nevoie de spații de izolare duble.
            Altfel, testele sunt degeaba, dacă nu poți ține separat pozitivii de negativi.
            La scară mare, tot dublu ai nevoie!!
            Cei testați nu trebuie să mai aibe contact cu alții!
            Așa că orice pregătire ar face, dacă nu îi poți izola după, îi testezi degeaba!

    • ‘You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.’

      1
      • No shit ?! Si cine stabileste stimabile ca opinia este indreptatita ? De ce nu ? Fiecare dupa posibilitati. Vezi dragule ca aluneci spre dictatura si habar nu ai.

        • Il citam pe Harlan Ellison. Nu era o persoana placuta, un fel de CTP al literaturii, dar aici ii dau dreptate…
          Opinia este doar o opinie. O poti avea si exprima. Nu inseamna ca are greutate, sau ca cineva este OBLIGAT sa ii acorde greutate. Natura e inegala, oamenii la fel si opiniile lor la fel.

          Stiinta decide unde poate (unde nu poate, tace si ajungem la un consens; cu sublinierea ca „nu stim si facem asta pana gasim date mai bune”). Pentru ca 1+1=2, indiferent ca ti-i se pare nedrept. Vb cu Dumnezeu sa-l intrebi de ce matematica si statistica e asa, sau de ce virusii sunt al naibii.

          1
          • Stiu, „My work is foursquare for chaos. I spend my life personally, and my work professionally, keeping the soup boiling…” agitator. Nici el nici si nici CTP ul nu imi par modele, fiecare cu afinitatile lui. Ok, ne pozitionam la fel. Ce treaba are Dumnezeu ?

  14. ee vine vara ,scuipatu de pe strada se evapora repede si se omoara si covidu ,si ala cu harta Romaniei in flegma si ala de pe mucu de tigara sau balele de pe marul mancat pe jumatate aruncat pe jos ,soarele asta chiar e bun la ceva ,da reguli de buna purtare in loc de religie invatam si noi?

    3
    • De ce-ți faci probleme? L-am văzut acu’ o săptamînă pe unu’ în parcare la Dedeman care și-a tras masca de pe față că să strănute. Apoi și-a tras-o înapoi. Am fost privilegiat, am putut să văd și norul de … care i-au ieșit pe nas și gură. Impresionant.

      3
    • Dar de unde atata religie inveti tu? Nu spune ca urmaresti, toata ziua, radio si tv Trinitas? Si vrei sa mai spui ca din 30 – 34 de ore pe saptamana in timpul scolii doar disciplina Religie, cu o ora pe saptamana, cei de a 8 a si a 12 a nu o mai fac nici pe aceea, este singura vinovata de starea deplorabila la nivelul bunelor maniere a romanilor?

      1
      • Mihail,
        Numără 13 ani x 25 de ore pe an în medie.
        Lasă dezinformarea.

        3
      • religia o inveti citind cartile fiecarei religii in parte, nu ascultand interpretarile unuia si altuia la televizor eu zic ca despre religii iti formezi alta opinie dupa ce citesti cartea egipteana a mortilor( papirusul Ani ),Lao tzi tao te ching ,Bodhidarma WU ,Vechiul testament ,Noul testament , Coranul

        si poate vei reliza ca ele au fost necesare cand nu toti oamenii stiau sa scrie si sa citeasca pt a putea controla marele mase de oameni mai usor atunci cand legile inca erau nedrepte ,si sincer nu stiu cat de necesare mai sunt acum,cum insa legislatia romanesca e cum e, facuta si respectata nu trebuie sa ne mire aplicarea spre religie,ca doar e mai usor sa accepti ca asa a vrut Dumenzeu decat sa stai sa dai in judecata la CEDO

        1
        • Vorbesti prostii cu aparitia religiei din nevoia de control al maselor. Judeci situatii vechi de mii de ani cu mentalitatea de acum.

          1
          • de ce toti conducatorii de stat monarhici sunt trimisii divinitatii pe pamant?

            si ceea mai mare blasfemie e asta :https://www.youtube.com/watch?v=A2ttSv7I9HY

            • Interpretezi in mod gresit si dupa binomul actual democratie-totalitarism relatii si legitimari politice construite dupa alte matrite in alte vremuri. Azi religia alearga dupa individ, in alte timpuri individul cauta religia. Ghiceste de ce.Chiar si in zilele noastre religia isi are locul ei si asta ti-o spun ca un cvasi ateu ce sunt si care am fost la biserica doar la botezuri, nunti si inmormantari.

            • ne dai niste extrase dintr-un film? 🙂
              Ai inteles ceva din Biblie si din ce se trageau primii lor regi?
              Dar din perioada de apus a imperiului roman si legatura dintre primii regi si biserica?

  15. Singurul lucru pe care il pot afirma cu tarie este ca nu nu stiu nimic, sau stiu totul despre nimic. Insa, lasand la o parte teoriile constipatiei, intr-adevar, politicienii, au luat masuri potrivite, daca nu aveam carantina, astazi aveam, ca si exemplu, 5 milioane de morti, insa CoVID-19 nu e deloc atat de periculos cum ni sa oculat, evident din lipsa de informatii! Politicienii, in panica generala, au preferat sa ia masuri foarte dure, indiferent de costuri, decat sa fie acuzati de neglijare si ca urmare sa moara milioane de oameni din cauza lor! Au facut bine ceea ce au facut, la momentul incipient, insa acum ne aflam deja in mijlocul unei batalii geostrategice, si de aceea CoVID-19 este folosit pe baza de sperietoare. Planul se transforma din mers. Insa cate sute de milioane de oameni au cazut in saracie, mai ales in lumea a -3 – a, cat a cazut economia mondiala, cati bani au castigat cei 1%, doar de pe burse au disparut peste 30 trilioane de $, cati oameni s-au ales deja cu traume psihice? Din boala bogatilor, au ajuns sa sufere saracii, ca de obicei… Inclusiv Vestul democratic, va face trecerea de la o societate de tip faire – laisse, ca in ” Minunata lume noua ” de Aldous Huxley, in noua societate, de tip corporatist – securist, control total, ca in ” 1984 ” de George Orwell! Cititi cartile respective, acum ca aveti timp, o sa intelegeti multe din planurile arhitectilor lumii

    2
  16. https://m.hotnews.ro/stire/23990192

    Cunoscutul fizician și cercetător Cristian Presură și Stefan Szedlac sek , cel care a realizat prima clonare din Romania, au reacționat la postarea de pe Facebook a unui român (20 mii de like-uri si creste), unde se laudă ca el va ignora regulile autoritatilor si va face ce vrea in criza Covid. Postarea se propaga mai departe pe net, alimentand conspiratiile.

    „Draga Cezar Ionascu , postarea ta intitulata „Declaratie importanta pt tara” (despre Covid 19) m-a facut pe mine si pe Stefan Szedlacsek sa ne intrebam daca tu (si societatea) mai aveti nevoie de cercetatori ca noi. De ce sa mai cercetam vaccinuri, medicamente si aparate medicale in laboratoarele noastre daca tu (si cei care iti dau drepate) nu veti folosi cercetarile noastre? De ce sa o facem daca tu consideri ca noi (si grupurile de cercetare in care lucram) ar face parte din conspiratii mondiale? Oare nu ar fi mai bine sa renuntam la cercetare si sa ne apucam de agricultura? Speranta noastra este ca cei care te urmaresc nu vor fi de acord cu tine si vor folosi cercetarile noastre. Iata mai jos ai raspunsurile noastre directe la „declaratia” ta:

    1. Nu vrei sa porti masca pentru ca faciliteaza reproducerea bacteriilor in plamani! Prin urmare, doctorii care stau cu masca pe fata cate 10 ore zilnic sunt toti bolnavi de plamani, asa o fi? Chiar crezi ca obligativitatea purtarii ei in mijloacele de transport si in mall-uri din Germania, Austria si unele state din SUA, este o tampenie? Nu uita, daca vei fi infectat cu Covid, vor fi cateva zile de inceput in care tu nu vei sti asta. Fara masca, creste sansa ca vei imprastia virusul la prietenii tai. In functie de situatia lor medicala, unii vor muri. Mai scrii undeva pe pagina ta ca:” Masca e fatala – oxigenul este diminuat si astfel insuficient la fiecare respiratie”. Tot “savantii” pe care-i urasti sa stii ca au determinat cu foarte multi ani in urma ca aerul are 21% oxigen si 78% azot cam orice ai face iar biata masca va lasa sa treaca prin ea exact acelasi procent de 21% oxigen.

    2. Nu porti manusi normale. Dar ce te impiedica sa porti manusi de plastic de unica folosinta? Sa stii ca la inceput cei de pe vasul „Diamond Princess” nu purtau nici masti nici manusi. Stii din cei 3711 pasageri cati s-au infectat de la un singur pasager cu Covid?: 700 pasageri.

    3. Ai imbratisa chiar acum pe cineva drag in public. Sa speram ca nu ai capatat virusul cu cateva zile inainte, in asa fel incat sa nu stii, iar apoi sa il dai mai departe si sa il omori pe cel pe care l-ai imbratisat. In orice caz, daca insisti in continuare, te invitam la o sectie de terapie intensiva sa imbratisezi toti bolnavii de Covid 19 de acolo. Evident, conform principiilor tale, nu vei purta nici masca nici manusi. Vei putea ramane in continuare acolo in sectie, garantat vei avea nevoie de asistenta medicala serioasa.

    4. Nu faci vaccinul antigripal si speri in sinea ca iti vor urma exemplul multi din cei 12K de simpatizanti ai postarilor tale. Te-ai gandit ca un procent insemnat al acestora este fie in varsta, fie are o forma de imunodeficienta si imbolnavirea lor de gripa ar putea fi fatala?

    5. Nu mergi la testari pentru ca stii SIGUR ca autoritatile vor manipula rezultatul, te vor declara pozitiv, pentru a mari, cum spui tu, „circul”. Draga Cezar, induci o neincredere acuta in autoritati, care va afecta in mod negativ toata societatea. Noi cercetatorii facem tot posibilul sa influentam autoritatile sa ia deciziile corecte, pe baza a ceea ce am aflat prin cercetarile noastre. Nu ne reuseste intotdeauna, insa a spune ca autoritatile recomanda si asigura testarile doar ca sa faca „circ” inseamna sa desfiintezi intreaga cunoastere medicala si sa invoci o colaborare diabolica intre medici si autoritati. A propos, ti-ai facut vreodata tie sau copiilor tai o antibiograma? Daca da, conform convingerilor tale, ai primit rezultatul pozitiv peste tot (de dragul „circului”)? Cu siguranta insa nu ai acceptat administrarea niciunui antibiotic caci e produs de organizatii”criminale”.

    6. Te speli pe maini pentru ca te-a invatat mama. Corect. Dar ea de ce te-a invatat asa? Pentru a elimina patogenii! Ea stia mai bine decat tine.

    7. Nu vei face niciun vaccin, nici membrilor familiei tale, nici copiilor tai. Sugerezi insa ca nimeni nu ar trebui sa faca, iar asta este EXTREM de periculos. La sugestia ta, colegii nostri din cercetarea medicala specializati pe vaccinuri ar trebui sa renunte la cercetare si sa caute alt job. Dar ce crezi ca se va intampla fara vaccinuri pe lumea asta? Cat crezi ca va dura pana vor reapare epidemiile? Ce le vei spune copiilor tai cand copii lor (nepotii tai) vor muri de o astfel de epidemie, care inainte era stopata ? Stii de exemplu ca variola, tot o boala produsa de un virus (care zici ca nu exista) a omorat doar in secolul XX 300 milioane de oameni? Si stii cum a fost ea eradicata acum 40 de ani? Vei fi surprins: cu ajutorul unui vaccin! Iar tu vrei sa desfiinteze vaccinurile!

    8. Nu crezi ca guvernul si organizatiile internationale „criminale” lucreaza pentru binele tau. Putem sa-ti spunem ca unul din autorii acestui mesaj (Stefan Szedlacsek ) lucreaza intr-un institut de cercetare al Academiei, finantat de guvernul Romaniei. Atat Academia cat si Guvernul Romaniei sunt organizatii criminale? Dai exemplul ca in tarile in care e cel mai mic numar de bolnavi de cornavirus, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) nu are acces. Ne-am uitat si noi pe Wordometer, sa vedem care e tara asta. Am aflat: Saint Pierre Miquelon, o tara cat o comuna mai mare (cam 5000 locuitori) are intr-adevar 1 singur caz pozitiv de Covid 19. Si e drept, nu e in OMS – e normal, apartine de Franta care bineinteles ca e in OMS. Sau poate te referi la Malta, tara din Europa cu cel mai mic numar de Covid 19 pozitivi? Stai linistit, apartine si ea de OMS.

    9. Zici ca virusul nu exista decat in statistici sau la TV sau in informatii. Propun sa facem un experiment atunci; sunt laboratoare in tara care pot purifica virusul SARS-CoV-2. Le platesti reactivii, laboratorul iti va purifica virusul si iti va arata si poza lui electrono-microscopica. Apoi, dupa ce semnezi o declaratie ti se vor injecta virusii (pe care i-ai vazut la microscopul electronic). Apoi vei fi monitorizat ca sa vedem in cat timp vei face simptomele caracteristice ale Covid 19. De acord? Caci daca e asa cum zici, ca virusul e doar in statistici, atunci nu vei face nicio boala, nu-i asa? Chemam si televiziunile ca sa asiste la eveniment, esti de acord?

    10.. „Opreste stirile si incepe cercetarile independente”, asa incurajezi pe cei care te urmaresc pe Facebook.. Ai uitat sa le spui ca, inainte de a incepe cercetarile, urmaritorii tai vor trebui sa faca facultatea de medicina sau biologie, apoi un doctorat de vreo 5 ani si in fine sa dobandeasca o experienta de laborator de inca vreo 5 ani cel putin, pentru a sti cum sa faca cercetarile. Apoi ai uitat sa le spui sa puna cateva milioane de euro deoparte, pentru cheltuielile experimentale in laboratoare. Ai uitat sa le amintesti ca cercetarile dureaza ani de zile, ca au nevoie de echipe de oameni inalt calificati, un efort sustinut si nu in ultimul rand de minti luminate care sa inteleaga rezultatele cercetarilor. Draga Cezar, asa se face o cercetare, ti-o spun doi oameni in domeniu. Cercetarea nu o faci citind cateva articole de pe internet, scrise de oameni incompetenti si inconstienti. Aceea nu este cercetare!

    Si, da, in final ai dreptate Cezar, este mai usor sa iei de-a gata informatiile de la TV decat sa gandesti cu mintea ta educata si formata adecvat. Asta o stie orice cercetator in domeniul medical, care gandeste cu mintea luni zeci de ani pentru a aduce apoi catre ceilalti rezultatele cercetarilor sale. Lumea pe care o propui cititorilor tai, una lipsita de cercetare si cercetatori, si pare-se si lipsita de doctori, una fara vaccinuri, fara medicamente (caci sunt produse de „organizatiile criminale” ale Big Pharma), te rog sa ne crezi ca este o lume sumbra pe care nu credem ca o poti dori in mod sincer pentru copiii, prietenii si cititorii tai.

    Semnat de doi cercetatori: Cristian Presura si Stefan Szedlacsek „

    10
    • raspuns ptr cei doi cercetatori:

      Faptul ca aveti multe realizari unul in fizica si altul in genetica….nu inseamna ca stiti virusologie de ex…sau poate ati uitat-o ca multi alti medici si farmacisti…frica te poate face sa uiti masiv…..

      Da, si eu recomand sa se uite lumea mai putin la tv…….si nu …nu le trebuie sa aiba oamenii doctorate …ci doar bun simt sa deceleze informatiile……

      Altfel, cu toate ca lucrati la Academie….exista sanse sa suferiti de dementa digitala…..adica sa nu puteti obtine un rezultat chiar daca aveti datele.

      Pe mine nu ma mai impresioneaza cei care baga frica in oameni…am observat stimati cercetatori ca aparati OMS dar uitati sau va faceti ca uitati (orbiti de numele pompos OMS) ca ei au facut greseli masive in tari africane …sau poate uitati D-lor de alte boli mai grave si cu nevele de viremie mai mari decat „noul CoviD” cum ar fi Ebola…..cu rata de mortatlitate de 40 la suta…si nu tin minte sa va fi agitat….
      Si dlor cercetatori …poate ne explicati de la nivelul academic al dvs oare unde putem gasi Euthyrox si Insuline …ca poate decesele survin si din faptul ca oamenii nu au acces la medicatie ptr bolile cronice……si decesul lor este trtecut relaxat la Covid 19 …ptr a va putea justifica voi statisticele…
      Era o intrebare ptr un prieten…..

      3
      • @radu,
        Spune-ne și nouă, celor care nu urmărim curent activitatea OMS, cîteva dintre greșelile lor „masive” în Africa.

        Despre restul ciorbei de idei fără legătură cu scrisoarea celor doi nu este mare lucru de spus.

        3
      • Ce treabă are lipsa acelor medicamente cu activitatea celor doi?
        „Prietenul” ala are un handicap major și tu îl ajuți, sau

        Pentru aia cu demența digitală primești 10 jetoane de cola aruncabile, e a doua oară când pui acest „diagnostic”, mărite doctor în demente digitale.

        …nu părăsiți salonul!

        1
      • Euthyrox nu se gaseste pentru ca …..este prea ieftin. Magarii din companiile mari vor sa promoveze produse cu pret mare pentru ca zic ei din cele ieftine nu prea iese profit.

        1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *