O strategie europeană care merge dincolo de NATO? NU! NU! NU!

Prinși în vârtejul campaniei anti-Brexit și al furiei generate de referendum-ul britanic la Bruxelles și în capitalele europene, a trecut aproape neobservat un document propus de „șefa diplomației europene” Federica Mogherini, vizând „o nouă strategie globală privind politica externă și de securitate a UE” care conține câteva lucruri absolut inacceptabile pentru România.

Prima și cea mai gravă asumpție a documentului este că „Uniunea Europeană și Rusia sunt interdependente”, după care se cere „o abordare unitară și consistentă” față de „provocarea strategică” pe care o reprezintă Rusia. Scuze, dar, NU! Nu poți cere o „abordare unitară și consistentă” pe baza pretinsei „interdependențe”, pentru că nu există nici o interdependență. NU există o relație simbiotică între Europa și Rusia în care bunăstarea uneia o asigură pe a celeilalte și nu există sau nu ar trebui să existe nici o condiționare politică, economică sau militară reciprocă în care UE și Rusia să fie atât de interrelaționate încât să fie „interdependente”. Uniunea Europeană este suficient de bogată și de puternică încât să stabilească STANDARDE de comportament politic și economic pe care să LE IMPUNĂ Rusiei. Ar trebui să fie responsabilitatea Moscovei să respecte sau nu aceste standarde sub toate sancțiunile care decurg de aici. Nu poți garanta securitatea Statelor Baltice, a Poloniei și României dacă nu pretinzi Rusiei să respecte măcar legislația internațională. Deci, în nici un caz interdependență. În acest context, „abordarea unitară” nu înseamnă nimic altceva decât ca statele membre de pe așa numitul flanc estic să îmbrățișeze fără să crâcnească poziția franco-germano-italiană că, în virtutea „interdependenței” trebuie să se adapteze la agresivitatea și influența ruse. Încă o dată, NU!

În al doilea rând, strategia cere o armată europeană comună, sau, în termenii bruxellezei fără sens, o „cooperare structurată” în domeniul militar, ceea ce înseamnă punerea la comun, de către statele membre a resurselor militare, forțelor armate dar și a „puterii de decizie”, după cum se arată într-un white paper german ce urmează să fie publicat în iulie și a ajuns în posesia celor de la Financial Times. Cooperare structurată dar în realitate o armată europeană, cu comandament unic, care cu siguranță nu se va afla la București sau Varșovia și dotată cu armament strict din producția europeană. Din nou, NU! Care poate fi rostul unei armate europene, când armata germană refuză să ia parte la misiuni de luptă în Afganistan sau oriunde în afara țării și participă la exerciții militare cu puști de lemn, iar armata franceză rămâne fără muniție după câteva săptămâni de campanie în Libia? Care poate fi rostul unei armate europene unificate când aproape toate țările europene, cu vreo două sau trei excepții – dintre care una este Marea Britanie – nu pot sau nu vor să aloce cei 2% din PIB promiși pentru apărarea comună în cadrul NATO. Cine și cum o să suporte cheltuielile suplimentare pentru „armata comună”? Răspunsul este absolut nimeni, iar resursele, atâtea câte sunt vor fi luate de la NATO pentru că altă structură de apărare nu există. În esență, „armata comună” nu ar face decât să paraziteze NATO și să slăbească o structură de securitate cu eficiență dovedită, cu o aventură franco-germano-italiană care nu garantează securitatea nimănui. Deci, răspunsul României ar trebui să fie NU! România poate participa la proiectele de apărare europeană, dar numai dacă se fac în cadrul NATO, nu pe seamna NATO și nu la concurență cu NATO.

În al treilea rând, potrivit strategiei doamnei Mogherini, Europa trebuie să fie capabilă „să își dezvolte propria autonomie militară și să meargă dincolo de NATO”. Indiferent de modul în care este frazată această propunere, ea nu are decât un singur scop: Să scoată Statele Unite – și acum, Marea Britanie – din arhitectura de securitate europeană. Adică să refuze un rol semnificativ puterilor care au salvat Europa de nazism și comunism și au configurat Europa postbelică democratică și pașnică. Imaginați-vă cum se va sfârși asta, în contextul afirmării „interdependenței” de Rusia”! România, alături de Polonia și țările baltice nu pot accepta o autonomie militară care merge dincolo de NATO, adică dincolo de Statele Unite, pentru că este în interesul fundamental al României ca Statele Unite să rămână principala putere europeană și principalul garant al securității europene.

Răspunsul ferm al României față de propunerile doamnei Mogherini ar trebui să fie NU! NU! NU!, la fel ca cel al doamnei Thatcher.

Cristian Câmpeanu – România liberă

147 de comentarii:

  1. În general, nu trebuie sà dai vrabia din mânà pentru cioara de pa gard.

    În principiu si în teorie, d-na Mogherini are dreptate. N-as da decât un citat dintr-un site britanic:
    „The white paper adds: „While NATO exists to defend its members — most of which are European — from external attack, Europeans must be better equipped, trained and organised to contribute decisively to such collective efforts, as well as to act autonomously if and when necessary.

    „A more credible European defense is essential also for the sake of a healthy transatlantic partnership with the United States.”
    http://www.express.co.uk/news/world/684549/EU-cannot-rely-NATO-needs-new-defence-policy-chief
    Care-i problema atunci ?

    Documentul criticat în articolul românesc este voluminos, nu l-am citit în întregime (de încàrcat în PDF, în stânga jos a ferestrei):
    https://europa.eu/globalstrategy/en/global-strategy-foreign-and-security-policy-european-union

    Relatiile cu Rusia trebuiesc si ele abordate inteligent. Francezii spun cà portavionul lor reprezintà 50.000 de tone de diplomatie.

    Actualmente apartenenta la NATO dà o umbrelà de sigurantà României. Dar este la bunul plac al SUA, care pot sà-si schimbe pàrerea si atitudinea (vàzut istoria) iar interesele SUA pot sà nu coincidà cu cele ale românilor sau a europenilor, în general.

    Interventiile SUA în Afganistan, Irak (al doilea ràzboi), Libia, au fost dezastroase pentru securitatea europeanà.

    Un studiu aprofundat al posibilitàtilor militare europene nu este de înlàturat.

    • Sunt 3 puteri intr-o democratie, insa mUE are 7 institutii centrale. 🙂

      Iar daca e sa creezi Armata Europeana, atunci NATO chiar nu-si mai are rostul (pe care l-a indeplinit dupa WWII, acela de a mentine pacea in Europa, desi dupa votul cu Brexitul, Holland a inceput imediat sa debiteze cu „fear mongering” terorism-terorism-terorism in timp ce Merkel era deja in Zona Crepusculara debitand ca mUE a asigurat linistea pe continent pana in acel moment…hahahaha!

    • Hai sa fim seriosi… facea tuta aia de capul ei un asa proiect? Ea doar il expune si expune si grupul de interese! Si daca te uiti in spatele grupului…si apoi te uiti mai bine o sa vezi doar interese de natura economica si nici urma de umanitarism! I O doare pe ea in qor de Romania sau Polonia! Banu sa merge!
      Si sa nu uitam si de dorinta nestinsa a marelui frate de la rasarit sa devina frate cu totii , de la Ulan Bator pana la Paris!

    • domnu de la nkvd va cauta acasa..

    • MirceaS. Ce sa vad in istorie?! Cand, vreodata SUA nu si-au respectat acordurile (militare)? Cand s-a intamplat ca Washingtonul sa nu fie credibil pe zona de securitate?1
      Dar Franta si Germania „s-a mai intamplat”, iar daca cele doua vor sa fie credibile apai sa duca o politica dedicata UE nu lor insale. Americanii nu vand arme rusilor, italienii, francezii si germani vand…
      Cand Georgia si Rusia s-au incaierat, doar americanii si-au trimis navele de razboi spre Tiblisi…
      Niciodata nu voi avea incredere intr-o trilaterala Paris-Berlin-Roma, cand absolut toata lumea stie ca toate cele trei capitale sunt macar amice cu Rusia si nu cu noi.

      • @George
        – Retragerea americanà din Vietnamul de Sud
        – Miscàrile din Iran, cu abandonarea sahului.
        – Trecerea Irakului din postul de aliat impotriva Iranului, la dusmanul de doborât dupà invazia Kuweitului (invazie cu perceptia unui „ràu” semnal de aprobare sau cel putin de indiferentà din partea SUA).

        SUA sunt foarte credibili în privinta securitàtii. Dar numai dacà va coincide cu interesele lor. Navele de ràzboi „spre Tibilissi” a fost o gesticulatie care nu a influentat nimic deznodàmântul ràzboiului.

        • Erau Vietnamul de Sud sau Iranul membrii NATO?! Daca SUA nu erau credibile astazi UE nu mai exista si nici democratia vestica.
          Sa nu confundam politica de prin bantustane cu Alianta!
          Navele spre Tiblisi au arata ca DOAR SUA are tupeul si forta sa faca asa ceva. Liderii europeni stateau la vrajeala cu Putin si faceau turnee, americanii si-au trimis navele de razboi, desi ivanii se tot infoiau in largul Georgiei ca „scufunda orice”. Ei, uite ca americanii le-au aratat degetul si au trecut lejer. Arata ce inseamna (in limbaj diplomatic) o putere militara.

  2. Mah fratilor,strategia de aparare pusa la punct de doamna Mogherini nu este nici impotriva nici pro NATO sau Rusia nu este nici macar pro Europa.
    Ea este orientata imporiva conducatorilor altor PLANETE!!!..care ne observa de departe!!!..sau ca sa l citez mai precis pe Juncker:„dirigeants d autre planets…qui nous observe de loin sont inquietes„…

    https://www.youtube.com/watch?v=id7ra8fQnGI

    ..video ul este absolut orginal,aici poate fi vizionat pe pagina de facebook a EU:

    https://www.facebook.com/UEenFrance/videos/1060036104072714/

    observati ca Mogherini il urmareste cu sporita atentie pe Juncker punand probabil la cale o alianta Ruso- Europeana care sa actioneze cu putere neo proletara impotriva evetualilor„omuleti verzi„mentonati de acest adevarat Dorel al politicii europene pe nume Jean Claude Junckers….

    e groasa rau fratilor…doar lui Mogherinii ii place….

  3. O armata europeana e benefica ….. exclusiv Rusiei….Pai atunci eu zic sa iesim din armata europeana, visul umed a lui Mogherini, si sa devenim parte a US Army.
    Eu nu am nevoie de ideile crete ale italiencei….daca ea vrea sa-l serveasca pe Putin nu are decat sa spuna….pe fata….
    Armata Europeana nu exista….

  4. Hai ca incepe sa se vada ce doreste de fapt Bruxelles, si o fac pe repede inainte, pana sa se dezmeticeasca fraierii.
    Au prins viteza dupa referendumul britanic.

    Romania, cel putin, ar trebui sa le transmita clar : uniune economica DA, federatie NU!!

    Chiar as fi curios ce poate sa spuna sau sa impuna Bruxelles unui stat care zice NU hotarat la asa ceva…..il va da afara din mUE!???
    Va impune sanctiuni economice?!!!
    Va limita libertatea de miscare a cetatenilor acelui stat?!!

    Oricare din lucrurile de mai sus inseamna adio UE , deoarece va incepe sa arate a URSS, nu ca nu ar arata deja, intr-o varianta mai soft si cica si democrata pe deasupra.
    Parerea mea.

    • @dan. Uniune economica da, federatie nu! Apai sa-mi explici si mie cum ar putea sa functioneze o „uniune economica” reala, fara o federalizare?! Cum poti avea o uniune economica fara o politica fiscala unitara, fara o politie de frontiera comuna?!
      Cum poti avea o UE cu adevarat democratica fara alegeri libere pentru un guvern european, fara federalizare politica si economica? Cum va avea vreodata Bucurestiul un cuvant de spus fara alegeri pe intreg cuprinsul UE, alegeri in care votul unui roman sa fie egal cu cel al unui german/finlandez/francez/italian?1
      Se plange lumea ca functionari europeni – nealesi de nimeni – fac politica UE. Ok, pai atunci hai sa-i alegem, ca in orice tara democratica, prin vot direct pt parlamentul UE, cu partide europene care sa aiba filiale in absolut toate tarile membre.

      • Uniune economica = libera circulatie a oamenilor si a marfurilor.

      • A zis @LionHeart mai devreme,
        Libera circulatie a marfurilor si persoanelor,
        Cu nivelarea reglementarilor fiscale si altele asemenea lor, de preferat treptat, dupa acele calendare celebre.
        Frontierele UE , apararea lor mai bine zis, se poate finanta/sprijini cu oameni ,echipamente punctual, in caz de nevoie prin proceduri gandite in prealabil, exemplul valului de refugiati din Italia, Grecia.
        Comisarii europeni ar trebui sa aiba doar rolul de a urmari implementarea acordurilor intre statele UE, sprijini preluare de propuneri / sugestii de a simplifica si eficientiza proceduri. Ii vad mai mult pe pozitia de a implementa programe comune, decat aceea de comisar sovietic.
        Sa fiu iertat, dar cedarea autoritatii unui stat in ceea ce priveste apararea, politica externa, frontiera, as dori sa ramana asa cum e acum.
        Daca s-ar fi dorit integrare pe bune a statelor din estul europei nu s-ar fi panicat cu mesaje de genul „vin romanii, vin polonezii” si mai apoi”lasa-ti arabii sa vina la mine” a lui Merkel, cu pumnul in gura de rigoare. Vezi cote de refugiati, negociri separate pt pretul gazelor, banii rusilor nu au miros cand e vorba de marii EU.
        Asta e ,m-ai prins vav de structuri suprastatale gen federatie, sunt eurosceptic.
        UE ar mai trebui sa ramana ceva timp, destul de mult dupa mune, doar un spatiu de libera circulatie a marfurilor si a persoanelor. Si NATO sa isi vada in continuare de treaba.

    • Gogu' de la cazane

      SUE = Sovietele Unite ale Europei

      @George GMT -si acum alegem prin vot direct parlamentarii UE, si acum ei fac parte din grupuri de partide parlamentare care se pot transforma in partide europene si pe care ii doare si acum in cUE de alegatori (cel putin la noi). Iar functionarii din Comisia si Consiliul Europei raman la fel de nealesi si cu aceleasi puteri dominatoare. Explica-mi si mie de ce acum nu este egal votul meu de roman cu al neamtului si cum devine el egal prin federalizare? (te rog, fara mantre si lozinci).
      Sunt uimit sa constat cat esti de incantat de acest mare Colhoz europen, de fapt un Sovhoz pentru cei mari din zona Euro si un Colhoz mai mititel pentru cei mici din zona Euro si pentru cei care nu sunt in zona Euro.
      Uniunea economica a functionat relativ bine pana la introducerea Euro. CEE – Comunitatea Economica Europeana iti aminteste de ceva? Exact asa se numea UE inainte sa devina UE. Si parca mergea binisor. Si a aparut al 4-lea Reich si s-a kkt incet totul.
      Genosse (tovarasa) Merkel a fost membra a Ministerului Propagandei, sectia Kultur in DDR. Ne mai amintim cu ce se ocupa aceasta sectie in komunismus? Cumva cu cenzura si crearea omului nou de tip tovaras? Ceva asemanari ?
      Se incearca sa ni se vanda o dictatura comunistoida cu fata democratica (comunismul cu fata umana a lui Ilici) de inspiratie Marxista (dar fara Lenin, ca nu era etnic german) si cu un fel de economie de piata centralizata, in Germania.

      „… si sa ne pazeasca de cel rau… Amin!”

  5. nu le place cu SUA’n coaste..

  6. Daca lucrurile merg in directia aceasta a ‘cooperarii’ cu Rusia, ne putem astepta in viitor ca Rusia sa fie inclusa in UE dar mai degraba procesul ar fi defapt invers.

  7. Daca lucrurile merg in aceasta directie – a cooperarii cu Rusia a celor „mari”, in dauna Estului, atunci UE se va rupe, daca nu juridic atunci macar de facto…
    Pe de alta parte ziaristul face o confuzie si anume sustine ca daca tarile UE ar aloca resurse militare catre o eventuala armata UE atunci aceste resurse vor fi luate de la NATO, lucru neadevarat.
    Tarile membre NATO nu pun la dispozitia Aliantei anumite reurse ci intreaga lor capacitate militara si economica, in caz de conflict. In caz de conflict „armata europeana” va intra in subordinea NATO.
    Cel mai probabil o armata europeana nu se va concretiza din motive de bani si comanda, cel mult vreo forta de interventie rapida, rahitica si cu resurse alocate doar pe hartie, pt ca nici Italia, nici Franta si nici Germania nu au veleitati de lider militar, nici una dintre ele nu va prelua rolul SUA (bani multi, tehnica de lupta serioasa, etc).
    Pe de alta parte tarile UE membre NATO sunt de facto dependente de infrastructura militara americana.

    • Gogu' de la cazane

      Nu te lua dupa aparente! Nu subestima dorinta bine ascunsa a Germaniei, dar si a Frantei, de a conduce si domina.
      Aceasta armata europeana (plus serviciile de informatii unite) imi face impresia (dupa cum este formulat textul lui Mogherini) ca vor avea mai putin rolul de aparare externa ci mai degraba rolul de a pune bocancul in gura celor care maraie sau au tendinta la revolta. Probail ca un viitor exit sa nu mai fie posibil (poate mai putin pt. noi si Bulgari).

  8. O alta stire a trecut neobservata: formarea unei politii de frontiera europeana, politie in cadrul careia sa participe toti membrii UE.
    Dpmdv o idee buna, normala si care trebuia de mult implementata de mult si care va duce la eradicarea coruptiei din cadrul politiei de frontiera din tarile de granita ale Uniunii..
    Una peste alta europenii nu au alta varianta daca vor sa mai conteze si in viitorul secol. Trebuie sa tragem cu dintii sa cream o UE cat mai normala, o UE unde Germania si Franta sa poata fi tinute in frau de restul membrilor, adica o federatie politic si economica reala.

    Tot asa cum in SUA Texasul si California (doua dintre cele mai bogate si puternice state din cadrul USA), nu fac ce vor ele ci fac ce vrea Washingtonul.

    • Ghita Bizonu'

      Comparatie gresita….
      Texasul hai mai merge .. Fort Alamo, Revolutia Texana, Steaua Singuratica
      Da California ?

      Si cine sa tina in frau Germania si Franta?! Olanda? Belgia? Dania?!
      hai pe bune … istoria „europeana” a inceput de la partajarea Imperiului Carolongian intre Franta si ce va deveni Germnaia.

      • Nu-i deloc gresita, eu ma refeream la forta economica a celor doua state. Ce-are a face Fort Alamo cu ziua de azi?!

        • Ghita Bizonu'

          Identitate. Sa nu imi zici ca nu ai citit articolul lui Wandoo..

          Adica mai pe slau : la o adica Texasul are ceva sanse la o existenta independenta. Da nu si California .. care cat o fi era de bogata, cu economia tare … are lipsa de un mit fondator…. Unele lucuri nu se cumpara cu bani …

          • balint stefan

            Nene Ghita, miturile se creeaza.

          • Mai este o diferenta aici. Texas si California sunt 2 dintre cele mai bogate state ale SUA. Acu vreo 3 ani Texas nu a fost de acord cu un element din politica externa (nu-mi mai amintesc detalii) si au ‘amenintat’ ca ei pot sa traiasca foarte bine si in afara SUA. Atunci a aparut informatia ca aprox. 40% din productia de petrol a SUA vine din Texas.

  9. la multi ani aliatului nostru principal !!!
    http://youtu.be/Z_DPWJy4xcU
    …o dedicatie pentru olanda,germania,franta ,italia si bineinteles pentru domnul@mirceas.

    • …as mai avea niste „dedicatii”pe teava dar daca am fost pus la cutie pentru cateva ironii neintelese doar imi pot imagina cat as sta in seif daca scriu ceva mai contondent .
      ps.decat melci si broaste de dragul sofisticelii prefer un steak medium si un burger bine facut

      • Ca si în geostrategie, vehiculezi si niste sabloane gastronomice anglo-saxone.

        Melci de Burgundia mànânc poate de douà-trei ori pe an, iar rarele dàti când am mâncat coapse de broaste au fost în restaurante chinezesti. Practic, nu am gàsit în nici-un restaurant francez în care am mâncat (si am fost în mii din ele, defectul meu sà sparg banii în gastronomie, de la restaurante pentru camionagii (routiers) pânà la „înstelatele” din ghidul Michelin).

  10. Ati auzit ce a „balmajit” Ucraina? Ca cica in 10 ani va adera la UE.

    • hahaha ce gluma buna :)))))))

    • Asta au mai spus-o si inainte sa intram noi in UE (ba chiar, ca vor intra inaintea noastra), au spus-o si in 2007 cand am intrat noi, si au mai spus-o si prin 2008, 2010 etc…

      Astfel de declaratii tampite facute de tari gen Ucraina, Ungaria (cu minoritatile ei eterne), Serbia (auto-intitulata putere regionala de 20 de ani), Bulgaria (care in opinia ei e vesnic cu mult inaintea noastra) trebuiesc privite si prin prisma istoriei, adica nu e prima si nu va fi nici ultima oara cand toti tonomacii astia fac declaratii care nu valoreaza nici cat o guma Turbo.

      Pacat ca exista prea multi prosti pe lumea asta, in principiu din tara de unde vine declaratia, care pun botu’ in mod constant la asemenea tampenii. Si daca li se spune sau li se promite ceva 30 de ani la rand si nici vorba sa se intample, ba chiar invers, in al 31-lea an tot se vor gasi nenumarati exaltati in care sa salte nationalismu’ cand vor auzi, din nou, aceleasi declaratii.

      Pentru ca unii (sarbi, unguri, bulgari, ucrainieni, albanezi) atata au, un steag si foarte multa mandrie… altceva, nix !

  11. https://en.wikipedia.org/wiki/Federica_Mogherini
    A member of the Italian Communist Youth Federation from 1988, in 1996 Mogherini joined the Youth Left after the dissolution of the Italian Communist Party and its transformation into a social democratic party.

    Relations with Russia
    In January 2015, Mogherini circulated a discussion paper among EU foreign ministers exploring a potential rapprochement with Russia, including a pathway to ease some economic sanctions against the country during the Ukraine crisis and opening dialogue on a range of topics such as visas and energy policy; the proposal drew a harsh response from the United Kingdom, Poland and other Member States as the fighting intensified in eastern Ukraine.

    • Provenind din randurile tineretului comunist italian, tanti Mogherini a mai avut initiative pro-ruse, cautand cai sa le reduca sanctiunile!
      Induiosator cata dragoste pentru Moscova!

      • Daca Mogherini ar petrece ceva timp (de buna voie) cu o banda de cazaci, poate dupa aceea si-ar schimba optica.

      • Cum naiba mai puneți problema când știți cine sunt italienii de fapt , încearcă sa rupă ai ei o bucățică din ce a mai rămas , Cum putem avea încredere în femeie italianca adepta sexului în alt orificiu decât cel normal , cine este de fapt Mogherini? ! Un fel de Udrea a italienilor , o urlatoare ..

    • Gogu' de la cazane

      Ia de te uita! O colega tovarasa a Genosse (tovarasa) Merkel! Cine se aseamana se aduna! Hai cine se mai inscrie? Ca n-or fi doar astea!

  12. Reusita acestui plan depinde de directie pe care o sa o ia SUA dupa alegeri. Daca ramane pe pozitii, planul este cu slabe sanse de punere in practica, daca americanii insa se retrag spre o zona de neutralitate si asteptare… planul poate sa fie unica varianta pentru o tara ca a noastra, fara mare lucru in batatura…speranta ar muri ultima in acest caz. Daca ar fi sa incerce ceva cat de cat logic, mai repede ar face o forta de ordine cu scopul direct de a apara frontierele de noile valuri de emigranti, incat sa evite intrarea acestora intr-un mod complet necontrolat… o forta care sa aibe poate si sarcina sa stabilizeze tarmurile libiene… Obiectivele astea sa fie un fel de exemene care sa dovedeasca capacitatea de actiune pe teren a europenilor. Pentru ca daca acest plan este iar o noua cosbtructie europeana clasica birocratica ca sa ii lege pe toti de maini si de picioare, nu am facut absolut nimic.

  13. Pe francezi, germani si italieni te poti baza pentru sigurnta tarii :)))
    Daca nu eram deja in UE astia ne-ar fi dat pentru un pret mai ieftin la gaze pe mana rusilor….

    Si in plus nu inteleg, cum se poate ca neo-comunisti astia care le creste pulsul cand apare tatuca Putin pe sticla…au o asa mare putere de decizie….
    Ehm…liberalii… un fel de idioti utili 🙂

  14. Scuze Razvan, dar privind intr-o indepartata perspectiva idilica, nu pot sa nu fiu de acord cu o armata europeana.

    Sunt convins ca oamenii de viziune care si-au imaginat uniunea europeana aveau si imaginea unei forte armate comune in gand, la fel ca si una financiara etc. O federatie de state natiuni.

    Bine, ca momentan nu stam tocmai pe roze este o alta discutie, iar argumentele aduse de tine („nu există nici o interdependență”) vizeaza exclusiv prezentul.

    • Pai si eu sunt impotriva unei armate europene?

      Problema sta in creier, nu in sabie.

      Daca istoria in viitor le va da dreptate federalistilor „in dauna” statelor natiune si UE va deveni o federatie inchegata, de succes, da, va avea nevoie si de un brat armat.

      Si asta trebuie constituit pe baza NATO (transferand lantul de comanda de la statele UE la una centrala europeana, care apoi aceasta sa fie…hehehe…”interdependenta” cu alde SUA, Canada, UK, Norvegia si Turcia in cadrul NATO).
      ____________

      Acum, in privinta „interdependentei” UE cu Rusia…hahaha! Sa fim seriosi, ce puii mei „ofera” Rusia? Ca ideologie, valori civilizatoare….nimic! Crestinismul, familia? Vrajeli!..tariste, comuniste, putiniste, aceleasi mentalitati/scop, doar vrajelile s-au schimbat! Trotkistii si maoistii din mUE nu dau 2 bani pe asa ceva, din contra, detesta clar aceste „din urma” valori „regasite” ale Rusiei (pe care nici politicienii rusi/nomenclatura nu le respecta) ei, vest europenii de stanga, sunt flower power-new age-homosexual and shit! Right?
      Si atunci?
      Ce se ascunde aici?

      Pai gandeste-te la Ucraina.
      Rusia a fost prin tratat garantul statului ucrainean si…a atacat-o!
      Ce au facut marii Germania si Franta in aceasta situatie? Mai ca nu stiau si inca nu stiu pe unde sa scoata camasa! Si totusi sanctiunile persista in ciuda „afinitatilor” multor politicieni din mUE pentru Rusia! De ce?

      Pentru ca UE are in statele sale – mai ales vestice – o cultura de baza a respectarii contractelor (lege, vot, taxe) ce stau la baza civilizatiei. Au experienta mai recenta a Iugoslaviei, dar mai ales UE s-a format din cenusa WWI si mai ales WWII! Asa ca vesticii, in ciuda unei obsesii bolnavicioase infantile pentru Rusia, nu pot structural/in spirit sa treaca peste ideea de a semna ceva si a face altceva! Asta ducand la modificari teritoriale prin pur si simplu anarhie. In WWII Franta a fost rupta intre regimul de la Vichy si partizani, iar Germania, Dzeule, Germania!..a suferit zeci de ani consecintele prin ruptura teritoriala pana sa reuseasca Reunificarea (de plati nu mai vorbesc, atat financiare dar mai ales sociale, care i-au modelat gandirea in privinta altor natiuni-cetateni-imigranti din propriul teritoriu)…deci nu-si poate nega propria istorie, intr-atat incat sa permita Rusiei toate porcariile!

      Asa ca ce „interdependenta” sa existe intre UE si Rusia? Una cu peste 500 milioane de cetateni (450 dupa Brexit) si cealalta, o hoarda din Estul Salbatic Indepartat de 140 de milioane, de 3 ori mai putini?!?

      UE n-are bre, nevoie, de lectii de la Rusia sub absolut nici un aspect, in nici o problema!
      Tevile nu-s de ajuns!

  15. Off topic
    http://govnet.ro/Politics/Dacian-Eagle-military-exercise-gathers-over-600-Romanian-and-US-troops-in-Campia-Turzii

    Lumea isi vede de treaba

    Intrebarea care se naste(data fiind locatia din anunt) este daca au terminat de modernizat aerodromul de la Cimpia Turzii?

    Stie cineva mai multe ?

    • E din 2015… le-am vazut anul trecut

      • @sorin2 : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1242939045717900.1073741885.967217806623360&type=3 va fi si anul asta… atata ca nu cred ca o sa le vedem la miting

        • https://mobile.facebook.com/?_rdr
          Si confirmarea reintoarcerii de pe pagina de db a Bazi 95

          • fb-scuze…
            Deci vom avea miting ….

          • „Baza 95 Aeriană Bacău
            4 hours ago
            Relocare MIG-uri 21 Lancer
            Relocarea aeronavelor MIG 21 Lancer ale Bazei 71 Aeriană, de la Baza 95 Aeriană Bacău înapoi pe aerodromul de la Câmpia Turzii.”

            Aveti dreptate, daca azi le muta inapoi. Ce repede s-au miscat… am auzit eu ca in iulie noua pista va fi gata, dar zvonurile astea le plasez mereu in categoria „pana nu vad, nu cred”.

            Stiti insa ce e cu adevarat interesant? Ca oficialii au spus ca dureaza 1 an, ba 2 ani, ba 3 ani de zile o lucrare de genul asta, Dusa a si raspuns enervat unui reporter care a intrebat de ce asa mult: „pentru ca atata dureaza !!!”, insa la Campia Turzii au putut s-o faca mult mai repede…

            Si pista asfaltata de la Iasi au terminat-o foarte repede considerand termenele romanesti de lucru… vedeti, cand se vrea cu adevarat – se poate !

            Sau mai corect spus, cand preseaza americanii – se poate !

            • Cu pressing-ul american nu pot sa va dau decat mare dreptate….as vrea sa fie pressing-ul asta in cat mai multe domenii(militare si civile)

            • noa bun, inseamna ca ori in 17 ori in 24 merem la miting 😀

            • Au făcut o repede pentru ca nu a fost presiunea zonei București , au fost oameni harnici firme de încredere cu supraveghere de ardeal ( câmpia turzi)

              • aceeasi oameni harnici care arunca gunoiul in castrul din turda sau care au luat pietre de acolo sa si le puna in temelia casei????(sa nu zici ca vin bucurestenii sau moldovenii cu gunoiul in tren ori sa care pietre)

                • care gunoi? eu ma plimb destul de des pe acolo si nu e gunoi. mai demult era, e drept. in ce priveste pietrele de acolo, marea majoritate au fost luate pe timpul comunistilor. ca pe aia ii interesa productia agricola la hotar. si si mai multe au fost luate de stapanirea austro-ungara, cred ca tot centrul vechi e facut cu piatra de la castru… asa ca sa nu ne agitam… prea tare…

                  ca tot veni vorba, cei de la Muzeul de Istorie din Turda, au vrut sa faca un proiect mare finantat de mUE, dar probabil ca oamenii nu au stiut sa dea spaga unde trebuie si li s-au pus bete in roate si s-a dus dracului toata treaba. Sper sa se faca totusi ceva, ca e pacat…

              • yeah right ! ?

              • NU ma enerveaza NIMIC mai mult decat regionalismle astea …. Sunt din Cluj si iti pot spune FOARTE multe de cat de harnici sunt oamnii de pe aici…fix atat de harnici cat sunt cei din Oltenia s.a.m.d.
                Daca este o chestie care sa dezbine cu adevarat apoi ea e exact pe asemenea criterii-unii sunt mai destepti/harnici/civilizati decat altii pe criterii geografice….
                Aropos…stii cati ardeleni sunt in Bucuresti(traiesc si muncesc acolo de vreo 2 generatii?)
                Si mai sti care este orasul cu cel mai mare numar de romani de etnie maghiara? E FIX Bucurestiul….

  16. Dupa Brexit, declaratiile liderilor de la Paris si Berlin au indicat dorinta puternica de relua proiectul european, blocat, ca intotdeauna de UK.
    Formarea unui super-stat european prinde contur din in ce mai mult, iar Mogherini nu face altceva decat sa completeze noua idee de reformare a UE.
    Normal, „moftangiul roman” a sarit ca ars: NU-NU-NU.
    Dar, s-a gandit el daca in constructia noului super-stat, Romania VA FI INVITATA ? 🙂
    Este extrem de posibil ca sa ramanem pe dinafara, asa incat supararile noastre nu-si mai au sens.
    Deoarece n-o sa ne intrebe nimeni daca suntem de acord, sau nu.
    PS Ceea ce spun aici este urmare a unui articol din „Le Figaro”.

  17. -Romania poate sa spuna NU NU NU. Dar Franta si Germania oricum vor merge inainte cu proiectul si isi vor adanci singure integrarea alaturi de cei care vor sa participe la el. Dupa unii, noi trebuie sa fim contra Frantei si Germaniei si sa ne apropiem de Grupul de la Visegrad! Adica de conu Orban Victorel. Bravo. Singurul lucru care atenueaza din iresponsabilitatea unei astfel de politici e accentul pus pe parteneriatul cu SUA. Dar e unul Trump in alegeri care zice ca NATO e depasit si ca vrea o acomodare cu Rusia. Asa ca parerea mea sa nu ne grabim cu politica asta Visegradeana.

  18. Ce mama naibi au ăștia de la UE în cap? Ei nu înțeleg teama viscerală a fostelor țări dominate de ruși. N-au trăit nebunia și nici nu vor să o înțeleagă de la ceilalți. Nu văd decât gaze și materii prime din Rusia indiferent pe cine sacrifică.
    Noi suntem fraieri căci decât în UE în asemenea condiții mai bine în ….SUA și gata terminăm cu prostiile.
    Chiar ar fi interesant cu România, Polonia și țările baltice ca state în SUA ce mai zic rușii și europenii.

    • Pai Rusia are ceea ce Germania si Italia nu au: gaze, petrol, metale rare. Asta este suficient pentru ca Berlinul, Roma si Moscova sa faca o alta Axa.

  19. Atitudinile colaborationiste fatise ale „vechii Europe” consterneaza pe „noii…” . Asadar regimul de la Vichi nu a fost chiar un accident, cei ce ne dau azi lectii avand tradarea in sange, se vede treaba.

    Adica noi „noii” sa-i slujim drept paznici si sa-i aparam (poate contrar vointei lor, chiar), ca ei sa-si poata face lejer mendrele homo-necrofile, din spatele noii cortine de alpaca …

    Frumos, n-am ce zice …!.

    • Care mendre homo-necrofile domnule? Iar noi nu putem fi paznicii lor din moment ce armata noastra este slab dotata cu armament si subfinantata. Regimul de la Vichi nu a fost singurul colaborator al nazistilor, mai erau si ceilalti aliati din Axa si Uniunea Sovietica pana in 1941.

    • Sunt povesti care dàinuesc. Maresalul Pétain e victima expiatorie a celor care au pus Franta în situatia de a cere aermistitiul (nu de a capitula cum se spune gresit).

      Cel putin 60.000 de miltari francezi au murit în mai putin de o lunà jumàtate de ràzboi (germanii au avut pierderi echivalente). Eroismul unor unitàti franceze (chiar prima bàtàlie de tancuri din istorie -bàtàlia de la Hannut)-a fost câstigatà de francezi) au permis evacuarea trupelor britanice la Dunquerque (ordinul lui Hitler de a-i menaja pe britanici a contribuit si el, ce-i drept).
      Elevii-ofiteri de la Saumur s-au bàturt înversunat, dupà ce au epuizat munitiile si s-au predat, germanii le-au dat dat onorurile militare.

      Franta a declarat ràzboi Germaniei, nu invers, numai ca sà-si facà datoria fatà de aliatul polonez.

      Armistitiul a fost semnat in conditii favorabile, desi victoria germanà a fost imensà. Mai mult de o treime din Franta si totalitatea imperiului colonial ràmânea sub administratie francezà. Situatie de invidiat fatà de soarta Belgiei, Olandei, Cehoslovaciei, Danemarcei, Norvergiei si mai târziu Iugoslaviei si Greciei.

  20. in alta ordine de idei, un articol cam sumbru in ceea ce priveste relatiile cu SUA:
    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/regimul-iohannis-a-inmla%C8%99tinit-%C8%99i-parteneriatul-strategic-cu-sua/

    cam naspa

    • @raster
      Cred ca exemplul e cam gresit , cel putin plarforma de unde e linkul.
      Acolo daca cumva postezi un coment care contrazice cumva „marii gânditori”, sau exprima o opinie care nu se încadreaza in curentul agreat, nu prea reusesti sa postezi un comentariu, chiar daca limbajul folosit este civilizat si nu lezeaza autorul sau alti comentatori, un lucru de minim bun simț, de altfel.

      Asa ca nu prea pun mare pret pe „emanatiile” celor de pe acolo, cel putin câtiva dintre ei.

    • Corect, administratorii nu aproba decat comentariile aplaudace.

      • @dan/ serios? habar nu am avut… oricum, cica astia astazi s-au intalnit ca sa cada de acord ca da, ne trebe un alt proiect de tara. :))))))))))))) ha ha era sa rad.

        tot in alta ordine de idei… https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1200032733381068&set=a.167286153322403.49266.100001230582208&type=3&theater :)))

        • ???, tare imaginea…..

          De curiozitate, incearca o data sa postezi un coment pe acolo, care sa contrazica opinia exprimata de autorul articolului….
          Cel putin in patru ocazii, ale mele au stat in asteptare pana când adminii au binevoit sa nu le posteze….
          Si cică sunt intelectuali, plecati de ceva ani prin țări cu democratii „bătrâne”….
          „Cuvântul” împreuna cu „opiniile” pe care cei „luminați” vor să le impuna cu pumnul în gura, sunt o armă ce taie adânc, pe nesimțite, parca sub anestezie, dar are totusi doua taisuri….
          Parca cei inteligenti si care vor sa schimbe „inimi si suflete” vin cu rabdare, cu argumente, asculta pe toata lumea, si daca nu reusesc, persevereaza….
          Pe acolo îmi revin amintiri din „23 august”, congresul partidului…. ai prins ideea…

          • @dan/ cred ca stiu despre ce vorbesti, eu scrisesem odata pe romaniacurata la un articol de-a lui gotiu ceva ce nu era politically correct ( pe vremea aceea nu stiam eu ce inseamna si nu stiam nici ce e cu romaniacurata (vba vine)) si am patit la fel… dracu le stie eu in general pe aici comentez si cam atat. uneori pe hotnews ca sa vad cum sar postacii te tur in sus 🙂 oricum nivelul de manipulare si dezinformare e atat de ridicat incat e usor sa cazi in tot felul de capcane. mie blogul asta mi-a deschis ochii un pic.

          • Ghita Bizonu'

            hahahah!
            cum zic pe mine Ernu m-a banat pe Criticatac ptr vesnicie sau ma rog [poa la alegeri ,,,
            Insa la contributori se [pare ca fioecare autor permite comnetariile la articolele lui. Si au devenit cam nervicosi. In gnl mai aproba dpar t cele enconomsitice scrise ca ptr sotii Ceausescu …

  21. balint stefan

    se spune ” NEIN, NEIN, NEIN..!!! „

  22. Nigel Farage si-a dat demisia din fruntea partidului UKIP!!! O dovada in plus (daca mai era cazul) ca politicienii sunt niste escroci ipocriti in (poate) orice tara din lumea acesta ….

    • pai : 1.nevasta-sa e nemtzoaica
      2. aia de la min de externe al germaniei cand s-a anuntzat Brexit s-au dus sa se imbete de fericire ( anunt pe twitter al min de externe parca)
      3. mission accomplished?

      zic numa’…

  23. the game of nations:)

    cine o sa castige?

    well, ala care face aliante. si nu le incalca pana cand nu stie ca si poate sa-si anihileze inamicul.

    maraitul asta la rusia, este cea mai mare tradare care o puteti aduce in contextul dat. dupa brexit. dupa uber ales. si trump 😀

    pana si sultanul a indoit genunchiul.

    trebuie sa fii foarte foarte in filmul tau, in contextul dat, sa continui sa injuri rusia. acum. in contextul asta. cand toti playerii bat cu ea palma. tu sa ramai sa o injuri… nu se va termina bine cu tine.

    am mai vrut sa postez chestia asta. e o chestie care ma framanta pe mine. de ce schimbarea brusca de strategie? de ce au indoit brusc toti genunchiul. ceva s-a schimbat radical. nu e evident pt noi profani, dar ceva s-a schimbat.

    oricum. am fost catalogat rusofil. nu sunt. eu ziceam de la bun inceput sa nu antagonizam un partener cu care mai tarziu s-ar putea sa fie nevoie sa negociem lucruri. daia cand basescu l-a insultat direct pe putin, m-am simtit cum se simti turcii azi. nu era cazul sa antagonizezi un adversar. stia ca esti adversar. cel mai rau lucru e sa-i zici… stii, esti un adversar.

    daca chiar vroiai sa-ti vezi de cetatenii tai, de painea si casa ta, nu iti antagonizezi adversarul. nu ti-o masori cu el. te lupti cu el la sange. aia da. dar nu ai atitudine de winner. nu ii dai peste nas. nu ii spui.

    ASTA e partea unde noi nu picam de acord. basarabia ESTE romania. dar daca intalnesc un rus, nu o sa-i urlu in nas.

    sunt chestii, care romania trebuie sa accepte ca le-a pierdut. tezaurul imi vine in minte. dar sunt alte chestii care romania poate sa le recupereze. cum ar fi basarabia. (dar aici discutia e complicata si tine de urban si mafii si alte chestii decat natii).

    ce e important, in the game of nations, ceilalti clar NU vor sa antagonizeze rusia. noi, NU trebuie sa fim singurii care o facem. nu e despre capitulat. e despre jucat inteligent.

    • Daca Rusia nu vrea sa fie antagonizata de Romania, atunci sa faca bine sa renunte la conceptele de popor moldovenesc si limba moldoveneasca, si sa nu saboteze economia Romaniei.

      • n-am nici un fel de control asupra chestiei asteia. inteleg ca erdogan a incercat sa il sune pe putin dupa incident si putin nu a raspuns. si a tinut coada pe sus pana cand erdogan a indoit complet genunchiul.

        rusia trebuie pacalita cu complimente. suflat cu paiu in cur pana e prea sigura pe ea si nu stie cand ii fuge moldova de sub cur. eu asa as face-o.

        • Nu-ti face iluzii, Romania nu a investit bani multi si resurse pe masura pentru unirea cu R. Moldova. Abia s-au scremut sa faca un gazoduct Iasi-Ungheni, in rest statalistii si mafiotii domina la Chisinau.

        • Ce a facut Romania pe vremea lui Base a fost sa dea semne de pozitionare. iar semnele de pozitionare pro-US nu se dau prin metoda „suflat cu paiu in cur”.

          Asta e o abordare copilaresca. Nu merg lucrurile cu le vezi tu …. Ca sa ii furi Moldova de sub cur trebuie sa faci pasi la nivel de servicii secret. Sa iti pozitionezi oamenii. Tu crezi ca daca le sufli in cur nu observa ??? lol.

          • ma refer la atitudinea lui base. a fost mereu obraznica fata de rusia. ca si cum rusia e copilul mai mic care merita o palma pt ceva ce a facut acum 70 de ani. si de parca era egal cu ala pe care il palmuia.

            cat despre moldova, daca ei vor, si noi vrem, atunci sa se intample. dar primul lucru care imi este CLAR este ca bandele de mafioti care au pus mana pe moldova nu vor sa o imparta cu bandele de mafioti care sunt la bucuresti. si in restul romaniei. nu se … aduna de buna voie. nu se amesteca. nu se vor.

            e irelevant ce vrem noi. nu vreau sa se supere nimeni pe mine. eu nu incerc sa supar pe nimeni.

            nu e o abordare copilareasca. e o abordare pragmatica. bazata pe palme care le iei in teren. daca stai sa consideri drept ce s-a intamplat recent:
            – pt noi. propunem flota la marea neagra. da gres mizerabil
            – brexit. cumva ajuta rusia.
            – eu. cumva germania franta ajuta rusia.
            – turcia. iar ajuta rusia.

            astea nu sunt lucruri care le-am inventat. sunt lucruri care voi le-ati scris, intr-o forma sau alta. dar, pragmatic, noi romanii zicem „fa-te frate cu dracu pana treci raul”. raul ala poate bine mersi sa fie prutul.

            noi trebuie doar sa fim mai destepti. zic eu. si serviciile alea sa fie orientate in afara, nu inauntru. sa stim si noi defapt ce vrea fiecare din partiile astea de la noi.

            pt ca e evident ca nu e o singura parte. un dumnezeu pe care il urmezi. sunt nuante. fiecare parte implicata in jocul natiilor, are agenda lui. ce vrea UE? ce vrea SUA? ce vrea rusia? ce vrea turcia? de la noi… ce vor? fiecare jucator vrea ceva. si are ceva de oferit la schimb. e undeva un filmulet pe youtube unde putin zice explicit ca ofera moldova romaniei… pt ceva la schimb. ce vrea?

            astea sunt intrebari grele. pt oameni care vor si ar putea sa ia decizii obiective. nu bazate pe emotii. si eu cred, imi cer scuze, ca asa trebuie luate deciziile. obiectiv.

            • am uitat sa mentionez 2 lucruri.

              1. un addendum la lista de lucruri referitoare la rusia recente. si sua cauta reconciliere. nu doar turcia/germania/franta/anglia ci si sua. ok. deci sunt nuante. toti sunt gri. nu e nici o alianta alba. nici un dumnezeu alb. totul e gri. si aia trebuie sa fim si noi. gri, dupa cum ne este interesul. dar aici am banuiala ca suntem prea emotionali sa fim competenti suficient sa stim care e interesul nostru in tot contextul asta.

              si 2. am mentionat. s-a schimbat contextul. au strans randurile. s-au facut frati toti. ceea ce ridica doua intrebari. de ce se certau inainte, si impotriva cui s-au strans toti.

              si ne intoarcem iar la competenta. eu nu stiu raspunsurile la toate intrebarile astea. la unele trebuie sa ma indoiesc de mine. si discursul asta nationalist nu ajuta.

              am senzatia ca desi 99.99% daca ii intrebi cine sunt iti spun ca ei sunt buricul pamantului… adevarul e ca suntem cea mai irelevanta natie posibila. un fel de salcie. se inclina dupa cum bate vantul. si apa. si cutremurele. e asa o chestiune trista.

              era un domn, care sugera ca UE ne datoreaza noua o pozitie anume. sa stea drepti. ca noi nu vrem cu moscova. porma evident, lasa ca o sa stea washigton drepti. ca vrem noi romani. ok… absolut neinteresat de ce schimba un stapan cu altul. crezand ca el e stapan. 🙂 absolut nebun.

              si se discuta, vad, despre federatii. cum ar fi sua. in contextul texas/cali ies din federatie. si brexit. din nou. chestie de competenta. cum furi pe celalat sau pe tine din taxe.

              pt ca nimeni nu vrea defapt reforma la imigratie. ar insemna sa nu mai poti sa pleci 😀 e brilliant.

              dar in opinia mea, totul tine de competenta. si de dialogul potrivit. si lumea nu poarta dialogul potrivit. brexit a dovedit ca nici britanicii nu sunt mai breji ca voi… dar macar pt ideea asta, „fa-te frate cu dracu pana treci prutul” pune-ti-va capul la contributie, ce vrea putin la schimb pt moldova?

              macar ca exercitiu mental. daca nu, ca sa intelegi ce e jocul natiilor. si ce fac ceilalti. cat noi ne culcam pe urechea ca de data asta, sigur suntem in alianta potrivita. demonstrat 100% ca fiind gresit de-a lungul istoriei.

              • ca fapt divers, cred, ca noi romanii primim exact minimum necesar.

                si cand zic asta, spun ca atunci cand politicienii nostri se duc la „aliante”, cea mai mare preocupare a lor e sa nu fie demascati ca impostori. si atunci, ei dau orice la schimb. atata timp cat nu sunt demascati.

                iar politicienii europeni/americani (ca astia ne sunt aproape de suflet) ne dau la schimb, minimum necesar sa nu fie evident ca sunt si ei niste impostori.

                si atunci noi primim gaura de la covrig. este un titlu onorific care il porti pe cap. ca un fel de coroana de spini. va plac astea nu?

                • Frate, tu ai o mentalitate de SCLAV sau faci pe subversivu’ fara prea mult talent.

                  Tu sustii cumva ca pentru a obtine Moldova trebuie sa ne guduram pe langa Rusi. Ca asa e cel mai sigur sa obtinem Modova: din mila.

                  Da-mi voie sa te contrazic in to ce spui. In ordine

                  1) „propunem flota la marea neagra. da gres mizerabil.” Da, dar Romania a iesit mai bine dand gres decat intorcand armele ca Bulgarii sau facandu-se ca ploua.
                  2) „brexit. cumva ajuta rusia. + eu. cumva germania franta ajuta rusia.” E gresit fundamental sa crezi ca Germania e pro-Rusa. Desigur negociaza niste interese, dar la nivel fundamental Germania poate sa negocieze un pret bun la Gaze si alte resurse daca Rusia e in genunchi nu daca e superputere. E un detaliu care poate fi scapat din vedere cand faci analize politi bazate pe ce scrie presa, dar planificatorii de la Berlin si Moscova stiu asta … O aproapiere intre UE si Rusia e iarasi greu de vazut: Daca Rusia intyra in UE, cu populatia ei cat Germania si Franta + cativa „locotenenti” gen Serbia, Bulgaria, Ungaria, apai dragul meu … in secunda 2 Germania+Franta nu mai au niciun cuvant de spus in UE. Crezi ca vor accepta ? pentru ce ? Pentru „access la resurse” contra tehnologii. Asta nu e chiar un schimb bun. Dovedit. Vezi cazul China.
                  3) „turcia. iar ajuta rusia.” Aici nu inteleg deloc ce ai vrut sa zici. Turcia a fost lovita in turism si a facut un gest de reconciliere strict pe directaia asta. Asta nu o face prietena Rusiei de nicio culoare.
                  4) „sua cauta reconciliere” looool. Da, in termenii lor.

                  „si atunci noi primim gaura de la covrig.” Daca nu facem pasi inainte si ne uitam ca fraierii peste gard asteptand sa vina Putin sa ne dea Moldova …. pai da. gaura de la covrig o sa o primim. Romania trebuie sa lupte pentru Moldova. Sa faca mentinerea ei cat mai costisitoare pentru Rusia. La un moment dat Rusia va renunta singura la o gaura in care baga bani si nu scoate nimic. Insa momentan cu „inteligentii” care ne conduc am ajuns exct invers. Romanaia subventioneaza si imprumuta Moldova, Rusii tin trupe acolo.

  24. dragi si stimati participanti la discutie, nu vreau sa va antagonizez nici eu pe voi. vreau doar sa va ganditi, de ce brusc, toti intorc foaia. ce se intampla. care este cauza de dedesupt care ii fac pe toti sa schimbe foaia. e ciudat doar faptul asta de sine statator.

    dar e si o idee buna. nu-ti antagoniza dusmanii. tine-i aproape.

    am spus dusmanii. nu e drept sa fiu catalogat rusofil. trebuie sa negociem la sange. cu toate partiile.

    nu o sa aibe nimeni grija de noi. de asta sunt 100% sigur. numai noi putem sa avem grija de noi.

    • Dependenta UE de materiile prime rusesti duce la astfel de schimbari. Dar asta nu inseamna ca Rusia poate sa faca ce vrea fara sa fie oprita.

      • eu am urmarit in direct revolutia. si sincer, mi-e rusine cu partea noastra.

        populatia a scos primele pustiile cu munitie de razboi. si daca asta nu e suficient, am vazut anarhia. oameni aruncand cu cocktail molotov pe alti oameni. semenii lor. „TE OMOR!!!!”.

        m-a intors foarte tare pt dos. dar nu acum. nu pe youtube. atunci live cand s-a intamplat. aia nu a fost revolutie … normala si ukraina din punctul meu de vedere intra la fair game.

        a fost mereu fair game. de cand avea arme nucleare, pana cand peninsula din marea neagra. o revolutie nu avea sa stearga puterea rusiei. nu felul ala de revolutie. a fost foarte murdara. cat despre omuletii verzi… that’s how you conquer. fara sa tragi nici un glontz. sorry, dar pt ukraina nu pot sa plang nici o lacrima.

        nici macar una.

        • Cumva Rusia s-a temut ca Ucraina va fi integrata in UE sau NATO? Asta este amuzant. Ucraina este putred de corupta, nu are ce sa caute in UE sau NATO. La fel si Rusia.

          • nu. nu. nu 🙂

            aici au intrat omuletii verzi in actiune. cand nato / us a presupus ca e no mans land.

            si aici m-a castigat rusia. la competenta. au demonstrat ca pamantul lor. fara un glontz tras. nu pot sa spun asta suficient.

            aia misiune de pace. trebuie sa consideri ce ar fi fost ukraina… asa cum este. a nimanui. cea mai saraca fata de la masa. cea mai curva. cea mai tradatoare.

            rusia nu putea sa aiba asta. are chestii strategice cu ea. pamanturi care sunt ale ei. dar si tot felul de corporatii.

            nu s-a temut. e evident ca nu s-a temut. nu a trebut sa traga un glontz. trebuia noi sa stim cand un cal, este troian. si nici el nu stie.

            eu nici acum nu am incredere in ukraina. si e intr-un loc special. unde injura rusia mai rau si mai incompetent ca noi.

            toata lumea tre sa vii vazut stiri mincinoase din .ua.

            singurii care preiau sunt .md.

            ma intreb de ce.

            si ca sa inchei, sa integrezi in nato pe ukraina de ce? ukraina vrea doar sa se bata cu rusia. noi nu vrem asta. de ce sa o integram?

            de ce vrea ukraina sa se bata cu rusia? ca sa nu se reformeze. pare cunoscut?

        • Dumneata numai roman nu esti. Nu cunosti limba romana. Scrii ca un strain.
          Deci?

          • @RD pai nu te-ai prins ca e ”clau” ? sau coleg de-al lui? 🙂

            • De cateva zile is intors pe dos. M-a secat la culme o postare a lui Buci de fier, in articolul despre brexit. Un amestec de adevar, minciuna si reavointa. Mi-e lehamite. Nu mai am chef nici sa stau sa ii raspund, lui sau altuia. Inca ma socheaza prostia oamenilor.

            • nu stiu cine este acest clau. nu sunt eu. eu am postat mereu cu alexandru b sau alex b. nu sunt sigur. nu am postat de mult. azi am pus alex b, dar poate inainte era alexandru b. insa cert e ca mereu de la acelasi ip/host, si mereu cu aceiasi adresa de mail. deci, orice admin poate confirma asta.

            • in alta ordine de idei, intradevar, ar fi dragut daca am avea alta platforma. unde orice user poate verifica identitatea si posturile lui si ale celorlalti.

              imi pare foarte antica platforma asta. poate e un lucru bun. doar o anecdota. sper din nou, sa nu se supere nimeni pe mine.

              PS: imi si ofer suportul pt asa ceva. gratuit evident. si sunt convins ca mai sunt si alti profesionisti pe aici care ar putea sa ofere acelasi lucru. poate o intalnire. e pacat, resurse sunt. nu e nici un motiv sa traim in evul mediu.

  25. Vorbiti ca Rusia nu respecta „standardele internationale”… cine le-a stabilit… nu cumva USA… Este ca si cum parlamentarii isi voteaza propriile salarii si apoi vorbesc despre respectarea standardelor legii romanesti pe care tot ei o voteaza… Bafta mare sa joci sah si in timpul jocului adversarul iti schimba regulile. Cand a aparut Kosovo, cand RD Germania s-a unit cu RF Germania cine a respectat standardele internationale! Sau standarde doar pentru catei!

  26. madam are perfecta dreptate UE e cea mai mare forta economica si a 3 putere militara logica indica ca in viitor vom deveni prima sau a 2 putere militara,trebuie sa consolidam armata UE ca le convine sau nu RUSILOR SI AMERICANILOR!

  27. Deci se separa apele si se definesc clar taberele.

    Care „este” ele:
    1. Rusia – stim totul despre ei
    2. SUA + aliatii – astia suntem noi cu polonezii, turcii si cu ucrainienii
    3. mUE – restul Europei

    Pe termen lung atit mUE si Rusia sunt terminati din cauza sistemului economic (pentru UE) si a celui politic (Rusia). Problema e ca pe termen lung suntem cu totii morti, si in plus, pina la Dzeu te maninca sfintii. Un razboi este inevitabil in momentul asta intre cele 3 tabere. Si la viteza cu care se degradeaza lucrurile, nu cred ca vorbim nici macar de ani…

    Vezi cererea total imbecila a lui Hollande sa nu dea drumul la Deveselu pina nu il pun sub control NATO (sper ca e evident pentru toata lumea ca asta nu se va intimpla niciodata). Dupa cum am scris si acolo, cel mai probabil la Varsovia NATO se va imparti in 2, sau se va desfiinta, sau se va schimba in asa hal incat o sa fie inutil.

    • de fapt partile sunt asa:

      1. Rusia – stim totul despre ei
      2. SUA + aliatii – astia suntem noi cu polonezii, turcii + englezii (ca de aia au iesit din mUE – uitasem de englezi) si cu ucrainienii
      3. mUE – restul Europei

    • Hollande asta mai are ceva in creier, sau se viseza un de Gaulle mai mic si impotent?
      Cum îsi imagineaza ca USA va spune pe banii si tehnologia ei : Oui, monsieur!
      Vreau si eu ce fumeaza el!

      Oricum, cred ca ai dreptate! Apele par tulburi.

      • Putin dar putin mai multa decat fostul președinte francez Nicolas Sarkozy:

        „Avem o civilizație în comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rușii nu sunt interesele Europei cu Rusia”, a afirmat fostul șef al statului francez în cursul unei reuniuni la Paris a liderilor partidului de dreapta UMP, pe care îl conduce.

        „Ucraina trebuie să-și păstreze vocația de punte între Europa și Rusia. Ea nu are vocația să intre în Uniunea Europeană”, a afirmat el.

        A se remarca ideea de „punte”, mai tine-ti minte ca si noua ni se plasase cam acelasi rol. Asta ca sa intelegem ce inseamna „punte”.

  28. Madam o sa raspunda la o intrebare: ce limba se va vorbi la Bruxelles: RUSA.
    Presupun ca oda bucuriei va fi inlocuita cu asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=uNb54rwDQJM

    Tot ce se petrece in UE (mai ales sub comanda catorva prin care si a Reich-ului) e in atiteza cu ideea de alianta, de natiune, de identitate.

    Amerlocii nu sunt pierduti complet cu mintea, de aceea trebuie sa sustinem mereu alianta \ parteneriatul cu ei. Doar de la ei a iesit unul care sa spuna public asemenea idei si ganduri:
    https://www.youtube.com/watch?v=zdMbmdFOvTs

    Cum poti sa spui ca nu esti privita ca tara de mana a 2-a in mUE cata vreme pana nu demult multi din ei iti rupeau tara in bucati si varsau sange de roman.
    O tara de mana a 2-a primeste dictate referitoare la: sistem bancar, social, sanatate, educational, justitie, politie si nu in ultimul rand militar.
    Cu o armata comuna, ne-am dezarma singuri prin prostie. NU de alta dar astia ne vand rusilor cu funda si celofan.
    https://www.youtube.com/watch?v=zdMbmdFOvTs

    • Ghita Bizonu'

      A nu ! va rame Oda Bucuriei. La o adica va fi prezent si un cor rusesc care va canta splendid Oda. Nu de lata dar rusii dorsc sa se dea culti si cultivati

  29. ” Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece ” – replica din Conjuratia lui Fiesco de Schiller.
    Asta a spus astazi Nigel Farage . Ce nu prea inteleg este fata de cine si-a facut datoria ? Anuntul sau de demisie din UKIP e insotit de decizia de a-si continua activitatea in functia bine platita de europarlamentar. Si ii mai criticam atat pe politicienii nostri ..!! Asta ii bate la orice capitol.

  30. Multi or sa ajunga sa planga dupa mUE.
    Nici nu-i de mirare.
    La modul cum s-a votat, precum vitele, culegem ce am semanat 🙂

  31. Germanii isi vor tara inapoi: „Nearly two-thirds, 62 percent of Germans want their government to reclaim some powers from the EU after the UK voted to leave, a survey by Emnid for N24 news channel found. The overwhelming majority of Germans are still in favour of membership.”
    https://euobserver.com/tickers/134149

    Francezii isi vor tara inapoi: „A clear majority is opposed to “ever closer union” and wants powers returned to the French parliament, a finding that sits badly with the insistence by President Francois Hollande that “more Europe” is the answer to the EU’s problems.”

    Olanda: „Although the Netherlands is a founder EU member and currently holds the EU presidency, a June poll showed 54 per cent of people want a referendum on EU membership, while 48 per cent would vote to leave and 45 per cent to remain. ”
    44% vor recapatarea unor puteri pt. guvernul national vs 24% pt. cedare de puteri.

    Italienii isi vor tara inapoi: 39% vor recapatarea unor puteri pt. guvernul national vs 21% pt. cedare de puteri.
    Aici de urmarit este partidul eurosceptic si antisistem Five Star Movement care nu doar ca a castigat capitala dar si 19 din cele 20 de primarii unde a participat.

    Suedezii isi vor tara inapoi: 47% vor recapatarea unor puteri pt guvernul national vs 13% pt. cedare de puteri.

    Austriecii, destul de probabililul cancelarul, care va fi ales si partidul sau de dreapta, vor sa organizeze un referendum pt. a iesi din UE daca Turcia este admisa.

    Nu am sa ii insir pe toti dar:
    „A median of 42% of Europeans across the ten countries surveyed say they want to reclaim some powers from Brussels, while just 19% favor greater centralization (27% prefer the status quo).”
    „An example is EU President Donald Tusk, who warned last month that Brussels was “obsessed with the idea of instant and total integration” and that “we failed to notice that ordinary people, the citizens of Europe do not share our Euro-enthusiasm.”

    Sa incerci sa creezi o federatie cand majoritatea populatiei nu isi doreste acest lucru, mai ales cand nici macar nu reusesti sa depasesti 40%, este clar o utopie care nu poate rezista unui soc mai puternic „natural” sau declansat de cineva (sub 20% este inconstienta). Este ca si cum ai incerca sa transpalatezi un organ canceros unui om care are nevoie de organ sanatos, pe termen scurt il salvezi dar in cativa ani, 12-16, il ucide cancerul.

    Cei care se opun „unei mai multe europe” daca se impune federalismul se vor duce catre partide eurosceptice iar votul nu pot sa il interzici, poti incerca sa il fraudezi ca in Austria dar nu prea mai merge si atunci ce faci cand te vei trezii ca incep sa obtina majoritatea partidele eurosceptice?.
    Pt. Rusia este situatia ideala pt. Romania ar fi un dezastru sa se trezeasca, in cativa ani intr-o UE in plina dezagragare fara aliati, fara armata (cea europeana va deveni o iluzie, din pacate cam tarziu). Cam asta ofera federalizarea acum.

    • @Hannibal
      „Cei care se opun „unei mai multe europe” daca se impune federalismul se vor duce catre partide eurosceptice iar votul nu pot sa il interzici, poti incerca sa il fraudezi ca in Austria dar nu prea mai merge si atunci ce faci cand te vei trezii ca incep sa obtina majoritatea partidele eurosceptice?”

      -Partidele eurosceptice isi continua politica populista indiferent daca liderii politici discuta de „mai multa Europa” sau nu. Se opun UE chiar asa cum e ea acum, nu o sa stea linistite doar pentru ca liderii UE nu mai discuta despre inca si mai multa Europa. Cifrele date de tine arata ca sunt pe val. E clar ca vor incerca sa fructifice asta.

      „pt. Romania ar fi un dezastru sa se trezeasca, in cativa ani intr-o UE in plina dezagragare fara aliati, fara armata (cea europeana va deveni o iluzie, din pacate cam tarziu). Cam asta ofera federalizarea acum.”

      -Euroscepticii ce ofera?

      • Ghita Bizonu'

        Si ma rog de ce trebuie sa ofere ceva?
        Voi astia cu „Europa” sunteti ca bolsevicii – daca majoriattea nu vrea .. va fi silita! Aveti de gand sa faceti si gulaguri?!

        • @Ghita Bizonu
          -Da chiar asa, cum adica sa ofere populistii ceva?!! Ei nu ofera nimic. De iesit iese ce-o fi, ce conteaza. Asa se face politica inteligenta. Nu?

          • Ghita Bizonu'

            Bre!

            Populism nepopulism voi vindeti o marfa pe care majotriattea nu o agreaza. Asa ca voi trebuie sa oferiti nu aia care sunt cica „populisti” (de parca voi nu ati fi niste populisti de prima mana!)
            Asa ca pana la urma tot ce o sa oferiti voi o sa fie niste KZ uri precum in bancu cu ardeleanu ajuns la Becs „si sa nu zici ca nu vrei zupa ca noptea sare unu pe tine si iti baga zupa-n cur!” (dormea in aceeasi incapere cu alti 7 si un altu a avut nevoie de o clisma … si felceru a incurcat clientu)

            • @Ghita Bizonu
              -Cand spui ca vrei sa darami ceva lumea vrea sa stie ce pui in loc. Cand s-a intrat in UE lumea stia – fiecare dupa puterea de intelegere – ce inseamna si ce se ofera. Populistii eurosceptici exceleaza la discursuri spumoase si critici, dar ce ofera si cum va functiona Europa cand fiecare „isi ia tara inapoi” si UE dispare – si cum va fi afectata inclusiv securitatea Europeana – nu prea se ingramadesc sa explice.

              • Ghita Bizonu'

                Analistue

                1) pai cestia este ca in gnl ca cam cand s-a intrat in mUE se stiau unele dar au apraut cam multe altele. Adica daca accept s aimaprt cu tine holul de la intrae asta nu isneramna ca ai voie si sa imi citraibai prin frigider au sa te culci cu muierea mea. Da voi nesimtioti

                2) v postu lu Hannibal de la 4 iulie 2016 . Este bora despre germani- care nu aif fots intrebati Despre francezi care au fots intrebati da au raspuns nasol. samd etc. Nu au fost intrebati! UE s-a facut pe sub mana impotrica asentimentului majoritatii germanilor, olanmdezilor, fracezilor, italienilor samd .
                Asa ca intre noi fie vorba – cat de nesimtit poti sa fii incat sa zici „cand s-a intrat in UE lumea stia” ,. Eu as zice nesimtit ca un bolsevic care trage in manifestantii care sprijineau Adunarea Constituanta.

                • @Ghita Bizonu
                  -Chiar daca au aparut altele dupa intrarea in UE, asta nu sterge cu buretele faptul ca inaintea intrarii in UE se stia ce inseamna si ce ofera. Pe termen mediu macar. Deci intrebarea ramane – ce ofera euroscepticii? In afara de discursuri, exagerari si ruperea UE. Ce urmeaza dupa? Au un plan sau planul lor genial e „nici un plan, vedem noi”? Farage s-a spalat pe maini. Asa o sa faca si ceilalti?

                  • Ghita Bizonu'

                    ma ru esti ca escrocu de la banca. Mereu pare inca ceva .. un comusion, un risc ceva care creste bnota de plata!

                    Insa nu intege de ce te certi cu mine. Sau pe aicea. mergi in germnaia sau Franat si explica-le! „io rpman dasteot tu occidental tamapit”

      • @Analistul
        Partidele eurosceptice isi vor continua politica lor dar conteaza cu ce argument vin in fata populatiei. Una este ca acele argumente sa fie sustinute de 5-10% din populatie altceva sa fie de +40% (ca in cazul celor care se opun unei „mai multe europe”) .

    • Ghita Bizonu'

      Bun. Sper ca e al tau. Oricum te avetizez – l-am furat si il mai pun si la arhiva!

  32. Noi de căruță fără o politica externa beton , nici nu știu avem ministru de externe? Deunăzi Base se plângea de ambasadorii ageamii la Paris ,Londra și Berlin ,pai exact așa ne sfidează Merkel și cei care o ard ca bogații de prin vest în problema islamistilor cât și în problema vw unde vezi doamne doar mașinilor din SUA se vor acorda compensații noi nu contam ca doar e șefa la butoane

  33. ue militar este un zero barat si asa o sa ramana.
    economic inca mai poate fi un succes si pentru noi dar daca noi defilam cu aceiasi experti de duzina si politicieni de conunctura …canci profit.

  34. si pentru ca inca este fourth of july ,enjoy !
    http://youtu.be/hG5IthS242A
    doar atat si ar suficient pentru a intelege cine,ce si cum.

  35. http://youtu.be/JZ6rgzEgkjY
    si asta tot cu dedicatie pentru vest europenii ,au memoria scurta .

  36. Violuri în masa nene , în Suedia , emigranții , cei pe care i au primit cu flori , naivii dracului te miri de ce le a luat Dumnezeu mințile de atei , sa se arunce și ei în aer sa se duca în Valhala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *