ONU a murit, traiasca Liga Natiunilor! Forta Dreptului a murit, Traiasca dreptul fortei!

descărcare

Dovada ca prostia e nemuritoare

Incredibilul a devenit credibil! Daca in urma cu doar doua zile cineva ar fi scris pe blog ca Rusia va incorpora Crimeea i-as fi raspuns ironic, gandindu-ma in sinea mea ca nu stie ce vorbeste! Recunosc ca ma asteptam, dar nu credeam, iar astazi cand m-a sunat Marius Zgureanu sa-mi spuna, am intepenit cu caruciorul de cumparaturi in mana…

Pentru prima oara dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial o tara a anexat o intreaga regiune a unei alte tari, in vazul tuturor si fara pic de rusine. Nu intram acum in amanuntele etnice ale  acestei afaceri si nici nu ne intoarcem la istoria Crimeii, insa doar faptul ca o tara – chiar daca doar cu numele – Ucraina, a pierdut o intreaga provinice este pentru mine un soc, iar Cutia Pandorei s-a deschis extrem de larg.

Ma asteptam ca Rusia sa foloseasca in Crimeea aceleasi metode precum in Osetia de Sud, Abhazia sau Trasnistria, adica control politic, militar si economic, dar nu ma asteptam la anexarea oficiala a unei bucati din alta tara!

In rest pur si simplu nu stiu ce as mai putea comenta acum…

Iar Trasnistria, ca sa revenim si la noi, cred ca este folosita, la fel ca si Harcovul sau Donetkul, pe post de aratat pisica catre Occident, in sensul ca daca se sare gardul cu protestele impotriva anexarii regiunii Sudete…scuze, a Crimeii  vroiam sa spun, focarele de dezordine din flancul estic al NATO si UE se pot intensifica la minut, asadar Vestul ar fi bine sa taca, sa se prefaca ca protesteaza si cam atat, altfel… Ca doar n-ar fi pentru prima oara cand se preface doar indignat.

Cred insa ca de aceasta data Moscova a cam sarit calul, pentru ca este inadmisibil ca o tara sa rupa o bucata din alta tara cu forta, iar restul comunitatii internationale sa se manifeste doar  la nivel colocvial. Scena de astazi, cu dicursul lui Vladimir Putin, mi-a adus aminte de cazul Cehoslovaciei in 1938 si de anexarea Austriei… Ce valoare mai are Carta ONU acum?!

Iar istoria se repeta intotdeauna daca esti prost si slab de caracter. Vor avea NATO si UE forta morala sa raspunda amenintarilor Rusiei asa cum se cuvine?! Vor avea Germania, Franta, Italia forta de a se opune, in ciuda unor pierderi economice, expansiunii Rusiei?! Pentru ca in afara oricaror indoieli, UE in totalitatea sa, unita intr-o politica comuna,  poate pune Rusia la colt destul de repede, mai ales in acord cu Statele Unite, singura intrebare ramane daca europenii vor avea taria de face ce trebuie sau dimpotriva vor declara la fel ca Arthur Neville Chamberlain, care intors de la Munchen, spunea ca a obtinut pacea prin tradarea Frantei si Marii Britanii in dezmembrarea Cehoslovaciei…

Cata pace a obtinut dobitocul s-a vazut dupa doar 1 an de zile.

Deocamdata singura masura anuntata de Liga Natiunilor… vroiam sa scriu de ONU/UE/NATO este suspendarea Rusiei din G8. Nu eliminarea ci doar suspendarea, in timp ce Casa Alba a anuntat ca ar putea sa aprobe si alte masuri de retorsiune asupra Moscovei, desi intrebarea serioasa ar fi ce fel de masuri reale s-au luat pana acum?

Singura tara cu adevarat serioasa a fost Marea Britanie, care fara nici o jena a anuntat intreruperea oricarui tip de colaborare cu Moscova si anularea tuturor intrevederilor dintre oficialii rusi si cei britanici, dar aici nici o surpriza, britancii fiind si pe timpul Razboiului Rece cam singurii europeni care aveau tupeul sa-i dea Moscovei cate o laba peste bot direct, in public si foarte oficial, asadar sa recunoastem Londrei verticalitatea de care a dat dovada in relatia cu Rusia si sa-i aratam respectul cuvenit: Bravo UK, rusine UE…

Citandu-l pe Henry Ford: „Vision without execution is just hallucination.”

 

PS Primul militar ucrainean a fost ucis astazi, in zona unei baze militare in Crimeea si un alt militar a fost ranit de catre soldati rusi deghizati in voluntari (deja este jenant ca Moscova nu-si recunoaste “voluntarii”), cu arme, vorba lui Putin, cumparate de la magazinul lui nea Vania din coltul strazii, vis-à-vis de bacania lui Ivan Ivanovici care vinde printre cartofi si rosii, inclusiv BTR-80-uri, sisteme de comunicatii cu salt de frecventa, mitraliere calibrul 12,7, aruncatoare de grenade si altele…

GeorgeGMT

196 de comentarii:

  1. lalalalalalala noi suntem in NATO tralalala nu ne trebuie armata lalalala autonomie pentru toti la-la-la

    zise naumovici tontasz

  2. e f trist ce se intampla. vom reveni la razboiul rece iar aceasta cutie a pandorei, deschisa nu astazi ci cu ceva ani in urma isi va arata „efectele”. intrebarea mea: e de ce?

    • SUA ia parte din resursele Romaniei, rusii iau si ei o parte + dominatia politica, informationala, dezarmarea Romaniei ca siguranta pentru SUA si hortistii din vest, etc etc

      Nu vi se pare ca politica si „autoritatile” din Romania seamana leit cu cele din rusia?
      Cum arata tarile cu adevarat in sfera vestului comparat cu Romania?

      • intrebarea mea era retorica. sunt perfect de acord. aveti dreptate. as mai adauga ca de fapt putin a vrut sa arate ca baiatul rau cu sapca rosie a revenit in parcare si ca celalalt baiat rau, cel ce linge cola si facea jocurile pana acum, nu mai poate sa-si faca de cap si sa dea capete in gura celor a caror mutre nu-i plac.

      • iti faceai iluzii ca Romania o sa fie altceva decat o zona tampon si de schimb de teritorii?
        Prosti suntem noi ca acceptam asta si nu ne miscam in directia care trebuie incepand cu eliminarea cozilor de topor.
        PSD-ul nu mai are ce cauta in primul esalon. Parte din fostii lideri si posibil si actuali si-au aratat de mult tendintele moscovite (Iliescu, dovada ca mumiile traiesc, Geoana, etc).
        Din pacate nici cu celelalte partide nu-mi este „rusine”.
        Cred ca o sa incep sa caut independenti la alegeri!

        • @Lucian

          tot retoric…

          Domnule Ponta, ati afirmat cu ceva timp in urma ca Romania va recunoaste Kosovo.

          Intrebare: in lumina evenimentelor din Ucraina-Crimeea, a „referendumului” ilegal din Gagauzia, a „scrisorii de intentie” a Tiraspolului pentru anexare la Rusia si a cererilor oficialilor maghiari veniti in Romania cu privire la autonomie…mai sustineti recunoasterea Kosovo de Dvoastra si deci…de Romania?

          • E clar ca traim in tara noastra dar condusi de unii care nu sunt romani , vor pica si astia cum au facut-o si aia dinaintea lor , noi vom dainui iar Putina stie ca ar face o greseala imensa printr-o incercare de a agresa Romania pe fata , nu e decat o curva perversa care se crede tar, stie ca nu va putea cu noi decat prin cacialma si joc murdar , noi romanii avem multe defecte dar inca mai cred ca suntem urmasi ai dacilor , suntem caliti si orice s-ar intampla noi vom dainui intotdeauna pe acest pamant , Nato si SUA nu ne vor apara si nici nu reprezinta Romania , noi suntem singuri si de aceea am fost plamaditi ca sa duram in orice conditii, Romania nu e Ucraina, noi am mai spus si la altii PE AICI NU SE TRECE!!!, aici s-au poticnit barbari , romani , huni, turci ,tatari, polonezi , rusi , greci , macedoneni , nemti , americani ,au mai castigat razboaie dar niciunii nu au dainuit aici si de e nevoie , ii mai asteptam, romaneste , ii asteptam la colt si le luam si chilotii de pe ei de data aceasta , e adevarat nu putem sa le stam in cale , nu avem cu ce , dar ii asteptam la colt si tot le-o dam,cu sapa dacae nevoie dar de noi nu vor trece si nici la noi nu vor ramane…..asa ca tehnica de lupta e o fantezie , atata timp cat mai exista romani , nu includ aici pe aia de la guvernare , le mai spunem iarasi PE AICI NU SE TRECE!!!,de data asta poate le-o intiparim pe frunte ca sa le ramana acolo scris cat vor trai …Poanta ..ca va recunoaste Kosovo , inainte sa se recunoasca pe sine ca e dobitoc si poate ungur, dar asta ar fi un pleonasm ,o abominatie , si nu am nimic cu cetatenii romani de etnie maghiara , atata timp cat ei nu uita ca stramosi de-ai lor or fi fost unguri dar ei sunt romani te etnie maghiara, asta e un detaliu , o ciudatenie a istoriei , dar totusi eu ii tratez ca pe romani , detaliu care le scapa guvernantilor , sunt atat de prosti ca se impiedica in virgule…

    • Peste 50 ani se va scrie in cartile de istorie : „daca URSS a pierdut la sfarsitul anilor ’80 flancul de vest (unele din statele respective avand un parcurs normal spre UE), Ucraina, datorita imensitatii teritoriale si aproierii de Rusia, nu a urmat acest parcurs, fiind doar o problema de timp pana cand Rusia, mostenitoarea URSS si-a recapatat Crimeea si o parte din estul Ucrainei.”

      Numai noi ne dam de ceasu’ mortii acum, ca ne afecteaza direct, probabil nepotii nostri o sa zica insa: „ce v-ati strofocat ma asa de mult…”atunci”?

      Spasiba Rusia, ca ai facut ca Romania si unele bloguri militare 🙂 , acesti campioni ai cauzelor pierdute, sa fie bagati in seama…acum.

  3. am putea spune ca WW2 s-a terminat si a inceput Razboiul Rece, care s-a terminat si am putea spune ca a inceput un razboi semioficial si ca imbecil sa fie cel care nu-si pregateste sania pe timp de vara. In cazul asta as zice ca s-a intrat in toamna si ca orice guvern cu capul pe umeri ar trebui sa inceapa una asa numit management al daunelor.
    In cazul nostru as zice ca ar trebui sa vedem cu ce depindem de rusi si care bruma de industrie cu interes national sau care ar reduce dependnta de rusi ar mai exista si facut pe dracu-n patru si facuta independenta sau reprofilata de urgenta.
    Pe de alta parte ar trebui vazut cam ce actiuni ar lua rusii in vecinatatea noastra si refacut un plan pe poate termenele posibile. In plus nu ar strica de vazut care ar fi adversarii directi ai Rusiei printre fostii sateliti URSS (astea ar fi tintele imediate ale lui Putin) si inceput colaborarea urgenta cu ei. Nu zic razboi, dar as zice cu ce i-am putea ajuta noi pe parte de echipament (Doamne, ce porumbel mi-a iesit! Zici ca zboara si nu ca e starv!) si vazut daca putem sa le vindem ieftin si rapid ceea ce au nevoie.

    Nu-mi faceam iluzie cu soarta Crimeii. Nu zi ca rusilor sa le fie usor dar in care unificare/anexare a fost usor? Este o decizie pe termen lung si la sfarsit conteaza cine are cizma pe teritoriu si nu cine are actul in mana.

    Razboiul asta tocmai s-a incalzit si bou sa fie cel care nu baga de seama!

  4. mda…suntem in secolul XX cumva? sau mai bine zis secolul XIX…ma intreb care o sa fie reactia ucrainei, daca o sa fie…desi cel mai probabil o sa ii condamane pe rusi si doar atat…ar trebui sa isi apere tara…insa tare cred ca daca rusii vor repeta acest scenariu si in transnistria, si moldova/romania o sa taca…lumea vorbeste la televizor de razboi rece…nu o sa fie asa ceva…multumim globalizarii(sunt ironic)

    • nu cred ca vor repeta scenariul, ca n-au de ce. si-au atins obiectivele. au luat crimeea si-au dat un mesaj f dur ca au revenit pe prima scena. o sa-si incordeze muschii si unii si altii, o sa modernizeze si-o sa multiplice armamentul nuclear mai ales din europa dar alt razboi nu va fi. pentru ca….ar fi si ultimul. iar ucraina conteaza prea putin in ecuatia asta si pt unii si pt ceilalti ca sa merite sa dea foc planetei. daca fiecare judeca la rece si se abtine de la tampenii, o sa fie ca prin anii 80 probabil.

      • sper sa nu il repete si sa se potoleasca…la urma urmei rusii oricum aveau crimeea sub control, dovada rapiditatea cu care a fost ocupata…deci aceasta anexare are mai mult efecte psihologice decat strategice…acum probabil rusii o sa cedeze in alta parte…sa vedem unde…

        • Acolo in Crimeea a fost o chestie ca o cearta intre frati Rusia fratele cel mare si Ucraina fratele cel mic , ala mare i-a luat jucaria lui ala micu,dar tot in familie ramane , imi pare rau pentru romanii din Ucraina , dar Ucrainienii nu vor face nimic impotriva rusilor ca doar sunt frati , occidentul a inteles asta , de aia nici nu fac nimic , zic LASA-I MA IN MAMA LOR , CA NU NE BAGAM NOI IN CERTURILE DE FAMILIE , de aia nu reactioneaza nimeni , sunt toti o apa si-un pamant , cat in privinta noastra HELLOOOOOOOOOOOOOO sa ne intr bine in cap SUNTEM SINGURI!!!!

  5. @lucian74
    „Razboiul asta tocmai s-a incalzit si bou sa fie cel care nu baga de seama”
    Cred ca daca te uiti spre „palatele” (parlament, guvern)din Bucuresti vei vedea destui! Cred ca deja aud ceva mugete!

  6. Pai ce sa zic…… parca traim perioada interbelica, la indigo! Numai ca locul Germaniei este luat de Rusia iar al Japoniei de China, avem si criza din ’33 care seamana cu actuala, avem si aceiasi idioti care ii aveam si atunci (fie ca sunt idioti autohtoni sau ai altor natii). Sa nu credem ca occidentul nu are nici o vina, el fiind cel ce a bagat batul prin gard. Ucraina este doar ultimul exemplu dupa Siria de confruntare intre est si vest, doar ca aici Putin a plusat si a mutat decisiv. Vor urma si alte tari care vor avea revolte „pt democratie” si ca o coincidenta toate vor avea subsolurile pline de petrol si alte minerale. Atentie la Venezuela! Dupa ce vor termina cu aceste tari, cat de curand, va veni randul zonei arctice. Este interesant ce mutari se desfasoara acolo si ar fi interesant chiar un articol pe tema asta.
    Din pacate actualul sistem capitalist isi atinge limitele si cred ca-si traieste ultimii ani. Ori se va reforma profund(greu de crezut) ori va muri in chinuri. Suntem tot mai aproape de un razboi deschis asupra resurselor pe cale de epuizare, suntem tot mai aproape de o criza alimentara mondiala de proportii, Cum vor fi rezolvate toate astea? Vom trai si vom vedea.

    • „Din pacate actualul sistem capitalist isi atinge limitele si cred ca-si traieste ultimii ani. Ori se va reforma profund(greu de crezut) ori va muri in chinuri.”

      Raspuns: toate noile taxele nationale/statale si locale vor intra in legalitate doar in urma referendumurilor nationale/statale si locale, guvernul si autoritatile locale nemaiavand puterea de a le crea si modifica ci doar de a le anula.

      Merge? 🙂

      • Nu merge! Nu numai de taxe este vorba aici, este vorba despre intregul sistem economic care in momentul de fata este bazat in special pe specula si nu pe dezvoltare durabila, pe inovatie, cercetare si munca(cu cateva exceptii gen Japonia). Iar despre vot, daca cetatenii si-ar vota singuri taxele iti garantez ca intr-o tara ca a noastra unde suntem jefuiti literalmente de stat nu ar mai exista nici o taxa! Dar am spus mereu ce spunea Mark Twain `: „Daca prin vot am schimba ceva atunci nu am mai fi lasati sa votam” sau o alta maxima celebra: . Democratie este atunci cand 2 lupi si o oaie voteaza ce se mananca la cina” In fine, imi intelegi banuiesc punctul de vedere, votul este doar praf in ochi, o supapa prin care se descarca presiunea maselor si atat!

        • Gresesti si dai in filosofie socialista de doi bani: „este vorba despre intregul sistem economic care in momentul de fata este bazat in special pe specula si nu pe dezvoltare durabila, pe inovatie, cercetare si munca(cu cateva exceptii gen Japonia)”

          Cu ceva vreme in urma, la discutiile despre constitutie introduceam „un articol constitutional” cu privire la un numar fix de ministere si deci cu 1 (unica) bucata taxa pe minister.

          Cat priveste faza cu oaia si lupii, cel putin in democratie lupii intreaba mieros oaia daca e de acord. Daca insa tu nu esti de acord cu capitalismul ci cu un alt tip de sistem politic – care, oricum ai lua-o, tiranic va fi – nu ai decat sa fii oaia respectiva. E usor sa filosofezi crezand ca te vei afla de partea castigatoare a sistemului tau politic preferat. Vezi sa nu fii aruncat peste gard si sa te pomenesti in tabara „celorlalti”. Sa vedem atunci cum ti se pare sistemul pe care l-ai agreat.

          Pe scurt, daca te crezi -prin absurd, speculez- de partea lui Putin, sa zicem (ca e tare gagiul si alte chestii „misto”), oare cum vei mai gandi cand, independent de tine (motive pot fi 1000), te vei pomeni dintr-odata „catalogat” inamic al acestuia?

          Documentar mai vechi cu vreo cativa ani in urma, dar actual (i s-a adaugat doar un text la sfarsit „in concordanta” cu ultimele evenimente)…indiferent ca a fost prezentat pe B1TV cu cateva zile in urma (si deci unii il vor privi cu circumspectie din aceasta cauza), urmariti-l! Veti vedea (daca ati uitat experienta post decembrista romaneasca) ce inseamna „oligarhia statala”, indiferent ca vorbim de Timoshenko sau Ianukovich…

          • Dragul meu, deja imi arogi simpatii pe care nu le am, gen „sistem politic preferat, simpatii pentru Putin sau mai stiu eu ce. Este doar parerea mea in incercand sa privesc obiectiv lumea ce ma inconjoara. Daca asta inseamna sa fi socialist atunci sunt socialist! Cred ca ar trebui sa vorbesti cateva saptamani cu mine inainte sa-mi pui etichete. Deocamdata vad ca tu esti cel partizan unui sitem. Daca vrei sa discutam, discutam cat vrei tu, argumentat, dar fara presupuneri la adresa simpatiilor mele si fara etichetari. Nu sunt constructive si sunt apanajul celor lipsiti de argumente.

            • Da, sunt IMM-ist, deci capitalist. Nu ti-am pus eticheta ca „esti cu Putin” ci doar am facut o comparatie „prin absurd”.

              Iar patalamaua cu „socialst”, tu ai demonstrat-o chiar prin ce am evidentiat/citat la inceput si o fac din nou:
              „este vorba despre intregul sistem economic care in momentul de fata este bazat in special pe specula si nu pe dezvoltare durabila, pe inovatie, cercetare si munca(cu cateva exceptii gen Japonia)”

              Muieti-s posmagii? „cu cateva exceptii gen Japonia” 🙂 Gasisi „exceptia”…

              Dezvoltarea durabila, inovatia, cercetarea si munca sunt apanaje indiscutabile ale capitalismului, singurul care le stimuleaza. Simularea insa apartine socialismului, iar tu simulezi.

              Dai vina „pe sistem” si nu pe interventionismul statal cum ar fi normal. Toate „tarele” capitalismului au la baza interventionismul de tip social-democrat/socialist al statului.

              Nu-i de mirare ca nu esti de acord ca taxele sa fie apanajul cetatenilor si nu al statului. Daca la tine la casa ai un angajat care, in urma unui contract stabilit intre tine si el, munca lui e sa te pazeasca, cum ai reactiona daca respectivul, unilateral, prin forta, te-ar obliga sa-i dai de prin casa, sa-l lasi sa te fure, ba chiar sa-ti impuna si un salariu din cand in cand, cum ii vine chef, doar pentru ca nu e in stare sa tina de banii pe care tu i-ai dat prin contract?

              Da. Esti socialist. Adica un adolescent (varsta reala nu conteaza) care inca are impresia ca fiindca exista…automat…MERITA…sa-i puna in continuare parintii mancare masa. Si cand acest lucru nu mai e posibil..furi de prin casa parintilor, duh…

              • Cumetre, esti departe rau de realitate, un obtuz arogant (auzi la el, eu sunt IMM-ist si tie iti pun parintii mancare pe masa! vaide capul tau!) si nu pot avea discutii cu astfel de persoane. Nu ai inteles nimic, imi pare rau! Probabil ca ma faci socialist si nu ai nici cea mai vaga idee ce inseamna asta. Sa fie clar: pentru ceilalti care-mi citesc comentariul, nu am nici o simpatie politica, dar cred cu cea mai profunda convingere ca traim intr-un sistem gaunos, cu defecte structurale grave care isi impovareaza cetatenii si nu le ofera nimic in schimb..

              • Dupa gandirea ta „matura de IMM-ist” probabil Suedia, Norvegia, sunt tari populate de adolescenti carora li se pune mancare pe masa de catre parinti care sunt si ei adolescenti si probabil pe acolo nu exista imm-uri, nu exista nimic din lumea civilizata.

                • Suedia si Norvegia sunt tari cu populatie mica. Prima e in cacao pana la gat din cauza „multiculturalismului” fortat, cea de-a doua are resurse enorme si o situatie geografica care-i permite o distantare/independenta de UE.

                  Dai exemple la nimereala, poate „pica”…

          • e vb in primul rand de modul si locul in care se
            acumuleaza resursele. s-a creat o prapastie intre
            „veniturile” unei maini de oameni si marea masa a
            cetatenilor americani carora veniturle le-au scazut constant
            in timp. de aici scaderea consumului, suprapusa peste
            dorinta de a „inmulti” banii aia multi. de aici bula
            imobiliara care cumulata cu scaderea consumului a dus la
            criza. criza care are ca efect pervers subtierea semnificativa
            prin saracire a clasei mijlocii, motorul dezvoltarii economice.
            si mai sunt inca multe de povestit pe tema asta.

    • Sistemul capitalist este unul natural, prin care orice om care munceste isi castiga traiul! Nu exista alternativa la libera initiativa, la creatie, la libertatea economica si de opinie.
      Asa cum e capitalismul este singurul sistem viabil economic si social, restul sunt tampenii!

      • pai tocmai asta e, ca nu mai e asa de…natural. sunt f multe
        de spus. si eu sunt imm-ist si cred in virtutile capitalismului.
        doar ca multe din trasaturile lui de baza au fost estompate
        sau pervertite.

        • Pai atunci hai sa ne exprimama mai clar sa nu inteleaga partenerii de dialog altceva… Capitalismul este bun, coruptia, hotia si etatismul sunt proaste si daunatoare.

          • n-am spus niciodata ca ar trebui schimbat capitalismul cu
            socialismul sau cu altceva. sunt de mult de aceeasi
            parere cu cristi si am avut impresia ca nu e bine inteles sau
            ca ma rog ce a scris el, a fost tratat cu superficialitate. sigur
            ca sunt proaste si coruptia si hotia si etatismul pana la un
            pct, doar ca nu aici e singura problema. sunt multe altele
            de zis.
            @razvan saracireaclasei mijlocii duce in timp la o
            uniformizare sociala, adica la un altfel de comunism. ori
            tocmai clasa mijlocie oricum s-o fi chemat ea in fiecare
            epoca a fost motorul evolutiei istorice si economice. astea sunt probleme reale, nu gargara. dar oricum, cristi poate sa-si sustina si
            singur parerea. imi pare rau ca m-am bagat. scuzati
            deranjul.

          • 1.Capitalismul este la fel de catastrofic precum comunismul. DOvada ce se intampla in China: comunizatii chinezi au devenit capitalisti de nadejde, desi au invatat in manualele partidului despre burghezie, bla, bla. Dar materialismul este identic, asa ca nu le pasa.

            2. Vezi ca ai strecurat o eroare in P.S.: In Ucraina azi au murit 2 soldati: un ucrainean si un rus. Conform presei britanice, au fost impuscati de un sniper. Logic vorbind: de ce ar ataca rusii azi bazele militare ucrainene? Ce ar fi avut de castigat? Tara e a lor oricum, deja se dau pasapoarte…

            • In China nu este capitalism, pentru ca statul conduce economia, e sclavagism.
              La data la care eu am publicat articolul al doilea militar ucrainean era dat ca ranit pe toate sursele.

              • Nene, zi-mi ca sunt nebun, dar crede-ma, China este cea mai capitalista tara in acest moment, mai capitalista decat America, parol. Cine lucreaza cu chinezii prin natura meseriei iti poate confirma. C-o fi bine, c-o fi rau, asta nu stiu eu 🙂

        • Ai dreptate … totul s-a alterat de la bursa, mai precis de la denaturarea rolului ei. De la institutia care capitaliza afaceri a devenit institutia care scoate profit si din afaceri falite prin jocuri de culise … practic sarlatanie.

          • Sa nu uitam cum a pornit criza, sa nu uitam ingineriile financiare de pe wallstreet, sa me aducem aminte de sistemul monetar american si de federal reserve, sa ne aducem aminte de doctrine imperialiste ale SUA, Rusiei si ale altor cateva state care prospera din exploatarea altor state, sa nu uitam nici sangele cu care sunt manjite aceste doctrine.

        • Si Stalin (sau Ceausescu daca va place) „a pervertit valorile comunismului” sau cum? 🙂

          Cristi a intrebat clar: cum sa se reformeze capitalismul?

          Iar eu am dat raspunsul: de ce iti mai sunt impuse taxele de angajat (statul) si nu de patron (cetatenii prin referendum)?

          Ironia e ca nici macar nu e o evolutie a capitalismului, ci o revenire la normal (atunci cu vreo 8000 ani in urma la aparitia agriculturii prin Defileul Dunarii (Anatolia se desteptase cu vreo cateva mii de ani mai devreme): angajatorul (producatorul) stabileste taxele, nu cersetorul (statul).

          Totul in societatea umana se bazeaza pe proprietate: ce ai, ce detii. Mai mult sau mai putin. Metoda cea mai eficienta de a mentine aceste proprietati – incorect denumite de unii „Drepturi fundamentale” – este CONTRACTUL. Strangerea de mana. eu nu-ti dau in cap tie, tu nu mie. Scuipa aici in palma si strange mana.

          „Deal!”

          Acum uitati-va la Kosovo si Crimeea. What deal? No more deal. Inapoi la „hunting and gathering”: la arme cetateni!

          F..k UE, f..k ONU!
          Alea Iacta Est!
          Rien ne va plus!
          Dumnezeu (pentru fraieri si muieri) cu mila!

      • George, asta este definitia de dictionar a capitalismului, in realitate nu e chiar asa. Capitalismul in definitia aceasta nu mai exista!

      • Bre aia e definitia romantica a capitalismului. Realitatea e ca actualul sistem capitalist se bazeaza mai mult pe bule speculative, crize economice, razboaie, produse financiare complexe si extrem de toxice, indatorarea indivizilor si a natiunilor, bursa care a devenit un casino global si care in baza unui profit imediat afecteaza deciziile de management a companiilor.

        Iar la cel mai inalt nivel s-a vazut ca FED poate sa fie foarte socialst cu bancile mari pe principiul too big to fail. De unde ciclul natural al selectiei a disparut.

        • Vei fi catalogat imediat „comunist, rusofil, pomanagiu samd” 🙂 Cum poti sa spui asa ceva Watcher? 😛 Probabil si tie iti pun parintii mancare pe masa si esti doar unul cu gandire de adolescent care habar nu ai ce e aia un IMM.

          • 🙂 @watcher…si grifer si cristi

            …”bursa a devenit un casino global”..pai ai si tu dreptatea ta, watcher…adica a fost doar un casino mai local…ce anume credeati ca e bursa in primul rand?

            Un loc unde se tranzactioneaza proprietati…sau va asteptati sa fie o chestie („institutie” – zice grifer..lol) – scuze, socialista – unde „toata lumea castiga”? si „al carei rol a fost denaturat”? 🙂 Ce e asta? „Special Olympics for Retarded where we are all winners”?

            Cine e romanticul? Nu domina taxele progresive (socialiste) la nivel mondial?..si unii s-au laudat pe aici in prostie cu chestia asta…si cu toate astea domina „saracirea clasei medii”, „bule”…”specula” etc…pai a cui e vina? 🙂

            Eu vad ca nu oferiti NIMIC!

            „Reformarea capitalismului”, hai sa va vad! V-am pus pe masa o idee simpla: daca voturile si legile trebuie sa fie teoretic/ideal/perfect egale pentru toti si sa fie in puterea cetatenilor, de ce nu si taxele? 🙂 Ce tot va invartiti in jurul cozii si blamati de fapt doar…insuccesul? Pentru ca pe multi asta va macina de fapt: de ce ala e capabil sa aiba cu 5 bani mai mult ca mine? Cum sa ii iau banii care sunt ai lui si nu ai mei?

            Redistribuirea proprietatii? 🙂 Se numeste FURT, bre. Si implica INTOTDEAUNA…statul.

            Vreau in seara asta, daca n-ati adormit, macar 1 (una) idee de reformare a capitalismului. nu gargara, nu comentarii kilometrice: 1 idee (care sa nu contina furtul cu „luatul de la exploatatori si datul al saraci”).

            UNA

            • Bre matale cred ca nu intelegi care e situatia de fapt.

              Sistemul capitalist este in pragul colapsului, inca mai e tinut pe „life support” prin „injectii” zilnice de bani tipariti dar e doar o metoda de a mai intarzia tragicul deznodamant.

              Neoficial China nu mai cumpara obligatiuni americane pentru ca au ajuns la concluzia ca e mai bine sa piarda prin devalorizare decat sa continue si sa piarda si mai mult. Asta iti spune ca au inteles ca nu isi mai pot recupera banii deja investiti si faptul ca probabilitatea unei noi crize sistemice mult mai mari ca cea din 2008 e de 100%.

              Cam toti actorii mai grei discuta de reset financiar global si altele… datoria globala a depasit 100 de trilioane de dolari, pe piata derivatelor mai exista cateva mii de miliarde de dolari toxice care bancile le plimba intre ele.

              Banii astia nu mai pot fi produsi pentru ca depasesc cu mult prea mult valoarea economiei reale. Si cineva va trebui totusi sa plateasca pentru asta… generatiile urmatoare, natiuni invinse in razboaie(vezi Irak), sau economic(vezi Romania), pensionarii, investitorii de pe pietele de capital. Partea simpatica e ca datoria e suficient de mare sa ne distruga financiar pe toti.

              Si iti repet bursa a devenit un casino global dar initial era doar institutie ce asigura capital unitatilor economice de elita ale economiei. Iar valoarea actiunilor nu era de sute sau mii de ori mai mare decat valorea reala a activelor companiei care le emitea.

              Vrei o solutie? Nu exista solutii pentru ca aia care vor schimbari nu au puterea sa le implementeze iar aia care au puterea nu vor schimbari. Asa ca vom trece prin toate crizele si razboaiele pana ne vom satura de atata suferinta si vom decide sa ne schimbam. Pentru ca modul nostru actual de A FI e sursa tuturor acestor probleme.

            • Asa ca fda binbe si inarmeaza-te pe kentuiala ta, pregateste sa mori cu arma in mana ca sa te aperi de Putin!!!
              Apopis invetivitatea si crativitatea ta de IMMist in ce consta? Un produs nou? O noua tehnologie? E?!
              Sau te multumesti cu recitarea mantrelor anarho-liberale?!

      • Mai bine o postare noua unde lumea sa se mitralieze in doctrine socialiste si capitaliste 😀 …Nu de alta dar in articolul acesta e vorba despre cat de patetic devine ONU …

      • Mde insa nu uita : si in Haiti este capitalism!!
        Asa ca cum stam cu asertiunile cica ca cum ca Dezvoltarea durabila, inovatia, cercetarea si munca sunt apanaje indiscutabile ale capitalismului, singurul care le stimuleaza in cazul Haiti (si al desturor alte tari!)

  7. asa e, toate miscarile astea, primaveri arabo-kieviene au la baza criza profunda a sistemului capitalist american. si din pacate, in loc sa caute o cale sa-si reformeze sistemul, americanii incearca sa iasa din criza prin razboaie, prin expansiune agresiva si vanatoare de resurse. sper din inima ca evolutia acestor conflicte nu va escalada pe un drum ireversibil. ar fi SFARSITUL.

  8. Şi cum o să ajungă în Transnistria? Prin teleportare? De aceea se va repeta „scenariul” din Crimeea, aplicat de astă dată Odessei. Şi, bucată cu bucată, Ucraina va fi înghiţită (scenariul Cehoslovaciei amintite). Sau vor avea mândrie în ei ucrainienii şi se vor opune cu armele. Dar atunci ne lovim, în ceea ce priveşte Transnistria, de alte două scenarii: fie Armata 14 va primi ordin să atace Ucraina; fie se va institui o blocadă şi mai severă asupra utorităţilor de la Tiraspol, ba chiar o operaţiune concertată ucrainiano-„moldoveană”.
    Ce spune statistica – pe care muscalii nu o vor mai folosi ca armă – privitor la Transnistria: moldoveni 32% (în scădere de la 40% în 1989, cauza fiind EPURAREA ETNICĂ), ucrainieni 30%, rusnaci 28%.

  9. Din păcate cred ca vom avea ocazia in perioada următoare sa vedem cât de mult valorează acordurile semnate de România cu nato si ue. Daca ar fi sa ma uit in istorie aş spune ca nu mare lucru. Probabil vom fi iar abandonaţi si va trebui sa ne descurcam cum putem. Am avut ocazia sa ne pregătim dar iar am pierdut timpull degeaba făcând nimic. Ţările mari din ue, tac si lucrul ăsta nu e de bine, nimeni nu are curajul sa se ia de guler cu Putin, iar acest lucru ii da si mai mult tupeu. Cred ca europa se dovedeşte mai slabă ca niciodată, iar america s-a saturat sa tot faca pe bătăuşul de servici de fiecare dată cand europa este prea slabă. Am crezut ca politicienii români sunt slăbi, dar văd ca in toată ue e acelaşi lucru.
    Ucraina are un acord prin care i se garantează integritatea teritorială, care in acest moment nu valorează nici măcar cât hârtia pe care este scris. Ma tem ca vom păţi si noi la fel.

  10. Mda, in toata galagia asta eu am dat si de alte interpretari. Si anume ca SUA a punctat cel mai mult la faza asta. Ucraina era inainte in orbita Rusiei, indiferent cine a fost la putere acolo. Mai se departa, se mai apropia dar nu iesea de pe orbita.
    Acum a iesit, iar actiunea lui Putin nu a adus inapoi decat Crimeea (si e posibil dar nu se stie inca alte zone din Ucraina, maxim jumate). Jumatea ailalata a devenit un dusman al Rusiei, mai toti de acolo urandu-i de moarte acum pe rusi.

    In acelasi timp UE a cam luat-o in barba aratandu-se prea putin capabila si americanii s-au instalat si mai solid in estul Europei (nu demult citisem undeva ca deja au inceput sa aduca „scutul” antiracheta la noi, au trimis primele elemente), fiind singurii care conteaza in situatii din astea si prelaund iarasi haturile in Europa. Iar complexul lor militaro-industrial cred ca o tine numa in chefuri acum, de cand cu aventura lui Putin in Crimeea. Se stie ca economia SUA merge cel mai bine pe timp de conflict, iar un noua razboi rece ar fi bun.
    Sincer, eu nu cred nici in varianta cu „Romania n-are voie sa se reinarmeze” din moment ce inainte de criza erau bani pusi deoparte si se vorbea de achizitionarea de 48 de avioane noi (daca nu cumva 72 ?) si se bateau toti in oferte pentru noi (Gripen, EF, F-16). Din pacate prostia liderilor a facut sa nu se inteleaga ce avioane sa ia si asa s-au dus banii. Dar acum e posibil sa se schimbe iarasi situatia (sper cel putin).

    Mai mult, se reincalzeste se pare treaba cu Siria si foarte posibil in urmatoarea perioada se va incheia cum vrea „vestul”. Nu cred sa mai exista mare opozitie din partea populatiei din tarile NATO in caz de interventie acolo (cum a fost cea din Libia, si sincer mie imi pare rau de Gadafi si de Assad chiar) iar Rusia practic nu mai poate emite pretentii sa fie bagata in seama dupa ce a actionat cum a actionat in Crimeea.
    Ceea ce inseamna ca Europa va primi in viitor (nu foarte indepartat cred eu) gaze din Orientul Mijlociu (Golful Persic) si dependenta de Rusia va scadea foarte mult.
    Rusia va ramane cu stigmatul international, va pierde cel putin jumate de Ucraina care va intra in orbita „vestului” si va pierde pe termen mediu si lung tot mai mult din piata resurselor din Europa. Ori aici va fi iarasi o problema la ei, pentru ca buna parte din economia lor pe asta se bazeaza, exportul de resurse naturale. Si atunci se va gasi intr-o situatie si mai grea

    • iar visezi cai verzi pe pareti?

      • Hehe, te doare cand vezi muma Rusie criticata, a? Incepe sa devina interesant sa fac asta numa doar si pentru a-ti vedea reactiile haha.

        Istorie e necrutatoare insa, nu inteleg de ce incerci sa faci ceva contra ei. ?
        Sigur, scara temporala la care se petrec lucrurile e mare pentru noi dar semnele se vad deja chiar daca unii nu le recunosc ori refuza sa le vada.

        Ce sa-i faci, la toti ni-i greu.

    • Partea cu Siria nu mi se pare realista, deja lumea stie cine lupta acum si ar fi o rusine sa mai intervina acolo in favoarea „opozitiei” Cred ca Rusia cu toata aventura din Crimeea are o imagine mai buna in occident decat rebelii „sirieni
      „. A trecut momentul. Urmareste situatia Iranului(care are importante rezerve de gaz si petrol) care brusc este luat in seama si se vorbeste de ridicarea unor sanctiuni (in ciuda bulbucilor care-i fac la gura evreii).

      • Rusia o imagine mai buna dupa ce a siluit in public orice urma de bun simt, de legislatie internatioanla?! Aici nu vorbim de Siria sau A-stan ci de Europa! Tre’ sa fi macar ciudat sa crezi ca imaginea Rusiei s-a imbunatatit dupa acest rapt, poate doar in ochii celor care cred ca forta este un lucru demn de laudat, adica forta de a-i fura unuia mai slab bucata de paine din mana…

    • f corect comentariul lui cristi. tu radule, n-ai simtul ridicolului? cum adica sua au punctat cel mai mult? tocmai au luat un cap in gura de s-a albit obama la fata. ti s-a parut cumva ca cei care citesc blogul asta sunt prosti sau ce? cine crezi ca inghite „textele” astea ale tale? ca veni vb de siria, abia acum rusia va emite pretentii in problema cu siria. ca nu degeaba si-a incordardat azi muschii. oricum, imi place de tine ca nu te lasi. zi-mi si mie, merita?

      • Bai danny, ce e asa greu de inteles (si da, merita daca am chef sa starnesc emotii, stiu ca sunt rautacios cate odata, dar imi cer scuze anticipat)? Hai sa-ti mai explic odata. Acu 30 de ani Rusia se lupta sa detina (direct sau indirect, prin aliati, subordonati etc) jumate de lume. Acu 3 luni mai detinea Ucraina. Azi se lupta sa mai detina macar jumate din ea, si mai are doar Belarusul si Kazahstanul pe langa ea.

        Acum vezi modelul istoric aici?

        Cat despre Siria, nu te amagi prea mult. Principalul factor care a facut sa nu se intervina acolo a fost unul intern in NATO (ma rog, la aia care conteaza in cazuri din astea de interventii aiurea). Populatia era contra, nu mai punea botu la vrajeli cu arme chimice (desi in cazul asta exista) dupa faza cu Irakul, multora nu le-a placut prea mult treaba cu Libia, era criza, nimeni nu prea sustinea razboiul iar capacul l-a pus parlamentul britanic care a votot contra (urmand opinia publica).

        Chiar si asa „vesticii” nu a picat rau, l-au facut pe Assad sa recunoasca ca are arme chimice si sa accepte sa le predea sau distruga (aici Assad a facut o greseala). Armele alea erau asigurarea lui cea mai buna impotriva unui atac extern pentru ca Israelul si Turcia erau vulnerabile.
        Nu stiu acum daca le-a predat ori distrus deja pe toate, oricum calea s-a eliberat mult mai mult in cazul asta.
        Nu stiu ce crezi tu ca va putea face Rusia acum dupa ce pana si China s-a abtinut la vot si nu s-a bagat nici in tabara SUA nici in cea a Rusiei.

        Ori tu crezi ca va interveni militar pentru Siria?

        • ok, atunci nu eram deloc incantat de asta si-i detestam
          pe rusi. acuma sua lupta sa detina jumatate de planeta
          si-i detest la fel de mult. rusii le-au zis clar azi americanilor
          ca gata pana aici. mai mult nu-s dispusi sa-i lase. si-au zis-o
          f hotarat. nu va interveni nimeni militar in siria de nici o
          parte. o sa ramana ca pana acum. ps: china s-a abtinut nu
          ca n-ar fi tiunut partea rusilor. doar nu voiai s-o tina pe-a
          americanilor, doar ca treaba asta cu autodeterminarea
          s-ar fi putut sa-i jeneze pe ici pe colo?

          • tot cam acum 30 de ani am inteles ca greseam. iar ceilati
            voiau sa dominesi ei celalata jumatate de lume. doar ca pe
            mine nu ma afectau iar metodele lor erau ceva mai subtile.
            scopul era insa acelasi. acuma ma afecteaza mai mult
            amicii tai. asta e viata…

            • Deocamdata eu (si Romania in general de fapt) sunt afectat mai mult de amicii tai rusi. Eu sunt destul de pragmatic si nationalist. Raul mai mare pentru noi e Rusia. Dupa ce asta va disparea vom vedea cum le rezolvam si pe celalalte.
              Repet, nu am nimic cu rusii de rand, dar statul rus, ori imperiul rus, prin politica ostila fata de noi nu poate fi privit cu prea multa prietenie.

              Si indiferent ca iti creste tensiunea sau nu Rusia e pe un trend descendent care duce spre locul unde ajung toate imperiile la un moment, adica la decadere si disparitie.
              Faptul ca ei celebreaza ca pe o mare victorie si revenire preluarea Crimeei (pe care oricum o controlau) si poate inca niste parti din Ucraina e mai mult pentru publicul intern si imaginea lui Putin.
              Pentru ca inainte de asta el controla toata Ucraina, acum cel putin jumate din ea e iesita din sfera Rusiei si ii uraste de moarte pe rusi.

              Sigur, recuperarea asta a unei parti din ce a avut cu 2-3 luni inainte ar putea sa-l faca pe Putin sa spere la mai mult dar astea sunt doar incercari de a amana inevitabilul.

              Lupta pentru putere pe plan mondial se va da in viitor intre SUA + UE si China + ce sfera de influenta va apuca ea sa-si faca. UE ar putea incerca sa joace un rol de mediator sau intermediar (iar Japonia la fel, in est) dar aflate totusi mai aproape de pozitia SUA decat de cea a Chinei.
              Rusia va fi papata de astia mai devreme sau mai tarziu. Cu o economie cam cat a Italiei, cu o populatie cat a Japoniei si Romaniei la un loc dar intinsa pe un spatiu imens si plin de resurse (dar de care nu prea stie/poate sa profite la nivel maxim), din ce in ce mai izolata international si cu vecini tot mai puternici in jur rezultatul e inevitabil.
              Am spus, nu se va intampla peste noapte, vor fi mici refluxuri poate, dar valul nu poate fi oprit.

              Singurele lucruri ce tin Rusia pe linia de plutire acum sunt arsenalul nuclear si exportul de resurse naturale care sunt necesare unor tari UE.
              De asta am mai dat 2-3 decenii pana cand se va trece peste probleme astea, mai ales acum cand actiunea din Crimeea a fost un soc rece pentru multa lume si va rearanja niste lucruri. Rusia ar putea sa se reinventeze cumva si sa duca o politica mult mai flexibila, sa incerce sa-si valorifice potentialul intern, sa se dezvolte fara a-si pune pe toata lumea in cap.
              Politica imperialista prin care ei cred ca isi vor pastra pozitiile si vor reface URSS si vor fi iarasi al doilea pol de putere pe langa SUA blabla de fapt ii duce mai aproape de groapa chiar daca le da o satisfactie sufleteasca temporara unora de acolo.

              • si eu sunt nationalist. si de asta nu-mi place cand ambasada
                sua, care nici ambasador macar n-are, convoaca la sediu
                ministri judecatori si parlamentari ca sa le dea lor raportul.
                asta e culmea batjocurii fata de un stat asa zis partener.
                nu incearca nici macar sa salveze niste aparente.asta
                faceau doar puterile coloniale. chiar nu-mi creste nici o
                tensiune. pana la scandalul asta provocat totusi de sua
                nici nu-mi pasa ce face rusia si putin. in alta ordine de
                idei, nu-s de acord ca rusia se mai „tine” doar in armamentul
                nuclear. e o idee complet gresita dar daca tu crezi asta,
                sau cauti sa fii s-o creada e treaba ta. abia acum dupa
                crimeea rusia a devenit pt mine la fel de odioasa ca
                sua. in rest am alte treburi si preocupari.

                • scuze…fraza era asa..daca tu crezi asta,
                  sau cauti sa faci pe altii s-o creada e treaba ta….

                • @danny

                  Rusia face ce face, urmeaza Moldova pe masa de operatie a ursului si tu ii da cu ambasada SUA. Parca esti din alt film. Oricum la ce reactii aveai cand il luam peste picior pe Putin sigur ai postere cu el in camera. 🙂

                • @vector te-ai reactivat? n-am nici un poster cu nimeni.
                  si chiar, ca roman, m-a deranjat atitudinea asta sfidatoare
                  si aroganta a americanilor. pur si simplu se sterg pe
                  bocanci cu noi. daca tie-ti place, n-ai decat,
                  nu urmeaza nici o moldova.cel putin deocamdata, rusii
                  au intins suficient coarda.tu incerci sa intretii o stare de
                  incordare si panica. eu nu pot sa nu tin cont insa si de ce
                  si de unde a pornit tot balciul asta. si sa ma intreb ce le
                  lipsea unora de-au avut nevoie sa bage batul in viespar
                  tocmai acum. ce au reusit sa obtina? un nou razboi rece,
                  neincredere si teama. o fi meritat?

              • ca sa ma intelegi mai bine. nu-i suport pe americani pt
                simplul motiv ca acum suntem colonia lor si de fapt
                ei nici maca nu cauta sa ascunda treaba asta.daca eram
                colonie ruseasca i-as fi urat din tot sufletul pe rusi. tocmai
                pt ca sunt nationalist nu doresc ca tara mea sa aiba
                stapani din afara. oricum s-ar numi ei. cred in continuare
                ca putem trai demn fara stapani de conjuntura cu cnuturi
                sau buzunare groase dupa obiceiurile fiecaruia.
                ps: vad ca in continuare promovezi doctrina aia cretina
                a pentagonului cu razboi clasic contra rusiei dus cu arme
                cinetice, hipersonice bla bla..in afara de faptul ca e o
                aiureala mare cat casa, tie ce-ti iese la toata gargara asta?
                ca nu te inteleg…merita ce faci? iti ies asa bani de-o
                excursie in sua? ca viza banuiesc c-o ai asigurata.

  11. Crimeea e istorie. Nu va interveni UE sau NATO sa o recupereze de la rusi. Ucraina trebuia sa se bata pentru ea la primul soldat rus iesit din cazarma. Problema care se pune acuma e daca Rusia va continua. Dupa declaratiile de astazi ale lui Putler, cred ca va continua. In discurs a afirmat ca nu vrea alte teritorii, dar in acelasi discurs a afirmat ca orasul Kiev este un oras rusesc. Acum face doar o pauza, astfel incat occidentul sa digere sarmaua bagata cu totul pe gat. Cand apele s-au mai „linistit”, va continua cu restul Ucrainei, Transnistria, Abhazia, poate intreaga Georgie. Singura sansa este integrarea imediata a Moldovei, Ucrainei si Georgiei in UE, cu toate riscurile aferente. Daca era Bush la putere nu se miscau rusii asa repede. Apropo, de cate ori l-ati vazut pe Obama iesind pe tot parcursul crizei din Crimeea?

    • Russian_Expert

      cu ce sa lupte ucraina? cu 6 mii soldati? sau cu t-64b ruginite))

      • E clar ca nu avea cu ce. Dar cred ca daca se luptau, cum a facut Georgia si Moldova, puteau negocia altfel mai tarziu. Asa a fost pur si simplu o cedare de teritoriu. Sigur ca nici Georgia, nici Moldova nu si-au recuperat teritoriile, dar nici nu se pune problema sa fie recunoscute teritoriile respective de cineva. In schimb in cazul Crimeei s-ar putea la un moment dat sa se recunoasca anexarea. Poate aberez eu, dar cred ca nu poti ceda un teritoriu fara sa tragi un foc de arma.

  12. Remember kosovo ? Atunci s-a deschis cutia pandorei si acum se vad efectele

    • @robi

      Hmm, eu am alta parere. Kosovo nu e precedent pentru ca nu l-a anexat nimeni. Daca te referi la faptul ca s-a rupt de Serbia atunci nici asta nu a fost primul caz – vezi Transnistria, Abhazia si Osetia (in anii 90).

      • Daca Albania ar fi fost prospera, sau macar sa fie economic la nivelul actual al Rusiei, Kosovo ar fi fuzionat cu ea.Asa ce dracu sa faca doua saracii.Datorita ajutoarelor materiale din vest kosovarii albanezi au dus-o mai bine dact in situatia in care s-ar fi unificat cu Albania.

        • @sorin

          Bine, dar ramane faptul ca nu i-a anexat nimeni. Deci nu poate fi un precedent pentru anexarea Crimeei. Iar faptul ca s-a rupt de Serbia a fost intr-adevar socant si neplacut pentru rusi si altii (inclusiv noi), dar existau deja cazurile Transnistria, Abhazia si Osetia, deci nu a adus nimic nou.

      • @Vector
        Kosovo este tocmai precedentul perfect.
        Nu te bloca in aspectul ca nu afost anexat. Imediat ce Albania va accede in UE se vor uni, dupa modelul pe care Basescu il propune Moldovei. Daca s-ar uni acum Albania va trebui sa spuna adio aderarii pentru urmatorii 25 de ani.
        In rest, situatia este identica, exceptand faptul ca in Kosovo s-au omorat pe indelete unii pe ceilalti (de ambele parti).
        Acolo marile puteri puteau sa-i puna sub presiune pe sarbi si pe albanezi pentru a se aseza la masa tratativelor dar nu s-a vrut pentru ca resursele minerale din Kosovo au fost prea tentante.
        Faza cea mai tare este ca idiotul care a realizat nenorocirea, Ahtisari, a primit si premiul Nobel.

        • @Eroul Bula

          Daca anexat nu a fost iar in Crimeea nu au existat lupte ca in Kosovo, iar Rusia a actionat fara nici cea mai mica incercare de a implica ONU in prealabil (in cazul Kosovo au fost si rezolutii ONU!) atunci in ce sens a fost precedent ca nu vad nici o potriveala. Doar propaganda rusa invoca Kosovo. L-au invocat si in 2008 când au intrat in Abhazia si Osetia numai ca atunci comparatia a fost nitel mai credibila pentru ca georgienii si rusii din cele 2 regiuni incepusera sa se capaceasca.

          • @Vector
            Deja o prelungim inutil.
            Au existat rezolutii ONU privind reglementarea conflictului din kosovo dar niciuna nu a prevazut independenta provinciei. Ca dovada, nici pana acum ONU un a recunoscut independenta Kosovo.
            Mecanismul independentei s-a declansat printr-un referendum, apoi o decizie a pralamentului local (sau cum s-o numi). De aici, fiecare tara a demarat sau nu procedura de recunoastere a independentei,
            Kosovo a fost o prostie a lui Bush de care profita acum Rusia iar occidentalii nu au argumente s-o combata cu argumente.
            A fost o usa larg deschisa pentru Osetia de Sud, Abhazia, autodeclarate independente si recunoscute de Rusia.
            In prostia lor, occidentalii au lucrat pentru Rusia.

            • @Eroul Bula

              Dar in cazul de fata nu e vorba de recunoscut independenta. Ar fi fost valabil precedentul Kosovo daca Rusia se limita la recunoasterea unilaterala a independentei Crimeei. Atat. Anexarea Crimeei nu are nici un precedent in Kosovo. Cine doreste un precedent pentru asa ceva in Europa cred ca trebuie sa se intoarca in timp vreo 70 de ani.

              • @Vector
                Precedentul kosovo se refera la declararea independentei.
                Odata ca independenta autodeclarata a Kosovo a creat un precedent prin recunoasterea de catre alte parti, orice alta populatie poate sa-si declare independenta.
                Dupa ce si-a declarat independenta si cel putin o tara i-a recunoscut-o poate sa ia, ulterior, ce decizie doreste, inclusiv cea de a solicita unificarea cu o alta tara.
                Probabil ca ai pierdut din vedere detaliul ca Rusia i-a recunoscut intai independenta si apoi i-a aprobat cererea de alipire la Rusia.
                Din acest punct de vedere nu este nicio diferenta intre Crimeea care a cerut ACUM sa se alipeasca Rusiei si Kosovo care va cere sa se alipeasca Albaniei dupa ce ultimii vor adera la UE.
                Daca vrei, putem pune si pariu legat de ultimul aspect.

                • @Eroul Bula

                  Ce speculezi tu ca va face Kosovo in viitor in legatura cu o posibila unire cu Albania nu are cum sa fie un precedent pentru ce a facut Rusia acum cand vorbim. E simplu. Precedentul Kosovo poate fi invocat doar pentru partea cu declaratul independentei si recunoasterii ei. Corect. Dar Rusia a mers dincolo de asta si a anexat Crimea. Tocmai asta devine un precedent! Si poate fi invocat IN VIITOR de Albania/Kosovo, Romania (cu Moldova) si alte tari.

          • anexat n-a fost de catre albania, e adevarat. acum cica e…
            independent, doar cine si-a tras ditamai baza militara
            acolo, in inima balcanilor? ai auzit de camp bondsteel?
            oare a cui o fi? ghici…

    • Nu are legătură cu Kosovo.Când ONU a spus că Kosovo nu se va constitui în precedent,a știut ce spune.Constituția Yugoslaviei prevedea autonomie pentru Kosovo și posibilitatea obținerii independenței prin referendum.Miloșevici a abrogat aceste prevederi,în mod unilateral și mai ales,a recurs la atrocități față de populația civilă (aici,trecem peste faptul că teroriștii kosovari și-au propus câteva mii de victime,dintre civili,făcute de sârbi;sârbii nu ar fi trebuit să cadă în această cursă).Un stat care începe să-și masacreze populația trebuie invadat și civilizat.Când Kosovo a devenit independent,Occidentul nu a făcut decât să respecte constituția pe care Miloșevici a anulat-o în mod barbar.În constituția României nu sunt prevederi legate de posibilitatea ca o regiune să devină autonomă sau independentă,iar ONU și NATO vor proteja constituția României.România ar da dovadă de maturitate dacă ar recunoaște Kosovo,pentru că asta înseamnă,implicit,că și constituția ei va fi protejată.De altfel,extremiștii maghiari,care s-au adresat ONU și UE,au primit tocmai acest răspuns:Kosovo nu este precedent,iar constituția României trebuie respectată.

  13. sper ca Putin sa nu puna in aplicare planul intocmit de generalul PIOTR LUSIEV (GRU)
    in privinta cu romania
    acel plan macabru, diavolic consta in aducerea moldovei pana la carpati ,transilvania la unguri si dobrogea la bulgari

  14. Daca Europa nu se trezește din iluzie crezând ca Rusia s-a saturat cu Crimeea și pleacă în hibernare atunci istoria chiar se repeta la indigo sper doar ca Romania sa rămână întreagă și sa nu piardă teritorii ca în 1940.

  15. va respect pentru faptul ca nu cadeti in capcana propagandei ruse,insa nici onu,sua,ue nu sunt usi de biserica.au inchis ochii sau au facut atrocitati destule.nu exista putere mare buna,dreapta etc.toate cotropesc,doar pretextul difera.era sa uit:pe vocea rusiei a fost postata scrisoarea lui vona gabor catre traian basescu,in care argumenteaza mai slab ca un copil de gradinita de ce nu e el de acord cu declararea lui de persona nongrata.

    cu siria,trebuie sa recunoasteti ca putin s-a descurcat.e abil,cu metode neortodoxe ce-i drept,dar abil.

  16. cititi pe timpul.md articolul ”solutia oferita de rusia”.e foarte tare……ii sperie pe micuti.

  17. Ar trebui sa constientizam dotarea precara cu tehnica moderna a Armatei Romane si sa investim in urmatorii 2-3 ani cat n-am investit in ultimii 20

    Cred ca un minim ar fi cam asa:
    – 4 miliarde in sisteme de aparare AA (daca vrem ceva serios, inclusiv pentru aparare punctuala)
    – 1,5 miliarde ca sa upgradam LAROM si sa avem standard GPS pe cate mai multe lansatoare + sa asimilam productia rachetelor de 160 mm
    – 1 milliard ca sa asimilam in productie autohtona rachete AT SR si MR (Spike, Bill etc)
    – 0,5 miliarde ca sa cumparam rachete AT extra long range si un stoc suplimentar de Spike
    Total: 7 miliarde ca sa putem sta o vreme in fata ursului rus si ca sa-l facem sa se gandeasca de 2 ori inainte sa treaca Nistrul.

    Daca incepem ACUM, in 2 ani le avem pe toate.

    + 0,5 miliarde anual ca sa sporim efectivele militare

    • pt grecia antica. tu visezi domnule

      dar suna frumos propunerea ta

    • Trebuie sa avem si arme de atac, cu care ii putem ameninta direct , de ex: submarine (macar 2 din clasa dolphin ,aceleasi pe care le au si evreii) plus unitati de razboi electronic de ultima generatie si de ce nu cateva tomahaukuri cu incarcatura termobarica care sa fie instalate pe submarine .

      • robert0808
        De banii pentru un Dolphin iei doua Gotland. Pentru situatia noastra sunt ma mult decat perfecte. In plus, daca vrei sa le dai capabilitati ofensive, poti folosi fosrte bine lanstorpilele de 533mm pentru a lansa Harpoon sau Tomahawk (ambele au variante pentru lansare din tuburi de 533mm.

      • Mah mancavash eu sufletzelele-lelelelelele voastre 🙂

        Ce 7 miliarde mah, astia primesc anu’ asta UNA BUCATA Panhard 🙂

        In valoare de €167,000 – de pe Wiki.

        Din cele total de SAISHPE pe mai multi ani 🙂 🙂

        Dupa aia, ce doua sujimarine si Tomahawkuri mai vreti bre?!

        AVEM deja un sujimarin, care putrezeste la cheu, ca asa le-au transmis rusii la trepanatii nostri si astia s-au executat 🙂

        Ce sa faci cu 20 de Tomahawkuri bre, crezi ca se sperie aia ca le distrugi armata sau industria de aparare sau le nimicesti populatia cu 20 de Tomahawkuri?

        Daca dai cateva numai ai starnesti sa vina peste tine o suta-doua de mii, si atunci ce faci, mai tragi fo doo ca sa fie treaba oabla 🙂 🙂 ?

        Explicati-mi si mie logica lu’ 20 de Tomahawks si ce amenintare REALA provoaca, ca io nu ma prinz 🙂

        Bre, ai nostri au inceput programul multi-anual de achizitie de fasole si morcovi, anu’ asta numa un kil, la anu’ daca merge economia bine achizioneaza poate o plasa plina samd

        Rachete AT portabile si rachete AA mobile si cu suficienta raza de actiune (SLRAAM, ESSM pe sasiurile de SA6) erau bune.

        Da’ noi nu cumparam asa ceva bre 🙂 🙂

        Ce-o fi asa greu de inteles si de acceptat ca armata s-a dus dracu si ca armament ca sa amenintam pe cineva noi nu mai cumparam in veci…

        Noi n-o sa mai amenintam nici avioanele care zboara fara autorizatie prin spatiul nostru aerian…

        Pasnici bre 🙂

        • @gsg9

          Dar de ce folosesti pluralul si nu singularul, domnu’ meu? 🙂
          Poate n-am fost eu prea clar, asa ca reiterez: „mda” in loc de „mmmkay”…sau ce zici de „sure” sau..”uite acusica”…sau „not gonna happen”…
          Merge?
          🙂
          Sau trebuie in vazu’ lumii sa-l sfatuiesc pe EB in fiecare dimineata sa-si bea cafeaua cu sare de Pontus Euxinus inainte de a mai rosti numele securii cu „T”…ca sa fiu sigur ca am fost inteles?

          Ca sunt eu ala care tipa din gaura de sarpe pe aici pe blog ca avem nevoie de cruise missile…

          …vezi, nu de la mine ci de la toa’su Valentin Vasilescu – ce au facut rusii cand au auzit ca vine USS Truxtun -apropos, stiati ca au avut yankeii unul cu numele asta de familie ca „ambassador” -si nu prea- in…Romania 🙂 ce-i drept , pe la sfarsitul secolului XIX)…

          …yep, io sunt, „guilty as charged”…dar Tomahawk?..drept cine ma iei? 🙂 Noi n-avem nici ham-hambassador american si vrei sa cred, chiar si in caz de escaladare a situatiei din Ucraina, ca ne pricopsim noi cu Tomahawk?

        • Stiu foarte bine ca astia care conduc tara si cei care o vor conduce nu vor cumpara nimic , vroiam doar sa ii zic lu „grecia antica” un mod mai bun de a investi banii intr-un plan de inzestarare ipotetic ( mai bine submarine plus rachete balistice decat larom, cu 1,5 miliarde sa-r putea face cea ce am scris mai sus, macar un submarin), am dat ca exemplu de submarin dolphinul deoarece poate lansa rachete balistice .
          Te asigur eu ca rusii se vor gandi de mai multe ori inainte de a ataca Romania daca am avea chiar si 1 racheta balistica cu raza medie care ar putea lovi moscova cu o incarcatura termobarica , iar cea ce spui tu gsg9 nu are logica , nu trebuie sa ripostam impotriva rusiei pt a nu ii enerva ?? , te asigur ca, chiar daca nu am face asta se vor comporta in acelasi mod in care s-au comportat si pana acum cu toti cei pe care i-a invadat.
          E ca si cum unu incepe sa te bata pe strada , iar tu nici nu incerci sa te aperi de teama ca respectivul sa nu te bata mai tare ? Daca faci asa sfarsitul e unul , ajungi in spital , daca reactionezi ai putea castiga sau i-ai putea rupe si lui o mana.
          Daca gandim asa nu mai are rost sa avem armata , le dam direct teritoriile pe care le doresc fara sa tragem un glont ca in 1940.

      • Israelienii au solicitat tuburi de 533 + tuburi de 650mm pentru a lansa rachete balistice de calibru mai mare. Cand vom avea noi rachete balistice promit ca iau la strung tuburile de 450mm de pe Gotland si le fac de 650mm 🙂 )))))

      • @robert0808

        Bre, ce am intrebat eu era ce amenintare REALA au 20 de Tomahawks cu incarcatura termobarica in fata rusilor.

        „nu trebuie sa ripostam impotriva rusiei pt a nu ii enerva ??”

        Nu cred ca poti sa ripostezi cu un Tomahawk prin Moskva poate numai daca incep ei cu lovit Bucurestiul cu balistice si poate nici atunci, stai si incasezi.

        Una, ca nu le produci nici o paguba credibila, nu le distrugi capitala, nu le distrugi moralul, nu le distrugi armata, nu le distrugi industria militara, nici macar nu-i sperii si sunt numa bine enervati sa te distruga ei pe tine.

        A doua e ca imediat vor riposta cu 100 de balistice si de croaziera prin Bucuresti, ca au de unde si au si motiv, pt ca tu ai creat precedentul.

        A treia e ca or sa vina buluc incoa o suta-doua de mii cu tancuri, aviatie, artilerie reactiva facand poteca prin „Ukraina” hotarati sa te faca praf.

        Si atunci ori te predai cu consecinte foarte nasoale.

        Ori te casapesc cu consecintze la fel de nasoale 🙂

        Deci daca nu ai in spate o masinarie de razboi care sa faca fata problemelor care apar dupa ce le dai tu una cu Tomahawkul atunci mai bine iti vezi de treaba ta, parerea mea 😉

        Pt ca numai generezi un eveniment ale carei consecinte nu le poti controla.

        „E ca si cum unu incepe sa te bata pe strada , iar tu nici nu incerci sa te aperi de teama ca respectivul sa nu te bata mai tare ? ”

        Nu, nu e chiar acelasi lucru.

        Daca vine unu sa te bata, ripostezi cu AT portabile, cu LAROM, cu SAMuri mobile, cu artilerie, cu snipers , cu mine navale, cu rachete de coasta etc.

        Daca dai tu un Tomahawk in Moskva cred ca e ca si cum ai da cu una bucata bolovan colturos intr-o gasca de mardeiasi cu sabii si boxuri prin buzunare care te injura de pe marginea drumului.

        Poate ai spargi capul unuia sau poate nici nu-i nimeresti, dar ce crezi ca-ti fac ailalti?

        Daca dai un Tomahawk in Moskva trebuie sa te apere NATO de la distrugere altfel te termina rusii.

        Si daca tu ai avut chef sa te distrezi, nu stiu daca ailalti din NATO au chef sa te scoata din ghearele lor…

        Asa ca Tomahawkurile sunt pt big boys cu spatele asigurat si pt noi sunt absolut inutile.

        Ca de dat e usor, problema e CE FACI DUPA AIA?

        Capisci?

        • Pai eu ma refeream la tomahaukuri ca si arma de descurajare .
          Adica o arma pe care o poti folosi in caz de urgenta si care iti mai ridica moralul in caz ca lucrurile se inrautatesc ai si tu o mica garantie , chiar daca nu mare ,e bine sa fie acolo. Nici eu nu am zis sa dam cu tomahaukul in moscova asa din senin , daca ei incep sa ne invadeze si lucrurile merg rau ,atunci ripostam ,acum ca mori impuscat sau din cauza bombelor nucleare nu prea mai conteaza(oricum cu arme nucleare nu ne ataca ei orice le-am face noi, in primul rand radiatiile nu stiu de granite si ar ajunge pe tot globul in al doilea rand pt ce cuceresti o tara daca nu o poti folosi dupa?., in al treilea rand din cauza primului lucru scris mai sus ,toate tarile vor reactiona si totul se v-a termina in ww3.
          Plus ca bombele nucleare sunt arme pshihologice care sunt uzate mai ales contra tarilor care nu le detin, iar fara o armata conventionala puternica nu rezolvi nimica chiar daca le ai, fara tehnica militara la sol nu cuceresti nimic , iar daca tara pe care ai atacato cu nucleare , are o armata decenta te face KO, mai ales ca acum cam toate tipurile de tehnica militara are protectie contra acestor arme (NBC), adevarat contra civililor au efecte nasoale insa contra unei armate conventionale decenta sunt de aceasi valoare ca al rachetelor conventionale , sa nu uitam un tanc rezista la o explozie nucleara care are loc relativ aproape de el . Deci si tarile care au bombe nucleare fara o armata conventionala puternica sunt egale cu 0(puternici doar in fata tarilor slabe).

    • @grecia antica:

      As adauga: 2-3 miliarde pentru 24-35 Gripen E/F in leasing sau offset. Daca e offset atunci din profit si o upgradare a Pumelor ca sa la mai dam vreo 15 ani de viata (vezi exemplul maretului Albion). Plus un pret mic (simbolic chiar) pentru inca 12 F16 Block 52 ca altfel alea luate devin si mai scumpe…

  18. GeorgeGMT, daca o sa citesti postarile mele din ultimele 14 zile de pe acest blog vei observa ca constant am amintit ca se va intampla acest lucru, inclusiv ca Putin se va opri abia dupa ce va anexa toate teritoriile din Ucraina locuite majoritar de etnici rusi, mai ales cele situate in estul tarii.Putin a afirmat nu de mult ca Rusia va respecta integritatea teritoriala a Ucrainei, ca nu va anexa Crimeea, blablabla, si totusi a facut-o.
    Acum Putin isi digera primul succes, va lua o scurta pauza si in functie de conjunctura internationala va actiona din nou.Daca ucrainenii ii vor ataca pe rusi atunci lucrurile se vor precipita si Rusia va invada militar Ucraina, respectiv va ocupa zonele locuite majoritar de rusi.
    Occidentalii nu vor trimite trupe ci doar ii vor sprijini logistic si informativ pe ucraineni.
    Dupa cum merg lucrurile in vestul Europei, cei de acolo nu prea au chef sa se arunce intrun razboi deschis cu Rusia.Tarile mari din U.E. isi urmaresc propriul interes, Germania este un exemplu in acest caz, asa ca U.E. este dezbinata.
    Solutia ar fi fost ca la cererea parlamentului si guvernului ucrainean, SUA sa trimite unitati militare care sa securizeze principalele puncte nevralgice ale Ucrainei.Asa ar trebui actionat acum si in R Moldova.
    Putin este indraznet insa nu este prost.Stie cand sa se opreasca.Rusul nu ar folosi arma nucleara daca Rusia nu este atacata sau pusa in pericolul de a fi distrusa.El stie care ar fi reactia SUA in special, daca aceasta tara ar fi atacata cu arme nucleare asa cum a sugerat prezentatorul TV rus.Armele nucleare se folosesc in situatii disperate.Daca totul se limiteaza strict la teritoriul ucrainean sau moldovean nu se ajunge la arme nucleare.
    Ucraina este un stat pervers care merita sa piarda teritorial mult mai mult, pe buna dreptate, decat a pierdut pana in prezent.

  19. Atat timp cat Europa si in special Germania este dependenta de gazul rusesc Rusia nu isi pune prea mari probleme fata de sanctiunile europene. Comertul dintre Rusia si SUA este putin important pentru economia rusa. Deci ce pot marile puteri sa faca sa puna Rusia la punct cu adevarat? Nimic. Putin stie asta si joaca tare, nu are nimic de pierdut, doar de castigat. interesele domina, nu cred intr-un viitor razboi de mare amploare, ar insemna costuri prea mari. Deocamdata Putin face ce vrea, iar singura modalitate sa ne asiguram securitatea este un sistem de aparare bine pus la punct, care la noi lipseste cu desavarsire.

  20. ionica fonosch

    * intr-o situatie din asta super naspa , daca nu esti pregatit , cauti sa castigi timp …
    http://www.amazon.com/Neville-Chamberlain-British-Rearmament-Contributions/dp/0313310505

    • Hai sa recunoastem totusi (chiar si britishii recunosc) ca Chamberlain a reusit cea mai mare crestere economica a Imperiului britanic. Singura care a mai reusit asa ceva a fost Margaret Thatcher la sfarsitul anilor ’80.

      Diferenta este ca Chamberlain a facut asta sacrificand armata imperiului.
      Margaret Thatcher cand s-a lovit de criza Malvinelor/Falkland era la doar 6 luni de la imposibilitatea de a mai face atacul pentru a recastiga insulele. Marea Brutanie era in plina involutie militara retragand nave si avioane din serviciu.
      Militarii au avertizat-o ca atunci era momentul pentru atac si madam i-a ascultat.

      Chamberlain a lucrat de unul singur si ar trebui remarcat ca nimeni nu-ti apara mai bine tara decat o faci tu insuti.
      Maine s-ar putea ca Romania sa se afle in aceeasi situatie si un Obama sau altul se va spala pe maini de tratate scotand problema in dezbatere in Congres.
      La urma urmei de ce ar muri americani pentru romani daca prostalaii de romani nici macar nu-si pun problema ca ar trebui sa fie in stare sa si lupte? Daca maine Polonia ar fi atacata de Rusia, cati din Romania ar accepta ca Romania trebuie sa-si respecte tratatul si sa apere Polonia? (de ce ii trebuie Romaniei armata? De asta!)

  21. Fara indoiala Rusia a incalcat grav dreptul international in criza ucraineana, dar nu ar fi facut-o niciodata daca occidentalii nu ar fi facut gresala catastrofala de a impune independenta Kosovo. Toate marile puteri sunt conduse de dobitoci care ne vor duce la WW 3. Nu se vor opri niciodata in a muta in marele meci de sah mondial.
    Poate ca voi parea un dobitoc ignorant, dar din asta nu se va putea iesi decat prin tratate internationale de reducerea a armamentelor conventionale si de limitare a dezvoltarii acestora (cu mecanismele de control aferente – gen ”cer deschis”).
    In rest….aceiasi piesa ca inainte de WW 2. Doar dobitocii sunt altii. Din pacate nu vor muri cei care ne vor duce in prapastie…ci noi.

  22. Rusia a inghitit democratia si libertatile ucrainienilor. Asa si? Urmam noi! Asa si? Nimeni nu ridica un deget. Asa si? Ceva schimbat din 1933 incoace?

    Citesc doar Kosovo si ce au altii dar noi avem chilotii in vine si dingleberry uscate. Asa si? E tot ce ne mai ramane dupa ce trec rusii, americanii si hortistii. Eu zic sa ne bucuram de ele si sa fim multumiti.

  23. Se pare ca Urssul s-a trezit din hibernare. Ar fi bine sa se termine cu gargara si sa se treaca la lucruri mai serioase. Traim niste vremuri interesante.

  24. Sper să nu mai cumpere nimeni gaz de la ăștia. Într-un an îl spânzură rușii singuri pe putin în Piața Roșie.

  25. sunt indignat !!!! 🙂
    chiar ca nu merita sa dam foc planetei !!!!
    unde au cedat rusii ? la bani ! europenii le-au pus proprire pe conturi la cativa. si probabil ca vor inghiti galusca.

    altundeva nu vad unde sa cedeze si de ce. nu prea stiu sa cedeze… dar mai stii ?
    jirinovski a declarat ca va ceda Bucovina si Basarabia altfel nu va fi pace… e adevarat ??? daca da, ce s-a intamplaaaat >>???!!!

    • Vrea sa spuna ca daca va fi razboi intre rusi si ucrainieni se va lasa cu sute de mii de refugiati care vor fi nevoiti sa se refugieze in Romania si ca vor sa pastreze Transnistria fara Buceac. Oricum va dura destul timp pana sa ajunga in zona Odesei.

      • dupa cum vad asta e actul II din Blietzkrieg, varianta sec XXI !
        asadar banuiesc ca de se decid baietii vor ajunge in Odesa fffffffffff rpd !!!

        adica iute.

  26. O analiza a domnului Dolha despre situatia romanilor din Transnistria si de ce e ea diferita de cea din Crimeea, analiza pe care am folosit-o si eu in articolul despre romanii din Transnistria, acum 2 ani:
    http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=20&t=1260

    recensamant

      • Mama ce ineptualitate desteapta avem!!! Ca chiar asa ca cum unda verde a Moscovei pentru reunificarea României cu R. Moldova Und averde?A dica luati-va?
        A da.. daca nimeni de la Chisanu nu mai viseaza la Transnistria .. e atunci nu au decat sa aleaga : Romania,. Rusia sau Ucraina. Si cum Ucraina ar putea sa die egal de neplacuta si ptr rusofoni si ptr moldoveni iar Rusia e mai departe ..sunt ceva sanse sa iasa Romania. Da und averde de la Maskva? mai e mult pana departe!
        Insa celasi Dungaciu la 3 martie ce gavarea el ?

        Unde poate să ducă o intervenţie a Rusiei? Crimeea se rupe, dar rămâne a Ucrainei, este un conflict îngheţat. Dacă acest scenariu poate degenera într-un conflict georgian, dacă vor fi confruntări militare. Un al treilea scenariu ar fi federalizarea Ucrainei, care le-ar conveni şi occidentalilor, dar şi ruşilor, pentru că va permite Moscovei să aibă control asupra unei Ucraine integrate

        Citeste mai mult: adev.ro/n1uttq
        Hm .. si mai are obrazul sa iasa cu sfaturi agricole?! (auxiliar – ca cum se ajung unii „specialisti” bre?)

        Idem si despre MRU si intelepciunea sa.. Asta a rams tot la povestile copilaororo cu imparu Ros si Harap Alb si se viseaza un Limonádový Joe
        cacademic.

  27. Stimate domn da ce credeati ca dorea sa faca Vladimir cel Sobru?!

    (adica cam asa .. o tarasti la tinme in dormitor, o dezbaraci , te dezbraci si apoi ii ceri sa iti spele sosetele?! Nu e cam .. ?)

    Apoi mai sunt si diferente – Transnistria nu are granita comuna cu Rusia. Poate fi sufocata de o colaborare locala (adicva daca Ucraia ii taie accesul la porturi .. adio si un praz verde!!). F utila sa frichinesti Moldoova exsovietica si sa faca Ucraina sa se uite peste umar (ca de aici poa porni o lovitura de cutit in spate..)
    Opsetia si Abhazia sunt la fel utile pentru a tine cuminte Gergia si sa tin a si pe altii la distanta. Ca Georgia a fots cea mai rusofoba repeublica … si a reusit ca prin 1980 sa aibe mai putini rusi pe teritoriu decat in 1950!! (un cvunoscut care a umbalat mai mult prin URSS .. vorbea excelent ruseste. In Gerogfia a avut niste neplaceri asa ca aratat pasportu romanesc. Imdeadita localanicii au “schimat foaia” devenind extrem de simpatici da explicand ca cu rusii se atrduie sa fie cat mai porci .. ca numa un rus desobit de nesimtit si rabdator sa stea in Georgia!~ Da si asta sa olece injurand sa isi mance pensia undeva prin zapezile rusesti!!! Scuzati divagatia)

    Da Crimeea.. Crimeea ?
    A fost ruseasca pana in 1954. Buna parte din imageria patriotica rusa este legata de Crimeea!!
    Aici este Sevastopol ridicat de Potiomkin ca sa fie baza navala ruseasca.
    Mai este si la “indemana Rusiei” ..
    Era normal ca Rusia sa anexeze Crimeea!! Normal dpv rusesc…

    Acu sa mai zicem si altceva : vaca onusiana a cam riddicat crecii in sus din anii 90. Ca hai pe bune : Crimeea era autonoma. Mai tineti minte Kosovo? Pai si aia era regiune autonoma!! Si azi ?!
    Ca o sa mi se zi ca ca suntem in sec XXI nu sec XIX sau XX. Bun argument! Insa in Bosnia nu am revazut incepand un razboi religios stil 1500 ?! Ei si?!

    Oricum Crimmea nu este o victorie. Este mai dregraba o infrangere . Un esec al politicii externe rusesti . O fundatura. O dovada ca “lacomia poerde omenia”.
    Asa cum am mai scris in 2004 Rusia putea rupe mai pe sest Ucriana si sa “haleasca” mai mult – manevrand ca regiunile estice sa isi prolcame presedintele “lor” , sa se scuipe si injure cu maidanu’ si in final “daca voi nu acceptati votu nistru iditi srachi!. In definitiv noi suntem alta tara” si ar fi putut uschi partea de est. Insa in loc sa se multumeasca cu ceva sigur au preferat visul imperial sperand la intreaga Ucraina.
    Acu s-au lamurit ca nu pot avea totul, s-au grabit si au trezit cardu de gaste. Asa ca au ramas doar cu una gasca zisa Ucraina. 1 in loc de 4 sau 5 nu as nnumi asta chiar un succes … mai ales daca zic em ca intre timp si oricine a aflat ca vrobele cu ca suntem in sec XXI nu XX .. sunt doar ptr copii arierati de scoala primara …
    Si fara “asta nu se poate intampla”. La fel gandeau si stabii PCUS in 1990 – ca URSS este vejnica sau ca va rezista macar pana la Judecata de Apoi si ca niciodata da niciodata ucrainienii nu le vor zice “iditi ciort” si ca se vor tira cu tot cu paraferna : Crimeea, Buceragul, Bucovina si Hotinu (asta nu prea se stie INSA Hotinu care facea parte din gubernia Basarabia azi este in regiunea Cernauti- care mai cuprinde si 2/3 din fotsu judet Dorohoi adica tinutu Hertza). Ca ar mai fi avut timp sa treaca Criimea la RSSFR (sau sa o faca RSS Crimeea) . Da cica “niciodata … niciodata”

    A da . Cand scriam ca Rusia ar putea sa isi traga partea de est da nu si Odesa (“Până unde va merge Putin?”
    10 martie 2014 la 13:54 ) exact la asta ma gandeam : la incoporare! N u de alta da cunosc “marfa”

    (Scuze .. asta e dublat. Inbcercand sa gasesc ceva scris inainte ma deschis mai multe articole. Si nu mia am memoria de la 30 de ani )

    • Probabil ca astia de la Gandul au absolvit facultatea de jurnalism de la Spiru Haret.
      Am urmarit urmarit in direct declaratiile de presa iar Tiranu’ a spus: „……hai sa nu mai credem IN TOTALITATE in angajamentele Federatiei Ruse.”
      Cred ca reporterul, din cauza „hardului” mic, a pierdut o parte din mesaj 🙂 )))

    • Vazut in direct conferinta de presa, sa vedem cat de mult „ii sperie” Basescu pe europeni in curand.

      De asemenea „se intalnira” si astia doi; http://adevarul.ro/news/politica/ce-ganduri-l-au-purtat-ponta-albania-vor-albanezii-romania-1_53292ab40d133766a8078021/index.html

      Citez: La rândul său, premierul Albaniei şi-a exprimat speranţa că România se va alătura în scurt timp „marii familii“ care a recunoscut independenţa Kosovo. „Vreau să exprim recunoştinţa tuturor albanezilor în ceea ce priveşte poziţia faţă de Kosovo, poziţia domnului prim-ministru este o poziţie care ne dă o mare şi completă încredere că, într-un timp nu foarte îndelungat, chiar şi România se va alătura acelei mari familii care a recunoscut independenţa Kosovo“, a precizat Rama.

      • @ Razvan Mihaeanu
        Cacanarii aia de albanezi, dupa ce ca refuza sa acorde orice drept aromanilor de acolo (cca 250-300.000 pers) ne mai dau si sfaturi ce sa facem cu kosovo.

  28. parerea mea e ca in afara de …”suntem in fundul gol,…nu avem cu ce…”
    e sansa istorica
    vointa politica sa fie
    contextul e foarte favorabil
    ucraina ,deja constituie un cordon de siguranta ,tot ce va duce peste o linie va duce …aproape inevitabil la razboi
    un razboi pe care nimeni nu-l doreste
    deci cu moldova „separata” de” influenta ” rusa directa apare posibilitatea unirii
    prin artilugii ,gen referendum ,etc
    dar ar fi chestia cu transnistria ce atarna negativ in balanta, atat din prisma alegerilor
    cat si din prisma ca de s-ar face trebuie stabilita o granita fizica terestra ,unde va trebui investit ,gasit o formula de a o securiza ,probabil cu de-ai nostri ,inainte de a permite o libera circulatie(nu ar fi de acord nici un partener din prisma securitatii)
    daca se alege solutia cu renuntarea ,ar trebui sprijiniti la maxim etnicii romani(moldoveni) din transnistria ,ce vor dori sa se stabileasca in moldova (genul ,sa li se dea pamant ,locuinta etc),sau alt tip de sprijin
    chiar de s-ar decide ceva ,ar dura ani pana masurile vor fi implementate
    eu situatia cu ucraina nu o vad chiar negativ
    daca vor intra in ue ,vedem ca drumul e destul de lung,vor fi necesari vreo 10-15 ani ,ptr a intruni criteriile daca incep negocierile ,destul de repede
    timp suficient ,ca romania sa nu poata pierde un avantaj competitiv cu ei ,ptr ca lucrurile vor evolua si la noi
    a doua ,nu am fi pct terminus in ue ,ci vom fi „de tranzit”
    practica ne spune ca in ue toti care sunt „de tranzit” ,in general se dezvolta economic mai bine(oricand atrage mai mult sa pui buticul in centrul targului ,decat la periferie ,cu toate ca la periferie platesti mai putin)
    putem beneficia de nevoia de a reconfigura unele rute de transport,in special in zone mai defavorizate ca moldova ,mai ales spre nord
    roamanii din ucraina ,cu timosenko sau nu ,in perspectiva unei aderari la ue vor fi mai bine tratati ,ptr ca ue nu va renunta la niste principii ,de dragul unei politiciene sau lideri mai ultranationalisti
    asa ,ca noi ,ca si decizie logica trebuie sa fim cu ei ,nu sa ne repezim la fel ca ceilalti sa vedem ce bucati putem agata
    si oricum momentul e foarte bun ca sa se puna bazele unei uniri si a extinderii ue
    noi ii sprijinim pe noii lideri ucrainieni ,in aceeasi directie cu polacii si altii care sunt in barca cu noi si le cerem sprijin cu rep moldova
    in politica internationala prietenii ti-i fac conjucturile ,in afara de bazele fizice gen populatie ,imigranti

  29. cand am zis micuti ma refeream la ucraineni.

    • O fi si rusia vreo superputere mondiala si nimeni n-a aflat. Da’ oricum, haiosi baietii.
      Daca citesti stirea afli ca

      „În declarația sa Kokorev spune: “Stimați ucraineni și ruși trezi la minte, astăzi am avut ocazia să discut cu reprezentanții UE despre situația din Crimeea și vreau să mă împărtășesc și cu dumneavoastră”, scrie Polina Godorog, care face referire la postarea lui Kokorev de pe facebook.

      Acu’ nu stiu, da’ mie mi se pare clar. rusia nu doar c-o sa cucereasca Alaska, ci si Groenlanda si Antarctica. Pai ori e imperiu, ori nu mai e.

    • Ei na, Rusi in lupta in fundu curtii la supravietuire – ca vad ca usor usor tot mai multi rusi anung in state membre NATO si voi tot traumatici ati ramas. Da, nici USA nici Germania nu vor un razboi atomic si cel putin la nivel apparent sunt impaciuitori, dar uitati unde Se da lupta: in barlogul ursului. De aici pana in curtea NATO mai sunt cateva statii de tramvai. In conditie astea chiar si gard NATO (ttransnistria) e departe. Ca sa ajungi in ttransnistria trebuie sa treci prin Odessa iar asta nu se va mai intampla pasnic ca in Crimea

    • Pai mai lipseste doar problema coloniala 🙂

    • Cred ca dupa acel anunt SUA deja a trecut la evacuarea in forta a cetatenilor sai din Alaska de frica rusilor.
      Pacat ca in acest moment SUA nu este condusa de republicani in frunte cu JohnMcCain.
      Pe rus trebuie sa il iei tare si direct, fara sa il menajezi, sa te stie de jupan.Sigur ca trebuie sa fii in stare sa faci acest lucru iar in acest moment SUA are acest potential insa actualii sai lideri nu au vointa.Nici rusii sau Putin nu vor un razboi mondial iar daca lucrurile iau o turnura grava acestia vor inceta sa isi mai faca de cap.

  30. http://www.gandul.info/politica/intalnire-basescu-timofti-la-iasi-abordarea-mea-maine-la-bruxelles-va-fi-hai-sa-nu-credem-niciodata-in-angajamentele-federatiei-ruse-12291503

    Timofti:
    „Mâine, în Guvernul de la Moscova, nu ne aşteptăm că va fi o hotărâre în favoarea Republicii Moldova”

    „Noi credem că sunt premise pentru a grăbi acest proces de semnare a Acordului de ASociere pentru că ni s-a spus că Moldova a îndeplinit toate condiţiile au rămas doar nişte condiţii tehnice. Sunt convins că mâine sau în timpul apropiat se va lua o decizie în acest sens”.

    „N-am discutat aspecte militare”

    „Avem relaţii economice importante cu Federaţia Rusă. Noi vrem să o păstrăm. Noi nu avem pretenţii teritoriale faţă de Rusia. Dacă sunt, sunt din partea Rusiei. Noi vrem să păstrăm liniştea. facem în aşa fel încât să ne asigurăm securitatea”

  31. Posibila modificare a Southstream in urma anexarii Crimeei:
    http://takie.org/_nw/94/31202713.jpg

  32. 4000 de carti de patrimoniu din perioada 1600+ au disparut……s-au pus pe treaba hortistii de la cultura ROMANEASCA

  33. aici un interviu f. interesant despre Estul Ucrainei si regiunea Odessa:
    http://www.ziare.com/international/ucraina/rusia-inghite-ucraina-interviu-cu-doi-locuitori-din-odessa-si-dniepropetrovsk-va-fi-razboi-de-partizani-1288502

    M.L.: Dupa invazia Rusiei in Crimeea, multi dintre cei care au fost impotriva Maidanului sunt indignati de aceasta agresiune. Patriotismul a crescut foarte mult, indiferent de limba in care se vorbeste. In Odessa, adeptii integrarii europene organizeaza actiuni pasnice in sprijinul unitatii Ucrainei, la care participa din ce in ce mai multe persoane.

    De exemplu, pe data de 2 martie au fost aproximativ 15 mii de persoane, iar pe 9 martie cateva mii de persoane au cantat impreuna imnul Ucrainei. Sunt cazuri cand la mitingurile pentru Rusia se aduna de asemenea cateva mii de oameni, dar originea lor in zona Odessa starneste mari semne de intrebare. Cu ziaristii nu doresc sa vorbeasca si se comporta agresiv. Eu am scris ca multi sunt adusi.

    T.S.: Rusii care locuiesc in Ucraina nu sprijina politica Rusiei, cei care stau la mitinguri sunt provocatori platiti. Rusia se pregateste sa inceapa un razboi in urmatoarele cinci zile. Fostii presedinti au destramat armata, in Ucraina practic nu sunt unitati militare pregatite de lupta. Razboiul va fi unul de partizani, practic toti barbatii de toate nationalitatile sunt pregatiti pentru asta.

  34. Azi a zburat un mig-21 deasupra Constantei. Eu nu am mai vazut vreunul prin Constanta de la ziua marinei. Sa aiba oare in legatura cu evenimentele externe sau cu ridicarea porcului de la consiliu judetean (ma gandesc ca jandarmii sa fi fost sprijiniti de „Politia Aeriana”)? 🙂

  35. De la lume adunate …

    Adolf Hitler, 20 februarie 1938

    “Mai mult de zece milioane de germani traiesc in state situate in apropiere de frontierele noastre. Nu poate fi nici o indoiala ca separarea politica fata de Reich- nu ar trebui sa duca la pierderea drepturilor lor si mai ales a dreptului fundamental la auto-determinare. Pentru marea putere germana este de neconceput sa vedem cum fratii de sange, care o sustin din toata inima, sunt expusi celor mai crude persecuti si torturi pentru dorinta lor de a fi impreuna cu intreaga natiune, de a impartasi soarta ei. In interesul Reich-ului german este sa-i protejam pe germanii care inca locuiesc de-a lungul frontierelor noastre, dar nu-si pot apara propria lor libertate politica si spirituala”.

  36. http://www.youtube.com/watch?v=PJoikIa6aYI
    Hai sa va mai treaca spaima putin. Priviti documentar despre FOS-ul romanesc. Reporterul spune ca sunt printre cei mai buni din lume si ca avem FOS in toate categoriile de forte armate! 🙂

    • Pe ce se bazeaza afirmatia asta, pe sentimentul patriotic al reporterului 🙂 ?

      A nu se intelege ca contest ca sunt buni, probabil ca sunt foarte buni, pt ca sunt selectionati si antrenati. Dar de aici pana sa te compari cu ai alora mai „grei” mai e un pic.

      De ce spun asta.

      De eggsemplu americancii au o baza de selectie umana imensa, au de unde sa aleaga din cate mii au prin comunitatea fortelor speciale cateva zeci-sute, crema cremei.

      Si la randul lor alea cateva mii din comunitatea fortelor speciale sunt alese din toata armata SUA, care e destula. Plus civili mai interesanti care pot aplica si trece procesul de selectie daca sunt buni.

      De eggsemplu cand au infiintat fortzulica delta au testat prima data cateva zeci de rangers si airbornes si au ales doar cativa, dupa aia au mai testat alte zeci si au mai ales cativa si cu astia au pornit la drum. Sau cum si-a adunat Marcinko oamenii initial.

      Noi nu avem baza aia de selectie si nu avem de unde selecta candidati cu calitatile alora. Pt ca nu avem de unde. Suntem mult mai putini, armata n-a mai ramas mare lucru din ea si parca la noi nu primesc civili.

      Si de aia probabil nu avem oameni pregatiti la nivelul DEVGRU sau 1st SFOD-D.

      Dupa aia logistica, armamentul, supportul.

      Ai nostri au niste poligoane, niste HUMMERE, mai pupa un IAR PUMA plus excursii in strainatate.

      Ce au ailalti putem numa’ sa visam, cand l-au dus pe Osama sa-l spele pe picioare in oceanul acela si anume Indian, s-au vazut niste elicoptere stealth, legaturi realtime satelit…etc…

      Pregatirea costa, in mod sigur astia nu trag munitie cata trag ailalti pt ca nu sunt bani alocati cat se aloca alora, ce tehnica, baze de antrenament si metode de pregatire or avea ailalti.

      Toate costa si la noi nu-s bani ca la aia.

      Deci baza umana, costul alocat pt pregatire, deviceuri, baze de antrenament si support logistic, care la noi nu-s ca la ailalti. Pana la urma oricum ai da-o, banu’ si numarul conteaza…chiar si aici…

      • @gsg 9

        Pai asa evreii au o baza de selectie mult mai mica fata de noi si totusi au niste unitati speciale (macar una daca nu mai multe) chiar de elita pe plan mondial.
        Ori ca sa mai dau un exemplu de baza de pornire diferita uita-te la gimnastica, unde Romania se bate (si de multe ori bate) giganti gen SUA, Rusia si China (nu cred ca are rost sa vorbim ce baza de selectie si chiar baza materiala au aia fata de noi).

        Conteaza mai multe chestii, nu doar marimea bazei de selectie. Sigur, ca tehnica (daca vorbim doar de accesul la sateliti de spionaj de ex, ori poate cine stie ce chestii de isi mai baga aia in vene daca e nevoie) e de partea lor dar nu m-as arunca sa spun ca dpdv uman sunt niste diferente semnificative ori ca ele sunt neaparat de partea lor. Din contra, citisem mai demult un articol al unui colonel american despre Humint-ul de la noi unde incerca sa explice de ce sunt asa de buni hehe

        Sigur, conteaza si baza materiala, tehnica, dar conteaza pana la urma si omul (care e drept ca ajutat de primele mentionate e si mai bun)

      • Corect gsg.
        In primul rand universitatile americane asigura partea cu creierul. Sunt cele de top in lume, Caltech, MIT, Carnegie samd care asigura progresul tehnologic.
        Oameni cu PhD ajung pe la defense contractors, Lochkeed, Northrop. Mitre, GD, CACI, SAIC, samd oameni care lucreaza la proiecte tari.
        Insa stii la ce sunt americanii cei mai tari? La organizarea muncii. E o societate dinamica si imediat trec la noile tehnologii nu stau pe ganduri ca nu au bani ca una ca alta.

        Pe de alta parte sunt o natie f sportive. Fac sport de mici ca baschet ca football sau alte sporturi fac sport nene. Si fetele si baietii. Si de aici se asigura aria de selectie a GIs.

        Pe de alta parte ca sa faci cariera in aistea iti trebuie o gramada de specilizari care le iei pe parcurs si societatea iti asigura suportul pentru asta.
        Ai scoala, ai carte ai tot ce vrei in America.

        • si toti is imigranti. din est in general… aia buni.
          deci ce nu merge in est dar merge in US de ii lauzi asa ?

          politica si organizarea. ca bine ai zis…

          deci daca ne-am organiza mai bine am fi MUUULT MAI BUNI ! CA AVEM DE UNDE !

  37. Eu o vad ca pe o partida de sah ! Una in care Putin a dat clar un sah la NATO ! Sa fie mat ?

  38. Se vede ca autorul nu are o înțelegere elementară a sistemului internațional și al ONU.

    ONU funcționează pe două logici simultane:
    1. cei cinci membrii permanenți funcționează într-un concert de putere ce urmărește asigurarea balanței de putere.
    2. restul lumii funcționează pe baza securității colective și a dreptului internațional.

    Motivul pentru care statele permanente în CS au drept de veto este tocmai pentru a evita ca unul dintre aceștia să părăsească sistemul internațional, așa cum au făcut Germania nazistă și Japonia imperială. Este mai important să îi ții pe ruși la masă, decât să îi arunci înafara sistemului și să nu mai ai nici un mijloc de tatonare.

    Astfel, când unul din cei cinci calcă în picioare un terț care nu se bucură de „securitatea colectivă”a unui al grup de state (e.g. NATO), nimeni nu îl va atinge pe respectivul din cei cinci, nu ai practic ce să îi faci (poate doar un război prin terți). Nimeni nu riscă un război, război rece și înghețarea relațiilor economice în momentul în care economia europeană abia, abia dacă iese din comă, iar cea americană abia atinge la potențialul normal, nu pentru Crimeea. Dacă rușii depășesc limitele teritoriale ale peninsulei, vorbim deja de altceva și riscăm alte tipuri de reacții.

  39. ..din 150+ comentarii nu rezulta doua chestii;
    1.Romania are teritorii istorice cedate de Stalin ‘Ukraynei’
    2 Transnistria NU apare pe harta Romaniei Mari din 1918. ‘agumentele’ unora (din motive de mentalitate de sclavi (m)ue ) precum ca in provinciiile istorice romanesti sunt majoritari ‘ukrainienii’ presupusi ‘agresivi’ provoaca doar stari de lehamite..

    • @Ioan

      Si ce propui Ioane; sa intram acum in Bugeac, in Cernauti? Nu Ioane, rusii sa ia maine Transnistria si noi sa ne pregatim sa intram in Moldova. Ce zici.

  40. Nu pot decat sa ma mir ca oameni maturi, trecuti prin scoala si prin viata, care au mai cetit si catesceva alteceva decat poezele si pareri estetico-filozfarde a la Plesu se indigneaza in cestiunea asta .

    Repet – Rusia a actionat ruseste. Nu era rost sa ii reprosezi. Iar zic : daca ai pisica bagi canaru in colivie, colivia o agati sus unde matza nu ajunge , tii salamu in frigider, daca ai hamster il bagi in terariu sau cusca si speri sa nu faca iute infarct tot vazand pisica.
    Asa si cu Rusia – vorbesti politicos si tii o bata mare la indemana. Adica ai o armata dotata, pregatita,rezerve instruite, faci invatamant paftriotic asa ca sa se stie ca COSTA! Daca nu ai armata , nu ai dotare, ai tai cetateni incep sa vorbeasca prostii internationaliste si sa strambe la ideea e stat national, sa se p##e pe ei de ras cand le zici despre Patrie, Tara, Neam care impun Drapel, Sange si Onoare si esti vecin cu Rusia … hai pa si ne vedem in burta Leviatanului!!! Daca intre timp din prea multa “inteligenta” ai si silit sa se bajeneasca economic cca 2-3 milioane de cetateni … si ai Rusia in preajma nu acuza Rusia ca tu esti cretin congenital!!

    Ar mai fi o mentiune ptr cretineii Occientului. Ca care au crezut ca daca se renunta la “socialismul real” de acu nu vor mai fi motive de cearta la impartirea pajiturii. Ca cica numa socialismul duce la conflict – de parca la 1914 era vreo tara socialista!! Si care apoi au neglizat complet fapatul ca Rusia “va revebi” si ca isi va continua politica ei natiurela!!! SI care acum se pare ca sunt socati. (cu aplictaie locala – c retineii CDR ului care erau convinsi ca Rusia nu mai oia da motive de ingrijorare asa ca au taiat aviane, tancuri samd si milioane de locuri de munca)

    A ar mai fi o cestie delicioasa! Cica Putin vrea sa refaca URSS . Hm.. si biteu Satlin care era acuzat ca el refacea Imperiul Tarist … acuza mult mai logica. Da asa e unii teleptuali ..pe puncte!!

  41. mda, mai @Vector multi gandesc putini o afirma: sa le-o tragem tuturor si sa intram in Cernauti si Balta Alba prin forta. sa aducem Romania Mare in vechile hotare e chiar asa greu de priceput? de la Nistru pana la Tisa.. Dar ne lipseste un Conducator patriot cu sange in instalatie (in genul Maresalului Antonescu ) si o pulberarie.

    • @Ioan

      Bre nu intelegi ca intrand in Bugeac si Cernauti le-ai face jocul rusilor pentru ca am deveni stat agresor? Toate statele NATO au declarat ca integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie respectata si ca ei nu recunosc anexarea Crimeei. Si tu vrei sa intram in Ucraina! Toti aliatii s-ar disocia de asta, nu ar recunoaste schimbarile de granite pe care le-am face noi si am deveni si oaia neagra a NATO. Rusii ar rade cu pofta si apoi ar lua Moldova sub control. Si apoi daca ii pune dracu si incep sa finanteze agitatii si insurgenti prin Bugeac si Cernauti ce te faci prietene?

  42. ps
    dar populatia majoritar manelista sparge seminte pe tzava de gaz si priveste’ Las Fierbinti’ sau ‘nora pentru mama’ si alte gunoaie tv..cui ii mai pasa de istoria recenta?

  43. „Incredibilul a devenit credibil! Daca in urma cu doar doua zile cineva ar fi scris pe blog ca Rusia va incorpora Crimeea i-as fi raspuns ironic, gandindu-ma in sinea mea ca nu stie ce vorbeste! Recunosc ca ma asteptam, dar nu credeam…”

    Pana acum ceva vreme imi amintesc cum multi dintre voi trambitau si felicitau Rusia pentru politica ei externa si cum se opune ea raului mondial si anume SUA ei bine a venit o zi cand cu uimire unii s-au trezit.

    Buna dimineata!

  44. Pana acum ceva vreme imi amintesc cum multi dintre voi trambitau si felicitau Rusia pentru politica ei externa si cum se opune ea raului mondial si anume SUA ei bine a venit o zi cand cu uimire unii s-au trezit.

    Buna dimineata!

    • Cand SUA s-au bagat unde nu le fierbrea oala, prin Siria, Libia, etc si cand Rusia s-a opus interventiei directe, am fost de acord, cand Rusia anexeaza Crimeea nu sunt de acord, dara sta nu inseamna ca „m-am trezit” acum ci doar ca tu n-ai citit cu atentie artiolele publicate pe aici…
      Genul asta de reactii, ma refer la opinile mele, sunt semne sigure de gandire, de meleabilitate intelectuala, de luare de decizii in functie de parametrii reali.
      Numai un idot ar lauda/infiera neconditionat SUA sau Rusia…
      Mai depinde si de ceea ce fac efectiv. Gandim deci existam, nu suntem masini sa reactionam programabil la orice stimul, macar nu toti.

      • Sau o persoana aflata pe statul lor de plata, platita sa faca asemenea afirmatii.

      • Se numeste duplicitate si cand Rusia si-a bagat nasul in Siria si in Libia a facut-o nu pentru ca apara democratia sau dreptul international ci pentru ca sprijina un anumit regim si isi apara sau incearca sa-si apere propriile interese.Toata politica Rusiei chiar si in problema Iranului a fost aceiasi,nu s-a schimbat nimic,doar optica ta si a multora dintre voi care ati laudat Rusia mereu si acum uimiti v-ati trezit la realitate,chiar daca tu numesti asta „Genul asta de reactii, ma refer la opinile mele, sunt semne sigure de gandire, de meleabilitate intelectuala, de luare de decizii in functie de parametrii reali.” Aici nu este vorba de a lauda sau infiera pe nimeni ci de a intelege o politica externa agresiva,distructiva,expansionista.Si aceasat politica a Rusiei a exista sie xista din totdeauna,nu a inventat nimeni roata si istoria se repeta pacat ca putini o inteleg.

      • si-n ucraina s-au bagat la inceput unde nu le fierbea
        oala. doar ca n-au calculat bine cu cine au de a face.
        acuma au comis-o,,ceilalti au sarit si ei calul si noi tragem
        consecintele.

    • Ce e interesant la toata criza asta este tocmai faptul ca desi criza pe flancul „nostru” desfasurarea de forte e pe „celalta” parte. Avioane nato, garantii pentru Polonia si tarile Baltice. Aici doar o barcutza …

      2 variante

      1) Fie ai nostri nu au permis accesul aici fara garantii de securitate pentru Moldova. Nu de interventie, dar macat suport tehnic. Greu de dat. Evident nu s-a acceptat si in caz de scandal o sa ii intrebam cum le place neutralitatea constitutionala. Si daca li se pare mai utila decat garatiile Rusiei pentru Ucraina sau cam tot asa. Ca Romania de capul ei nu prea are treaba.

      2) Fie NSA le-a ascultat telefoanele la Rusi si antrenoru Putin a soptit la echipa ca actiunea e de stanga. Ceea e cam ciudat. E prea pe fata, plus ca nu au unde sa intre decat in tarile baltice si nu iese nici asa razboi atomic, dar e prea gogonata chiar si pentru Putin asta si e totusi un atat direct la cea mai mare alianta a lumii in momentul asta,

      • pai si de ce te mira?
        de ex finlandezii sunt un popor de admirat…cati dintre ei ar pactiza cu rusul asa cum ar face-o romanii?
        nu te uiti imprejur sa vezi cati romani simpatizeaza cu rusii? De la vladica la opinca…

  45. Nu inteleg de ce americanii par ingrijorati de flancul nordic, acolo unde deocamdata nu se intampla nimic, in timp ce zona sudica unde este toata actiunea – inclusiv o posibila escaladare: Trasnistria si Odessa – nu para deloc a intra in planul de intarire a capacitatii de aparare…

    • Nu-s ingrijorati. Pur si simplu au luat o palma mare de tot peste moaca si toata lumea ai critica si-i arata cu degetul. Unii nu inteleg ca-i neputinta. Asa ca fac si ei ceva pentru public relations. mai dreg imaginea….

    • @George GMT

      Tarile baltice sunt mai vulnerabile, atat ca pozitie si dimensiune cat si prin prezenta mai mare a etnicilor rusi. Si din cauza asta sunt in acelasi timp si calcaiul lui Ahile al NATO.

    • Armata americana deocamdata trece prin procesul de sequestration ce e important e ca nu s-au cheltuit prea multi bani pe criza actuala din Ucraina.
      doar hau hau diplomatic.
      Se mai cosmetizeaza bugetul, ce rost are sa trimiti trupe americane intr-un razboi care nu e al nostru? Ucraina n e in NATO sunt rusofili tot pe acolo.

      Cat priveste izolarea Romaniei e f clar ea continua si la acest nivel.
      Pai de ce va tot mirati ca nu sunt bagati in seama? Pontacu nu s-a intalnit cu chinezi su a spus ca e deschis relatiei cu Rusia?
      Nu s-a ascuns de Nuland si nu a vrut sa dea ochii cu ea?
      cacarau nu a spus ca occidentu face si drege ca nu sunt slugi samd?
      nu e nici ambasador acolo si asta din cauza jocului dual al romanilor.

      de ce va asteptati ca America sa faca ceva cand acum cateva luni ponta spunea ca americanii se comporta ca sovieticii pe vremuri cand ii trageau de urechi pe problemele de justitie?

      colac peste pupaza daca rusii ar intra acum in Romania ar fi primiti cu paine si sare…ortodocsi de ai „nostri”, frati de ai „nostri”.
      Cred ca 50-60% dintre romani i-ar primi cu bratele deschise pe muscali.

      • @adyr

        Chinezii vin sa investeasca si sa faca afaceri. Foarte bine. Voi cate sute de miliarde ati bagat in fundul Chinei? Ca sa nu zic de zecile de miliarde de dolari pe care i-ati bagat in armata egipteana si pakistaneza. Sigur, aia sunt mari aliati de-ai vostri noi suntem prea ”dubiosi” nu?

        • Vectore, ‘geaba protestezi 🙂

          Si mie mi se pare ca ‘nooa’ putere care va sa vie va fi mai deschisa unei apropieri de rusi. Plus ca inca-l are pe mumia Ilici si pe altii ca el prin structuri.

          De ce, pai simplu. Din motive economice.

          Daca acum ar putea ar intra imediat la supt obladuirea rusilor, pt ca spera ca rusii i-ar lasa sa fure linistiti, asta fiind singura activitate care intereseaza clasa politica romaneasca. Ce incearca sa impuna UE ceva reguli si curatzenie, ca sa nu ajungi la un stat mafiot incontrolabil si in colaps precum sa zicem Ukraina, pur si simplu ai incomodeaza la furat. Societatea mafiota cu moguli ca la rusi li se potriveste alor nostri ca o manusa. Astia nu vor sa fie controlati din afara, vor sa fie lasati de capul lor cu ale lor.

          Asa ca daca vin astia la putere si joaca la doua capete (asta daca nu se face deja- guvernu’ cu unii presedentia cu altii) ‘raceala’ fatza de Romanica va creste. Fuga la ski a tontului ca sa nu-l ia aia la discutii a fost ultra mega uber jenibila penibila ca si faza cu doctoratul la curtea suprema a idioteniei nationale…
          Asa hal de clasa politica cu asa hal de prim ministru cu asa hal de reactii de scapa cu fuga 🙂 🙂 cu asa hal de doctorate cu asa hal de curte suprema rezulta asa hal de tara…

          Si atunci cum vrei sa te trateze ailalti, ca aia stiu TOT ce se intampla acolo, sunt informati…

          • @gsg9

            Adica ce pana in 2012 nu se fura? Nu existau moguli si baroni locali pana in 2012?Sau vrei cumva sa zici ca erau numai specimene cu doctorate luate pe bune in parlament si guvern? 🙂

            Cat despre joaca la doua capete…. Ne-au tratat altfel americanii pana in 2012? Il aveau pe Basescu si guvernul lui loial la putere. Au bagat cumva miliarde de dolari in armata noastra si nu stim noi? Vax. In principiu a fost aceeasi atitudine.

  46. forta dreptului a murit in anii 90 in iugoslavia , occidentalii culeg acum ce au semanat era doar o chestiune de timp pana si alte puteri in afara de sua vor putea sa procedeze la fel cum a procedat sua in ultimii 30 de ani .

  47. Un dialog foarte lung, mi se pare ciudat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *