Opiniile lui Nicolae Ceauşescu despre drepturile omului în România şi R.S.S. Moldovenească (1989)

Unul dintre motivele pentru care Nicolae Ceauşescu era criticat în anul 1989, în presa din străinătate, a fost nerespectarea drepturilor omului în România. Informaţiile din mass-media occidentală despre abuzurile reale sau imaginare săvârşite de autorităţile de la Bucureşti se bazau pe relatările unor membri ai ambasadelor de la Bucureşti, pe ştirile provenite de la diverşi martori oculari, precum şi pe reportajele realizate de ziariştii străini care au vizitat România în perioada respectivă. La toate acestea se adăugau zvonurile care nu puteau fi verificate ori veridicitatea relatărilor era îndoielnică.

Autorităţile de la Bucureşti au dovedit în anul 1989 că nu ştiau să gestioneze problemele de acel gen din cauza opacităţii sistemului politic din România, impusă de la cel mai înalt nivel. Discuţiile deschise despre problemele cetăţenilor puteau fi permanent blocate de intervenţiile mai mult sau mai puţin brutale ale unor lideri din aparatul de partid central şi local, precum şi de acţiunile temutei Securităţi.

Pe acel fond, o delegaţie condusă de ambasadorul Constantin Ene, director în Ministerul Afacerilor Externe, a participat la Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa privind problematica drepturilor omului (Paris, 30 mai – 23 iunie 1989).(i) Desfăşurată în plen (30 mai – 5 iunie 1989) şi în două grupe de lucru, reuniunea respectivă a avut pe ordinea de zi două probleme importante: „respectarea de către statele participante a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi cooperarea în domeniul umanitar; aplicarea de către statele participante a prevederilor documentului final de la Viena în soluţionarea unor probleme din domeniul umanitar, inclusiv a aşa-ziselor «cazuri şi situaţii individuale»”(ii).

Conform hotărârii lui Nicolae Ceauşescu, reprezentanţii României care participau la asemenea reuniuni internaţionale refuzau să accepte un sistem de control şi verificare a politicii statelor europene în chestiunea drepturilor omului. Toate propunerile membrilor delegaţiilor din statele occidentale erau respinse în mod categoric de autorităţile comuniste de la Bucureşti deoarece Nicolae Ceauşescu nu dorea să fie difuzate nici un fel de informaţii negative despre situaţia în care se aflau cetăţenii care trăiau în România.(iii)


i Din delegaţie a făcut parte şi Teodor Meleşcanu, viitor ministru al Afacerilor Externe (1992-1996; 2014; 2017 – până în prezent).

ii Arhivele Naţionale Istorice Centrale (în continuare: A.N.I.C.), fond C.C. al P.C.R. – Cancelarie, dosar nr. 33/1989, f. 9.

iii Ibidem. Vezi, de asemenea, „Şi nu ne duce pe noi în ispită…”. România şi „războaiele minţii”: manipulare, propagandă şi dezinformare (1978-1989), studiu introd., selecţia documentelor şi indice de nume: Florian Banu, Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2013, p. 406-408.
Articolul scris de Petre Opriș poate fi citit integral pe Contributors.

__________________

Post Scriptum – in dimineata lui 5 iunie, 1989, dupa masacrul din 4 iunie:

7 comentarii:

  1. Si unii inca se mira ca vitelul la poarta noua si se intreaba, privind miop, ca o curca in lemne, de ce dracu ne merge prost sau care e dreapta liberala si stanga comuista ?

  2. Avea destule de ascuns de ochii strainilor. Nu doar starea generala. Mai erau si orfelinatele si institutii de „sanatate”, de la care inca avem filmari facute de straini in 90. Dar „nu era chiar asa de rau” e cu noi inca.

    Pentru cei interesati: P.Opris – Aspecte ale economiei romanesti in timpul Razboiului Rece – Ed. Trei

    Referitor la poza: ministrul apararii (lor) nationale a spus ca politica de oprire a turbulentelor a fost corecta. Referitor la eficacitatea cenzurii: un scurt sondaj a aratat ca 80% din intervievati spun ca nu recunosc imaginea si nu stiu despre ce e vorba in ea.

      • In mare parte probabil ca da. Dar tot spun ca nu stiu, Totusi editorii ziceau ca unii par sinceri si in plus nu prea ai pe unde sa gasesti acolo clipul sau poze, aceasta cautare facand obiectul celei de-a doua parti a investigatiei. Nu stiu in ce masura au acces la www.

    • Poza este din Tiananmen Square 1989. Individul din fata tancurilor este de negasit. Facut disparut prosibil de comunisti
      ***nu e greseala – prosibil este un cuvant nou inventat, s-a acordat un doctorat in filologie romana inventatorului, pentru ca a mai descoperit un nou tip de verb in limba romana undeva la inceputul lui 2000. Deoarece cuvintele nu pot fi brevetate folosirea cuvintelor noi este libera
      *** PROSIBIL – este un portmanteau intre cuvantul probabil si posibil si desemneaza un eveniment posibil cu probabilitate mare de intamplare.
      Maresalul Mikhail Tukhachevsky executat de Stalin a inventat si el peste 50 de cuvinte noi in limba rusa, pe care din pacate nimeni nu le foloseste.
      Nu este exclus sa fi fost executat nu pentru incompetenta ci pentru ca Stalin era gelos la capacitatea lui de a inventa cuvinte noi***

  3. În China e ca în Coreea de Nord. Din afară poate părea altfel. Dinăuntru ……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *