ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10 din 27.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 și art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României,

ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 21 din 27.04.2020,

pentru punerea în aplicare a dispozițiilor pct. 3 și 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr.240/2020,

în temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanță militară

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/ gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
 • b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
 • c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

 • a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
 • b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
 • c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

​(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 – (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin.(1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 – La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea:

 • a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;
 • b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

 • a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;
 • b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;
 • c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.7 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Ion Marcel Vela

MAI , informații publice-utile

20 de comentarii:

 1. daca mai tine mult carantina ajung la 200 de kg

  1
 2. de pe 15 mai fiecare e pe barba lui,statul s-a spalat pe maini gen.
  trebuiau sa taca din gura,sa nu anunte nimic,oamenii erau deja obisnuiti cu starea de urgenta,ori cu doua saptamani in plus sau in minus economia tot in rahatul asta era,oricum se mergea la munca pe cat posibil.
  sa faci anuntul asta cat inca esti pe trend ascendent si astepti varful mult trambitat al pandemiei din perioada post pascala mi se pare o miscare pripita….se bat cap in cap declaratiile de acum cateva zile cu varf pandemic iminent plus valuri noi si hodoronc tronc iese herr prezident si ne relaxeaza pe toti?

  7
  • Eu nu am inteles ca de la 15 mai umblam ca fluturasii ci doar ca nu mai e nevoie de kktul ala de declaratie care oricum e o porcarie. Raman in vigoare o gramada de restrictii, in special legate de spatiile aglomerate, nu se da drumul la mall-uri, scoala a ramas pe septembrie, samd.

   1
   • exact asta a declarat johanis azi.

    • Relaxarea deja a inceput din weekendul ce a trecut…

     • De-acum bulgarele s-a pornit la vale si nu doar in Ro. Oamenii se obisnuiesc repede cu tot felul de situatii, ii tii in casa 3 sapt, o luna, pana trece socul initial. Dupa aia se obisnuieste lumea si in transheu. Face parte din flexibilitatea psihicului uman. Aici doctorii epidemiologi au fost naivi. Sociologii inexistenti. Pe de alta parte si statul roman cel putin a dat niste exemple proaste cu muncitorii aia plecati la cules cu charterele, samd. Mie personal mi-ar placea sa stiu ca avem reguli mai putin drastice pe hartie dar pe care 90% din oameni sa le respecte decat tot felul de prapastii si angajamente scrise pe o hartie dar pe care nu le respecta nimeni.
      Masura de-a tine scolile inchise pana in sept. e OK, e bine ca multi din cei in IT si callcentere lucreaza acum de-acasa, etc. Macar atat.
      In rest, ce e mai greu n-a venit. Si nu e in legatura cu virusul.

      3
 3. Iasa romanul la gratar, smardoiasii la smardoit, instagramistii la poze…. eu pot merge la traseu si catarat in padure… toata lumea ii fericita.

  1
 4. Din 15 mai incep si protestele.

  1
 5. Îmi place partea cu zborurile:în fiecare zi sunt convoaie de avioane dinspre/spre Germania,Belgia,Marea Britanie,mai rar Italia………….

 6. Amid Ongoing COVID-19 Pandemic, Governor Cuomo Announces Phase II Results of Antibody Testing Study Show 14.9% of Population Has COVID-19 Antibodies
  https://www.governor.ny.gov/news/amid-ongoing-covid-19-pandemic-governor-cuomo-announces-phase-ii-results-antibody-testing-study

  1
  • Sper…sper sa nu ajungem in situatia in care sa ne uitam in urma si sa ne intrebam…”dar daca Cercel si Basescu aveau dreptate?”

   • Cercel si Baselu pot avea dreptate cu multe, dar pot si spune prostii sau manipulari. Cu ce anume aveau sau nu dreptate?

    4
     • Daca am inteles corect, Baselu si Cercel sustin ca relaxarea din 15 mai, fara a creste mult capacitatea de testare , ar fi o greseala.
      Aici cred ca au dreptate, guvernul Lucovid a aratat ca nu vrea sa testeze mai mult, doar spera ca lucrurile vor merge spre bine, fara sa faca ei eforturi.
      Dar purtarea obligatorie a mastilor in public dupa 15 mai va reduce factorul de reproducere a virusului, asa ca sa nu fim foarte pesimisti.

 7. deci bugetul e in pioneze dar nu se umbla in aparatul de stat,se vorbeste de solidaritate dar doar dintr-o parte ….egalitate dar nu pentru catei.adio si sa auzim de bine ludovice.

  6
 8. Dr. Didier Raoult aclamat in trafic – sper ca nu il prinde si pe el COVIDu’ de la trompeta aluia 🙂

  1
  • Nu stiam ca Didier Raoult conduce un Duster!

   • Exact, remarcați că nu zboară pe stradă la bordul unui BMW sau Mercedes.
    Clar nu putea fi așa în România.
    Și vorba aia: omul are motive de pretenții, însă la noi un Ludovic sau un Cercel n-ar putea conduce Dacia, că-s bărbați adevărați…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *