ORDONANȚA MILITARĂ nr. 6 din 30.03.2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum și a unei zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoriale din județul Suceava

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 17 din 30.03.2020,

În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 și 3 din anexa nr. 2 la același decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanță militară

Art.1 – Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Art.2 – Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

Art.3 – În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  • a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
  • b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art.4 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.

Art.5 – Toate restricțiile stabilite prin ordonanțe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localitățile carantinate și în zona de protecție.

Art.6 – Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava (CJCCI) pentru a stabili completări și derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 3.

Art.7 – (1) În zona de protecție, organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare a intrării, respectiv a ieșirii persoanelor în/din zona de carantinare prevăzută la art. 1.

(2) În zona de protecție este interzisă deplasarea între localitățile din zonă a persoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale.

(3) Autoritățile administrației publice locale și județene vor aduce la cunoștința persoanelor din zona de protecție obligațiile ce le revin referitoare la deplasarea și accesul în/din zona carantinată.

(4) Aplicarea măsurilor de verificare, control și acces în/dinspre zona carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naționale.

Art.8 – Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.9 – Consiliul Județean Suceava împreună cu primarii și consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare și zona de protecție vor lua măsuri de a asigura funcționarea serviciile de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Art.10 – Este strict interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulație publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Art.11 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  • a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art.3;
  • b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsurile prevăzute la art.4 și 8.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.3, 4 și 8 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.12 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Ion Marcel Vela

MAI, informații publice – utile

113 comentarii:

    • Nu sunt de acord Mihai. De la un megafon din SUA, acea solicitare are un tip de efect, tax breaks primesc si acolo insa acolo statul ii partenerul privatului, acolo chevy, ford, gmc, general electric si altele fac deja parte din ADNul american.Aici, cu tot cu aceste ajutoare statul nu-i partenerul la nimic.
      Chiar acum 3 luni am scris despre cum romansii destepti au pierdut o investitie greenfield de 1 mld euro din partea unui producator de masini in favoarea Ungariei. Asa-i cand nu se pupa spagutele.
      Personal detest abordarea socialista(nu la tine ma refere ci la articolele care vuiesc pe temele astea), aia in care „statul” „da” „bani” „privatului”. Ne intra sa nu in cap faptul ca statul nu „are” bani pe persoana sa juridica. Aia sunt banii nostrii pe care i-am platit si se intorc in economie. Este chiar atat de simplu. Deci statul a facut fix-pix pentru Ford in Romania, si pentru Dacia. Se milogesc astia de ani de zile sa faca dracului drumuri sa scoata productia mai repede din tara, se roaga sa avansam discutile cu Schenghenul sa nu mai stea cu camioanele la granita 3-4 zile si la sfarsitul zilei, tot privatul ii de vina ca nu produce ce vrea statul, acum!
      Nope, nu-s de acord, eu vad lucrurile din perspectiva mea, de cand mi-am inceput activitatea privata si am plecat din armata statul ma f-te incontinuu. Poate ar trebui sa sune asa solictarea: bre, stat roman, mai sti cand ti-am virat milioane de euro taxe, impozite, locuri de munca? Mai sti cand cea mai impozitata activitate in Romania este munca? Da? Ce p.l.m ai facut cu toi banii aia, bre stat? De ce nu ai comandat o rezerva decenta de echipamente medicale, de ce arata spitalul ca un birt din Ferentari? De ce, de ce, de ce… Nu privatul trebuie sa vegheze la stari de dezastru, ci statul. Ca sa nu mai spun de atatea situatii cand privatii au dat o mana de ajutor, sau au insistat sa ajute si statul a zis: Niet! Noi avem „experti”, „specialisti”…
      Vorba lui Sharky, parerea mea…

      24
      • da, ar trebui discutat cu ei la nivel guvernamental. Also…va amintiti cand darletzii PSDisti tunau si fulgerau contra hypermarketurilor straineze? Cine asigura acum alimentatia populatiei? Sau firmele mafiotilor PSD? Va dati seama ce rezultate misto ar fi avut acum initiativele alea misto cu scosul hypermarketurilor in afara orasului 🙂

        9
      • Personal detest abordarea socialista […] aia in care “statul” “da” “bani” “privatului”. Ne intra sa nu in cap faptul ca statul nu “are” bani pe persoana sa juridica.

        @lt, sunt total de acord cu parerea ta, dar totusi as avea citeva completari:
        – in situatii normale, este perfect ce zici tu, in situatii absolut exceptionale insa, catastrofe (cutremure, inundatii, pandemii, razboaie), lucrurile se schimba. Putem privi in acest caz statul ca pe o banca, care „imprumuta” privatu pt o perioada, in speranta ca banii se vor plati inapoi cu dobinzi, adica impozite. In situatiile acestea exceptionale, numai statul are sansa sa obtina credite, in ce condtii se poate discuta, nu cred ca o banca ar imprumuta pe cineva privat stiind ca acesta si-a intrerupt productia pe o perioada indefinita.
        – in plus statul mai are o posibilitate, sa tipareasca bani, economic vorbind nu e cea mai buna solutie, dar nu prea e de ales.

        Deci la situatii exceptionale, solutii exceptionale.
        P:S de altfel dupa mintea mea prioritatea in care ar trebui sa investeasca statul, acum, ar fi agricultura. E usor de intuit ca ratarea lucrarilor de primavara ar putea sa duca in vara la foamete, asta, mai ales, in conditiile in care se presupune ca nici importul (Italia, Turcia; Spania) nu va mai functiona.

        6
        • Nu va suparati, va port un mare respect, dar nu e nimic normal la sistemul de sanatate din Romania. Dvs. traiti in Germania, probabil tara cu cel mai bun sistem de sanatate din lume.

          Le spuneam unor prieteni ca degeaba maresti salariile personalului medical (pe buna dreptate, n-am nimic cu asta) daca nu o faci in functie de performantele fiecarui cadru medical si nu vii si cu masuri de natura a le oferi conditii optime de lucru.

          In ultimele zile vad tot mai multe demisii „rasunatoare” dar si cazuri de doctori care au ales acum sa iasa la pensie. Pana acum au luat un salariu bun si au tacut din gura. Este si raspunderea lor ca suntem in aceasta situatie.

          Vad incompetenta si lipsa de profesionalism la personalul medical, acestea conducand la raspandirea virusului.

          Vad ca cei care au castigat alegerile in 2016, una dintre promisiuni fiind constructia spitalelor regionale, nu si-au respectat promisiunile. Probabil si cei dinainte si tot asa, nu dau vina pe cineva anume.

          Vad ca spitalele vechi mustesc in asa hal de germeni, bacterii, stafilococi, nosocomiale samd (scuze, nu ma pricep) incat doar demolarea lor si constructia unor noi spitale ar mai putea sa ne salveze. Intri cu coronavirus dar mori de stafilococul auriu, dar guess what: coronavirus va fi cauza oficiala in statistici…

          Vad ca de ani de zile personalul medical emigreaza aducandu-ne in situatia in care, in caz de evenimente exceptionale, avem un risc crescut fata de alte tari.

          Suntem intr-o situatie exceptionala datorita statului roman si modului in care a inteles acesta sa administreze bunurile noastre. Datorita lui, situatia noastra este „mai exceptionala” decat a restului Europei.

          P.S. Cand vad chestii de genul sa salveze privatul statul pentru a „n”-spea mia oara o iau razna. Scuze. Remember 2008? Va fi muuuuuuult mai rau.

          12
          • nicolae,

            Si totusi sa nu uitam ca pana mai ieri personalul medical era cel mai ostracizat dintre bugetari in general, abia cand s-a vazut ca fara medici si personal medical de buna calitate profesionala dar si umana degeaba bagi bani doar in echipamente, cladiri …..asta s-a intamplat la Suceava, spitalul are conditii si echipare de top, aparatura de top dar manager si personal medical mediocru si stiu ce vorbesc, locuiesc in judet, majoritatea celor cu afectiuni grave alearga la Cluj, TG. Mures, Iasi si Bucuresti ca la Suceava mureai/mori cu zile.

            Eu cred ca asta patesti cand ani la rand bagi banii doar in pretorieni si acum vrei sa te salveze doctorii!!!…. militienii si jandragnii de ce nu-si dau si ei demisiile ca tot se lauda ei ca si ei sunt in prima linie?!…..domnilor trebuie sa intelegem pentru totdeauna dar in special politicienii nostri ca pentru bugetari trebuie facuta remuneratia in functie de importanta lor in societate dar si in functie de performante, iar dupa mintea mea ordinea-i in continuare aceasi: educatie, sanatate, justitie, etc, samd………..

            Eu vad totusi o parte buna din criza actuala, politicienii nostri indiferent de situatie daca se vor imbolnavi vor fi tratati cu siguranta tot in Romania, adica de acel sistem pe care nici un partid politic nu l-a respectat, acum vine randul sistemului sa se razbune, poate vor invata ceva din asta, eu inca sper.

            Apropos, unde locuiesc eu in primele zile cand s-au intors cei din Italia era plin orasul cu masini cu numere de IT, se stia foarte clar de la intrarea in tara cine si unde merge deci se putea face o monitorizare mult mai atenta dar asta e acum suportam consecintele si asta-i doar inceputul.

            Doamne ajuta sa trecem peste bine cu totii!

            1
            • ostracizata my ass,cine nu vede padurea de copaci este cointeresat ca acest dezastru sa cotinue.
              vorbim despre o breasla rupata de realitate la fel ca multe altele,nerefomata ca toate.
              asta patim cand intoarcem si aplecam capul .
              toate aceste parti ale sistemului public cand sunt puse in fata realitatii clacheaza una cate una…fizic si moral,acum e randul sanatatii.

              8
              • Ce-ai Basescule te-ai trezit, ai reusit cumva sa aduci cumva inapoi medicii aia care-au ,,dezertat” Iceland cu 2008 incoace?….

                3
                • lasă ca te tratezi in spitalele lui ponta ….
                  îs mâncat de „oamenii de bine” care tin cu poporul si poarta in servieta secera cu ciocanul.

                  5
                • @ Ser Ghei, lasa ma ca vin cand te aud pe tine cum le plangi de mila. Pana acum nu se plangeau cu asa jale de echipamente si altele lipsuri ci doar de bani. Acum, cand sunt in pericol, au devenit deontologi si integri, nu le mai pasa de cabinetul privat, nu mai vorbesc despre salariu de incadrare (da, asa fac bugetarii, ei vorbesc doar despre salariu de incadrare nu de banii cu care ajung acasa : incadrare+vechime+grade+sporuri+garzi,etc), incredibil, nici spaga nu vor (ce face frica de moarte). Nu, sunt integri si ingrijorati. Atat de ingrijorati incat isi dau demisia (cum e fufa de la ATI Orastie) sau se pisa cu bolta pe lege (directorul spitalului din Suceava). Gargara multa si vrajeala pentru prosti, asta e sistemul : se acopera unii pe altii (de la malpraxis, infectii spitalicesti, spaga,coruptie, devalizarea bugetului,etc) la fel ca tot statul : 80% PCR, incompetenti, idioti si criminali sau hoti, mincinosi si criminali. A venit la fix virusul, mascam cu el toate problemele si mai facem si bani.

                  8
                  • @RTI: Dupa spusele unui batran kinetoterapeut: munca la stat scoate tot ce-i mai rau din om. Un om care a muncit o viata la stat, acum are un dispret exemplar fata de bugetari.
                    Pentru oricine si in orice conditii: e foarte usor sa-ti cultivi lenea, indolenta, zavistia si alte vicii da parca la stat ai mai mult succes.

                • uite,ai primit si o inimioară de la nicolae….job well done.

            • Doamne ajută să scăpăm cu bine!
              Semnez condica de prezență în continuare- pentru că „cei care sunteți singuri in birou veniți zilnic la muncă! ”
              Am acceptat cu o condiție-sub nicio formă nu merg la Suceava!
              Însă nu mă plâng, dotări avem- am primit una bucată mască de protecție (aia care costa 20 de bani in vremurile bune) și, după ce m-a văzut cum încercam să deschid ușa cu cotul, un tip de la ISU mi-a oferit una bucată mănușă de protecție, pe care însă am refuzat-o politicos – poate că era singura pe care o avea și el!

          • @Nicolaie
            Dvs. traiti in Germania, probabil tara cu cel mai bun sistem de sanatate din lume.

            Poate ca Ge ar fi avea cel mai bun sistem sanitar din lume, nu pot compara, pot doar sa spun ca atunci cind am fost nevoit sa am nevoie de el, era sa dau coltul urmare unei operatii absólut de rutina. Pot de asemenea sa spun ca am multi prieteni din sistemul sanitar si sunt disperati ca nu au nici cele mai elementare lucruri de protectie, nici masti, nici nimic.
            De asemenea cred ca si cel mai grozav sistem din lume are limite, odata depasite aceste limite se prabuseste ca un castel de carti.

            3
            • Nu va contrazic, exceptii exista peste tot.
              Dar stiti cum e, depinde si ce standarde ai atunci cand te apuci sa te plangi si sa faci comparatii. Ma gandesc ca prietenii dvs ar avea un soc daca ar fi brusc teleportati la spitalul de la… Deva sa zicem. Al treilea spital romanesc intrat in carantina, dupa Gerota si Suceava.
              Perceptia mea, din exterior, este ca Germania sta mult mai bine decat alte state europene la acest capitol. Si nu sunt singurul care face aceste afirmatii. Mai departe, unul dintre cei mai mari producatori de ventilatoare din lume este companie germana si tot asa… Apropos, ceilalti doi sunt unul din Suedia si celalalt din Elvetia.

              2
      • Tu ai inteles ca eu vreau ca Ford sa produca gratis ventilatoarele? Probabil m-am exprimat eu gresit in prima postare!
        Eu ma refeream ca Ford sa produca acele ventilatoare si la Craiova pt ca statul roman sa le cumpere si sa plateasca pt ele, iar astfel angajatii lor sa nu mai stea in somaj tehnic. Plus ca poate iesi si la export.

        2
        • Mihai, fara suparare, consider ca insisti sa ai o abordare gresita.
          Nu poti obliga o companie care face(asambleaza) masini sa se apuce brusc de facut ventilatoare.
          Lucrurile nu se intampla peste noapte si fara costuri iar exportul si nici macar vanzarea nu sunt garantate.
          Iar problema ai pus-o… malitios, ca sa zic asa, doar ca eu cel putin, stiu ca esti de bunacredinta.

          4
        • Poate am fost neclar. Nu cred ca te refreai la productia gratuita, pur si simplu nu cred ca un producator poate fi obligat sa produca ceva, chiar daca statul plateste contravaloarea bunului, si nici nu datoreaza nimic chiar daca a primit ajutoare de la stat, sa zise ajutoare, adica banii nostrii care sunt intorsi in economie. De asemenea inteleg reticenta privatilor de a relationa economic cu statul pentru ca pana acum cateva saptamani un contract cu statul era un privilegiu rezervat firmelor de casa/partid sau firmelor cu anumite „recomandari”. Privatul „neuns” de reprezentantii statului nu au avut nicio sansa de a relationa economic cu antementionatul.
          Mi se pare ca statul este infinit mai dator privatului care pompeaza de zeci de ani bani in stat, pentru servicii mizerabile, birocratie absurda si justificarea existentei prin sine insusi.Niciunde pe glob nu exista stat perfect sau randament ideal insa asta spuneam ca exista un tip de rezonanta in privat al solicitarilor unui stat partener si alt tip de rezonanta la noi unde statul este orice dar nu partener.
          Si aici incerc sa fiu echilibrat, nu pot sa iau apararea privatului de rea credinta, care fenteaza statul, care evita plata impozitelor etc. Nu pot sa iau apararea bancilor spre exemplu care se comporta aberant in Romania de ani de zile.
          De asmenea, o simpla observatie: m-am uitat ce angajaza MAI-ul in conditile prezente. La instututul medical al MAI sunt doua posturi deschise, resurse umane 1 post ofiter si agent 1 post administrativ. Deci in vremea asta trebuie cadristi si subofiteri administrativi. Atat apare la anunturi, daca sunt mai multe/alte posturi nu sunt vizibile. Exact din aceste motive si nu numai consider ca eu privat nu datorez statului nimic, dar nimic-nimic.Nici Fordul, nici Dacia.

          3
          • Lt, tu spui ,,pur si simplu nu cred ca un producator poate fi obligat sa produca ceva, chiar daca statul plateste contravaloarea bunului, si nici nu datoreaza nimic chiar daca a primit ajutoare de la stat, sa zise ajutoare, adica banii nostrii care sunt intorsi in economie”, dar eu te contrazic.
            In art. 26 alin. 2 din OUG1/1999 scrie ,, Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, operatorii economici și populația sunt obligate să respecte și să aplice prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente”. Temeiul legal exista, plus ca exista si rechizitionarea de bunuri(se gandeau la rechizitionarea fabricii Hexi Pharma acum cateva zile), dar eu nu am sugerat sa fie folosit, ci sa existe o colaborare intre stat si firme pt a coexista. Tu, ca antreprenor, ce preferi, sa inchizi compania si sa concediezi angajatii pt ca nu mai poti produce ceea ce aveai inainte ori sa colaborezi cu statul si sa produci ceva ce ii lipseste, primind putin ajutor in schimbarea liniei de productie
            https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/virgil-popescu-astazi-a-inceput-productia-primelor-masti-in-romania-1283337

            1
            • Temeiul legal exista Mihai fara doar si poate. La fel si rechizitionarea are temei legal si eventual nationalizarea. In conditile actuale in schimb, fara sa presupune ca vom ajunge la necesitatea nationalizarii respectiv rechizitionarii anumitor mijloace, imi mentin parerea.
              Hexifarma in opinia mea este un exemplu de privat rauintentionat.Acolo privatul are niste datorii la stat, de natura administrativa si desigur si penala. Din cate stiu este reglementata raspunderea penala a persoanei juridice in Romania.

              1
              • Ok lt. e o mica problema aici si cred ca faci un pic de confuzie…

                Cazul tau e cel al unui privat mic care DA poate fi sufocat usor de amanunte birocratice, de spagute minore cerute de autoritati locale si etc…

                Discutia e despre concerne/etitati cu capacitati extinse de productie, putere economica/financiara si know-how care da pot schimba balanta la nivel global…

                Cum poti veni intr-o situatie de calamitate si sa zici ca tu nu vrei ca statu nu ti-a dat ceva la schimb? Nimeni stat sau entitate nu poate fi vinovat direct de acesta calamitate (doar daca nu aflam ca a fost scapat virusu din bio-lab chibez). Ei pot fi facuti evident raspunzatori de aceste urmari ale calamitatii fiind clar prinsi nepregatiti. Mai toate guvernele au fost prinse pe picior gresit. La noi in plus fata nepregatiti si sunt incompetenti, lasi si hoti…

                Dar calamitatea e aici in desfasurare; trebuie rezolvata acum…

                Cum iti suna asta: „Trump orders ‘time-wasting’ General Motors to make ventilators” / „He invoked the Korean War-era Defense Production Act, which allows a president to force companies to make products for national defence.”

                Pare ca nu i-a rugat frumos… cel putin pe GM.

                1
                • …scuze am uitat sursa… : https://www.bbc.com/news/52071611

                  1
                • Salut, nu cred ca fac nicio confuzie. Legea nu iti permite sa faci diferente intre companii mari, chiar asa ce insemna mari, si companii mici.Poti face diferenta in sens administrativ una sa fie administrata de directia marilor contribuabili din bucuresti si restul de astea regio sau judetene. Poti impune praguri, adica sa-i impozitezi mai mult ca sa intretii prostia asta de stat social dar in mod practic nu poti spune tu „mare” companie executarea.
                  Si ii si foarte periculos. Exemplele cu sua sunt… speciale sa zic… acolo guvernul ii partener si am mai spus-o. Aici ii de o seriozitate iesita din comun, adica chiar daca ford s-ar angaja sa investeasca bani, sa produca ventilatoare medicale seriozitatea guvernului nu inseamna ca fordul isi va primi banii daca in 2 luni se opreste starea de urgenta. Eu asa mic cum sunt am bani de recuperat de la stat si mi da dracu’.
                  Pur si simplu statul nostru nu-i serios iar un agajament luat din partea statului nu valoreaza nici hartia pe care ii semnat. In rest da, este logic economic sa faci investiii uriase ca poate statul iti da bani pe ce produci.Poate…
                  Totusi de ce insistenta asta sa comparam cu SUA? Aici statul american iti asigura orice titlu de stat de 200 de ani chiar. La noi nu iti asigura nici macar obligatii contractuale de la un guvern la altul. Uita-te la situatia corvetelor si cu asta cred ca am incheiat discutia seriozitatii guvernului.

            • Hexi Pharma a cazut, judecatorul n-a permis repornirea liniei. Adica daca e de ras acum ar fi momentul…

              3
              • Poate nu isi are rostul aici comentariul meu, dar acum ceva vreme un prieten ce lucreaza intr-un spital, imi spunea ca dezinfectantii pe care ii foloseau de la HexiPharma erau (cu toate tarele lor) mult mai in regula decat ce li s-a dat spre folosinta ulterior scandalului.

                *in cazul in care comentariul este considerat neavenit, rog stergerea lui. Multumesc!

            • […] ci sa existe o colaborare intre stat si firme pt a coexista. Tu, ca antreprenor, ce preferi, sa inchizi compania si sa concediezi angajatii pt ca nu mai poti produce ceea ce aveai inainte ori sa colaborezi cu statul si sa produci ceva ce ii lipseste, primind putin ajutor in schimbarea liniei de productie

              Te-ai gindit la o cariera in stand-up comedy? 🙂 Fara suparare. Rad de 10 minute si nu ma pot opri. Ai idee cum e acum 31 martie 2020 ora 18:45 statul? Adica institutiile lui, aia ‘responsabili’, cei care iau decizii. Alesii, pusii, prepusii si preputii de peste tot?

              6
          • Ajutoarele alea de stat se dau totuși cu dedicație și pe ochi frumoși. Sau chiar pe șantaj. Ne dai rămînem/ facem aici, nu ne dai plecăm. Uneori discuțiile legate de investiții așa încep.

    • Alo, statul roman? Aici compania Ford. Parca ne-ai promis o autostrada, mie si lu Dacia. De niste ani buni ne duci cu preshu.
      Fara ajutoarele alea de stat aveai un orasel de someri plecati din tara.

      14
  1. Capătu satului

    La mintea mea, cel de al doilea spital militar de campanie trebuia deschis obligatoriu la Suceava
    Sau trebuie deschis urgent un spital militar de campanie in zona
    Urgent inseamna in cateva zile
    Nu săptămâni cum visează unii de la putere

    Sau in zona apropiata
    Decizia cu spitalu la mare poate este bună dar nu in acest moment
    Nu poti estima ca la mare vor fi mai multi bolnavi decat daca ai alte date decat cele publice

    Ministresu de sanatate trebuia sa isi modifice strategia pe parcurs in functie de evolutia nr de cazuri
    Aseară sefa dsp Suceava declara la un program de stiri erdeesh ca ei primesc rezultatele la teste si după 5 zile – vezi cazu mortilor apăruti infectat de ultimele 5 zile la spitalu judetean Suceava
    Păi e foarte grav sa stii după o saptamana ca ai avut unu care a murit de epidemie
    Cum poti sa stii cu cati a intrat ala in contact
    Cum poti sa previi infectarea cadrelor medicale

    Sunt publice apelurile medicilor din zonă, din cursul saptamanii trecute, ca sa nu se transforme aceasta zona in Lombardia Romaniei
    Ca stim ca ministrii de sanatate au lucrat bine
    Si spitalele au pregatirea care o stim
    Desepeurile si alea lucrează
    Acuma ca sunt multi numiti politic
    Ce mai contează, daca ai partidul in spate si iti linia partidului: orice sut in fund inseamna un pas in fata

    Fata de italieni si spanioli sănătatea la noi e o alta limba si alte reguli

    Păi ce face prefectu din zonă
    Primarii
    Miliția
    Armata
    Monitorizarea de catre servicii a persoanelor din zonă pe baza datelor telefoanelor mobile, in special a celor infectati, a celor carantinati si a celor ce trebuie sa stea in izolare pt ca au avut contact cu cei infectati, cu cei din carantină sau au venit dintr-un focar extern.
    Sau la noi nu se monitorizează telefoanele ca au pesedisti de la cecere o idee de asta, tip religie, primita la întâlnirile cu marionetele de la moskva, legată de drepturile infractorilor si protectia drepturilor infractorilor
    Păi da, ca la noi infractoru e sfânt
    Stim asta din istorie
    Stie aia de la cecere lejile hotiei

    Cu determinare se castiga lupta
    Ceasu si timpu special cere întreprinderea unor măsuri de urgență
    Iar singura carantinarea zonei nu inseamna mare lucru

    • „…cel de al doilea spital militar de campanie trebuia deschis obligatoriu la Suceava… rgent inseamna in cateva zile…”

      Transportul si montajul l-au raportat ca facut foarte repede… deci ar trebui sa poata muta lejer unu din cele doua in 3-4 zile la Suceava…

  2. ”Bineinteles”…ninge!
    Ce vine dupa zapada mieilor? Inca o ninsoare.
    2020 – ”perfect vision”…my ass!

    2
  3. Dupa cum bine ati observat este un joc de glezna bine pus la punct…stil revolutie 1989….ideea este cand vom fi trasi in piept inca…adica cine mai pune botul? …si cat timp?…
    Deci prieteni dragi…va agitati ptr un virus care nici macar nu omoara …poate se raspandeste mai rapid…nu zic ca nu exista zic ca doar se axeaza toata mass media pe un singur subiect….in magie se numeste look at my hand….
    Nu stiu exact care e scopul…ideea e ca o sa vedem in cam 2 luni la haos a dus toata aceasta manevra …cu vectori de opinie importanti cu multe trese, mass media care abureste pe toata lumea….etc etc….
    Vreau sa va calmati…sa luati aer in piept si sa observati …atat …

    PS…si nu va mai uitati naibii la tv

    10
    • M-as calma, dar tu mai dai teorii conspirationiste?

      3
    • Capătu satului

      Tu stii ce vorbesti sau fabulezi
      Italia, Spania, Franta, Germania au sistem sanitar adevărat
      Ăstia au experți, fac performanta,
      Sau crezi ca aia se joaca de-a medicina si armata ca la noi

      Vezi că multe celebrități de la noi se trateaza de boli incurabile, gen cancer, in Italia – sigur aia merg in Italia sa viziteze tara, n-are cum ca medicii italieni sa fie mai buni ca la noi si medicatia sa fie mai performantă
      La fel, cred ca revistele astea de medicina care spun ca spaniolii sunt campioni mondiali pe transplant de organe, peste 4000 intr-un singur an – sigur sunt si astea minciuni; zice ca la fiecare spital spaniol este un specialist pe grefa de organe – n are cum sa fie adevărat
      Revistele astea medicale spun ca spaniolii sunt singurii care fac grefe de intestine pe glob – sigur e manipulare
      Sigur nici spaniolii si nici italienii nu se pricep
      Ei nu stiu cu medicina, cu bolile si epidemiile
      Nici cu armata si industria de aparare nu se pricep tarile astea

      Noi ne pricepem mult mai bine la medicina, la armată si la industria de apărare
      Rezultate noastre le stim, suntem de vis

      Speram sa treaca epidemia pe lângă noi
      Ca altfel ne prinde iară istoria ca pana acum: cu hotii si infractorii dând nume de străzi si bulevarde

      3
    • @Radu, de acord… Ori este o criza „by design” si poate pregatita prin exercitiul de pandemie in care a participat si Johns Hopkins in octombrie 2019, ori e o criza naturala care este valorificata 😀
      Sunt de parere ca trecem dintr-o era in alta, mai fascista (dupa Mussolini fascism = mariajul dintre puterea statului si cea a corporatiilor).
      In US, stimularea economiei cuprinde participatii ale statului in companiile care primesc ajutor de stat. Mnuchin vrea sa tina secrete detaliile privind bailouts timp de cel putin 6 luni.
      Rezerva federala vrea sa tina secrete minutele sedintelor.
      Vor „dolar digital”, parca am mai auzit undeva asta: https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/
      Vor rate de dobanda negative, dolaru digital le-ar permite asta.
      Unde duce asta? Pedepsim comportamentul cumpatat, economisirea. Rasplatim consumul exagerat. Pedepsim excelenta, rasplatim mediocritatea, vezi Doamne „too big to fail”. Firme care n-au profit ani de zile da le cresc actiunile la bursa, go figure…

      1
  4. ”La începutul lunii decembrie 2019, Grupul Holzindustrie Schweighofer a fost redenumit HS Timber Group. HS Timber Group este o companie austriacă cu o …”

    Daca tot ”ati inchis” Suceava, puteti sa faceti la fel si cu fabrica astora de langa Radauti? E si una la Siret, la o aruncatura de bat, tot pe langa granita cu Ucraina…

    6
  5. ma unge la suflet tot ce ai spus.lt(rez)
    Eu nu mai datorez nimic statului roman…vom lucra 40 ani ca pensie exceptionala sa ia borfasii si politicienii…..noi nu vom prinde pensii macar sau doar cateva luni…
    Guvid 19 isi cere iertare ca exista in comparatie cu ce murdarie e in spitale….rugina, igrasie, fatade care cad …si nu la periferie …In Cluj…..
    Statul romaa angajeaza analfabete in posturi cheie……….si voi imi spuneti de Guvid 19…
    Suntem infectati de meningita morala nu de Givid 19…..

    8
  6. Se discuta intens despre a produce ventilatoare in Romania
    https://www.mediafax.ro/social/solutie-pentru-ca-sistemul-medical-sa-functioneze-fabricile-care-produc-componente-auto-sa-livreze-ventilatoare-19030312
    https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/03/27/popescu-maine-ma-vad-cu-un-producator-din-cluj-care-doreste-sa-avem-o-discutie-pe-ventilatoare-il-voi-ajuta-cu-tot-ce-pot–475952
    insa e extrem de complicata povestea,doar naivii cred ca nu se produc din lipsa de vointa din partea Ford ,Dacia sau Bosch.
    Pt cei care vor sa inteleaga cu adevarat cum actioneaza coronavirusul dpdv stiintific,o prezentare foarte ok.

    Si pt iubitorii de mujici de pe aici,o veste extrem de trista
    https://www.themoscowtimes.com/2020/03/31/russias-top-coronavirus-doctor-tests-positive-media-a69815
    daca se imbolnaveste piticul si moare si remdesivirul nu functioneaza la el, ce o sa faceti?Cui ramaneti?

    2
  7. Capătu satului

    Încep să apara si vinovații
    Semn ca autoritatile lucrează
    https://mobile.hotnews.ro/stire/23767462

    Sigur ca vinovati sunt medicii impreuna cu pacienții morti
    Păi de ce nu ne-au spus morții ca au virusu ca sa ne protejăm
    Păi atunci sa condamne mortii

    Nu are cum sa fie vinovați aia de sus
    Ei lucreaza impreuna cu ceseateu

    Faptu ca nu sunt teste, măsti, manusi, medicamente – astea’s detalii nesemnificative

    Am inteles, se prea poate sa ma însel, ca după binefacerea infectararii senatorului penele a fost testat tot palavramentu, inclusiv palavramentarii care au vorbit cu infectatu la telefon
    Plus o grămadă de membrii penele care i-au zâmbit din public, sau din ultimul rand al salii
    La spitalu judetean Suceava pana la momentul adoptării ordonanței militare 6 nu s-a reusit testarea intregului personal medical
    Si nu ai cum ca la teste vin rezultatele după 5 zile sau mai mult – ca rezultatele cu morții de ieri

    Prefectu judetului in carantina merita un nume de bulevard

    1
  8. Capătu satului

    Vazui un reportaj de Alex Dima la stirileprotv cu situația de la spitalu judetean Suceava
    Cu premiu luat de sefu spitalului si fluturu penele, premiu pe merit, dat de presedintele republicii anu trecut, investiție de 50 meleoane ieuro

    Mai vazui ca la Suceava pacientilor li se spunea ca au fost testate si sa stea acasa, dar testele nu ajungeau la laborator decat după 11 zile cand erau transportate de un membru al familiei la laborator

    Mai vazui ca la Suceava cadrele medicale erau mintite ca au fost testate, în realitate, în locul testelor cadrelor medicale erau de fapt testate persoanele care dorea conducerea judetului

  9. concluzia mea,avem prea mult STAT in toate domeniile.
    statul roman si oamenii lui sunt niste habarnisti in plina glorie.
    statul roman este scutul mediocritati si parvenitismului.
    statul roman dintr-o gluma proasta exterem de scupa s-a transformat intr-una la fel de scumpa si mortala.
    statul roman a stricat sangele natiunii ,a brevetat trei clase sociale…una dependenta in totalitate de el si aducatoare de voturi,una conducatoare si manipulatoare de voturisi una biciuita sa produca ce au nevoie primele.
    ps.in aceste momente triste statul roman plateste incontinuare pensii si venituri speciale.

    9
  10. Observ cum unii incearca sa provoace o stigmatizare quasi-generalizata a personalului medical pe principiul „de ce au acceptat tacit cazul Colectiv -Hexifarma ? „samd, ajungandu-se chiar pana la grotesca comparatie cu asistenta Ecaterina Teodoriu ,din primul razboi mondial… „Cestiunea” e nitel mai complexa, iar unii avocati vad problema altfel :
    https://www.iordachescu-law.ro/index.php/2020/03/26/drepturile-si-obligatiile-cadrelor-medicale-in-timpul-starii-de-urgenta/
    https://www.iordachescu-law.ro/index.php/2020/03/31/apel-catre-conducerea-spitalelor-lipsa-asigurarii-protectiei-personalului-medical-impotriva-covid-19-poate-duce-la-raspundere-penala-si-civila/

    1
    • Dupa cum chiar recentele probleme cu redeschiderea Hexi demonstreaza, prevederile „legale” sunt vax albina. Aceleasi prevederi ale legalistilor sunt cele care le apara pensiile speciale. E stare de urgenta. Daca treb sa opresti gloante cu pectoralii, o faci.
      Toti vorbesc de drepturi, nimeni de sacrificii…. Comparatia (nu am vazut-o) mi-i se pare buna. Democratia nu e pe degeaba, nici bunastarea.
      Trebuiau sa moara de gat cu acei manageri de spitale.Ce le facea? Ii dadeau afara? Sa vad eu unul ca dadea afara 200 de medici, sa goleasca un spital. Dar medicii s-au lasat cumparati, sau mai rau, deznadajduiti. Prin asta si-au incalcat chiar ei juramantul, de a salva oameni care mureau de nozocomiale, sau mai stiu eu de ce…zeci, sute, mii au murit asa.
      Avocatii sa mai faca nitel voluntariat prin spitale. Nu sunt categorie esentiala.

      2
      • Pai sa va vad ce o sa faceti cand n-o sa mai ramana viu nici un pectoral prin spitale de aparat de covid, pe cine o sa cheme „sotzietatea tzivila” ?!!?
        Toti guristii si greierii lu’ alde Tudor Chirila sa pofteasca acum voluntari in sistem,daca tot se dau „Greuceni” si „Sfarma Piatra”, dar n-am vazut nici un „influencer” de asta moralizator sa o apere pe doamna Camelia Roiu, anestezist la spitalul de Arsi, in nici o imprejurare…
        Iar daca statul de drept vi se pare un moft, aveti cale libera spre Ungaria, unde s-a aprobat deunazi domnia „ayatollahului” celuilalt Orban…
        Nu uitati ca urgia asta se va termina candva , dar curtea europeana a drepturilor omului de la Strasbourg va ramane la locul ei…
        http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/medicii-se-revolta-este-crima-cu-premeditare-sa-ne-trimiteti-infectati-in-spitale-se-minte-foarte-mult-ca-la-colectiv-1604382

        • „dar n-am vazut nici un “influencer” de asta moralizator sa o apere pe doamna Camelia Roiu, anestezist la spitalul de Arsi, in nici o imprejurare…”
          Si ce sa vezi? E tot la Arsi. A patit cv? Dar ia inchipuieste-ti cum era daca TOTI medicii ar face ca ea si nu s-ar ascunde ca nurcile.
          Asa….vor primi ce vor primi cand vor primi. Vinovatu-i in oglinda. Politrucul e doar forma de viata inferioara care profita de prostia vinovatului.

        • yap,statul de luat „dreptul”…..cunoaștem rețeta la stat.

          3
      • „Sunt păreri împărțite cum am citit din comentarii.
        Cei care sunt revoltați de ce nu se oferă ei voluntari?
        Medicii șpăgari…. Nu așa i-am invatat Noi poporul?
        Eu una nu-i invinuiesc poate au familie… 2-3 copiii acasă, poate stau cu părinti, nimeni nu știe ce se află in casa omului.

        P. S. Eu aș prefera sa stau acasă și sa-mi ia locul pe secție unul din ăsta care comentează despre personalul medical care a demisionat, În loc să tacă.”

        Au întrebat o copiii când se vor revedea şi le-a spus că nu ştie…
        Mi-e mi-a spus că i-a fost greu să le spună că nu ştie dacă se vor revedea.

        @Checkmate
        Textul de mai sus este dintr-o conversatie avuta cu o prietena, infirmiera la un spital suport, intr-o sectie ATI. Este raspunsul ei despre o postare pe Facebook facuta de un indignat la adresa personalului medical demisionar de prin spitalele romanesti. Ca sa o intelegi mai bine, femeia asta are 42 de ani, doi copii minori, un sot (fost jandarm) decedat de aproape 3 ani si nicio ruda care sa o poata ajuta in orasul in care locuieste si lucreaza. Dealtfel nici nu are prea multe. A gasit o verisora care i-a promis sa aiba grija de copii ei, la 30 de km de oras si i-a dus acolo. A plans zile la rand cand li s-a comunicat decizia ca spitalul unde lucreaza urmeaza sa fie spital suport. A plans pentru ca nu gasea solutie pentru copiii ei. Se gandea la demisie. …era o solutie. Saptamana trecuta a gasit acea rezolvare a acestei usturatoare probleme. Acum este pe sectia ei ATI, ingrijeste bolnavi de SARS-Cov2 cu AVC.
        Au întrebat o copiii când se vor revedea şi le-a spus că nu ştie…
        Mi-e mi-a spus că i-a fost greu să le spună că nu ştie dacă se vor revedea.
        Tot ea mi-a spus ca multi dintre colegii ei sunt trecuti de 45-50 de ani, cu boli cronice si comorbiditati, la fel ca si in alte spitale, situatie in care este personalul prin toate spitalele si de aceea lucrurile sunt mult mai nuantate in ce priveste demisiile personalului medical, iar oamenii aceia nu trebuie judecati atat de radical, ci intelesi. Ei nu sunt militari.
        Dar din pacate traim intr-o societate imbecilizata in care exista ideea preconceputa ca toti medicii, asistentele/asistentii, infirmierele/infirmierii, brancardierii sunt oameni tineri, sanatosi,cu un sistem imunitar bun si care AU OBLIGATIA sa se sacrifice (la ordinul unor politruci cocotati in functii, care si-au batut joc in ultimii 30 de ani -din incompetenta sau coruptie- de pregatirea acestuistat pentru situatiile de urgenta ce pot surveni) si sa lucreze in domeniul boli infectioase, fara echipamentul de protectie adecvat.
        Poate ai sa spui ca… stii tu, placa aceea preferata a politicienilor din ziua de azi, cum ca nu ne-am mai confruntat cu astfel de situatii si statul nu avea cum sa fie pregatit si ca atare personalul medical ar trebui sa… Vezi, chiar pe blogul acesta, intr-un articol de acum niste ani cand guvernul lasa in fundul gol rezervele statului, se atragea atentia ca specialistii din institutiile de forta ale guvernului trebuie sa faca scenarii de lucru pentru situatii ipotetice de dezatru natural, razboi sau epidemii majore si sa ceara sa se asigure necesarul de materiale in rezervele statului pentru aceste situatii, nicidecum sa permita devalizarea lor.
        Ca sa inchei… De ce ti-am spus povestea de mai sus? Daca femeia asta care n-a demisionat (cu toate ca stia de la bun inceput ca nu i se asigura echipament de protectie decat pentru prima tura de 48 de ore continuu de lucru cu bolnavi SARS-Cov2, doar pentru 48 de ore!), poate sa nu judece atat de radical acel personal medical care a ales demisia, cred ca noi astialalti care nu lucram in spitale si nu stim care-i situatia in ele si cu atat mai putin traumele lasate de avest virus pe plamanii unui om vindecat de Covid19 si sansele de supravietuire la umatoarea infectare, ar trebui sa tacem…
        Daca nu vrem sau nu stim sa tacem, ar trebui sa-i urmam rugamintea:

        „P. S. Eu aș prefera sa stau acasă și sa-mi ia locul pe secție unul din ăsta care comentează despre personalul medical care a demisionat, În loc să tacă.”

        • Am sa citez un medic american aici:
          https://www.aljazeera.com/indepth/features/doctors-online-reveal-bold-loud-coronavirus-truths-200401130420720.html
          „We, as healthcare providers, take an oath to do no harm, and that includes pointing out any deficiency that may cause harm to patients.”
          Deficienta in cazul sistemului romanesc era si anul trecut. Si acum doi. Si acum trei. Si in 2015. Nu am vazut demisii din cauza nozocomialelor. Sau a directorilor.Sau a conditiilor. Nu am vazut actiuni. Daca masa tace, de ce ar schimba animalele politice ceva? Eu pot iesi in strada, dar animalul politic va indrepta degetul spre medici si va spune: „Daca ei nu spun nimic, si stiu mai bine decat tine, de ce sa te ascult pe tine? Vorbesti prostii!”. Si eu nu il pot opri. Nu-i pot demonstra ca vorbeste pe capatul care nu trebuie. VOI puteti face asta.
          Daca raman in sistem in perioada asta…tot respectul. Dar daca vor sa nu se mai repete, vreau sa vad miscari de strada ale medicilor cand se termina. Vreau sa vad amenintari cu demisii in masa. Vreau sa vad actiuni si initiativa, si colectiva si individuala. Vreau sa nu mai aud scuze cu copii, guri de hranit si altele (Hipocrat nu mentioneaza guri de hranit; vorbeste de bolnavi si punct; doctorul trebuie sa fie dispus inclusiv sa faca foame el si copii lui pt binele colectiv; dar eu sunt mai milostiv decat Hipocrat, pt ca eu cred ca vasta majoritate nu ar pati nimic; vezi cazul mentionat mai sus).

          Societatea civila nu poate schimba sistemul sanitar fara aportul sistemului sanitar. SA TINETI MINTE ASTA!
          Dupa ce se termina tacamul asta, vreau sa ii vad ca fac sacrificiile si isi asuma riscurile pe care trebuia sa si-i le asume de ani de zile. Ca societatea civila s-a saturat sa vorbeasca singura. Nu de alta, dar mie nu-mi CERE nimeni banii pe asigurarea de sanatate. Mie mi-i IA direct. Iar singurii care puteau demonstra ca erau prost chetuiti era chiar personalul medical (doar nu te astepti sa devin si specialist medical, nu?; deja invat economie si jusitite ca sa tin pasul cu magariile lor, pe langa necesitatile profesionale, mai trebuie sa mai stiu si sistemul medical?! Plm, mai luati si voi ca sunteti deja in tema daca lucrati cu el zi de zi).

          PS: Si fac voluntariat de 2 saptamani. Nu as accepta nici un plic pt asta, chiar daca pic pe jos de foame.
          Eu….mi-am varsat naduful. Am soricul gros si tinerel cum sunt, rabdarea mea inca poate incasa. Nu pot garanta si pentru altii, insa. Astepta-te la asta.
          Aveti deja, de mult timp, sprijinul meu oriunde in afara tastaturii, acum aveti tacerea mea si acolo pana trece treaba asta. Nu mai comentez la adresa personalului medical. Cred ca majoritatea sunt speriati si cred ca INCEARCA acum.
          Dar dupa cum vedem, ce pregatesti pe timp de pace e ce ai pe timp de razboi. Daca armata tace si medicii tac, nu facem nimic dupa aia. Si nici fugitul prin streinataturi nu mai ajuta (ceea ce, pentru mine cel putin, e o mare usurare; n-are nimeni dreptul la liniste daca nu au toti).
          Stiai ca chinezii si-au redeschis pietele? 🙂
          Stiai ca anul asta ai alegeri? 🙂 Ce alegi, aia ai. Nota bene.
          Spor la toti!

          2
        • e plina tara de drame ,lipsit de caracter modul cum iti sustii opinia.
          si daca tot o arzi lacrimogen intreb si eu de ce angajatii la stat in marea lor majoritate fac familie cu alt angajat la stat?!unde crezi ca marea majoritate a copiilor acestor familii vor ajunge sa lucreze?!
          ce ajutoare primesc urmasii angajatilor din privat in caz de deces?!
          ce beneficii primeste un angajat la privat platit cu minimul pe economie?!
          sa va fie rusine,ati urlat doar pentru burta si acum vreti respect,intelegere si compasiune.

          2
          • Eh, va rog sa scuzati ca v-am inoportunat!
            Se vede treaba ca n-ati inteles nimic din ceea ce v-am spus mai sus. Am sa repet, mai simplist, ca poate in dorinta voastra de a crede ca sunteti detinatorii adevarului, nu reusiti sa vedeti mai departe de lucrurile simple.

            Femeia despre care v-am povestit, dupa ce si-a asigurat copiii, si-a asumat ceea ce este si este in spital ingrijind bolnavi Covid19 in stare grava.

            Si ca sa mai lamurim ceva, pentru partea cu ceea ce unii nu reusesc sa o proceseze mai decat ca o poveste lacrimogena:

            Copiii sunt minori, deci mici, deci niste copii pe care nu-i poti lasa inchisi in casa cu provizii pentru o luna si sa le spui „Descurcati-va!”, pentru ca in spitalele suport Covid19 se lucreaza astfel, 7 zile cu prezenta continua in spital, 14 zile in izolare in spatii cu aceasta destinatie pentru a se constata daca personalul medical a fost infectat sau nu, iar daca nu apare simtomatologia infectarii, personalul se intoarce inapoi pentru o noua tura de 7 zile in continuu in spital… si tot asa.

            Infectia cu Covid19 provoaca leziuni plamanilor unei mari parti a pacientilor recuperati, asemanatoare celor provocate de tuberculoza, reinfectarea scazand exponential sansele de supravietuire.

            Categoriile de personal medical cele mai expuse infectarii cu virusul Covid19 datorita procedurilor medicale de ingrijire a pacientilor intr-o sectie ATI-SAFCA (AVC) , potrivit specialistilor virusologi, sunt in ordinea urmatoare, infirmierii, brancardierii, asistentii medicali, medicii, ingrijitorii, personal adm. Cea mai expusa categorie sunt infirmierii datota procedurilor pe care in munca lor trebuie sale faca, proceduri care presupun pe intreaga lor desfasurare pentru manevrarea pacientului, contact fizic direct cu acesta (atingere; sunt proceduri in care efectiv iei pacientul in brate si il tii in brate).
            Femeia asta si-a asumat toate astea, in momentul in care si-a stiut copii macar intr-o relativa siguranta, pe care a trebuit, a fost fortata sa o asigure singura. Nu i-au oferit sprijin pentru asta nici statul (care stat nici ei nu-i cere bani pentru asigurari de sanatate sau sociale, ci i-i ia la fel de direct ca si noua astorlalti) si nici vreun erou deasta de tastatura cum suntem noi pe aici. Si trebuie sa intelegi cum gandeste o femeie, o mama. Asa cum George GMT scria intr-un articol al sau mai vechi de pe acest blog, in care sounea ca razboaiele sunt generate de femei si de nevoia acestora de a-si proteja copii, evident facand o paralela cu statele.
            @Checkmate „PS: Si fac voluntariat de 2 saptamani. Nu as accepta nici un plic pt asta, chiar daca pic pe jos de foame.” …doar pentru a subilinia ceea ce am scris mai sus, intreb doar formal. La cati metri stai de un prezumtiv infectat cu Covid 19 fiind protejat de o masca chirurgicala, un halat si un capison de celuloid, in activitatea de voluntariat pe care o faci?
            (Si din partea mea, felicitari maxime pentru activitatea de voluntariat pe care o faci, omule! …indiferent ce faci!)

            Femeia asta si-a asumat toate astea, in momentul in care si-a stiut copii macar intr-o relativa siguranta, pe care a trebuit, a fost fortata sa o asigure singura. Nu i-au oferit sprijin pentru asta nici statul (care stat nici ei nu-i cere bani pentru asigurari de sanatate sau sociale, ci i-i ia la fel de direct ca si noua astorlalti) si nici vreun erou deasta de tastatura cum suntem noi pe aici. Si trebuie sa intelegi cum gandeste o femeie, o mama. Asa cum George GMT scria intr-un articol al sau mai vechi de pe acest blog, in care sounea ca razboaiele sunt generate de femei si de nevoia acestora de a-si proteja copii, evident facand o paralela cu statele.

            @psycho Femeia asta (infirmiera, dar cu calificare de asistent medical, ca atare cand este nevoie face si munca de asistent) are ca beneficii 2400 lei net salariu (in suma este inclus si sporul de 50% pentru SAFCA-ATI), plus 510 de lei pensie de urmas pentru fiecare copil minor si locuiesc toti 3 intr-o garsoniera conf. I sporit (poate asta iti da de gandit asupra a cata spaga a acceptat dealungul carierei ei).
            …”si daca tot o arzi lacrimogen intreb si eu de ce angajatii la stat in marea lor majoritate fac familie cu alt angajat la stat?!unde crezi ca marea majoritate a copiilor acestor familii vor ajunge sa lucreze?!” …am totusi credinta ca poti mai mult decat modul acesta imbecil de a gandi.

            1
            • *am lansat din greseala comentariul fara al termina. Rog moderatorii sa adauge continuarea pe care o voi scrie aici la comentariul initial, daca se poate. Multumesc!

              Pe fond am rugat doar sa lasam deoparte abordarile radicale, judecatile radicale, ideile preconcepute sau stereotipe in legatura cu personalul medical care a demisionat de prin spitalele din tara. lucrurile sunt mult mai nuantate in viata decat cred unii eroi de tastatura.
              Daca aceasta femeie care a ales sa isi faca datoria in ciuda tuturor riscurilor si a situatiei ei, in conditiile in care cunoaste mai bine decat noi despre ce este vorba in spitale, nu ii judeca si nu are pozitia radicala pe care o au foarte multi eroi de tastatura, desi poate ar fi de 10 ori mai indreptatita decat astia sa o aiba, oare n-ar trebui sa invatam ceva din asta si sa nu mai fim atat de radicali in gandire? Intreb doar.

              Altfel las aici ce spune ea, pentru a raspunde vitejii.
              „Eu aș prefera sa stau acasă și sa-mi ia locul pe secție unul din ăsta care comentează, despre personalul medical care a demisionat, În loc să tacă.”

            • in imbecilitatea mea am observat cum intodeauna oricine și orice este responsabil mai putin „organele” abilitate.dar nu-i bai,vine johanis si arunca câte 500 de euroi ….astia asigura protectia la covid?!

              2
  11. Mda, din tara producatoare si exportatoare de aeronave am ajuns sa ne bucuram acum la 30 dupa evenimentele din 89 ca fabricam masti chirurgicale dar si alea cu materiale de import Made in China……eu nu cred ca ne mai facem bine, boala a devenit cronica deja.

    4
  12. https://newsweek.ro/actualitate/procurorii-extind-ancheta-la-suceava-decesele-au-legatura-cu-activitatea-ilicita-a-functionarilor
    nu se poate,este o constipație impotriva sistemului medical autohton.
    ps.până nu vor începe sa infunde pușcariile si sa fie luati la puricat nu se liniștesc.

    7
    • Puscarie ? Dupa cum se vede pe astia doar moartea ii mai sperie.

      1
    • S-au făcut testele pe pile, iar medicii și pacienții au rămas pe dinafară!! Apoi au încercat să mușamalizeze.
      De ce credeți că vrea matracuca de Fii-rea și cu Streinu Cercel testare în masă?! Să mascheze testele făcute ilegal!
      A mai făcut țoapa faza ‘in masă’ cu excursiile în Grecia… Din întâmplare, au plecat doar pesedei și votaci!

      2
  13. Ser Ghei, ala de a scris articolul chiar are cerebelul scurs. Solidaritatea si Mixulici sa explice de ce plm au aceiasi schema de personal de 30 de ani. Apropo, daca doar Ba’sexu e vinovat, acum de ce pleaca ?

    1
  14. Pai sa explicam pe scurt pt ,,necunoscatori”, este responsabil PDL-ul lui Base pentru realegerea cu doua maini a PSD-ului, s-au gandit vreodata ce respinsabilitate aveau pe umeri cand au guvernat si au aruncat in derizoriu chestiuni de genul ,,ASA DA EDUCATIE!”, ,,ASA DA SANATATE” ,,,ASA DA JUSTITIE” ? ….Poate voi ati uitat da eu nu, pt ca am fost fraier si I-am votat!

    Apropos, pentru mine cea mai proasta miscare a PNL-ului a fost atunci cand a primit valul de dezertori din putrefactul PDL

    • singurele reforme strcuturale ale româniei si imprimarea unor viziuni occidentale in economie si societate au foat luate de pdl.
      când ați pus botul la vrăjeala si manipularea lui arafat sustinut de ponta si antonescu ati condamnat romania la moarte .asta a facut partidul tau de tradatori galbeni care acum mai exista datorita omenilor veniti din pdl….asa mult huliti cum sunt.acelasi partid care a sustinut cot la cot cu psd-ul suspendarea de doua ori a presedintelui ,care a oferit scenei politice romanesti personaje ca tariceanu si antonescu,care se apropia de pragul electoral in 2016 si care aum ridica procente electorale din simplul motiv ca romanii nu au cu cine vota.

      3
  15. ionica fonosch

    Bine ca s-au pus in miscare 🙂
    https://adevarul.ro/locale/vaslui/militarii-aparare-chimica-judetul-vaslui-vor-dezinfecta-suceava-mai-mare-focar-coronavirus-romania-1_5e8611305163ec427164c3d6/index.html
    PS 1 nu merita sa comentez absolut nimic vizavi de politicieni !
    PS 2 poze cu autospeciale pe forumurile aro4x4.net respectiv forum.pompierii.info [trebuie sa va logati sa puteti vizualiza]
    http://www.bg15mc.ro/?p=10352

    2
  16. ionica fonosch

    Firma ROMTECH [in civilie se prefera utilizare NOCOLYSE in mediul militar se prefera decomntaminarea cu BX24 ]
    https://www.romtech.ro/cbrn/decontaminare-cbrn/substante-pentru-decontaminare-si-detoxifiere.html

    2
  17. Prima evaluare managerială a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava

    Echipa de specialişti condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, şi colonelul medic Daniel Derioiu, managerul spitalului, a făcut o primă evaluare a situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava. Au fost evaluate şi analizate resursa umană,
    necesarul de materiale, precum şi schimbarea şi îmbunătăţirea circuitului epidemiologic pentru reducerea riscului de contaminare atât al personalului medical, cât şi al pacienţilor internaţi în unitatea medicală. Totodată, a fost instituită continuitatea pe tură operativă a spitalului.

    Cu ajutorul militarilor din Batalionul 202 Apărare CBRN din Huși, au fost dezinfectate spaţiile de circulație în încinta spitalului județean. De asemenea, s-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului conform indicațiilor epidemiologice. A fost efectuat instructaj cu tot personalul medical și auxiliar despre purtarea echipamentului de protecție. Noua echipă managerială a solicitat Ministerului Apărării Naţionale să sprijine cu personal medical militar activitatea din Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale. În acest sens, MApN a dispus prin Direcţia Medicală să suplimenteze cu personal medical militar unitatea medicală din Suceava.

    Sâmbătă, 4 aprilie, 10 medici militari, de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca au plecat spre municipiul Suceava pentru o perioada de 2 săptămâni, aceştia urmând să asigure continuitatea în unitatea medicală suceveană.

    După această perioadă, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă din cadrul aceleiași unități medicale clujene. Echipa medicală trimisă în sprijin va participa la asigurarea continuității asistenței medicale pentru pacienții internați covid pozitiv, deoarece medicii din spitalul sucevean sunt în mare parte contaminați. Cazarea şi hrana personalului detașat la Suceava vor fi asigurate gratuit prin grija autorităţilor locale.

    Prin eforturile conjugate ale noii echipe manageriale şi al echipei de medici venită în sprijinul acesteia se încearcă reoperaţionalizarea din punct de vedere medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava pentru toate tipurile de urgențe medicale și chirurgicale, indiferent dacă apar la pacienții neinfectați sau cei infectați cu noul coronavirus.

    De asemenea, au fost luate toate măsurile pentru asigurarea materialelor sanitare şi a medicamentelor necesare pentru o funcţionare la parametri optimi a facilităţii medicale din municipiul Suceava.

    Biroul presă – MApN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *