ORDONANȚA MILITARĂ nr. 7/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și mpletările ulterioare, ale art. 2 și art. 4 alin. (2) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 18 din 4 aprilie 2020, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor pct. 1, 3 și 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 195/2020,

În temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanță militară

CAPITOLUL I Instituirea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița

Art. 1 – Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.

Art. 2 – În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  • a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
  • b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art. 3 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 2.

Art. 4 – În localitatea carantinată potrivit art. 1 se aplică în mod corespunzător toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență.

Art. 5 – Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița (CJCCI) pentru a stabili completări și derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Art. 6 – (1) Organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare a intrării, respectiv ieșirii persoanelor în/din localitatea carantinată.

(2) Autoritățile administrației publice locale și județene vor aduce la cunoștință obligațiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea și accesul în/din localitatea carantinată.

(3) Aplicarea măsurilor de verificare, control și acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naționale.

Art. 7 – Consiliul Județean Ialomița, primarul și Consiliul Local al Orașului Țăndărei vor lua măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Art. 8 – Este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din orașul Țăndărei, județul Ialomița, prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

CAPITOLUL II Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art. 9 – (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23,00, ora României.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 10 – (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.

Art. 11 – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

Art. 12 – La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Art. 13 – Prevederile art. 12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator.

Art. 14 – (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale:

  • a) utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea;
  • b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată;
  • c) staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.

(2) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deținătorului.

(3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Art. 15 – Prevederile art. 5 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplică mecanicilor de locomotivă și personalului feroviar.

Art. 16 – (1) Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 17 – (1) Personalul gărzilor forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic.

(2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcție de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

CAPITOLUL III Dispoziții finale

Art. 18 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  • a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 2 și 8;
  • b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsurile prevăzute la art. 3 și 9;
  • c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsurile prevăzute la art. 11 și 13;
  • d) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română și Jandarmeria Română, poliția locală, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art. 12;
  • e) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru măsura prevăzută la art. 14.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 2, 3, 8, 9 și 11-14 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 19 – Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 20 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul afacerilor interne

Marcel Ion Vela

MAI , informații publice-utile

65 de comentarii:

  1. CAPITOLUL I Instituirea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița

    CAPITOLUL II Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
    Art. 9 – (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
    (2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23,00, ora României.
    (3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020.

    Art. 14 – (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale…

    Art. 17 – (1) Personalul gărzilor forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic.
    (2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcție de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

    …etc…

  2. https://www.worldometers.info/coronavirus a început sà facà si statistica testelor efectuate. Asa s-ar explica si locul 1 al SUA la cazurile declarate, fiindcà sunt si pe primul loc la teste.

    5
    • @MirceaS ești sarcastic, nu?

      1
      • Nu. Doar factual.

        2
        • relevant este numar de teste la milionul de locuitori (si acolo sunt departe de tarile vest europene care au peste 10000 teste / mil locuitori, pe cand americanii se aproprie de 4600 teste pe mil de locuitori)

          3
        • @MirceaS: Factual nu are cum sa fie SUA numarul 1 la testari decat poate intr-o alta dimensiune in care trump nu a ajuns presedinte. Vezi argumentul lui iat.
          Dar iti mai zic o duma. Mortalitatea acestui virus e undeva in jur de 3% da? Deci daca testezi o populatie suficient de bine la un moment dat raportul dintre cei care au murit si cei care s-au vindecat trebuie sa tinda catre 3/97, deci sa fie foarte foarte mic. Daca ne uitam pe niste date vedem ca in SUA ca acest raport este moementan 8344/14686 https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/ ca si in Italia, Spania, sau UK, in timp ce in Korea de Sud el este simtitor mai mic 177/6325 https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/ Eu zic ca raportul asta cu cat e mai mic cu atat iti arata cat de aprofundate au fost testarile in acea populatie, cu cat e mai mic cu atat iti arata cine e, factual, primul loc la testari. Are sens ce zic?

          Saaaau, poti sa crezi ce zice Trump, prin conferintele lui de presa, dar atunci poate ar fi mai potrivit sa nu mai folosesti cuvantul „factual”.

          3
    • Și Germania își explică locul tot la fel.

      2
    • La Elvetia te-ai uitat?…de vreo 1-2 saptamani tot realizez ca ei sunt in cacao la nivel de Italia si Spania

      4
      • Tot urmaresc de vreo 3 saptamani pe datele alea de pe worldometers si am impresia ca ne scapa parametri esentiali. Datele sunt f imprastiate. Nu se vede nici un fel de convergenta a datelor in tari care trebuiau sa aibe sisteme medicale la standarde similare. Zic asta acum, sunt curios daca se va adeveri in 2-3 luni, am impresia ca in anumite tari reactia precipitata si lipsa de protectie in sistemele de sanatate mai degraba a agravat epidemia. Desi pe hartie aveau date bune, lipsa de PPE elementare si de instruire adecvata a personalului a anulat avantajele…sort of Saudi Army in Yemen.

        1
        • E treaba aia cu bolnavii care intra intr-un spatiu comun… specifica sistemelor medicale moderne (pt. ca, intr-o lume plina de antibiotice si antivirale, in care principalele lucruri care te omoara sunt obezitatea, bolile autoimune, cancerul, diabetul si shitty lifestyle, am uitat sa ne mai temem de patogeni; nu-i nimic, MDR-urile ne astepta maine la usa…).

          1
          • Pe masura ce apar mai multe informatii, am impresia ca si in Spania si in Italia fix „eroii” din spitale au facut pocinogul.
            Adica traseul bolii a fost cam urmatorul:
            1.Turistii au adus primele cazuri in Italia.
            2. Personalul medical, insuficient protejat din lipsa de avertizare sau pur si simplu nestiinta/neglijenta s-a infectat, majoritatea asimptomatic.
            3. E f. probabil ca multe asistente lucrau part time si in caminele de batrani unde au dus boala.
            4. In caminele de batrani s-a detonat „nucleara” fiind exact grupa de sensibilitate maxima pt. virus. In Spania sunt camine unde au murit si peste 50% din batranii cazati.
            5. Batranii au fost aglomerati in spitale, depasind cu mult orice capacitate proiectata pt paturi de ATI. Intre timp boala a inceput sa se transmita si in populatia generala, majoritatea asimptomatici, probabil vectorul principal tot personalul medical.
            6. In spitale din cauza aglomerarii de bolnavi, conditiile ajung inimaginabile dpdv a incarcarii de germeni, chestie care are influenta directa asupra probabilitatii de imbolnavire si a gravitatii imbolnavirii. Medicii/asistentele sunt in continuare insuficient protejati, apar cazuri grave si la oameni relativ tineri dar in principal din cauza conditiilor extraordinare de expunere.
            https://www.corriere.it/salute/20_aprile_04/coronavirus-regola-6-secondi-evitare-contagio-b5609cbc-766a-11ea-b3b8-a2cb021df0f0.shtml?intcmp=exit_page
            Filmele alea cu asistente care danseaza printre pacienti in timp ce au masca jumatate miscata de pe figura si sortzuletz pe post de protectie or fi misto pe FB dar is la fel ca rednecksii aia care jongleaza cu arma incarcata.
            7. Mai departe scrie-n carte, scenariul s-a repetat cam peste tot. In afara de asiatici (nu vbesc aici de chinezi) unde populatia si personalul medical au fost disciplinati singurii la care am mai vazut protectie adecvata la personal sunt rusii.
            Pt. final, infografice de la italieni, in partea de jos a paginii, mortii pe sexe si varste:
            https://www.corriere.it/cronache/20_marzo_23/quanti-sono-malati-covid-19-lombardia-dati-comune-comune-ef06e70a-6cdd-11ea-ba71-0c6303b9bf2d.shtml
            , sub 60 de ani mortalitatea e comparabila cu a gripei. Peste 65 e jale. Trebuie totusi avut grija ca exista si alte segmente de populatie de care trebuie avut grija. In Italia au facut apel pediatrii pt. a putea fi scosi copiii la soare macar 1 ora pe zi, insotiti de un singur parinte.
            O criza despre cum sa nu gestionam crizele.

            8
  3. Gogu de la Stînă

    Imunizarea treptată a populatiei este singura solutie alaturi de carantinarea celor cu probleme de sănătate. E o idee foarte proastă ca 2-3 luni ÎNTREAGA populatie să stea acasă.

    14
    • Imunizarea treptată aici e cheia, cit de treptata, doar prin carantinare exista o sansa sa se controleze aceste trepte, e necesar sa se imbolnaveasca o parte, din care sa rezulte si vindecati si imunizati, evident, din nefericire si „efecte colaterale”, dar aceasta parte nu trebuie sa fie prea mare sa se blocheze sistemele sanitare, sau mai bine spus, trebuie corelate cu capacitatea sistemului sanitar.

      6
    • Capătu satului

      Nu exista imunizare in masa a populației fata de boala asta
      Alea erau povesti triste spuse acum doua saptamani de primu minister englez obosit si de unu obosit de la olandezi
      La aceleasi timpuri cancelarul german estima o rata de răspîndire a virusului de 80 %

      Exista doar persoane asimptomatice purtătoare ale virusului, sau fata de care virusu nu produce forme grave
      Aceste cazuri asimptomatice nu se pot generaliza la o intreaga populatie
      Sunt prea multe cazuri documentate de persoane tinere sănătoase care au facut boala si au murit

      Sunt documentate cazuri de persoane vindecate care au facut din nou boala
      Ori ăstia pe hartie ar fi trebuit sa aiba imunitate

      Imunzarea populatiei nu există fata de boala asta
      De aia atatia morți

      Imunzarea populatiei va exista cand va exista vaccinu sau medicamentu eficient dedicat bolii
      Inca se lucrează
      Posibil ca chinezii trebuie sa stie mai multe decat spun

      Soluția sa controlezi reducerea deceselor este sa faci ce fac nemtii si evreii
      Teste multe
      Si carantină serioasă

      4
  4. In germania, cei care au si alte boli (cancer, diabet, etc, sau boli foarte grave) si iau coronavirus si decedeaza, sunt declarati ca au murit din cauza cacerului, diabetului, etc. De aceea sunt singurii din lume cu cei mai putini morti din cauza cov-19. Acum au in jur de 90k de infectati si cu morti sub 1000.

    6
    • In Germania, Corona s-a raspindit pe doua cai, odata prin schiorii veniti din Austria si Italia, am fost si eu printre ei, printre schiori nu printre infectati, si a doua prin sarbatorile de carnaval. Daca prima categorie a scapat relativ usor, fiind in majoritate tineri si sportivi, eu nu, prin cei care au petrecut carnaval in hale a dat iama aia cu coasa. E cumva o regula ca azilele de batrini sa organizeze excursii cu autocarele la diferite distractii, incl la carnaval.
      Dar batrinii din azile sunt o categorie aparte oarecum izolata in sine si nu prea au dat mai departe si doar au fost decimati.

      Asta e explicatia de ce Ge a scapat pina in prezent oarecum ieftin, dar nu stie nimeni ce vine!

      3
  5. Se spune ca cei ce au vaccinul BCG (floricica pe umarul sting)nu mor de infectii pulmonare.Este o presupunere DAR tocmai acest vaccin la facut saptamina trecuta Angela Merkel cit si Vladimir Putin.

    3
    • Este o corelatie, nu o cauzalitate.

    • Am o prietena doctorita, si ea a auzit de povestea cu vaccinul, a facut o analiza speciala, platita din buzunar, care ar putea sa arate in ce masura cei vaccinati ar construi anticorpi. Primeste rezultatele luni, le va analiza si daca le va considera viabile, voi face si eu.

      deocamndata nu e nimci sigur!

      2
      • Se zice ca mecanismul ar fi o crstere a agilitatii sistemului imunitar in urma vaccinului BCG. A fost observata cu ceva vreme in urma aceasta corelatie, doar ca nu a fost studiat mecanismul de functionare.

      • Nu trebuie sa faca un sondaj printre cei infectati pentru asta? Sa vada cum au evoluat anticorpii lor? Sau nu are treaba una cu alta?….

        PS: If true, anti-vaxxers are gonna love this…. #Cantacuzino

        1
    • Merkel nu era pozitivă? Sau doar se izolase că a fost în contact cu cineva pozitiv?

  6. Statisticile astea cu decese „din cauza COVID-19” nu au nici o valoare, deoarece nu sunt prezentate si numerele totale de decese din fiecare tara (decese din absolut toate cauzele: batranete, alte boli, accidente, crime, sinucideri).

    In tarile „dezvoltate” mortalitatea medie in anii „normali” e de regula putin peste 1% pe an.

    In Italia de exemplu, la o populatie de 60.000.000, asta inseamna 600.000 decese pe an. Adica in medie aproape 1.650 decese pe zi.

    In Romania, la 20 miloane locuitori ar fi 200.000 decese pe an. Adica in medie aproape 550 decese pe zi.

    3
    • Ce treaba are numarul de decese din fiecare tara din alte cauze cu cele provocate de un virus?

      1
      • Are, că multe decese sînt puse pe seama virusului dar, totuși, nu sînt din cauza lor. Unii mor și erau/se descoperă după deces că erau pozitivi, dar totuși nu au murit din cauza acestui virus dar sînt trecuți la număr.

        6
        • Pai aici intervine arta secreta a batjocoririi numerelor. In Romania a fost inainte de ’89 lege nescrisa (Braila, amenintand cu brisca orzul, a reusit un record de 9110 kg la hectar in 1989, pe locul 2 fiind Prahova cu 8010 kg/ha; la nivel mondial media a fost un mediocru ~4000 de kg la hectar). (1) Acum este momentul sa fie folosita din nou, in functie de interese de orice tara, fiind evident arma de propaganda.

          Sa plecam de la fapte: omul ajunge la ATI in urma unui triaj pe baza simptomelor asemanatoare cu cele generate de virus; se face testul si se dovedeste pozitiv. Se sfarseste la ATI. In orice alt caz de boala s-ar spune ca decesul a suferit in urma TBC/SIDA/gripa si nu al unor conditii care sint considerate factori agravanti. Dar daca spunem ca decesele nu sint din cauza virusului, masina propagandei poate functiona.

          Ca daca numaram asa, pe Titu al lu’ Chioru’ nu l-a omorat bucata de carne care l-a asfixiat ci ciroza si Floarea lu’ Nebunu’ nu a murit in urma arsurilor suferite dupa ce a explodat boilerul improvizat ci diabetul (personajele sint inspirate de viata dintr-o comuna din Walachia Minor).

          Daca oamenii aceia nu ajungeau sa fie infectati, mai mureau? Da dar nu atunci si din alte cauze. Daca nu virusul este cauza decesului, de ce sint considerati a face parte dintr-o grupa de persoane vulnerabile?

          Evident, exista si o componenta filosofica: daca este un caz de pai care rupe spatele camilei, de fapt cine a rupt spatele – paiul sau greutatea anterioara? Dar propaganda nu opereaza cu filosofe, ci cu numere si statistica pe care le necinsteste cum doreste aparatul de conducere.

          1. https://romania.europalibera.org/a/buletin-de-stiri-16-iulie-1989/30056708.html

          3
          • „Daca oamenii aceia nu ajungeau sa fie infectati, mai mureau? Da dar nu atunci si din alte cauze. Daca nu virusul este cauza decesului, de ce sint considerati a face parte dintr-o grupa de persoane vulnerabile?”

            Probabil se consideră că organismul lor nu ar putea lupta simultan și cu virusul și cu afecțiunile deja existente, că sistemul imunitar ar fi supra solicitat?

            2
            • Cum spuneam, necinstirea numerelor pentru scopuri obscure (evidente de fapt, dar cine le mai ia in calcul acum cand ratiunea e suspendata).

              IMO cauza decesului e virusul, la situatie contribuind si alti factori.

              1
              • Grigore Leoveanu

                Un articol despre cum trebuie interpretatele numerele care le vedem zilnic

                https://medium.com/@tswriting/how-to-read-the-covid-19-numbers-693a27469814

                2
                • E exact cum spuneam mai demult – ca numarul de confirmati nu prea mai are relevanta – are relevanta in prima faza, cind incercam sa intelegem/oprim raspandirea. Altfel, are relevanta doar in contextul testarii in masa (Coreea de Sud de exemplu).

                  Mai este un aspect despre care nu vorbeste nimeni: cati oameni cu sistemul respirator facut praf au trecut pe la ATI, cati din cei de la ATI si-au revenit si cati nu, timpul cat au stat la ATI pana au iesit din ATI in una din cele variante (vindecat sau decedat).

                  Calculele din UK si explicatiile cu boli preexistente sunt ca sa scuze decizia din UK; pentru arieni calculele excluzand pe cei cu boli sunt sa iasa campeoana Germania la lupta impotriva virusului – un fel de Rusie dar democrata.

                  2
                  • Gogu de la Stînă

                    Această epidemie mie îmi arată 3-4 chestii grave:

                    – UE este un uriaș cu picioare de lut, un mare bluf unde fiecare la necaz trage pt sine. Nu a existat un efort coordonat si la fel va fi si in caz de război- cred ca rușilor pur și simplu nu le vine să creadă ca Occidentul este atît de slab
                    – Germania se descurcă impecabil – poporul german se dovedeste a fi din nou o elită a lumii – asta trebuie sa pună pe multi pe gânduri
                    – Rusia o duce suspect de bine …. mai multe nu mai zic
                    – USA este praf – azi 5 aprilie vad ca au avut ieri 4 aprilie 2020 1.331 de morti…. parcă era vorba ca USA e „great again” …. parcă in filmele de la Hollywood scenariile erau diferite nu?
                    – si lucrul cel mai grav si cel mai grav este ca un virusache din asta gen gripă iată ca paralizează economia lumii, dar dacă Doamne fereste începe un antrax, o ebola sau un hantavirus sau si mai rău vine din stepele Asiei de la marmotele bobac o tulpina nouă de ciumă? …. adica boli cu mortalității de peste 90% dacă nu sunt tratate?

                    Cred ca voi zbura din nou prin Iulie – pînă atunci …home alone.

                    4
                    • Antraxul se tratează. Nasol ar fi dacă, undeva prin africa, s-ar recombina în aceeași celulă, rahatul ăsta cu EBOLA sau hanta. Ar rezulta probabil cel mai mare coșmar, un virus care are capacitatea ăstuia de răspândire, cu letalitatea EBOLA sau hanta. Am fi toasted. Toti.

                      1
    • Seb-Campania asta de vaccinare la noi a inceput prin 1962 la noi nascuti asa ca batrinii nostri nu sunt vaccinati si aceasta vaccinare dupa stiinta mea s-a incheiat prin 1986…pentru ca la fata mea nascuta in 89 floricica de pe umar nu se mai regaseste(sau s-a imunizat de la parinti…nu ma pricep)Ar trbui urmarita floricica de pe umar caci la mine si sotie se vede clar si dupa 55ani.

      • Făceai un test înainte în antebraț. În funcție de rezultatul testului, se măsură umflătura rezultată, erau vaccinat. Eu am fost testat de două ori. Prima dată înainte de revoluție, în școala primară și a doua oară după revoluție, la liceu. Am fost printre puținii din clasă care, în urma testului, nu a trebuit să fac vaccinul. În schimb am și acum pe brațul drept semnul de la un vaccin făcut în clasa întîi.

        P. S. Anul nașterii: 1976

        5
      • Din 93 sau 94 nu se mai face testul de confirmare.

      • Eu sunt nascut tot in 89 si am cicatricea aia de la vaccin sus pe bratul stang. Si fratimiu nascut in 93 stiu ca o are.

        1
      • Veniamine Franqueline

        De ce nu o întrebați pe Olivia?

        2
  7. Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

    În intervalul 3 aprilie ora 16.00 – 4 aprilie ora 16.00, un număr de 2.019 militari și 454 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 422 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Borș și Oradea (Bihor), Petea și Halmeu (Satu Mare), transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 369 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

    De asemenea, au fost preluate de militarii Armatei României de la Jandarmeria Română, un număr de 17 obiective, pentru a asigura paza acestora în mai multe judeţe din ţară, respectiv judeţul Alba – 2 obiective, Argeş – 2 obiective, Bistriţa-Năsăud – 3 obiective, Buzău – 3 obiective, Cluj – 3 obiective, Covasna – 1 obiectiv, Hunedoara – 1 obiectiv şi Maramureş – 2 obiective.

    În acelaşi context, pentru a veni în sprijinul unităţii medicale sucevene, Ministerul Apărării Naţionale a dispus prin Direcţia medicală să suplimenteze echipa medicală existentă cu 10 medici militari de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca.

    Totodată, detașamentul de 70 de militari din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile începute vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere şi a spaţiilor exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municpiul Suceava.

    În perioada 3-5 aprilie, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, vor distribui aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava, precum şi în localităţi greu accesibile din zona Dâmbovicioara, judeţul Argeş.

    De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 2.659 misiuni, la care au participat 14.324 militari și 3.994 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 7079 teste.

    * * *

    Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

    Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

    Biroul presă – MApN

    • Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

      În intervalul 5 aprilie ora 16.00 – 6 aprilie ora 16.00, un număr de 2.029 militari și 422 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 414 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Petea și Halmeu (Satu Mare), transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 145 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

      Până la acest moment, militarii Armatei României au preluat de la Jandarmeria Română 62 de obiective în pază, în municipiul București și în alte 20 de județe.

      Militarii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile începute vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere şi a spaţiilor exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municpiul Suceava.

      În perioada 3-6 aprilie, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, au distribuit în continuare pachete cu produse alimentare și de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava.

      * * *

      Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

      Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

      Biroul presă – MApN

  8. Meteorologii anunță că duminică, vântul se întețește, în special în sud-estul țării. Până seara, la ora 21, este cod galben de vânt intens, în Muntenia, Dobrogea, sudul-vestul Moldovei și estul Olteniei, unde vor fi rafale de 55-70 de km/h.
    https://evz.ro/alerta-meteo-vremea-o-ia-razna-cod-galben-de-vant-puternic-si-frig.html

  9. Tot armata,sireaca,scapă turma.Sănătate tuturor !

    2
  10. Buna ziua .
    O noua abordare si speranta de pe „front”, a aparut in comunitatea evreilor hasidici
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hasidic_Judaism ;
    link-ul include si un interviu cu fostul primar al New York-ului Rudolf Giuliani :
    „The Hydroxy treatment appears to be working so far! In an exclusive interview, Dr. Vladmir Zelenko shares with us a preliminary study outlining that out of his 699 patients treated, he has had ZERO deaths, ZERO intubations, and four hospitalizations.”
    „Dr. Zelenko said the whole treatment costs only $20 over a period of 5 days with 100% success. He defines success as “Not to die.” Dr. Zelenko first posted his Facebook video message last week calling on President Trump to “advise the country that they should be taking this medication.”
    https://techstartups.com/2020/03/28/dr-vladimir-zelenko-now-treated-699-coronavirus-patients-100-success-using-hydroxychloroquine-sulfate-zinc-z-pak-update/

    1
  11. https://adevarul.ro/news/societate/militarii-trimisi-spitalul-suceava-despre-medicii-acolo-rasfatati-total-nepregatiti-1_5e898a405163ec4271733498/index.html
    ete na,o confirma colegii de sistem.
    cand o facem noi e haitareala ieftină exagerata,acum că e oficială ma intreb cine e prostul?!…retoric,tot noi.

    1
    • …”sunt rasfatati si nepregatiti”…”mai mult decat noi?”

      3
    • din pacate si in Bucuresti nu e mare diferenta: am prietena care acum cca 1 saptamana imi spunea ca nici nu stie cum sa fie: speriata, revoltata, dezamagita cand vede medici in spital pe saloane sau holuri,cu mastile sub barbie, agatate de o ureche, la gat, sau cu ele in buzunar…oricum numai pe fata NU

      • Pentru ca mastile miros a basini?

        • @razvan…da’ unde tzii mastile alea omule? 🙂

          • Ai purtat vreuna (astea din polipropilena)?
            E miros de „plastic/petrol”…basini!

            • da…cunosc mirosul plasticelor 🙂 am lucrat destul cu ele ca sa le pot diferentia dupa miros…cele mai misto sunt polistirenul (usor eterat de la stiren) si polietilena (dulceag). Cel mai nasol put in ordine: nailonul incins = miros iute, anumite tipuri de epoxy = urina incinsa (cine a avut de-a face cu cai cunoaste) si o porcarie folosita in aviatie numita moltopren care miroase a sosete nespalate. PP-ul e undeva la mijloc 🙂

              1
      • e miștoul unei bresle blazate,suficiente in gandire si practică,fără compasiune si empatie,rece și plină de bani…..de asta la noi se sperie dar in afara strang randurile spre marea lor lauda si apreciere a populatiei.
        noi avem fabrici de bani la fiecare colt de strada cu titulatura „cabinet medical dr.icsulecu” unde mergem toti cu banii in mână iar in spitale suntem carnea de tun a acelorasi doctori ,asistenti,infirmieri.
        acum avem raspandire intracomunitara si taiem procese verbale pe banda la prostani dar avem oameni din sistem care au favorizat raandirea pandemiei prin actiunile lor…ne asteapta acelasi rezultat ca in ’89,mineriade,caritas,colectiv,zece august.

        1
        • degeaba ii spui unui om ca trebuie sa poarte masca daca nu ii explici si el nu are capacitatea sa inteleaga de ce o poarta si astfel ajungi la anumite situatii la care te intrebi de ce poarta masca ,poate pt ca e la moda sau americaneste ,e cool ,ca spre exemplu poarta masca dar o desprinde si tufleste o ditai flegma pe asfalt de face harta Romaniei, o poarta sub barbie si fumeaza si arunca chistocul pe jos ,o poarta sub barbie si manaca un fruct sau altceva si arunca resturile pe jos pline de bale ,si as putea sa scriu incontinuare exemple multe ,de fac un roman ,pt ca asta e educatia concetatenilor nostri indiferent ce meserie au

  12. Fraierii de la A3 au „muscat” din stirea ca Ivermectinul ar putea fi folosit contra Covid-19. Eu am scris deja pe Reddit (threadul despre Ivermectin contra Covid-19) ca doza necesara de Ivermectin este de circa 10 ori mai mare decat doza maxima folosita la caini. De asemenea ca Ivermectinul creste in pacienti tocmai markerii inflamatori CRP si IL-6, care sunt implicati in furtuna de cytokine asociata cu ARDS in Covid-19. Am recomandat studierea Selamectinului contra Covid-19, care este eficace contra unui coronavirus de pangolin si poate folosit relativ sigur la doze de 10 – 15 ori mai mari decat Ivermectinul.

    3
  13. Capătu satului

    Poti sa dai si ordonanța militara 1.000.000 atunci cand autoritatile de la titlul IIII din legea fundamentală nu isi fac datoria, fura pe fata pt sine sau pt alte persoane
    https://m.hotnews.ro/stire/23790429
    La acest spital se pare ca preturile sunt peste spitalu Gomoiu ( ala la care parchetul jeneral de somn nu reuseste sa finalizeze ancheta cu primaria capitalei)
    Păi sa trimită primarul jeneral angajații la instruire la județul Neamț
    Refuz sa cred asa ceva
    Sa se fure la județe mai mult ca la capitala

    Noroc cu cecere care oricum ii salvează pe putinii care ajung in fața instanței de judecată

    O tara plina de oameni nevinovați

  14. In ro se vorbeste de ordonante militare .
    In vest de urgenta sanitara .
    In ro autoritatile instaureaza panica prin intermediul megafoanelor militiei .
    In vest autoritatile actioneaza cu discretie , in puncte cheie .
    In sp exista obiceiul ca cei mici (trei ani in sus) sa serbeze ziua de nastere in cadru organizat ., fara parinti .
    Acum , datorita carantinei , completam in formular emis de primarie si autoritatile (ambulante medici , militie) vin la poarta (balcon) si canta La multi ani copiilor !
    In sp a coborat numarul victimelor de la 1k (varf) la 600 astazi.
    In franta , datorita carantinei violenta domestica a cunoscut o crestere de 50%

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *