Orientul Mijlociu in plina cursa a inarmarilor

thaad

Desi cheltuielile militare ale europenilor au scazut destul de mult, iar trendul este in continuare descendent, au luat nastere alte doua piete majore pentru armament. Pe de o parte zona Pacificului de Vest este in febra achizitilor datorita in principal Chinei, iar mai aproape de noi, Orientul Mijlociu este si el angrenat intr-o cursa a inarmarilor febrile, desi aici inamicul nu este tot atat de clar definit ca in cazul Pacificului.

Tarile din zona Golfului si-au majorat substantial achizitile de tehnica de lupta reusind chiar sa compenseze, financiar vorbind, reculul inregistrat in zona europeana si americana. Astfel companiile americane si europene au descoperit un nou El Dorado si fiecare incearca cum poate sa profite la maximum.

“Lisa de cumparaturi” a tarilor din Orientul Mijlociu este bine garnistita dar privita cu atentie are cateva “vedete” incontestabile. Astfel se pare ca arabii au prins gustul in primul rand pentru avioane de lupta si armament aferent acestora, avioane de transport si sisteme de rachete. In cazul sistemelor de rachete putem si aici observa cateva particularitati.

Astfel se vand ca painea calda sisteme AA si anti-balistice: Patriot si THAAD – pe partea defensiva sa spunem si in paralel tarile arabe au prins gustul rachetelor de croziera si a celor balistice cu raza medie, Arabia Saudita fiind aici lider.

Din punct de vedere economic sunt companii americane care reusesc sa-si mentina deschise linile de fabricatie pentru anumite tipuri de produse numai datorita comenzilor din Orientul Mijolociu, asa cum ar fi de exemplu Lockheed Martin cu linia de productie pentru F-16, dar avantajul major al pietei de armament din zona araba este dat de diversitatea incredibila a tehnicii de lupta. Astfel putem intalni in cadrul aceleiasi armate diferite tipuri de avioane, de tehnica de lupta pentru fortele terestre, rachete din 2-3 surse, etc, si astfel diversitatea acestui arsenal face ca sumele investite de catre tarile posesoare in modernizarea si inlocuirea sistemelor mai vechi sa fie cu adevarat considerabile.

Ganditi-va doar la Arabia Saudita care detine cea mai puternica forta militara din regiune dar care are in arsenalul sau tehnica  achizitionata de la cam toti producatorii marcanti de armament din lume: F-15, Eurofigther, Tornado, rachete AT de la sase producatori difereti, tancuri Abrams, Patton, AMX-30 si in curand Leopard 2, rachete balistice cu raza medie DF-3 chinezesti si sunt in discutii si cu producatori rusi.

Iar sauditii nu sunt o exceptie, ci dimpotriva o regula in zona, astfel ca viitorul achizitilor militare arata macar foarte promitator, daca nu infloritor de a binelea!

Emiratele Arabe urmeza sa cumpere intre 48 si 60 de avioane multirol noi cat de curand, in prezent operand deja o varianta dezvoltata special pentru ei de avioane F-16 Block 60, iar arabii sunt se pare foarte multumiti de F-16le lor, in aprilie anuntand ca vor mai cumpara inca 25 de aparate Block 60, pe langa mult asteptata competitie pentru cele 60 de avioane multirol.

Qatarul, Bahreinul si Kuweitul sunt si ele foarte aproape de intra in hora  achizitilor de avioane multirol, constructorii asteptanndu-se de la o zi al alta sa primeasca comenzi.

Si piata avioanelor de antrenament avansat merge foarte bine in regiune, Arabia Saudita tocmai ce a inceput sa primeasca noile avioane Hawk de la BAE Systems, in timp de Alenia cu al sau M-346 asteapta semnarea contractului pentru 48 de aparate cu Emiratele Arabe, adevarat ca italienii asteapta inca din 2009 semnarea, dar aceasta este alta poveste.

Iar arabii sunt cu adevarat salvatorii unei parti din industria aeronautica occidentala. De exemplu, linia de productie pentru C-17 Globemaster III s-ar inchide in 2015 daca Arabia Saudita nu ar comanda un numar rezonabil de astfel de avioane, comanda care se pare ca va deveni curand certitudine, iar Airbus cu noul sau 400M asteapta si el ceva comenzi din partea sauditilor, in timp ce Lockheed a scapat deja de  grija zilei de maine, avand deja comenzi ferme pentru al sau C-130J tot din partea Riadului cu 25 de avioane de transport si cinci cisterne aeriene KC-130J…

Pe piata sistemelor AA si anti-racheta, dupa ce in ambele razboaie din Golf Saddam  a folosit rachete balistice SCUD, arabii din zona au dezvoltat o sensibilitate deosebita pentru apararea anti-balistica in particular si cea antiaeriana in general. Astfel sistemul anti-balistic THAAD se afla astazi doar in dotarea SUA si a UAE plus Omanul care l-a comandat si el. De Patriot nu mai rost sa discutam, intregul Golf fiind intesat de astfel de rachete si nu numai, in zona doar Omanul nu dispune de Patriotul american.

Asadar desi criza reducerilor bugetare pentru aparare nu da semne ca ar fi spre sfarsit, companiile producatoare de armament s-au inghesuit deja pe cele doua piete care promit cresteri masive in continuare: Pacificul de Vest si Orientul Mijlociu, cu atat mai mult cu cat noi tari din regiunea araba intra in hora inarmarilor, Egiptul fiind doar ultimul exemplu.

Si acum serios vorbind, ce ar putea americanii sa le reproseze iranienilor?! 🙂 Fapul ca-i scot din criza macar pe segmentul industriei militare?! Pai daca Teheranul ajunge maine un exemplu de democratie si cel mai bun prieten sincer al Israelului, americanii si europenii ce vor face cu zecile de mii de someri si cu capacitatile militare inchise?!

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Sauditii nu sunt interesati si de S400 sau de tancul Armata?Detin racheta AT Kornet?
    In Orientul Mijlociu Iranul si Israelul sunt principalii inamici pentru tarile arabe si viceversa, iar dupa cum au evoluat lucrurile in ultima vreme am impresia ca Israelul si Turcia nu se prea iubesc.
    Cate F16block 60 au cei din Emirate?
    Dupa campaniile aeriene si balistice ale SUA impotriva Irakului este foarte normal ca arabii sa incerce sa isi dezvolte fortele aeriene si protectia AA, inclusiv impotriva rachetelor de croaziera, respectiv sa detina rachete de croaziera cu care sa poata executa lovituri la distante semnificative.
    Dupa razboiul din anul 1999 al NATO impotriva Serbiei, un general sarb a declarat ca daca Serbia ar fi stat foarte bine cu protectia AA(inclusiv rachete sol-aer cu raza de actiune la mare altitudine), radiolocatie si ar fi detinut rachete de croaziera cu raza medie de actiune lucrurile ar fi stat altfel.Sarbii ar fi putut reactiona atacand cu rachete de croaziera, tinte din occident ,iar apararea AA ar fi neutralizat atacurile aeriene.

    • Daca Iranul ar deveni patria democratiei mai raman China , Coreea de Nord, Pakistanul, India, Rusia, Israelul si fundamentalistii islamici care sa justifice pastrarea actualei industrii militare occidentale.

  2. „Desi cheltuielile militare ale europenilor au scazut destul de mult, iar trendul este in continuare descendent”

    Cum vă explicați că în timp ce restul lumii se înarmează frenetic, europenii își reduc bugetele și capacitățile militare?

    Sunt nebuni? Proști? Sinucigași?

    • Aceeasi situatie ca si-n 1939,Europa se dezarmeaza…ramane de vazut cine va fi,,spargatorul de gheata,,

    • Nu neaaparat, dar cine ar putea ataca UE?! Hai sa fim seriosi europenii isi reduc capacitatile militare, dar ceilalti sunt la ani lumina in spatele lor. Singurul inamic serios al Europei este Rusia, or viitorul arta ca cele doua super-puteri – UE si Rusia, sunt de fapt „condamnate sa traisca impreuna sau sa moara fiecare pe limba ei.
      In orice scenariu, cu exceptia flotei, UE are capacitati militare mult peste orice posibila opozitie. La flota sta insa foarte rau.
      Iar in cazul tarilor cu adevarat importante are loc si o schimbare de tehnica de lupta: se lucreaza la drone, la sisteme extrem de eficiente, arme cu energie dirijata, etc, iar toate aceste nu mai necesita o armata mare ca in timpul Razboiului Rece.

      • De data asta ai reusit sa spui in cateva randuri cat in vreo 3 articole, partea proasta e ca nu prea are cine sa priceapa.

      • Foarte corect.Europenii isi reduc capacitatile militare din motive financiare insa gratie exporturilor dezvolta noi tehnologii iar la o adica, daca ar fi cazul, in scurt timp se poate reveni la o armata supradimensionata.

  3. S-a procedat premeditat la distrugerea Armatei Române pe căi frauduloase, cu profituri colosale pentru câţiva (afacerile: Motorola, Puma, sicriele zburătoare la mâna a treia F16… şi contrabanda cu armament), demers finalizat prin eliminarea Armatei Române de pe tabla de şah a Europei. Prin „efortul” considerabil al politicienilor noştri de mucava, slugi prea-plecate ale stăpânilor lumii, ceea ce a mai rămas din armată a ajuns umbra fantomatică a celei de altădată. Se fac afaceri, se achiziţionează fregate ale forţelor militare străine, propuse pentru scoaterea din uz, avioane de luptă depăşite moral, cu mare grad de uzură, toate reprezentând un potenţial şi real pericol pentru viaţa echipajelor. Ce se va întâmpla în cazul unei ipotetice agresiuni armate?

    • Harta aia e veche de mai bine de un an, am scris si noi pe blog despre asta. Inca de anul trecut nave de lupta americane si indiene au trecut prin zonele trasate pe harta ca fiind exclusiv chineze asteptand ca Beijingul sa maraie ceva…si au asteptta americanii pana li s-au lungit urechile, chinezii s-au facut ca nu vad nimic.
      Nimeni nu baga in seama astfel de gesturi, iar pe mare Japonia face zob China la orice ora…
      Titluri de presa fatasmagorice, fara nici un suport real.

    • Ce sa faca bre cu un super-tun?! Anti-balistic si tun in aceeasi propozitie?! Viteza unui proiectil de tun depaseste foarte rar viteza sunetului in timp ce o blistica sare binisor de 10 Mach… Tun anti-balistic, este o idea pe care recunosc, n-am mai auzit-o pana acum!

    • Daca sauditii isi vor cumpara S400, SU PAK FA si tancul Armata, de exemplu, occidentalii le vor studia mai usor si eficient.
      Chiar sunt curios ce isi vor cumpara sauditii de acesti bani.Elicoptere, blindate, sisteme AA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *