Pastila cu tehnologie: parc solar în spațiu

Înaintea începerii războiului din Ucraina, Uniunea Europeană aprobase / urma să aprobe un set de măsuri legislative de natură a transforma radical producția de energie a continentului și nu numai. Pachetul legislativ a fost intitulat European Climate Law și conține numeroase măsuri de „înverzire” a producției de energie electrică. Ceea ce, pe termen lung, ar urma să diminueze influența Federației Ruse în Europa.

Între timp, lucrurile au luat o turnură dramatică pentru țările dependente într-o mare măsură de gazul rusesc, așa cum este Germania care, de-a lungul timpului, a reușit să se vulnerabilizeze de una singură și, o dată cu ea, și o întreagă Europă.

În acest context, noutățile tehnologice care vin din zona producției de energie (regenerabilă sau nu) prezintă un interes deosebit din punct de vedere al securității energetice care are implicații geopolitice.

Vorbeam într-un articol trecut (disponibil aici) despre „transmiterea” curentului electric produs în spațiu celor care au nevoie de el pe Pământ și acum suntem cam în aceeași zonă: Marea Britanie dorește să exploreze serios conceptul și speră să urce un demonstrator pe orbită până în 2035 în timp ce primul sistem operațional va livra energie electrică în sistem până în 2040. În acest scop, s-a format o asociație – Space Energy Initiative din care fac parte companii foarte respectabile și care urmărește să dezvolte conceptul de… parc solar spațial.

parc solar in spatiu

O reprezentare grafică a ceea ce ar putea fi.

Această perspectivă ar putea aduce beneficii majore, dar haideți să vedem cam ce presupune acest sistem. Prima generație de sateliți ar intra în funcțiune la mijlocul anilor 2040 urmând să înlocuiască treptat sursele britanice de energie bazate pe combustibili fosili. Este vorba de o imensă constelație de sateliți care va trebui să fie urcată pe o orbită geostaționară. Fiecare satelit va fi dotat cu panouri solare și cu un sistem de oglinzi capabil să focalizeze razele Soarelui pe panourile solare generând în jur de 3,4 GW per satelit. Energia este mai apoi convertită cu o eficiență de circa 85% în unde radio cu o frecvență de 2,45 GHz estimându-se că aproximativ 2,9 GW vor fi trimiși pe Pământ. Antena aflată la „primire” în Marea Britanie va converti energia electromagnetică în curent continuu care, la rândul lui, va fi trecut printr-un invertor care va livra în sistem circa 2 GW de curent alternativ.

Cheia unui astfel de sistem este puterea generată estimată în KW per kg, calculele indicând un cost de producție de mai puțin de 5 lire sterline (aprox. 5,84 euro) per MWh.

Vedem acum cât de important este să reducem costul per kg ridicat în spațiu pentru că un astfel de sistem este deopotrivă greu și voluminos. Oportunitatea de a exploata comercial spațiul cosmic într-un mod eficient din punct de vedere economic va conduce la dezvoltarea mai multor industrii conexe, una dintre ele fiind ridicarea pe orbită a unor sarcini din ce în ce mai mari la costuri cât mai reduse.

Beneficiile unui astfel de parc solar spațial ar putea fi mari. În primul rând, vorbim de independența unui astfel de parc solar față de condițiile atmosferice. În al doilea rând, pentru a fi eficient economic la nivelul tehnologic actual, un parc solar are nevoie de foarte mult teren (de la 50 ha în sus) care, de cele mai multe ori, este teren agricol. Mutându-l în spațiu, degrevăm terenurile agricole care pot fi folosite în continuare pentru producția de hrană.

O alternativă „regenerabilă” a parcurilor solare sunt parcurile eoliene. Dar acestea nu sunt tocmai o mostră de eficiență, poza de mai jos fiind elocventă.

parc solar in spatiu

În goana ecologiștilor după surse regenerabile de energie, cea eoliană fiind una dintre ele, a fost neglijat impactul unui astfel de parc eolian asupra mediului înconjurător. Iar realitatea este că, pentru moment, nu prea avem habar de modul în care parcurile eoliene (sau solare) de mari dimensiuni afectează mediul înconjurător deși au început să apară studii științifice pe subiect iar rezultatele lor nu sunt tocmai încurajatoare (un exemplu de astfel de studiu aici).

În aceste condiții, ideea britanicilor pare să aibă viitor.

80 de comentarii:

  1. ce se intampla cu biosfera din zona daca un satelit transmitator nu nimereste antena primitoare si da pe langa,sistemul nu ar fi mai bun pt zone de primire desertice ?

    10
    • adica satelitul emitator trage din spatiu la tinta in antena primitoare si risca sa n-o nimereasca? trage cu unde radio si isi da seama ca n-a nimerit-o cand antena primitoare nu tresare… ?

      2
      • nu le stiu eu pe toate,poate nici cat e negru sub unghie fata de altii pe aici , dar daca vrei sa transmiti 2 gw de energie pe pamant nu e si cum ai transmite informatie si filme prin satelit ,si vorbind de spectrul de unde radio nu lumina probabil vorbim de maser si nu stim cat au mai avansat de aici : https://www.youtube.com/watch?v=S_W7ebTEdqo

        10
    • Nu mare lucru. Frecventele sunt cele care permit gradul maxim de transparenta prin apa (deci si prin chestii vii).
      De asemenea rectena aia care sta la primire nu e mice deloc :)) . Vb de hectare. Deci per metru patrat, nu e cine stie ce energie.

    • @Nicu_4 Dacă o pasăre va trece prin acest flux electromagnetic va ajunge la sol gătită gata.
      A mai exista o idee cu sateliți ce reflectă lumina către sol, direct pe centralele fotovoltaice, care ar putea să producă energie electrică și pe timpul nopții. Nu știu cât de fezabilă e și această soluție.

      4
  2. Apropo de ecologie, cred ca un procent f. mic sunt cu adevarat ecologisti, restul sun t idioti utili sau oportunsti. Spre exemplu 90% di plasticul ce ajunge in oceane provine sau parvine 🙂 din fluviile ce trec prin tari sarace si /sau suprapopulate gen de la Niger pana la Fluviul Galben. Totusi restul lumii (inca) „libere” este bo,bardata cu o propaganda parsiva si persuasiva ce nu are nici o treaba cu ecologia ci cu controlul.

    In fine, frumos si interesant articol. M-a dus cu gandul la „Laser, frate” si „Pew-pew”. Nu stiu de ce, oi fi eu mai prapastios sau o fi ca incerc sa ma las de fumat.

    SF. de saptamana placut tuturor !

    PS: Puie mutin
    Traiasca Romania! ( desi sunt tot mai sigur ca se duce pe pla intr-un mod ireversibil)

    22
    • Neamtu tiganu

      Moto, iti asumi un mare risc, vezi ca si pe aici misuna ecologisti fundamentalisti.

      La tema, mi se pare de domeniul fantasticului transmiterea energiei prin unde electromagnetice, chiar daca randamentul total e destul de mic, de la 3,4se ajunge la 2

      10
      • Ecologisti da – fundamentalisti deloc, ca nu punem bombe. Altfel, cred ca se va fundamentaliza ecologismul pentru ca masurile de combatere a poluarii se misca greu si se lovesc de goana dupa bani facuti usor. Tu nu i-ai pune pe cei responsabili sub un pom pe care sa-l trantesti in capul lor? Unii fac bani taind padurile pentru o masina mai smechera decat a vecinului si statul ( adica noi – restul ) plateste efectele dezastrului de dupa.

        6
      • Scuze am vazut tarziu mesajul dvs.

        Nu-i stres, mai avem pana sa ne uitam un jos si nici macar atunci sa nu ne dumirim, Marte sau Venus? Atunci o sa fie problem….
        🙂

        PS: Doamne fereste-ne de cei ce vor sa ne salveze cu forta….

        In rest toata stima pentru cei ce iubesc cu adevarat natura…

        4
    • Si eu sunt ecologist! Problema o reprezinta intotdeauna “radicalizarea”, asa cum e prostuta aia de Greta in fundul careia se baga multi, foarte multi bani. Some say ca in spatele ecologismului radical ar fi rusii si/sau tot felul de tehno-mahari de extrema stanga. Cineva baga foarte multi bani in campanii care incearca sa ne convinga ca Pamantul de pe moarte. Intrebarea e, de ce? Ce au ei de castigat din asta?
      In realitate, in opinia mea, inca nu intelegem mare lucru despre planeta pe care traim desi ni se pare ca suntem miezul.

      14
      • Cineva ce are ca si PR Forumul economic mondial. Visele lui cracanel sunt pistol cu apa pe langa ce au dilii aia in cap, gen ” You own nothing, you’ll be happier” –(vazut cu ochii proprii si personali pe un banner din spate in timpul unui interviu cu un nene) sau ca sa traduc pentru gospodine si gospodini, nu vom mai cumpara masina de spalat, o vom primi-o cu abonament lunar plus detergent pt trei spalari inclus in pret, restul il cumperi de la noi, livrare la usa… . Asta pentru ca noi stim sa iti reducem amprenta de carbon, ce te-ai face fara noi? Evident masina conectata la 5g nu platesti, nu merge. Acu adaugam masina „personala” , espressorul, dildo-u’ nevestei-amantei samd. Asta e miza 5G-ului nu prostiile cu cipi bagati in c… . Ca … ne place ne place ne place sa consumam… Ne ridica self esteemu’ Toate se leaga, gospodine si gospodini… Proprietatea e ultima forma de expresie a libertatii. Dreptul de a repara ce detii ( lol) deci nu detii chiar de tot… etc. … in fine, nu vreau sa poluez topicul…

        Bulectrica din ceruri… cine va pune la punct tehnologia va avea un monopol urias, aia vor dicta ora exacta…. la fel si cu planetoidul Psyche… cica era muult mai mare in tineretea zbuciumata a sistemului solar, astfel ca avea miez metalic dupa care a luat-o in freza asa mai razant si in urma ciocnirii a fost nitzeuls decopertat. na dracie, metale garla&cacalau fara sa te mai chinui cu sterilul. O fi vreo legatura, n-o fi … Io crez ca asta e scopul si motivul pt care aparu SpaceX si restul companiilor, NASA nu era suficient de eficienta… si oricum cascavalul e prea mare pentru o singura entitate ( ma refer la dezvoltarea spatiala ).

        S-au facut glume cu Sfortza Shpatziala a americanilor, acu’ sa traim si sa vedem ce si cum.

        Intrebare neconspirationista. Ca tot traim intr-o lume, nu-i asa , globala. O fi vreo legatura intre Pandemie, Razboiul din Ucraina, noua strategie spatiala ( baze lunare centura de asteroizi, bulectrica din spatiu) si Forumul Economic Mondial ( you own nothing, you’ll be happier)?

        Ca sa nu ziceti ca sunt mai diliu decat sunt, ia:

        https://www.facebook.com/watch/?v=10153920524981479 de la sursa.

        14
    • @moto De acord cu tine. De aceea e importantă ecologia – ca România să nu fie ca India sau Niger. Facem eforturi cu pahare de hârtie, tacâmuri din lemn, mașini electrice, etc, etc. ca orașele noastre să se asemene cu Viena, Copenhaga, Oslo și mai puțin cu Mumbai sau Kolkata.

      2
      • Corect si de acord si eu. Pe de alta parte, ecologia unei anumite zone geografice este strans legata de GDP/capita/an.

        Apropo de schimbarile climatice, zicea cineva, mai in gluma mai in serios, ca una din solutii ar fi aportul de proteine si uleiuri Omega 3 in alimentatia pruncilor, s-ar mari sansele sa apara un geniu care sa vina cu solutii viabile.

        Sa nu uitam ca in sec X AD vacile vikingilor pasteau linistite in Groenlanda. Sau acu cateva zeci de mii de ani The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland era sub cativa km de gheatza. Deci nu-i musai sa fie de vina antropicul. Sau macar nu in asa masura incat sa o ardem ca marxistii cu urmasii lui Mao si Stalin si sa renuntam chiar asa de usor la anumite chestii.

        O chestie care ma distreaza este de ex. ca in urma trecerii la incalzirea cu carbune, padurile Europei s-au regenerat cu undeva la 30% ca nu mai taiau aia lemn pt incalzire. Dar acum urlam ca nu vrem carbune. Nu vrem energie nucleara. In loc sa pompeze banii in porcarii mai bine i=ar pompa in Fuziunea Nucleara….

        8
  3. Eu sunt un ecologist! Desi nu cred ca fundamentalist (ecologistii nu sunt la fel de unitari de fapt cum par din exterior; eu am fost numit ecomodernist, pt ca vreau sa rezolv chestii cu tehnologie, nu cu diete vegane :)) ).
    Anyway: ce fel de celule solare folosesc acesti sateliti? Multijonctiune, ca mai toti satelitii? Aleau eficienta mare, peste &0 la suta, dar sunt scumpe drau (cateva mii de dolari per dm^2). Cam scump pt cv care produce GW.
    Sau poate se gandesc sa faca o bula reflectorizanta, ca sa concentreze lumina pe un array multi-jonctiune mult mai mic… Hmm, fezabil, dar mai dificil de construit, nu s-au facut prea multe deployment-uri de chestii gonflabile in spatiu, iar sici ar trebui sa racesti array-ul solar (deci radiatoare si schimbatoare de caldura) plus transmisia….

    1
    • Nu sunt foarte multe detalii inca, dar se vorbeste de folosirea unui sistem de oglinzi pentru a focaliza lumina pe panourile solare. Companiile implicate in proiect sunt destul de respectabile asa ca ma gandesc ca sunt sanse bune de reusita.
      Apropos de gonflabile in spatiu, chiar daca nu te refereai neaparat la asta, cei de la Axiom parca, vor atasa la SSI (ISS) un modul integral gonflabil.
      In opinia mea, tehnologia si un capitalism sanatos reprezinta singurele sanse veritabile ale ecologiei.

      3
      • Răzvan Rotaru

        Curios a-și fi sa știu diametrul undei incidente trimise de satelit la receptorul terestru. Bănuiesc că nu se spune. Mulțumim de articol.

        2
  4. Interesant: https://www.bing.com/search?q=%C3%89oliennes+%21+Regardez+les+deux+pi%C3%A8ces+jointes…surtout+la+2eme+***&form=ANNTH1&refig=b733995451a2469c8e96ed01c6bd4510

    Rentabilitabilizarea „energiei verzi” se face prin incarcarea pretului energiei termoelectrice cu pretul „Certificatelor verzi” !

    4
  5. romania are un mare potential geotermic
    dar ca nimeni nu vrea sa riste sa investeasca bani in ceva nou

    8
    • Asta pentru ca o companie privata este orientata prin definitie catre profit. In astfel de situatii, daca exista idei care pot deveni viabile dpdv economic dar au nevoie de un boost de capital la inceput pentru o mai buna dezvoltare, atunci subventiile de la “stat” sunt o potentiala solutie.
      De pilda, din ce am mai vorbit cu dezvoltatori de parcuri solare, tehnologia panourilor a evoluat foarte mult, concomitent cu scaderea pretului, calea spre rentabilizare economica a unui astfel de proiect.
      Unde ai citit despre potentialul geotermic al Romaniei?

      • zona de Vest, intre Arad si Bihor.

      • nu mai stiu unde am citit sau era un video pe youtube
        stiu doar ca se vorbea despre un mare potential geotermic in partea de vest a romaniei care se intande pana in jumatatea de est a ungariei de unde si foarte multe statiuni termale nu doar in partea de vest a romaniei cat si in partea de est a ungariei
        si tot in articolul ala se vorbea ca in america italia chiar si turcia sant capacitati f mari care deja produc energie electrica geotermala care este 24din 24
        in america era ceva de genu 2,5gwh produsa undeva in california
        si italia si turicia erau destul de avansati si deja produc
        de asemenea este un proiect al uniuni europene prin care se incearca sa se cerceteze si dezvolte solutii bazate pe cea ce fac islandezi care au gasit o punga de apa supra incalzita la 400 de grade de unde produc toata energia lor electrica prin 7 centrale geotermale care produc in total peste 750de mw , un reactor de la noi produce 700mw
        si din cauza asta au cea mai ieftina electricitate din europa
        iar o companie care produce aluminiu sa mutat acolo chiar daca nu exista depozite de bauxita si prefera sa o transporte pana in islanda sa o topeasca sa faca aluminiu si apoi sal transporte din nou spre clienti lor
        o sa caut articolul si daca il gasesc il postez aici
        exista si harti cu poteantialul europei la geotermal si noi stam destul de bine
        https://www.youtube.com/watch?v=-Ss_wHCS1Aw

      • Subvențiile de la stat = pomană dată de statul generos rechinilor care nu vor să-și subțieze marja de profit. Și din care statul nu primește nimic înapoi ,ca să nu mai zic de noi, cei care plătim efectiv subvențiile, nu sîntem măcar protejați în fața creșterilor de preturi, deși am platit în avans.

        2
  6. Nu este econazism ci doar tehno-optimism. Este frumos sa visam dar ideea, la capacitatile tehnologiei actuale, este o utopie. Adevarul este ca energia solara si eoliana este scumpa, intermitenta si surprinzator de neecologica. Este o solutie pentru locatii individuale, comunitati mici sau ca alternativa partiala pentru parcuri industriale.

    18
    • Care idee? Cea din articol? Sau energia solara si eoliana implementata pe scara mare?

      • Nicolae, cred ca ambele la care te referi. Sa trimiti o droaie (o constelatie imensa) de sateliti in spatiu este scump, scumi sunt si satelitii. Apoi, cum se vor comporta la o futuna solara sau daca o parte sunt loviti de gunoiul spatial sau alte obiecte cosmice, cat de mare este receptorul, si de scump, care este adevarata eficienta etc. ? La fel si cu panourile si eolienele, sunt suficiente materialele exotice, nu depindem de cine nu trebuie (china, rusia, etc.), cat de ecologice sunt in realitate, cat de eficiente ? Cum am zis, pentru situatii punctuale este ok, dar nu pot, la tehnologia actuala, sa fie rentabile si eficiente. Apoi e alta problema, chiar este Terra pe moarte, cum ne ameninta unii de peste 70 de ani, noi suntem problema ori sunt niste cicluri cosmice/terestre naturale ? Mie nu imi este frica de „incalzism, devenit schimbism” (au aflat si „desteptii” astia, clima este schimbatoare”) ci de o racire a climei. Oamenii, de fapt cam toate plantele si animalele, se simt bine la caldura si „codoi”. Problema, in opinia mea, este poluarea punctuala, in aglomerarile urbane si lipsa unei solutii adecvate de managment al deseurilor produse de om. Poate ca o idee buna este sa trecem de la mega orase (cu populatia unei tari medii) la mai multe orase de 1-3 milioane sau chiar mai mici. Este de discutat, dar nici sa imi rationalizeze unii resurselw si sa ma intoarca la 1700 nu vreau, mai ales cand, in general, acesti „apostoli” traiesc in case imense, circula cu avioane private si au o situatie mayeriala mult peste medie. Nu toti oamenii isi permit o electrica, culmea, tot cei bogati beneficiaza de subventii (din taxele colectate, inclusiv de la saraci), dimpotriva , sunt destui ce nu au bani de un sh de 5000€ (ca nu au acces la creditare). Sa vorbim de milioanele ce dorm cu burta goala, nu au apa potabila, energie elctrica etc. VS aia care crrd ca salveaza planeta in Tesla mancand produse eco (de multe ori aduse de hat departe) ? Nu stiu, e complicat, dar nu imi plac lubenitele, aia verzi la exterior si rosii la interior.

        22
  7. Răzvan Rotaru

    Undele electromagnetice se transmit în vid fara pierderi iar într-o atmosferă de azot și oxigen cu pierderi mici. Da la noi în atm mai avem CO2, particule de praf, noxe și picături de apă pură în nori. Toate astea sunt polarizabile. Se produce o ecranare a energiei elm prin absorbție. Apar deplasări ale norului electronic al atomilor și deplasări ionice. O parte din unda elm își schimbă frecvență în lungimea undelor infraroșii. Asta înseamnă căldură. Pe scurt daca unda incidentă transmisă de satelit întâlnește nori cu vapori de apă sau alte particule dintr-o atmosferă poluată se produce o încălzire locală. Exact ce ne mai trebuie acu. Soluția ar fi în transmiterea undelor pro canale f înguste și în zone nepoluate, fara nori.

    2
    • stai linistit, se intorc impreuna cu undele si satelitii de aluminiu din Starlink.. sub forma de praf de oxid de aluminiu. Din incalzire o dam in glaciatiune scurt. Poate ca asta e una din nespusele proiectului – mitigarea catastrofei ecologice lansata de Musk pe orbita. Viteza cu care se schimba bilantul radiativ al Pamantului prin interventii active in atmosfera e incompatibila cu rezilienta majoritatii ecosistemelor si e grav, ca in istoria planetei cand mai plesnea cate un vulcan biodiversitatea – de care depinde in mod esential capacitatea de adaptare a ecosistemelor – era alta.
      Pe de alta parte nu cred ca e sustenabil la scara mare. Acu ne dam cu curu de pamant ca tre sa fierbem mai putina ciorba si sa o mai rarim cu azotatii din motive de energie ruseasca. Atunci cand centrala sta pe orbita orice tampit o trece pe idle cu prastia potrivita.

      PS. Vedeti episodu din South Park cu programul spatial al Mexicului (imi pare rau ca nu am un link)
      Free Willy =))

      2
  8. O problema care se ridica singura este cresterea incalzirii globale cu astfel de sistem. Pe langa energia care o primim de la soare, pe langa energia primita in trecut si stocata sub forma de hidrocarburi si carbune care este acum eliberata vrem sa captam suplimentar din spatiu sibsa o transferam pe Pamant. Ca sa nu punem pierderea la transmisie care este eliberata in atmosfera (practic incalzim aerul cu microunde)

    4
  9. Viitorul se anunță fascinant, uite de ce aș vrea să trăiesc o sută de ani…
    Oare prin 2040 noi o să avem gata măcar grupurile 3 și 4 de la Cernavodă?

    • NU ! Grupurile 3 si 4 dela Cernavoda inseamna nu numai independenta energetica. Grupul 1 a fost pus in functie in 1997 si la 10 ani, in 2007 grupul 2 ! A venit criza dar din 2012 a venit psd si n-au vrut independenta decat din gura ! Au oprit toate lucrarile ! Grupurile 3 si 4 ar insemna sa nu se mai importe energie si nu se vrea.
      Vezi : https://presshub.ro/sa-vorbim-putin-despre-tradare-dragnea-iulian-iancu-virgil-popescu-si-interesele-gazprom-in-romania-211318/
      Iti doresc o suta de ani !

      8
      • Trist și revoltător!
        Îți multumesc de urare, asemenea ție și tuturor celor de aici, dar și celor dragi. Cu un amendament, să rămânem fizic și mai ales mental vioi, altfel eu spun pas.
        Nici eu nu prefer să ard petrol sau cărbune, sper ca proiecte de genul asta să fie viabile și Pământul să ne mai suporte mii de ani, că prea ne-a tolerat atâtea.
        Dacă am fost off, îmi cer scuze autorului.

        2
  10. Lumea a înnebunit cu 5G-ul ,nu vreau sa ma gandesc ca părere or sa aibe despre aceast proiect.

    1
  11. Oare acest proiect poate avea și aplicabilitate militară?

    • @Nicolae, Moto, Altii
      E o zona care se intinde dispreTimisoara, pana spre Oradea…
      In plus, pe Valea Oltului, ceva mai redusa insa…

      Si culmea, si sub Bucuresti…. Faimoasele Terme, cu asa ceva lucreaza….
      Mai e un foraj „pozitiv” pe langa, in spatele Casei Presei libere ….

      Exista idei, propuneri (Profesorul Cranganu de exemplu) de a adapta tehnologiile de fracturare hidraulica la exploatarea apelor termale sau de a crea ciclri termale: injectezi apa obisnuita pe un front de foraje, o recuperezi fierbinte pe alt front.
      Nu mai mult gaz sau petrol, ci mai multa apa fierbinte…..

      Dar trebuie lucrat, investit, una alta.

      Partea leului se duce insa la „mantra verde”, eoliene si panouri solare.
      Cam orice altceva e acoperit de echipe de zgomot….
      De-a dreptul obositor sa urmaresti argumentatiile ….

      Energia e produsa inconstant, cand ti-e lumea mai draga sta vantul sau apune soarele?
      Nu-i nimic, avem „noua tehnologie a bateriilor”…..

      Bateriile astea au nevoie de mult cobalt…..
      60% din productia mondiala e asigurata de Congo (DRC, fostul Zair)…
      40 % din astia 60 e asigurat de „artizani”, adica familii intregi care racaie prin halde vechi (pana acum cateva decenii cobaltul se arunca la halda).
      Tatal de familie sapa cu niste unelte, incarca saci de rafie…. Peste 50 de kg…
      Copilandrii cara sacii astia in carca, pe cap, prin noroi si ploaie, pana la „statia de sortare”.
      Asta e mama, care ia totul la mana inca o data….
      Ciclul primar se inchide la depozitul unui chinez….
      Urmeaza exportul si aparitia unei baterii „ecologice”, cica curata….. Jenant, nu e asa ?

      Acum mai nou, a aparut hidrogenul in ecuatie….
      Verde la ardere, si doar doar mai rezolva din problema stocarii…..

      Si tot asa, o mantra, o fixatie pe linia asta: eoliene, panouri solare….
      Cam ca o chestie gen agenti de vanzari…. Ori de influenta….

      Solutii alternative de producere a energiei sunt…..
      De la ce e prezentat aici in articol la cicluri de reactii nucleare pe baza de thoriu….

      La halul in care se subventioneaza componeta verde si se penalizeaza si celelate cred ca pana si tehnologiile de captura si retentie CO2 au devenit rentabile….

      Dar, repet, a aparut un anumit „fixism” doar pe anumite solutii care ma face sa banui asa, un trend mai mult politic care „mana’ totul….

      Om vedea…..

      11
      • Stai sa vezi ce-ti sar in cap true believerii cand pronunti cuvantul cu „N” :).

        4
        • Aia de au stabilit cu unanimitate de 98 % parca, asa, ca la partid, ca exista incalzirea globala ?
          Nu stiu daca s-a tinut si un congres de redenumire, tot cu peste 90 %, in schimbari climatice….

          Ii trimit de obicei sa admire inotatorii din Tasilli, frescele alea unde sunt unii de se zbenguiau in apele din Sahara….
          In cateva mii de ani, istorie umana, o mica inclinare pe axa pamantului…. Schimb de vanturi, si gata, ditamai desertul….
          Fara CO2….

          Faza e ca avantul asta cu schimbari climatice, CO2, etc mai blocheaza, in afara de tehnologii, si studii referitoare la probleme seriose, chiar catastrofe, asa, de serie A…..

          Exemplu:
          Campul magnetic al pamantului are niste probleme….. Polii migreaza, sa zic palpabil, miscarea fiind trasabila la nivel de generatii…. Acum polul Nord a ajuns prin Siberia parca….Asta de undeva din Canada….

          La nivel geologic, dar pe intervale relativ scurte sunt documentate clar cu „dovezi in piatra”, inversiuni ale campului magnetic….
          Pur si simplu s-au inversat polii….
          In ce perioda de timp, asa, mai concret, nu se stie….Nu se stie exact: un an, o luna, o zi, un minut ?
          Cam ce efecte au fost, eventual cat a fost campul magnetic asa, mai cu turbioane si gauri, iar suprafata pamatului expusa la radiatii ?
          Nu prea e cunoscut, modelat, etc.

          E posibil sa ne pasca un fenomen din asta, asa, la nivel de concret….
          Probleme ca lipsa hartiei igienice ar fi asa, chiar minore??
          Adapostiri in pesteri si comunicatii cu fum, ca indienii…. Sau optic, cu oglinzi…..
          Mici alte lipsuri….

          Deci lipsa studii, lipsa modelari, lipsa planuri….
          In rest, numai idei crete, catastrofice, despre insulele Pacificului inundate, acum…..Lista lunga, interminabila
          Politichie cat cuprinde, etc….

          13
          • Raspund eu, daca im permiti: aparent nimic. Efectele inversiunilor magnetice asupra animalelor si plantelor nu par sa fi existat. Nu s-au corelat cu vreo extinctie.
            Inversiuni se petrec cam la 300.000 de ani.
            Acuma, ca noi avuram grija sa subtiem stratul de ozon, sa facem plaja si sa ne construim o civilizatie dependenta de retele electrice e alta treaba 🙂 .
            Insulele inundate nu cred ca sunt o gluma. Kiribati e afectata, si Venetia la fel.

            4
            • aia cu arealele umane luate de ape se rezolva de populatia umana cum s-a rezolvat si pana acum 10000 de ani,migratie ,numai ca nu migreaza 10000 de oameni ci 1 milion,numai ca nu afli lucru asta peste 5000-10000 de ani din inscrisuri pe pergamente si tablite de lut ci live la tv sau internet ,da na noi acu suntem superiori naturii Pamantului si tre sa il controlam ,surpriza pt unii e ca suntem 1 bob de nisip intr-un desert pt Pamant in istoria lui

              4
          • Despre problemele migratiei polilor/ inclinare a axei terestre si ciclurilor incalzire-glaciatiune acum 40 de ani se invata la scoala la geografie, biologie , istorie , dupa sistemul cauza-efect
            Daca astazi cineva iasa din scoala fara sa fi auzit asa ceva , o sa creada orice .
            ” – Domnul Jones , presupun ?
            – Daca credeti aceasta o sa credeti orice ” , a raspuns ducele de Wellington

            Cat despre ” stalkeri ” , nu stiu ce e mai trist :
            – ai lor, care scormonesc printre halde dupa minerale pentru mancare si bani pentru a parasi Africa
            – ai nostri , pe care i-am vazut spargand betonul stalpilor unei foste uzine pentru recuperarea fierului-beton , in mare parte pentru bautura .
            Unii pentru evolutie, altii pentru involutie

            4
      • Bazinul geotermal Halmeu – Teremia Mare, din Satu Mare, în nord, până în județul Timiș, cuprinde inclusiv Herculane, zona termală din estul Ungariei…
        Din câte știu, Beiuș și Lovrin sunt singurele localități de la noi care folosesc apă geotermală pentru încălzire.
        Dependența de gazul rusesc este prioritară la noi!

        6
      • Propunerea profesorului functioneaza deja azi ….nu e nimic nou.

  12. Neamtu tiganu

    Tu nu i-ai pune pe cei responsabili sub un pom pe care sa-l trantesti in capul lor?

    Asa incepe extremismul, asa incepe putinismul, asa incep radicalii, atunci cind crezi ca numai tu ai dreptate si ceilalti trebuiesc pedepsiti.

    Unii ecologisti, care se considera blinzi, blocheaza autostrazile, saboteaza centralele pe fosile, ii injura pe batrini ca ar fi distrus planeta etc.

    Ecologismul ar trebui sa fie o parte din programul firesc al unei societati, atunci cind acesta se desprinde in curent de sine statator, ignorind legile economice, sociale, democratice atunci acesta devine curent pepene, verde pe deasupra si rosu in interior, comunism de cea mai joasa speta.

    8
    • „ignorind legile economice”

      singurii care ignora legile economice sunt cei ce nu inteleg cat costa atat producatorii cat si consumatorii toate problemele astea ecologice.
      cat ii costa pe proprietarii de pamanturi zonele care in cativa ani vor fi sub apa ?
      ai idee de ce homarul este asa scump ? era mancarea saracilor pe vremuri.

      sunt satul de toti orasenii care habar nu au dar se vaita ca de ce se scumpesc toate.
      in ultimii ani sti de ce au crescut preturile la legume in pietele din bucuresti ? pentru ca efectiv mare parte din cultura se strica din 3 motive. le sti?
      1. pamantul este complet terminat. mergi prin ilfov pe camp sa vezi si baga mana in el sa vezi ce consistenta are.
      2. e prea mult prea cald si cand vin ploi de vara dupa vine caldura si le fierbe 30 de grade in mai…vecinul cu solar a dat jos panourile ca ii fierbea plantele.
      3. pentru ca ard boii astia gunoaie in ilfov in mod ilegal si se simte mirosul toxic oricand mergi seara prin comunele alea. oare de ce planta de rosie arata de zici ca e efectiv arsa?

      si uite asa cresc preturile dar hai sa vorbim doar din mass media detinuta de companiile de petrol ca doar aia conteaza in economie.

      8
      • Daca sunteti asa ecologisti dece nu protestati in China sau macar la ambasada Chinei responsabila de peste 30% emisii de bioxid carbon din combustibilii fosili arsi (asta in 2014); in pandemie economia Chinei a duduit n-a stagnat ca in Europa ! China s-a angajat ca prin 2060 sa se gandeasca la masuri, pana atunci se dezvolta ! Europa e responsabila de numai 7% (iar Romania de 0,0….%) deci este neglijabila poluarea dar este imens pretul pe care-l platim in plus pt energia si produsele scumpite datorita masurilor de reducere a poluarii, in timp ce altii zburda economic !
        Vezi https://solidnews.ro/parteneri/2021/12/28/anul-marii-neghiobii/ >> cifre SUA 15% // Rusia 5% // India 7% // CHINA 30% !!! si „Schimbarile climatice”- prof C. Cranganu si….

        22
      • @robi-„si uite asa cresc preturile dar hai sa vorbim doar din mass media detinuta de companiile de petrol ca doar aia conteaza in economie.”

        atit.

        suntem intr´o situatie de kk si totul numai din lacomie, dar…Greta e de vina)))

    • Intrebarea mea pt tine e: ce facem, traim respectand cuvantul lui Isus: „sa traiesti azi ca si cum ar fi ultima zi” (sau ceva de felul asta)? Pare ca pana acum asa am trait ….nu prea ne-a pasat de ce va fi dupa noi …. noua sa ne fie bine, copiii si nepotii nostri se vor descurca cumva. Unul care taie padurea cum are chef poate angaja usor un avocat capabil si sa puna statul( adica noi) sa-i platim datorii morale care sa compenseze…….
      In tarile nordice asa ceva nu s-ar intampla – ei au deja o constiinta ecologica – pentru noi , mioriticii, cum ai rezolva tu problema cand oamenii sunt batuti, padurari omorati ?

      2
      • Constiinta ecologica e parte a spiritului civic european. Deriva in principiu din morala, iar de morala, din cate am invatat la socio, se ocupa biserica. Cel putin asa era pe vremea lu Gusti, dar daca observi imigrantii meridionali din tarile Europei probabil ca e inca valabila. Problema e ca in Romania biserica profita financiar de pe urma retardului moral national inclusiv prin faptu ca nu-i cauta nimeni in coarne ce face cu padurile pe care le exploateaza. Si succesul BOR tocmai din implementarea unui management cu viziune pe termen scurt vine. Adica dupa reforma sovietica au reusit in sfarsit sa recupereze desteptaciunea prostului, neavand (inca) capacitatea sa construiasca in perspectiva. Purtatorul traditional al valorilor romanesti a da cu oistea-n Wallstreet – versiunea de Bollywood.
        Morala in ultima instanta se construieste doar prin consens… si e o amprenta a fiecarei natiuni. Nu i-as suspecta in veci pe polonezi ca le pasa de Amazon… dar romanii au ajuns mult mai rau de-atat.

        2
      • @Dan M-ai nimerit cu trimiterea către Isus, pentru că eu sunt ecologist cam cum sunt și creștin, în sensul că cred dar aș avea ceva păcate de mărturisit unui “preot” al ecologiei. Și, continuând, analogia, nu prea mă împac cu biserica și marii preoți ai ecologiei. Tot atâta bigotism, mercantilism și intoleranță pe care nu le înghit. Poziția față de energia nucleară, de exemplu… mă opresc aici. Keep the faith!

        1
        • @Sabin Manea – am pareri extrem de proaste vis a vis de religie si, cum spunea George mai jos, cred ca e nitel cam tarziu pentru a opri ciclul de incalzire globala. Merita sa distrugem ce-a mai ramas pe principiul ca ” de ce marile puteri economice ne interzic sa poluam pentru ca pana acum au facut-o chiar ele”? Astazi, numai speranta intr-un D-zeu, extraterestri, civilizatii ce ne monitorizeaza sau ce-o mai fi, ne-a mai ramas ca sa speram ca ceva se va schimba cu noi repede si bine.
          Da, nu cred ca avem scapare

          1
        • Asa, un pic de ginecologist ma simt si eu…

          2
  13. Probleme ecologice costa mai mult decat prevenirea lor asta nu inteleg multi.
    Ca sa traduc altfel pentru marii economisti si ecocritici de pe aici preturile in magazine cresc pentru ca nea ion a distrus pamantul cu agricultura intensa si acum il costa pe el mai mult sa produca si produce mai putin.

    4
  14. Neamtu tiganu

    Te-ai gindit ca azi sunt 8 miliarde pe pamint care au pretentia sa manince si sa traiasca?
    Milioane vor sa manince homari.
    Care e solutia?
    Una ar fi sa ne renuntam la f multe, iar alta ar fi dezvoltarea unor noi tehnologii, cum e cea din articol.

    Privind crimele ecologice, arderea cauciucurilor, poluarea riurilor, a pamintului etc suntem cu totii raspunzatori si trebuie sa luptam.

    Eram prin tara, undeva la munte, proprietarul pensiunii s-a apucat sa arda ambalaje, din dorinta de a economisii banii de gunoi.
    Bineinteles ca am intervenit, chiar l-am amenintat ca-l reclam.

    10
    • pana la urma ce este economia ?
      este ceva creat de om sa il ajute sa supravietuiasca, sa prospere, sa ii faca traiul mai usor si mai bun.

      a fost creata ca sa nu trebuiasca sa mai lupte pentru mancare si pentru apa cu alt om si acum ce facem ? ardem planeta de dragul ei ?
      e o unealta nu un scop. inlocuim razboaiele pentru petrol cu alea pentru apa si mancare ? ne intoardem la 10000 inainte de hristos ?

      va felicit pentru inverventie daca ar fi mai multi oameni ca tine am fi departe.

      5
  15. Incalzirea globala este reala, se vede in cresterea temperaturilor din Romania, in seceta, in lipsa zapezii, in retragerea ghetarilor. Astea nu sunt bancuri, de asemenea gigatonele de CO2 emise in atmosfera incalzesc planeta, se pot caface calcule pentru asta.
    Poluare este in crestere doar ca eu personal nu cred ca mai exista cale de scapare.
    Asa cum scrie si # Neamtu mai sus, cresterea populatiei in sine asociata cu cresterea consumului ne duce pe o cale fara de scapare.
    Reducerea consumului duce la criza economica, astfel inca suntem intr-un cerc vicios, amplificat si de prostia crunta a multor ecologisti care tot darabana pe langa subiect.

    Centralele nuclere nu mai sunt la moda nu numai in Germania ci nici in America, ca sunt ecologisti, ca sunt marile carteluri petroliere, cert este ca in loc sa reducem consumul de combustibili fosili, noi il crestem desi avem solutia, iar eolienele si panourile solare nu sunt solutii pe termen lung.

    Haioasa mi se pare atitudinea in fata poluarii cu plastic, toata lumea tipa si se da rotunda cand solutia este foarte simpla: interzicerea folosirii plasticului de unica folosinta acolo unde acest lucru se poate. Sa revenim la sistemul „cu sticla la schimb”, sa folosim pt bauturile racoritoare recipiente din sticla etc. Face cineva ceva?! Evident ca nu si atunci de ce mai suntem ipocriti?

    11
    • George, depinde cu ce compari ? Era mai cald sau mai rece acum 200, 400, 600 de ani fata de prezent ? Dar acum 1000, 2000, 10000 etc.? CO2 este vital pentru viata si acum este scazut fata de multe alte perioade trecute. Apoi, cu triliardele preconizate pentru reducerea, pur teoretica, a „codoiului” in 100 de ani se pot face alte lucruri mult mai utile. De exemplu, dezvotarea energiei nucleare, a retelei de trenuri electrice moderne, investitii in Africa si alte zone sarace, reciclare reala, agricultura eficienta, etc. Usurel, nu uita, „prezicatorii” o dau de gard de peste 70 de ani. Populatia se va stabiliza pe la maxim 10 miliarde, depinde cat de repede devin mai avuti si educati, zonele sarace sunt fruntase la nasteri.
      https://youtu.be/rJIw7ulYaGk
      Nu e rau sa apreciezi ecologia dar e rau sa faci din ea o ideologie dictatoriala.

      16
  16. Plasticul ieftin, alaturi de antibiotice, vaccinuri si pesticide, e unul din materialele pe care se sprijina explozia demografica respectiv linistea sociala acolo unde populatia nu mai puieste fara numar prin evolutie culturala. Fara ele cade establishmentul…. unde mai pui ca si prezervativele mai nou tot cu plastic se fac 😉
    Renuntarea in decurs de cativa ani e imposibila – si tarile sarace nu au nici un interes sa joace in hora asta. Exista insa tehnologie de recuperare si valorificare energetica a plasticului oceanic de la 1mm in sus.

    https://theoceancleanup.com/
    proiectul e inceput de un pusti de 22 de ani pasionat pasionat de scuba-diving si are acum anvergura globala.
    https://advscientists.maps.arcgis.com/apps/instant/minimalist/index.html?appid=541a9c69b642414390db18758b4fb119
    Ignorand ca de pe harta lipseste Tisa, cred ca baietii de la Ocean Cleanup au destula paine de mancat

    3
  17. Ghita Bizonu'

    Ecologismul actual este o .. tampenie bine sponsorizata . Bine adica f multi bani!!!!

    Insa are dreptate George cand acuza ipocrizia unora…

    Eu nu sunt ecologist … insa am crescut la margine de Bucresti, „in mahala” unde risipa era detestata „din principiu” . Adica cum sa folosesti o punga de plastic de „unica folosinta” ? Si cate arunci? Cat gunoi faci? A! nu putrezeste! Adica arunc acum o punga care rezista si peste 100 de ani? Si asta nu este gunoi? Bricheta de unica folosinta ? Pia ma eu am o bricheta de acum 25 de ani ! Adica bricheta de folosit si aruncat este o risipa de resurse ma !!!! Ca plstiucu ala inseamna petrol ma!

    Nu eram ecologisti , insa eram mahalagii simpli, adica oameni cu bun simt – nu risipi si nu fa gunoi in plus! Cum dracu sa consumi petril ca s afaci pungi care se arunca imediat? Sticle clar ca se refolosesc! A1 Aia de plastic e buna ca e mai usora si nu se sparge! Da sa conumi 2 pe zi si sa le arunci ? Asta e civilizatie ma?!

    A! Si pe vrmea aia ecologistii chiar se ocupau de lucruri de bin simt …. Ca de dracu e ala un rau in care nu traiesc nici macar tantarii ? Dispar pasrile ? Si insectele cine? Dai cu otrava , da? Si otrava aia undre se duce ?!

    Azi cica sunt la moda ecologistii. Am brichete numa jetables. De ani de zile am inceput sa mai refuz din pungile de plastic – prea multe de aruncat!! Progresu asta pare a crea munti de gunoaie ….

    Adica e ceva cm cu buba la cap ..
    A exemplu de buba la cap . Cu decenii in urma aspirina se vindea in „blistere” de hartie …
    Azi, cica progres si civilizatie aspirina se vinde in blistere de plastic cu ceva aluminiu .. intr-o cutouta de carton si fiecare cutiuta insotita de prospect.. cande platesti cutia de aspirina cea mi mare parte a bailor ii dai pe … gunoi ! Asta cica e „dezvoltare” ..

    A! Da ‘dezvoltare” . Azxi cumparma piane fumops ambalata in [ungi de hartie, de celofan, de plastic.. Acum … 50 de ani aveai o „plasa” sau o punga de textil doar ptr paine .. hai 2 (una la tine una acasa cu painea).
    Azi ? azi p[o;uezi ca dracu !!!!

    14
    • Da Bizoane, noi nu combatem aberatiile capitaliste pe motiv ca nu ne vintem tara!
      „Ecologismul actual este o .. tampenie bine sponsorizata” despre ce vorbesti? Te-a luat Radio Moscova de cap? Noi suntem aia care le stim pe toate si sa nu cumva sa ne spuna cineva ca nu facem bine ca e clar … e vandut rusilor! Cu toate ca suntem cel mai aproape de conceptia ruseasca: occidentalii sunt tampiti vor sa ne bage pe gat prostiile lor.
      Suntem praf!! Asta nu constientizam. Gandim cu secolul 19 in cap si nu intelegem sa suntem in 21. Cine a fost vreodata in Finlanda sa vada cum este imbinat ecologismul cu tehnologia, cu traditia, cu concepte moderne dezvoltate intr-unul din cele mai reusite siteme de educatie intr-un tot cat mai armonios?
      Suntem pra! N-avem educatie/ invatamant de 70 de ani – lasati-ma cu exemplul x si y ….. cu o floare si restul balari nu se face primavara. Am avut o industrie de kkt platita cu bani multi si foame, o cercetare bazata pe birocratie …. Coanda cand a venit, a venit stors de resurse dar pentru noi era un geniu.
      Sunt deja obosit la gandul ca ma voi intoarce acasa dar am s-o fac pentru ca 2 prieteni mai am pe care nu vreau sa-i pierd. Mi-am trimis nevasta, mai intai, ca sa ne adaptam pe rand ….dupa 5 luni ii vine sa fuga.
      Suntem depasiti la toate capitolele cu exceptia resurselor pe care le-am avea …. macar de le-am vedea. Ce ati vazut, sau auzit despre nationala de fotbal … acolo e Romania. De cati ani avem in proiect statia epurare apa de la Glina? Plm….zici ca facem piramida lui Keops. Am intrebat acum 3 zile daca mai stie cineva ceva de laserul de la Magurele … gunoaiele ard fara ca cineva sa intre la puscarie …debandada. Tara asta , asa cum e ea: cu munti, cu mare, cu delta, cu rauri , paduri, pesteri …. merita sa aibe locuitori ca noi?
      Finlanda a fost sub suedezi, sub rusi – au o istorie mai scurta decat a noastra ca tara independenta. Populatia? De 4 ori mai mica decat a noastra dar ne dau lecti la toate capitolele

      3
  18. Power-hungry, fossil-fuel dependent Japan has successfully tested a system that could provide a constant, steady form of renewable energy, regardless of the wind or the sun.
    https://www.bloomberg.com/news/features/2022-05-30/japan-s-deep-ocean-turbine-trial-offers-hope-of-phasing-out-fossil-fuels

    3
  19. daca va uitati pe SEN
    sistemul energetic national aproximativ 1200mw sant produsi din carbune la noi si vreo 800 din gaz iar restul din hidro, nuclear, eolian si foto
    pai daca 500 de mii de romani isi instaleaza fiecare cate un sistem de 5kw pe acoperis asta inseamna 2500 de mw moment in care nu mai avem nevoie de carbune si gaz pe timp de zii cand este soare , doar iarna si noaptea
    tot ii o reducere de gaz si carbune
    si nici nam luat in calcul companiile , si de asemenea se doreste instalarea a 7000 de mw de eoliene in marea neagra in viitor dupa ce se face o lege pt asta
    eu zic ca ii bine , dar as vrea sa se grabeasca lucrurile astea
    bine si consumul va creste odata cu aparitia masinilor electrice
    dar cine are 30 de mii sa dea pe o masina electrica are si 5000 sa dea pe un sistem fotovoltaic de 5kw
    iara daca se instaleaza si mai mult fotovoltaic am putea opri si hidrocentralele pe timp de zii si sa le dam drumul doar noaptea
    ca idee din cele 6,5 mil de gospodari din romania aproximativ jumatate sant la casa deci au acoperis unde sa instaleze

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *