Polonia continua cu programul de inarmare

Patriot pac 3MSE

                                                                       Patriot PAC 3MSE

Astfel Varsovia si compania Raytheon au cazut de acord (deocamdata preliminar) asupra achizitiei sistemului antiaerian /anti-racheta Patriot, pentru o suma totala de 5 miliarde de dolari. Discutiile dintre cele doua parti erau deja avansate, dar odata cu accederea la putere a noului guvern conservator, polonezii au devenit mai insistenti pentru ca americanii sa se angajeze la un program de investitii compensatorii (offset) in economia poloneza de 50% din valoarea contractului.

Odata ce partile au cazut de acord asupra offsetului contractul a intrat pe linie dreapta, polonezii sperand ca pana la sfarsitul acestui an lucrurile sa fie lamurite.

Pe 19 iulie guvernul polonez a facut un pas inainte si a anuntat un nou plan de achizitii, in valoare de 21 miliarde de dolari. Ministrul apararii,  Bartosz Kownacki, a declarat: “The leadership of the ministry has defined its priorities, and the air-defense program is such a priority.”

Impartite pe categorii, cele 21 de miliarde de dolari arata cam asa (sa ne facem si noi o idee cam cat costa anumite sisteme): 10 miliarde de dolari – sisteme anti-aeriene cu raza medie si lunga, 5 miliarde de dolari – sisteme anti-aeriene cu raza scurta, 3,3 miliarde pentru programul de dotare cu elicoptere de atac si 2,5 miliarde pentru achizitia de noi submarine, plus niste “maruntis” de cateva sute de milioane pentru diferite tipuri de drone.

Acum, asta aduce a program de achizitii serios, cu bani seriosi, in cazul nostru speranta ramane…speranta. Asteptam cu sufletul la gura sa aflam cine ne va moderniza cele doua fregate, ce transportor 8×8 vom avea. In rest minunii de la orice sfant disponibil (ar fi binevenite) pentru sisteme AA de toate razele, corvete, inca ceva avioane pe langa cele 24 de F 16A/B, rachete anti-nava sol-mare, tancuri, obuziere si ce mai vreti voi…

GeorgeGMT

45 de comentarii:

  1. Alexandrovici

    No comment. O tara cu o economie viabila, nu aruncata la fier vechi. Si un alt fel de clasa politica. The end.

  2. „inca ceva avioane pe langa cele 24 de F 16A/B” in momentul asta am cumparat 12 si in sept. vom primi primele 6. Restul de 12 pana la cifra ta George sunt in stadiu de cercetare piata (RFI). Poate la anu’ sa decida daca, de unde si cu ce bani le vor lua.
    Nici 10% din cat fac pilonezii nu facem.

  3. Acum sa inteleg ca vin 12 avioane in Septembrie.
    Ceva vesti despre restul de 12 pana la 24 ?

    Polonia nu e Romania.
    Noi Sa Dormim Bine !

  4. My God , astia-s la ani lumina de noi . Cred ca au programe mai avansate decat multe tari NATO cu ” traditie ” . Aia cu achizitia de noi submarine m-a dat pe spate in contextul in care noi nu suntem in stare sa luam macar o decizie vis a vis de submarinul ala al nostru care rugineste la mal dar sa mai vorbim de revitalizare sau achizitia unuia , unora noi Ce sa mai comentezi frate , te lasa fara cuvinte si iti dai seama cat am avea de recuperat fata de ei . Cred ca in 10 ani de investitii sustinute cum se tot lauda astia nici la 1/3 din ce au astia nu vom ajunge . Trist , foarte trist . Am pierdut o gramada de ani in care puteam face o gramada de lucruri . Mai avem pretentia ca altii sa ne ajute cand noi nu am facut absolut nimic atatia ani de zile . Mai , mai ca incep sa-i dau dreptate cretinului aluia de Trump cand zice ce zice , de ce sa-ti dau eu din banii mei si sa te ajut cand tu atatia ani ai plantat panselute in loc sa -ti cumperi ce-ti trebuie iar acum urlii ca vin rusii peste tine si esti in curu’ gol .

    • Pai ce sa mai fure talharii de ne conduc odata ce bagau bani in armata, educatie, sanatate , cercetare e.t.c.?

      PS Odata ce acceasi dragi conducatori ai Romaniei au decis ca e mai bine ca noi sa distrugem tot ce avem in tara asta, fabrici, uzine, scoli si sa trimitem romanii la curatat WC-uri prin strainatate, e logic ca la buget nu iti mai vin banii necesari pentru a face tot ceea ce este nevoie in tara asta. E matematica pura….4.5 milioane de angajati nu pot cotiza la buget la fel ca 11 milioene(cati erau pana prin 93′-94′). Asa ca mai bine fura la greu ce mai e si gata, nu mai facem nimic!

      Sa zicem merci ca ne-au data astia drumul la vize la inceputul anilor 2000 si am apucat sa stam la coada la cules de capsuni(banane pentru unele doamne 🙂 ), ca altfel razboi civil scria pe noi cu inca 5 milioane de somei in plus!

      Saraca tara bogata!

  5. Și să nu ne facem speranțe privind cele 2 % pentru apărare. La câte pomeni s-au aprobat, cu deficitul deja la limită, nu se va face nimic. Deja s-a anunțat, anul ăsta, zero absorție fonduri europene. Deci, nici să sperăm nu prea mai rentează….

  6. La o populatie de 2 ori mai numeroasa, Polonia are un PIB de aproape 3 ori mai mare. 508 miliarde $ vs 181 miliarde $. Plus seriozitate. Si nu 70000 de generali ca la noi de alde Oprea, Ontanu de zici ca de cand s-a infiintat Romania am participat la razboaie non-stop la cati generali avem. Probabil avem mai multi ca americanii.
    Macar sa fim seriosi in finantarea armatei si in achizitiile militare, dar tot nu vom putea atinge jumatate din performantele Poloniei pt ca au o economie mult mai mare.

  7. gandalf cel alb

    Noi si seriozitatea…….
    Cand iti propui sa termini o centura in 2030, sa ai pretentii de serioazitate in a aloca 2% pentru bugetul armatei este o iluzie.
    Nu uitati ca acesti 2 % alocati din 2017, au in vedere tot bugetul nu doar achizitiile, asa ca……
    Poate ca postarile mele sunt pesimiste, printre toate comentariile de aici, dar din pacate vad lentoarea cu care sunt privite toate evenimentele din ultimii ani.
    Polonezii se pare ca au luat in serios pericolul rus si nu prea au incredere in acel punct 5 din tratatul NATO ca se va aplica…………, asa incat au trecut la fapte, noi, doar declaratii de intentie, momentan

  8. cum arata in oglinda cele mai mari proiecte de inzestrare autohtone si anume 12 aeroplane antamate din care doar 6 anul asta (de parca inventam roata si focul din nou) si mult planuita remaiere a cuplului regal cu termen de livrare plus infinit….ramai siderat?

  9. In contextul asta Polonia fiind deja o nuca prea tare, in caz de plesneala, noi cu chilotii in vine, nu devenim muuult mai interesanti pt. o interventie (jonctiune cu fratii lor bulgari, controlul gurilor Dunarii..) ?

  10. Nu intelegeti voi profunzimea strategiei de aparare a Romaniei. Se bazeaza pe aikido. 🙂 In aikido nu te pui blana in fata atacatorului, nu incerci sa devii o „nuca tare” in calea fortei lui de lovire. Fiind mai puternic oricum te sparge. Si intr-un mod extrem de dureros. Asa ca faci o eschiva doua, frumos, si faci ca forta de lovire sa treaca pe langa tine. In cazul nostru: o schimbare de regim, o revolutie colorata, niste alegeri la misto si i te alaturi aluia tare care te-a incoltit. 🙂

  11. In locul Poloniei faceam si noi la fel, stati linistiti. Sunt vecini directi si indirecti cu Rusia. Sunt vecini directi cu Germania (cosmaruri vechi). Au fost calcati din toate partile. Relieful nu-i ajuta. In situatia lor, si noi ne trezeam de mult si ziceam ‘gata, tre sa facem ceva acum, ca sa nu ne-o mai luam si-a 3-a oara’. Pe cand noi, de bine de rau, n-am fost chiar atat de afectati, stam bine cu relieful (avem unde fugi:D).

    • Nu mai avem ca taie astia padurile.
      Dar cred ca d-aia n-avem autostrazi sa n-aiba inamicul pe ce sa-si deplaseze lojistica.

  12. La noi acel program de inarmare a poloniei costa cel putin40 miliarde dolari totul inclus . Comisioane,spaga, licitatii ,ungerea tuturor sobolanilor care asteapta cascavalul .

  13. Eu cred ca Rusia nu va ataca NATO ar fi o nebunie, bugetul NATO de vreo 20 de ori mai puternic in plus GEOSTRATEGIC Rusia are ce-i trebuie,are probleme mari in est cu China si India deja mai puternice economic,(pe termen mediu si lung).Eu cred ca polonezii exagereaza si nu-mi explic decat ca probabil sunt ceva comisioane,nu avem bani momentan sa cheltuim mai mult!In viitor obligatoriu trebuie sa luam armament nou cu off-set,fregatele noastre sunt vechi si prea mari dar asta e le-am luat trebuie sa le folosim,ar fi mai bune vreo 10corvete multirol vreo 2 submarine mici de coasta,aeronave de patrulare dar trebuie sa avem rabdare.

  14. Geostrategic am fost beton in 1938 aliati cu cehii iugoslavii francezii englezii etc si in cateva luni am ramas in cooorul gol de-au dat rusii ultimatum si ne-au operat la Viena cu extirpare de jumate de Transilvanie.

    Daca noi ne ascundem la nesfarsit dupa gardul nato suntem absolut naivi.

  15. Eu nu stiu ce ii tot dam inainte cu amenintarea Rusiei? Cu ce ne-a amenintat pe noi Rusia? Adica hai sa punem pe hartie niste lucruri, ma refer la ultimii 10 ani? A umblat ambasadorul Rusiei cumva prin cancelariile romanesti? Cum facea cel al Statelor Unite? Sau a dat indicatii pretioase, precum cel al Frantei sau al Marii Britanii? La ce e buna o astfel de cursa a inarmarilor, cand noi nu avem industrie, noi nu avem scoli, nu avem spitale, toate au fost privatizate pe un dolar sau date degeaba la nemti, la francezi, la italieni… vin ei cumva sa zica, uite, romanilor, sunteti de-ai nostri, va putem vinde mai ieftin asta si asta si asta.

    Nu sunt de mult pe forumul acesta, si de aceea va rog sa nu va suparati pe mine ca imi permit sa pun si eu niste intrebari care mie mi se par firesti.

    O seara frumoasa!

    • Seara Frumoasa si tie ! Si flori si bete parfumate. Pace si prietenie intre popoare, proletari din toate tarile uniti-va!

      Mai era un presedinte de tara care a propus dezarmarea Marii Negre. Sa vezi al naibii ca rusii baga armament mai dihai in Crimeea si in Marea Neagra si noi sa stam linistiti ca nu cu noi are treaba 😉

      Stati sa vedeti cand o sa inceapa din nou problema platoului continental aibalte jocuri cu carandasul pe harta in coltul nostru de mare.

      • Nu sunt comunist, imi pare foarte rau ca te-am dezamagit 🙂 . Dar Rusia baga armament acolo pentru a se apara, ei intotdeauna au considerat ca Crimeea e pantecul lor moale… Am intrebat ceva mai devreme, oare cum se face ca Franta, si GErmania, ei pot face afaceri cu Rusia, iar noi nu? Banii nu au miros…

  16. da chiar asa..noi cu t 55,pm md1986,mig 21,hawkdin 60,si o gramada de eroi guralivi.submarin la cheu,ce ne tre mai mult?dak e ceva capu plecat si sbia nu l taie….laserul lui coanda ne salveaza iar..suntem in anul de gratie 2016..

    • @Ciprian Pai eu ma intrebam doar… Oricum nu avem cu ce face fata Rusiei. Rusia nu are ea interese la noi . Oricum, nu mai urate decat au altii. A, da, a atacat Ucraina, treaba lor, acela era teritoriul lor… Germania, cum de poate sa fie prietena cu Rusia, iar noi nu? Polonia se inarmeaza mai mult pentru Germania, decat pentr Rusia. Eu asa vad problema.

  17. semper dak nu avem ce face rusiei..facem spatele..?acu serios ia un program de achizitii de vreo 50 mld euro pe vreo 10 ani ..achizitiigrele si sa i vezi cum ar sta de 2 ori pe ganduri sa mai faca ceva..atacul ucrainei..au putut au facut o..bonus..crimea cu port la marea neagra port la ape calde..germania are interese economice.si nu ar sta 2 sec pe ganduri sa ne vanda barbosilor la o adik..pe gratis..polonia bvbv lor..ma repet bv lor..se inarmeaza pt ca si au invatat lectia din istorie..si sa u plictisit sa vina hoardele de barbosi in vizita la ei..cu japca..intelegi..?noi..doamne ajuta..capu plecat sabia nu l taie..intelegi tu..zicalele romanilor..si cam atat deocamdata

  18. interese la noi in romania?glumesti?enorme..incepand de la gurile dunarii..jonctiunea cu serbia..etc..multe..deci ar avea motive..

  19. Polonezii investesc 15 miliarde de dolari in apararea antiaeriana.Noi de ce suma am avea nevoie ca sa avem o aparare AA eficienta, in genul celei poloneze?Jumatate din suma cheltuita de polonezi?Multumesc frumos.
    Din punctul meu de vedere ar trebui sa urmam exemplul Poloniei si sa tinem cat mai aproape de SUA, inclusiv la achizitii militare sau modernizari ale tehnicii de lupta deoarece, la o adica, teoretic vorbind, doar pe SUA ne putem baza, la modul concret.

  20. noi cu icoane si biserici ne inarmam..ne bazam pe sfantu rsenie… niste lunatici si curve suntem

  21. sorin..ei pornesc cu ceva in spate..de si permit numa,,investitii de 15 mld,,,,noi suntem la niv 60..70..deci noi nu prea avem nik in spate..bine avem osa ak,volhoave, hawk..de tot rasul..deci..trage singur concluziile . depinde de multe..ap stratificata +avioane vanatoare..nu stiu sincer.la ce lipsuri avem in toate domeniile..:))

    • eu as spune ca e simplu
      in loc sa ne uitam in curtea vecinului si sa vedem ce face si sa ne luam dupa mai bine ne uitam la noi in curte ,facem o suma la ce avem la ce e util …la ce mai e inca admisibil ptr a fi folosit ptr o periada decenta ..la ce avem de aparat si inceppem sa tragem concluzii
      si apropo antiaeriana ce intra in componenta roaf ca osa nu au ce cauta acolo
      asa amatoricesc as spune ca sisteme cu raza lunga urgent dupa aia trebuie vazut ce au nevoie pe la fortele terestre
      cantitatile in nici un caz nu ar avea vreo proportionalitate cu polonezii…relieful ,dispunerea centrelor administrative, obiectivul relatia cu celelalte categorii de forte fiind diferita

      • @niko
        ceausescu a cazut pentru ca voia sa fie independent ( si Romania o data cu el, marele conducator maretz). Romaniei i-a trecut glontzul pe langa ureche atunci, si i-a mai trecut un glontz si cand cu Targu-Mures.

        Iugoslavia a cazut deoarece incepea sa mearga prea bine . De inceput a inceput cam ca la noi. Dupa care fiecare putere si-a luat cate o felie de tort.

        Cu alte cuvinte, se strica ierarhia pe masa de joc in zona.

        avand in vedere eforturile care s-au facut pentru ca Romania sa nu se dezvolte, ba mai mult, sa isi piarda orice capacitate industriala majora si astfel orice posibilitate de „upgrade”, prin infiltrarea in structurile de putere a atator agenti si spioni cum naiba sa se faca ceva ca lumea?

        Curatenie in sistem:

        Poate ca „circul” cum il numesc unii al DNA tocmai asta inseamna, v-ati gandit? Insa nu pot sa-i deconspire ca si agenti sau spioni, ar da naspa si ar intra lumea in panica…

        Asa ca io zic sa avem rabdare si sa strangem din c… daca mai mult nu putem face…

        PS: Stiati ca Securitatea aia atat de blamata nu mai trimitea ofiteri la „scolire” in URSS cam de prin 1962? Dar ca ultimii ofiteri din armata trimisi la „scolire” in URSS au fost in 1992 de catre Lepadat? Dar ca atunci cand a fost arestat, generalul de securitate Iulian Vlad, in timp ce era condus incatusat prin curte, era „urmarit” de la etaj de gen. Militaru impreuna cu ambasaforul URSS la Bucuresti, Evgheni Tiajelnikov, chestia fiind filmata, cam ca un trofeu, sa fie trimisa acasa, la mama rusie, sa poa sa vada aia ceva in timp ce-si beau sampaniile? Mai adaugam peste toate astea, si cealalta parte a mapamondului , dar asta poate alta data…

        Remember Iugoslavia. Nato fara mUE nu mai inseamna nimic!

        Si vpoi va tot mirati de ce nu are submarinu’ ala baterii… de ce mai avem tancuri T55… de ce, de ce, de ce…

        • Ceausescu a cazut ca nu era papa si curent… si program la tv era numa’ 2 ceasuri… lasa aia cu independenta

          • @burebista corect, si de ce nu era papa si curent? lipsurile astea oare nu au fost programate de unii din jurul lui ceausescu? nu era ceausescu oare suficient de dinglau ( si el si nevasta-sa) astfel incat sa puna botu’ la niste manipulari jegoase si murdare? in 68 de exemplu, era o legatura intre conducerea tarii si populatie extraordinara! sun planuri care se fac pe 20-25 de ani… si asta nu o zic eu , o zic unii din KGB sau GRU care au fugit in vest ( Gordievski, Bezmenov, etc) sa nu credeti cumva ca daca in 89 a „cazut” comunismul, gata, agenturili s-au dus frumusel acasa.

            NU S_AU DUS! si rezultatele se vad…

  22. Dacă o țin tot așa de cocoșește Polonia iar ne va părăși pentru o bucată de timp/istorie.
    „La începutul anului 1941, pe cînd se găsea la Moscova [Petre Țuțea], ca membru al delegației române, condusă de Nemoianu, ministru în guvernul Mareșalului Antonescu, pentru a negocia un tratat de comerț și navigație, are o discuție cu un consilier elvețian. La un moment dat acesta îi spune:
    – Dumneavoastră prin Nicolae Titulescu, ați făcut România vedetă europeană, iar acum ați cedat pe toate fronturile…
    – Domnule consilier, nu vă supărați, cedările noastre au făcut parte din elasticitatea poporului român. N-am fost dispuși să sucombăm, ca Polonia, pe dosarul căreia Stalin a scris definitiv!
    Afirmația Dvs. o consider jignitoare și, să aflați, noi nu primim sfaturi de la nimeni pentru aspectele militare, economice și politice care privesc Statul
    Român.
    În definitiv, Dvs. nici nu sînteți un stat, sînteți o cooperativă. Noi am dat pentru păstrarea ființei naționale, mai multe bătălii decît găurile date de Dvs. în cașcaval.
    – De ce ați cedat?
    – Am păstrat un sâmbure suveran ca să ne redilatăm la momentul oportun, ca Piemontul în bătălia pentru unificarea Italiei.”
    (Gabriel Gheorghe, Petre Țuțea – Între Legendă și Adevăr)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *