Polonia discuta cu Suedia pentru doua submarine la mana a doua

Cum programul “Orka” care vizeaza achizitia a trei noi submarine pentru marina poloneza treneaza de ani de zile, Varsovia pare ca s-a reorientat spre o achizitie de submarine la mana a doua din Suedia.

Ministrul polonez al apararii, Mariusz Błaszczak, a anuntat, cu ocazia zilei marinei poloneze, ca se negociaza cu Suedia pentru o posibila achizitie de submarine mai vechi.

Neoficial, presa poloneza vorbeste despre doua nave din clasa A 17 – Södermanland, predecesorul Gotland-class. Acum depinde despre ce vorbim, navele acestei clase apartineau initial Västergötland-class, dar ultimele doua nave din serie (Södermanland si Östergötland) au trecut la inceputul aniilor 2000 printr-un program masiv de modernizare, fiind dotate inclusiv cu sistem AIP Stirling, revenind in cadrul flotei in 2003, respectiv 2004.

Surse poloneze sustin ca se discuta exact despre cele doua submarine modernizate, lucru care ar fi benefic pentru marina poloneaza si ar creste sansele Saab pentru un contract cu Varsovia pentru A 26.

Nu se stie daca discutam despre o achizitie sau doar despre o inchiriere, dar ne aducem aminte ca una dintre conditiile participarii la achizitia de submarine (conditie impusa firmelor ofertante) era ca Polonia sa primeasca cu chirie un submarin (de la marina tarii companiei castigatoare) pentru a fi operat pana la intrarea in dotare a navelor noi.

Ori ce se intampla acum seamana leit cu scenariul initial: posibila inchiriere, apoi achizitie de nave de noi de la Saab – Kockums, asta daca va fi inchiriere.

„Södermanland” si „Östergötland”

Una peste alta, aceasta achizitie, daca se va materializa, este considerata o solutie provizorie, pe termen scurt si mediu, pana cand Polonia va demara in sfarsit programul de cumparare pentru submarine noi, doar ca o astfel de solutie s-a mai incercat, atunci cand Varsovia a cumparat din Norvegia patru submarine vechi din clasa Kobben (plus inca unul pentru piese de schimb), nave care s-au dovedit un pic cam vechi pentru secolul XX (doua au fost deja retrase), in acest moment navele fiind deja in drum spre fier vechi.

Iar Kobbenul n-a fost urmat in serviciul activ de submarine noi ci, se pare, tot de o alta solutie de avarie: submarine la mana doua.

Si se mai aude vorba, tot prin presa poloneza, ca exista posibilitatea sa fie luata in considerare chiar o achizitie de submarine din Brazilia, tara care tocmai ce a lansat la apa primul submarin construit local din clasa Scorpene, ori daca Varsovia vrea Scorpenele de ce sa-l cumpere din Brazilia si nu direct din Franta, de la Naval Group?!

Revenind la posibila achizitie a submarinelor HSwMS Södermanland si HMwMS Östergötland, acesta ar veni modernizate chiar cu anumite tehnologii dezvoltate pentru A 26. Pretul estimat este de aproximativ 237 milioane de euro pentru ambele nave.

Nu se stie daca Polonia a intrebat de Gotland class dar se pare ca cele trei nave detinute de marina suedeza nu sunt de vanzare ci vor fi operate impreuna cu cele doua A 26 (Blekinge-class) deja comandate catre Saab.

Pe de alta parte afacerea pare batuta in cuie si datorita faptului ca Suedia ar dori sa rascumpara doua submarine Archer-class (de fapt Västergötland-class) vandute catre Singapore la sfarsitul aniilor “80 – HMwMS „Hälsingland” si HMwMS „Västergötland, sa le modernizeze un pic si sa mai traga de ele pana cand A 26 26 (Blekinge-class) va intra in dotare.

Adica vand doua submarine destul de bune, cumpara alte doua din aceeasi clasa dar probabil mai putin performante doar ca sa ce? Sa le faca polonezilor un bine? Hai sa fim seriosi, daca guvernul suedez joaca aceasta alba-neagra cu submarinele inseamna ori ca Saab- Kockums este disperata dupa comenzi, ori ca Polonia si Suedia se pregatesc sa bata palma pentru A 26, fara licitatie, printr-un contract de tip guvern-guvern si atunci suedezii le fac un favor.

Astfel privita posibila tranzactie, chiar pare o chestie serioasa…

GeorgeGMT

24 de comentarii:

  1. Salut. Nu ar fi rau sa ne punem si noi la coada si sa incepem se ne pricopsim de ceva submarine. Nu are legatura cu acest articol dar voi l-ati vazut pe drojdaru national, de nea Base vorbesc aseara la B1tv cu Manastire unde a dat de pamant ca tot ce inseamna armata europeana si cu tehnologia meletara europeana, iar la un moment a spus ca un Rafale mandria Fantei e cu cateva palme mai in jos fata de un f-16 blok 60, concluzie ori asta a scapat in damigeana inainte de emisiune ori are dreptate, voi ce parere aveti.

    2
  2. Pare o afacere buna pentru amândouă partile. Suedezii fac asta pentru o viitoare comanda de A26 din partea polonezilor, iar polonezii vor avea două sub-uri la un nivel tehnologic destul de avansat, chiar daca cu o rezerva de viata limitata. Probabil revizia generala le va duce pe cele două Sodermanland la un nivel apropiat de Gotland modernizat (care costa tot in jur de 100 mil euro modernizarea). Polonezii vor avea o continuitate si de asemenea o trecere usoara pe A26. A26 care vad ca avansează destul de greoi, ma ref la comanda pentru Suedia- chinurile facerii.
    Dacă nu vor comanda A26 cred ca afacerea cu cele două suburi sh nu se va face.
    Alte sh mai acatarii nu sunt, olandezii retrag Walrus abia prin 2027-2028 si vor ajunge probabil la fier vechi, italienii au si ei niste suburi destul de vechi pe care le înlocuiesc cu varianta lor de U212. Ar mai fi Norvegienii cu Ula, la fel mi se pare ca nu merita.
    Noi nu cred sa avem in urmatorii 10 ani submarine. Oricum este greu de crezut ca putem face si altceva la Marea Neagră decat figuratie.

    3
  3. N-am vrut sa dau linkul ieri, tocmai de 1 Dec, la PSR:

    5
    • trebuia că pe seară mi-am căutat lamâile in frigider de la atâta patriotism folcloristic si furnizare de securitate cu tulumba pompierilor si caii jandarmilor.

      6
    • @razvan mihaeanu,
      filmu este interesant, este o forma care seamana cu clasa kilo,
      nu stiu cat este photoshoot si cat realitate,
      partea de peste coca pare un pic mai inalta ca la clasa kilo

      oricum, daca a iesit designu asta bine nu va fi pt noi,
      in apele israeliene a fost descoperit un submarin rus de vreo doua saptamani,
      se plimba si el sa vada cat de calda este apa pe acolo,

      ma gandesc ca in apele noastre teritoriale, mult mai aproape de rusi, nu are cum sa fie submarine ruse,
      in interviu, sefu ala militar rus zice ca submarinu a dovedita calitati deosebite in Marea Neagra,
      sigur nu are legatura cu noi,
      poate e alta Mare Neagra, iar noi stim ca rusii numai bine ne-au vrut dintodeuna in special in timpu ww2 si dupa, cand stalin si poporu rus fericire ne-a adus,

      rusii folosesc de fapt submarine astea doar pt ziua victoriei si paradele lor,
      avem noi conducatorii nostrii in frunte cu csat care stiu ei personal cum se duce strategia la inzestrare si strategia de lupta,
      n-are cum sa vina rusii,
      rusii vin numai daca-i sunam noi si cand vrem noi,
      ca in 40 si 44

      la marina noastra militara dotarea cu butelii de vin este stringenta,
      dupa ce ai baut suficiente sticle nu te mai ataca nimeni,
      atunci pregatirea ta si strategia ta militara e la nivel de certitudine.

      pe de alta parte, revenind la articol, submarinele vechi suedeze nu sunt bune,
      nu zic, or fi fost ele performante candva, la vremea lor,
      dar azi, fata de apropierea noastra de rusi, luand in considerare si incapacitatea suedezilor de urmari si alunga submarinele ruse din apele lor teritoriale,
      trebuie o analiza serioasa

      era de putin timp un articol pe tehnomil
      https://www.tehnomil.net/2019/09/27/cand-n-ai-corvete-asw/
      dar pana se trezeste conducerea noastra sigur razboiu este de mult terminat,
      asta-i pregatirea bine facuta

    • Cat costa o hardughie d asta?Arata super bine!Vre o 3-4 nu ne ar strica si noua…Glumesc!

  4. polonezii cred ca nu citesc ce se scrie aici, pt ca fac exact ce multi experti de aici, pt ca iau nave SH ca sa ia apoi nave noi de la aceasi sursa.
    eu as fii fericit si cu un sub suedez nemodernizat, pe care sa-l folosim ca nava scoala, si sa luam A26 in 5-10 ani

  5. Noi asa ar trebuie sa procedam, de fapt e singura solutie, mai ales ca un program din asta e cu bataie lunga si costa ( trebuie partajat /bugetat ), plus antrenarea resursei umane ia mult timp, vedeti idem programul cu F-16′ le, dureaza cam multi ani, nu se grabesc, ori nu au finantare.

    daca pornim acuma macar cu unul (singur sub.) ( chiar si inchiriat ) sa-l operationalizam macar in 3-4 ani, ursul nu astepta cand ai gata armele, nasol ca platoul nostru continental nu se preteaza la suburi, nu avantejeaza deloc suburile. trebuie sa ai bine aparata coasta ca sa poti avea apoi submarine de atac, si aici suntem goi, cu doua sau trei ( x doi ) Styx nu cred ca e posibil.

    1
    • Acelasi platou continental il ai si in Baltica, mai mult decat atat si salinitatea este similara, cred ca a noastra e mai „dulce” totusi…
      Logica ne spune ca ce e construit cu „dedicatie” pentru Baltica ar trebui sa functioneze si in M. Neagra, cu un succes similar. Ceea ce ne „reduce” la doi producatori: nemtii si suedezii. Ii prefer pe primii, U212 ideal, U214 daca nu se poate altfel, cu speranta ca au mai rectificat problemele observate la cele grecesti.
      Sistemul de inchiriere urmata de achizitie mi se pare si mie o solutie, cred ca si nemtii ar fi bucurosi sa ne inchirieze un U212 daca semnam contract ferm sa si cumparam 3 mai tarziu.
      Pe langa ce ai enumerat, ai nevoie de nave capabile AS si AA sa-ti escorteze si sa-ti protejeze submarinul pana poate intra in imersiune. La fel se facea si in WW2. La fel se facea si cand aveam Delfinul (Kilo), una din/toate – nu imi mai amintesc – Tetaluri erau chiar prevazute cu mijloace de comunicare speciale pentru a vorbi cu Delfinul.
      La fel, trebuie sa le faci dragaj, ca nu vrei sa se loveasca de vreo mina in deriva.
      Suntem la ani distanta de polonezi si nici astia nu stau prea grozav.

      6
  6. Pus pe treaba Marius Blackjack ala…
    Ma rog, leșii in general…

  7. Ce combinație tare ar fi fost 4 gowind noi nouțe și în loc să mai dăm 100-200 milioane de euro pt. gunoaiele alea de fregate luam cu aproape 300 astea 2 submarine revitalizate.
    Nave + submarine > doar nave (dacă sunt vechi și impotente ca ale noastre.

  8. ..ce armament au suburile astea? Doar torpile 533 mm? Daca nu pot lansa rachete sunt complet inutile in Baltica.

    3
    • Iata o observatie interesanta! Ma-ntreb totusi, de ce nimeni din Baltica, inclusiv rusii, nu are rachete pe submarinele lor…
      Probabil ca exista o explicatie.

      2
      • Rusii ar fi pus rachete dar intampina probleme financiare si, mai ales, tehnice.

        Restul sunt fatalai flower power (Germania, Suedia).

        1
        • Problemele “tehnice si financiare” nu i-au impiedicat sa produca 6 Kilo improved pentru Marea Neagra si inca 6, din care 1 lansat, al doilea vine in cateva luni si restul de 4 in diferite stadii de constructie pentru flota Pacificului.
          Fatalaii aia de nemti produc in continuare unele dintre cele mai bune submarine diesel electrice din lume si as putea paria ca stiu sa le si foloseasca.
          Chiar ne dorim ca nemtii sa iasa din starea de “fatalai flower power”? Sa fi trecut chiar atat de mult timp de la WW2?

          3
          • S-au axat pe regiunile alea doua pentru ca au devenit potential fierbinti.

            Crimeea luata cu japca de la ucraineni a devenit militarizata la greu ca sa nu cumva sa le vina unora idei si Pacific pentru ca americanii facusera pivot catre Asia si acolo mai sunt si prietenii lor chinezii si, Coreea de N. si diverse alte interese. N-au incredere nici in nato dar nici in „prieteni” si e departe din Rusia europeana pana la Vladivostok.

            Fatalaii de nemti produc marfa buna dar degeaba daca e in cantitati mici si nici nu e intretinuta cum trebuie, ce sa mai zic de doctrina flower power. Au ditamai corvetele cu niste tunulete/rachetute de raza scurta si in rest tunuri cu apa, sa nu cumva sa raneasca pe cineva.

            Nemtii trebuie sa se trezeasca si sa fie un pic mai hard power, nu spune nimeni sa ia evrei sau homosexuali la bataie pe strada ca in anii ’30 sau sa imparta Polonia (si Romania) in doua.

            Suburile alea ma indoiesc ca stiu sa le foloseasca prea bine in masura in care 1-2 sunt operationale din toata flota..

            Si inca o chestie. Daca o mai ard mult in stil flower power incep sa creasca frustrarile oamenilor si stim deja ca au aparut unii cu fel de fel de idei pe acolo pe la ei. Daca o sa fie vreodata o problema cu Germania o sa fie din cauza alora care tot asteapta ceva diferit de la tara, tara care inca doarme. Pot incet incet sa se dezmorteasca sau pot sa astepte pana cand rabufneste ceva sau cineva in societate si atunci poate n-o sa mai fie rationali si logici, ci emotionali… Chiar si in situatia aia, nu cred ca o s-o mai arde cu „rasa ariana” si alte chestii.

            • La nemti ziceau ca au dejucat un plan de lovitura de stat din interiorul Bundeswehr, nu demult, in 2017.
              https://en.wikipedia.org/wiki/Day_X_plot

              2
            • Au 6 U212 in Baltica. Intr-adevar, in 2017 sau 2018, nu mai tin minte, reusisera sa le aiba pe toate trase pe dreapta. 🙂
              La ce putere industriala au, in 5-7 ani se bat parte-n parte cu Franta si UK, fara nucleare desigur. Vedem ce vine dupa Merkel, dar daca vor sa treaca la urmatorul nivel, vor incepe sa bage mai multi bani in armata. Ideea e ca si in caz de criza economica vor sta mai bine ca altii. Sincer, ii prefer asa cum sunt acum… avem destui cocosi prin Europa, UK e momentan la pamant, lucrurile arata… nasol.

      • explicatia este simpla :nimeni nu a fost consiliat de Stu Wilson

        1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *