Spectacol cu KA-26

Chiar asa veche cum e, gaza asta inca impresioneaza:

Mai ales ca noi am avut in productie o varianta mai evoluata a sa.

In fine, parca e dintr-un film SF…

16 comentarii:

  1. Ma bine faceam IAR317 Airfoxu’tzu’ de atac din asta: 2 motoare dispuse lateral-spate, 650 cp in total (un 720cp la Ka-126, fata de un singur motor de Alouette de 570 cp), rotoare coaxiale.
    https://www.rumaniamilitary.ro/ka-126-o-oportunitate-inca-viabila

    Ma rog…soarecu’ zburator malai viseaza la spartu’ sacului.

    • Poate se baga IAR la o colaborare cu Denel si fac un Rooivalk autohtonun sau macar Airfox 2. Ka-26 inca face cariera in agricultura, am inteles ca o firma romaneasca le opereaza atat la noi cat si la vecini.

  2. Razvan, e foarte putin probabil sa avem toate drepturile pt a dezvolta ceva pe baza Ka-126. Mi-e greu sa cred ca rusii ar face asa ceva, o gafa colosala.
    Vorbim de aia care inca mai au artilerie din ww2 stocata, just in case

    • Pe monomotor, aveam dreptul de productie, nu stiu daca si de evoluare…

      • Iti trebuie drepturile de proprietate intelectuala pt ca tu doresti sa modifici produsul. In mod sigur avem dreptul de a fabrica produsul asa cum era descris, si probabil e ok si daca faci mici modificari. Dar o dezvoltare noua pe platforma monomotorului este altceva.
        Si oare merita pt ca va costa ceva. Seamana a modernizarea T-55

        • e o platforma mica, agricola, de fapt multirol tocmai datorita capacitatii de a configura containerul din spatele cabinei. Un fel de Unimog zburator.
          Deja exista prototipul cu turbina Arius, moderna.
          O versiune militarizata e putin altceva, dar ar putea fi loc de niste integrari interesante, pastrand cat mai mult din partea comuna cu civilul.

  3. Cred ca Romania este una dintre putinele tari cu suprafete impadurite mari ca nu are o flota de aeronave de interventie in caz de incendiu de padure. Acum cativa ani, cand a fost un astfel de incendiu in rezervatia Muntii Rodnei s-a ”rezolvat” problema aruncandu-se din Pume saci cu apa peste focare. Rezultatu: focul a ars linistit in continuare tot ce era de ars iar rezervatia s-a umplut de saci de plastic sparti. Ka-urile astea, cu putina transformare, ar putea sa suplineasca foarte bine rolul asta. Duc 1000 de kile la carlig.

    3
  4. Ce bine ar fi fost daca… Poate facem… Poate dregem…
    Pai am tot avut IAR 80, Malaxa cu locomotive si autoturisme, Uzina mecanica X si Y, IAR 93, IAR 95 si multe alte exemple.
    Se pare ca nu initiativele ne lipsesc, nu suntem in stare sa pastram, dezvoltam si vindem ce ne-am chinuit sa facem cu sudoare si sange.
    Mai intai au venit commies si au carat la ei acasa tot ce se putea cara, dupa ’89 s-a mers pe ideea ca „nu ne vindem tara” si secretele (de ex. la evreii aia, cum s-a vazut in savuroasa dar tragica povestire a Dl Leoveanu cu aventurile din Singapore). De fapt „nu ne vindem tara” a fost praf in ochii prostilor aruncat de toata sleahta de directori care cautau sa fure cat se putea de mult.

    5
  5. TGeorge, subscriu!….. ,,nu suntem in stare sa pastram, dezvoltam si vindem ce ne-am chinuit sa facem cu sudoare si sange.”, dar oare de ce?

  6. Eu zic ca din cauza decaderii morale a marii parti a populatiei.
    Pt ca in comunism ni s-a bagat in subconstient ca ala care urmeaza regulile moare de foame (discutam cu un sofer de tir care acuma se jura ca inainte de 89 nu se fura si peste 10 min isi amintea cum l-a scapat un militian de parnaie ca „pe-atunci cu totii vindeam cate o tona de motorina la soferii turci). De unde dispretul pt reguli si cinste.
    Si ca statu are grija de noi si atunci de ce sa ne mai cultivam talentele; „angajeaza-te, mama, in armata ca se traieste bine, nu te da nimeni afara”. „Fa-te popa ca se traieste bine”. Etc…
    Pt ca am uitat ce inseamna de fapt proprietatea si mostenirea de la o generatie la alta. Ca bunicii si parintii tai au muncit mult ca tu sa ai acuma o casa, teren, bani de facultate si tot restu. Asta se leaga de cultul mortilor, respectul fata de batrani care a disparut (anu asta a tb sa ma iau de un putzoi care injura un batran pe strada). Din munca lor avem noi confortu de azi. Si ca proprietar de firma o sa ai nopti albe in care te gandesti cum sa nu irosesti un produs in care ai bagat resurse, cum sa-ti platesti angajatii, sa convingi pe cineva sa vina la tine-n firma, etc.
    Nu respectam munca altora, n-avem simtul raspunderii cand facem un produs; nu ne facem la sfarsitul zilei probleme daca e bine ce-am facut peste zi. Cand ni se intampla ceva rau ne plangem in loc sa ne intrebam ce puteam face sa nu ajungem acolo.
    Ni se pare ca daca am terminat o faculta de doi bani sau mai cu pretentii, atunci ni se cuvine nushce functie. Si dc esti luat la bani marunti se vede ca mai e mult pana departe, da ce conteaza….
    Suntem superficiali, ne incanta chestii, „mama ce mishto!” da nu vrem sa depunem munca necesara pt a ajunge la chestia mishto.
    Ne pierdem mare parte din timp urmarind cu gurile cascate vietile altora pe la TV, fb, insta; in loc sa ni le traim pe ale noastre.
    Sau la treaba stam pe rumilitary 🙂 Am fost putin rau si ma recunosc vinovat si eu.
    Eu-s mai libertarian, d-asta am plecat de la defectele populimii. Creca daca ne mai dam pe brazda fiecare in parte atunci o sa mearga tb mai bine.
    La rusi e mai top-down, daca au elitele, el lider, atunci merge treaba. Sucks!
    Uite, Serghey, cat m-ai pus sa scriu!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *