Polonia interesata de multirolul coreenilor

Dupa succesul rasunator al recentelor contracte privind achizitia (coproductia in anumite cazuri) tancurilor K2 Black Panther (180 unitati comandate ferm), obuziere K 9 Thunder, avioane multirol F/A-50 si lansatoare multiple de rachete sol-sol K 239, s-ar putea ca cele doua tari sa mearga mai departe, polonezii aratand un anumit interes si in cazul avionului coreean de generatie 4,5 KF 21.

Sebastian Hwawek, directorul general al companiei poloneze PGZ, declara: “I will be happy if we can participate in the Korean KF-21 fighter project. If we establish a production line for KF-21 components in Poland, we will be able to offer sales strongly to our neighbors as part of the European Union.”

Primul zbor al KF 21 a avut loc recent, in iulie 2022, si desi mai este destul timp pana cand aparatul va deveni operational, lucrurile sunt extrem de promitatore, daca ne uitam la modul in care sud-coreenii au reusit sa avanseze in alte programe militare dezvoltate local.

Pentru Coreea de Sud mega-contractul cu Polonia este cea mai mare lovitura de imagine reusita pana acum, macar din doua puncte de vedere: magnitudinea contractului si disponibilitatea industriei coreene de a livra foarte repede, in cantitati impresionante.

Mai trebuie adaugata aici si disponibilitatea arata de Seul pentru transferul de tehnologie, lucru destul de rar intalnit printre producatorii de sisteme complexe de armament.

Sigur, coreenii nu sunt la primul export catre tari europene: Turcia, Finlanda, Norvegia au cumparat cu mult timp in urma obuzierul K 9 Thunder, dar contractele cu polonezii vizeaza cantitati foarte mari de armament, transferuri de tehnologie si termene destul de scurte de livrare, iar in cazul celor 48 de aparate multirol F/A-50, contractul chiar este unul istoric.

Daca Polonia va face pasul si catre KF-21 vom vedea, deocamdata probabil ca Varsovia trebuie sa-si aloce un timp de odihna, sa-si evalueze actualele contracte de achizitie, sa-si numere banii si sa vada mai apoi in ce directie va merge.

Intre timp, coreenii se tin de cuvant si primele 10 tancuri K2PL Black Panther, impreuna cu primele 24 de obuziere K9 Thunder, au ajuns in Polonia pe 5 decembrie. De remarcat ca cele 180 de tancuri K 2 PL si 212 obuziere K9 Thunder vor fi livrate pna in 2026.

GeorgeGMT

 

51 de comentarii:

  1. Foarte probabil ca proiectul sud koreenilor sa fie unul de succes mai ales ca ei profita din plin de tehnoligie americana.
    Ideea polacilor cu fabricare de complinente, asamblare finala si vanzare catre tari terte UE e la fel de viabila…..aia e daca nu suntem polaci!!

    Opinia multora e ca americanii nu-s multumiti de F35 si deja focusul e pe generatia a6-a asa ca pt ei e nevoie de cat mai multe contracte pana-n 2035-40 apoi te pup pa-pa F35…..pt noi ,,orizontul” 2030- e unul din gura pacatosului adevar graieste , 1000% vom lua SH de la americani fix alea din prima generatie , asteptand SH-ul din 2089-2199 si tot ase!!!….SHLAND!!

    16
  2. pare foarte smecher avionul, e impresionant daca toata panoplia de arme listata pe wikipedia poate fi folosita pe acest avion. Imi plac in special Meteor si KGGB-ul.

    1
  3. Cu toate ca eu unul privesc un pic cu suspiciune tam-tamul asta făcut de polonezi, totuși au dreptate… nu poți avea numai un tip de avion în dotare. Iar ei au experienta, au operat F16, Su-22 și Mig-29 în același timp și se pare ca nu a fost asa de rău. Cred ca și noi ar trebui ca pentru 2030+, sa ne mai gândim la un tip de avion, pe lângă F35.
    Acum coreenii serioși cum ii știm, vor reușii sa facă un avion mai mult decât decent din KF-21. Mie unul încă îmi place FA-50 și ma gândeam ca nu ne-ar strica peste cativa ani, mai pregătesti piloți, mai faci politie aeriana, și în Block 20 se ia la trântă cu orice râgâie ruseasca, asa mic cu este.

    9
    • clar, am spus-o si eu pe aici de mai multe ori, nu cred ca e viabil sa stam numai cu un tip de avion. vom avea 49 de F-16 in trei escadrile, parerea mea e ca ar trebui sa fie doua si ar trebui adaugate inca cateva duble la numarul asta.

      Asta ar trebui sa se intample pana in 2025. pana in 2030 ar trebui sa adaugam un al treilea grup/escadrila daca F-35 va veni dupa aceasta data. Nu cred ca vom avea bani de 48 de F-35 si iti mai trebuie un avion de linia a doua; nu in ultimul rand, diversifici furnizorul. personal mi-ar placea Rafale dar si KF-21 Bormae ar fi o foarte buna solutie, probabil si ceva mai ieftina.

      Coreea ar fi o excelenta optiune pentru armament (tancuri, obuziere, avioane) in ideea in care s-ar putea face productie si in Romania sau Polonia sau, daca luam totul la cheie, sa avem intelepciunea de avea stocuri de piese de schimb.

      12
    • de ce sa nu incercam cu SAAB? cred ca si aia te lasa sa surubaresti ceva la el.si daca esti om serios si ai o comanda buna ca numar , poate iti fac suedejjjiii un pret bun si la 2-3 Visby…..

      • pai Gripen sau F-16 e cam tot acolo, e aproape aceeasi capabilitate. NG este ceva diferit dar nu l-au facut nici pentru ei pana acum, in plus e tot o dezvoltare a unui aparat generatia a 4-a.

        Coreeanul insa e ceva mai avansat, mai degraba l-as compara cu Rafale.

        3
    • Cred ca un avion mic, ieftin, nepretentios si in teorie bun de folosit pe piste slab amenajate sau pe timp de iarna precum Grippen ar complementa de minune complexul F-35. Cand expira leasingul cehilor si ungurilor? ?

      2
  4. Păi au banii că altfel nu se aventurau la atâtea bunătăti pe miliarde de dolari. Așa ca ideie ieri am fost la cumpărături și ce să vezi mazăre la borcan Polonia , semințe decojite Polonia. Lasă că noi simulăm stabilite și ne jucăm de-a țara și de -a războiu. Suntem în NATO somn ușor d-le Președinte.Premierul zici că a fost dentist toată viața lui nu militar de profesie . Eh lasă că noi suntem o piață de desfacere și numai avem capacitatea de a produce nimic sau aproape nimic . Polonezii au luat aminte la Ucraina și nu își uită nici istoria . Păi nu voiau să își cumpere F35 ? . Au și 48 F16 deci vor fi superiori Și, Mig operate de rușii

    15
  5. Cum e posibil că România să rămână din ce in ce mai in urma unor țări nu numai ca Polonia sau Cehia dar mai ales față de Finlanda, tara cu 5,4 mil de locuitori, cu resurse mai puține și vecina încă de la înființare și cu marele ursache. Am ratat șansa enorma cu Japonia lui Shinzo Abe in 2018, am bajbait și cam ratat colaborări extinse cu Israelul încă din anii 90-2000, AMARG nema, Sierra nema..Ce fac oare ăștia din MAPN SI DGIA, SIE…joaca solitaire și se „joacă” pe glovo? Noi trebuia încă macar din mandantul dnului Băsescu să tatonam colaborări mai strânse cu unii dintre aliați cât și tigri asiatici democrați. Polonezii chiar daca poate exagerează cu achizițiile, sufla și in iaurt și ne dau clasa in mod majestic. Trebuia de mult sa avem producții de piese, proiectile, pulberi, rachete, mortiere, motoare diverse, senzori și echipamente electronice sensibile etc..Dar la noi s-a dormit pe ambele părți.

    20
    • chiar daca polaci exagereaza cu achizitiile….e sanatos! vedem cu o Ukraina echipata din mers cu scule bune ( in cantitati infime ,totusi)tine piept de 10 luni rusilor! deci daca ai unelte potrivite si destule la numar, in viitor, cand se mai trezeste cineva cu idei expansioniste, o sa isi calculeze bine de tot intentiile si miscarile cand vede ce ai in ograda! si din ce se vede si la cum merg achizitiile….nu acolo e veriga slaba!
      practic isi cumpara o liniste pe viitor….ma rog, cat se poate!

      7
    • Frumoasa pasaroaia asta al koreenilor din sud KF-21,realizarea ei spune multe despre performantele in toate domeniile ale sud-koreenilor. Personal as vedea KF-21 inlocuitor al lui F/A-18 AB/CD/EF/G Super/Hornet/-Growler, asta daca USAmericanii nu au un alt inlocuitor pt F/A-18 AB/CD/EF/G Super/Hornet/-Growler.
      ArmRo si FARo ar lua 32 F-15 E Strike Eagle sh sau 32 F/A-18 EF Super Hornet sh si care sa fie modernizate si intretinute in Romania ar fi un vis miraculos.
      Un mic off topic….scuze dar eu azi am aflat : a murit Mircea Dusa fost ministru al MAPN.Ro…..ramas in constiinta colectiva cu celebra formulare : „torpile antiaeriene”…lol!!! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!!!

      3
  6. Stai ca acum mi-am dat seama. Asta nu e un avion bun pentru noi, e bimotor si noi nu le avem cu astea.

    12
  7. Până și Ucraina a tatonat terenul și i-a abordat pe chinezi după 2014 ptr a produce trainerul și „interceptorul” ușor supersonic/trans-sonic L15 la Odessa. Noi dormim. In loc sa mai fi luat 18-24 bucăți bune din AMARG de F 15 sau 18 sau măcar de F16 ptr piese și sau trainere…

    5
  8. O mica corectie: K2PL nu exista. Cele 180 de bucati care vor fi livrate initial vor fi K2 Black Panther, urmand ca PL sa fie dezvoltat ulterior, cu o productie prevazuta de 820 bucati. Pe langa diverse gadget-uri PL va fi mai lung cu aprox. 70 cm si va include un galet suplimentar la sistemul de rulare.

    4
  9. Polonezii au agricultura, de aceea vand si la noi. In programul de redresare PNNR, la ei era Agricultura 4.0. Noi inca suntem in versiunea beta.

    7
  10. astia deja devin penibili, pe bune, cu ce ghiveciul dracului fac la toate. o logistica infernala. deci tancuri: ala al loe, leo2a4, abrams, coreeanul. avioane: avionul de antrenament si atac la sol, f18, f16, f35 si acum coreeanul. AT senilata: Krab, K9. ce mama dracu, frate? imi aminteste de sadam hussein in zilele lui bune.

    3
    • a. la avioane mai au si dracia aia de F/A 50

    • Sunt ca și indienii, pun extraordinar de multe condimente ca sa iasă mâncarea bună, deși îți ia gura foc…

      3
    • cred ca aveau un plan probabil pe scule americane sau europene…dar cand au vazut ca e neplacuta situatia in sectorul lor agricol…au zis…hai sa gasim ceva bun ,dar sa fie livrat ….ieri….
      de aceea cred ca s-au infratit cu coreenii……

      8
    • T-72 le-au dat cam pe toate ucrainenilor, PT-91 cred ca urmeaza a fi donate tot Ucrainei dupa ce sosesc mai multe Abrams si K2 (de-asta si cred ca s-au grabit sa cumpere si Abrams – un fel de stop-gap ca sa le poata livra mai multe tancuri ucraineilor mai repede), Krab-ul se pare ca nu va mai fi produs pentru ei, urmand a fi inlocuit cu K9. La avioane, o sa retraga MiG-29 si Su-22 cand o sa soseasca F-35 si F/A-50 (care probabil ca o sa inlocuiasca si mai multe avioane de antrenament).
      O sa ramana cu K2, Abrams si Leo 2 la tancuri, K9 la obuziere (cu cantitati mici sau deloc de Krab), K239 probabil ca o sa inlocuiasca Grad-urile si derivatele din ele (care Grad-uri s-ar putea tot calea Ucrainei sa o ia), iar la avioane vor avea F-35, F-16 si F/A-50, care vor avea roluri cam diferite.
      Cam imprastiat putin din pricina grabii, dar nu extrem de grav.

      12
    • Helsingør Habitans

      Domnu’ de la minister sau politician, sunteți invidios că Polonia are o strategie geopolitica serioasa și se ține de ea? Spre deosebire de noi? Sau că asta pune presiune și pe România și nu mai putem sa dormim pe noi? Sau sa facem minim achiziții fără cap și strategie și să ne laudam pentru a lua voturi? Foarte bine. Polonia arata cum trebuie acționat în timp de criza! Romania va trebui să își miste și ea fundul comod, pentru că toți vor întreba de ce Polonia poate și noi nu! Desigur păstrând proporțiile bugetelor și a mărimii țărilor! Ceea ce nu înțelegeți dumneavoastră este că nu mai este timp pentru achiziții gen un singur furnizor pentru simplificarea logisticii. Războiul este aici și nimeni nu poate livra repede cantități suficiente chiar daca pui banii jos! Polonezii asta au spus că au banii pregătiti jos dar este foarte greu să găsească cantitățile de care au nevoie pe piata care sa fie livrate in timp rezonabil. Presupun că lucrul asta cuplat cu ambiția lor sa integreze cat mai mult în industria de apărare, plus alianța strategică cu USA, ii face sa cumpere diversificat pentru a putea avea cat mai repede jucăriile in curte! Cu rușii care au luat-o razna, nimeni nu mai are timp sa aștepte, in afara de noi care o tot lălăim. Adică cumpărăm tot timpul prea puțin, prea târziu și de cele mai multe ori fara o strategie, mai mult pentru a bifa electoral ceva

      13
  11. cu rusi din psd,unguri in guvern,presedinte neamt austriac ce VRETI?

    12
  12. Bai frate astia iau tot. Nu lasa nici o firimitura… Vazut ca si al nostru brav prim e prin Coreea.

    2
  13. Acum vreo 2 ani ziceam ca polacii au niste ganduri revizioniste mai ceva ca hunii de langa noi. Lucrurile incep sa se aseze. Se pare ca vor in urmatorii 10 ani sa refaca Polonia interbelica, bine inteles pastrand si teritoriile prusace primite dupa WW2. Au de luat neste multe zeci de mii de km2 de la belarus, ukraina, eventual si ceva fost romanesc candva(bucovina de nord si tinutul hertza).,kaliningrad.Nu bagi asa galagie de bani in armament super modern de frica ivanilor in T62 si su27. Sa fim seriosi. Iar celor care vor raspunde ca nu prea mai sunt polonezi pe acolo le raspund:Si ce daca!! Au facut in 30 de ani multe sute de miliarde din agricultura moderna(putini oameni lucra suprafete imense) , iar ce am enumerat este aur curat ptr o tara. Nu stiu de ce, dar eu nu vad inarmarea Germaniei, Cehiei, tarilor baltice chiar, ca raspuns la o amenintare ruseasca. Aia, in afara de 5500 de focoase nucleare sunt pistol cu apa vs Polonia peste 10ani.Apropo,in proportie de aproape 90% cumpara DOAR arme OFENSIVE!!! Franta, Germania, UK, daca nu iau masuri urgente(si momentan se misca precum melcul) vor deveni, militar, tari de mana a doua in Europa.

    4
    • Helsingør Habitans

      Nu știu de unde scoți ideile astea daca îți închipui că Polonia, stat UE și NATO și prieten cu USA, va ataca militar teritorii in scopul anexarii, te înșeli rău! Doar rușii au mentalitatea asta! In Occident nimeni nu va accepta anexarea teritoriilor prin forța armelor! Doar rușii ii bănuiesc pe alții că au planuri de anexare și asta pentru că ei ar face asta!!! Nu toți gândesc că rușii! Rușii și pe noi ne acuză că avem de gând să „anexăm” Moldova! Deși în cazul nostru ar fi corect la o adică dar prin forța militară bruta nu se va face cat timp suntem în UE și NATO! Deci polonezii se înarmează sa se apere și atât! Știi ei ce știu după era Merkel! Adică cu rusul agresiv la est, cu germanii in doua bărci, cu Austria infiltrata si Ungaria trădătoare in regiunea lor, cred că au inteles ca nu se pot baza decât pe ei înșiși și pe USA! Cu siguranță am avea mult de câștigat dacă am avea inițiative strânse de colaborare cu polonezii! Interesele noastre coincid! Ideea aia Intermarium ar putea deveni ceva concret daca USA, Romania si Polonia o vor împinge serios!

      30
      • In primul rand, aliantele sunt relative
        Pana in 2014 in MN se faceau manevre comune cu cernomorski flot, AB uri, otomani si copaile noastre. Iar americanii foloseau kh33 ca tinte trisonice si motoare racheta ivanesti ptr rachetele lor. In al doilea rand, scenariul cel mai plauzibil impotriva rusiei(dupa ce au amenintat cu atacul nuclear la o implicare directa a us army impotriva lor) este o polonie varf de lance care sa atace belarus din varii motive(se fabrica extrem de usor), atac urmat de ajutorul dat alora red army. Dupa asta, o implicare doar a tarilor grupului de la visegrad, atacul kaliningradului si alte alea. Apropo de aliante la ce sistem de aliante era la inceputul sec trecut, nici dracu nu isi inchipuia ca in cativa ani imperiul austro ungar se va faramita bucatele mii, cel tarist va ajunge un stat bolsevic iar imperiul musulman otoman o tara laica de mana a 10a.In acest moment america are o problema cu rusia. Pe motiv de multe mii de nuke(desi sunt muci pe conventional, ivanii scot regimente de icbm uri pe banda rulanta) nu se pot implica direct. Asa ca o vor face prin interpusi. Pe care, dupa balamuc trebe sa ii recompensezi ca ti au facut treaba. Acum pe bune, la ce detin in acest moment polacii si la cat de muci sunt rusii, un atac impotriva poloniei ar fi sinucidere curata ptr ivani. Asa ca faza cu inarmarea de frica lor e de benny hill show.

        6
        • ca sa justifici razboiul rusiei contra ucrainei tre sa ai inamici ,daca nu ai ii creezi si te vaieti ca toti vor maretul spatiu slav cel plin de paduchi si prin urmare tu esti indreptatit sa ii ataci pe toti

          6
        • Helsingør Habitans

          Exista o diferență între așa zisele alianțe in care am fost împinși cu forța și cele alese liber. Deci nu se aplica raționamentul tau! In NATO și UE am intrat pentru că am vrut și ne-am asumat valorile respective, inclusiv faptul că nu vom anexa teritorii cu forța, valabil și pentru polonezi. Iar față de trecutul istoric lumea a evoluat, nimeni în Occident nu mai anexează teritorii deși au forța militară și economică să o facă. Doar Rusia a rămas cu mentalitatea asta medievală deci bănuială că oricine are arme va anexa teritorii, îmi pare rău să o spun, dar este o mentalitate cam rusească. Daca ar fi aplicabilă la alte tari decât Rusia, păi USA ar fi putut anexa jumate de planeta, că doar au armată adevărată, spre deosebire de ruși. Polonezii nu sunt atât de prosti că rușii, adică să ocupe militar regiuni care sa le aducă ura acelor popoare plus ruina economică în schimbul grandomaniei și măreției țarului. Nu mai exista țari in Occident! Doar mujicii se mai mândresc cu tătucul crăcănat!!!

          10
    • Si cam ce anume ar fi echivalentele defensive ale unui tank, obuzier sau lansator de rachete (astea, ofensivele)? Sau crezi ca poti castiga razboaie doar cu arme „defensive” gen rachete anti-aeriene sau rachete anti-tanc si nu ai nevoie la randul tau de aviatie, armura sau artilerie?
      Iar in legatura cu revizionismul Poloniei: daca astia erau revizionisti ar fi facut din ziua 1 un blat cu rusii si ar fi impartit macar Ucraina intre ei. Sau ar putea face o miscare acum cand atat rusii cat si ucrainenii sunt ocupati unii cu altii, nu sa le trimita sute de tancuri proprii ucrainenilor ca sa-i intareasca…
      Incerc sa nu jignesc persoanele cu care nu sunt de acord, dar cateodata aud niste prostii/fantezii de ma apuca greata. Chiar nu mai avem putin auto-control? Nu ne gandim macar 5 secunde ca poate lansam niste afirmatii puerile si ca poate ar fi mai bine sa ne abtinem pana nu apar mai multe info care sa sustina afirmatiile respective? Dar nu, ma, trebuie sa promovam INSTANTANEU fiecare cacat care ne trece prin bibilica, indiferent cat de fantasmagoric e. Asta cu Polonia care cucereste jumatate din Europa e din categoria alora cu laboratoarele de arme biologice de la Kiev sau a alora cu pamantul plat.

      26
    • Polonii vor ataca Moldova cand vor primi cele 500 de himars pe care nici unchiu nu le are. Dupa ce termina cu batalia de la Codrii Cosminului, de data asta o sa castige, ca dau cu bombardeaua in copaci si rad tot, asa incat Strumpf cel Mare nu mai poate castiga, se vor indrepta spre Bugeac. Operatiunea se va chema Sobieski si strumpfii si va fi studiata la Camp Ma Ciuca, unde primul ministru va preda lectii de vazut in viitor. Celalalt profesor Joanis der Holzindustrie a auzit si el ca nu ne au primit astia in Schengen, credea ca Nato ne apara si de asta. Clar, prea mult concediu strica.

      14
    • „arme OFENSIVE”

      Pe stil medieval așa, un exemplu, sau o întrebare, sau două:
      -dacă îi dau unuia cu un scut în cap, se cheamă armă ofensivă?
      -dacă cu sabia nu fac decât să parez loviturile adversarului, se cheamă că sabia e o armă defensivă?

      Că am căpiat de arme „ofensive” arme „defensive”….și sunt curios…

      12
  14. Coreenii sunt mereu pregătiți de război din cauza fraților din Mordor, deci au și o industrie de apărare corect dimensionata, care produce și pentru export din rațiuni de optimizare și eficiență.
    Să vedem ce vor face japonezii, acum că s-au trezit la realitate și au voie. Și nemții. Poate aici ar trebui facute vizite de lucru și bătut palma, face mai mult decât mii de scrisori de intenție, acorduri de principiu și cum le mai spune…

    4
  15. Noi suntem de râsul curcilor , am importat din Bulgaria pulbere și echipamente militare în valoare de 137 milioane de dolari în 2019 și ,2021,22, in valoare de peste 250 milioane de dolari. Industria noastră militară a vândut echipamente militare în anul 2021 in valoare de 199 milioane de dolari. Aceste cifre le luam din declarațiile ministrului bulgar al apărării , iar evaluarea națională atât a arătat că sa vândut echipamente militare în anul 2021 afară . Acum nu știu dacă aceste cifre sunt reale, dar știu că preferăm sa importăm decât să producem pentru noi să oferim locuri de muncă și să avem o industrie națională. Corupția și ineficiența propriilor acțiuni dor ,asta nu se vede in Polonia și Coreea de Sud unde e rușine să nu faci armata ,vedem și în Polonia câți voluntari rezerviști se alătură armatei pentru un sistem de pregătire pentru apărare teritorială . La noi niste cerințe de rămâi mirat pentru rezerviști sa nu vorbim de angajări că știm ce bine arata grila . Nu bocesc , spunem cu toții că fiind țară NATO armata ar trebui să fie o prioritate pentru guverne și pentru societate. Avem nevoie de educație spirit civic , nivel de trai decent pentru a simți românește , nici numai ști ce gândi când vezi dezinteresul față de țară al guvernului român .

    2
    • nu suntem de ras ca nu are cine sa rada. In Ro poporu’ isi doreste protectie sociala (compensari si ajutoare), pret bun la carciuma (HORECA e in top la reduceri tva si compensari), samsari de case bogati (tva mic), salarii frumoase bugetarime (sunt totusi peste 1mil de familii), taxe mici si daca se poate sa nu le dai (cele mai mici impozite din Europa pe proprietati si tranzactii de orice fel) . Ce spui tu acolo poate ca-si doreste 10% din populatie, restul ce am spus eu.
      Ca sa te compari cei 2 si pe deasupra sa ai si vise de productie nationala, fara o investitie de 50 mld $ nici macar nu esti pe aproape. Sa spunem 5 ani, insemana 10 mld $ pe an, adica aproape x3 bugetul actual.
      Ca sa-ti faci o idee, in Ro valoarea anuala tva colectat este cam de 14 mld Eur, deci ce facem? Acceptam sa fie tva-ul 30- 35%? Sau facem ca in Turcia sau unele tarile nordice cu 50-100% impozit la tranzactii imobiliare sau vehicule? Va aud pe aici ca vorbiti de turci ca au armata si industrie, marfa, dar turcul de rand castiga cel mult 500 eur si o Dacia Logan e 22 k eur, iar un apartament mult sub ce avem noi e de la 100k in sus pentru ca statul ia impozite la greu.

      10
      • Probabil cand banii publici vor fi cheltuiti cu adevarat in beneficiul cetateanului o buna parte a populatiei va fi de acord cu o impozitare mai agresiva. Cata vreme banull public este vazut ca un instrument aproape personal la discretia „alesilor” n-ai sa vezi asta. Cu toate explicatiile asa zis legale ale retarzilor cu functii omul de rand nu-i atat prost si nu vrea sa priceapa de ce un fost judecator nu poate trai decent cu o pensie de 5000 lei si ii trebuie pentru asta 9000 sau 12000 lei pe luna in conditiile in care sunt familii de tineri cu doi copii sa zicem care pot trai multumitor cu un venit cumulat de 8-9000 lei pe luna.

        6
        • nu te contrazic cu nesimtirea „specialilor”, dar sa stii ca si fara astia tot aceeasi mentalitate va fi. Romanul din fabrica face traba in ultimul moment, problema este ca la noi populatia nu constientizeaza (dealtfel ca si ucrainienii) ca daca i se pune pata unui nebun atomic, chiar si cu garatii americane va fi greu pentru guvernul lor sa justifice riscul unei extinctii in masa de dragul unei bucati din o tara aflata la mii de km.
          Cam pe asta se baza si doctrina sovietica a unui atac preventiv de mica amploare cu nuke tactic.
          La polul opus sunt polonezii care au decis sa merga pe mana lor pana la capat.
          Ce am vrut eu sa spun e ca se injura conducerea dar in realitate nici populatia nu si-ar dori investitii costisitoare pentru dotare militara.

          3
          • „nici populatia nu si-ar dori investitii costisitoare pentru dotare militara.”

            Io cred că greșești….

            Dacă la dotarea militară ar contribui și ce mai e de prin industria de pe la noi, și politicul ar prezenta achizițiile ca o investiție în securitatea și dezvoltarea noastră, pe mâna noastră, cum ziceai de Polonia, și investiții în industrie, locuri de muncă, s-ar putea să nu fie chiar cum zici….

            Apare mândria, orgoliul, „uite dom’le că putem”…
            Și politicul ar avea de câștigat, „că uite dom’le, ,patrioți…”

            Depinde cum o „vinzi”…in contextul actual nici nu e greu….dai un ban unor băieți/fete care știu ce înseamnă comunicare…dar urmată de chestii concrete, nu doar „abureli”, că de astea am mai văzut…

            Nația asta n-ar zice mare lucru, dacă s-ar si face ceva concret…că de autostrazi „suspendate”, drumuri/centuri neterminate, cai ferate praf, dar măriri la stat fără oprire, e sătulă …

            Zic si io…

            3
            • vorbeste cu tineri de pana in 30 de ani si pe urma o sa vezi care dintre noi 2 are dreptate. Si eu am.zis fix ce spui tu dar generatia tanara nu gandeste deloc asa, ei se simt legati de tara asta doar prin rude, altfel le este indiferent. Pentru ei munca e un job si atat, li se rupe pentru cine si cum.

              3
  16. Nu avem economie sa facem ce fac polacii. E simplu.

    1
  17. O analiza foarte interesanta privind cumparaturile polonezilor din Korea.
    Am pus link-ul si la PSR
    Enjoy:
    https://www.youtube.com/watch?v=yrbaAKZfjwg

  18. achizitiile astea poloneze vor functiona cata vreme vor exista tari clientelare care sa cumpere ulterior de la ei si sa le amortizeze si achizitiile militare si investitiile industriale; pe moment, se pare ca exista, si ne-am luat elicoptere pt. Smurd de la ei; probabil au fost selectati sa fie dezvoltati in leader regional si contra-pol de putere in UE (suprafata si populatie dubla fata de Romania, pozitionare stategica intre rusi si nemti, deschidere la piete de desfacere, sistem de invatamant functional, de fapt intregul stat functinal, chiar daca democratia scartaie, ca doar nu doar la ei scartaie…)
    ramane de vazut daca statele clientelare isi vor permite achizitiile astea, fara offset in economia proprie nu poti acoperi costuri de achizitii militare (mai ales cand dai un sfert din bugetu Apararii pe pensii si cand cresti bugetul cresti si pensiile :P).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *