Poze si tur virtual 360°: MAI 1105 – „Stefan cel Mare”

TUR VIRTUAL: http://www.panpics.nl/klanthosting/damen/opv950_web_short/flash/TourWeaver_Project36_web_short.html

Sursa: http://www.panpics.nl/_damen_galati.html

Sursa Foto: Militaryphotos

50 de comentarii:

  1. Frumoasa nava si foarte moderna!

  2. avem noi asa ceva? 🙂 (glulmeam)

  3. Dintre toate structurile Statului Politia de Frontiera in special si MAI in general au de departe cele mai bune si moderne dotari. Si as mai aduga ca au dotari suficiente si ca numar, adevarat multe dintre ele sunt pe bani europeni.

    • Nu conteaza , de oriunde sunt bine veniti ( oricum la fondul european pe ansamblu cred ca cotizam mai mult decat luam )
      E foarte bine ca sunt facute in tara . Nu ai idee pe cand se preconizeaza urmatoarele 2 ? Merci .

  4. mihai grigore

    cum sunt inarmate, poate sa-mi spuna si mie cineva? sau arunca cu pietre ca regatele????

  5. Ce armament are nava?

    • Intreb de armament pentru ca la o cautare rapida cu Google nu prea am gasit nimic inafara de un articol la adresa http://www.ziare.com/stiri/politie/nava-a-politiei-de-frontiera-trimisa-in-misiune-in-mediterana-1083822 unde un nenea se lamenteaza ca Asta nu are nici macar un…tun ! Regele Ferdinand are macar unu de saminta,cu care sa sperie pestii.
      iar alt nenea ii da replica urmatoare:

      spre disperarea ta

      Are 66 de metri lungime, un tun de calibru mare, rezista la furtuni violente si a costat aproape 27 de milioane de euro. Acest monstru plutitor se numeste „Stefan cel Mare” si va patrula in apele teritoriale romanesti din Marea Neagra.
      Nava amiral a Politiei de Frontiera va fi folosita si pentru combaterea a actelor teroriste, dar si la salvarea echipajelor aflate in pericol.
      Este capabila sa mearga in mars cel putin o saptamana, fara sa se opreasca. „Stefan cel Mare” are cele mai sofisticate echipamente de interceptare. Si totusi, un astfel de monstru se conduce cu un deget mai bine spus cu un joystick, exact ca la jocurile pe calculator.

      • nu numai ca rezista la furtuni violente ,ci e capabial sa opereze cu echipaj pe punte pe furtuni violente
        de asta are si designul asta cu prova inalta si „peretii laterali” foarte inalti ,ptr a proteja echipajul de pe punte de valuri ,rafale de vant puternice
        scopul ei nu e „razboiul”,e sa poata sta pe mare in orice conditii ptr a coordina din larg actiunile politiei de frontiera
        si e cea mai moderna nava de tipul ei din europa

      • Si un lucru extrem de placut , e facuta la noi!

  6. Iata si ce stie sa faca Stefan cel Mare, ce are in dotare, culmea ca sa-i sperie pe braconieri turci. Ca armament are o configuratie deschisa. In acest moment se pare ca ar avea o turela automata cu o mitraliera de de 12,7, insa poate primi si tunu mai micut. Din pacate pe aceasta tema ai nostri nu au fost foarte darnici cu informatiile, insa putem presupune ca are macar o mitraliera de calibrul celor pe care le au vedetele mai vechi ale Politiei de Frontiera.
    MAI1105 este in esenta un OPV si sunt absolut sigur ca ar putea fi dotata si ASE foarte repede.

    http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/10/02/politia-de-frontiera/

  7. E proiectata si construita de catre santierul naval Damen Galati ? nu-i asa :D?

  8. Da nu e „cam mic” Stefan cel mare? Cam neinspirat ales numele. Adica, dispui de doua fregate sa le numesti asa si dam adjectivul unei nave mai mici care este pe langa Ferdinand cam cum e un plaies razes pe linga Voda calare? Cam ilar. Puteau s-o boteze „Ioan voda cel cumplit” sau „Morosanu..moartea din carpati” si inamicul o lua la sanatoasa de spaima. Stefan Cel Mare e cam pretentios si nepotrivit! Aspectul general al navei e inedit pentru o nava de lupta. La geneza cred ca era proiectul unei nave civile. Am vazut iachturi de lux cu infatisarea asta ( partea frontala, prova dreapta, duneta si teuga). In fotografia nr.12, pe arborete linga drapelul nostru e cel al Rusiei??
    Velierul la ancora e cumva nava scoala „Mircea”?

    • Da este Mircea. Poate avea steagul Rusiei daca se afla intr-un port rusesc, asa este cutuma.

    • Cunoscând diferenţa în costuri de exploatare între o fregată şi o navă de patrulare, ar trebui să zici mersi că „nava mai mică” nu e fregată, sau că sarcinile ei nu sunt îndeplinite de o fregată…

      ~Nautilus

    • ne lasi frate cu impresiilea astea?!!!

    • stu wilson de stefan cel mare au auzit cei din exterior ( cel putin cei din spatiul riveran a marii negre ) , de ioan voda cel cumplit , morosanu , nu cred sa fi auzit cineva ( sau oricum foarte putini ) in exteriorul tarii

    • Îmi permit sa încerc o anume clarificare în ceea ce privește numele navelor menționate de dumneavoastră. Fregatele aparțin Forțelor Navale (Ministerului Apararii), pe când OPV-ul aparține Politiei de Frontieră (Ministerul Afacerilor Interne). Din punctul meu de vedere, făcând parte din ministere diferite, relația nume-mărime nu este prea concludenta. Pe de alta parte, fregatele au fost denumite Ferdinand și Maria în amintirea fregatelor pe care România le-a avut în timpul regalitații, iar OPV-ul a fost denumit Stefan cel Mare pentru ca Stefan este ocrotitorul Politiei de Frontieră. Plus ca OPV-ul este cea mai mare nava de la Politia de Frontieră / MAI, deci numele „cel Mare” este destul de potrivit.

  9. Am vazut-o de zilele marine militare in Constanta, ori nu eram eu in stare prea buna, eram pe picior de plecare din concediu spre casa si ma grabeam, le-am vazut pe toate intr-o fuga, si m-am uitat si la OPV-ul Stefan, deja e ruginit la linis de plutire si era cam murdar, avea niste urme urate pe tribord in spate ,probabil de la remorcherele ruginite care parcheaza navele, ori de la un accident.

    Oricum asta si toata marina militra mi-a lasat un gust amar, vai de capul lor si al nostru in caz de razboi pe mare, sunt toate vechi si ruginite bine, iar de capabilitati….sunt vai de capul lor.

    Ceva este de merge toata treaba prost, si din ce in ce mai prost, nu cred in coincidente iar resurse adica bugete sunt garla, iar administratorii aia ai fortelor navale sa fie asa de slabi si incompetenti ? Si asta nu numai la marina militara.

    Sa ma scuzati sa vorbesc negativ tocmai de ziua noastra a romanilor

  10. Gogu' de la cazane

    Articolul este din 2012…. As vrea sa stiu daca au continuat dotarea cu inca doua cum se spune pe aici, pentru ca eu nu imi amintesc sa se fi intamplat asa ceva intre timp…

  11. Vorbeam de vedete….
    Ce dimensiune are Stefan cel Mare???

    De ce nu ia si MAPN-ul 3-4 jucării destea pe post de vedete

    • 66 de metri lungime totala (64,5m la linia de plutire), 10,25m latime, 950 de tone…

      Daca vrei „commonality” in perspectiva achizitionarii corvetelor, te uiti / ne uitam / se uita aici: http://products.damen.com/en/ranges/sigma-fast-attack

      • cam mare pentru niste vedete rapide…
        64 m lungime…. dar e destul de spatioasa.

        cu motoarele si cu viteza cum sta…..!?

        Eu as merge in armata romana pe inlocuirea celor 3 Vedete surori „Vijelia”. Dar as aborda o nava asemanatoare ca si dimensiuni. ca sa poata sa intre si in Delta, la nevoie… Adica un 40-45m lungime/7 m latime /35-40nd

        Noi avem nevoie de nave de lupta in portul Sulina. Pentru ca eu nu am incredere in Ucrainieni. Noi am mai avut probleme cu ei.
        Ai aici in zona Deltei, e bine sa apara 3-4 Vedete (ideal ar fi vreo 6)

    • Dacă ai da o căutare de imagini cu Google după „offshore patrol vessel”, în primele 4 rânduri e Ştefan cel Mare.

      Dacă ai da o căutare de imagini cu Google după „offshore patrol vessel damen”, în primele 3 rânduri e Ştefan cel Mare.

      Dacă ai da o căutare de imagini cu Google după „offshore patrol vessel 950”, toată pagina cu rezultate e Ştefan cel Mare.

      Astfel încât tragem concluzia că o anumită firmă româno-olandeză numită Damen a întreprins acest proiect pe post de demonstrator tehnic, prototip şi artificiu publicitar. Pentru a-şi promova noua generaţie de nave de patrulare, între 1400 şi 2600 de tone, a căror cocă e surprinzător de asemănătoare.

      Un şef politic bine intenţionat nu ar întreba ce poate face MApN. Care are nevoie de nave mult mai masive şi mai bine înarmate faţă de un astfel de super-yacht pus la ignobila slujbă de speriat braconierii. Ar întreba altceva:

      1 – viitoarele OPV de 1400 şi 2600 de tone pentru flotele europene vor fi construite la Damen Galaţi, şi astfel industria românească ar dobândi banii, experienţa şi publicitatea pe care nu le-a mai văzut de decenii bune?

      2 – în viitorul apropiat va exista o generaţie de yachturi de lux construite pe baza unei coci Damen de 950 t, ca a lui Ştefan cel Mare, şi astfel industria românească ar dobândi banii, experienţa şi publicitatea pe care nici măcar nu îndrăznea să le viseze de decenii bune?

      Faptul că Ştefan cel Mare poate face bum-bum cu BK-27 sau cu OTO Melara 12,7 e foarte distractiv, dar beneficiile pe care le poate aduce în România vin din alte surse.

  12. Nava a fost construita la Galati.

  13. frumoas vaporul.
    un design ce transmite putere si siguranta.

  14. pe langa vechiturile cu care suntem obisnuiti oare vedem si ceva nou,macar noua uniforma?!

  15. intr-una din poze, nava Stefan cel mare este langa Marasesti. mai exact in poza a 10-a

    Daca ma uit cu atentie la poza… prova navei are aproape aceeasi inaltime cu Marasestiul.
    Nava chiar daca e mai scurta, e la fel de impunatoare…

  16. MAI.ul nu are bani suficienți să o opereze în MN sau oriunde altundeva, fiind prea scumpa, dar operează în Mediterana pe bani europeni. niciun castig pt Romania.

  17. aaaaaaaa (Volk - aviooom)

    Vad ca este pus la surse militaryphotos.net. Stiti cumva cum se poate accesa? Adica mie imi apare ca nu mai exista si gata. Mersi anticipat.

  18. Frumoasa nava! Succes echipajului !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *