„Prietena” noastra Ucraina…

Ce se predă la ora de istorie în Imperiul Sovietic de Apus, Ucraina despre România – că am anexat Bucovina şi Basarabia! Deşi au pretenţia să le fie protejată minoritatea din România, în Ucraina comunitatea românească este asimilată forţat

„Luni, 25 Iunie (2018), a avut loc o conferință și o expoziție organizată de Ambasada Ucrainei în România, la Rectoratul Universității București, având ca tematica nașterea și importanța diplomației ucrainene în afirmarea primului stat independent ucrainean. Începută pe un ton politicos, discuțiile și dezbaterile s-au încheiat foarte aprins, arătând cât de multe preconcepții și frustrări s-au acumulat în societatea civilă în ceea ce privește relațiile României cu acest vecin de la răsărit.

La masa rotundă, au fost o numeroasă delegație de istorici ucrainieni și doi istorici români, Marius Diaconescu și….. Carp împreună cu câțiva reprezentați ai rectoratului Universității București.

Pe parcursul intervențiilor, discursul istoriografic al invitaților ucraineni la conferință a atins o serie de aspecte sensibile în discursul istoriografic al țării vecine: unirea Basarabiei, a Bucovinei, precum și intervenția trupelor române la solicitarea organelor care conduceau respectivele provincii Sfatul Țării, respectiv…… Aceste acte sunt considerate de istoricii ucrainieni, drept anexări forțate făcute de România și justificate apoi la Congresul de Pace prin politica „faptului împlinit” adică România a intrat cu armata și apoi au anexat teritoriul: „Armata română a obligat Sfatul Țării, sub amenințarea baionetelor să voteze unirea în detrimentul intereselor ucrainenilor”.

Parte dintre aceste teze sunt de sorginte sovietică, ele regăsindu-se, chiar și la noi, în manualele școlare din vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Chiar dacă tema aleasă era despre relațiile diplomatice bilaterale din anii 1918-1920, ideea ca Basarabia și Bucovina au fost anexate și obligate să se unească cu România este încă una prezentă și chiar promovată. Un fals confecționat de sovietici pentru că intrarea Armatei Române s-a făcut doar cu acordul organelor de conducere pentru a păstra ordinea – fie că e vorba de Basarabia, fie că e vorba de Ucraina.

În puținii ani cât nu au făcut parte din Imperiul Rus, respectiv URSS, Ucraina (în fapt 3 republici distincte care au purtat atât război civil, cât și cu diverși vecini – Polonia, URSS) istoricii ucraineni consideră că regatul român le-a amenințat interesele, ignorând anexarea Bucovinei de către Imperiul austriac din 1774 și cea a Basarabiei de către Imperiul Țarist în 1812.

Adesea în discursul istoric se preiau pretențiile rusești sau sovietice de odinioară, sub forma „intereselor” Ucrainei de azi. De asemenea cifrele vehiculate de istoricii ucraineni cu privire la populația din Bucovina la momentul 1918 nu sunt realiste. Ei au prezentat cifre de 55% populație ucraineană, în Bucovina de Nord. Lucrurile sunt mult mai complicate de atât, iar afirmația respectivă e un decupaj menit provoace confuzie. Ei se referă strict la teritoriul de azi aflat în administrația Ucrainei, ori la acel moment Bucovina toată era un ducat al coroanei austriece. Populația ruteană era mai numeroasă în nord, iar cea românească în sud. Datele statistice arată că de la 1774 – 1910 (când e ultimul recensământ austriac) printr-un proces de asimilare forțată numărul românilor a scăzut de la 75% la aproximativ 35% în toată Bucovina. Cu toate acestea există un număr mare de alte populații alături de ruteni: evrei, polonezi, germani. Mai mult decât atât, dacă ar fi să luăm ca „monedă de schimb” modul în care este divizată comunitatea românească din Ucraina în români, respectiv moldoveni, numărul de ruteni pe care cifrele îl prezintă pe la 38% ar putea fi de fapt o mixtură de populație ucraineană cu cea rusă!

Statul ucrainean actual, prin proiecția acestor perspective istorice, își proiectează și dorește doar să beneficieze după urmele anexărilor rusești, respectiv austriece din trecut, fără să își asume însă și modul în care au fost făcute sau a politicilor de deznaționalizare duse atât de cele două imperii înainte de Primul Război Mondial, cât și de URSS după 1945. De exemplu încurajarea emigrației românești în SUA din ducatul Bucovinei la finalul secolului XIX și început de secol XX.

Din istorie, la momentul de azi

Discuțiile conferinței s-au mutat ulterior și spre situația actuală a relațiilor bilaterale, după apariția statului ucrainean. Au fost atinse subiecte legate de preocupările României cu privire delimitarea platoului continental din Marea Neagră și modul în care s-a făcut prin arbitrajul de la Haga, momentul aderării țării noastre la NATO și încercarea de a le oferi suport Ucrainei. Precum și sprijinul oferit de România în momentul agresiunii rusești în 2014.

Un subiect sensibil a fost comunitatea românească din Ucraina, unde istoricul Marius Diaconescu a avut o intervenție. În primul rând a fost ridicată problema divizării comunității românești între romani și moldoveni (mai prezentă în sudul Basarabiei și cvasi-absentă în Zacarpatia și Bucovina de Nord), divizare susținută artificial și de autoritățile de la Kiev, direct interesate să mențină comunitatea românească într-o stare de dezorganizare, degringoladă și, mai recent, de teama și tensiune permanentă, prin presiunile la care o supune prin serviciile secrete ucrainene și prin grupurile ultra-naționaliste ucrainene, controlate, de altfel, de aceleași servicii.

Apoi problema asimilației populației românești: pe cale naturală (plecarea spre centre economice, căsătorii mixte, lipsa bisericii în limba română și religia ortodoxă comună), precum și politica de asimilație după 1991 (susținerea teoria moldovenismului – divizarea între români și moldoveni, intimidarea manifestărilor culturale românești – ex. intervenția securității ucrainiene în cadrul unei conferințe despre personajele Unirii Bucovinei cu România).

Nu în ultimul rând a fost atins și un punct nevrotic – legea învățământului din Ucraina, care limita dreptul la învățământ în limbile naționale. Această reglementare a fost atent discutată în România anul trecut. S-a arătat că în URSS erau mai multe școli pe teritoriul actual al Ucrainei, cu predare în română, decât sunt azi. S-a prezentat inclusiv situația prin care se fac presiuni împotriva părinților români ca aceștia să își înscrie copii la școli ucrainene.

Pe de altă parte în România se respecta drepturile minorităților naționale, iar ucrainenii din România deși sunt doar 50.000 de oameni au un deputat cu drept de vot în Parlamentul României, în schimb comunitatea românească nu are niciun deputat care să le protejeze drepturile. În plus s-a ridicat problema manifestațiilor ultranaționaliste de la Cernăuți, care sunt sprijinite de statul ucrainean.

În ultima parte a intervenției sale, Marius Diaconescu, a ridicat problema tratatului din 1997 de bună vecinătate, care nu oferă garanții pentru comunitatea românească din Ucraina. Și a prezentat ca singură formă de protest împotriva legilor învățământului anularea de către Președintele României a vizitei Președintelui Ucrainei.

Secretarul Ambasadorului prezent la discuții a încercat să dea un răspuns în care a afirmat că autoritățile ucrainene nu intervin în problema modului în care se declară românii și/sau moldovenii. De asemenea a spus că „Trebuie sa lucrăm mai mult asupra aspectelor istorice să le clarificăm. Iar statul român ar trebui să vadă Ucraina ca un stat independent nu prin prisma celui URSS.”

De asemenea istoricii ucraineni au răspuns că am făcut dispăruți circa 250.000 de ucraineni din Maramureș și am fost ultimii care am semnat tratatul de bună vecinătate cu Ucraina.

Drept răspuns la această acuză istoricii romani au cerut scuze oficiale din partea autorităților ucrainene pentru evenimentele de la Cernăuți. Și au oferit în ceea ce privește tratatul din 1997.

Rădăcinile acestei întârzieri constau în faptul că toate țările afectate de pactul Ribbentrop-Molotov au denunțat în 1991 acest document: Polonia, țările baltice, Republica Moldova și România. Ucraina sovietică, a cărui teritoriu este moștenit de actualul stat ucrainean de azi, este rodul acestui tratat. „Pentru noi, românii, a fost greu să concilieze două principii grele și antagonice – pe de o parte recunoașterea faptului că pactul dintre Germania nazistă și URSS este nul, pe de altă parte asumarea Acordurilor de la Helsinki care menționează păstrarea granițelor după 1945.”

S-a ridicat și problema tensiunilor dintre cele două țări din cauza faptului că Ucraina nu respecta convențiile internaționale și dreptul european și că le invocă doar atunci când sunt în favoarea ei, dar când trebuie să le pună în practică sunt multe lacune.

În vreme ce partea ucraineană a propus la finalul conferinței constituirea unei comisii de istorici ce ar urma să studieze problemele comune, partea română a acceptat și a propus ca următoarea conferință care să discute problemele istorico-politice spinoase dintre cele două state să aibă loc la Cernăuți, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Bucovinei. În același timp și-au exprimat și temerea că prezenta conferință ar putea fi și ultima sau că la următoarea ar putea fi opriți la graniță sau chiar arestați.

Concluzie

Privind această discuție aprinsă, pornită de la un subiect destul de academic și exclusivist, putem să înțelegem o serie de aspecte: pe de o parte păstrarea unor clișee și a unor politețuri diplomatice fără niciun rezultat real și viabil pe termen lung, pe de altă parte acumularea unor frustrări în societatea civilă sau încurajarea unor mișcări ultranaționaliste pentru a însufleți un punct de vedere, precum limitarea discuțiilor și a conexiunilor, ceea ce inevitabil duce la adevăruri unice de fiecare parte. Cert este că aceste tipuri de discuții aprinse ar fi trebuit să existe între politicienii ambelor state și fiecare ar trebui să își asume deopotrivă drepturile și responsabilitățile din tratatele pe care le semnează.

Pe de altă parte, atitudinea constructivă și conciliantă a României față de Ucraina și sprijinul pe care statul român îl acordă, parte a obligațiilor asumate în NATO, parte din spiritul de bună vecinătate, par a nu produce niciun efect în ceea ce privește identificarea unei soluții pentru păstrarea dreptului la educație pentru comunitatea românească în limitele încurajate de altfel de normele internaționale și de precizările Comisiei de la Veneția în evaluarea făcută asupra legii educației din Ucraina. Deși România a încercat să mențină această problemă pe agenda bilaterală în termeni constructivi, evitând să se lase angrenată în siajul Ungariei care a ripostat agresiv, inclusiv făcând jocurile Rusiei și blocând reuniunea NATO-Ucraina din februarie 2018, Kievul nu numai că nu a făcut pași înainte, ci chiar a continuat să promoveze o atitudine ultranaționalistă, dublată de provocările inventate recent la Cernăuți de serviciile de informații și, iată, chiar pe teritoriul României, încercând cu provocări specifice dezinformărilor Rusiei, să rescrie istoria în termeni sovietici și cu ignorarea adevărului istoric.”

Un articol de Ciprian Plăiaşu, 2018

49 de comentarii:

  1. ungaria si ucraina,doi vecini duplictari pe fundalul impotentei diplomatice românești.

  2. Ucraina se comportă ca un copil retardat de la bloc. Ție milă de el și nu vrei sa îl umilesti si mai mult. Ucraina face tot posibilul ca sa fie urât de toate țările din jur.
    România trebuie sa apere românii care nu mai au dreptul de a face școala in română.

  3. Dar sunt și io tare curios, ce diferență este între ruși și ucraineni? Chiar există o limbă vorbită de ei? Adică una distinctă, nu invenții de genul sârba e una croata e alta. Și apoi, România chiar are șanse să mai spună ceva în Europa, cu așa idioți la conducere?

    • Da. Din câte am înțeles, ucraineana e mai apropiata de bulgara. E alta limba, alt popor.

    • Ghita Bizonu'

      Exista. :Limbile sunt diferite .. suficient ca un ucrainean nescolit sa nu se descurce, sa zicem, la Moscova. SI ucraineana suna mai bolovanos ….

      Si in ce priveste oamenii.Ucrainienii sunt de vreo 3 ori mai antipatici ca rusii. Eu zic in gluma ca dupace am vazut pe ucrianieni la Cernauti rusii mi-au devenit simpatici (da numai in comparatie cu ucraineineii)

      1
  4. 250 000 ucrainieni in Maramures in anii 90. O pu**

  5. Cu asa vecini nu mai ai nevoie de dusmani…

  6. Ne trezim ,oare l,a realitate!!
    Ukraina vecin prietenos ,aliat…?!
    Sa nu uitam „paranghelia ” ungara…invitaría la destramarea /impartirea Romaniei de catre vecini,padrón „aliati”….

  7. Celalalt istoric cine era? Radu Carp? Conferințele de gândul sunt benefice. La cât mai multe întâlniri între istorici. Doar asa ajungem la un numitor comun cât mai apropiat de adevăr și îndepărtăm mistificare. Vorbim și schimb idei, informatii, surse de informare, asa poate ca încet încet, dispar informațiile false și mistificarile.

  8. Ucraina este o URSS la scara mica sau surioara mai mica a Rusiei, în gândire și comportament.

    1
  9. Atta timp cat Ucraina este un stat captiv in trecut, cu mentalitati urss-iste, mare lucru nu se va schimba. Atta timp cat Romania, si cei ce o guverneaza nu ies si dau cu pumnul in masa negocierilor… tari precum Ungaria si Ucraina vor face mereu sicane si gesturi neprietenesti la adresa tarii noastre.

  10. E .. e .. era prin nov 1918 .. La Cernauti un comitat ucrainean a propus ca Bucovina in intregime (adica si Putna) sa se uneasca cu Ucraina controlata de Petliura ….

  11. Ucraina, aceasta Rusie mica de la granita, trebuie sa plateasca 1 miliard $cu dobanda (pentru Krivoi Rog) sa retrocedeze Insula Serpilor, Bugeacul (cu zonele aferente din Marea Neagra) si Bucovina. Daca se impune un schimb de populatie sa se faca daca nu sa se acorde etnicilor romani aceleasi conditii pe care le acordam noi lor. Abia apoi sa se gandeasca la parteneriate, UE sau NATO. Acelasi lucru e valabil si pentru sarbi cu privire la Banat si comunitatile noastre.

    1
  12. Asta cu Ucraina stat ne-prietenos e din cauza idiotilor din spectrul politic, daca noi nu stim sa ne folosim de avantajele si NATO si UE plus sa fim mai vocali si sa stim sa vb. cum trebuie cand e vb. de interesul nostru, degeaba.

    Orice stat mai de doamne-ajuta face asa cu altul cam la fel.

    Ei nu ne considera egalul lor nici economic nici militar, atunci asa se intampla.

    Si cate discutii pe tema minoritatii noastre au avut ai nostri ? numaram pe degetele de la o mana sau doua ? Discutii serioase nici unul macar.

    Si putem da exemplu cu minoritatea ucraineana care e asimilata bine la noi, au doar un liceu la Sighetul Marmatiei, pe bune ce exemplu dai altora cu asta ?

    Si daca noi tratam lejer apoi altii cum au ”tupeul” sa ne trateze ?

    In UE nu avem mare lucru de spus, in NATO cam la fel, poate un pic mai bine vazuti dar tot nu reprezentam un ”milestone” in politica, sa zicem fata de Ungaria sau Polonia.

    Chiar nu inteleg ce va plangeti de mila, schimbati politicenii, iesiti la vot.

  13. Ucraina e un stat tanar, care abia de cativa ani s-a scuturat de jugul rusesc, platind un pret foarte greu. Si mi-e teama ca inca mai au de platit.
    De aici vine si reactia virulenta a nationalismului si a ultranationalismului ucrainean. Ei practic se straduie sa demonstreze ca pot sta pe picioarele lor si incearca din rasputeri sa se desrusifice. Poate nu stiati, dar din cauza politicii de rusificare activa, majoritatea populatiei vorbea rusa.

    Pozitia Romaniei e singura posibila. Daca le dam si noi la gioale, ne alaturam ungurilor si rusilor. Sa zicem ca Ucraina se destrama si punem mana pe vechile noastre teritorii. V-ati gandit la consecinte?
    – intai, o lunga granita terestra cu noul URSS. Cu consecintele care apar de aici si vulnerabilitatea crescuta
    – o mare minoritate vorbitoare de limba rusa si/sau ucraineana in granitele noastre si un al doilea UDMR in Parlament

    Nu avem de ales decat sa sprijinim cat putem Ucraina, sa-i lasam pe ei sa duca razboiul cu rusii si sa-i tina ocupati

    • Da , Dinule , Merita sa le dam la gioale , ne-au luat teritoriu , ne neaga existenta , ne prigonesc .
      Ucraina este un stat artificial , trebuie desfiintat definitiv , chiar daca rusii castiga , chiar daca noi avem nevoie de un cordon sanitar intre noi si rusi .
      Desfiintarea Ucrainei trebuie sa fie si o lectie pentru ungaria .
      Oricum se va intampla acest lucru , dar ceva mai incolo , adica peste zeci de ani .

      1
    • Asta suna curat a Sputnik…
      Adica propui sa acceptam ca boii statutul ingrat al minoritatii romanesti de acolo? Lipsa lor de drepturi si libertati civice, promovata de un stat nationalist? Sa ne abandonam proprii conationali de dragul unui „stat tanar, care abia de cativa ani s-a scuturat de jugul rusesc”? Apoi eu cred ca pozitia Ungariei este de admirat in aceasta privinta si noi ar trebui sa facem la fel: VETO pt aderarea cazacilor la NATO/UE pana nu isi schimba pozitia fata de minoritati. Ce naiba, fratilor, chiar toti ne pierdem chones si cantam alto?

      • Pozitia ta suna mult mai a la Sputnik decat la mine. Ai omis doar sa spui ceva despre fascistii de la Kiev.
        Daca batem cu pumnul in masa crezi ca rezolvam ceva? Acolo trebuie umblat cu manusi, cu soft power.
        Ucraina este foarte foarte departe de aderarea la NATO sau UE, deci pozitia de veto e doar una de carton, ganoasa si folositoare doar lui Putin.
        Nu trebuie sa abandonam pe nimeni, ba chiar trebuie sa-i sprijinim mai mult decat o facem acum, cam la fel cum fac ungurii la noi. Investitii culturale, sportive, infrastructura de baza in comunitatile de romani, incurajarea schimburilor economice si a investitiilor romanesti in regiune. Soft power, foarte eficienta pe termen mediu si lung

        1
    • Oricum vom avea granita cu rusio,cea ce va provoca un tsunami politic si militar in jurul Romaniei.Ne pregatim pt acest scenariu?!
      Aliatii strategici i-au in consideraré un astfel de scenariu ,construind un plan de contracarare….

  14. Ca le place sau nu ucrainienilor tara lor in actualele granite este o creatie artificiala. Ca isi apara actualele granite o pot intelege si noi am face la fel daca am avea teritorii care de drept nu ne apartin. Ceea ce nu inteleg este nepasarea lipsa de reactie si moliciunea tuturor ministrilor de externe ai Romaniei din 90 si pana in prezent cand ungurii, ucrainienii si alte natii au iesiri care numai prietenoase nu pot fi numite la adresa Romaniei.
    De ce suntem asa de tembeli ? De ce nu i s-a dat una peste bot ministrului maghiar cand ne ironiza ?

  15. Ucrainienii inainte de toate sunt slavi. La fel de slavi ca rusii, belarusii, sarbii, polonezik si ceilalti.
    Vad opinii care sustin ca limba ucraineana e diferita de limba rusa. La baza au acelasi principii, sunt derivate din limba slava cu alfabetul lor cirilic.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/East_Slavic_languages
    Binentelea ca au si ei dialectele lor, dar un dialect diferit care are la baza aceeasi limba iar oamenii aceeasi etnie nu inseamna un popor diferit. Luam exemplul italienilor care au o multime de dialecte, un sicilian nu se va intelege cu un venetian, dar asta nu inseamna ca sunt popoare diferite.
    Ucraina in componenta ei actuala este de fapt un stat umflat artificial si include teritorii de la romani, polonezi si astilalti vecini de la vest de noi. (Desi pe unguri nu i-as pune la socoteala ca astia au fost migratori si au invadat teritorii locuite de alte popoare)
    In al doilea rand, ucrainenii, slavi fiind (la fel ca ceilalti enumerati) sunt parsivi si razboinici. La ei merge treaba doar cu datu in cap la propriu. Exact ca rusii! Va amintiti cand afirmau ca ne cuceresc in cateva zile? Ei uite ca sunt atat de breji incat nu fac fata unor mercenari si nu reusesc sa castige niste bucati de teritoriu. La fel ca fratii lor mai mari nu stiu alt limbaj decat secera si ciocanu’ folosite in alt mod decat au fost concepute.
    Ei au curajul sa sustina ca romania a intrat in bucovina si basarabia cu forta? Nu! Noi am fost acolo ca sa ne sustinem populatia care era majoritara! Nu e ironic? Acelasi lucru l-au facut si rusii in Crimeea (care a fost de fapt donata ucrainei) si sareau in sus ca buteliile.
    Acum cativa ani ii plangeam pe ukrainieni. Uite ca ii plangem degeaba ca ei si cu situatia dificila pe care o au tot nu au bunavointa de a ne fi niste vecini exemplari cum le-am fost noi lor.
    Ucrainienilor si fratilor lor mai mari, rusii, le doresc razboire placuta acolo si sa ajunga sa isi intemeieze cat mai multe tari intre granitele lor, sute, poate chiar mii ca au destul teren!
    Eu sund de parere ca locul ucrainienilor nu este in UE, ci in spatele vecinilor lor de la rasarit! Daca vor intra astia in UE sau in NATO cred ca am avea mai multe probleme cu ei sau din cauza lor. Astia nu ne-au fost, nu ne sunt si nu ne vor fi niciodata prieteni decat daca vor sti ca suntem mai tari decat ei dpdv militar! La fel ca ungurii!

    • „Ei au curajul sa sustina ca romania a intrat in bucovina si basarabia cu forta? Nu! Noi am fost acolo ca sa ne sustinem populatia care era majoritara! Nu e ironic? Acelasi lucru l-au facut si rusii in Crimeea (care a fost de fapt donata ucrainei) si sareau in sus ca buteliile.”

      Bravo, mai, tocmai gasisi motivul „legal si onest” pentru care Rusia a cucerit Crimeea!
      Cica…a facut (face) ce a facut si Romania!
      Sa mori tu?
      Deci noi am intrat sa recuperam ceva ce a fost luat ilegal in urma Pactului Ribbentrop-Molotov…dar tu vii si spui acelasi lucru despre Rusia (care a invadat Crimeea) desi aceasta a comis -din nou!- o ilegalitate de acelasi tip Ribbentrop-Molotov Pact!

      • Apropo de „Cedarea” Basarabiei si Bucovinei din ’40 (Doamne, cat urasc cuvantul „cedare”!)

        CONSTITUŢIA României din 1938
        Textul actului publicat în M.Of. nr. 48/27 feb. 1938
        TITLUL I
        Despre teritoriul Romaniei
        Art. 1. – Regatul Romaniei este un Stat National, unitar si indivizibil.
        Art. 2. – Teritoriul Romaniei este inalienabil.
        __________________
        Deci…care „cedare”?
        Legala?
        De unde si pana unde?

        Anticonstitutionala!

        • Razvane, te-ai aprins degeaba..
          Da e bine ca ca ai reamintit articolele alea din constitutie, poate mai sunt si unguri care citesc pe aici, sa bage la cap!

      • „Deci noi am intrat sa recuperam ceva ce a fost luat ilegal in urma Pactului Ribbentrop-Molotov…dar tu vii si spui acelasi lucru despre Rusia”
        Usurel ca era ca o ironie a sortii. Ideea e ca ei nu ar trebui sa aiba curajul sa sustina kkturi de genul celor din articol ca situatia e cu totul alta!
        Fiecare tara trebuie sa isi apere granitele si sa respecte minoritatile.
        Noi romanii ne-am aparat populatia de pe meleagurile „ciordite” de handralai!! Si tot fara ele am ramas iar romanii minoritari din bucovina nu au aceleasi drepturi favorabile cum au bozgorii la noi in tara!
        Statele mici in razboiele dintre cei mari sunt doar victime colaterale si uneori sunt inhatate cu tot (cazul balticilor) alteori li se ia doar o parte din teritorii (cazul nostru)

        Referitor la Crimeea, poti sa spui tu ce vrei, dar bucata aia de pamant chiar a fost cedata ucrainei si nu a fost „cucerita” de ucraineni de la rusi. Ca rusii le-au luat-o inapoi e partea a doua si e o problema care tine doar de ei! Nu a fost legal ce au facut, dar au facut-o in final sa para legal cu faimosul referendum. Da le-au facut bine tinand cont ca ucrainienii nu au vrut sa ne inapoieze insula Serpilor, desi ne-a fost luata cu japca. Roata se intoarce..
        In istorie toate imperiile au anexat teritorii. Acum doar rusii au ramas pe moda veche, americanii sunt cu schimbarea regimului, iar ceilalti cu subjugarea economica!
        La fel si zborul MH17. Ucrainienii trebuiau sa inchida total pe toate altitudinile spatiul aerian deasupra zonei cu pricina stiind ca i-au fost doborate cateva avioane cu cateva zile in urma si stiind deasemenea ca rasculatii aia au AA-uri cu raza lunga, dar nu ai facut-o ca sa mai castige bani de pe urma tranzitului aerian! Niste profitori. Si tu ii plangi pe ei?

        • Bullshit!
          Ai vrut sa zici una si a iesit alta.

          Termina cu prostiile. Crimeea a fost data legal Ucrainei..who gives a shit? Nu ma intereseaza cat de „artificial” e statul Ucraina, „e legale”.
          Termina cu comparatiile tampite intre ce am facut noi dupa „retragerea” din ’40 si ce a facut Rusia acum.

          • „Crimeea a fost data legal Ucrainei..who gives a shit? Nu ma intereseaza cat de “artificial” e statul Ucraina, “e legale”
            De fapt problema nu e Crimeea, caci armata ucraineana la momentul respectiv aveau posibilitatea sa lupte, dar au ales sa nu o faca. Problema e Donbassul, si o incurajare a faptelor de acolo poate destabiliza o tara. Sa incurajezi populatia sa se bata intre ei pe motiv de rasa, etnie, religie, orientare sexuala etc se poate transforma intr-o catastrofa care se extinde dincolo de granite.
            Nici pe mine nu ma intereseaza a cui e Crimeea, ca nu-i pamant de-a nostru. La fel cum nu ma intereseaza nici cum impun unii sau altii democratie cu forta. Asta o fi legal, oare? Cand arunci cu bomba’n capu boborului pe motiv ca omu’ de a guvernare nu iti este „simpatic”? Sau cand ii infometezi cu sanctiuni pe motiv ca nu accepta sa isi vanda companiile petroliere? De fapt acolo ramane totul de facto, granitele raman la fel, chiar daca aia vor ramane sa isi dea in cap unui altuia in interiorul granitelor decenii sau secole de acum in colo.
            Lumea asta nu e deloc roz nici la rasarit nici la apus.

            Revenind la ale noastre probleme..
            Ce fac ciolovecii astia mici cu minoritatea romana e o problema grava.
            https://m.activenews.ro/stiri/Atacurile-asupra-romanilor-din-Cernauti-continua.-Persoane-necunoscute-au-furat-Tricolorul-de-fatada-Centrului-Cultural-Roman-%E2%80%9EEudoxiu-Hurmuzachi-inlocuindu-l-cu-steagul-Ucrainei-148167
            https://m.adevarul.ro/news/eveniment/continua-prigoana-romanilor-cernauti-perchezitii-anchete-penale-1_5b1f6308df52022f75109946/index.html
            Si tu ii plangi pe Ucrainieni? Nu-mi zi ca daca maine rusii intra peste unguri si le ia juma de tara fara sa traga un glont ii plangi si pe ei? Really?
            La fel de nesimtiti ca ciolovecii sunt si ungurii cu romanii si cu steagul nostru LA NOI IN TARA! Pai asta-i e batjocora fata de poporul roman si inaintasii nostri care s-au jertfit pentru steagul acesta,

            Sunt niste (completati voi) si ucrainienii, la fel ca rusii, bozgorii, si toti ceilalti.
            Aaa, da tu ai vazit la noi in tara indicatoare in 2 limbi? Romana si maghiara? Exista asa ceva in bucovina? Da stii ca exista indicatoare doar in limba maghiara pe teritoriul Romaniei? Da stii ca in judetele Harghita, Covasna si Mures daca intri intr-un magazin si vorbesti in limba romana aia se fac ca nu inteleg pana nu le dai vre-o 2 injuraturi? Pai asta nu e deloc modern, deloc ca la tara, deloc ca-n UiE.
            Cum ti se pare tie corect, domnu’ corectitudine, cum e la noi sau cum e la ucrainieni?

            „Termina cu comparatiile tampite intre ce am facut noi dupa “retragerea” din ’40 si ce a facut Rusia acum.”
            Nu era o comparatie ci o ironie tragico comica. Tragica din punctul nostru de vedere caci ni s-au intamplat noua acum 80 de ani si comica ca li se intampla si lor acum sub o alta forma. Ca vorba aia, roata se intoarce.

    • Niciodata nu i-am plans pe ucraineni.
      Vezi ca italienii sunt un amalgam de popoare avand origini etnice diferite, avand ca punct comun, limba si cultura italiana.

  16. Pai pot sa-ti dau eu un raspuns simplu: ca nu avem cu ce si cu cine, pe cand ceilalti au!

  17. noi nu am reusit sa impunem reciprocitate cu un stat coleg ue si nato,cu ucraina nici atat….nu dau doi bani aia pe noi si nici nu ne baga in seama.
    https://adevarul.ro/news/politica/kelemen-hunor-udmr-pusi-punct-tema-crucii-piatra-cimitirul-valea-uzului-e-ultima-gaselnita-partii-maghiare-1_5d31960e892c0bb0c69ba2b0/index.html

  18. Oare sa recunoastem Pen.Crimeea ca pamant rusesc de la 1783 incoace(fost turco-tatarasc)? Oare sa recunoastem regiunea Lwow/Lvov ca pamant polonez(de la 1340 incoace)?Intreb doar…

    Noi acuma impreuna cu NATO ajutam la intarirea securitatii interne si externe a Ucrainei „democratice”.Este inca o tara dominata de oligarhi rusi,evrei si ceva ucraineni.Presedintele nou ales este elevul-pupilul unui oligarh arhi-corupt si fugit din tara lui.
    Oare politicienii romani,aia care inca mai gandesc singuri fara ajutor din umbra,sunt siguri ca facem bine sa ajutam la „europenizarea” unui stat profund corupt si ridicat pe furtul teritorial al vecinilor?
    Este complicat acolo in Ucraina,este greu,dar ca vecini purtam speranta ca intr-o buna zi nu vor intoarce macazul si vor fi iar bot in bot cu imperiul rus,dupa ce au fost ajutati sa se ridice din mocirla.
    Nu stiu daca ucrainenii in istoria lor au ajutat vreun vecin cu ceva bani,arme sau pamant..

    • Serbia a recunoscut toate celelalte 5 state ex-Iugoslave.
      Nu si Kosovo. Asta e calea de urmat pentru Romania: dupa ce / daca o recunoaste Serbia, atunci si noi.
      La fel si in privinta Crimeei: daca renunta la ea Ucraina, atunci o recunoastem si noi ca fiind a Rusiei.

      • Si ce crezi ca se intampla daca ucrainenii vor recunoaste Crimeea ca fiind a rusilor si toti ceilalti pe langa ei? Se va schimba ceva? Se vor ridica restul „sanctiunilor” impuse rusilor. Chiar asta ne dorim? Istoria e scrisa deja, daca nu a facut nimeni nimic la momentul respectiv acuma nici nu mai are sens.
        Luati exempul Israel. Nici in ziua de azi nu e recunoscuta de toate statele de pe mapamond. Si vi se pare ca o duc rau sau ca le pasa cine ii recunoaste ca stat? Ba chiar au si nucleare baietii pe cand alte state sunt sanctionate pe motivul asta, si isi mai permit sa atace din cand in cand si vecinii din diverse motive reale sau nu.

    • Daca si rusii recunosc ca Basarabia, nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si Bugeacul sunt teritorii romanesti.

    • Eu zic ca la „nivelul” asta nimeni nu mai ajuta pe nimeni..asa gratis ..sau dupa normele „buenismului”.. Ci de fapt se ajuta pe el insusi ..sau asa ii dicteaza interesele
      Si eu cred ……..ca asa ar trebui sa gandim si noi ca ” linie de plecare” in relatiile cu ucraina
      Ne intereseaza ca stat „gri” ..tampon intre noi si rusia ..cu reguli nu prea clare , cu o populatie in zona „rosie” , privind nivelul de trai ..cu toate relele ce se trag de aici , cu reguli ce nu se vor aplica minoritatilor???
      Vrem o ucraina ce se reintoarce in bratele rusiei(scenariu foarte putin plauzibil)..si granita directa cu nato (cu tot ce implica asta) (apropo eu cred ca aici sunt 3 pesti mult mai mari ca noi cu interes ca ucraina sa sicaneze rusia ..germania , polonia si usa..si e o parere personala)
      Sau sa ne jucam cartile in a ii atrage spre ue(ar fi drum lung pana ar deveni membri ..cum decurg lucrurile acum) ..sprijinindu-i in demersurile lor ..contra cost , adica sa sprijinim comunitatile romanesti indirect , ajuta la imbunatatirea tuturor aspectelor vietii si respectarea identitatii comunitatii romanesti de acolo ..ii sprijinim in demersuri , nu o fac ne opunem(sunt aspecte unde i ue si nato e nevoie de unanimitate)
      Politica „revizionista” ..cu pretentii teritoriale e „moarta” in interiorul ue (cu licariri pe ici pe colo) ..si ar trebui sa mergem pe acelasi principiu ..libera circulatie a cetatenilor ..o economie cat mai libera cu sinergii intre state ..aduce mai multe beneficii decat „marul putred” al revizionismului ..care numai indigestii aduce ( teritoriile cu multe „amestecaturi” , resentimente ..sunt greu de digerat( nu o sa ne apucam in anul de gratie 2020 sa facem epurari etnice in inima ue ..sa nu avem probleme)
      Ei nu vor intelege asta ..vor fi lasati la margine ..sa rumege ..noi nu putem intra in jocul asta..sa ai armata puternica ..ca in caz de o chestie degenereaza sa ai garantii
      La nivel de politica ideea de urmat e sa cladesti o societate si relatii bune cu vecinii , in pofida greutatilor..cred ca autoritatile noastre pot identifica politicieni de pe scena lor dispusi sa sprijine demersurile , sa fie mai flexibili ..si adaptati valorilor ce se promoveaza ..si sa ii sprijine
      Kgb-ismul , serviciile si altele ….fratilor politicul trebuie sa conduca o tara , daca plecam de la premiza ca serviciile fac si taie ..peste politic rau mergem
      Serbia , incet , incet se va apropia de ue ..pana cand in final va adera , de cand suntem in ue relatiile cu bulgarii sunt ok ..cu ungurii ..in pofida unuia ca orban sunt ok , adica sunt mult mai bune ca inainte
      Eu zic ca promovarea separatismelor ..de orice fel nu merg , sau a izolarii
      Nu cred ca avem nimic de pierdut in relatia cu ei …ei trebuie „sa ne castige” ..daca intr-adevar vor sa adere la ue si nato

  19. Cum am mai afirmat in trecut, exist a o tensiune puternica intre minoritatea poloneza si ucraineni in fostele zone poloneze…vorbim de o persecutie coordonata de regimul local. Polonia ca raspuns, si-a intarit unitatile militare langa frontiera cu Ucraina. Are acest fapt un efect ? Nu stiu. Dar stiu ca 1: Bucurestiul tace ca un bolovan ptr. minoritatea romana din Ucraina. 2: Polonia nu se lasa intimidata si daca Ucraina nu se linisteste cu persecutiile, nu va fi exclus sa intervina militar. Daca Romania ar face o alianta cu PL impotriva Ucrainei, nu avem ce pierde…

  20. Off topic – primele elemente Patriot au ajuns in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *