Provenienta personalului militar – USA

De fiecare dată când m-am pus să caut ceva în materie de reglementari în SUA ajung la o concluzie: aştia sunt nişte nebuni! Păi cum să nu bagi tu o chichiţă între două virgule, cum să nu interpretezi tu legea pe principiul izmenelor (tragi de ele pân’ se rup), cum să fii tu atât de expus şi egal în faţa legii. Cum să faci legislaţie atât de simplă şi clară încât orice prostovan o poate înţelege şi, în faţa autorităţii, îşi cunoaşte drepturile?

Cercetam puţin cum se formează personalul în forţele armate americane, us uniformed services şi m-am gândit să vă prezint informaţiile relevante în corelaţie cu articolul anterior.

a. În varianta simplă pe care o dezvoltăm mai jos, dacă ai aspiraţii ofiţereşti sunt 4 proceduri de admitere:

  1. Academie – West Point pentru armată, Annapolis pentru marină (Forţe navale + puşcaşi), Colorado Springs pentru aviaţie;
  2. ROTC – Reserve officer traing corps – pe lângă marile campusuri universitare, pregătire în rezervă şi apoi pentru cine doreşte serviciu activ după obţinerea diplomei;
  3. OCS – Officer candidate school – adică dacă (crezi că) ai “stofă” de ofiţer şi susţii un examen, mai apoi eşti admis la şcoala de ofiţeri (Officer training school). De menţionat ar fi că sursa de provenienţă este atât personal militar aflat în serviciul activ cât şi personal civil – https://www.goarmy.com/careers-and-jobs/current-and-prior-service/advance-your-career/officer-candidate-school.html;
  4. DC – Direct Comission – admis direct în sistem – juridic, serviciul religios (Chaplain), medicină. De menţionat ar mai fi că, începând cu anul 2019, US Army a extins programul de DC şi pentru IT -> link-ul la dispozitie https://www.goarmy.com/army-cyber/cyber-direct-commissioning-program.html.

Schematic, cam aşa stă problema:

recrutare

 

Schema asta, pentru mine, este destul de importantă şi mi-a dat puţin de gândit. De ce cea mai mare putere militară de pe planetă obţine doar 13.8% din personalul ofiţeresc din academie, dacă luăm exemplu US ARMY? De ce majoritatea vine din ROTC şi OCS? Simplu, costuri şi resursă umană. Îi pur si simplu prea scump pentru academie şi cum atrage armata în sistem tineri din mediul civil cu adevărat buni. Dar acel “buni” trebuie altoit şi cu rezultate constante şi bune în cadrul programului ROTC.

b. Pentru soldaţi situaţia este relativ simplă, cam trebuie să mergi la un birou de recrutare şi să fii sanatos. Comic mi s-a părut că la noi candidatul vine şi este întrebat, dacă sunt locuri, unde vrea? Ce arma, ce specialitate? Păi de unde să ştie un copil de 19 ani ce-i aia infanterie, infanterie mentolată sau infanterie pescarească. Depaşind miştoul cazon, dacă întrebi un copil de 19 ani care-i diferenţa între infanterie şi politie militară mira-m-aş să stie. Nu ne bagăm la cercetare şi cercetarea de armă. Nu-i vina copilului dar, dacă noi persistăm în prostie, într-un sistem complicat inutil, americanul nu. MOS-ul (Military occupational specialty), sau specialitatea militară este conferită unei persoane după ce este admis în sistem şi nu inainte. MOS-ul se dă în funcţie de un test de aptitudini. Mi se pare simplu şi la obiect în sensul că nu candidezi pentru un post de soldat arma artilerie spre exemplu ci eşti admis în sistem pe baza unui interviu de selecţie şi o probă sportivă, ambele eliminatorii şi apoi, în urma unei pregătiri de bază, elementare, ţi se administrează un test în urma căruia eşti confirmat într-o armă, urmând să îţi continui pregătirea în această specialitate.

Ca subofiţer (NCO – non comissioned officer), nu există o variantă direct din civilie plus o şcoală de subofiţeri precum în România. Se ajunge subofiţer prin a fi promovat din rândul soldaţilor (enlisted). Şcolile de subofiţeri sunt acolo şi sunt menite să “lustruiască” un proaspăt subofiţer sau un subofiţer de stat major, dar ele nu sunt obligatorii. Nu se poate intra în serviciul militar direct subofiţer. Intrarea în rândul subofiţerilor este condiţionată de abilitatea persoanei de a conduce, abilitate care este evaluată de către subofiţeri şi ofiţeri care fac parte din lanţul de comandă şi nu bazat pe scoruri sau timp în grad.

NCO-ul/Subofiţerul începe în SUA de aici:

recrutare

Exemplu USMC

Practic, discutăm de soldaţi (enlisted) care sunt admişi la Noncommissioned Officer Education System (NCOES). Ca să nu alterez prin traducere scopul acestor cursuri m-am gândit să copiez direct din manualul american:

Noncommissioned Officer Education System (NCOES). The NCOES is a series of leadership training courses and classes that train Soldiers how to lead at varying levels from sergeant to command sergeant major. Each course is specifically designed for each level of increased responsibility and accountability, and you leave each course with leadership skills that only the U.S. Army can provide. Below are the courses included in NCOES.

Concluzia de final pentru mine rămâne, americanii preţuiesc excelenţa şi doresc să o aibă în sistem indiferent pe ce cale ar veni. Mentalitatea de castă militară este una învechită şi, în faţa ameninţărilor actuale, îmi pare a fi şi o formă de prostie cumulată cu egoism. Pregătirea militară ar trebui să fie deschisă pentru oricine, în functie de aptitudini şi dorinţă. Luxul de a ţine oamenii la uşi ar fi trebuit să dispară în 2014, o dată cu cele întâmplate în Ucraina.

 

Surse şi documentaţie:

https://web.archive.org/web/20120626021140/http://prhome.defense.gov/RFM/MPP/ACCESSION%20POLICY/PopRep2010/appendixb/b_30.html

https://asvabpracticetestonline.com/army-mos-codes/

https://www.military.com/join-armed-forces/asvab/asvab-scores-and-military-jobs.html

https://www.goarmy.com/soldier-life/being-a-soldier/ongoing-training/leadership-training.html

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Marine_Corps_rank_insignia

 

PS.

Vorbeam la telefon cu un prieten care ne-a părăsit pentru Regatul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Dacă vreţi să vedeţi cum se face recrutare jucaţi-vă un pic cu acestă aplicaţie: https://www.royalnavy.mod.uk/careers/role-finder . Vă va găsi roluri în funcţie de pregătire, educaţie, interes etc. Mă simt ciudat făcând asta, parcă îmi este dor de un don’ adjutant bătrân, cu un a4 în faţă, care completează el ceva acolo pentru tine şi la sfârşit te trezeşti la infanterie la Făgăraş.

Asta-i ca teaser pentru articolul următor.

 

Mă semnez al vostru Lt(rez)

 

PPS.

Merci Alex de completări! Cu respect!

59 de comentarii:

  1. Scurt simplu si la obiect nu ca la noi …la noi ca la nimenea…

  2. incredibilă atenția atenția pentru corpul subofiterilor,miezul us army.

  3. Pai fara subofiteri n-ai armata. Acest lucru simplu n-a fost inteles de noi nici in WW1 si nici in WW2.

    • Daca ai subofiteri buni in unitate totul merge stas. Pot sa acopere inclusiv prostia unor ofiteri.
      Ce sa zici americani. Acolo totul este sa ai dorinta sa faci ceva si statul iti este partener.

      • asta imi aduce aminte de povestile din Vietnam citite. Ofiterii erau in majoritate tineri locotenenti proveniti din ROTC, dar erau mai mult cu numele, subofiterii cu experienta conduceau de fapt actiunile de lupta. M-am mirat ca in toate cartile subofiterii aveau un rol vital.
        Nu degeaba e armata american atat de puternica

        • Ca tot veni vorba de Vietnam, am vazut undeva o statistica cu statele si localitatile de provenienta a soldatilor morti. Majoritatea erau din state sarace, si de la tara.Extrem de putini din orase gen Los Angeles sau New York.
          Aceesi statistica ii valabila si pentru Irak si Afghanistan.

        • asa e si la englezi, asa e si la germani. asa a fost si in ww2. fara subofiteri nu exista armata profesionista si nu exista o armata bine pregatita si condusa in general.

          nu mai stiu care dintre generalii germani puncta clar ca o slabiciune a armatei romane faptul sa subofiterii nu sunt competenti si bine pregatiti (el se exprima mai nasol). de aceea am si avut un procent atat de mare de pierderi in randul ofiterilor in ambele razboaie. sigur, au existat exceptii dar per ansamblu – e o veriga aproape intotdeuna slaba la noi

      • Ce pomeneam eu intr-un articol anterior despre NCO si provenienta
        Si ajung unde am mai fost LEADERSHIP SKILL. Nativ sau invatat.

  4. La noi e armata civila. N-am „vazut” razboi de 3-4 generatii. Ce pretentii poti sa ai? Cat Despre cei cu experiment in teatrele de operatiuni, cand se inorc… Sunt mancati. „Lasa ca te-ai dus doar sa faci bani” Lucru adevarat pentru 80%. Dar din cauza asta se cam Pierde si expertiza celorlalti 20%. Ar tebui sa fie conditie obligatorie pt subofiteri doua stagii in teatre operatiuni.

  5. Nici o meserie nu se face cum trebuie fara un echilibru intre vocatie si interes, foarte multi dintre noi nu aleg ceea ce li se potriveste deoarece interesul primeaza.

    Eu cred ca trebuie plecat de la educatie si trierea timpurie a tinerilor in functie de aptitudini ce trebuiesc dezvoltate ulterior la maximum…..vorba romaneasca omul potrivit la locul potrivit.

    In tarile nordice exista asa ceva iar sistemul functioneaza pe niste baze stiintifice foarte bine puse la punct, pana la urma inca nu s-a inventat UNIVERSAL SOLDIER, toti sunt oameni, pregatirea si aptituninile ne diferentiaza…..americanii stiu asta, noi se pare ca nu!

  6. @George & psycho

    Asta cam asa e, se cam duce tot dracului….incercam sa ma leg si eu cat de cat de un exemplu de normalitate :))

  7. Pai in anglia s-a facut un studiu pe tineri, in loc de copil vor caine si in loc de casatorie vor netflix. Pai ce vorbim?

  8. Se vede ca sunt numai pensionari pe site-ul asta.
    Totul era bun pe vremea voastra, tineretul de azi nu se compara cu voi.

      • Boss eu sunt in floarea varstei cu parul alb pe laturi. Mi a albit de cand am devenit privat si am treaba cu anaful. Mai am har domnului pana la pensie. Tineretul de azi nu a cunoscut dictatura ceea ce este un lucru bun. Mie imi plac tinerii si prost e ala care nu vede ca ei sunt vitorul. Noi suntem prezentul si tata este trecutul. Cand ne scoatem capul din cur si invatam sa ne respectam vom fi peste elvetieni.

    • Serifule usor cu pianu pe scari ca am 35….las o in p m de viata…?

  9. Un articol foarte interesant, bine documentat. Felicitari sincere autorului.

    La noi in Romania de ce nu se poate? Sau nu se vrea?!
    Sunt multi tineri bine pregatiti, cu CV-uri serioase, care doresc sa se inroleze in Armata Romaniei, insa dupa vizita la CMJ li se taie elanul. De altfel la fel s-a intamplat si cu rezervistii voluntari…
    In Romania nu se vrea, nu ca nu se poate, asta-i conculuzia mea sincera.

    • ,,In Romania nu se vrea, nu ca nu se poate, asta-i conculuzia mea sincera.”
      Florin, in Romania nu s-a vrut niciodata acest lucru.
      Inca din 1990, de la data infiintarii, in cadrul Batalionului 265 Politie Militara structura operativa, de luptatori, a fost incadrata cu militari angajati pe baza de contract, nu cu militari in termen, dar, intotdeauna, acestor angajati li se amintea tot timpul ca vor fi mentinuti in functie, daca trec probele fizice semestriale, pana la varsta maxima de 40-45 ani, dupa care contractul se incheie definitiv. O resursa de personal care s-a pierdut daca nu in fiecare an macar la trei-patru ani pt ca fiecare individ si-a cautat alt viitor unde sa poata progresa.
      Imi aduc aminte ca in 1993 a venit in vizita o delegatie a politiei militare americane stationata in Germania din care facea parte si un subofiter tocmai promovat din randul soldatilor, iar asta ne-a deschis mintea multora din noi.

      • Si la americani foarte multi se pensioneaza cam la 40 de ani. Ai nevoie de 20 de ani in sistem pentru „pensie”. Daca intri la 18-19 ani, cam pe la 40 ai terminat. Cei care nu se opresc la 20 sunt subofiteri aflati destul de sus.

        Nu ai cum sa ii ti pe toti, asta e viata.

    • Foarte frumos articolul, dar se face vinovat, total fără intenție , de manipulare și nu o spun cu răutate. Sunt foarte multe aspecte, pe care o simplă vizualizare a modului de recrutare, nu le observă. Dincolo de procedurile de selecție, sunt condițiile de trai garantate oarecum de existența bazelor militare. Nu poți forma un subofițer dintr-un soldat dezrădăcinat de familie, acesta se va pierde dacă nu ii oferi ceva care să suplinească cumva asta. Filozofii despre cum e la alții se pot face, dar câtă vreme tehnica militară e la pământ, condițiile de trai și instruire la fel, orice soluție văzută la alții e doar o formă fără fond.

      1
  10. Nu exista nici un interes ca lucrurile sa mearga, nu ati descoperit inca? Se vede cu ochiul liber. Nici in armata si niciunde in alta parte.
    Singurul lucru care merge in tara sunt firmele private si cei responsabili cati o mai ramas strans legati de niste valori europene, restul e tara papurei…..
    Contracte aruncate si fara capat si multe altele, in armata ca in regiile autonome sau intreprinderile de stat domina omuletii sau grupul de mafioti care vor lucrurile sa ramaie asa cum sunt.
    Nu vedeti ce „armamemt” scot astia la exercitii ? Ramasi de caruta, mai mare rusinea, alea de la parada sunt sigur numai pentru bolsoi parad si atat.
    Si niste jenerali si colonei si muuulti alti mananca o paine gustoasa sau cozonac pe toti fraierii care stau si tremura chilotii pe ei cand pornesc tehnica antica.
    Trebuie un TEPES sa taie cancerul de capusari si toti rahatii care nu fac nimic, de aia am si ajuns unde suntem din cauza ca s-a permis sa se intample.

  11. La noi armata nu iti ofera posibilitatea sa progresezi. La americani ai Tuition Assistance si GI Bill, lucruri care iti permit sa faci o facultate in timpul liber sau dupa ce ai terminat primii 4 ani la un pret foarte redus / gratis.

    Pe langa asta, unii specialisti sunt cautati pe partea civila pentru ca se investeste in educatia lor. Pe partea de IT de exemplu (mai mult USAF) se fac anumite certificari care costa bani grei in afara sistemului. Electricienii de exemplu pot face tranzitia foarte usor catre civilie.

    Plus ca ai si „security clearance” (daca specialitatea ta necesita asa ceva) care reprezinta un mare avantaj pentru un job care necesita asa ceva dar in civilie.

    Fara sa vorbim si de faptul ca bransa in sine este mai atractiva la americani. Ai sute de specialitati disponibile, fiecare isi gaseste ceva. Dupa primii patru ani ai posibilitatea de „retraining” adica iti poti schimba specialitatea (fireste, ai nevoie de aprobari si esti conditionat de nevoile armatei, dar aceasta posibilitate exista si este des utilizata).

    Fortele armate iti ofera in general posibilitatea sa calatoresti. Ai sanse ca baza ta „principala” sa fie in Germania, Italia, Japonia, etc… Te muti pe banii statului. Ai misiuni (deployments) in Qatar, Coreea de Sud, etc…, ai TDY (un fel de misiuni dar mai scurte) prin toata lumea. La noi, pentru misiunile externe se da spaga grea.

    Acum este drept ca ai si ghinionisti care nu au parte de mai nimic din ce am mentionat mai sus. Conteaza foarte mult ce specializare ai, in ce bransa esti, cat de informat esti, cat te duce capul si mai ales cat noroc ai. Daca vrei o anumita specializare poate dura pana la un an pana ce se gaseste un loc liber. Daca te bagi in ceva si nu faci fata la cursuri (de exemplu operatorii de reactor in marina sau genistii) ai sansa sa te trezesti vanand soareci si bursuci pentru urmatorii 4 ani. Exista si chestii mai putin placute.

    Situatia noastra este extrem de diferita. Nu putem sa ii copiem pe americani, este o situatie cu totul diferita. Avem alte nevoi, alte caracteristici. Trebuie gasit un sistem potrivit pentru nevoile noastre.

  12. Greu subiect, interesantă discuție cu siguranță.

    Eu personal i-mi pun alta problema, daca actualul efectiv de personal este eficient in raport cu dotarea existenta, mai exact e ok sa ai o armata regulata de 90000 cu o dotare gen T55, BMP1, BTR60, BTR70, MIG21, Volhoave etc (sper ca-s înțeles !) sau o armata regulata sa zicem de 50000 dar cu o dotare de ultima generatie, nu de alta dar cred ca vreo 50 de M1A2 papa cu siguranta vreo 500-600 de T/TR-u de genul 55, 580 , 85 cu M sau fara, asa putem extrapola la intreaga armată.

    In schimb cand e vorba de rezerviști cred ca armata cu decazarmare e solutia pentru o tara ca România, stagiu militar obligatoriu pt fiecare barbat apt timp de 2-3 saptamani pe an……asta inseamna din nou stagiu militar obligatoriu dar nu in form veche, armata sa devina o școală de luptatori in adevaratul sens al cuvantului.

    Mie la ora actuala i-mi pare ca armata nu-i altceva decat o forma de ,,protectie sociala ” mascata in care cu greu poti profesionisti, in schimb gasesti tot mai multi pensionari speciali la 45 de ani.

    • „asta inseamna din nou stagiu militar obligatoriu” – e o greseala, o parte din cei incorporabili nu vor dori sa fie acolo si de aici se vor naste alte lucruri, asta in conditiile in care cei ce isi doresc sa fie rezervisti militari sunt dusi cu zaharelul.
      Eu vad altcumva lucrurile, tinerii de 18-24 ani pot opta (voluntar) pentru satisfacerea stagiului militar, 6-8 luni functie de arma si abilitati personale. Mai mult, toti angajatii din servicii, politie, ISU, Jandarmerie, functionarii publici cu statut special etc sa fie obligati la satisfacerea serviciului militar. Persoanele inapte fizic, obiectorii de constiinta etc – sa faca un stagiu – serviciu social, similar ca durata, axat pe interventia la dezastre, prim ajutor etc.
      Imi place „armata sa devina o școală de luptatori in adevaratul sens al cuvantului.”, parca ma uit la Pro Patria…

      • Ok, sa zicem ca chestia cu obligativitatea poate fi ,,decontata” electoral si nimeni din mediul politic nu-si asuma riscul, poate ca voluntariatul ar fi mai ok dar cumva compensat cu niste beneficii care sa-i motiveze pe tineri.

        Eu ma gandesc mai degraba la pregatirea continua in care sa existe un stagiu de pregatire anual dar pe o perioada scurta….gen scolile de vara doar ca militare.

        Parerea mea e ca ceea ce cheltuie statul la ora actuala pt aparare nu se regaseste intr-o sporire a securitatii acestuia…..noi mergem mai mult pe cantitate si nu pe calitate.

        • Excelent, serghey, ai cam atins niște aspecte deosebit de relevante și care ar putea fi implementate cu ușurință. Acel stagiu militar obligatoriu poate fi făcut și fără tam tam și plăcut. Adică nu prostii de-alea cu hai liberare, ci o adevărată școală, cu stagii scurte și plăcute, fără niște costuri ce să te pună în cap. Ca un exercițiu de imaginație: instrucție multi-anuala, cam 5 ani, începând de la16 ani, cu tabere de antrenament de o săptămână, două. Înveți recrutului să: schieze, să înoate, să se orienteze in teren. Îl înveți să tragă cu armamentul ușor de infanterie și îl înveți tactica echipei și grupei cu armamentul de airsoft. La școală reintroduci orele de PTApP, cu accent pe chestii de smurd și intervenție la dezastre. La orele de sport autoapărare. Un program de genul asta ar aduce un plus atât recrutului cât și statului prin prin lărgirea bazei de selecție. Mai poți pune și adolescenții la acțiuni de curățare parcuri/educație ecologica, educație juridică… Să faci brainstorming e ușor, e suficient să citești site-ul ăsta, sau să faci propriul forum. Din păcate factorii de decizie doar asta fac, iau decizii, fără să fundamenteze prin analize și toți se uită până la vârful pantofilor, nu mai departe.

          .
          .

          • Vaga mea senzatie e ca nici Serghey si nici „ăla micu” nu au facut armata, ca tot insista pe faza cu „…gen scolile de vara doar ca militare”, „stagii scurte și plăcute”, „cu tabere de antrenament de o săptămână, două” si alte blablauri de gen.
            Stagiul militar nu e tabara de vara, nici o intalnire cu prietenii la bere, nici PTAP.

            • @priam

              Eu si ala micu ne refeream strict la preagatirea rezervistilor nici intr-un caz la cei din armata regulata care-i alta mancare de peste, acolo de profesionisti.

              Opinia mea ca acest punct de vederemai sus exprimat poate fi combatut si argumentat doar de profesionistii site-ului nu de parerologi cum esti si tu de altfel.

              In ceea ce priveste stagiul militar nu stiu daca ala micu a avut parte de asa ceva in schimb eu l-am efectuat acum fix 20 de ani fara vreo patru luni… tu stii macar ce-i ala?

          • @ăla micu

            Cam de aceasi parere sunt si eu doar ca tu au fost totdata si mai concis si mai sintetic decât mine?!

  13. Stiu ca-i o parere greu de digerat de majoritatea militarilor si nu vreau sa para un afront la adresa lor dar cred ca in orice domeniu putem vorbi de eficienta, in Ro se pare ca acest concept nu prea exista.

    • Întâi trebuie schimbata mentalitatea in RO…din pacate, fara un soc EXTERN – cu plânsete, nu se va schimba. La noi mentalitatea e de cumetrie, încrederea e in oamenii pe care ii știi chit că sunt sau nu potriviți pt job, nu aceea de MERITOCRATIE…Ex: madam ministresa MAI, din ce judet provine? TR – daca mai vad mulți prin Buc fac alergie – acum din ce judet provine șef Jandragnist? Ghici ciuperca…Tot TR…sub el omuleții lui de încredere de unde provin? Din rudele, vecinii și cunoscuții lui…Și așa se ajunge că din bucatar, șofer sau bețivul satului să iasă la pensie la 48 ani cu grad de colonel…Cum dracu nimeni nu a observat ce a făcut gașca Popoviciu, Tiriac et co in zona Băneasa exact langa Jandragnerie? Terenul de lângă poligonul Jandragnerie…pe care în prezent se află un ansamblu rezidential…ghiciți al cui a fost? Al lui nea Corcodel, șeful Jandarm al Poligonului? Cine i-a dat aviz firmei lui Corcodel din partea Jand pt construcție? Chiar angajatul Jand domnul Corcodel…care în prezent este sub control judiciar și încă se judecă …fiind prins după mult timp cu 1 milion euro în birou…Duhhh, despre ce vb aici domnilor? Vorbim, vorbe că sa ne ventilam nervii – unii dintre noi, iar cei care citim și nu știam aceste lucruri să ne enervam de pomana, in condițiile in care nu mai poți schimba când Jand a devenit prelungirea unei grupări mafiote. Iar la cat de imbecili sunt cei care conduc Jand…cu câteva tiruri ii blochezi fain frumos in baza din Băneasa fiindcă alte drumuri de ieșire din baza nu mai au fiindcă alea de existau până în 89 și erau considerate strategice, acum sunt retrocedate sau se înfundă in vreun ansamblu rezidential privat cu poarta și tot tacâmul…și așa ajung că șobolanii prinși în cursa, la mila dușmanului/demonstranți și cine o avea ceva intenții rele nu oameni pașnici din Pta Victoriei.

  14. Food for thought:
    De ce in Armata se pune semnul egal intre performanta academica si performanta in teren?
    Cu alte cuvinte, care este cerinta tarii? Si, in realitate, in the sand pit, tara are nevoie de stiinta militara sau art of war?
    Privilegiile ar trebui sa vina pe baza meritului grunt-ului si nu pe baza celui academic. Sistemul de formare este bazat pe hartii fara fond. Sunt oameni care au obtinut hartii care le confirma un aparent profil de militar si care isi legitimizeaza accesul la privilegii evaluand si acordand hartii in baza unor criterii care au putin sau deloc de a face cu performanta in the sand pit.
    Cred ca suntem unici in faptul ca am transformat o arta, The Art of War in stiinta militara. Practic am pus bastonul de maresal in ranita oricui, oricui obtine diplome. Avem suficient de multi doctori in stiinta militara, de ce ne-ar mai trebui soldati?

  15. us army a fost prezentat ca un exemplu de càtre autor cu multe aspecte strict specifice unei armate ce dominà globul.nu ecazul noststru si putem „imprumuta” multe chestii din experienta lor dar acest lucru nu se poate face pentru cã prima care refuzà aceste lucru este chiar Armata,mentalitatile de casta militara de acolo sunt primul si principalul obstacol.

  16. Totusi se pare ca au aparut probleme si la ei .

    https://www.youtube.com/watch?v=4OFevGcLHTU

  17. Am vazut ca spunea un domn mai sus ca pentru misiunile externe e nevoie de spagi.

    Eu va rog sa imi spuneti corect si cinstit: este adevarat ca pentru posturile pe filiera indirecta e nevoie de PCR(pile, cunostinte si relatii) in general?
    Refuz sa cred ca se merge pe lucruri de acest gen in Armata, dar am auyzit lucruri ciudate…

    Multumesc.

    P.S. Imi pare rau ca nu m-am nascut in U.S.A. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *