Raport german din 4 noiembrie 1940 …

Aceasta este traducerea unui raport german, care poartă data de 4 noiembrie 1940. Autorul acestui text stabileşte strategia de acţiune a Germaniei naziste în România, la două luni de la alungarea regelui Carol al II lea şi la puţină vreme de la sosirea misiunii militare germane. Documentul se găseşte la Arhivele Naţionale ale României, Fondul Microfilme SUA, rola 258 cadrul 1405523. Raportul a fost recuperat din arhivele naziste de armata americană, însă din păcate nu a fost înregistrată provenienţa lui. După ton, vocabular şi atitudine pare să fie elaborat de un membru al NSDAP. Diplomaţii şi economiştii celui de-al treilea Reich rareori se exprimau atât de direct în rapoartele scrise.

Dincolo de originile acestui raport şi identitatea autorului său este şocantă viziunea asupra trecutului şi viitorului României. În ziua de azi găsim destui români care susţin idei asemănătoare cu cele din acest raport. Pe de altă parte acest document scoate la lumină adevărata părere a naziştilor faţă de legionari.

Cât despre viitorul rezervat României lucrurile sunt spuse limpede: o colonie furnizoare de materii prime şi forţă de muncă.

 

 

Raport german din 4 noiembrie 1940

România de pe cele două părţi ale Carpaţilor reprezintă două entităţi deplin diferite. Transilvania şi Banatul sunt marcate de Europa Centrală; Valahia, Moldova şi ţinuturile de la gurile Dunării sunt mai degrabă oriental-asiatice. Încă din secolul al X lea cultura ţărănească şi orăşenească a Imperiului a ajuns până la arcul carpatic. De cealaltă parte a Carpaţilor nu s-a putut clădi ceva asemănător, de aici începe un spaţiu colonial care nu este capabil să trăiască într-un mod propriu şi este influenţat de formele exterioare. Valahia şi Moldova au fost dependente de imperiile german, turc şi rus şi din păcate la dorinţa acestor puteri au devenit state „independente”. „Naţiunea română” nu este nici în ziua de azi nimic altceva decât o legendă a istoriografiei.

Până în secolul al XIX lea nu a existat de fapt decât o viaţă vegetativă a micului popor de ţărani şi păstori valahi care număra cu puţin peste un milion de oameni care niciodată nu au avut o clasă conducătoare proprie ci nişte profitori patriarhali care se schimbau adesea. Înmulţirea de zece ori a acestei populaţii în secolele XIX şi XX s-a reuţit prin apariţia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole. Această mare şansă economică s-a transformat, ca la toţi primitivii, într-o creştere a populaţiei. De aici a rezultat un număr mai mare şi o clasă de mari proprietari lacomi care nu aveau nici o legătură cu pământul şi cu masele muncitoare; fără să existe un popor şi cu atât mai puţin o naţiune. Puţinul care are legătură cu voinţa poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraţi aici ca forţă de muncă, în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinţa de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă.

Aceasta nu putea să fie altfel, spune Garda de Fier deoarece clasa conducătoare străină orientată doar spre câştig a nimicit toate încercările de îmbunătăţire. Faptul că turcii, grecii, evreii şi alţi străini au devenit zeii idealului îmbogăţirii fără limite şi acceptarea corupţiei ca sistem au făcut ca aceste dorinţe idealistice să nu aibă nici o şansă. Abia revoluţia din 1940 a dat ocazia unei renaşteri a poporului român pentru o viaţă de naţiune independentă.

Ar fi o greşeală acceptarea necritică a acestei teze a Gărzii de Fier. Este adevărat că mişcarea lui Codreanu este cea mai puternică expresie de sănătate şi voinţă proprie care a apărut în rândurile populaţiei României.Putem astfel vedea că există aici substanţe ale unei rase vrednice. Este însă îndoielnic că acestea sunt destul de puternice pentru a crea un stat şi a transforma o populaţie într-un popor. În primul rând nu există un conducător şi nici o clasă conducătoare. Codreanu şi 17.000 de comandanţi subordonaţi au fost înlăturaţi şi „poporul” nu s-a mişcat. Revoluţia nu a fost făcută de Garda de Fier, ci de Antonescu, un general despre care se poate spune că este un bărbat curajos. Lovitura de stat i-a reuşit deoarece inamicii săi au fost nişte nemernici laşi. Şi chiar şi aşa Antonescu nu ar fi reuşit nimic dacă prăbuşirea politicii externe a vechiului sistem nu i-ar fi pus în mână toate atuurile. Revoluţiile adevărate au drept urmare modificarea politicii externe. Noua Românie însă trăieşte de la început pe baza atotputernicei bunăvoinţe a Axei, chiar şi din punctul de vedere al politicii interne.

Anume nu împotriva unor puteri străine a trebuit Antonescu să cheme trupele germane, ci împotriva propriei sale armate şi împotriva rezistenţei din cadrul aparatului de stat pentru că într-adevăr nu avea la îndemână forţe proprii care să îi fie alături. Într-o ţară ai cărei ofiţeri, funcţionari şi intelectuali aproape fără excepţie sunt obişnuiţi să trăiască din trădare, acest bărbat care înainte de toate pretinde cinste s-a confruntat imediat cu o duşmănie crescândă. De asemenea trebuie evitată luarea drept realitate a viselor gardiştilor. Noua Românie va avea nevoie pentru totdeauna din punct de vedere al politicii externe de sprijinul trupelor germane, iar din punctul de vedere al politicii interne pentru cel puţin câteva decenii.

Garnizoanele germane din România îi dau Reichului garanţia că nu vor apărea dezordini în sud-estul spaţiului său vital care ar fi păguboase din punct de vedere politic şi pentru situaţia aprovizionării sale. Mulţumită capacităţii populaţiei româneşti de a răbda de foame, mica supraproducţie agrară a României va fi la dispoziţia Reichului şi petrolul îşi va găsi drumul spre Reich câtă vreme acesta va curge. Astfel prin aceste exporturi româneşti se pare că vor asigurate lipsurile industriei germane. Apare acum întrebarea dacă Reichul trebuie să se mulţumească cu atât. Nu ar fi mai degrabă în interesul său să folosească pe deplin bogăţiile naturale şi forţa de muncă din această ţară apropiată? Recolta medie la hectar în România este doar puţin mai mare decât jumătate din media Reichului, în ciuda faptului că terenul este în general cu mult mai bun decât cel din Germania. De asemenea nu sunt folosite nici pe departe toate oportunităţile agricole ale României. Tratatul Wohlthat a indicat numeroase căi prin care să fie folosite puterile economice ale României şi să fie însufleţite schimburile comerciale. Tratatul este în continuare în vigoare şi piedicile politice care se opuneau punerii lui în aplicare au dispărut. Fără îndoială că mijloacele prevăzute în tratat pot fi folosite acum mai bine, însă este nevoie de un discipol dornic de învăţătură şi care să fie capabil de dezvoltare asupra căruia să se facă simţite efectele pedagogice. Însă această viziune trebuie mai întâi analizată în mod corect.

Întreaga dezvoltare istorică pasivă de până acum a României vorbeşte împotriva unei posibilităţi de acest fel. Cunoscătorii ţării ne asigură că populaţia României nu este una ambiţioasă şi că în mod oriental-slav se mulţumeşte cu astâmpărarea foamei în loc să se străduiască să îşi asigure toate cele necesare. Religiozitatea moartă a bisericii ortodoxe îi întăreşte în această atitudine. Faptul că credinţa ortodoxă se găseşte alături de ideea naţională şi de cea de ordine în ideologia Mişcării Legionare ne face să nu ne aşteptăm la nici un fel de schimbare. Dacă se doreşte ca România să nu fie doar păstrată ci să fie folosită pe deplin acest lucru nu poate avea succes doar prin consiliere, ci prin metode coloniale. Pentru aceasta este nevoie ca în locul proprietăţilor ţărăneşti minuscule prost exploatate să apară mari moşii care să fie administrate după metode moderne sub conducere germană. Apoi trebuie ca forţa de lucru care acum leneveşte să fie ocupată intensiv pe model colonial cu agricultura şi trebuie alcătuite mari armate de muncitori care să refacă sistemul de drumuri extrem de înapoiat. Industriile care necesită forţă de muncă intensivă trebuie să fie transferate din Reich în România.

În acest fel i se va da poporului german din România o şansă de implicare care să îi dea şi conştiinţa că joacă un rol important în cadrul Reichului. Poporul german din România a devenit de puţină vreme o corporaţie de drept public. Ei se pot alătura drapelului Reichului şi pot să îşi satisfacă serviciul militar în regimente proprii. Prin aceasta se reuşeşte ca Reichul să nu cedeze acest vechi post de graniţă, ci să îl păstreze şi cum este de dorit, să îl dezvolte. Ţara de dincoace de Carpaţi poate prin munca saşilor transilvăneni să primească din nou caracterul unui district german. De asemenea grupul etnic german oferă o rezervă necesară de oameni cunoscători ai ţării care să fie folosiţi pentru rezolvarea problemelor de cealaltă parte a Carpaţilor.

Aceste sarcini pot fi îndeplinite fără să fie atinsă suveranitatea formală a României (caracteristicile cele mai importante ale suveranităţii oricum îi lipsesc acestui stat) şi fără ca să fie blocate posibilităţile de dezvoltare ale puterilor vrednice din rândul populaţiei româneşti. Modalitatea de acţiune trebuie să fie o impunere pe cale paşnică. Nu ar trebui să fie dificil de obţinut sprijinul guvernului român pentru înfiinţarea unor moşii model şi treptat numărul acestor mari moşii să fie crescut. De asemenea nu ar trebui să fie întâmpinate obstacole de netrecut pentru punerea sub regie germană a construcţiilor de drumuri şi canale. Nu este nevoie de mijloace violente pentru penetrarea industrială. Există destul capital în Reich care caută oportunităţi şi care printr-o organizaţie centrală de intermediere în mod planificat să fie orientat către România.

Printr-o politică românească bazată pe realităţi şi nu pe programul imposibil de realizat al unei minorităţi de gardişti fiecare va primi ceea ce i se cuvine: masele capabil de dezvoltare o mai bună supraveghere şi alimentare ca până acum, germanii vor primi conducerea în ceea ce priveşte interesele Reichului şi foloasele cuvenite pentru contribuţia şi responsabilitatea lor politico-militară, forţele vrednice de origine românească vor primi participarea la guvernare şi administrare, conducerea producţiei şi a comerţului.

Misiunea militară germană din România trebuie să apere ordinea astfel încât să nu mai fie posibile dezordinile. Reichul german nu trebuie să lase să îi scape posibilităţile coloniale care se găsesc la uşa sa.

 

 

Golia Cristian

 

81 de comentarii:

  1. Off topic:

    Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

    Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
    Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
    Braţele nervoase, arma de tărie,
    La trecutu-ţi mare, mare viitor!
    Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
    Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
    Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

    Vis de răzbunare negru ca mormântul
    Spada ta de sânge duşman fumegând,
    Şi deasupra idrei fluture cu vântul
    Visul tău de glorii falnic triumfând,
    Spună lumii large steaguri tricoloare,
    Spună ce-i poporul mare, românesc,
    Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

    Îngerul iubirii, îngerul de pace,
    Pe altarul Vestei tainic surâzând,
    Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
    Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
    El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
    Guste fericirea raiului ceresc,
    Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

    Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
    Tânără mireasă, mamă cu amor!
    Fiii tăi trăiască numai în frăţie
    Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
    Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
    Arme cu tărie, suflet românesc,
    Vis de vitejie, fală şi mândrie,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc

  2. Nimic nou sub soare, inamicii nostri din 1940 isi pun in aplicare anexa secreta din Acordul Ribbentrop-Molotov, respectiv Dictatul din 30 august si Ultimatumul din 22 iunie.
    Totusi Germania a platit pentru petrolo si granele cumparate din Romania in perioada razboiului, pe cand rusii si-au facut conducta Brazi – Reni strict pentru a fura. Cred ca este singurul furt din istorie cu conducta.

    • O fi platit Germania ceva da nu tot si de datoria pe care o avea si sa discutat doar OFF externo-politic mai ales chioru caruia i s-au adus documente nu a zis nici pas si intre timp s-a prescris . Asa ca o putem pune la egal cu URSS . Cand am luat Gepardurile cu offset trebuiau sa ia si ei ceva de la noi dar s-au spalat pe maini dandune niste tractoare de depanare/evacuare tot pe sasiu de leopard ,aici insa sunt de vina polttrucii care au acceptat.
      Un prieten a sta de vorba cu un german care printre altele i-a spus Germania O va duce bine cat timp vor fi state ca Romani care sa o duca prost.

    • Germania a ràmas datoare României la sfârsitul ràzboiului în negotul interstatal. Termenii tratatului de pace a privat România de posibilitatea legalà de a reclama datoria.
      Când iei si nu dai, tot furt ràmâne.

  3. ai tu o informatzie clara despre conducta spre reni???eu stiam de despagubiri de razboi-dar de ce sa faci conducta,cind ai vagoane-cisterna???hai cu detalii,ca e la dubiu…

  4. Nu vad nimic iesit din comun, astea le gasesti pe toate drumurile, noi spunem x despre ala, ala spune despre noi etc etc, mai ales intr-un razboi.

  5. Unele pasaje din raport sunt realiste si descriu perfect conditiile sociale din Ro precum si mentalitatea unei anumite parti a clasei politice. Alte pasaje nu au nicio legatura cu realitatea sau ignora evenimente identice petrecute in istoria germana. De ex:

    – „Valahia şi Moldova au fost dependente de imperiile german, turc şi rus şi din păcate la dorinţa acestor puteri au devenit state “independente”. “Naţiunea română” nu este nici în ziua de azi nimic altceva decât o legendă a istoriografiei.”

    Noi eram despartiti in vreo 3 state in timp ce ei aveau vreo cateva zeci pana cand Prusia a inceput procesul de „unificare” a teritoriului care, ulterior, s-a numit Germania.

    – „Înmulţirea de zece ori a acestei populaţii în secolele XIX şi XX s-a reuţit prin apariţia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole.”

    Absolut fals! Revolutia Industriala a dus la o explozie a natalitatii in toata Europa; cel mai bun exemplu in acest sens il constituie Anglia sfarsitului de secol 18.

    Din fericire, sistemul nazist a disparut insa anumite stereotipii au continuat sa persiste in mentalitatea germana. Dupa `89 au mai descoperit „niste inferiori”: est-germanii 🙂

    „Sociologists point out that German society is rigid and the elite usually only promote people who have the same upbringing and the same experiences – who are usually white, male, west German and middle-class.”

    Intreg articolul poate fi citit pe:

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/sep/30/east-germany-angela-merkel

    • cred ca ei se refereau de fapt la Imperiul Romano-German chiar daca era mai mult simbolic.
      Imperiul ala a avut rol mai mult la partea comerciala si de recunoastere a meseriilor si calificarilor in meserii.
      Dupa cucerirea Timisorii la inceputul sec XIX de catre Imperiul Habsburgic, aceasta devine unul din orasele din itinerariul obligatoriu pentru calfele care trebuiau sa se califice intr-o anumita meserie.

  6. Tipic pt nazisti, o treime adevar si o treime fabulatie galactica de om nebun cu acte. Au dreptate la diferentele intre zona din arcul carpatic si exteriorul ei, dar sa spui ca unirea principatelor s-a facut la dorinta puterilor trebuie sa fii nebun de-a binelea; de asemenea faptul ca ne-am inmultit de 10 ori, eventual am scazut drastic in sute de ani de razboaie iar in Transilvania sute de mii de romani au fost expulzati si alte sute de mii au fost convertiti in unguri, care la un loc cu slovaci si alte natii de convertiti dadeau la apogeul lor „25%” din populatie 🙂

    Problema care s-a mai discutat aici e acea diferenta enorma dintre Transilvania si restul tarii, s-a dovedit in ultimul secol ca nu poti sterge 500 de ani de influenta intr-un timp atat de redus, cu atat mai mult cu cat provincia aia reprezinta doar o treime din tara.

    In sud oamenii au „beneficiat” de 500 de ani de influenta spurcata, turco-balcanica, smecherie, furt, tzepe, mahala samd, in timp ce in Transilvania, printre abuzuri, masacre, convertiri si subjugare, oamenii au fost puternic influentati de Viena… dupa sute si sute de ani, au aparut niste diferente majore pe care nu le poti sterge cu doua legi si trei emisiuni televizate.

    Cat despre popor, genetic e unul si acelasi insa in practica cand iesi din Transilvania parca intri in alta tara, iar asta nu se va schimba in 20 de ani, poate in 200 daca vor altii sa se schimbe

    • @ Sorin2
      Cita istorie stii, frate?? Ma refer la istorie adevarata, nu cea invatata la scoala…Asta referitor la unirea principatelor…Aia chiar s-a facut cu aprobarea marilor puteri, iar marele Cuza a fost o solutie de mijloc, deoarece in purul stil romanesc, boierii din Valahia si Moldova nu au reusit sa se puna de acord pe cine sa numeasca domnitor al Principatelor Unite…asa ca au ales calea de mijloc , l-au numit pe colonelul Cuza, sperind sa fie doar o marioneta in mina lor…doar ca la faza asta si-au cam luat tzeapa, in Cuza trezindu-se un mic dictator, cam cum se visa Base in zilele noastre…restul e cancan… 😉 Ar mai fi multe de spus pe tema asta, dar nu stiu daca isi are rostul aici…sa demitizam anumite personalitati…

    • destula, frate. Poate m-am exprimat gresit, ma refeream la cele 3 provincii nu doar cele 2 (Muntenia si Moldova). Toate trei nu s-au unit la dorinta marilor puteri, cine crede asta e naiv…

      Cu Cuza asa a fost cum zici tu, dar ce insinueaza ala in scrisoarea aia a lui, si anume ca poporul roman s-a unit intr-o singura tara la voia sau chiar „presiunea” marilor puteri – ca asta lasa sa se intelegeaga, ca ne-au impins aia de la spate din Londra, Berlin si Viena „haideti ba, uniti-va! Nu vrem! Ba o sa va uniti!” – e manipulare. Iar aceasta manipulare fina vine la pachet cu teoria ca zeci de milioane de romani (convertiti in toate tarile din jur, nu doar locuitori actuali) au venit din Albania, o tara foarte mica si deja plina de albanezi, cu faptul ca limba romana nu e limba latina (se bate toba pe asta in Ungaria de peste juma’ de secol), ca moldovenii nu sunt romani, astia de la noi si ala de peste Prut (pt ca sunt albi si multi, inconjoara Transilvania si nu-i asa, romanii sunt putini si negri si au venit din Albania), cu faptul ca termenul de vlah/blah este voit inlocuit cu cel de „blac” care nu inseamna nimic dar intr-un text in limba engleza te duce cu gandul la „black” adica „negru”, si cu cate si mai cate…

      Atentie mare la manipularea ungureasca, ca numai ei o fac, frate, si pune fiecare mic detaliu si mica expresie intr-un puzzle mai mare si o sa vezi unde bat. Intre timp eu ma duc sa mai citesc ceva istorie, poate imi recomanzi un link, ceva…

  7. Concluziile acestui neamt se regasesc, dar mai coerent, mai articulat si documentat, in „De ce sunt romanii altfel?” a lui Lucian Boia. Humanitas 2012.

    La biblioteca cu voi 🙂 ca sa citez un clasic

    Vreti cateva concluzii de la Lucian Boia despre romani? Aviz protocronistilor: nu cititi ca doare.
    – ne-am dezvoltat ca stat la 300-400 de ani dupa celelalte natiuni din Europa. Cand apar primele cronici despre Tarile Romane altii deja aveau sute de ani de statatlitate
    – am fost, suntem si vom fi ruralii Europei
    – strainii au fost mereu cei care au modernizat aceasta societate
    – strainii au fost motorul dezvoltarii acestei tari. Atat cei care au coexistat laturi de romani (unguri, germani, evrei, italieni) cat si cei care au venit sa faca afaceri aici
    – reperele culturale ale acestui neam au fost mereu luate de la straini. Mai intai bulgarii, apoi grecii, apoi francezii. Acum este occidentul, ca si concept
    – romanii sufera de complexe mari de inferioritate, din aceasta cauza incearca sa rezolve doua probleme:
    A. originea nobila- suntem noi saraci si nedezvoltati, dar avem origine NOBILA. Asta e motorul exaltarii protocroniste. Daca NU SUNTEM, macar sa stim ca AM FOST si avem vita de eroi. Yeah, right
    B. cauzele – „occidentul a construit catedrale aparati de scutul romanesc”. Un bull shit mai mare nu exista. Tarile Romane n-au fost nici imperiu, nici independente. Au fost, in traditionalul stil romanesc, undeva intre: pricipate care plateau tribut. Aveam principi nu regi. Romanii care au fost parte al unui imperiu au acum parte de o tara mai frumoasa si sunt mai bine organizati si dezvoltati.

    Concluzia lui Lucian Boia este urmatoarea: in ultimii 500 de ani noi n-am progresat. Suntem pe acelasi loc in Europa ca si acum 500 de ani.

    Shoot boys 🙂

    • Dar la 1600 de ce nu l-au lasat pe Mihai au anulat unirea principatelor? Austria pe vremea aia era doar un ducat, Germania nu exista ca stat, a devenit in 1800. Doar Franta se poate spune ca exista ca regat.Atunci cu cate sute ani mai eram in urma austriecilor si germanilor sau eram inaintea lor?
      Cine-i Boia…..

    • @ didi74

      1. „- am fost, suntem si vom fi ruralii Europei”

      Qestiunea in cauza se poate aplica multor state din Europa; integral ( in cazul unora) si partial ( in cazul altora).

      2. „- reperele culturale ale acestui neam au fost mereu luate de la straini. Mai intai bulgarii, apoi grecii, apoi francezii. ”

      A te orienta dupa altii face parte din istoriografia fiecarei natzii. In cazul Europei , „lumina” vine din Grecia antica. La randul lor, elenii au fost influentzatzi de civilizatia egipteana (in mod direct) si de fenicieni (in mod indirect).

      3. „Romanii care au fost parte al unui imperiu au acum parte de o tara mai frumoasa si sunt mai bine organizati si dezvoltati.”

      Fals! 😉 Transilvania nu a fost un „joint-venture” romano-maghiaro-german 😉 Toate burgurile si cetatile sunt construite integral de catre germani (sai/svabi) si maghiari.

      Spre exemplu, in Brasov, romanilor li s-a permis libera circulatie in cetate si dreptul de a face negotz abia in 1783 😉
      Spre final de secol 19, clasa politica maghiara a permis accesul (limitat) catre anumite functii publice si politice.

  8. – am fost, suntem si vom fi ruralii Europei

    Asa, si? Simt ca incep sa sufar! Chiar vreau sa-mi las opincile la bariera si sa ma incalt cu Prada, precum diavolul? Ce mare minunatie ma asteapta in buricul tirgului? X-Factor poate?

  9. Eu n-am zis ca e ceva rau in a fi rural. E doar concluzia unui istoric si o realitate statistica. Strict dpdv al modernizarii, ruralul insa e rau, modernizarea vine de la oras. Depinde ce-ti doresti.

    Si eu, desi n-am nici macar rude la tara, as vrea sa am o casa la tara si sa ascult pasarelele decat sa stau pe net ca boul si sa scriu tampenii (stiu ca aici ma aprobati 🙂 ).

  10. Ce inteligenti sunt unii…si culmea ca lumea ii ia de „intelectuali” si mai stiu eu ce, putori care nu au pus mana pe o lopata in viata lor.
    Astia isi dau cu parerea despre „progres” si alte chestii marete?

    Suntem ce/cum suntem si.(punct)

    • Tara rurala?
      Nu m-ar deranja deloc sa traiesc la tara unde deobicei e „ciori free”.

    • deci ala care produce 10 000 euro cu creierul e putoare, in timp ce ala care produce 5 euro cu lopata e harnic ? 🙂 vreau doar sa clarific… asta apropo de intelectuali, progres, etc

      • Nu generalizam, ma gandeam ca o sa fiu inteles unde bat…

        Ce produce un gunoi care umbla de colo colo si ia bani ca spune 2 cuvinte care nu folosesc la nimic? 0000000000
        Vorbesc la nivel de tara.

  11. veche garda, Mihai Viteazul e o falsa solutie. Faptul ca acum e pus pe piedestalul nationalismului si „pohta ce-am pohtit” avea conotatii nationaliste, este fals.

    Legat de „de ce n-a fost lasat” – aici e cheia de mentalitate. Nimeni nu lasa pe nimeni. Fiecare se zbate si iese la suprafata. Nemtii nu i-au lasat pe francezi si nici francezii pe nemti. Dar pe olandezi i-a „lasat” cineva? Dar pe spanioli? Fiecare si-a vazut de propriul interes si l-a ocupat pe celalalt cand a putut.

    Fiecare pentru el, asta a fost si va fi, doar in secolul XXI prea putin mai avem in Europa Unita o zbatere a natiunilor, cat mai mult o zbatere a corporatiilor si a capitalului – acumulat (de unii) in sute de ani.

    Noi vindem ca sa avem capital (tot ce avem, inclusiv resurse) si ne imprumutam ca sa avem capital.

    Din pacate noi si vindem prost (pe doi bani intreprinderile de stat si pe doi lei resursele) si imprumutam prost capital (dobanzi mari, termene scurte) si folosim prost capitalul (finantarea deficitului bugetar).

    • De cand dracu e 400euro salariu in Romania?

      • Pai cam este… ma refer la mediu, din acte. In octombrie mediul net a fost 1575 de lei adica aprox. 360 de euro. La asta se mai adauga tichetele de masa pe care le primesc majoritatea angajatilor, din cate am inteles ar fi cam 8,72 lei/tichet x 21 de zile = alti 41 de euro, deci 400 🙂

        Acum… parca de o vreme se impoziteaza si tichetele cu 16% (ideea lor a fost ca se dau pt ca NU se impoziteaza…) si unii angajatori au redus nr de tichete lunar (la unii, 15, 16, 18 pe luna, depinde). Pe urma, dupa cum am spus, nu toti angajatii au tichete.

        Este insa la fel de adevarat ca in mediul privat (cam 2/3 din angajati) foarte putini au salariul integral pe cartea de munca, in realitate au cu cel putin 30% ca sa nu zic 50% mai mare decat in acte, ceea ce ar duce media statistica in sus cu cel putin 15-20 la suta la nivel national.

        Evident, exista diferente si anume nu inseamna ca jumate din populatie are 1300 si jumate 1900, ci sunt multi cu 1200 si ceva mai putini cu 4000 si iata, a iesit o medie de 1575, dar sa stii ca asa e si in alte tari deci nu suntem o exceptie.

        In concluzie, da, salariul mediu pe economie e pe undeva la 400 euro pe luna net in Romania, IN ACTE, in realitate el fiind undeva mai mare, poate pe la 500.

        Repet, asta nu inseamna ca unii au 400 si altii 600 ci e o medie aritmetica.

  12. De ce ne plangem?Asa am fost dintotdeauna si slabe sperante sa evoluam.Daca privim adanc in istorie antecedentele nu lipsesc.Dipotriva…Am trait si vom trai,covarsitoare majoritate sub imperiul aceleiasi reguli”merge si asa bine ca n-a fost mai rau”.Cu o mentalitate bine inradacinata ca aceasta plus o cultura de genul „eu imi apar saracia si nevoile si nemul” cam in ce directie am putea merge?
    Si inca un aspect…Aceasta natiune este perfect reprezentata de Miorita.Cineva iti demonstreaza ca planeaza un pericol capital asupra ta si tu ce faci?Te aperi?Lovesti preventiv?Nu…te pui sub copac si incepi sa jelesti ca nu-i asa…poti sa lupti cu soarta?
    Vedem pericolele,suntem constienti de ele,ni se intampla lucruri grave iar noi,brava natiune Romana…ne plangem soarta.Ne pricepem de minune.

    • Scuza-ma ca-ti zic, dar fie nu ai privit prea mult in istorie fie ai privit selectiv. Miorita si explicatia simplista pe care i-o atribui (luandu-te dupa altii probabil), nu se prea potriveste cu explicatii mai adanci date de altii (etnologi, sa nu intelegi altceva). Si mai vezi si ca Miorita e una din cele trei balade importante romanesti, alaturi de Mesterul Manole si de Toma Alimos.

      Indraznesc sa cred ca nu ai auzit cel putin de ultima (nu stiu ce scoala sa mai face zilele astea si imi dau seama ca s-a promovat mai mult Miorita si ca unii nu prea i-au inteles sensul). Oricum basmele sunt cele mai vechi forme de exprimare artistica

      Nu inseamna ca nu avem hibe ca popor, fiecare popor are, dar lamentari aiurite si interpetari urechiste ale istoriei (daca se cunoaste si aia) nu ne ajuta cu nimic. Ma refer in general acum, nu la tine, si am mai vazut astfel de atitudini chiar si pe aici

      • Scoala am facut-o pe vremea lui Ceusescu o parte iar o alta parte in alta tara.Cat despre istorie…am studiat suficienta.Ai dreptate…este una din baladele importante romanesti.Si?Este un argument suficient?Ai citit El Cid?Incearca sa vezi ceva diferente intre unul care sta la umbra unui copac infratindu-se cu stelele si plangandu-si de mila si unul care pune mana pe sabie pentru asi croi un drum,altul decat se parea ca il rezerva soarta.Dupa cum am mai spus…daca ceva nu ne lipseste sunt baladele,povestile,snoavele,vorbele de duh si altele asemenea.Cred ca detinem recordul cel putin prin Europa.Stiu…romanul s-a nascut poet.Pacat.Mai bine se nastea muncitor si de cuvant.Si daca se putea cu o nota de ipocrizie in minus.

        • Se pare ca ai pierdut atunci niste lectii importante. Nu pare sa aiba rost sa discut cu tine istorie, si de cand si cum am ajuns pana aici, tu ai auzit doar de Miorita si orice ti se spune tu recazi tot la ea si la explicatia simplista a ei pe care ai vazut-o undeva.

          Iar El Cid a fost un personaj istoric, de ce nu il compari cu Vlad Tepes sau Stefan cel Mare (vezi ca si despre asta s-au facut balade si cantece populare) sau de ce nu il compari pe don Quijote cu Fat-Frumos din basmele noastre atunci?

          In rest, stereotipiile despre romani (bagate si astea cu forta in constiinta unora dupa 1990, alea despre politicieni sunt mult mai adevarate si existau si mai demult) si admiratia chioara (adica chiar si atunci cand nu e cazul, doar ca sa fii „la moda” cu vremurile) fata de straini ma lasa chiar rece, mie unuia mi se barlare ce cred unii sau altii despre mine sau despre Romania. Nu am complexe din astea si nu ma simt deloc mai prejos decat cineva, fie el neamt sau francez sau ce o fi.

          • Incurci un pic istoria „cunoscatorule”…Stefan cel Mare si mai nou si sfant nu prea merge pus in acelasi talger cu Tepes…nu de alta dar cel din urma a cam avut de suferit din cauza fratelui de „sange” moldovan.Si presupun ca tu avand o educatie aleasa imi vei da o lista lunga cu eroi romani care au facut si au dres…Esti sigur ca nu ai invatat istoria din filmele lui Nicolaescu?

            • Sunt sigur ca nu am invatat-o citind pe net doua trei opinii ale unora sau altora despre Miorita si trambitandu-le apoi si eu din toti rarunchii. Daca m-a interesat ceva am studiat cat am putut mai mult despre acel ceva si mi-am format propria parere.
              Care din cate vad nu e (din fericire) pe aceeasi lungime de unda cu stereotipiile pe care le spui tu.

        • @ Pavel

          „Mai bine se nastea muncitor si de cuvant.”

          Sunt aproximativ 3 milioane de romani plecati „in afara”; nu poti spune ca nu muncesc, altfel nu s-ar fi integrat acolo. In 2008 diaspora contribuia cu 50% din PIB-ul Romaniei, si asta intr-un moment in care economia romaneasca „duduia” 😀
          Sunt zeci de mii dse romani care lucreaza in multinationale sau pe vase de croaziera; si ei muncesc”in draci”. Secretul? Banii!!!
          Orice roman ar munci mai mult si mai bine daca ar fi platit decent 😉 Calitatea muncii se reflecta in cifra salariului. Adta-i o regula valabila oriunde in lume ;).

          • Ma numar si eu printre ei.Uite ce scria ieri presa din Belgia „Lavenir.net.”Palate româneşti, construite cu bani din furtul de cabluri din reţeaua feroviară belgiană si „De morgen”Belgia a expulzat peste 2.900 de beneficiari ilegali de ajutor social, inclusiv români.MArea parte sunt tigani este adevarat.Dar ce a mai inceput sa copie si romanul,cel cu sange de erou mentalitatea tiganeasca.Si inca ceva…romanul munceste,este adevarat dar daca l-ai privi ai vede ca o face doar atunci cand este supravegheat.In rest cauta solutii…Pot sa iti dau suficiente exemple din propria experienta dar presupun ca le stii suficient de bine.Cu conditia sa nu exacerbeze brus patriotismul si ceea ce cunosti si de ce esti constient sa se transforme brusc in amnezie.

  13. Am vazut mai demult textul asta. Parerea mea e ca a fost scris de un functionar de rang inferior de la ambasada germana, posibil un membru de partid de origine austriaca frustrat si ofticat rau pe distrugerea fostului imperiu austro-ungar si pe participarea Romaniei la asta (vezi mai ales 1919).
    Textul probabil se adresa Partidului Nazist mai degraba si nu factorilor de decizie superiori. Contine si ceva adevaruri dar si o gramada de tampenii izvorate probabil din frustrarea celui care le-a scris, precum si destule chestii nerealiste („wishful thinking” cum ii spun americanii).

    Prostiile merg de la ideea ca Antonescu cica a chemat armata germana impotriva propriei armate pentru a prelua puterea !!???!! la critica impotriva legionarilor (nationalisti ortodocsi deci opusi fostelor interese si influente austro-ungare in Ardeal) si la teoria cvasi-roesleriana cum ca romanii (numiti valahi) erau doar un pic mai mult de 1 milion si au crescut de zece ori in mai putin de doua secole !!????! (desi Romania avea parca in perioada WW 2, cu Transilvania si Basarabia, in jur de 19 milioane de locuitori)

    Cat despre Boia, ma rog, e mai mult o trompeta a lui Soros, finantat de fundatiile aluia. Fara suparare, cei care inghit pe nerasuflate jumatatile lui de adevar combinate cu tot felul de minciuni sau exgaerari pentru a da o aparenta de realitate ar trebui sa puna mana pe niste carti de istorie adevarate. Istorici precum Ion Aurel Pop sau Ion Scurtu, membrii ai Academiei Romane, au cam desfiintat pe ici pe colo, prin partile esentiale, aberatiile lui Boia

    • „Am vazut mai demult textul asta. Parerea mea e ca a fost scris de un functionar de rang inferior de la ambasada germana, posibil un membru de partid de origine austriaca frustrat si ofticat rau pe distrugerea fostului imperiu austro-ungar si pe participarea Romaniei la asta (vezi mai ales 1919).”

      „Invingatorii scriu istoria” deci…cam greu sa spui ce e adevarat sau nu, chiar cu probe fizice.

  14. Of of, mai mai….
    „Fac un apel” la cineva sa separe adevarul de fictiune in comunicatul asta nemtesc, pardon, nazist! 🙂

    Miorita nu e prea bine inteleasa de „uoaraseni”. Din cate imi mai aduc eu aminte, nu contine un final efectiv, ci doar un prezumtiv testament al ciobanului in caz ca lucrurile ies chiar urat la final. Nu este o poveste eroica, este la origine o colinda, o poveste ciobaneasca daca pot zice asa. Ia incearca sa complotezi (de adevaratelea) impotriva unor sau unui cioban autentic sa vezi ce final fatalist o sa se intample! 😀

    La tara e de obicei ciori free pentru ca exista o atitudine foarte sanatoasa vis a vis de acest „fenomen”. Bunicamea de aproape 90 de ani isi permite sa ii trimita la origini foarte dur daca cumva ii bat la usa cu cersitul sau cu cine stie ce chestii de vanzare. Cel mai ciudat este ca la asemenea atitudine tiganu nu insista! isi ia jucariile si pleaca.

    @Pavel – sa evoluam spre ce? sau cum? sa fim si noi oraseni 100% care nu or vazut un animal domestic decat pe Discovery?

    • Povestea cu satul romanesc…sa fim seriosi.Intamplator,cam odata pe an ma uit la TV.In urma cu ceva timp am nimerit peste un jurnal de stiri care detalia violul unui grup de 5 tipi asupra unei minore intr-un sat prin Giurgiu daca nu ma insel.Ce m-a frapat cel mai tare a fost faptul ca batranii satului o acuzau pe cea violata.Si pe familia ei.Ceva de genul…”ei sunt vinovati ca n-au tinut-o cu parul in curte,ce cauta pe strada”.
      Dupa cum spuneam…suntem plini de mituri si de povesti.Dar daca vopseaua la o parte ramanem,marea majoritate,aceeasi moiritici care isi plang soarta de sute de ani si vor continua sa o faca pentru ca nu-i asa…e gatis.Si oricum nu te asculta nimeni.

    • Miorita are mai multe variante, dar toate se termina prost pentru cioban – dupa parerea mea ciobanul e crestin – zice daca ma omoara, e pacatul lor. Slugile insa nu erau prea patrunse de spiritul crestin si i-au facut felul.

      foarte interesant si finalul – in care fata care trebuia sa-l caute pe ciobanas, logodnica lui, n-a mai aparut – s-o fi maritat cu unul din criminali sau si-a gasit pe altul. Life!

      aici link pentru varianta 2 de Miorita (oaia nazdravana) –

      http://www.romanianvoice.com/poezii/balade/oaia_nazdravana.php

  15. Ce zic io si ce zici tu… atmosfera prezentata la „stirile de la ora 5” marca ProsTV nu e satul romanesc. Nu are rost sa imi obosesc degetele in argumentare cand primesc exemple de genul celor prezentate de tine.

    • Am inteles perfect ceea ce vroiai sa spui.Execptand cateva zone din Romania care cu o mare toleranta ar mai putea fi numite zone autentic rurale restul se muleaza perfect pe stirile de la ora 17.00.Eu vorbeam despre mentalul colectiv.Stiu…noi romanii suntem speciali.Noi am inventat apa calda si mersul pe jos.Fara noi lumea s-ar fi scufundat demult.Un roman cu un patent si o sarma din gard…echivalentul unei intregi farbrici germane.Romanul le stie pe toate si le face pe toate.Si exemplele pot continua.Dar realiatea romaneasca…este exact aceea pe care o blamam.Poate extinctia unui procent extrem de insemnat din populatie va mai salva ceva.

  16. Despre satul romanesc eu am indraznit sa scriu ceva… in sensul de a ne folosi de el ca un avantaj si un motor de dezvoltare si nu sa-l tratam ca pe un semn de innapoiere:

    http://rumaniaeconomic.wordpress.com/2012/05/09/prioritatile-satului-romanesc/

  17. Apoi bine o scris Fitzul ala raportul cel mai mare Roman a fosr regele Carol I

    • din pacate… da. La vremea respectiva, s-a vazut aportul unui om nascut in Germania, din cate am inteles eu intr-o familie cu radacini de ofiteri prusaci.

      Asta spune cateva despre cum era poporul roman la epoca respectiva, si dupa parerea mea acum dupa 70 de ani nu s-a schimbat nimic. Problema e ca nu mai exista nici un Hans, Fritz sau Klaus care sa vina, sa preia tara si sa o aduca intr-o stare de normalitate.

      • sunt si Hans si Fritz si Johan pt asa ceva cum sunt si Ioni si Vasile capabili sa faca treaba numai ca nu sunt lasati. Cat de rau ar fi sa aduci un manager roman de la Apple sau Nokia ca ministru al comunicatilor de exemplu? S-ar putea face multe lucruri bune in tara asta, persoane sunt numai ca nu sunt lasate sa conduca de tot felul de gunoaie..

        • nu vine pentru ca este platit prea putin. Nu trebuie sa ajungi nici la Apple (mai mult marketing) si nici la Nokia (viziune proasta de viitor) cand ai o multime de alte companii multinationale in tara.
          Dar nu o sa vina nici unul.
          Managerii pe la multinationale se cam platesc de la 2000 de euro net/luna. Cam peste ceea ce este legal dat la ministri.

  18. Marius, vesnicia s-a nascut la sat, satul romanesc nu trebuie modernizat: trebuie inchise birturile. 🙂

    In judetul Vaslui insa nu sunt sperante, rugam R. Moldova sa se uneasca cu ei si rugam si Bulgaria sa se uneasca cu judetul Teleorman. hehe

  19. Comentarile ca de obicei interesante, motivele care m-au facut sa public acest raport au fost:
    1. modul cum priveau nemtii relatia lor cu Romania de atunci, si probabil asa o privesc si acum
    2. problemele interne vazute de un strain, care desi face greseli serioase, priveste totusi cu destula acuratete realitatea de atunci. Se pare ca problemele sunt si astazi cam la fel.
    3. pentru a se observa ca nici perioada interbelica nu era chiar asa de frumoasa si de buna cum cred unii astazi. Si pe atunci aveam exact aceleasi probleme sociale, politice si de mentalitate.
    Iar concluzia este ca nu am evoluat absolut deloc…

    • 1- nu nemtii priveau ci un neamt. Este bine sà auzi mai multe pàreri, dar cu cu pàsàricà nu se face primàvarà.
      2- exact, probleme încà contemporane.
      3- probemele politice poate. Cele sociale si de mantalitate, cam diferite. A nu se uita marea proportie a locuitorilor de la sate în acea perioadà. Cu avantajele si dezavantajele lor.

      • Nu stiu…ma refer la punctul unu. Am fost prin Germania de multe ori,. am citit foarte mult marturii din WW2, am stat de vorba cu germani…din pacate imaginea lor nu difera prea mult de cea a compatriotului lor din anul 1940. Si vreau sa fiu clar, cei cu care am vorbit, nu erau deloc porniti impotriva noastra, ci pur si simplu asta era parerea lor. Atunci cand am inceput sa discutam, pareau chiar mirati de numarul foarte mari de romani deosebiti in istoria Europei…Avem o imagine macar deficitara si in ultimii ani ne-am agravat-o. Mentalitatea noastra este insa marele balast de gatul natiei.
        Inar in anii „40 eram le fel de varza ca si acum: tot corupti, tot ineficienti, tot unii impotriva altora, tot bisericute…

        • @ George GMT

          „Atunci cand am inceput sa discutam, pareau chiar mirati de numarul foarte mari de romani deosebiti in istoria Europei”

          Coane George asta depinde f mult de nivelul cultural al fiecarui interlocutor. Nu-i poti condamna ca sunt ignoranti 😉
          In urma cu cateva luni am discutat cu 3 tineri francezi; printre altele le-am spus ca as vrea sa vizitez Chamonix-ul si regiunea sa, moment in care ei m-au intrebat unde-i Chamonix-ul ???? 😀 Dupa ce mi-am revenit din uimire i-am intrebat (la randul meu) daca nu cumva glumesc pe seama mea 😀 Si chiar nu glumeau; erau seriosi………din pacate…..

          • 🙂 Da bre ai dreptate, dar sa zicem ca respectivi nu ar fi trebuit sa aiba astfel de probleme.

          • @ Jimmy, tine-te bine la buzunar ca usca Chamonix-ul de numa :)) Uaiii Zona e superba, tarifele sunt extrem de mari..

            • pretul face parte din farmec :).
              Cu ce tupeu poti sa vi inaapoi si sa zici ca nu ti-a placut?
              Cand am fost la o terasa in Orebro (Suedia) ca sa mananc o cina si sa beau o bere impreuna cu doi colegi, cand a venit ala cu nota de plata m-am simtit de parca plateam amenda!

            • @ barny

              Stiu ca te usuca la buzunar, mi-a mai spus-o cineva 😀 Eu si ai mei prieteni vrem sa dam o tura spre Mont Blanc, astfel ca vom fi pregatiti sa facem fatza chiar si „pericolelor” pretzurilor 😀

  20. @sorin2 cnd ai zis ca daca intri in Transilvania intri in alta tara la ce te refereai?

  21. In Europa nimeni nu da doi bani pe romani. Te respecta pentru ca esti turist dar ca natie, toti stramba din nas cand aud de romani.

    Degeaba sunt si romani educati si romani simpli dar cu bun simt, in evidenta ies in primul rand cei care sunt acolo zi de zi:
    – muncitorii: unii buni si decenti, altii niste taranoi care hahaie si ies in evidenta peste tot
    – infractorii: mediatizati de presa
    – cersetorii

    Pe cei care merg in vizita nu scrie „turist Romania” ca sa vada lumea ca exista si asa ceva. Mai iei contact cu unul-altul la hotel, mai platesti un ticket undeva, mai un restaurant, mai un shopping si cam atat, impact mic.

    In schimb cersetorul ia contact zilnic cu 1000 de oameni si toti stiu ca e roman. Infractorul e mediatizat si toti afla ca romanii au facut infractiuni cu cardurile. Smecherasii in trening care vin de la lucru seara vorbesc in gura mare in piete, hahaie pe strada, in bus, in magazine. Ies in evidenta.

    Hai sa va arat experiente de-ale mele

    Copenhaga, oras cam pustiu, plimbare. Aud langa mine in gura mare: „ba, baga-mi-as p***a, sa-l f*t pe ala in gura de fraier, eu ma duc si sa vezi ce-i fac”. Doi cocalari romani (asa erau imbracati), nu tigani, mergeau grabiti si nervosi.

    Iau busul in Roma, vreo 10 calatori, la o statie urca 4. Muncitori simpli si imbracati in haine de lucru. Nimic rau in asta, sa muncesti nu e rusine. Dar vorbeau in gura mare (trecem si peste asta) si vazand o doamna draguta singura mai in fata, zice unu’ in gura mare: „stati sa vedeti ce-i fac la asta”. Omul avea o fata asa, ca Bourvil, dar ii lipsea un incisiv. Se duce asta trei randuri mai in fata si se aseaza vis-a-vis de italianca, isi coboara ochelarii pe nas (din aia de 1 leu 4 bucati), incruciseaza mainile si se holbeaza ostentativ la femeie. Femeia sta vreo 10 secunde apoi, intimidata, se ridica si merge in fata, langa sofer. Aia din spate hahaie, Bourvil se intorce ranjind eroic. Lumea se uita pe geam, ignora elegant.

    Austria, Krems. Oras mic pe malul Dunarii. Iau masa linistit cu prietena mea pe o terasa, afara ploua. Apar ei, 3 + una. Nu ne intereseaza, noi ne vedem de supa de usturoi (un deliciu). La fiecare imbucatura am auzit „p**a mea”. Si „p**a mea” in jos si „p**a mea” in sus si tot asa in gura mare, taranoii in maieu. Romani, nu tigani.

    Singura data cand am auzit vorbindu-se in romaneste in Zwolle (unde am stat ceva vreme) a fost in gara. Merg sa ma picur, venisem de nu stiu unde, si merg la toaleta garii. Se aud manele. Nu vazusem picior de roman in Zwolle niciodata. Taxatoarea, o tanti, cercei mari de aur, radiocasetofon pe masa de plastic, polua sonor o parte din gara. Asta vad olandezii zi de zi.

    Romanii care au cate un job bine platit sau lucreaza la universitate nu ies in evidenta. In fata ies ceilalti si e greu sa nu-i vezi datorita manifestarilor si exotismului de care dau dovada.

    Deci sa nu ne miram ca pana si polonezii ne pun pe ultimul loc din europa la atitudine favorabila. Doar tiganii si arabii sunt sub noi.

    • Merg si eu cu tine: Franta, Paris-Montamarte si of course in fata la Luvru. Londra, chiar in fata Imperial Museum of War, Germania, un orasel mic pe langa Hamburg,Offenbach , parca se scrie, tigani cu gramada.
      Dar pana la urma asta e situatia. De fiecare data cand ies din tara vorbesc romana in mod curent cu familia sau prieteni si niciodata nu am avut nici un fel de probleme, nu s-a uitat nimeni urat la mine.
      O singura data, In Paris era sa mi-o iau de la jandarmeria franceza, dupa ce i-am dat una zdravana unui puradel de vreo 12 ani. In fata gradinilor Luxemburg a auzit-o pe nevasta-mea vorbind romaneste si numai scapam de el.
      🙂 Dupa aia nu mai scapam de jandarmii francezi care imi explicau politicos ca am lovit un copil! Ei cu franceza, io bata…pana la urma s-au prins si m-au batut pe umar zambind cu intelegere, dar deja ma luasera toatre transpiratile…

  22. Tigan nu este prin culoare sau numarul de „fuste” ci prin ceea ce face…gesturi, limbaj, fapte, atitudine sau magarii de doi lei ca cele descrise mai sus.

  23. Tolo, Grecia, octombrie 2012. Sunt la 1400 Km de Bucuresti. Romanii vin aici extrem de rar. Locuri minunate de vizitat: Micene, Sanctuarul lui Asklepios.
    Stau la masa cu sotia. Apar doi pusti bronzati. Cer, aratand un carton scris in greceste, niste bani pentru ca au o deficienta din nastere. Bag mana in buzunar. Totusi, ceva parca nu e in ordine. Brusc il intreb in limba romana:
    -Bai,tu esti tigan!
    -Nu sunt! raspunde el repede 🙂
    S-au dus apoi la patronul localului, unde au primit cate o inghetata. Erau fericiti. Eu nu m-am simtit prea bine.

  24. impresia mea este ca Romania e la ora actuala o natie demoralizata, umilita, fara demnitate si resemnata. toata lumea cu care ma intalnesc imi zice cum vrea sa plece de aici cat mai departe si ma sfatuieste sa fac acelasi lucru, toti incearca sa se delimiteze de ceilalti, impresia e ca manelismul a cuprins intreaga tara.

    ei bine, nu e chiar asa. sunt si foarte multi oameni buni in Romania, exista oameni de bun simt. as zice ca mass media e de vina ca popularizeaza mai mult exemplele negative – care intr-adevar ies in evidenta si incearca sa epateze.

    trebuia sa avem mai multa grija – pentru ca marul putred strica tot sacul de mere bune. ajunge sa ai un vecin dobitoc si tot blocul devine greu de locuit. trebuie luate masuri pentru protejarea merelor bune.

    trebuie sa iesim din faza asta depresiva si sa vedem luminita de la capatul tunelului si sa facem un plan cum ajungem acolo, la lumina. in opinia mea este posibil.

    iar Romania a avut perioade in care a facut mari progrese – daca mergi prin Bucuresti sau prin alte orase vezi ce s-a facut la sfarsitul secolului XIX, pe vremea lui Carol I. Universitati, licee, muzee, scoli, teatre. Au aparut scriitori, poeti. S-a facut calea ferata, iluminatul public (Bucurestiul era foarte avansat). E adevarat ca englezii aveau deja metrou (tocmai s-au implinit 150 de ani de la inaugurarea metroului londonez) dar ideea e ca in Romania s-au inghitit etape intr-un ritm extraordinar. Cu cateva zeci de ani inainte lucrurile pareau insa disperate – eram feudali, purtam salvari si opinci, aveam sclavie si iobagie.

    Concluzia e ca exista posibilitati si resurse de schimbare. Atunci am avut o elita boiereasca (si fiii acestora scoliti in Vest) decisa sa modernizeze Romania si care a schimbat macazul.

    Acum exista niste avantaje – pace pe continent, posibilitatea de a merge la scoli in Vest, de a circula liber, dar si niste dezvantaje majore – acum elita e una formata in majoritate din oameni rau intentionati, de calitate proasta, care nu au nicio intentie sa imbunatateasca lucrurile.

    Partea buna ar fi ca daca schimbam elita asta cumva avem o sansa sa iesim din rahat foarte rapid. Poate ca federalizarea UE si preluarea controlului la Bucuresti de catre birocratii din Bruxelles va fi pozitiva.

  25. Jimmy: „In 2008 diaspora contribuia cu 50% din PIB-ul Romaniei”

    no hai serios, chiar? 🙂

  26. draga alex, democratia intr-o tara saraca dominata de mentalitatea de cetatean-asistat-social, nu e buna.

    ori restrangi democratia si voteaza doar unii mai rasariti sau mai bogati sau mai pregatiti sau toate la un loc

    ori renunti la democratie si vine un dictator care controleaza tot si opreste gura celor multi care cer si cer si cer

    mai e si calea ideala, aia din titlul imnului national, dar aia e cea mai putin probabila

    Romanul cum da de greu cum voteaza prostii. nu ca PDL erau buni, vai mama lor ca au taiat prea mult si n-au stimulat nimic, dar socialismul intr-o tara saraca e echivalent cu aruncatul banilor pe fereastra

    • problema nu e democratia – pana la urma dpdv economic democratia inseamna ca trebuie sa faci sa fie mai bine pentru o majoritate de cetateni, ca altfel nu te mai voteaza.

      problema e cu elitele actuale, ca nu vor decat sa-si faca plinul cat mai repede si nu le pasa de tara. astora nici nu prea le pasa daca ii mai voteaza lumea.

      aci e buba, astia nu stiu nici macar ce e bine pentru ei, sunt ca niste paraziti neevoluati care isi sufoca gazda, ii beau tot sangele si prin consecinta pe termen lung mor si ei.

      daca si-ar urmari macar propriul interes si ar lasa gazda sa se ingrase si sa traiasca si ei pe langa ea, furand mai putin, dar in mod sustenabil, ar fi mult mai bine.

  27. eu cred ca e complet gresit ceea ce spui alex.

    in democratie prostimea alege CE CREDE ea ca e mai bun PENTRU EA. voteaza in folosul propriu. iar lupta politica se da in jurul simplitatii de a influenta aceasta masa mare de alegatori, registrul de discutii fiind la nivel foarte scazut

    politicienii pe care ii blamezi sunt reprezentantii DE DREPT ai prostimii majoritare. ei sunt vinovati de manipulare si ipocrizie, nu de faptul ca-s incapabili ei, din nascare 🙂

    elita, iar acesta trebuie bine definita cand vorbim de decizii politice, are un alt nivel de de intelegere, e mai greu de manipulat de catre politicienii de doi bani si are si capacitatea de a lua decizii (a vota) in functie de niste principii (economice), nu in functie de stomac

    • Subscriu intru-totul, nu ar trebui sa poti vota daca nu ai bacalaureatul luat. Si de asemenea sa nu ia orice papagal BAC-ul cum e acuma.

  28. Salutare fratilor!Abia ieri v-am „decoperit” si cu ingaduinta voastra o sa-mi expun si eu parerile.
    As incepe cu o completare la ultimele postari, cam „antidemocratica”.Cred ca nu-i corect si nici suficient sa interzici votul prostimii.Mai interesant ar fi sa oferi sansa fiecarui roman de peste 18 ani la sustinerea unui test(intrebari de cultura generala,norme de convietuire in societate,neaparat istorie),dificultate medie si in functie de rezultat sa aiba dreptul la un numar de voturi.Nu credeti ca s-ar schimba datele problemei?Pai in primul rand ar lua-o razna toti acesti „politicieni” care stiu doar atat-la fiecare patru ani dau milogilor ceva de crapat,aia trec totul prin burdihan, nu si prin filtrul ratiunii…Va dati seama ce nenorocire ar fi pentru ambele parti mai sus mentionate?Tovarasii vor trebui sa se reorienteze,sa incerce sa-i castige pe cei care n-au trecut prin viata ca gasca prin apa.Si nu va fi deloc usor.Iar tantalaii si puturosii vor inghiti in sec si poate ar intelege ceva din ce li se intampla.
    In privinta parerii nemtilor despre noi ar fi multe de spus,eu am lucrat ceva vreme cu ei si am simtit-o pe propria piele.Ne accepta cel mult individual.Participam la o petrecere cu mai multi nemti si unul mai turmentat mi-a reprosat mizeria de la 23 august.Am riscat tot ce reusisem pana atunci, i-am replicat ca al de a facut-o nu se numea nici Ionescu,nici Popescu nici Piz….u ci altfel si e urmasul unuia de-al lor.A tacut,iar unul din colegii lui l-a apostrofat.A doua zi a ingaimat un fel de scuza,celalalt mi-a dat de inteles ca baiatul e…dederist.Dar asta e unul din cele mai soft din cate mi s-au intamplat doar pentru ca-s roman.In Napoli,cam la doua luni dupa episodul Mailat,am intrat intr-un minimarket sa targuiesc ceva .Un tanar italian a venit spre mine si pe un ton rastit m-a intrebat de unde-s de loc.Un altul a devenit brusc interesat si s-a apropiat.Nu vorbesc italiana,dar am inteles bine ce vanau.Am raspuns in cea mai buna engleza de care-s in stare,evitand numele tarii de bastina.Nu intelegea dar insista.Atunci, intr-un moment de sclipire,am pronuntat Estonia si am completat cu una din putinele expresii rusesti pe care le stiu,o injuratura.S-a luminat la fata,cand am plecat mi-a zis „arrivederci”.
    De cand ma stiu am fost optimist,dar acum am rezerve in privinta viitorului acestei natii.

  29. Pingback:Finantarea razboiului (V) - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *