Razboiul Stelelor nu mai este SF, ci este viitorul

6th generation fighter

Armele cu energie dirijata sunt se pare viitorul, iar noi am mai scris pe blog despre testele facute atat de americani cat si de europeni in privinta dezvoltarii unor sisteme antiaeriene cu raza scurta deocamdata, sisteme bazate pe laser.

Dar prin “arme cu energie dirijata” nu trebuie sa intelegem doar laserul, adica o radiatie luminoasa in diferite spectre puternic focalizata. Dimpotriva, laserul este doar un capitol din arsenalul viitoarelor arme cu energie dirijata. Intr-un sens mai larg si un radar de tip AESA este o astfel de arma, vand capacitatea de as focaliza emisia de energie, dar aici mai putem vorbi si de microunde, raza gama sau raze X, etc, toate fiind de fapt energie electromagnetica, diferenta facand-o doar frecventa si pe cale de consecinta energia/puterea furnizata pe unitatea de suprafata a tintei.

Revenind acum la armele aflate astazi in dezvoltare, doua sunt problemele majoare aflate in fata inginerilor:

-prima se refera la folosirea acestor arme in atmosfera terestra, unde datorita densitatii mari a moleculelor de aer gradul de refractie este nemultumitor de mare, generatorul avand nevoie de o putere uriasa pentru a ilumina tina cu suficienta energie intr-o unitate de timp cat mai redusa si pe o suprafata cat mai mica, maximizand astfel efectul

-a doua problema sta in generarea energiei necesare, mai exact poti construi un laser foarte puternic, insa generatorul sau ar cantari foarte multe tone sau zeci de tone.

Ei bine, tinand cont de aceste doua inconveniente, pana astazi incercarile s-au focalizat doar pe baterii de lasere cu baza la sol sau la bordul navelor de lupta, aceste sisteme avand invariabil raza scurta, singura exceptie fiind laserul montat la bordul unui Boeing 747 si care ar avea ca sarcina principala distrugerea rachetelor balistice in prima faza a zborului, dar si acolo americanii au probleme serioase care tin de raza armei, dependenta foarte mare de starea de claritate a atmosferei in momentul tragerii, claritatea vand un impact major asupra razei si de asemenea si de rapiditatea cu care condensatorii sunt reincarcati.

Numai ca se pare sunt solutii, cel putin teoretice, atat in privinta masei generatoarelor cat si a focalizarii energiei pe distante mari, astfel ca DARPA a oferit mai multe programe de cercetare-dezvoltare pentru arme cu energie dirijata. Deosebit in cadrul acestor contracte este faptul ca Pentagonul are intentia sa monteze lasere la bordul avioanelor de vanatoare de generatia a VI-a, avioane aflate deja in faza de proiectare atat de catre Boeing cat si Lockheed Martin sau Northrop Grumman.

Astfel americanii au in intentie dezvoltarea a trei familii de arme laser, dupa cum urmeza:

-sisteme cu energie mica, defensive, dedicate ghidarii armamentului de la bordul avionului si anihilarii senzorilor inamici

-arme defensive pe baza de laser, cu raza medie si scurta care ar avea ca scop distrugerea/orbirea rachetelor si a avioanelor inamice aflate intr-o raza de cerc de maximum 30-40 de km, fiind astfel un fel de arme pentru lupta la vedere

-cea de-a treia categorie este cu adevarat impresionanta si are in vedere dezvoltarea de arme laser ofensive, cu raza mare, care sa ofere capacitatea avionului de generatie a VI-a sa atace dincolo de raza vizuala, atat avioane inamice cat si rachete sau drone.

The Air Force Research Lab (AFRL) is requesting information describing concepts for airborne laser systems for future air dominance platforms,” se arat in cererea de oferta. “The emphasis of this effort is to identify potential laser systems that could be integrated into a platform that will provide air dominance in the 2030+highly contested Anti-Access/Area Denial (A2/AD) environment.”

Este vorba asadar de arme destinate superioritatii aeriene, ce vor fi montate la bordul viitoarelor avioane de suprematie aeriana, pilotate sau nu. Sistemul de arme trebuie sa fie functional pana la o altitudine de 18 kilometri si sa suporte o viteza maxima a platformei de Mach +2.5, iar eforturile inginerilor se vor concentra asupra: “The focus of the Endurance effort…will be on miniaturizing component technologies, developing high-precision target tracking, identification, and lightweight agile beam control to support target engagement. The program will also focus on the phenomenology of laser-targe

Viitorul este mai aproape decat ne imaginam pentru ca in mod sigur americanii nu se apucau de dezvoltarea unor astfel de arme daca nu aveau incredere in posibilitatea ca ele sa devina reale. Astfel “secretul” folosirii unor arme cu energie dirijata cu raza medie si lunga, de la bordul unor platforme aeriene cu o masa de 25-35 de tone, sta in miniaturizarea sursei de energie, miniaturizare care trebuie sa merga in paralel cu cresterea capacitatii de generare si stocare a energiei.

Intentia folosirii acestor arme in atmosfera ne poate indica faptul ca viitorul nu va aparatine in mod absolut necesar laserelor ci mai degraba altor tipuri de energie electromagnetica, a caror frecventa este mult mai utila si eficienta in trasmiterea unui cantitati cat mai mari de energie catre tinta, la o distanta cat mai mare.

 GeorgeGMT

 

 

7 comentarii:

  1. Apropo de arme cu emisie de energie dirijata; s-a vorbit la o emisiune a TVRM de catre un astronom (nu-i mai retin numele) ca daca ar exploda o supernova (supernova ia nastere dupe explozia unei stele de o anumita conformatie si structura cunoscuta sub numele de gigantica rosie si care a ajuns la finalul existentei sale prin epuizarea rezervelor nuclear-energetice) la o distanta de 12-16 ani lumina de Terra ar putea sa aiba consecinte din cauza emisiei gama de inalta energie. Cercetarile din astrofizica contribuie la dezvoltarea viitorului armelor cu energie dirijata.

    • Pai faza cu Supernova s-a intamplat probabil la finele Permianului (280 milioane de ani) si a generat cea mai mare extinctie in masa ever, daca avem asa ghinion, nu ar fi doar consecinte, ar fi sfarsitul lumii.
      Despre armele cu energie dirijata, nu cred ca au viitor in atmosfera terestra, pt ca legile fizicii nu pot fi incalcate ( nici de politicienii romani :))) ) ele au insa un mare viitor ca arme dispuse pe orbita, care sa actioneze asupra satelitiilor si poate asupra rachetelor ce zboara in atmosfera superioara. Insa cu tratatul spatiului, care interzice dispunerea de arme de orice fel in spatiu, e greu. O data spart tratatul vom vedea o cursa a inarmarii gen cea nucleara.

  2. ”…pentru ca in mod sigur americanii nu se apucau de dezvoltarea unor astfel de arme daca nu aveau incredere in posibilitatea ca ele sa devina reale.” Depinde de cum te gandesti,toata chestia asta cu lasere ofensive pe avioane de generatia VI poate fi reala(adica chiar se lucreaza la ele si se face un progres) sau poate fi doar o arma psihica,atat pentru celelalte tari din lume(marile puteri) sau chiar pentru aliatii NATO si civili. NATO ar da mai mult credit puterii americanilor,si civilii din toata lumea,care nu prea au habar de armata(pentru ca nu ii intereseaza),sigur vor auzi de ele prin internet sau TV si se vor minuna de noile arme a le americanilor,lasere,ca in SF-uri cum scrie mai sus,si vor lauda si ei USA si minunatia lor de tehnologie.

  3. E posibil sa fie gata, perfect functionabile… F117 a fost prezentat oficial dupa 7 ani, dar poate ca avionul era gata cu mult inainte. Ultimele realizari in materie de armament nu se cunosc, sunt asii din maneca in caz de paruiala. Daca nu apar pe net, nu inseamna ca nu exista…Secretul militar nu se rezuma doar la regulamente…Ce vedem noi desfasurat in confruntariile cu state din lumea a 3 a, e echipament vechi de 20-30 de ani. Dar armament se produce in continuare, birourile de proiectare toaca sume deloc neglijabile. „Bugetul negru” exista la toate statele care se respecta!

    • se vorbeste de vreo 50 de miliarde la americani pentru proiecte secrete. cat o fi suma reala..dumnezeu stie

    • Vazusem acu ceva vreme la TV un general de la Pentagon care spunea ca cel mai puternic procesor ce-l avem pe piata civila, e cu 10 ani in urma fata de ce au ei. Cat e propaganda si cat e real Dumnezeu stie…

      • Dar nu multinationalele fac procesoarele care sunt folosite si de armata ?? Sau armata are propri cercetatori si proprile fabricii unde fac procesoarele , placile de baza etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *