Referendum esuat la mustata…lunga si cativa dinti stricati.

18,87% prezenta totala la ora 19:00.

3 450 189 total votanti.

3 030 871 votanti pe liste permanente.

http://prezenta.bec.ro/

Desi poate fi comparat cu cel constitutional din 2003 (prezenta de 14,29% in prima zi, 54,46% in total; de peste 3,8 ori in a doua zi fata de prima), acesta categoric si-a insusit mai ales elementul principal al referendumului pentru suspendarea Presedintelui Traian Basescu din 2012: scarba.

„Boicot!”

Se observa ca „cei 3 milioane care au semnat” (de fapt 2,6 milioane de semnaturi validate de CCR; si USR-ul cam patind la fel cu 10-15% din cele aproximativ 1 milion de semnaturi colectate pentru Initiativa #FaraPenali) s-au prezentat. Si cam atat. Bonusul e Diaspora „gazata pe 10 august”, interesant de aflat care a fost optiunea majoritara: 111 457 votanti pana la ora 19:00.

Ce va insemna in viitorul apropiat pentru evolutia sociala si politica?..aici putem doar specula.

Personal,..multumesc efortului Coalitiei pentru Familie.

Si frauda? Pai…care frauda?

Razvan Mihaeanu

310 comentarii:

  1. A inceput…

    „Războiul hibrid” a fost pierdut de România – se confirmă dezastrul!
    Sau, altfel spus, starea de colonie a României este confirmată chiar de către români, prin atitudinea lor. Astfel, după ce instituția fundamentală a democrației, Parlamentul, a devenit un reper al atacurilor și principalul subiect al denigrării, a venit și rândul principalei instituții a spiritualității românești, Biserica, să nu mai aibă nicio influență (citește credibilitate) în fața românilor.

    sursa

    Un simplu Referendum? Nu, este Armageddon-ul României!
    Referendumul e o bătălie mult mai importantă chiar decât clipa în care se dă! Referendumul este șansa fiecăruia de a fi un soldat în Armata veacurilor și eroilor care au creat România!

    sursa

    Bonus: Ion Cristoiu
    „Din câte ştiam eu, familia tradiţională alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie, nu e pusă în pericol de nici o forţă politică. Pentru a mă osteni să merg la urne ar trebui ca eu, adept al relaţiei bărbat-femeie ca esenţă a căsătoriei sau a concubinajului sau chiar a întâlnirii erotice întâmplătoare să fiu ameninţat de un proiect de lege”
    „Aşa stând lucrurile, trebuie precizat că sâmbătă şi duminică nu se votează dacă familia se întemeiază pe căsnicia între bărbat şi femeie sau, cum susţin adepţii lui Da pe familia tradiţională, ci dacă o asemenea restricţie trebuie trecută în Constituţie”
    „Asta nu înseamnă că Referendumul trebuie boicotat cum cer adversarii modificării”

    sursa

    Organizatori: Viorica Dăncilă – lecție de demnitate în Parlamentul European! Le-a rupt gura!
    „Pentru cine vrem să construim un sistem viabil de justiţie în România — pentru MCV, pentru politicieni? Trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni, Justiţia trebuie să fie garanţia că drepturile cetăţeneşti sunt respectate!”
    „A intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanţi violenţi care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa”.

    Viorica Dancila, o individa cu IQ-ul mai mic decit al unei geamanduri.

    sursa

    • de sobol & co. mi se flendura…si-au luat-o in freza asa cum si-o merita…

      cred ca marea dezamagire e BOR…pentru ca stia cu cine se inhaiteaza dar a zis OK ma fac frate cu dracul dar trec puntea si ma trezesc cu ce vreau eu in constitutie….
      asta nu e ok pentru o biserica nationala…cum castigi sau cum pierzi o batalie e important…poate sa fie cu onoare sau ca un misel…iar pentru asta cineva din BOR trebuie sa raspunda…

      • Nu va raspunde niciodata. Ce e amuzant este ca au inceput sa arunce toti in toti cu diverse.

        Tentatia e prea mare pentru BOR sa nu se imbirlige cu PSD. Pina la urma, 70% din publicul tinta al fierarora sint aceleasi persoane.

      • Tgg il faci mincinos pe Razvan !? Nici BOR nici PSD si nici PNL nu au instrumentat acest referendum, ci Coalitia pentru Familie.
        Fii mai atent la afirmatii…

        • Iti spune un om care a strans semnaturi pt alte initiative: CpF NU avea cum sa stranga 3 milioane de semnaturi singura.

          Semnaturile au fost stranse de preotii BOR sub masca CpF.

        • @Radu,

          Semnaturile au fost stranse de CpF. astia nu au facut politica, si nu-s Corupti ca politicienii.

          BOR inseamna doar preotii, calugarii si restul ierarhilor din Biserica Ortodoxa.
          Dar coalitia pentru familie era intemeieta de oameni credinciosi, care nu ocupa functii in BOR.

          credinciosi practicanti. si da aveau Dreptul Legal sa aiba aceasta initiativa. Chiar si la poarta bisericii aveau dreptu sa sctranga semnaturi. La fel de bine cum aveau Dreptul sa stranga semnaturi in fata unei Cafenele sau in fata Teatrului, sau in Parcul Cismigiu.

          Vad ca pe aici unii propun: RESTRANGEREA DREPTURILOR pentru crestini.

          • @Chipp :
            ai precizat ca unii propun restrangerea drepturilor pentru crestini.
            te rog sa dezvolti idea : cine , cand si cum a zis . altfel te rog sa-ti retragi cuvintele !

            • @Techies,
              Citește mai sus comentariile!

              Atunci când folos ști școală că să-mi educi copilul după principiile Transgender, îmi limitezi drepturile.

              In viitor, Noi, că și creștini, vom renunța la alocația de la stat și vom renunța să ne trimitem copiii la școală de stat. Că Statul sa nu mai aibă pretenții asupra copiilor noștri.

              • Tot vad de o vreme buna exprimata o temere care transforma pe oricine intr-o persoana irationala; asa cum ai enuntat, folos ști școală că să-mi educi copilul după principiile Transgender, îmi limitezi drepturile.

                Dar ce parere ai de ora de religie, de umplerea unui creier care este ca un burete care absoarbe totul cu idei religioase si creationism? De ce religie si nu STEM si evolutionism? De ce educatia sexuala este distrugerea copiilor iar ora de religie este absolut necesara? De ce standarde duble? De ce inainte de a urla ‘drepturi’ evitam sa vedem situatia de ansamblu? De ce ‘sa nu vedem in fata ochilor gay pride’ un weekend pe an dar sa aud in 52 de weekenduri sistemul audio al bisericii? De ce ….

                De cind standardul dublu a devenit standard?

                • Educatia sexuala este un lucru foarte bun, n-are a face cu discutia noastra. Religia in scoli ar trebui limitata la istoria religiei. Trebuia sa te muti langa o moschee, sa vazi cand urla muezinul la 5 dimineata 🙂 …
                  Pe de alta parte cati copii „creationsti” ai cunoscut tu pana acum? Cu exceptia celor care provin din familii profund religioase? Eu, niciunul, nimeni nu i-a in serios ora de religie. Iar si pe de alta parte cele doua nu cred ca sufera, astazi, o comparatie directa oricat am face apel la istoria nu prea cucernica a crestinismului.

                  • Pai educatia sexuala este asimilata propagandei LGBT in 99% din cazuri in discutii.
                    Si o moschee intra in aceeasi categorie cu o biserica, intelegi la ce ma refeream.

                  • @George GMT
                    Nimeni nu ia in serios ora de religie, cu exceptia BOR si APOR…
                    De aia avem o ora in fiecare saptamana, cica facultativa, vreme de 13 ani?
                    Sau e doar o sinecura pentru preotese si absolventi de teologie fara parohie, asa, sa mai ia si ei un ban de la stat…

                    • Pai chiar e facultativa, aia de educatie sexuala nu. Problema nu e ca se face educatie sexuala (contraceptie, bts, etc) ci ca se face indoctrinare (va incepe si la noi, 70 milioane euro anual si 2000 de cadre- program al MEC- sinecura pentru ong-isti ?)

                    • @RTI
                      Aia pentru preotese e functionala de multi ani, cea pentru ONG-isti inca nu…
                      Iar legat de „facultativa”, scolile, in mod generalizat, nu au programe alternative, in cazul in care ai alta optiune…

                    • Eu am vazut destul de multi masculi profesori de religie, dar poate cunosti mai bine. E vina celor de la Educatie ca nu au alternativa. Poate nu ai aflat dar ONG-urile primesc si bani de la Stat plus diverse scutiri din 90.

          • @Chipp, numai religiosii au monopol la bataia de joc de drepturile altora, sau cum e? Fiecare sa traiasca dupa obiceiurile sale, nu sa impuna altora un mod de viata. Libertatile civile sunt mai importante decat sentimentele enoriasilor oricarei religii.

  2. Nu a fost frauda.

    Acum sa il vedem dimineata condamnat si trimis la bulau pe domnul Dragnea.

  3. „Viziunea fără execuție este halucinație”

    Tocmai am asistat la un boicot executat „a la carte”. În ciuda tuturor eforturilor de a schimba regulile jocului (votare pe două zile decisă prin OUG), în ciuda proporției nemaiîntâlnite de voturi pe liste suplimentare (acilea e frauda pentru cei ce n-o văd) etc.

    Personal mulțumesc USR pentru o execuție consecventă a viziunii lor, asumată prin referendum intern, fapt obișnuit într-o democrație consacrată precum Germania, dar unic în România.

    Pentru cei care nu acceptă acest lucru, rămâne consolarea dată azi de Sputnik, care vorbea azi dimineață despre o tragică apatie populară, iar acum despre un război hibrid al Occidentului asupra României.

    În ceea ce privește familia netradițională și legalitatea/moralitatea ei, trebuie văzută decizia recentă a CCR cu privire la acest subiect. Legală, deci morală, cum spune autorul acestui articol.

  4. Acum CpF a gasit si vinovatii: partidele.

  5. Acum dupa referendum politicienii ar trebui sa legifereze nu parteneriatul civil cum promiteau ci direct casatoriile intre persoane de acelasi sex. Oamenii si-au spus cuvantul, iar impedimentul constitutional nu exista. Moment mai prielnic ca asta nu exista.

    • Aaaa, nu. Va ramine aceeasi stare.

      • Nu va ramane aceeasi stare. LGBT va obtine parteneriatul civil dar mentine deschisa si posibilitatea casatoriilor. „Ce sarbatorim noi pe 6-7 octombrie” va fi o intrebare reala in comunitatea LGBT.

        • Parteneriatul civil este pentru toata lumea. Am mai spus si la celalalt articol: societatea s-a transformat, asa incit este firesc ca daca am o relatie cu cineva de peste 2 ani, de exemplu, sa avem in relatia cu statul drepturile pe care le are orice cuplu casatorit. Parteneriatul civil este pentru toata lumea nu pentru LGBT.

          Sint sigur insa ca va ramine aceeasi stare.

        • Capătu satului

          Nimeni nu a castigat la referendum
          Toti au pierdut
          Cel mai mult am pierdut noi ca natiune, dar asta vom vedea noi pe parcurs peste vreo 5-10 ani

          Ca sa castige poponauti trebuia ca populatia sa respingă prin vot solicitarea de modificare a legii fundamentale
          Ori la urma nu a fost cvorumu de 30 %
          Cata sustinere au poponautii la noi vom afla cand se vor publica rezultatele voturilor negative – la mintea mea cu mult sub 10 % din cei care s-au prezentat au votat impotriva familiei tradiționale si implicit pt familia poponauta
          Asa ca sărbătoarea pe la poponauti poate fi doar cu lumina stinsă ca grosul votantilor pentru ii asteapta pe la colturi

          Spre deosebire de multe opinii exprimate, la mintea mea, cel mai mult au pierdut la referendum:
          1. Biserica ortodoxă precum si cultele neoprotestante : au pierdut in lipsa unor comunicatori credibili si a lipsei unei campanii serioase – merge si asa, a iesit pana la urma, din noi, prost
          Religia este inca un reper important pt noi ca natiune fie ca vrem sa vedem sau nu
          Inseamna ca populatia nu are de fapt incredere in comunicatorii sau comunicatorii bisericii nu prezinta credibilitate
          Scandalurile de homosexualitate, pedofilie si coruptie ale înaltului cler combinate cu lipsa de reactie a sefilor bisericii produc rezultatele previzibile

          2. psd oricum a mai pierdut un meci
          zdragnea a fost din nou nepregatit, probabil nu si mase telefonu de la moskva ca sa traseze linia partidului
          zdragnea prezenta de fapt in fiecare zi alta strategie: intr-o zi pt familia tradițională pt ca ziua urmatoare sa fie pt parteneriatu civil
          Rezultatele se vor vedea la evropalavramentare si prezidențiale

          3. Usr a pierdut si el mult
          Va vedea la alegerile urmatoare
          Probleme mari de comunicare intre fosta si actuala conducere a partidului

          Comunicare proasta a pozitiei pt propriul electorat sau electoratul sau potential

          Si restu au pierdut

          • Un sondaj l-am avut si noi la sfarsitul lui 2016, vezi rezultatul de la sfarsitul articolului, am putea considera ca blogul nostru e mai mult „anti-PSD” decat „conservator”, tinand cont de cati au ales…USR: https://www.rumaniamilitary.ro/tabloul-electoral-cu-o-saptamana-inainte-de-alegeri

          • USR a câștigat oricum, cel puțin într-un detaliu foarte important. A fost singurul partid care a luat în serios acest proces electoral inclusiv în forma sa. nu doar în fond. Mai precis, au avut reprezentanți în 12 mii din cele 18 mii de secții, au exersat pentru prima dată o numărătoare paralelă etc.

            Pur și simplu au experimentat practică electorală la scara macro.

            Acest „rodaj” le va fi extrem de util ]n anii electorali 2019/2020.

            • Este pierdere mare pt usr
              Ca au avut observatori este irelevant
              Nu observatorii voteaza ci alegătorii

              Votul putea aduce mai multe voturi la alegerile ulterioare
              Alegătorii trebuiau sa nu fie lăsați din mâna

              Povestea cu alegătoru meu știe mai bine dovedește o incapacitate elementara a conducerii usr
              Alegatoru usr, când a intrat la vot trebuia sa stie ca se identifica cu linia partidului și cu discursul acestuia
              Ori discursul usr a fost, legat de referendum, faceți ce vreți
              Nu poți sa spui faceți ce vreți decât in anarhie

              Vor plăti la europalavramentare și prezidențiale
              Usr a făcut la referendum totul ca sa nu supere fostul șef
              El parca era împotriva
              Cam ca la psd

          • @capatu satului
            Nu sunt de acord cu ideea ca nu exista castigator.
            A castigat LGBT, fara dubiu!

            In societati considerate ceva mai conservatoare LGBT nu cauta sustinere populara.
            Nu sunt extraordinari de populari nici in State. Au fost referendumuri si acolo si le-au pierdut, dar le-a anulat Curtea Suprema.
            Nu-i intereseaza sprijinul popular la inceput, stiu ca nu il au, vor doar protectia legala a statului.

            Deci rezultatul referendumului e o URIASA victorie pt ei. Plus ca vor obtine si parteneriat civil! Ceva pus pe masa initial doar ca consolare pentru un referendum pierdut! Jos palaria, au jucat perfect.

            • @analistul
              atat timp cat nu exista vot conditional, cu atat mai putin poate exista refuz de a vota conditional (de ex. nu votez ca mi-ar place lgbt)
              chiar tu ai spus ca nici in us lgbt nu sunt decat tolerati de majoritate si nu acceptati,

              votul conditional este un vot nul, la fel cu votul nul clasic in care votezi ambele sau mai multe optiuni,
              asa ca nu are cum ca acei ce nu s-au prezentat la vot sa fie fani lgbt,
              oamenii s-au saturat atat de incapacitatea functionala a politicienilor de a gandi si de incapacitatea bisericii de a face ordine in randul ei,

              lgt pot dormi linistiti,
              3,7 milioane de rumani hotarati ii astepta pe strazile patriei,
              ce faci in casa ta si a prietenilor tai e problema ta,
              dar exhibarea in public a unor comportamente imorale nu poate fi tolerata,

              eu speram ca oameni sa voteze,
              speram ca s-au saturat de botox, silicoane, exhibarea sexualitatii, etc,

              problema este ca cpf si bor nu au fost suficienti de vocali,
              au sperat ca acei care au votat pt initiativa de modificare a legii fundamentale sa faca propaganda pt. referendum,
              trecand peste incapacitatea bor de a se curati de rau: homosexualitate, pedofilie, coruptie,
              bor a facut prea putin si in ultima clipa,
              daca si-ar fi facut treaba din timp altul ar fi fost rezultatul,
              poate ca erau ocupati cu catedrala si au uitat de natiune,

              • Ceea ce isi face fiecare om cu corpul lui e problema lui, tot asa cum ceea ce face cine va in casa lui e tot problema lui.

                Votul nu era pentru botox, silicoane, exhibarea sexualitatii, etc. Nu era nici macar pentru LGBT. De cind facem ghiveci de comportamente sociale pe care nu le acceptam personal, pe persoana fizica?

  6. Mult zgomot pentru nimic. Asta a transmis acest referendum.
    Subiectul nu a interesat, in mod evident.

  7. Ceva au reusit cu referendumul, nu mai vorbeste absolut nimeni despre dosarul violentelor din 10 august.

  8. Nu va mai treziti.

  9. Ora 21:00 – 20,41 % – 3 731 704 total votanti

  10. care mustață la 21%?e ditamai barba.

  11. Acum, cei care si-au asumat referendumul : CpF, PSD-ALDE, BOR si mai ales „cei 3 milioane care au semnat” trebuie sa-si asume si decontul de cheltuieli !
    43 milioane de Euro, o suma enorma aruncata de PSD-ALDE pe un referendum inutil(si fara nici o finalitate), este o suma care lipseste scolile si spitalele cel putin de conditii igienice !!!
    NU vorbesc de autostrazi aeriene, vreau macar CONDITII IGIENICE in spitale si in amaratele de scoli din micile localitati. 43 milioane Euro aproape ar fi rezolvat problema dar au fost risipite in van de o coalitie si un guvern incult . Sa plateasca fiecare ! Sa scoata fiecare vinovat banii din buzunarul propriu ! Asa poate devin macar mai responsabili !

  12. liste suplimentare si urne mobile,monitorizare aproape de minim….

  13. ar fi interesante și procentele pe opțiuni mai ales că mulți votanți nu sunt simpatizanți psd.oricum,psd-ul și bor-ul s-au pocnit reciproc în plex.
    https://www.tolo.ro/2018/10/07/biserica-a-intrebat-crestinii-au-raspuns-rezultatul-referendumului-o-lectie-de-toleranta-pe-care-credinciosii-o-ofera-preotilor/?utm_campaign=Adevarul-Widget&utm_medium=Parteneri&utm_source=Adevarul
    popimea e jalnică.

  14. Cei care comenteaza legat de suma cheltuita nu stiu ce inseamna democratia, referendumul este baza unei democratii, puterea poporului de a decide legat de un anumit subiect de interes general, daca nu intelegi asta puteti cere azil politic in Best Korea! Ce ma dezgusta este dezinformarea masiva, propaganda din mass media, lobby masiv pentru homari. Trist este ca cei care vor avea de suferit sunt odraslele noastre atunci cand or sa impuna si la noi dictatura de gen, corectitudinea politica, etc. Boala psihica trebuie tratata, nu incurajata. O sa ii usture in fund pe cei ce nu au fost la vot.
    https://evz.ro/canada-interzice-cuvintele-mama-si-tata-doamna-si-domnule.html

    • Aha… tu vorbesti de boli psihice… si cei ce nu rezoneaza, sa ceara azil POLITIC… serios, ai ceva *** ***???

      Editor edit: editat; preferam argumentele, nu ad hominem. 🙂

    • MindRusT, jumatate ai dreptate. Orice exercitiu democratic merita pretul. Insa trebuie facut cu decenta si in interesul democratiei, ceea ce nu s-a intimplat in cazul de fata. Si las-o mai usor cu bolile psihice.

      Apoi… exista cai de mijloc intre cele doua variante: adica mama/tata/parinte. Doua formulare cu acelasi scop. Si gata, toata lumea e multumita. Te ustura in fund daca te duci cu el unde nu te tine. Fundul.

      As dori insa ca bugetul sa bage niste bani si in cazarea citorva zeci de muindarmi responsabili pentru 10 august pe minim 3 ani in niste institutii de corectie. Si asta cit mai repede, ca inca ma dor plaminii – vorba vine. Apoi alti bani in cazarea in aceleasi institutii a altor zeci de politicieni.

      • Blanca, nici eu nu stiam ca as fi fost pina sa imi spui… Sa inteleg ca imi recomanzi organo-terapia?

        Later edit: exact etichetari de genul acesta, aruncate in graba alaturi de obisnuinta judecarii semenilor, ma fac sa imi spun de fiecare data ca unele lucruri, ginduri, pareri poate ar trebui sa le tin pentru mine. Dar se pare ca niciodata nu invat.

        Even Later Edit: comentariul acesta se refera la un altul – sters probabil de cei cu putere – in care se afirma ca as fi pe invers.

        • Ce zici Iulian, obtuzii aia pupatori de cadavre, ramasi in evul mediu, votanti psd, trolli si filorusi se simt si ei etichetati gratuit si judecati ?

          • Esti sigur ca vrei sa continuam pe drumul acesta?
            Chiar esti sigur?

            • Da, nu eu ma dau lovit doar iti aratam ca si ceilalti se pot ofensa la fel de usor ca tine di la fel de intemeiat.

              • Poate ai inteles gresit comentariul meu:
                – prima parte era un raspuns la un evident atac la persoana
                – a doua parte era mai degraba un monolog exprimat public, care isi propunea sa constate o situatie care este mai mult decit dialogul din sectiunea de comenatrii a unui blog

                Nu era, deci, nici o urma de ofensa din partea mea.

                Atunci cind intr-un dialog se intrepatrund biologia, BOR, psihologia, emotii, religia, evolutionismul, Biblia, DSM, idei personale nu va exista nici un rezultat, nici o concluzie. Noaptea e un sfetnic bun; am dubii in legatura cu beneficiul adus de continuarea discutiei.

                • O dar am inteles perfect. Insa si tu ai facut genul asta de atacuri, mai subtile dar in esenta nu schimba nimic. Cand iti exprimi public o parere (nu conteaza forma) inseamna ca astepti o reactie pentru ca altfel inseamna ca intram in alta problema ce tine de psihologie. Am zis ca te-ai simtit ofensat nu ca ai ofensat si comentariul tau de raspuns la remarca aiuristica a celui de mai sus a dovedit asta.Sper sa iti insusesti sfatul, fudulia nu e apanajul celor inteligenti.

                  • Insa si tu ai facut genul asta de atacuri, mai subtile dar in esenta nu schimba nimic.
                    Cum vreau sa invat din greseli, imi doresc si exemple. Te rog sa nu le prezinti pe cele care intentionat au o atitudine in oglinda a unui comentariu la care am raspuns sau pe cele care au legatura cu bate lume.

                    inseamna ca astepti o reactie pentru ca altfel inseamna ca intram in alta problema ce tine de psihologie
                    Exista o sumedenie de motive pentru care cineva se exprima public – prin postari sau comentarii pe un blog, Facebook, Twitter, Instagram, GooglePlus, Geocities, MySpace. Toate motivatiile actiunilor indivizilor tin de psihologie, psihiatrie, etologie, sociologie sau biologie.

                    Din nou, nu m-am simtit ofensat. Primul si singurul gind a fost ‘iata-ma si gay’. Si, evident, RoMil prin asociere.

                    • Daca nu erai ofensat nu mai bagai partea cu edit si incheiai cu „iata-ma si gay” in opinia unora.

                    • BTW, RTI, uite si o idee de studiu ad-hoc. Daca vrei sa vezi daca sint ofensat si de ce anume fii creativ: fa o lista cu zece etichetari la adresa mea si iti voi spune gradul de ofensa pentru fiecare din ele, de la 1 la 5.

                    • Razvan, aseara a fost un comentariu – sters de puterile aflate la comanda – in care se spunea (citez aproximativ) nu ma asteptam sa fii pe invers. RTI a interpretat raspunsul meu ca si cind as fi fost ofensat.

                      RTI, referitor la ce ai scris acum sint surprins. Am ajuns sa fac(em) analiza pe textul scris de mine intr-un comentariu pentru a identifica o (presupusa) ofensa.

                    • „Blanca”?
                      Ha! 🙂 ..eu i-am dat drumul fara sa vreau, era la calup cu inca vreo doua comentarii ale altora in asteptare cand l-am vazut eu.

                    • Da, „Blanca”. 🙂 La acel comentariu raspunsesem si de aici discutiile.

                    • Nu are nici un farmec ajungem ca la Cerbul de Aur.

  15. Acum ca referendumul s-a terminat și n-am reușit să ne adunăm mai mulți, ar fi bine sa reflectăm la ce Românie ne dorim pentru viitor.
    Sincer mi-ar place ca in Romania sa fie un partid conservator ca și partidul republican din SUA. Consider că pe scena politică este nevoie de un partid care să fie conservator, sa fie pentru un guvern mic si taxe mici pentru că oamenii știu mai bine ce sa facă cu banii lor decât guvernul. Plus armata sa fie dupa modelul israelian.

    • Adica un partid liberal mai de dreapta, unul liberal mai spre centru si unul liberal de centru. 🙂

      Cum spunea Razvan mai sus, CpF poate avea un start.

    • Eu vreau „senat” in teritoriu …de mana cu primarii
      Si reducerea nr de prefecti …si sa dea cu subsemnatul de la guvern pe rezultate ca la firmele private
      Si vreau regionalizare
      Si reducerea nr de senatori si deputati
      Si vreau camera ptr deputati pe modelul englez , incapere mica , masa patrata ..sa discute fata in fata ….nu discursuri de la tribuna casei poporului
      Si vreau armata puternic „expeditionara” …nici model israelian , nici … Ci sa stea 30 la suta efective in teatre
      Etc
      Si mai vreau

      • @niko

        Te susțin!

        • Mersi @ flogger
          Fara o „reformare” ..fizica a „statului” nu facem nimic
          Daca ar fi ca parlamentarii nostri sa ia in calcul „decalogul” …propus de @razvan mihaeanu ..cu imunitatile samd , tot ce spune el pe acolo , urmatorul pas ar fi luarea in calcul a „luptei anticoruptie”
          Dupa mine o „putere” in stat ..cum e justitia nu are ce cauta sub controlul altei „puteri” ( legislativul) si de nici o forma in subordinea executivului
          Trecand peste ..dna-ul e un corp de procurori ..si trebuie sa „raspunda” in fata cuiva
          „Lupta anticoruptie” trebuie adusa pe un „fagas normal” …unde procurorii trebuie sa fie „sub puterea judecatoreasca” si in speta sa fie …”parte a procuraturii” , dar specializati pe a combate inalta coruptie , nu o institutie in sine …sa fie sub controlul iccj , sau ceva similar …unde puterea judecatoreasca ..”trece in fata” ..fara a fi afectata de ingerintele politicului
          Se restabileste un fel „echilibrul”
          Dupa…chestiile cu regionalizarea …eu consider ca dupa modelul administrativ actual …cu greu putem progresa
          Nu se pot stabili prioritati pe transporturi , etc , in functie de zone
          De fiecare data cand trec prin braila , galati …daca ai privi de deasupra iti dai seama cat de rupt de realitate e „modelul administrativ actual”
          De la „clasificarea” strazilor …orasele s-au dezvoltat haotic pe orizontala …fara utilitati, transporturile ..sunt intr-o alta epoca ..in care nu tin cont de dezvoltari si de realitatile fizice din teren
          Un explu ar fi ca in toate orasele de importanta europene …trenul e „in subteran” pe cat posibil ..si trece prin ” centrul oraselor” ptr un facil acces la statii
          La noi statiile sunt izolate , la marginea oraselor , fara a fi deservite eficient de reteaua de transport urbana..si dupa aia plangem dupa calatori
          Senatorii ….nu stie nici bunica ce fac , cand ar trebui sa faca sedinte cu primarii (reprezentantii politic alesi) ..ptr a deservi eficient realitatile din teritoriu..si a „lua pulsul” alesilor
          Despre armata…parerea mea e ca multe s-au schimbat
          Armata „testata pe viu” in teatre …cu tehnica adecvata , o armata puternic… mobila , la nivel strategic , multe elicoptere, transportoare , echipe speciale …scazut nr de tancuri(2-3 batalioane cu tancuri moderne), aviatia prioritizata ..la toate nivelele , de la drone cercetare , transport, aviatia de lupta
          Ar fi de discutat
          Referendumul????… Un sut in mustata lu’ ala care are preocupare lupta cu ce nu e

  16. mda. si eu vreau sa fim a 51 stelutza pe steagul american:) si sa terminam cu toate tentativele astea care au loc periodic de a intorce tara din drumul ei firesc .european…pun pariu ca daca era intrebarea asta pe buletinnul de vot trecea sigur:)
    Dintre toti. intr-adevar Bor-ul si-a luat-o in barba. grav, a iesit cea mai sifonata…cu ocazia asta s-a dus draq’ si mitul ala cu 90% ortodocsi…daca nici macar in 2 zile cu toata mica furaciune nu s-a reusit sa sara un amarat de prag de 30%…
    Celebrele ”institutiil de sondaj” sunt vax albina in RO. clar.
    CpF-ul asta cu arome rusesti pe alocuri o sa aiba un cuvant de spus in penalmentul Romanesc, un mic PRM de factura ruseasca pe acolo n-ar fi rau pentru putulica ala de la rasarit.

  17. CpF nu are cum sa se transforme in partid. Pana la urma ce e CpF? o alianta oarecum impotriva naturii intre BOR si organizatii ale neo-protestantilor americani (congresul mondial al familei). BOR nu are nimic de castigat, doar de pierdut si probabil se va retrage strategic si va incerca sa nu se bage in lupta politica care urmeaza.
    O infrangere ca asta sigur va duce la lupte grele in interiorul CpF si sa vedem daca in cateva luni mai exista organizatia. Poate sa reapara, poate nu
    Dragnea sper sa deconteze jocul dublu pe care PSD l-a facut, mai ales in relatia cu BOR. Imi era teama de o coalitie subterana PSD-BOR-CpF, dar pana la urma s-a dovedit ca tot ce e asociat cu Dragnea se ofileste.
    Sa vedem cat vant in panzele opozitie din PSD aduce acest rezultat.
    USR cred ca e marele castigator, au avut curajul sa se opuna bisericii si sa castige, iar PNL s-a facut inca o data de ras

    • Da, CpF e o alianta trans-confesiune. Ortodocsii practicanti pe care ii stiu au spus: ma aliez cu baptistii, e un interes comun.

      Dar are o piata si daca se foloseste de anumite valori si mesaje poate ajunge la un 10% in alegeri. Important e cum sint perceputi; lasind religia deoparte, imbratisind niste valori conservatoare si cu mesajul potrivit pot deveni o formatiune de succes.

      Personal cred ca PSD ar trebui scos in afara legii, partidele ramase sa se tina departe de fostii membri PSD si daca am avea un partid conservator-social(ist), unul de centru si niste liberali (pe bune) am fi ok. Dar toti romanii sintem buni la politics. 🙂 Mai bine ca am ramas inginer.

      • Eu nu-i vad pe cei din CpF ca fiind conservatori, asadar nici vorba de conservatori dpdv politic, n-are ce partid sa iasa. Oamenii aia pur si simplu merg pe calea normalitatii, iar normalitatea poate fi considerata conservatoare tot asa cum bautul apei poate fi considerat un obicei conservator.

        Curentul politic conservator a disparut de mult din Romania, noi nu avem dreapta autentica, posibil sa nu fi avut niciodata.
        De fapt demersul CpF ar putea fi considerat ca fiind unul de stanga marxista, daca-l tragem un pic de par. Nici comunistii nu inghiteau astfel de „normalitati”, depinde cine masoara…

        • Sa ma scuzi dar la faza cu „demersul CpF ar putea fi considerat ca fiind unul de stanga marxista” chiar nu inteleg logica, fie cat de firava.

        • In acest moment familia (in sensul in care este privita de biserica catolica) si interzicerea avorturilor pot fi considerate valori conservatoare. Prin implicarea in rezolvarea unor probleme reale pe care le avem (abuzurile din familii, protectia familiilor monoparentale, sanatatea), poate deveni o miscare conservatoare.

          Nu e nimic marxist la ei. Doar pentru ca se comporta asemenea comunistilor fata de orice minoritate si pentru ca sint pe drumul reinterzicerii avortului, nu inseamna ca sint de stinga marxista.

          • Nu inseamna ca sunt nici de dreapta (politica), este pur si simplu o miscare (in cam toate tarile UE, de SUA nici nu mai vorbesc, aia s-au talibanizat de-a dreptul) de aparare/respingere a stresului social si economic care s-a revarsat asupra familiei, asupra mediului familial.
            Si aici putem adauga, criza economica, drogurile, media tembelizata etc. Toate sunt percepute ca o amenintare la adresa sigurantei familiei si a viitorului copiilor.
            Si chiar sunt o amenintare.

            Iar cand apare frica, cand te simti inconjurat de inamic, reflexul este sa intorci la lucrurile care s-au modificat cel mai putin, la lucrurile care si pe vremea parintilor tai erau cam la fel.
            Este un fel de conservationism dar nu unul politic ci comportamental.

            • E oare mai putin…nici nu stiu cum sa spun…”moral”…pentru ca e un produs de supravietuire in fata unor atacuri?

              Daca da, atunci cum ar trebui sa fie cel ”fara de stres”?
              Este ceea ce este, nu e nimic rusinos.

      • are o piata, dar daca trece in politica se va afla pe traiectorie de coliziune cu toate partidele, si mai ales cu PSD. BOR e prea conectat la resursele statului ca sa faca grseala asta. In plus tu crezi ca BOR ar fi multumit cu 10%? Mai mult ar fi greu sa obtina, iar transformarea retelei de biserici in avanposturi de partid ar insemna distrugerea BOR ca institutie.
        Eu zic ca va urma o retragere strategica si subiectul va disparea din actualitate pt urmatorii ani. ca si CpF

        • Prezenta – crescuta si cu referendumul – CpF eu o vad o evolutie normala (cam sperie cuvantul asta, e interpretabil zilele astea, hai sa zic „matură”) in societatea noastra…atata stangă mimand conservatorismul de cateva decenii…mi se apleacă.

          • Amin.La noi e PSD care e de stanga moda veche si USR care e stanga moda noua.Nu vad o afacerea alegerea intre sida si cancer.Vad o afacere in a fi sanatos.

            Esecul asta al CpF e o binecuvantare sub forma de blestem.Cata vreme a fost perceputa asocierea politrucismului cu o idee nobila,aceasta din urma a fost compromisa.Indiferent cat de falsa sau de reala e perceptia asta.
            Esecul asta e cauzat strict de PSD si Dragnea pe persoana fizica.Cei ce au boicotat nu au zis decat in foarte mica masura de Biserica,ci de PSD.Biserica,desi a sustinut propria sa viziune,a devenit secundara in perceptia publicului.Primordiala a fost ura fata de politruci.

            Castigul pe termen lung pt Biserica si tara este ca sub o forma sau alta vor trebui sa inceapa sa modifice raportarea la natiune.Biserica risca sa devina total separata de natiune in perceptia acesteia.Un sut in fund la momentul optim,adica acum,inainte ca criza sa devina din perceptie realitate face mai mult decat un 30% chinuit,ironizat si ridiculizat.
            Faptul ca 20% au mers la vot iar 85% au votat cu Da intr-o chestiune de dreapta ma face sa cred ca este un zacamant de 2-3 ori mai mare.E,cred,primul semn ca natiunea noastra se trezeste incet-incet la viata.Pt ca un curent de opinie de 17-18%,care ar fi lejer 35-40% daca nu ar fi existat perceptia asocierii cu PSD e o potentiala forta decisiva.Fondul exista,mai trebuie gasita o forma.

            • PSD e ce vrei, dar nu socialist sau de modă veche. După 2010 a devenit populist și de centru-dreapta, dacă vrem să încadrăm subiectu. E mai apropiat curentului Orban, Putin, Erdogan decât orice altceva, în dauna noastrăm desigur!

        • Tocmai, se face dar nu in configuratia actuala, ci bazindu-se pe valori comune (vezi si USR). In BOR, daca se va intimpla schimbarea, va avea loc o mica dizidenta (fiind voci care vor recomanda CpF). Altfel, BOR va ramine sluga puterii in general si a PSD in special.

          • Vom vedea, dar eu sincer ma indoiesc. esecurile nu fortifica o echipa, la noi mai mult o dezbina. Vor aparea luptele intestine intre diferitele factiuni de acolo, vor trebui decontate fonduri care au fost cheltuite aiurea. De unde bani pt o constructie politica noua. Voi aveti idee cat costa asa ceva?
            In plus nu au nici un lider carismatic care sa inspire. Gheorghiu e o paiata jalnica, si ma astept ca baptistii sa se incaiere cu ortodoxii cat de curand
            Posibil sa ma insel, nu-s decat un comentator de pe margine.

            PS pe vremuri am participat la o constrctie de la zero. Foarte, foarte greu, foarte scump, trebuie mult entuziasm si lider carismatic, acoperire media (tot bani). CpF nu cred ca are nimic din toatea astea

            • Evident, stam pe margine si dezbatem. Am fost si eu odata implicat intr-un startup politic si stiu de ce resurse e nevoie (umane, materiale, logistice).

              Coeziunea si capacitatea de a trece peste diferente in numele unui scop sint esentiale in orice grup care lupta pentru orice gen de resurse impreuna. Esecurile fortifica o echipa, dar trebuie gestionate corect.

    • @Dinu,

      TU ii judeci pe cei din CpF din perspectiva valorilor tale lumesti.
      iti scapa un indiciu. aia nu lupta pentru ciolan, nu lupta pentru funcii.

      Aia lupta pentru Principii si valori morale. Asta inseamna ca intre ei nu va fi nici o lupta pentru putere. asa cum crezi tu. pentru ca au alt tip de valori.

      credeam ca s-a inteles lucrul asta din Propunerea lor pentru Referendum. unul care nu avea interese financiare. doar Morale.

  18. CpF este pe val si se va inregistra ca partid. Vor avea sanse serioase la urmatoarele alegeri, in mod meritat, IMHO. Inca un subiect la scara nationala cum a fost asta, si le vor si castiga.

    • Cum ar fi?
      USR a strans 1 milion pentru #FaraPenali, a inceput sa stranga si pentru o noua initiativa privind re-re-re-reforma sistemului de vot.
      Singurul lucru care s-ar clasa la aceeasi categorie ar fi interzicerea/modificarea constitutionala a imunitatii parlamentare (si ministrilor, probabil) pentru perchezitii, retineri si arestari.
      Si astea tot nu sunt initiative de dreapta ca cea esuata ieri. Dar prin esenta sunt generaliste, ceea ce ar putea aduna sustinere de dreapta si stanga.
      *editat L-am urmarit aseara pe Cristian Tudor Popescu, a zis ceva interesant: la noi referendumurile sunt mai importante pentru populatie daca sunt pe caz de persoana (cum a fost cel de suspendare a lui Basescu in 2012) decat cele „abstracte”, ca acesta, cu caracter legislativ, ideologic.

  19. exact de un partid cu substrat sexual are nevoie țara,sunteți nebuni?
    coalitia si biserica să incepă să-si arate atentia fată de abuzurile din familia traditională si de soarta copiilor rămasi pe drumuri ,de sotiile abuzate,de copiii ramasi fară parintii plecati la muncă afară din cauza psd-ului.
    nu am fost la vot si sunt fericit.

  20. Hai sa fim seriosi, psdul a incercat sa prinda trenul asta mizand ca pe un astfel de subiect n-au cum sa piarda. Daca referendumul ar fi fost validat, daca la el s-ar fi prezentat 60-70% din electorat, dragnea ar fi arata maimuta romanilor si ar fi transformat rezultatul intr-un vot de incredere dat guvernarii.
    Nu conta intrebarea ci doar raspunsul: „DA” in fata unui demers guvernamental.

    N-a tinut, romanii n-au marsat la teapa psdista. Interesant ca nici mare propaganda nu s-a facut in teritoriu, desi BORul a fost cu ei, ca de altfel si restul cultelor, de unde poate rezulta ca mici activisti de partid: primarii in primul rand, consilierii, aia de la judet etc au cam prins lehamite fata de actuala conducere. Clar nu s-au strofocat prea mult.
    Ciudat cum ruralul abia daca a depasit urbanul. Se vad acum faliile din psd de la mare departare.

    Din pacate o chestie cu care in principiu sunt de acord a ajuns in derizoriu din cauza mizeriei din psd, acest partid de infractori, devine pe zi ce trece mai nociv pt societate. De ce sunt de acord o sa explic intr-un articol viitor, dar una peste alta m-am cam saturat ca diverse minoritati sa aiba mai multe drepturi decat majoritatea.
    Sigur, fiecare face ce doreste la el in casa, dar cand iesi pe strada imbracat in femeie si declami acest comportament aberant ca fiind normal si chestie de alegere personala lucrurile duc la degenerare sociala. Alegerea personala are lagatura cu blondele sau brunetele, mai inalte sau mai mici, mai slabe sau mai plinute, cand ajungi insa se fi atras de persoane de acelasi sex este deviatie grava de comportament nu normalitate.

    In urma cu cativa ani am vazut o statistica din Australia: 11% din tineri de sub 20 de ani aveau preferinte gay. Daca nici acest procent nu reprezinta un grav pericol la siguranta nationala atunci nu mai stiu ce ar putea reprezenta.

    Rezultatul referendumului va fi tras in toate partile, gay-i vor spune ca romanii n-au nimic impotriva lor si chiar ii sustin – o minciuna ordinara, normalitatea este insa clara: orice demers politic sau social ar demara psd-ul, romanii il vor boicota.

    Intr-o tara normala imbecila de premier si tot guvernul ei de mizerabili ar fi astazi cu demisia pe masa si alegerile anticipate anuntate, pt ca rezultatul arata un singur lucru: romanii nu-i mai vor pe psd-isti la putere.

    • „Ciudat cum ruralul abia daca a depasit urbanul”.

      Si eu am observat aseara modificarea asta, acum verificai, la 16:00 urbanul inca avea peste 70 000 de voturi in plus (a condus mereu pana atunci), insa la 19:00 ruralul depasise cu vreo 40 000, iar la 21:00 cu vreo 70 000.

      • Foarte mica diferenta mai ales pe un astfel de subiect. In rural si psd si BOR sunt bine ancorati. Ceva s-a rupt undeva, mare esec.

        Plus de asta, cine a gandit intrebarea a fost mare dobitoc. Acesta a fost un referendum de negare, raspunsul natural era „Nu”, pt ca intrebarea discutata peste tot: presa, gura sobii, baruri si carciumi, intre oameni etc a fost daca romanii sunt de acord cu casatoria intre homosexuali. Raspunsul natural este „Nu”, dar la referendum trebuia raspuns cu „DA” ca sa iasa „Nu”. Suntem extrem de curios sa vad rezultatele, cati au data cu „Da”- intelegend ideea si cati au sampilat „Nu” desi vroiau sa spuna „DA”…

        • A fost o dubla surpriza: ma asteptam ca satul sa fie mereu in avantaj si nu ma asteptam sa „recupereze” in ultimele ore, seara.

          • A lipsit cadoul electoral (găleata + pachetul de făină + pachetul de mălai + 3 pixuri)…

            A fost acum câteva zile un articol în Adevărul, nu mi-l mai amintesc să dau link, cineva spunea cum bunica de la țară alegea în funcție de mărimea pachetului, așa încât a hotărât să-i dea el un cadou consistent (cash). La țară nu era timp pentru doctrine.

        • cu tot cu urna mobilă,turismul electoral, slujba de duminică si prag de 30%?

        • psdragnea nu a fost in stare sa formuleze intrebarea ca sa o priceapa electoratul lor.
          Daca ar fi pus in discutie componenta familiei, in varianta dragnea, ar fi fost sigur o prezenta mai mare, pro si contra.
          Varianta dragnea fiind: sot, sotie si amanta… 🙂

      • @Razvan M,

        Îți zic eu ce s-au întâmplat în rural, sâmbătă am fost la tara, la bunici, am adunat recolta 100-120kg mere din 3 pomi și 20 kg gutui. 🙂

        Oamenii vroiau sa voteze dar nu îi lua nimeni cu mașina să-i ducă la secția de votare care e la 1-2 km distanta.

        Unii din ei pe jos nu puteau merge fiind cu bastonul.
        Ruralul a imbatranit! Asta e adevărul gol goluț! Și PSD-ul (mai ales primarii) i-a trădat. Că nu mai aveau nici un interes financiar.

        Acum… USR-ul ii consideră și pe ăștia tot din categoria celor care au boicotat votul. Dar se înșală aici.

    • Bine zis. Raman insa la parerea ca marele castigator va fi CpF.

  21. când cap de pluă ștefănescu iese si-mi vorbește de valorile tradiționale și strămoșești știu ca am făcut bine.

    • Cum s-au ascuns toti, doar pe asta l-au trimis la inaintare…n-as fi surprins ca niste „prieteni” cu steroizi de-ai lui sa fi facut si ceva mish-mashuri pe 10 august…
      *editat Asta si cu latratorul celalalt, Plesoianu, sunt buni de astfel de interventii…

    • Sorin Ionita:

      „Partidul Social-Ortodox si Partidul National-Baptist sunt in vrie, cu tot cu liderii lor. La fel si BOR, dar acolo ideea de raspundere individuala pentru decizii proaste ar fi o noutate.

      De exemplu, Codrin Stefanescu si Mike Neamtu, acesti Ali Comicii, spun ca votul a fost un succes, arata ca romanii resping sexomarxismul si ca PSD a avut de castigat, 4 milioane de voturi, etc „

      Brutal.

  22. Acum vazui, Suceava a fost singurul judet in care s-a depasit pragul, nu degeaba e salba de manastiri bucovinene acolo…30,67%
    Dambovita – 28,98% – si Bihorul – 28,92% – cam cat pe ce…

    • Stimaţi tovarăşi şi cetăţeni. Vreau să mai spun cîteva cuvinte în completare la cele ce am spus înainte. Pericolul cel mare care ne paşte acum este ca să se declanşeze anarhia. Deja sînt semnalări că grupuri de cetăţeni dezordonaţi, dezorganizaţi, devastează magazinele, sparg vitrine. Ăsta nu e un semn bun pentru schimbarea, pentru transformările care au loc astăzi în ţară. Trebuie ca poporul să acţioneze ca o forţă ordonată şi organizată. Să se vadă că aici se face ordine, cu contribuţia, cu participarea, cu prezenţa oamenilor muncii. Cu participarea activă a poporului, şi nu a unor conducători care s-au autointitulat conducători, s-au autointitulat aleşi ai poporului, s-au autointitulat comunişti. N-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului ştiinţific. Au întinat numai, numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară. Dar noi trebuie să ne organizăm, trebuie să asigurăm desfăşurarea normală a lucrurilor. Deci, singurul apel pe care-l fac în momentul de faţă: Pînă vom fi în măsură să prezentăm un program amplu de acţiuni, acţiuni care să vizeze măsuri imediate care în cîteva zile să facă ordine în ţară şi într-o perioadă imediată să asigure îmbunătăţirea vieţii oamenilor, şi desfăşurarea normală pe baze democratice a vieţii sociale, ca şi un program de perspectivă care să ne asigure o dezvoltare aşa cum şi-o doreşte acest popor. Să intrăm în rîndurile civilizat, naţiunilor civilizate ale Europei.

      Si el parea altfel.

      Nu am discutat niciodata despre viata profesionala a initiatorilor (desi, serios acum, Piata Universitatii si Colegiul de Aparare?). Am dezbatut doar initiativa lor, asa cum este normal. Nu discutam oameni, discutam propuneri.

      • 🙂 Nu poti avea incredere propunerile unor oameni in care nu ai incredere. Rezultatul referendumului cred ca este elocvent dapdev.

        • Si totusi, realitatea te contrazice. 🙂

          • Realitatea: CpF a adunat 3,000,000+ in favoarea sa, sau vreo 18% din numarul votantilor inregistrati. Cum traduceti asta in cazul unor viitoar alegeri parlamentare?
            Realitatea: Dragnea si PSD nu au reusit sa isi treaca in palmares o victorie din categoria ‘masele ma vrea’. Iata ca ‘masele nu ii vrea’.
            Realitatea: BOR nu a fost singura in sustinerea acestui referendum. Pentru a demonstra o anumita teza, stim noi care, se ignora in mod voit pozitia identica fata de referendum a clerului catolic.
            Realitatea: BOR si Patriarhul Daniel trebuie sa mai lupte pe un front, cel al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainiene. Bizantinism, a Treia Roma, etc. Cum le descurci?
            Realitatea: Trump isi impune omul la Curtea Suprema. Urmarile vor veni.
            Realitatea: cei din conducerea CpF nu sunt niste aurelienipavelesti. Au un track record nu tocmao de colea, si prieteni acolo sus, care ii iubesc…
            Posibila realitate: CpF are toate ingredientele necesare pentru a capitaliza aceasta ‘infrangere’ pentru o viitoare victorie. Am impresia ca Ludovic Orban a mirosit cum vor sta lucrurile si s-a suit in bandwagon-ul CpF. O vor face si altii im curand. Veniti la vot!

            • Ma refeream la prima propozitie a lui George: Nu poti avea incredere propunerile unor oameni in care nu ai incredere

            • Vezi mai sus ce ii scriam aseara lui Razvan pe tema CpF partid politic.
              Pina ajung asa ceva ar trebui sa treaca prin una-doua prefaceri.

            • @alecu machedon
              „CpF a adunat 3,000,000+ in favoarea sa,”

              Lol, wut?!
              Eu am votat si n-am facut-o pt CpF, Dragnea, Basescu, PNL, sau altii.
              In plus au fost si votanti PSD care chiar au crezut ca e „referendumul lui Dragnea”.
              Si votanti care au facut-o pt BOR, nu pt vreun partid.
              E o analiza complet gresita sa iei otova votantii la referendum si sa-i treci in contul cuiva.

              • Numeric atata da ca rezultat in favoarea ‘Da’. Desigur, nu a votat probabil nimeni cu gandul ca voteaza pentru CpF, vor fi fost nu stiu cati care s-au gandit la PSD/Dragnea sau la BOR sau la nu stiu ce alta biserica crestina, dar. PSD/Dragnea si BOR nu vor indrazni sa isi contabilizeze vreo victorie, in schimb CpF poate face asta, tocmai pentru ca sunt altceva decat PSD sau BOR.

  23. mai bine ca a esuat daca trecea biserica devenea un mare jucator in politica noastra. asa se mai taie din iluzia care se crease in jurul bor ca poate sa scoata oameni si sa dreaga.

  24. BOR a sustinut referendumul pentu ca nu avea alternativa, pur si simplu iesea si mai sifonata daca nu o facea (isi nega dogma). In teritoriu, ma refer la Olt ca acolo cunosc problema, episcopul a facut cateva marsuri chemand fortat preotii sa participe dar preotii s-au implicat foarte putin in parohii (au anuntat despre ce e vorba si cam atat) iar primarii nu au facut nimic. Inclusiv la nivel central, desi au sustinut acest demers, au fost destul de retinuti, Harap Alb, a intuit ca BOR o sa fie asociata cu Livache si o sa o incaseze colateral. Repet, daca nu sustineau referendumul o furau si mai rau. CpF nu va intra in politica, o coalitie prea diversa ce nu poate coagula o dreapta conservatoare-liberal clasica pentru simplul motiv ca ea nu exista. Nu avem oameni capabili sa motiveze si sa coaguleze pe acest segment politic. Livache a pierdut cel mai mult, la imagine ca in rest inca il vad liber. PSD a incasat una mica prin ricoseu dar sa nu ne inbatam cu apa rece,cand o sa fie in joc soarta primarilor si a partidului se vor mobiliza. Opozitia nu exisa, exceptie USR, iar KWJ a aratat ca e la fel de defazat fiind mana moarta.

    Ce am observat :
    1. Propaganda media a reusit sa creeze confuzie (modifica PSD si altceva, e mana lui Mustache, etc).
    2. Oamenii inca nu simt ce pericol social ne paste la pachet cu „decat” casatoria gay ; neo-marxism cultural, contra cultura, multiculturalism, politici progresiste, discursurs corect politic, cenzura, discriminare pozitiva, mai mult Stat, etc.
    3. Lumea asociaza in mod aberant bunastarea Vestului cu tot felul de „libertati” sexuale ori aberatii ca aparitia a peste 30 de genuri, sexualitate fluida, etc. lucruri recentea.
    4. Cele 2 forte politice ale momentului (PSD si USR) sunt de stanga si extrema stanga (comuisti securisti resapati si comuisti internationali travestiti).
    5. Romanii nu au exercitiul democratiei, nu au spirit civic si inca asteapta un TATUC salvator.

    In final, consider ca legea de votare ar trebui modificata in 50% +1 din total numar voturi valide. In acest fel motivezi omul sa isi exprime parerea, indiferent care este ea, iar o prezenta mai mare confera o alta legitimitate. Eu as propune si ca votul sa fie obligatoriu (cu anumite exceptii obiective) la fel cum este taxarea impusa de stat sau Legea, cu mentiunea ca pe buletinul de vot sa existe si rubrica : nici una din variantele de mai sus ?

    • Comentariu bun, mai ales 4 si 5…dar nu pot fi de acord cu votul obligatoriu (numai asa s-ar justifica si majoritatea de voturi valide „Da” din totalul celor cu drept de vot, care e „suveranitatea suveranitatilor cetatenesti”).
      As lasa de la mine daca referendumurile initiate politic nu ar avea obligatorie prezenta, respectiva obligativitate de vot fiind doar la initiativele cetatenesti.

      Votul prin neprezenta este…vot.

      • Pa nu te oblig ce sa votezi ci doar sa iti exprimi o optiune iar daca nici una nu e pe placul tau sa bifezi in casuta : nici o varianta din cele de mai sus. Mie nu imi place ca de 2 ani de zile ma duc la proteste si in mod majoritar cei de langa mine au avut urofilie la vo. Asa a castigat psd cu 60% din 30% voturi si acum ne plangem. Apropo, scuza cu diaspora ce nu poate vota e doar partial adevarata, Firea a castigat cu 200k voturi din peste 1 milion posibili votanti.

        • „Pa nu te oblig ce sa votezi..”

          Da, dar ma obligi sa votez. Profiti de legislatie pentru a ma obliga sa votez; indiferent de vot poti avea o anumita initiativa care sa fie in asa fel construita legislativ incat sa treaca pentru simplu fapt ca ma obligi sa fiu prezent la vot.

          Votul prin neprezenta este tot vot.

          • Se regleaza simplu, daca cei care bifeaza casuta „nici una din variante” nu inseamna ca merg nici la Da nici la Nu sau in cazul alegerilor politice nu merge votul pe nici un candidat. In felul asta ii implici in sistemul electoral, oficializezi nemultumirea dai sansa si unora noi veniti sa fie fructificei (de lene si indolenta multi nu voteaza). Bine eu vreau mai multe, vot cenzitar, 2 tururi, prag mai mic sa intri in politica, etc.

  25. S-au facut si se fac inca tot felul de calcule, proiectii, estimari, etc insa in marea lor majoritate nu s-a luat in considerare, din orgoliu, din jena sau din necunoasterea realitatii, gradul scazut de intelegere a problematicii si a intrebarii in sine de pe buletinul de vot a majoritatii populatiei. Ne este jena sa recunoastem dar majoritatea populatiei are un grad scazut de educatie si intelege mai nimic din ce se intampla in viata politica sau sociala a cetatii. De aici si reactii de genul: „n-am eu timp de prostiile astea, eu am treaba, trebuie sa strang fanul, sa cresc porcul (care mai are!) si vaca” sau „da’ de ce sa votez DA daca eu sunt impotriva homosexualilor?”.

    https://adevarul.ro/news/societate/video-inteleg-romanii-sate-despre-referendum-Ii-mananca-cur-n-au-face-1_5bb0e0cbdf52022f7503463f/index.html

    https://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-pusi-in-dificultate-de-formularea-intrebarii-de-la-referendumul-pentru-familie.html

    Nu sunt singurul care am atras atentia ca intrebarea de pe buletinul de vot, chiar daca in conformitate cu legea, este neclara si pare a fi un vot in alb dat politicienilor, lucru care va conduce la o respingere a votului chiar si din partea celor care, conform convingerilor, ar fi validat referendumul. Oameni simpli isi fac calcule simple: „bre, daca pe mine nu ma afecteaza direct si nu-mi iese nimic din asta de ce sa ma duc la vot?”, „daca nu se schimba nimic de maine daca ma duc la vot atunci de ce sa le fac pe plac politicienilor?”, s.a.m.d. Campania CPF a fost mirifica, exemplara, mirobolanta numai ca si-a ratat in buna parte tinta. Romanul cand este inghiontit prea tare de la spate, cu autoritare, devine suspicios si prefera sa „eludeze meandrele concretului”.
    Finalul epicului referendum este tipic romanesc: a iesit prost, facem pasul la ofsaid si aruncam cu rahat in ala ramas de magar, in cazul de fata BOR. Poate cu ocazia asta isi va insusi si BOR cateva lectii pe care trebuia sa le invete mai demult (desi ma cam indoiesc): nu au ce sa caute la brat cu politicienii, modestia, toleranta si milosardia sunt mai placute si mai atractive pentru enoriasi, afuriseniile si blestemele se intorc sub forma indiferentei si distantarii enoriasilor, o fi turma de oi dar si oile au gandurile si apasarile lor si daca nu rezonezi cu ele te trezesti fara turma. Ar mai fi multe de spus dar timpul zornaie adica „time is money” (Pink Floyd ?).

    • Btw, formularea „corecta” pentru omul de la tara, atat barbati cat si femei, reiesita din interviurile reporterilor: „… casatoria dintre om si femeia lui”. ?

      • …sau dintre Moscova si interesele ei.. 🙂
        Daca Moscova, presupunem ca e femeie, interesele.., ele de ce sex sunt?! 🙂

        • In limba romana interes este substantiv neutru deci androgin sau al treilea sex (queer ?) ?
          In alta ordine de idei, Moscova indrageste poligamia: un om (homo sovieticus) si mai multe republici femei (substantiv feminin). ?

    • Cand ai 91,56% Da-uri e cam greu sa justifici „prostia” unora care n-au inteles intrebarea. Poti sa te iei de unii din cei care nu s-au prezentat la vot ca n-ar fi inteles, dar hai „sa nu ne jignim inteligenta” (exagerez, bineinteles), cei care au marait impotriva formularii intrebarii au stiut exact despre ce e vorba, pur si simplu au fost rau intentionati, incercand sa prosteasca pe altii.

      • Poate citesti mai atent, despre aia care nu au fost la vot am scris, despre aia pe care mizau CPF, PSD, BOR, s.a ca or sa vina buluc la vot, ca oile, … si nu au venit.
        Te autovictimizezi? (ca sa-ti intorc „amabilitatea” din tura trecuta).
        Faptul ca 30%-40 din numarul total de potentiali votanti (18 milioane) nu au inteles prea bine despre ce e vorba (nu neaparat din formulare) este o parere personala pe care o impartasesc si altii mai cu scoala in domeniul sociologiei. Se vede clar din link-urile pe care le-am pus. Negruzzi dixit prin gura lui Lapusneanu …
        Nu mai revin la problema formularii, eu mi-am expus, cred, foarte clar punctul de vedere, fara a incerca sa prostesc pe nimeni, ce sa mai zic de rea intentie. Cand vrei sa prostesti pe altii o faci mai abil nu spunandu-ti franc parerea. Ca tu vezi dusmani si oameni rai in orice tufis si sub oricare piatra e treaba ta, nervii tai nu framantarea mea.

        • Bumble
          Nu exista popor prost, ci doar mai mult sau mai putin educat,
          din simplul fapt ca inteligenta este nativa, nu si educatia.

          • Prosti sau prostime au si intelesul de needucati in limba romana. Nu sunt adeptul teoriilor ca unele popoare au IQ mediu mai mare decat altele. Un nou nascut luat din jungla amazoniana si crescut corespunzator in SUA, de exemplu, nu va fi cu nimic mai prejos decat unul get-beget american. Exemplul populatiei afro-americane cred ca este concludent.
            Din pacate „organul nefolosit se atrofiaza” asa ca lipsa cronica de educatie poate duce la anumite forme de retard mintal.

        • Intrebarea..
          Intrebarea a fost ceva mai cu ”dichis”. Raspundeti voi de ce.
          Unii s-au suparat pe ”popor”, pt ca nu s-a ”ridicat” la nivelul asteptarilor, dar au sustinut ca nu s-au implicat si s-au dezis.
          Oare cum se poate rusina un ales de cei care i-au dat mandatul?! Poate o fi vrut sa spuna invers..
          Neincrederea in ”intrebare”, dar mai cu seama cu privire la cei ce au pus-o? Cine a pus-o, cu adevarat? De ce a pus-o? De ce acum? Ce pericol iminent exista la acel moment al intrebarii? Cel mai mare pericol este pericolul iminent. Care era acela?
          Apoi, Bor si politica. De ce exista aceasta asociere? Cui foloseste? In detrimentul cui?
          Apoi. Panortodoxismul de inspiratie est. Este el o arma? In mana cui? De ce este folosita acum?
          Opinua mea strict personala. Oamenii nu sunt prosti, chiar daca unii se rusineaza de ei si ii acuza ca nu ”s-ar ridica la nivelul asteptarilor”..
          Mi-ar placea sa vad politicieni mai ”omenosi”, iar inaltele fete bisericesti in haina neagra de ascet. Fara briz-brizurile acelea stralucitoare, care nu prea sunt in ton, dupa moda vremurilor de acum. Sa ii vad profunzi, buni si asceti. Atunci ar putea impune si nu ar trebui sa pretinda respect. Bogati la suflet si saraci la trup. Care pun cu drag mana de la mana pt cei ce nu au, sa ii aline.
          Dar eu sunt doar un singur om si pot gresi.

          • De ce a fost cu „dichis” ? Poate pentru ca psd voteaza in PE toata agenda, pentru ca Livache a spus ca sustine parteneriatul, pentru ca exist unii alde Viski, pentru ca le place sa joace la 2 capete. Pe „bobor” nu ai cum sa te superi, propaganda lor a fost mai eficienta, sa il parafrazez pe Ponta. Psd nu a miscat nimic in teritoriu si sincer nici bor nu a fost la fel de implicata comparativ cu meomentul strangerii semnaturilor (am mai spus Harap Alb nu avea de ales). Intrebarea a fost formulata de CCR deci CpF nu are treaba insa Mustache putea sa influenteze. Referendumul trebuia facut acum 3 ani, ia vezi de ce toti l-au amanat, inclusiv Ciolos si KVJ. Nu exista pericol iminent, Livache e ok (a mai aruncat o ciovarta celor din aripa varanului) si Jusritia nu ii face nimic. A mimat un referendum pentru electorii lui mai conservatori/traditionali insa fara sa depuna efort (neimplicarea primarilor) ca sa nu fie acuzat ca nu vrea insa linistea de la UE este si ea dorita. Din cauze istorice si foloseste ambelor parti implicate. Politicul vrea ascultare si liniste iar ceilalti isi vor frimiturile din buget. Panortodoxismul rusesc nu este apreciat de BOR (problema jurisdictiei in Basarabia, diaspora si autocefalia ucrainienilor) este sustinuta doar de cativa idioti din biserica si alti tampiti gen Puric. Si eu as vrea ca un judecator integru sa condamne un politician corupt in urma unui proces intentat de un afacerist onest.

            • Din fericire nici ”poporul” nu pune botul la panortodoxismul desantat si inca spera la o lume ”civilizata”.
              Sa nu uiti asta..

              • Eu nu uit, pentru mine un comuist decent de „rit” vechi (psd) sau nou (usr) este un om scos din scena politica insa vad ca asocierile manipulative de genul : BOR love Rusia, crestinul =retrograd primitiv= votant psd=anti UE si NATO sau dezvoltarea Occidentului=casatoria gay prinde la prea multi.

                • E doar parerea ta.

                    • E parerea mea si e ok, poate tu esti de parere ca e un lucru bun, dar vai metoda a fost gresita, insa acum sa ne vezi cat de bine o aplicam si va salvam si toti vom trai fericiti, ma rog o parte. Unii spun multe, asta nu inseamna ca sunt si adevarate, am mari dubii si fata de Fota si mai ales fata de Ionita. S nu ne facem de ocara, in Rusia cei cu filetul pe invers sunt persecutati si bagati la bula iar la noi nu. Desi se proclama campioana ortodoxiei abia gasim 20% ortodocsi rusi. BOR si BORu sunt in conflict pe trei teme: jurisdictia in Basarabia, problema diasporei/Creta si autocefalia ucrainienilor. CpF nu are treaba cu adunarea din Basarabia si nici cu increngatura prezentata de „jurnalisti” iar presupunerile celor doi sunt jenant de penibile. Ca sa demontam si partea politica, majoritatea o tot da cu avantajele pe care le spera Livache si psd daca se agatau de referendum insa nimeni nu poate evodentia un potentiall castig evindent pentru ei. Nu doar asta, dar psd voteaza in PE fix toata ideologia regresista despre
                      sexualitate/educatie/privilegii, Livache si Tariceanu sustin deschis parteneriatul (doar au votat in PE) ba chiar au sustinerea ong-urilor pro gay, gen Mozaiq. In plus, implicarea primarilor si organizatiilor teritoriale a fost 0. Perdea de fum pentru ce ? Justitia nu ii pune probleme, factiunea Firea a mai primit ceva de ros si baronii sunt multumiti, apropo de 10 august, iti pare ca are o durere ce trebuia mascata ca mie nu imi pare. Asa ca, ochii cat sarmaua, propaganda e si de partea comuistilor de rit nou.

        • Bati campii, Bee.

          Faptul ca ai dat linkuri de la Adevarul si ProTV, care au fost trusturi media „progresiste” e egal cu zero.

          Despre ce autovictimizare a mea vorbesti?

          Pur si simplu simplu nu ai nici un argument la faza cu intrebarea, ideea ca nu s-au prezentat la vot pentru ca nu au inteles intrebarea este o aiureala.

          • Bat campii, bat covoarele, bat nevasta, bat copii (proprii)… Glumesc, nu fac asa ceva. De batut bati tu campii cu obstinatie si mai esti si impertinent! Te rog sa-ti reglezi vocabularul ca nu suntem amici de bere ca sa-mi spui ca bat campii. Daca vrei tu sa fii indarjit treaba ta, dar nu cu mine, eu prefer oamenii rationali. Ca tu consideri ca eu nu am argumente sau ca argumentele mele nu au valoare chiar nu ma impresioneaza sau afecteaza. Ai dreptul la opinia ta asa cum si eu am dreptul la opinia mea. Diferenta dintre noi este ca eu nu-i insult sau jignesc pe cei care au alta parere decat mine. Avem educatie si gandire prea diferita ca sa mai putem conversa, cel putin pe subiectul asta.

          • Te rog sa-i transmiti si lui Vasile Banescu ca bate campii. Dupa cum vad are in problema asta cam aceeasi parere ca si mine.

      • Vasile Banescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe:

        „Dar dacă mă întrebați de vinovați, nu cred că trebuie să căutam vinovați punctuali, ci cauze: politizarea, asocierea cu un anumit personaj politic și întrebarea care a avut un grad de neclaritate.
        Eu cred că nu se va ajunge la adopția de copii de către cuplurile gay, e o temă excesiv fluturată de unii, nu consider ca e un pericol iminent”

        Am spus exact aceleasi lucruri cu alte cuvinte. Si asta e rau intentionat si incearca sa-i prosteasca pe altii?

        PS Nu sunt simpatizant al lui Banescu.

        • Cauzele pot fi obiective sau subiective. Cele obiective nu au legatura cu vreo forma a deciziei umane, cele subiective sunt rezultatul unei decizii a cuiva anume. Intrebare. ”…asocierea cu un anumit personaj politic..”, ti se pare o cauza obiectiva sau subiectiva? Daca e obiectiva, ca si starea vremii, sunt de acord ca trebuie sa ne rezumam la cauze, dar daca e subiectiva, atunci ce ne facem?!

          • ”…asocierea cu un anumit personaj politic..” este o insinuare nu o cauza si genul asta de exprimări ambigue nu da bine pentru un purtator de cuvant al BOR.
            Daca spunea, de pilda, „Livache a cauzat referendumului” erau clare cauza si efectul.
            Cauza in sine nu are cum sa fie subiectiva sau obiectiva. Doar identificarea cauzei si interpretarea efectului sunt subiective sau obiective. Daca ne afundam in problematica asta descoperim ca, de fapt, obiectivitatea absoluta este de neatins, observatorul find grevat intotdeauna de un anumit grad de subiectivitate datorita incertitudinii observatiei (Heisenberg) ? Daca mai purcedem si pe la pisica lui Schrödinger descoperim ca vremea poate sa fie cum vrea ea atat timp cat nu o observam in subiectivitatea noastra. ?

            PS Desigur ca punctul meu de vedere este subiectiv. ?

            • Boss. Cauza despre care vorbeam eu este un concept juridic..
              Suntem pe ”lungimi” oarecum diferite.. 🙂

            • ”…asocierea cu un anumit personaj politic..”
              In 2014 personajul politic era catalogat „vrednic este”:
              https://www.youtube.com/watch?v=yOagrcB7CUc
              Cand au gresit?

              1
              • Turcu si pistolul

                @priam
                Au gresit cand au mizat ca Dragnea le va trece referendumul! Sau pe ce le-a promis el, la fel cum le-a promis si celor in partid atunci cand Firea l-a contestat pe mustata in septembrie.
                Dragnea, daca nu avea problemele pe care le are in partid, sigur il trecea! un lucru e clar, primarii din multe satuce nu au tras ca pe timpuri, nu au vrut sa cheltuie bani pe care apoi sa nu aiba cu ce sa-i completeze la loc, stiindu-se ca la anu’ sunt alegeri europarlamentare si prezidentiale.
                Au mizat prost, dupa toate lucrurile nasoale ce s-au intamplat pe 10 august sa se creada ca aia care au luat gaze in figura si bastoane in cap, nu vor reactiona si nu vor cere in familie sa nu se iasa la vot, mai ales ca Dragnea s-a decis brusc ca trebuie sa se tina (avea interes sa se schimbe agenda discutiilor? sau dorea ca sa arate in Occident ca romanii sunt traditionalisti conservatori si nu sunt de acord cu homosexualitatea – nici eu nu sunt de acord si as fi iesit sa votez DA dar referendumul fiind „blagoslovit” si pus sub aripa ocrotitoare a sefului PSD, fiind apoi ajutat cu OUG prin care sa nu se mai foloseasca sistemul de verificare al CNP-ului – sub nicio forma nu am vrut sa girez un succes care ar fi fost confiscat in primul rand de Dragnea, Plesoianu, Marian Munteanu, Neamtu si alti tulburati mintali cu aere legionariste.

              • Au redescoperit si ortodocsii smecheria cu indulgentele catolicilor. ?

                „Daţi-i, aşadar, Cezarului ceea ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu” (Evanghelia după Matei, Cap. 22, 15-22)

                Biserica a interpretat de-a lungul timpului cum i-a cazut mai bine fraza de mai sus.

  26. Conform site-ului LifeSiteNews, cele mai recente estimări arată că în toamna care vine, până la 20.000 de copii vor fi retraşi din şcolile publice din provincia canadiană Ontario din cauza programei radicale de educaţie sexuală.
    Aceasta a fost introdusă de guvern, în ciuda protestelor publice şi a opoziţiei acerbe a părinţilor, care au denunțat în repetate rânduri faptul că programa violează inocenţa copiilor.
    Aceștia sunt învățați, încă de la clasa întâi, ce înseamnă relaţiile sexuale consensuale, în clasa a treia află ce e homosexualitatea, iar în a şasea li se vorbeşte despre masturbare.
    Când ajung în clasa a șaptea află ce este sexul oral şi anal. Elevii de clasa a opta trebuie să aibă un „plan sexual”, iar de la două sexe biologice programa ajunge la şase „genuri”.

    „Live long and prosper” tuturor celor care aveți copii și nu v-ați dus la referendum…

    • In tot acest timp, anual, in Romania, 50.000 de copii abandoneaza scoala. Dar hei, e mai important sa modifici Constitutia dupa cum vor pocaitii minoritari, decat sa faci cu adevarat ceva pentru copii.

      • Si cu ce ii ajuti daca nu a trecut referendumul sau bagi casatorie gay or parteneriat ?

        • RTI
          Ar fi o dovada de decenta sa o lasati mai usor cu subiectul. O buna ocazie in a lua o pauza pt reflectie. Macar o vreme. Bor ar face bine sa se priveasca in oglinda. Macar un moment. Societatea e o buna oglindă..
          Un pic de smerenie si de cenusa in cap, ar fi un bun inceput inspre o schimbare reala.. Cel care sesizeaza eroarea, are o sansa spre a o corecta.
          Zic si io..
          Poate gresesc, desi 80% ar zice ca nu.

          • Tedy. Nu zau ? Bine ca ma urechezi tu in mod smerit.

            • RTI
              Io zic numa’ ca ar fi bine sa fii ceva mai putin incrincenat. Ai fost foarte incrancenat inainte, ar fi potrivita ceva liniste pt reflectie acum.., adica dupa.
              Io nu am pretentii de om smerit. Incerc sa fiu doar un om normal.

              • Tedy, vad ca incrancenat esti mataluta, reciteste dialogul, incet, am subliniat o eroare de logica si tu ai simtit nrvoia sa ma urechezi garatuit postuland despre smerenie. Normal ca am fost, poate asa erai si tu daca pricepeai subiectul, nu e vorba doar de casatorya gay ci de o pleiada de alte lucruri conexe si toate cu radacini ideologice. In final e dreptul meu sa fiu cat de incrancenat poftesc atat timp cat nu te lezez legal cu ceva. De ce crezi ca ai impresia ca nu am reflectat ? Cu atata mai mult, este un dublu standard arogant sa te iei de altii cat nici tu nu esti diferit. 1. Daca oamenii nu au votat (indolenta, manipularea cu referendumul lui Mustache, etc) nu inseamna ca sustin casatoria gay. 2. Ce iti pasa tie daca BOR se reformeaza sau nu, nu e obligatoriu sa ii urmezi, daca dispar care e paguba ta ?

                • 2. Ce iti pasa tie daca BOR se reformeaza sau nu, nu e obligatoriu sa ii urmezi, daca dispar care e paguba ta ?
                  Ce ii pasa BOR cine cu cine se casatoreste civil? Ce ii pasa BOR ce fac cetatenii in gospodarie? Ce ii pasa BOR daca eu aleg sau nu casatoria? Ce ii pasa BOR de pasapoartele biometrice?

                  • Iulian. Sa facem o distinctie, institutie si persoana, acceptam o comparatie BOR Vs ONG-uri, dar fie. BOR pretinde ca ii pasa de enoriasii sai insa voi nu pretindeti ca va pasa de ea (prin ce ati expus ati dovedit asa ca nu va inteleg preocupare pentru reformarea lor). Sa nu crezi ca sunteti singurii ce vor o biserica reformata dupa chipul si asemanarea lor, doua milenii arata ca mereu au existat astfel de oameni. Exista probleme in aceasta institutie, coruptie, arivie, comortamente inadecvate, etc ? Evident. Se poate face ceva ? Se face, nu sunt cele predominante si se va face mai mult daca se va dori sa ramana o institutie relevanta. Aceasta institutie te obliga sa ii treci pragul si sa ii accepti normele ? Eu nu stiu sa ma oblige cineva sa le trec pragul. Nu poti trai fara ea ? Sunt o gramada de oameni ce nu calca pe acolo si sunt bine merci.Eu inteleg ca vrei sa devina pur decorativa si sa accepte tot ce ai tu impresia ca e moral sau legal ca sa ai constiinta impacat insa ghinion, nu se va intampla tocmai ca fiind o institutie reprezinta niste persoane si un cod moral. In biserica e libera asumare, a doctrinei, a ritualului si a decizilor personale. Vrei ? Bine, usa e deschisa. Nu vrei, si mai bine, nu te alearga popa sa te duca acolo. Ii pasa pentru ca ei considera ca acest contract trebuie rezervat barbatului si femeii, pentru restul combinatiilor se poate cere parteneriat, nu am vazut sa protesteze imotriva lui. Nu am vazut sa existe patrule de popi care sa urmareasca cu cine ti-o tragi si in ce fel o faci. Pentru ca ii considera pe oameni fiinte superioare nu septel amorf, apropo nu doar ei privesc suspicios aceste pasapoarte. PS. Poate tie iti place experimentul chinezesc de rating al cetatenilor si cum sunt ei supravegheati, mie nu.

                    • @RTI
                      „Ii pasa pentru ca ei considera ca acest contract trebuie rezervat barbatului si femeii, pentru restul combinatiilor se poate cere parteneriat, nu am vazut sa protesteze imotriva lui. ”
                      http://basilica.ro/pozitia-bisericii-ortodoxe-romane-fata-de-parteneriatul-civil/
                      „Patriarhia Română privește cu îngrijorare demersurile legate de eventuala oficializare a așa-zisului „parteneriat civil”, acțiuni materializate într-un proiect de lege aflat în acest moment pe agenda Camerei Deputaților….”

                  • Turcu si pistolul

                    Exact la asta m-am gandit toate zilele astea, ce-i pasa bisericii daca ala e casatorit CIVIL?
                    In biserica nu o sa calce picior de homo sau lesbi cu pretentia sa se casatoreasca in fata altarului si a unui preot, pastor or whatever.
                    Cel mult Biserica poate sa clameze pacatul impreunarii celor cu acelasi sex care e pacat la fel cum e preacurvia, lacomia, hotia si minciuna

                    • Pai nu e chiar asa turcule, ia vezi talica ca deja au ajuns si in biserica nu doar la primarie, asa cu tot tacamul: miresica cu trena, ginerica si tot tacamul.

                • RTI
                  Oi avea io o mai mica putere de intelegere. Poate.
                  Daca Bor nu ar avea ”facilitati” de la stat si ar fi srl-ul din colt, chiar nu mi-ar pasa, poate. Atat timp cat isi aroga pozitia de biserica nationala, adica institutie a statului, oarecum, chiar ar trebui sa ne pese.
                  Sper ca ai inteles idee.
                  Apoi, sunt extrem de departe de a fi incrancenat. Nici macar partizan nu sunt, daca intelegi ce vreau sa spun.

                  • Tu si zis. Nu vad sa iti pese de ce fac pleiada de ong-uri dubioase cu finantarea de la stat, mai grav nu vad sa iti pese de fapt de grosul banilor (aia sifonati din cele prea multe ministere) insa de impiedici de finantarea cultelor (vezi si tu cat e alocat). Mai citeste legea, nu avem biserica nationala recunoscuta de Stat, poate acum pricepi. Mie imi pasa de ce vrea Statul pentru ca existenta sa e pe taxele colectate de la mine. Inteleg ca te-ai luat de mine total aiurea si gratuit, iti repet am evidentiat o eroare de logica la gattone di tu ai intrat cu alt subiect, sper ca pricepi cu se cheama asta, succes.

                    • Ong-urile, adica asociatiile si fundatiile mai exact, pt a putea beneficia de fonduri publice trebuie sa fie declarate de utilitate si interes public. Prin extrapolare, daca biserica beneficiaza de ”facilitati” sau finantare publica, inseamna ca este de utilitate sau de interes public. Daca este de interes public, inseamna ca ne intereseaza pe toti. Nu stiu daca ma intelegi..
                      Nu m-am ”luat” de tine, doar ca m-am saturat de prelegeri dogmatice fara nici o substanta si de incercarea indecenta de a acoperi o evidenta..
                      Succes si tie.

                    • Turcu si pistolul

                      Aide, bre, tu crezi ca vorbesti cu necunoscatori.
                      Niciodata biserica crestin ortodoxa nu o sa faca slujba de cununie intre persoane de acelasi sex.
                      Te uiti prea mult la comediile romantice americane. 😀
                      Civil da, pot fi sot si sot sau sotie si sotie dar nici o lege civila (lumeasca) nu o poate obliga ca si cult, care are dogmele sale, sa oficieze ceva ce nu e in traditia sa!
                      Te crezi intre papagali? Nu baga dezinformari ca nu esti pe sputnik.

                    • @RTI
                      E adevarat ca nu avem biserica nationala recunoscuta de Stat, dar ei isi doresc altceva.
                      Extras din statutul BOR:
                      „(2) Biserica Ortodoxa Romana este nationala si majoritara potrivit vechimii apostolice, traditiei, numarului de credinciosi si contributiei sale deosebite la viata si cultura poporului roman. Biserica Ortodoxa Romana este Biserica neamului romanesc.”

                    • Tedy. Nu boss, beneficiaza pentru ca asa a hotarat Statul inca de la Cuza, singura utilitate vazuta de Stat a fost sa nu returneze ce a luat. Extrapoland vad mai multa propaganda si prea putina implicare, caritabil cultele fac infinit mai multe lucruri bune fata de toate ong-urile ce toaca bani pentru „binele” diversilor opresati. Te inteleg perfect, iti sta BOR in gat si crezi ca starea Romaniei e vina lor nu a celor ce sifoneaza PIB-ul. Ba fix de mine te-ai luat (in amintirea unei discutii mai vechi unde nu aveai argument) ca sa incerci sa nu ramai dator. Merci, as avea si mai mult daca sStatul m-ar fura mai putin.

                    • RTI
                      Ma faci sa rad. Suntem in secolul 21. Poate ai uitat sau nu ti se pare.. 🙂
                      Nu imi sta in gat. Dar nici nu mi se rupe..
                      Nu cred ca intelegi exact conceptul..

                    • RTI
                      Chiar daca ti se va parea ciudat, consider ca Bor este prea importanta pentru societate si de aceea nu ar trebui sa piarda sansa unei reforme reale, a unei modernizari, pentru a pastra pasul cu vremurile si pentru a putea pune umarul la nevoie.
                      Sper intr-o astfel de reforma, iar o distantare de clasa politica nu i-ar face decat bine.
                      O zi buna sa ai.

                    • S-ar putea evita, astfel, momente penibile in care un politician ar putea cere demisia Patriarhului..
                      Intelegi ce vreau sa spun?!

                      https://m.dcnews.ro/aurelian-pavelescu-cere-demisia-patriarhului-daniel_616863.html

                    • Tedy. Exact, aduna dobanda si o sa iti schimbi rasul. Daca esti asa neatins la ce bun toata garagara despre reforma.Turcule, asa au zis si respectivii si cand ss isi piarda finantarea au inceput sa le faca. Te rog sa studiezi inainte sa te cauti de pene, eu am vazut asta live in Danemarca si mai sunt si pe la altii. Priam, sa nu o dam in diverse, ce vor ei e una ce spune Statul e Lege.

                    • RTI
                      Tragicul nu este doar o alta forma a comicului.
                      Sunt lucruri care trebuie sa ne ingrijoreze, nu savne amuze.

                    • Pavelescu este un limbric ce nici nu mai merita bagat in seama. Nu imi pare ciudat, la fel ca tine au fost si altii in rastimpul celor 2 milenii ce au vrut o biserica pe placul lor insa cu toate inerentele scapari al naturii umane a celir din ierarhie in final au pastrat Modelul initial. Tu vrei ce vrea si Statul un apendice ce este controlat financiar ce nu ridica probleme, libertate dar cu portia, cum e in Statele nordice. Vam asta e „modernizarea” pe care o visezi, o agentie de Stat. Ruperea de politic se va face cand nu va mai exista dependenta financiara fata de Stat, probabil 10-15 ani sau mai repede daca Statul retrocedeaza/despagubeste (ar accepta impozitarea totala nu doar pe SRL-uri si ar renunta la orice legatura dau ajutor. PS. Tu esti cel cu ranjeala, dar na confiscarea unui bun de Stat poate iti pare amuzanta, mie nu.

                    • Stimabile. Nu stiu despre ce confiscare de la Cuza vb matale. Dar exista o norma de retrocedare care priveste cultele.
                      Baga un ochi aici si las-o mai usor cu ”ranjeala”, ca eu iti vb frumos, desi nu am nu stiu ce experienta provocatoare vorbind cu matale..
                      https://lege5.ro/Gratuit/hezdsnbz/ordonanta-de-urgenta-nr-94-2000-privind-retrocedarea-unor-bunuri-imobile-care-au-apartinut-cultelor-religioase-din-romania/1
                      Apoi, retrocedarea unor terenuri agricole si paduri catre culte, inclusiv catre Bor, au focut obiectul Legilor fondului funciar…
                      Nu stiu daca erai in tema..

                    • Cu ce autoritate morala sau intelectuala poti matale numi pe unul ”limbric”?!
                      Incearca sa te ponderezi putin, ca altfel nu prea mai avem ce discuta. Nu stiu ce anume te recomanda pe matale sa il judeci pe omul acela in aceasta modalitate..
                      Mai spui ca aperi valorile morale fundamentale, toleranta, smerenie, credinta.., samd.

                    • Tedy. Vere, nu te mai plange aiurea ca un plod de tata, „ranjeala” fulgulet, a aparut la tine, tu erai ala de il apuca rasul si daca esti sensibil sa iti iei batistuta. Nu doar ca ai fost arogant dar te-ai erijat si in mare autoritate morala dandu-mi sfaturi pe tot parcursul dialogului. Acum o comiti iarasi, bineinteles intreband cine sunt eu, wtf esti ok ?! Eu vorbeam de Cuza insa Legea pusa de tine este despre conficarea facuta de comuisti, scrie mare chiar la inceputul ei, dar cum ai spus singurel despre tine, esti cam greu de cap. Imi place de Petreanul dar pe subiecul asta e fix pe langa, mostenitoare legala a patrimoniului celor 2 Mitropolii e Patriarhia actuala, scutirile erau acordate de Domnii autohtoni nu de turci (30% mergea la invatamant si asistenta medicala-bolnite, spitale finantate de manastiri, scoli manastiresti, pe caritate (pentru orfani, nevoiasi, etc) 30% pentru sustinerea Bisericilor in nevoie gen : Athos, Siria, Ierusalim, etc; toate prevazute in actele de danie ssu in decretel Domnitorilor.) Mai mult, in cazuri speciale Domnul Tarii apela la fondurile respective pentru diverse nevoi, razboi, haraci, etc.Turcii au pus fanariotii la putere (pe bani grei) si ei au pus calugari greci pe spagi, tocmai ca sa stoarca tot, nu Mitropolitii locali. Cuza a facut Romania moderna (superb) confiscand aceste bunuri si in schimb a
                      obligat Statul sa sustina Biserica. In acest moment BOR intoarce mai multi bani comparat cu ce primeste, cam de 3 ori, in fapt doar in perioada comuista a intors mai putin (din cauza confiscarii facute de ei). Individul este un limbric pentru ca faptele lui dovedesc asta, am aceiasi autoritate pe care o are si el si tu si toti. Ca sa pricepi pufi, suntem o tara libera, inca (pana ce vor venii noii comuisti la butoane) asa ca mai usor cu sfaturile inutile, libertatea de expresie inca e sfanta. Eu nu am spus ca apar nimic, tovarase, tu esti ala cu virtue signalling, mare reformator si minte progresista, campion in dat sfaturi. Esti caz de manual prin logica si retorica folosita, asa ca am sa ma bucur de aceste clipe de libertate pana ce tovarasii cu gandirea ta ne vor pune pumnul in gura ca niste demni urmasii ai comuistilor din care isi trag ideologia. PS. Poate te apuci si mataluta sa iti urmezi sfaturile date, nu toate ca sunt aiuristice, dar ala cu reflectia poate chiar ti-ar prinde bine, tot il bagi la fiecare postare.

                    • In acest moment BOR intoarce mai multi bani comparat cu ce primeste, cam de 3 ori, in fapt doar in perioada comuista a intors mai putin (din cauza confiscarii facute de ei).

                      Date exacte si sursele lor? Altfel e doar o parere. Adica: suma primita de biserica pe BOR, cit a generat biserica pe BOR venituri proprii, cit a returnat din impozite si taxe pe SRL-uri, cit din contributii si impozite pe salariile angajatilor, cit a primit reduceri si deduceri pe SRL-uri si angajati.

                    • RTI
                      Auzi omule, ”pufi” esti cu cine vrei tu, dar nu cu mine.
                      Am terminat discutia, iar moderatorii ar purea sa iti cenzureze putin limbajul.
                      O zi buna.

                    • Iulian, e parerea mea si nu e musai sa fie aceiasi cu a ta. Pana una alta matematica e destul de simpla chiar daca nu avem date complete si actualizate, deh unii vor sa scape de impozitare si ceilalti se faca ca muncesc. Avem 15.000 preoti, 17.000 personal neclerical si 8.000 monahi, adica 42.000 (rotunjit) din care 12.000 sunt din fonduri exclusiv BOR si nu de la bugetul Statului. In plus, Statul plateste echivalentul a 60% din brutul salariatului insa se platesc taxe atata ca angajat (preot, calugar, personal clerical) cat si ca angajator (parohie, manastire, protoierie/episcopie). Ce primesc pe salarizare intorc inapoi. Apoi mai intorc inca pe atat prin SRL-uri (in agricultura, silvicultura, constructii, artizanat, energetic, turism, etc) si imozitele lor, fiind impozitate (pe munca si profit) ca orice alt SRL, la acestea raportarea la Fisc se face separat de celelalte activitati. Adevarat, organitatiile non-profit desfasora si activitati economice, unele nu toate(aleg metoda asta sa evite impozitarea) fiind scutite de taxe, ele aduc 100 milioane euro/an la bugetul BOR (cat primeste de la Stata) insa de aici avem cheltuieli ce se fac cu reparatii, investitii sau caritate ce prin integrarea in economie aduc, iarsi, bani la buget prin tva si alte taxari sa nu uitam si de banii din fonduri europene (taxati si ei de Stat) pentru rebovari sau activitati economice. Am mai spus si la alt articol, Statul da cu o mana si ia cu 2. Ai net, ai curiozitati si nelamuriri, go for it. Incepe cu cei de la Finante (sursa sigura si autorizata) si vezi ce au primit si ce au returnat, inclusiv profitul declarat. Eu doar ti-am expus pe scurt situatia, nu iti recomand link-uri pentru ca esti perfect capabil sa cauti si sa diseminezi informatia, in plus, e de datoria fiecaruia sa se informeze in mod liber si neinfluentat. Spor la lectura, ai ceva de sapat. Cum ti-am mai spus, nu BOR administreaza PIB-ul sa raspunda pentru situatia dezastruoasa, sunt convins ca la cat de bine isi administreaza banii ar face treaba mult mai eficienta ?

                    • Ai net, ai curiozitati si nelamuriri, go for it.

                      RTI, nu functioneaza asa. Tu afirmi ceva, tu trebuie sa furnizezi informatii pentru a sustine ceea ce ai afirmat. Nu trebuie sa caut eu informatii care sa sustina parerea ta.

                    • Bravo Tedy, keep up the good work and save us ! Esti un demn urmas, tovarasii comuisti sunt mandri de tine, mostenirea lor are viitor luminos prin omul nou ???

                    • http://mobile.hotnews.ro/stire/22748768
                      Interesant. Foarte interesant, chiar..

                    • Iulian, eu am facut o afirmatie (intorc mai multi bani fata de ce primesc) si am aratat cum vad eu lucrurile, „povara dovezii” cade acum pe umerii tai. Datele pe care le vrei tu, la modul cum le vrei tu, pot sa fie furnizate doar de BOR (ma indoiec ca au acest interes) partial de Fisc (dar nu cred sa aiba resursa sa contorizeze tot) sau de SRI (daca ar avea interesul). Luam in calcul ce date publice avem(declaratii fiscale, bugetul cultelor, etc) si deductia logica. Eu nu vreau ca tu sa cauti pentru a imi argumenta parerea mea ci sa te lamuresti tu, in mod impartial, ori sa sa imi demontezi afirmatia, depinde ce scop ai.

                    • Iulian, eu am facut o afirmatie (intorc mai multi bani fata de ce primesc) si am aratat cum vad eu lucrurile, “povara dovezii” cade acum pe umerii tai.

                      Tocmai. Ai facut afirmatii, ai dat cifre. Ar trebui sa oferi sursele datelor si modalitatea pe care ai folosit-o pentru a ajunge la acea concluzie. Si eu pot spune orice nazbitie si apoi sa las in seama altora sa ma contrazica, sa dovedeasca faptul ca nu e asa. Cel ce afirma trebuie sa prezinte pe ce bazeaza afirmatia.

                      Nu aduci surse clare cqre sa arate cifrele, este doar o parere nefundamentata si nedemonstrata, care poate fi la fel de bine ignorata.

                    • Ma gandeam la un raspuns mai amplu pe mai multe paliere insa vazand cum te repeti fara sa spui nimic imi este clar ca de fapt nu te intereseaza o dezbatere. In consecinta, accepti datele (in lipsa altora), le contesti (daca nu le consideri bune si ai altele) sau le ignori (dar atunci nu te mai repeti). De curiozitate, ce te faceai pana sa apara link-urile, dezbateai doar in biblioteca si arhiva sau evitai sa avansezi niste cifre ?

                    • Iti solicit sa faci acelasi efort pe care il fac si eu in discutii si sa respectam amindoi niste principii care stau la baza prezentarii unui punct de vedere.

                      Sa luam ca exemplu o lucrare de licenta sau un banal articol stiintific care nu necesita doar constructia unul ‘aparat’. Ele se fac pe o tema. Tema lor, subiectul lor este o afirmatie. Pentru probarea ei se pleaca de la un set de date publice sau obtinute prin investigatii (folosind metode proprii sau dezvoltate anterior). Se construieste o demonstratie. Rezultatul demonstratiei sprijina afirmatia initiala.

                      Faptul ca in acest moment sursele de informatii sint (si) online nu le face neutilizabile. In plus, daca te vei uita la ultima parte a articolelor pe care le-am scris (cele care nu sint de opinie), vei vedea carti sau lucrari stiintifice. Asa ca da, inainte de a aparea linkurile foloseam biblioteca pentru informare.

                      Daca intr-adevar iti doresti o dezbatere poti pleca de la construirea argumentatiei care sa iti sustina afirmatia initiala, expui demonstratia si apoi avem dezbaterea.

                      In afara de cifrele referitoare la numarul de posibili salariati nu ai prezentat nimic altceva care sa iti sustina afirmatia. Nu sume virate de la buget catre BOR, sume obtinute de BOR din activitati proprii, numar efectiv de salariati, salariu mediu sau impartirea salariatilor pe paliere. Nu veniturile principalelor 5 organizatii orientate catre obtinerea profitului detinute de BOR.

                    • Iulian. Noi aveam o discutie libera, nu un proces juridic, dezbatere academic-filosofica, lucrare stiintifica sau macar un articol. Astfel, principiile invocate (adevarate) si exemplul dat (licenta/articol) nu se aplica, nu am o parere atat de uluitoare incat sa aduc argumente extraordinare, intelegi unde bat, pentru ca vad ca ai ceva habar. Eu nu te intrebam cum te informai inainte ci cum dezbateai o problema ad-hoc, e uriasa diferenta. Sa completam, de la Stat primesc 387 de milioane, ei au declarat fiscal, din activitati proprii neimpozabile, 400 milioane si nu se stie exact suma pe srl-uri si nici cate fonduri europene au atras (aici ziceam de Fisc si SRI) unele pe reabilitari/renovari si altele pe investitii, din diverse date, cumulat, sunt in jurul valorii de 100 milioane euro (cu mentiunea ca banii europeni sunt pe proiecte desfasurate pe mai multi ani. Aceste cifre le gasesti la Secretariatul Cultelor, respectiv la Fisc, iar cele despre angajati la Patriarhie, restul (srl+bani europeni-in presa sau „gura lumii”), cu mentiunea ca cele din presa apar in diverse conjuncturi manipulative pro sau contra BOR. Nu, nici acum nu voi pune link-uri, o voi face daca va exista dorinta unui articol despre ce a fost, ce este si ce poate deveni BOR in viitor. Am citit aricolele tale si le apreciez (cam optimist cu privire la viitor, insa pana nu vom ajunge la NWO sa atingem Kardashev 1 nu vom cuceri spatiu, la modul : colonii, terraformare, etc) insa faci o paralela fortata intre lucruri. Pentru mine este simplu, din ce stiu: din interior, din date oficiale, presa, amicitii din politica, etc intorc mai mult in economie si finalmente Statului. Din ce stiu, daca Harap Alb o mierleste si vine Teofan, in urmatorii 10-20 de ani vor rupe legatura cu Statul (ideologia neocomuista via UE, reducerea numarului de credinciosi la un orizont de 40-45%, cei care merg acum macar lunar la biserica (WVS si EVS), radicalizarea cetatenilor prin propaganda contra BOR, diluarea traditiilor,etc) vor ajunge in configuratia de functionare si relationarea a unei super-secte. Daca nu o mierleste atunci va ajunge ceva cum este in Scandinavia, apendice al Statului cu ceva autonomie (doar nu au agonisit in van, nu ?).

    • sunteti tare amuzanti astia care ati fost ouati si nu nascuti. in clasa a saptea copilul stie deja despre masturbare, are deja 13 ani si se pregateste sa-si inceapa viata sexuala. Si deja stie ce e sexul anal si oral, pt ca toti copii au smartphone-uri si acces la internet de pe tot felul de dispozitive cu wifi
      ce nu intelegeti voi este ca nu mai sunt vremurile in care am copilarit noi, copii de azi se „trezesc” mult mai rapid decat am facut-o noi

      PS arunca o privire in calendar, anul 2018

      • Bingo – Scopul acestei educatii sexuale este ca la momenul in care se pot reproduce (12-14 ani) sa aiba cat de cat o intelegere a ce inseamna si care sunt riscurile.

        EU pe vremea raposatului in clasa a 7-8.. venea un doctor ginecolog sa ne explice ce inseamna… Este drept ca eram la oras, dar totusi si atunci era ceva info pe tema…

    • @floryyn: bah florine ma facusi curios cu programa asta de educatie sexuala din Ontario, si cum nu m-ai convins cu siteul ala trompeta prolife-conservatoare nord-americana ma facusi sa caut pe site-ul ministerului invatamantului de la ei sa vad cu ochii mei cum ii invata „încă de la clasa întâi ce înseamnă relaţiile sexuale consensuale, în clasa a treia află ce e homosexualitatea, iar în a şasea li se vorbeşte despre masturbare”. Ai avut dreptate cam 33%, adica din 3 exemple pe care le-ai dat, primele 2, cele mai nasoale, au fost dume, si abia ultima,aia mai cuminte, adevarata. Uite aici programa lor, nu aia veche din 1998, ci aia noua din 2015, aia nasoala de care zici tu, citeste-o te rog si spune-mi cu ce nu esti de caord si de ce, si abia atunci avem o discutie: https://www.ontario.ca/page/sex-education-ontario#section-2

      pentru elucidarea subiectului, mai las cateva linkuri utile:https://www.oise.utoronto.ca/oise/News/2018/Viewpoint_Prof._Lauren_Bialystok_on_the_Conservative_government_s_decision_to_scrap_the_2015_sex_education_curriculum.html
      https://www.washingtonpost.com/world/2018/09/07/ontario-tells-teachers-use-an-outdated-sex-ed-curriculum-tells-parents-snitch-those-who-dont/?noredirect=on&utm_term=.04762eb486ef
      https://www.theglobeandmail.com/canada/article-ontario-goverment-needs-to-spell-out-whats-new-in-sex-ed-curriculum/

      Daca iti da cineva mancare pe strada, ce faci, o iei si o bagi in gura si pleci mai departe? Nu, o verifici, o dai la altii sa vezi daca li se face rau, o dai la cainele vecinului, nu stiu, dar nu o bagi in gura ca fraierul. Dar cu informatia pe care ti-o bagi in creier si in baza careia iei decizii care afecteaza viata ta si a altora, de ce nu esti la fel de atent? Bagam asa totul in cap, mai ales ce ne perie orgoliul, nu? Asta ma omoara pe mine, frate, asta nu o sa inteleg niciodata.

  27. Bor-ul nu cred ca mai are sansa de a se reforma…e cam ca psd-ul…nu exista o masa critica acolo ca sa faca asa ceva…sunt prea multi securisti in capul mesei.

    • Exista in BOR o dizidenta. Citeva grupuri de uzurpatori care au o viziune asupra BOR si a rolului sau. Viziunea si ideile lor sint mult mai aproape de vremurile moderne. Dar nu sint suficienti acum; chiar ei spun ca e un proces de durata.

  28. E o expresie la romani: Au cazut din lac in put!
    Dragnea putea fi executat oricand. Dar Acest vot era istoric pentru Romania, chiar in anul Centenarului. Daca credeti ca va veti mai intalni vreodata cu un astfel de referendum, va inselati.

    o sa regretam cu totii deznodamantul. Personal am votat pentru fetita mea de 8 ani (clasa a 2-a). Ba chiar am intrat cu ea in cabina de vot si i-am explicat de ce votam. A fost prima ei lectie de democratie. Mai ales ca sectia de votare a fost chiar in clasa ei.

    De-acum inainte s-a terminat cu linistea!
    O parte dintre oameni vor fi prigoniti, in special crestinii, cum a fost cazul Familiilor Nan si Botnariu, in Norvegia. Ceilalti mai putin.

    Alt referendum pentru Familie nu va mai exista never in Romania!

    Franta si Grecia Si-ar dori un astfel de referendum. Dar la ei politicienii au schimbat Codul Civil in Parlament.

    Degeaba au iesit 1,5 Milioane de francezi in strada, protestand. Le fel s-a intamplat si in Grecia. Degeaba. Nu au avut sansa sa voteze!

    In ce-l priveste pe Dragnea, astazi este maine, BA! Oricum nu va pierde puterea, PSD-ul pana la alegerile parlamentare. indiferent daca unii au boicotat sau nu Referendumul…

    • E bun referendumul
      In rest…capul sus , o batalie e pierduta cand depui armele , copilul tau va fi asa cum il cresti
      Lasa-i pe altii cu ale lor
      Cand e „festivalul gay” ..eu ma duc la cine …sau la karting , daca unele libertati vor fi impinse prea departe lumea va lua atitudine , pina atunci mai e ..cum eu sunt liber sa aleg ptr mine ..si altul trebuie sa aiba dreptul sa aleaga ptr el

    • In Franta sustinerea pt drepturile omului este peste familia traditionala, iar fam Bodnariu nu ar fi avut atatea necazuri daca nu si-ar fi altoit copiii. Acolo asa ceva este privit foarte, foarte serios

      • Dinu, esti sigur ca au fost altoiti ? Sa ii credem pe parinti sau pe „expertul” pedofil (dovedit) al institutiei norvegiene ? Apropo, aluia nu ii ia nimeni copii, asa ca sa vezi cum sta treaba.

  29. sper ca nu voi fi cenzurat, ca pe timpul comunistilor.

  30. 40+milioane de euro cheltuiti pe o problema falsa. Falsa pentru ca homosexualitatea nu e o problema reala acum sau in viitorul mediu-lung. Familia „traditionala” este modelul familiei romanesti de la etnogeneza incoace. Aveam nevoie de un referendum sa ne spuna chestia asta?! Acum, dupa un 10 august care degradeaza Romania in fata propriilor cetateni si a Vestului doar din cauza unei guveranari efemere si sinistre?! 800+ persoane au depus plangeri impotriva jandarmeriei (da, cu „j” mic) si PSD+ALDE, PNL, PMP si BOR se intreaba filozofic ce constituie familia traditionala.
    PSD a incercat sa isi testeze electoratul, un fel de recapitulare inaintea examenelor electorale din 2019. Testul a esuat.Un test cu iz moscovit, cu implicarea unui CpF care sta la masa cu extremisti ideologici din SUA si Rusia.

    PNL si PMP sunt compuse din oameni mici fara orizont politic, au incercat oportunistic sa agate cateva procente din electorat.

    BOR nu va invata nimic pana nu isi trimite preotii sa studieze putina sociologie, psihologie, istorie si ceva biologie. BOR ar castiga mai mult daca am vedea saptamanal stiri cu fete bisericesti renovand scoli si apitale. As vrea sa vad macar un episcop imbracat in salopeta dand cu var intr-o scoala…

    USR a actionat omogen, au facut exercitiu electoral prin observatori. Asta nu inseamna ca au vreun discurs coerent. Nu au o viziune economico-sociala asupra viitorului. Se stie ca sunt anti PSD si atat. Macar #farapenali are sens.

    Lehamitea a atins proportii epice.

    • 40 de milioane pentru o exprimare democratica este nimic comparat cu ce ciordesc astia de 3 decenii. Fals, a devenit o problema pentru ca de 60 de ani nu este doar tolerata ci promovata ca normala si dezirabila. Aveam, vezi cam cum au evoluat lucrurile prin alte parti ; toleranta : dezincriminare penala, scoaterea din nomenclatorul afectiunilor psihice, apoi promovare : drepturi (casatorie, adoptie) reeducarea copiilor (in combinatie cu alte nebunii, gen disforie, discriminare pozitiva, etc. Nu e absolut nici o legatura intre referendum si 10 august. Politicul nu se „intreba” nimic, ba chiar l-au amanat 3 ani. Primarii PSD nu au facut nimic, dar chiar nimic, daca era ceva politic se activau. Extremisti ideologicii ? Probabil te referi la ong-urile celor cu filetul pe invers. Relax, sexul intre parteneri de acelasi gen nu este normal biologic, sociologic sau psihologic, exceptand cazul cand ai bubite. Nu vezi pentru ca acele stiri nu vand nu ca nu exista. USR a aratat foarte clar ca este un apendice neomarxist. #farapenali este o caterinca, restrangerea acestor drepturi se dispune si in prezent de judecatori daca e cazul. Noroc ca avem pepsi trist cu un strop de tamaie.

      • „#farapenali este o caterinca, restrangerea acestor drepturi se dispune si in prezent de judecatori daca e cazul”

        Nu seamana asta cu „casatoria intre un barbat si o femeie e deja in Codul Civil, n-avem nevoie si in Constitutie”?

        • @Razvan Mihaeanu
          Deloc, prima e o interdicție legală, a doua judecătorească…

          • Tu vezi ce scrii? „Cazul” pe baza caruia restrang judecatorii drepturile respective = lege.

            • @Razvan Mihaeanu
              Te prefaci ca nu intelegi?
              Spre exemplu, LEGEA nr.90 din 26 martie 2001 a instituit o incompatibilitate legala, general valabila, asa nu a juns Livache PM:”Art. 2. – Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1).”
              Prin decizia judecatoreasca in cazul „Referendumul”, condamnarea la executarea pedepsei cu suspendare, lui Livache nu i s-a restrans dreptul de a fi ales sau de a alege, asa a ajuns in Parlament etc. Daca ar fi existat o interdictie legala…

              • Nu, nu ma prefac, pur si simplu…nu inteleg.

                WTF vorbesti, omule?
                Vad doar ca incerci sa justifici initiativa constitutionala #FaraPenali (repet, am semnat si eu), desi e exact aceeasi situatie ca in cazul „Casatoriei intre un barbat si o femeie”: initiativa USR = buna si necesara, initiativa CpF = rea, nu e necesara.

                E pur si simplu acelasi lucru, nu se poate folosi argumentul „e in lege, deci nu e nevoie in Constitutuie” la una dar nu si la cealalata, este pur si simplu dublu standard, asta faci.

                • @Razvan Mihaeanu
                  Ok, pe principiul ca nu e vina celui care nu intelege, ci a celui care nu explica suficient de bine. 🙂
                  Nu exista o interdictie legala general valabila de a candida pentru functii elective in cazul persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, nu „e in lege”.
                  De la caz la caz, interdictia priveste persoana si e data de hotararea judecatoreasca, lui Nastase i-a fost interzis dreptul de a fi ales, lui Dragnea nu.
                  Fara Penali vrea: „Prin prezenta inițiativă, ne propunem să remediem problemele semnalate de Avocatul Poporului prin consacrarea la nivel constituțional a unei condiții de integritate unitare, similară celei privind membrii Guvernului, ce ar urma să se aplice persoanelor care candidează pentru a fi alese în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României.”
                  Initiativa CpF privea modificarea unui articol din Constitutie, articol dublat de reglementari de lege organica si decizii CCR, in vreme ce inititativa Fara Penali nu are o reglementare legala existenta in privinta functiilor elective si doreste statuarea uneia in Constitutie.

                  • Cuvantul cheie fiind „unitara”:
                    “Prin prezenta inițiativă, ne propunem să remediem problemele semnalate de Avocatul Poporului prin consacrarea la nivel constituțional a unei condiții de integritate unitare…”

                    Deci nu e vorba ca nu exista nici un fel de reglementari legale ci doar ca sunt…mai multe.

                    • Nu, Razvane, nu e așa, pentru funcții elective nu există, doar pentru Guvern, unitară le privește pe ambele…

                    • Deci avem doar tentativa PNL-ul de anul trecut, respinsa, cu privire la candidatura la fct. de Presedinte. Iar anul asta am avut alta pentru parlamentare.
                      Si decizia CCR cu privire la membrii Guvernului.

                      Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
                      – Am avut pana acum legislatie care interzicea candidaturile (parlamentare, prezidentiale, locale) pe motiv de condamnari definitive?
                      – (nu prea are rost acum dar o pun si pe aceasta) Daca am fi avut asa ceva ai fi considerat initiativa USR-ului ca fiind redundanta (ca in cazul initiativei CpF)?

                    • Da, avem legislație care interzice numirea ca membru al Guvernului pentru condamnatii penal si nu avem în cazul funcțiilor elective.
                      Inițiativa Fără Penali nu vrea sa statueze în Constitutie ceva ce e deja reglementat în legea organică pe care am amintit-o mai sus, ci o noua reglementare, cea referitoare la funcțiile elective, care în momentul ăsta nu există, nici în Constitutie, nici în lege.

      • 40 de milioane de euro e o suma uriasa pentru Romania. Agenda LGBT nu va fi adoptata de niciun partid politic aflat la guvernare sau in opozitie daca nu doreste sinucidere politica.
        Asa cum au pastrat referendumul in sertar 3 ani puteau astepta mai mult. 10 august ar trebui sa ne framante acum, nu peste ani, asa cum s-a intamplat cu mineriadele.
        Foarte multi primari PSD au indemnat oamenii sa voteze da la indemnul liderilor PSD, ori tot ce spun ei este politic. Unele primarii au pus si afise pro referendum. PSD si-a asumat politic acest referndum oricat ar nega acum.
        Nu am observat nicio invazie a homosexualilor inca in Romania-nu asta e problema arzatoare a Romaniei. Mentalitatea conservatoare a majoritatii romanilor ignora pur ai simplu subiectul-iar rezultatul referndumului a aratat tocmai faptul asta.
        Homosexualitatea are cauze biologice, sociologice si psihologice. Nu o consider normala, dar nici nu cred ca majoritatea homosexualilor aleg sa fie ceea ce sunt.
        BOR a ramas in bezna dogmatica si lingvistica de acjm doua secole. BOR ar putea sa isi schimbe imaginea promovand mesaje intr-un limbaj comprehensibil masei largi. Iar asta inseamna preoti cultivati, ca de exemplu preotul Constantin Necula.

        #farapenali este cea mai decenta propunere din ultimii ani. Ar inlatura automat personaje sinistre din functii publice fara a mai fi nevoie de decizii judecatoresti care acum consuma resurse si timp.

        • Pai ia sa vedem.40milioane e mult,zici.Daca am face 2 pe saptamana,ar costa 4 miliarde pe an(nu ca ai avea nevoie de atat,dar incerc sa arat prin comparatie).Enorm,ai face nus cate autostrazi.Vaaai,si cate spitale!Ba chiar ai mai gasi sa iei nu stiu cate F-16.

          Insa cu referendumuri ai reusi sa nu ai risipa,hotia,coruptia si prostia atat a politrucilor cat mai ales a administratiei.De ce puii mei sa stai sa degeri in ianuarie zbierand sau sa iei vara gaze in nas,cand te duci la vot si spui Da sau Nu la intrebarea „Doriti ca PSD sa primeasca m..e?” Poti elabora chiar mai elegant intrebarea.Iar hotia,risipa si prostia administrativa ne costa muuult mai mult de 4 miliarde pe an.
          Abia atunci ai avea democratie veritabila,cand poporul va merge des la referendum,pe orice fel de tema.Iar daca e careva care nu-i interesat de problemele arhitectilor ori ale silviculturii,pt ca nu intelege,sunt de nisa,nu e afectat,atunci e liber sa stea acasa iar ce decid aia de voteaza asa sa ramana.

          Asa in general,ne place sa vorbim despre oameni,fapte,dar prea putin despre idei.

          Acum 20 de ani a fost Iliescu.acum 15 Nastase.Acum 10 Base.Pe urma Ponta si acum Dragnea.Toti au fost detestati cu ardoare si toti au fost uitati cu promptitudine.Mare kkt ca s-a schimbat omul.Mecanismul nu se schimba.
          Si la fel a fost de la Cuza pana la Carol al 2-lea.Problema nu e omul.Problema e ca ai un stat bugetar si birocratic,iar statul acesta va genera mereu coruptie si va incuraja ineptia administrativa ce duce la stagnare.Iar varf va emana ce avem.Puterea intr-un astfel de stat consta in a colecta taxe si a invarti ce aduni.
          Solutia nu e sa il pui pe Ciolos(de exemplu) sef peste cloaca.Solutia e sa iei puterea de la cei ce aduna si sa o dai alora ce produc. Si unii si alti ar folosi puterea in propriul interes,ca de aia suntem oameni,sa avem propriile interese.Insa e ar iesi mai bine si mai natural.

          Degeaba dai mereu si mereu la pompa cand roata ti se desumfla din 2 in 2 ore.Mergi la vulcanizare.

          • Exact
            Asa e
            Fara un „stat” reformat ..ne tot invartim in cerc
            Banii ne fug printre degete , ca nisipul si dupa aia toti se ataca unul pe altul
            La o populatie reala de undeva 17 milioane , distribuita cum e trebuie regindita toata schema
            Redus nr de parlamentari
            Camera deputatilor , relocata intr-o cladire acorde cu noul nr si sedinte fata in fata
            Redus nr de senatori de acord cu noua organizare teritoriala si „mutarea” acestora in „teritoriu” …adica sedinte cu primarii in sedii de tip „parlament regional”
            Senatorii sa aiba „program la bucuresti” decat punctual , odata sau 2 ori pe luna , ptr a „se sfatui” cu deputatii , caile de urmat
            Regionalizarea , daca nu a mers pe modelul macroregiunilor , schimbare sa tina cont de realitatile din teren (se pot constitui macroregiuni, reducand nr judetelor la jumatate
            „Reforma” in politie inceputa de Basescu a fost buna
            Prezenta politiei rurale in sate e zero …din 3 cadre ce trebuie sa acopere 24 de ore in post , prezenta e aproape de zero , deci???… De ce sa fie cand paza o asigura patrulele satesti ..platite de cetateni???
            Problema in sanatate la noi nu e data numai de „spitalele invechite ” …problemele din casa de sanatate cu redistribuirea fondurilor ..ci de parte din personal , care se comporta ca nistd bisnitari …negociind cu sanatatea oamenilor ca la talcioc
            La 5 lei mita ..in flagrant , dat afara , fara drept de a reintra in sistem
            Poate ar trebui cineva sa se intrebe de ce bor …e cum e
            Ptr ca preotimea se comporta ca niste spagari
            Jumulesc oamenii
            Era pe vremuri un preot in sat …si atunci se plateau diverse chestii ..inmormantare , etc, diferenta e ca preotul facea slujba de inmormantare la un necajit caruia ii murea cineva chiar de nu avea bani…in ziua dr azi te lasa cu mortul in drum de nu dai zeciuiala
            Preotimea se comporta ca o cohorta de contabili pusi pe japca ..de parca nu ar fi suficiente biserici ..si pe langa bebeficiile adiacente
            E o „institutie” spirituala ….in primul plan …invocarea importantei istorice e o gogomanie in contextul actual ..si la forma cum se comporta
            Imaginea e cea care o dau
            Avem nevoie de o reformare reala a statului , ptr a ne pjne pe coordonate corecte , de vrem sa trecem de pib-ul ala de 50-60 la suta din media europeana
            Si ca bunastarea „provocata” sa se rasfranga uniform pe cat mai multe segmente de populatie prin acces la servicii de calitate , la infrastructura etc
            Nu ..inamicii externi, petrolul ce vor sa ni-l fure strainii ..etc , praf in ochii prostimii, ca in umbra pestii sa isi faca afacerile
            Pe apa curenta la sate ..strazi si autostrazi scrie 85 la suta bani de la UE
            Nu de la dragnea si prieteni
            A spus Corina Cretu …proiecte copii , proiecte

  31. Referendumul acesta a fost ca un război pe alte meleaguri. Forțele politice care nu învață din el vor fi maturate. PSD mai are o singura carte și o va juca fiindcă investiția in catedrala a fost falimentara. Are bugetul de stat care va fi alimentat din împrumuturi. Este o arma cu repetiție, pe care au deja suficientă instrucție. PSD a reușit și a creat din nou posibilitatea celor trecuți la cele veșnice sa își exprime opinia politica, toate măsurile Antifraudă electorale au fost scoase.
    Cadavrul politic al PNL este in faza de descompunere fiecare organ încercând sa devină cap după ce au jucat la doua capete.
    USR pleacă cu un handicap sigur de 20% votanți care ies la orice votare mai ales dacă acolo candidează și USR.
    Restul nu contează. LGBT va face mare parada, dar percepția publica se va înrăutăți, ca au paradox fata de eșuarea referendumului.
    Nu va fi nici un parteneriat civil, fiindcă orice partid care îl va iniția și vota va trece in banca perdanților USR.
    Doua vorbe sa mai spun:
    Prima, câștigarea unui război poate fi mai păguboasă decât pierderea lui!
    A doua: neamul nostru românesc nu are in religie (in general) decât un motiv de sărbătoare (pomeni, sărbători..), nu un resort de morala și din cauza asta mintea ii vine mai pe urma!

  32. Ca de obicei, in cazul nostru, am trecut de la o extrema la alta, toata lumea se bate cu pumnii in piept ca uite domne ce destepti sunt romanii…
    Om fi destepti, clar prosti nu suntem – desi noi am adus psdul la putere si tot noi i-am lasat pe toti ceilalti sa ne faca praf tara – dar nici un exemplu de inteligenta sociala si politica nu suntem.

    Vedem in presa de astazi analize aberante, unele chiar manipulatoare. „Romania moderna a castigat referendumul”, „conservatorii si-au luat o palma in plina figura” si alte asemenea, cheia acestor analize, si a tuturor comentatorilor de se perinda acum pe la TV este una clara: „conservatorii” au pierdut, „modernii” si „pro-europenii” au castigat. Oare chiar asa este?!

    Ca de obicei fiecare manipuleaza, cateodata in mod ordinar, orice lucru care lasa umbra pamantului, dar lucrurile sunt ceva mai simple:

    – 95% au votat impotriva casatoriilor intre pesoane de acelasi sex, nu avem nici un motiv serios sa credem ca daca prezenta la vor ar fi fost de 100%, procentul ar fi fost altul. De bagat la cap pt „modernisti”;

    – oamenii au boicotat psd nu ideea referendumului in sine. Alta mancare de peste;

    -dar cel mai enervanta situatia este ca cei care sunt impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex sunt taxati „conservatori”, iar cei care sunt de acord sunt „moderni”.

    De unde pana unde aceasta clasificare? Repet, oamenii au boicotat psdul nu nu ideea luata in discutie in cadrul acestuia si nu exista nici o cercetare sociologica care sa ne indice ca romanii, in ansamblul lor covarsitor, ar gandi altfel decat cei 95% care au votat „DA”.

    Dar de ce in categorisim pe cei care nu sunt de acord cu casatoriile intre gay, pe cei care nu vor imigrantii la ei in tara, pe cei care nu sunt de acord cu legalizarea anumitor droguri etc ca fiind conservatori, iar pe cei care sustin aceste lucruri ca fiind „moderni”? Care-i logica modernismului fata cu conervatorismului fata cu aceste subiecte?

    De ce se incearca deturnarea sensului acestui boicot cu astfel de sintagme;”romanii au ales dragostea”, scria un ziar german, cand de fapt romanii au facut o singura alegere – boicotul psd/dragnea? Cu ce ne ajuta sa masluim rezultatele, cand 95% au spus „DA” si cel mai probabil ca si cei care au stat acasa ar fi votat imens majoritar la fel?

    Nu, cei care nu sunt de acord cu chestiile astea „moderniste” nu sunt conservatori, tot asa cum cei care asculta muzica clasica nu sunt si nici manelistii nu sunt moderni. Daca ai familie, muncesti din greu pt ea, daca nu vrei arabi si musulmani in tara ta (si nici o natiune europeana nu vrea), daca nu fumezi marihuana, daca nu esti gay etc nu inseamna ca esti conservator si invechit, inseamna doar ca esti normal si este dreptul tau sa nu vrei, iar genul asta de normalitate duce lumea mai departe. Dar vedem ca daca majoritatea normala, banala sa spunem, are si ea o opinie in dezacord cu „minoritatiile” este taxata imediat ca retrograda, intr-o foarte buna maniera comunistoida. Practic majoritatea este tinuta ostatica de cei care o eticheteaza. Adia ailalti au toate drepturile, tu saracu de tine trebuie doar sa ridici manuta si sa fii de acord.

    Sa nu confundam realitatea cu manipularea pt ca realitatea are obiceiul sa ramana in picioare si cand ti-e lumea mai draga ti-o da dupa ceafa.

    Ce-ar mai lipsi acum?! Un carnaval al curcubeului care sa-si proclame victoria, ori lucrurile nu stau deloc asa…

    • „… oamenii au boicotat psd nu ideea referendumului in sine. Alta mancare de peste” e o reducție simplistă sa spui ca cei care nu s-au prezentat la referendum l-au boicotat doar pe Dragnea…

      • Ai o solutie „simplista” ca sa-ti dai seama cu adevarat: initiati „voi” un referendum constitutional pentru „casatoria intre persoane de acelasi sex” si atunci afli ce si cum. 🙂

        (Dar de ati face asa ceva?..cand e muuult mai usor sa lasi/convingi doar cateva sute de parlamentari sa-ti schimbe Codul Civil?)

        • Eu nu mi-am propus nimic, inițiativa v- a aparținut si a eșuat lamentabil… ce faceți acum e ” damage control”.
          Oare chiar nu îți spune nimic nimic ca la sondajul de pe celălalt topic ati fost minoritari si ca referendumul nu a ieșit???

          • Ce ai vrut sa demonstrezi mai sus: ca sunt si alte motive in afara de „boicot PSD/Dragnea”.

            Ok, care? Si in ce masura?

            Eu nu am intrebat in sondaj pe fiecare respondent „din ce motive” voteaza cum voteaza (sau boicoteaza…etc).
            Motivatia a fost la alegerea celor care au considerat ca vor comenteze in articol si atat.

          • Nimeni de pe acest site n-a sustinut referendumul, asa ca la ce te referi?

            • @George GMT
              „Nimeni de pe acest site n-a sustinut referendumul, asa ca la ce te referi?”
              Pozitiile unor moderatori sunt publice, afirmatia de mai sus nu se sustine…

      • Referendumul a fost boicotat, motivele sunt: psd, dragnea, inoportunitatea desfasurarii lui, tema aleasa chiar nu reprezenta o prioritate pt nimeni.

        • Cred ca priam vrea sa dovedeasca ca au fost multi avocati ai casatoriilor intre persoane de acelasi sex care au boicotat din acest motiv. Problema e ca nu poate dovedi – pe exact aceeasi logica pe care ti-o imputa tie – daca au fost multi.

          • @Razvan Mihaeanu
            Unde am vrut sa dovedesc ca: „au fost multi avocati ai casatoriilor intre persoane de acelasi sex „???
            Ce am spus eu a fost ca nu doar Dragnea/PSD e motivul neprezentarii la vot, ci motivele pe care le gasesc eu sunt, pe langa cel de mai sus, si inoportunitatea, tema aleasa, promotorii (culte neoprotestante alaturi de BOR), absenteismul cronic generalizat in cazul alegerilor, irelevanta legala, mobilizarea adversarilor etc..

            • Referendumul acesta ar fi avut rezultatele asteptate acum 4 ani. Razvan nu dispera, mai urmeaza unul pe aceeasi tema, in 2-3 ani.

            • Cati sunteti?
              Nimeni, nici macar tu, nu crede ca George ar fi spus ca „100% din cei care au boicotat au facut-o impotriva PSD/Dragnea”. Dar tot te-ai apucat sa folosesti termenul de „simplist” la adresa a ceea ce a scris George.
              Asa ca ti-am raspuns in acelasi stil „mult zgomot pentru nimic”, am folosit exact zeflemeaua ta.

              „Noi” stim ca suntem aproximativ 3,7 milioane: o majoritate dintr-o minoritate care se cheama tot minoritate, dar suntem 3,7 milioane. Este o realitate dovedita.

              „Voi” insa, cati sunteti? Ca nimeni nu crede ca sunteti 18,9 milioane minus 3,7 milioane asa cum nici tu nu crezi ca George s-a referit la 100% din care nu s-au prezentat.

              Irlanda a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex prin referendum constitutional.
              Faceti si voi la fel. Iulian rade ca in cativa ani poate vom avea din nou un referendum pe aceeasi tema ca acum. Dar daca insa vom avea…”opusul”?

              • Ma intrebi pe mine cati suntem si tu nu stii rezultatele referendumului???
                Care 3.7 milioane?
                https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22746533-bec-referendum-2018-rezultate-finale-prezen-vot-21-1-voturi-91-56-voturi-nu-6-47.htm
                „Numărul total al participanților la referendum a fost de 3.857.308. Dintre aceștia, DA 3.531.732, adică 91,56%, au votat DA, în vreme ce 249.412, reprezentând 6,47%, au optat pentru NU
                Numărul voturilor nule a fost de 76.111.”

                • Ohh, scary!
                  3,5 milioane, rotunjit, ca sa-ti satisfac eul.

                  Repet, voi cati sunteti? Si ce sunteti? Pentru ca asta a fost apropoul la adresa lui George, asta te-a sucarit. Ai vrut sa-i arati „ceva”, ca sunteti altceva decat doar boicot anti-PSD. Acum te cam prefaci ca nu.

                  Daca Parlamentul se decide sa modifice Codul Civil ca sa introduca clar „casatoria intre persoane de acelasi sex”, ce o sa spui?

                  „A fost vointa Parlamentului deci e vointa poporului”..?

                  Deocamdata acest referendum NU a aratat ca „poporul” e pentru casatoria intre persoane de acelasi sex. A aratat doar un…boicot.

                  *editat – poti considera ce am scris ca „damage control”, nu ma supar. Dar mai mult de un boicot, altceva nu poti sa dovedesti, situatia e doar „speculativa”. Singurul lucru concret sunt numerele rezultate in urma referendumului, un „sondaj” mai exact (o fi termen de comparatie?) ca asta pe aceasta tema nu gasesti.

                  • @Razvan Mihaeanu
                    Referendumul a aratat ca poporul nu este de acord cu modificarea unui articol din Constitutie, in sensul dorit de CpF, BOR, unele biserici neoprotestante, unele partide parlamentare…
                    Gresesc eu sau intrebarea nu privea casatoria intre persoane de acelasi sex, ci definirea familiei ca….?

                    • „Referendumul a aratat ca poporul nu este de acord ”
                      Incorect!
                      Ar fi aratat asta daca la referendum majoritatea ar fi optat pentru „NU”.

                      Referendumul a aratat doar ca MAJORITATEA POPORULUI NU ESTE INTERESATA DE SUBIECT!

                    • Nu. Lipsa de participare poate fi o optiune.

                    • este o optiune, dar nu inseamna ca e un da sau nu clar cu privire la ce se cerea la referendum.
                      E foarte simplu sa sabotezi un referendum intr-o tara in care sistematic prezenta la vot scade simtitor sub 50%, iar prin neprezentarea celor care ar fi votat contra sa atingi masa critica de invalidare. E solutia preferata a celor care daca ar vota, ar fi o minoritate la vot.

                      E ca si cum ai spune ca in urma faptului ca UDMR a obtinut peste 7% din voturi ar insemna ca electoratul maghiar reprezinta peste 7% din populatie, cand de fapt procentul este dat de absenteismul mai mare al populatiei romanesti vs mobilizarea alegatorilor de etnie maghiara.

                    • @Marius Zgureanu

                      Bullseye! Simplu si la subiect:

                      „Majoritatea poporului nu a fost interesata de subiect!”

                      Care sunt motivele lipsei de interes? Pe tema asta se poate polemiza la nesfarsit insa efectele raman: referendumul a esuat.
                      Sunt absolut sigur ca daca s-ar face acum un sondaj cu intrebarea „sunteti de acord cu casatoria intre persoanele de acelasi sex?” raspunsul in proportie covarsitoare ar fi negativ.

                    • @ priam
                      Nu, tocmai te facusi vinovat de „simplism-ul” ala cu care il atentionasi pe George.
                      Lipsa de interes e principala concluzie si atat.

                    • @Tedy
                      Cati oameni nu s-au dus „expres” la referendum si cati pur si simplu nu sunt interesati de orice tip de referendum?
                      Daca ne uitam la referendumurile nationale incepand cu 2003, observam ca undeva la 45% (?) din populatia cu drept de vot efectiv nu este interesata de nici un referendum.

                      1991 – referendum constitutional: prezenta 67%;
                      2003 – referendum constitutional: prezenta 55,7%; (2 zile de vot)
                      2007 – referendum pt. suspendarea lui Basescu: prezenta 44,45%;
                      2007 – referendum pt. uninominal: prezenta 26,51%;
                      2009 – referendum 300/unicameral: prezenta 50,95%; (asta e de departe cel mai interesant ca „etalon” datorita subiectului propus).
                      2012 – referendum #2 pt. suspendarea lui Basescu: 46,24%.
                      2018 – referendum constitutional/casatorie: 21,1%. (2 zile de vot)
                      ___________________________________________________

                      2018, „avantaje si dezavantaje”:

                      -„avantaj” al celor care au boicotat pe motiv de „avocati ai casatoriei intre persoane de acelasi sex”, incredere ca-si pot continua demersurile;
                      -„dezavantaj” ca nu stiu cati sunt efectiv, deoarece au fost si cei ce au boicotat doar PSDul sau doar BORul, etc;

                      -„dezavantaj” al celor ce au sustinut referendumul, pentru ca nu a trecut;
                      -„avantaj” pentru ca acum exista clar un numar 3,5 milioane de cetateni (si poate chiar mai mult daca exista si printre cei ce au boicotat) care au o idee in comun, casatoria intre barbat si femeie, idee ce ramane de actualitate (spre deosebire de cei 7,4 milioane care au votat pentru demiterea lui Basescu in 2012, insa subiectul nu mai este de actualitate).
                      ___________________________________
                      *edidat – Uitati-va la referendumul din 2007 pentru uninominal si cel de acum, ce au in comun?
                      Lipsa crasa de interes pentru subiectul propus.

                    • @Razvan
                      Din statistica ta mie imi apar lucrurile in acest mod: la temele percepute ca avand un oarecare impact imediat in societate, prezenta a fost in media europeana, iar la temele gen perdea de fum, unde oamenii stiau ca nu va urma nici o schimbare reala, prezenta a fost mult mai redusa, iar la tema asta cvasu inexistenta dpdv al nevoii reale, chiar a batut un record de respingere a temei cu pricina.
                      Repet, oamenii nu sunt prosti, desi unii incearca sa acrediteze aceasta idee pt a salva aparentele.
                      Parerea mea.

              • Nu rideam, nu eram ironic; cred ca situatia va evolua in directia asta.

                Probabil va fi reglementat parteneriatul civil cu aceleasi drepturi cu familia si nu vor exista – in acest caz – referinte la sexul celor care intra in parteneriat. Daca insa va fi o casatorie de mina a doua, se va ajunge si la discutii si o incercare de legiferare a casatoriei intre doua persoane de acelasi sex.

                In plus, evit trasarea de linii noi/voi. Asemenea separari ale taberelor fac dificila in viitor coeziunea pe alte teme, duc la incrincenare pe orice tema.

                • Dar exista tabere „voi” si „noi”, nu poti nici sa le ignori.

                  • Nu. As spune mai degraba doua idei, doua curente de gindire. Nu as spune tabere, mai ales in contextul in care tabara la care te referi cu noi are o multime de ‘bisericute’ care au in comun la intersectia multimii intereselor un singur punct (pina in acest moment).

                    Deja trec in alta zona a discutiei, care devine offtopic.

                    • Singurul lucru care ma sperie pe mine intr-o democratie este linistea.
                      Incrancenarea e benefica.

                    • Depinde cum e vazuta incrincenarea. Poate fi ca in cazul unei casatorii cind odata pronuntat cuvintul divort situatia se schimba radical si nimeni nu se mai poate intoarce la momentul anterior pronuntarii acelui cuvint.

                  • Mda, asa zicea si Stalin: „cine nu-i cu noi e impotriva noastra”!
                    In democratie ar trebui sa existe o singura tabara, tabara celor care discuta, polemizeaza, asculta ce are de spus celalalt.
                    „Incrancenarea e benefica” – exagerezi, incrancenarea aka incapatanarea implica intunecarea mintii. Polemica decenta este suficienta.

                    • Votul (indiferent ca prin prezenta sau neprezenta) nu este „polemica decenta”?
                      Da, exista niste tabere de „noi” si „voi”.

                      „In democratie ar trebui sa existe o singura tabara, tabara celor care discuta, polemizeaza, asculta ce are de spus celalalt.” Nice bullshit impaciuitor cu miros de trandafiri (fara nici o aluzie politica). Sunt satul de tanguirea asta pe care tot am auzit-o in timpul referendumului „vai, e natiunea divizata”.

                      Preferi „li-nis-te, tovarasi”? Nu. Nici eu.

                    • @Razvan Mihaeanu

                      Votul nu este o polemica, este doar o contorizare a opiniilor in 3 categorii: da, nu si nem tudom.
                      Daca tu nu ai fost in tabere in copilarie si acum iti trebuie tabere treaba ta! ?
                      Eu nu sunt impaciuitorist si nici nu ma deranjeaza daca natiunea este divizata in opinii. Asa si trebuie sa fie, diversitate de opinii, ca „unanimitate” am avut si nu ne mai trebuie. Diferenta este ca eu vad divizarea pe baza de opinii iar tu o vezi pe baza de inversunare ceea ce cauzeaza la ficat. Intr-o societate normala membrii polemizeaza pana la un punct in care decid o solutie de compromis care satisface pe majoritatea si merg inainte ca au treaba; accentul se pune pe facut si nu pe palavragit. In mandra noastra societate polemizarea degenereaza in inversunare ca apoi sa escaladeze in ura, numitorul comun nu este atins si ramanem cantonati (tabere daca vrei) in dusmanie fara a avansa; accentul se pune pe palavrageala si nu pe facut treaba.

                    • “Cine nu-i cu noi e impotriva noastra” e o realitate. Nu integrala, absoluta, cum vrei sa-i zici, dar ea exista.

                      De ce ti se pare „incrancenarea/inversunarea” un lucru rau? Pentru ca e a mea si nu a ta? E simplu: de as renunta eu la o idee? Renunta tu, daca tot esti impaciuitor…fii „the better man”! 🙂 (asta e pentru apropoul ala ca n-am fost in tabere…si simt the need for speed acum…). E, uite ca am fost, mare scofala.

                      Daca aceasta cale a „renuntarii” ti se pare cea corecta…renunta tu! Cine te tine? 🙂

                    • @Razvan Mihaianu

                      Amesteci lucrurile! Concurenta intre diverse grupuri in societate nu implica antagonizarea lor. Societatea actuala pune valoare pe confruntarea „sportiva”, fair play si nu pe cotonogeala. Cotonogeala, lupta, razboiul isi au valoarea lor dar sunt „proceduri” de ultima instanta. Da, in razboi sunt tabere adverse, e vorba despre noi si ei dar aici se discuta despre o actiune a societatii civile, referendumul si tema care l-a declansat.
                      Ma bucur ca ai fost in tabere scolare. Acolo se dezvolta spiritul competitiv nu indarjirea.
                      Stilul asta insinuant, aluziv, pe muzica gen aria calomniei (lovit in aripa, impaciuitor, calea renuntarii,etc) poate ca tine la altii nu la mine. La chestii de genul asta nu-ti pot raspunde decat, pentru ca m-am cam plictisit, hai sictir.

                    • Daca esti sictirit, poti sa pleci…din nou.
                      Du-te si lauda-te ca ai fost dat afara…

            • Am boicotat referendumul pe motiv de PSD/Dragnea.Am citit Vechiul Testament si cunosc problema homosexualitatii din cele trei orase,deci daca esti evreu,crestin si islamist trebuie musai fara apucaturi neconforme,nu-ti convine poti sa treci la ateism sau alte culte cu orgii multe gen Dionisieni specifici neamului nostru in trecutul foarte indepartat …asta raportata la biserica ortodoxa care zice-se ca e de cind lumea pe aceste meleaguri uitind de dionisieni,de zalmoxieni,decenei,de catolicii de pe timpul lui Petru,Asan si Ionita cind muntenia facea parte din imperiul romano bulgar.

    • George, in ceea ce ai scris pleci de la un concept, de la o idee discutabila, volatila, ale carei repere se schimba in timp, care poate fi acceptata doar daca enunti si la ce te raportezi. Ma refer la normalitate. Nu este benefic sa folosesti normalitatea ca argument al unei constructii logice.
      Normal este sa porti jeansi rupti in genunchi; cind ii purtam eu eram catalogat golan. Normal era sa arzi pe rug pe oricine enunta orice idee contra dictaturii religioase. Normala a fost aruncarea crestinilor la lei.

      Later Edit: cit despre manipulare… WTF, este standardul. Atita vreme cit nu exista un dialog real, locul argumentelor este luat de manipulare, invective, termeni in folosul fiecarei parti.

      • Adevarat, dar aici discutam despre concepte morale cam eterne si care stau la baza oricarei civilizatii cunoscute vreodata. Sunt perene.
        Cele de le-ai mentionat tu au fost episodice si au legatura cu nevoia unui dusman, a unui debuseu politic.
        Cand mongolii au navalit in Europa, europenii au omorat evreii. Erau obiceiuri ale locului neperpetuate in timp.
        Pe mine ma deranjeaza clasificarea in „conservatori” si „moderni”, aia rai si aia buni.
        Nemaivorbind ca blugi rupti si parul lung au a face mai mult cu moda decat cu vreo chestie morala.

        • Adevarat, dar aici discutam despre concepte morale cam eterne si care stau la baza oricarei civilizatii cunoscute vreodata. Sunt perene.
          Totul este etern pina se termina.™©® 🙂

          Personal, consider cuvintele conservator si modern in sensul larg, fara a le da sensuri peiorative in aceste discutii. Vezi ce scriam si ieri. Adica, mai exact, alegerea unui anume set de valori care au nevoie de un cuvint pentru a le descrie. Ca apoi sensul cuvintului poate fi folosit in functie de interesul fiecarui grup, este inevitabil oricare ar fi cuvintul. Nu poti fugi de semiotica. Strict referitor la termeni as fi folosit conservator si postmodern – sensurile lor sint mai apropiate de realitatea din teren. 🙂

          Nemaivorbind ca blugi rupti si parul lung au a face mai mult cu moda decat cu vreo chestie morala.
          Mnope. Cu apartenenta la un grup (cultural), la un set de valori, la un stil de viata. Ceea ce este acum e moda si e diferit de grupurile culturale.

  33. .
    .
    .
    .
    .
    .
    ce nu apare este refuzat de Worldpress

  34. se despică firul în paișpe iar unii sunt la un pas de se închide în case în numele unor frici mai mult sau mai puțin închipuite.gata a trecut,relax….avem treabă de făcut.

  35. Apar si datele referitoare la „turismul electoral”:
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22749362-interactiv-radiografia-turismului-electoral-referendum-cum-adus-opt-jude-din-sudul-rii-mai-multe-voturi-doar-lista-suplimentar-dec-timi-oara-constan-loc.htm
    2016 – voturi pe liste suplimentare 6%, cu scanarea CI-urilor.
    Referendum 2018 – voturi pe liste suplimentare, fara nicio verificare, 10,95%.

  36. Corect in mare parte. Insa Rusia nu are nici o treaba, chiar daca si ei sunt ortodocsi (real sub 30% din populatie) si pozeaza in campionii ortodoxiei sunt profund antipatici romanilor si chiar nu aveau de castigat nimic din trecrrea acestui referendum. Mai bine vedem de ce finantau USR prin Paun, daca tot suntem cu ochii pe ei. BOR si BORu sunt la cutite pe 3 teme, am mai explicat, Basarabia, diaspora, Ucraina. Harap Alb a sustinut referendumul (nu avea cum sa o faca) dar mai mult in perioada 2016-2017 pentru ca apoi a vazut cam unde duce acest drum, a fost o palma asumata. Primarii nu se implica pana nu este functia sau banii de la CJ in pericol, restul nu conteaza. Livache e ok in partid, pucistii doar au latrat pentru un ciolan mai mare. Nici el nu il dorea (vezi amanarea) pentru nevoia sustinerii in PE (vezi ce voteaza si sustinerea pentru parteneriat) trebui sa mai ai si tovarasi (vezi banii pentru armata sa nu il supere pe Trumpache). Atata de multe probleme are incat Justitia doar il plimba pe trepte sa faca show. In opinia mea singura hiba e tradarea electoratului PSD, insa propaganda ii va linistii spunand ca „oculta paralela” e vinovata pentru prezenta scazuta. Daca da pensii, creste salariul la bugetari si da bani prin CJ e totul ok penru ei. Una peste alta, caderea lui o sa vina din partid cand nu va mai livra, nu va bazati pe Justitie.

  37. Dragnea, primele declaraţii după referendum: Boicotul sigur e pedepsit de lege / Ideea de cvorum inhibă!
    http://epochtimes-romania.com/news/dragnea-primele-declaratii-dupa-referendum-boicotul-sigur-e-pedepsit-de-lege-ideea-de-cvorum-inhiba–279821

    Ironia? Pe doua grupuri FB ale #rezist gasii urmatoare postare, aproximativ:
    „sa punem pragul de validare in constitutie, pentru siguranta!”

    Si ma pufni rasul, observand ironia: nu era redundant referendumul CpF pentru ca – vezi Doamne – „daca exista in Codul Civil casatoria intre barbat si femeie nu mai e nevoie sa fie si in Constitutie”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *