Regatul Unit nu mai este membru al UE

Astazi este prima zi din restul zilelor Marii Britanii, prima zi in care Regatul nu mai este membru al Uniunii Europene. Si de aici incepe greul, pentru ca abia acum vor incepe negocierile pentru statutul Marii Britanii fata de UE, iar aceste negocieri nu sunt deloc usoare si nici nu se arata foarte fructuoase.

Fara sa intram prea mult in amanunte, Regatul Unit poate obtine un statut similar Norvegiei sau Elvetiei (tari asociate, intr-un fel UE), doar ca atunci au iesit degeaba din UE, pentru ca desi cele doua natiuni europene sunt absolut suverane, ele sunt obligate sa respecte cam toata legislatia Uniunii, fiind de fapt membrii mascati, dar fara drept de vot si fara cotizatie.

Nu mergem mai departe, nu facem o analiza a situatiei din UK, stim deja ca initiatorul referendumului n-a avut nici o intentie sa paraseasca Uniunea a dorit doar sa-si creasca procentele in fata rivalilor politici, adica o manarie de politica interna a dus la Brexit.

Acum, ce credti voi, ce argumente pro sau contra Brexit-ului aveti? Au facut bine britanicii ca au iesit, desi nimeni n-a reusit pana acum sa arate negru pe alb ce avantaje ar avea Londra in urma Brexitului? A facut rau?

Ce credeti voi, ce argumente aveti?

Incep eu si foarte scurt va spun ca britanicii au gresit, dar eu sunt pro-UE, pro-NATO.

GeorgeGMT

160 de comentarii:

  1. E nasol că nimeni din Uniune nu se mai poate opune trioului Franța-Olanda-Germania. Cred că astea se vor apropia mai mult de Rusia, iar țările mici vor avea de suferit.

    Pe de altă parte, cred că Polonia, România şi țările baltice se vor ralia mai strâns politicii Unchiului Sam.

    Oricum, dacă lucrurile merg prost pentru insulari (mă îndoiesc)… pot oricând să adere din nou. Nu văd cine s-ar putea opune.

    19
    • Corect.
      Chiar vreau sa vad un astfel de precedent, ca UK isi va redepune dosarul de aderare. Nu glumesc, nu sunt ironic/sarcastic, pur si simplu vreau sa vad politicienii din UK daca-s capabili de asa ceva.
      Ca pana acum s-au cacanit 3 ani si jumatate si mai bine, neavand curajul sa zica ”Da” sau ”Nu”, de frica ”repercursiunilor” politice, la vot.
      Ei bine, acum n-au decat sa ceara inapoi in UE.
      De ce?
      Pentru ca…”e legale”.

      9
      • Gogu de la Stina

        Nu au gresit . Au spate Commonwealth. Si Boris & Co. au dreptate – de ce sa ii tina in spate pe smecherii de greci, pe gura-mare de italieni sau pe romani? In Anglia se munceste din greu pentru fiecare banut . Voua v-ar conveni ca Romania sa se umple de pachistanezi si indieni care sa va ia joburile si miine-poimiine – cind vor fi si majoritari – sa va ia si tara? Eu zic sa tratati foarte serios acest pericol – pentru ca pina sa vina ziua sa ne invadeze rusii ne vom trezi mai degraba minoritari pe propriul nostru pamint. Si pe deasupra si fara pamint.

        Filozofia actuala a indienilor este sa emigreze cit mai multi in lume sa se raspindeasca cit mai mult. Incapabili sa controleze natalitatea care a luat-o efectiv razna – asa vad ei solutia. Nu uitati ca in India traiesc mai multi oameni decit in intreaga Africa.

        De-aia au iesit englezii din UE – satui de toata circoteca asta cosmopolitana …… viitorul va arata ca au procedat corect. Si eu as fi procedat la fel.

        O vor duce mai bine . Sa nu le purtam noi de grija.

        12
        • Pai si ce treaba au europenii cu indienii din UK? Ce treaba are UE cu indienii si pakistanezii din UK??!?!?!

          3
        • @Gogu de la Stina: o vor duce mai bine cu siguranta. Problema este pentru U.E. si noi. Plus precedentul creat. Daca-i mai trece prin teasta vreunuia sa „iasa” atunci iese rau cu U.E.. Pacat! Eu cred ca sunt neseriosi ba chiar tradatori…

          1
          • Gogu de la Stina

            Mda….. singura salvare a UE pt a veni din nou in poll-position este sa primeasca Rusia si Turcia in Uniunea Europeana . Din clipa aia UE va conduce lumea si NU civilizatia anglo-saxona. Mintile reunite ale germanilor, rusilor si francezilor vor tine UE pe primul loc pe planeta in stiinta si tehnologie. Iar mama Rusia – cu uriasele ei resurse din cam orice – va asigura UE ca nu o sa lipseasca nici o materie prima importanta.

            UE fara UK dar cu Rusia+Turcia vor deveni gigantul comercial, tehnologic si militar numarul 1 pe planeta.

            2
            • Ideea este buna! Dar mai buna este INTEGRAREA SI APLICAREA la NIVEL GLOBAL A VALORILOR DEMOCRATIEI, GESTIONARII RESURSELOR SI A BUNEI-STARI. Sa nu mai existe „jmecheri” in nicio tabara.

              2
            • Gogule de la stână- cu ideea ca Rusia să între in EU m-ai convins că esti trol cu acte-n regula. Rusia să înapoieze Crimeea, Tiraspolul, Karelia, să înceteze rahaturile ve le face, să pornească pe drumul democrației, să condamne pactul Ribentrop-Molotov să să să…..se aduna deja foarte multă. Asa să transmiți stăpânilor tăi!

              10
            • Ba gogule….. Mai du te dracu de prost. Credeam ca macar pe site ul asta sunt oameni normali.

              3
            • @Gogu de la Stina
              Rusia si Turcia sunt din ce in ce mai departe de ce intelege Europa prin democratie si drepturile omului..interesul Germaniei este mare dpdv economic sa fie in relatii cat de cat bune cu Rusia dar nu cred ca ar merge pana acolo incat sa renunte la tot pentru o „uniune” cu Rusia din prezent si Turcia cu noile sale pretentii imperiale,

              3
            • de la „singura salvare” la „numarul unu de pe planeta”. Bai dar ce achizitii de marca ar face aceasta biata UE odata cu aducerea sultanului si a cracanatului intre granite. Ce transformare miraculoasa. N-ai mai amintit dar s-ar rezolva si problema Rep Moldova in felul asta. De Gerogia si Ucraina nici nu mai amintesc.
              Ma minunez cum dracu’ de nu s-au gandit imediat dupa razboi la asta.

              3
            • Gogule, tocmai cand ma pregateam sa-ti dau cu like pt commentu precedent vii cu d-astea?
              Pai si Africa are multe resurse si uite ce bine-i merge…
              Diferenta nu o fac resursele naturale, ci omu sfinteste locu.
              Mai precis stilul anglo-saxon de guvernare care dupa mine este mult peste traditiile continentale. Langa Londra s-a scris Magna Carta, aia inspira Constitutia US. Acolo s-a cultivat mult mai bine ideea neimplicarii statului in economie, chiar daca au avut si ei derapaje. Si drepturile & libertatile fundamentale ale cetateanului in fata statului. Asta in contrast cu Franta & Germania unde statul era pe primul loc, nu mai zic de cuibul de comunisti din Franta; ce-i drept continentul a dat si un Frederic Bastiat, din pacate ignorat…
              Deci cu o UE socialista (de rit nou, pe ascunselea) si o Rusie cu o economie feudala crezi ca ajungi departe?

        • Actualul guvern britanic vrea sa fie mai restrictiv fata de est europeni și foarte deschis fata de africani, arabi, afgani, pakistanezi, bangladeshieni.

          4
        • Traiesc in UK,te contrazic

          4
          • Traiesti degeaba acolo. The home secretary said UK businesses would have to change their approach to building their workforce when free movement ends, saying they had become “far too reliant” on “cheap” labour from the EU. Priti Patel de origine indiana, mp in guvernul conservator si cu foarte mare influienta, de asemenea este si Head of Home Office. In the other words…. Vor sa inlocuiasca muncitorii slab calificati din Eu cu muncitori din india, china, Africa… Whatever. Doar Rezidenta permanenta sau pașaportul iti garanteaza aceleasi drepturi pe viitor. Succes! Romanii vor fi foarte afectati si la cati sunt calificati cu cardul Cscs…jumatate nu îndeplinesc cerintele :). Strange cashul ca nu se stie. Nu stiu de cand locuiesti tu in Uk dar periaoda 2007-2012 a fost grea pt romanii de acolo(Abia dupa ce a expirat acel termen impus de Ue romanii au devenit cetateni cu drepturi depline) . Nu se facea Nino, alergai 2 ani pt blue/yellow card. Acum imagineaza ti ce va fi dupa 01.01.2021. Personal, desi am si cetatenie britanica, am decis sa ma mut in Germania si nu regret decizia. 🙂 &

            1
    • Nu cred ca o sa le mearga foarte prost, se poate sa se descurce daca rezolva problemele cu Scotia.
      Si daca le merge rau, sunt liberi sa vina inapoi, dar macar sa astepte pana UE are o constitutie si ceva care macar sa semene a armata, ca tot au pus bete in roatele noastre din totdeauna, sabotaj care are un singur beneficiar care nu e nici UE, nici UK. Nu stiu de ce noi cadem tot timpul la mijloc…

      6
    • @Scythia Minor Din ce stiu trebuie sa existe o unanimitate a membrilor din UE, si de exemplu Ungaria poate sa faca jocul rusilor sa puna un veto si cu acordul tacit al Germaniei si poate al Frantei care prefera sa faca singure legea in UE acum ca au scapat de britanici si rusofobia lor…

  2. Brexitul este un bun exemplu al expresiei „prostul nu e prost destul pana nu e si fudul”.

    Multa demagogie, minciuna si manipulare in timpul campaniei. Din pacate unii dintre „remaineri” au fost cam cretinei si nu au reusit sa contraargumenteze cum trebuie.

    In teorie britanicii au iesit din UE din mai multe motive. (unii cetateni au avut multiple motive, altii doar cate unul, cum ar fi migratia)

    Daca nu era problema cu migratia am fi putut sa taiem cel putin 10-20 de procente din voturile pro-Brexit si, deci, nu se mai intampla „minunea”.

    Ce mi se pare mie jalnic este faptul ca britanicii s-au plans de migratie dar in loc sa inchida granitele pentru aia din afara Europei (UE te obliga sa primesti cetateni din UE, nu nigerieni sau indieni) si sa ramana in UE au facut exact invers. Arabi si africani salbatici (nu toti, desigur) la greu dar NU pentru europeni. (acelasi grup etnic, religie, traditii, culturi, obiceiuri)

    Romanii, bulgarii, polonezii mai fac si ei prostii acolo dar nu se compara cu ce fac africanii, arabii, musulmanii. Nu mai zic de cultura asta a victimizarii (SJW, „colonialism”, „imperialism”, urinat pe steaguri in semn de „protest”, omul alb rau si rasist, etc.) care 90% se regaseste doar in randul arabilor, africanilor, s.a.m.d.

    UK fiind o tara puternica si dezvoltata in cadrul UE, in loc sa plece cu coada intre picioare putea foarte bine sa se aseze la masa cu ceilalti grei si sa le spune ce nu ii convine si sa ajunga la un compromis. Sa rezolvam diversele probleme pe care le avem, sa reformam Uniunea. Dar n-ai cu cine… Ce mi-e Ciolacu ce mi-e Boris cum il cheama..

    In principiu guvernul asta nu o sa reziste foarte mult din punctul meu de vedere (in mare parte se bazeaza pe minciuni si demagogie) si in cativa ani, o sa apara din nou trendul pro-european. E foarte important, insa, sa nu mai apara probleme pt. UE. In general tinerii de acolo sunt pro-EU si dinozaurii n-o fie pe veci politicieni deci o sa vina din urma tinerii. Sper sa nu dureze mai mult de cativa ani…

    17
  3. Voi avea un sentiment de ciudată superioritate cand la orice aeroport international european eu voi trece ca prin brânză la poarta de ?? iar fudulii carora le-a puțit cu europenii vor sta la cozi cu toți coloratii lumii. Da-i in ma-sa de cretini. Si din nou: cel mai mare inamic al binelui nu e raul ci prea mult binele. Sa vedem cum vor evolua lucrurile.

    22
  4. Marea Britanie s-a simtit, pe buna dreptate, ingradita in decizii strategice de cuplul franco-german. Si a luat decizia inteleapta, si poate pe calea mai grea, de a-si redobandi pozitia de jucator la nivel mondial. Ei nu pot accepta, pe buna dreptate, sa nu aiba influenta la nivel geopolitic si militar cel putin cat Rusia sau Turcia . Cred ca brexit e o decizie inteleapta pentru ei

    25
    • Desi nu as zice ca UK nu avea influenta/putere in UE, ce spui tu, ca nu mai erau in stare sa aiba un cuvant de spus in UE se datoreaza tocmai LOR si nimeni altcuiva.

      Realitatea este ca Britain nu mai este Great de mult. Nu mai sunt smecherii de altadata (din vina lor) si au spus cu aroganta, ignoranta si incapatanare ca pleaca pe drumul lor separat ca, vezi Doamne, asa o sa le fie lor mai bine.

      E ca si cum prostul satului decide sa plece din localitate spunand ca se duce sa-si caute alti concetateni mai inteligenti.

      5
    • @Tiberius: ai dreptate ca s-a simtzit ingradita de deciziile alora. Cand un deshtept se afla intr-o multzime, proshtii se coalizeaza si lupta sa-l reduca la tacere. Numai ca IN ACEASTA problema, nu se aplica ce am scris. U.K. are „interese” doar pentru U.K. – dovedite de-a lungul istoriei (cine drq are incredere intr-o „curve(ta)”??? Aia care te paraseste „la greu”?

    • UK Britishoii nu au putut accepta sa fie ei comandati de franco-germano-beneluxo-austrieci pt ca astia comanda acum in UE, sudicii si esticii europeni + scandinavii nu prea conteaza.
      Cine a cashtigat cele 2 razboaie mondialeÉ Anglo-americanii sau frnco-germanii. Pana si italienii au fost mai tari decat francezii in WW1 si romanii au fost mai tari decat francezii in WW2.
      Cum s-a simtit UK sa fie vioara 2 in UE, ei fiind nu f demult, cel mai mare imperiu mondial asupra caruia ` soarele nu apunea nicodata„.
      Se pare ca economic sunt ok si chiar fara UE. Vor vedea britishoii in timp daca au pierdut sau cashtigat prin ieshirea din UE!
      In UE daca se va proceda ca acum ca unii sa dicteze si altii sa execute si sa se supuna pe pricipilul bogatii si puternicii ii umilesc si exploateaza pe saraci si slabi se va darama sandramaua iouropeana! In cazul Romaniei la dezastrul ei au contribuit hotarator politicienii romani corupti si nemernici tradatori de neam shi tzara!!!

      2
    • @Tiberius subscriu; as adauga si o oarecare rupere de realitate la Bruxelles, tendinta de a acumula si exercita puterea de acolo (in timp ce strigam ca vrem „descentralizare”), distorsiunile din economie date de implicarea supra-statului, supra-reglementarea. Astea sunt cam incompatibile cu traditia insulara si duc la ineficienta, cresteri anemice.
      Care traditie insulara ma mir ca mai rezista cu tot avantu pe care-l luasera laburistii la ei de ceva timp pana-n Brexit & politicile impuse de ei.
      As ruga colegii care-i fac prosti, cretini & etc pe briti sa-si mai tempereze elanu, tare-mi e sa nu descoperim ca rade ciob de oala sparta.

      1
  5. Mă bucur pentru briți .
    Au avut puterea sa se opună cancerului Vest European .
    Abia aștept să se dărâme tot , iar după aia să avem politicieni demni , care sa se așeze pe scaunele potrivite la masă .
    Deocamdată e o Europă cu doua viteze , deci noi nu contam .
    De ce ar conta Europa pentru noi ?

    6
    • Dacă UE dispare, România va reveni în zona gri în care s-a aflat în anii 1990.Probabil pe tine te avanteaza o asemenea situație.
      Sper ca nu ești asa de naiv, ținând cont de profilul psihologic al poporului roman din rândul căruia provine și clasa sa politica ca romanului de rand ii va fi mai bine dacă România nu va fi membra UE.

      22
    • Boss noi „nu contăm” pentru că suntem niște boschetari. Sau hai să fiu băiat finuț și să zic că decidenții noștri sunt niște imbecili/infractori/trădători de țară și așa au fost de 30 de ani.

      Vina e 90% a noastră. Dacă ești dezvoltat, dacă ai economie sănătoasă și puternică, dacă ești educat atunci ești șmecher. Și doar când ești șmecher poți să pui pretenții. Austria sau Olanda (țări mai mici) au mai multă influență în UE față de noi și asta pt că sunt peste noi la toate capitolele.

      14
      • @Patriot: Pitpalacule „Patriot”, daca te consideri boschetar, atunci vorbeste strict in numele tau, ai inteles, baiatu’ cel finutz? Compari in mod inept, ca multi alti „finutzi” ca tine Romania cu Austria sau Olanda…. Am avut acelasi parcurs istoric, inteligentule??? Aceleasi conditii? Aceeasi geografie? Aceeasi dusmani si aceleasi razboaie, acelasi nivel al distrugerii teritoriului si populatiei timp de sute si sute de ani? De momentul istoric in care stapanirea austriaca din Transilvania radea cu tunurile manastiri si biserici ortodoxe romanesti ai auzit? Stii cand a avut loc acel moment?
        Dupa 45 de ani de comunism in Romania sigur ca au urmat si vreo douazeci de neocomunism, si sigur ca avem si azi conducatori tradatori si hoti. In tot acest timp, Austria si Olanda au fost si au ramas societati capitaliste prospere si democratice.
        Deci, despre ce discutam, boschetarule, ca singur te-ai numit ca atare? Tie nu ti-e rusine sa folosesti nick-ul „Patriot” si sa jignesti un popor intreg cu asemenea apelative?

        3
        • Și noi, și polonezii, și balticii, și slovacii, și cehii am scăpat de comunism cam în aceeași perioadă.

          Cu toate astea, ceilalți par să fi făcut mai multe progrese decât noi în 30 de ani. Și aș mai menționa că multe din țările enumerate nu au resursele și potențialul pe care îl avem noi.

          3
          • Poloniei dupa ’90 i s-au iertat dintr-un foc 40 de miliarde de dolari datorie externa in contul „datoriei” istorice pe care Vestul o avea fata de aceasta tara. Tarile baltice sint niste tari foarte mici ca dimensiuni si populatie, deci nu se pun. Ungaria nu a avut vreun diferend teritorial cu URSS, ca noi.
            Romania a avut pe frontul de est sute de mii de soldati. Nicio alta tara din est nu a luptat impotriva URSS cu efectivele si pe peroada pe care a luptat Romania impotriva URSS. Si in nici una din tarile estice nu a existat o rezistenta armata anti-comunista atat de indelungata ca la noi. Securitatea a pus mana pe Ion Gavrila Ogoranu abia in anii ’70, si asta pentru ca s-a dat el prins.
            Prin urmare, nici una din tarile estului nu a avut parte de un comunism atat de salbatic si de violent ca Romania. Ni s-a rezervat un „tratament” pe masura rezistentei noastre. Nici una din tarile estului european nu a avut parte de un experiment Pitesti, de o distrugere programata a elitelor politice si intelectuale si a culturii nationale autentice de violenta si durata celei din Romania. Consecintele acestei distrugeri se resimt si azi.
            Asa ca nu am plecat in ’90 de pe aceeasi linie cu alte foste state comuniste.
            Si inca ceva: lupta si jertfa eroilor anti-comunisti romani si singele tuturor celor torturati si omorati cu bestialitate in lagarele si inchisorile comuniste sau in luptele din munti, au spalat obrazul si onoarea acestui popor!
            NU SUNTEM UN POPOR DE BOSCHETARI!!!
            Sa-ti infigi adanc in cerebel acest adevar, „Patriotule”!!

            6
    • In ce tara ai trait pana acum? Politicienii nostri vor fi corupti pentru ca si populatia e corupta, o sa treaca ceva timp pana sa se schimbe asta.
      Iti mai amintesti anii 90 in care nu se uita nici dracu la noi? Vrei sa revenim la mizeria de atunci?
      Europa(UE) conteaza pentru ca facem parte din ea, daca o duce rau, o ducem si noi.
      Pe de alta parte, daca in ecuatie intra si Rusia, nu o sa fie ok deloc pentru noi.

      5
    • @habarnistul
      Este complet naiv sa crezi ca economia romaneasca poate sa reziste ( la un nivel decent ) fara integrarea in structurile europene, cum este iar o naivitate sa crezi ca dpdv al securitatii am conta fara legatura cu SUA. Greutatea este ca trebuioe sa mentinem o relatie buna cu ambele entitati, pentru ca daca jucam prost si ne certam cu toti avem toate sansele sa picam in zona de interes a Rusiei sau a Turciei care poate iis aminteste de influenta avuta prin Balcani in trecut….
      Nu exista nici un termen de egalitate intre noi si UK,,,in fara UE ei au sanse sa reziste, noi ….

      2
  6. Salut. Mare prostia au facut. Sa vedem cum se va comporta Scotia si ceilalti.

    3
  7. Pt mine e o zi trista,eu unul sunt anglofil convins iar plecarea UK-lui din UE nu ma bucura de nici o culoare.Ce o sa fie habaar n-am ,un singur lucru sper,sa nu inceapa in insula miscarile de separatism si sa se reintoarca in perioada Sinn Fein si bratul lui armat IRA si vesnicile tensiuni si britanicii sa fie blocati in politica interna ,lumea incepe sa se duca pe un drum extrem de intunecat,ce se intampla in ultima perioada nu va aduce nimic bun,mare minune daca in urmatorii doi ani nu se vor mai deschide noi fronturi in jurul nostru,Turcia e din ce mai agresiva,e o chestiune de timp pana cand situatia cu ea va deveni cu adevarat tensionata.Rusia nici are rost sa mai vorbim.Urate vremuri ne asteapta

    9
  8. Eu cred ca britanicii au greșit ieșind din UE deoarece aveau o poziție privilegiata care le-a permis, printre altele, ca anumite directive ale UE sa nu se aplice în UK.
    Statul Elveției este unul foarte privilegiat fata de al Norvegiei. Liderii UE regreta ca Elveția are acest statut și au declarat ca asa ceva nu trebuie sa se mai repete. Norvegia este neoficial, un membru al UE deoarece contribuie cu bani la bugetul UE însă nu are drept de reprezentare la nivelul instituțiilor UE. Marea Britanie nu va putea obține de la UE un statut mai privilegiat fata de cel al Norvegiei. Este foarte posibil ca în câțiva ani, poporul britanic sa își dorească aderarea la UE. Pana atunci este posibil ca Scoția și Irlanda de Nord sa se despartă de Marea Britanie Scoția sa devina independenta iar Irlanda de Nord sa se unească cu Republica Irlanda

    4
    • @Razvan Mihaeanu: Daca se vor „intoarce” sper ca in „negocieri” sa fie tratati cu aceeasi masura cu care au invocat „Brexit”. Javrele au fost si vor ramane javre… Intr-un episod „Spiderman” era pomenit „vicleanul Albion” – problema este ca asa s-au comportat de-a lungul istoriei, putere militara si diplomatica. Pana si ai nostri ROMANI au avut (pe langa multele derapaje – duplicitate, tradare…) o oarecare VERTICALITATE si PRINCIPII.

      3
  9. Da , si eu ma gandeam daca Scotia si Irlanda se vor desprinde si vor sa ramana in UE …ar fi de rasul curcilor hahaha . Schimbat steag , schimbat denumire tara , intrat cu pasaport in Scotia

    2
  10. E foarte foarte greu sa iti mearga mai prost ca in UE. Asa ca nu ii plangeti pe englezoi, au luat decizia corecta.

    Intre timp noi luam decizii gresite una dupa alta – imbecilii vor sa aderam la zona EUR in 2024. Sper sa nu ne primeasca…

    10
    • Nu ne-a mers mai bine în afara UE. Ma refer la mine și majoritatea oamenilor de rand. Da, Elveției ii merge mai bine în afara UE deoarece populația sa are alt caracter și gândire fata de poporul roman.
      O sa vedem în următorii ani cât de bine o sa ii meargă la UK în afara UE. Sa vezi cum ii sufoca americanii pe britanici cu produsele lor, inclusiv în domeniul agricol. Niciodată UK nu va mai fi ce a fost în trecut. Perioada sa imperiala a apus, definitiv.

      8
      • @Sorin: „Niciodată UK nu va mai fi ce a fost în trecut. Perioada sa imperiala a apus, definitiv.” – bine punctat! In editia de saptamana trecuta a emisiunii de pe TVR1 – TeleEnciclopedia, in documentarul privind Conferinta de la Yalta (urmarea azi, sambata, 1 februarie 2020), se vede pe fatza lui Churchill incercarea de a reprezenta „onorabil” interesele unei puteri coloniale muribunde.

        4
  11. Marea Britanie mai are o alta organizate din care face parte COMMONWEALT si parca seful este printul Charles.Aceasta organizatie are aprox 53 de state si insumeaza 2.5miliarde de locuitori si un produs intern brut egal cu al Chinei aprox 11000miliardede dolari.Regina Marii Britanii este seful statului in 16 tari din care retinem mai mari Australia,Canada,Noua Zelanda,Papua Noua Guinee,Jamaica si alele mai mici.Ea detine cheia Mediteranei.Marea Britanie nu are constitutie ci ceva de pe la 1200 numita Magna Carta si un drept anglosaxon imbratisat de multe tari din commonwealth cit si o limba considerata a doua limba oficiala de multe tari din aceasta organizatie.Ea mai este si putere nucleara detinind aprox 250 rachete X ogive,deci peste 2500.Este foarte pretena cu SUA….DECI cred ca nu este cazul sa-i cintam prohodu.

    8
    • De unde pana unde are UK 250 de rachete? Descurajarea nucleara, in varianta britanica, este asigurata de SUA care le da rachete ICBM pe submarine. Royal Navy are patru submarine lansatoare de rachete din clasa „Vanguard”, fiecare cu cate 16 Trident II. 16×4=64 de rachete si te asigur ca numai au altele prin depozite, macar si pt ca in caz de lansare, submarinele alea nu vor reveni sa mai ia o tura de rachete din motive evidente.
      SSBN-urile sunt arme de unica folosinta.

      Iar alte arme nucleare UK nu are…

      8
    • ..și daca adunam suprafață țărilor enumerate obținem o suprafață mai mare k Rusia ?

  12. 1) Boris a promis in campanie ca daca e ales o sa faca Brexit-ul. A castigat alegerile.
    2) UK era a al 3-lea contributor net la bugetul UE. 11,ceva %. Banii aia vor trebui pusi de cineva, probabil Germania. Investitiile vor scadea, batalia pe ciolan va fi interesanta.
    3) Germania si Franta vor incepe batalia pentru “sefie”. Vai de mama noastra. Nici economiile celor doua nu merg grozav.
    4) UE in esenta este o falsa constructie, incearca sa uniformizeze ceva ce nu poate fi uniformizat. Sanse din ce in ce mai mari pentru UE cu doua viteze.
    5) Eu nu le plang de mila britanicilor, se vor descurca. Interdependentele sunt mari oricum, din smbele parti. Au ceva ce lipseste continentalilor: common sense.
    6) Deja cererea scotienilor pentru un nou referendum a fost blocata legal.
    Ar fi fost bine daca evenimentele ne prindeau cu o clasa politica mai buna.

    11
    • Ar fi fost bine daca evenimentele ne prindeau cu o clasa politica mai buna.”
      That’s how we roll!

      -I’m a Ranger Romanian, baby!
      -I’m worried!

    • Pana la urma scoțienii nu pot fi ținuți cu forța în UK. Scoțienii nu sunt kurzi aflați sub jug turcesc, arab(sirian și irakian) și iranian.
      Scoțienii vor proceda ca și catalanii însă în cazul lor, UE nu se va opune ca să devina independenți, fata de UK. Când devin independenți, pasul următor pt Scoția va fi aderarea la UE, cum este și firesc, din pragmatism.

      1
      • Am citit recent ca Boris Johnson a blocat legal o noua cerere de referendum din partea Scotiei. N-am intrat in detalii pe subiect ca nu ma intereseaza asa de mult, dar aia au si ei niste legi pe care le respecta.
        Nu inteleg „bucuria” unora dintre voi cand vine vorba de catalani, kurzi, scotieni si independenta lor cand, daca vreuna din miscarile astea ies, se creeaza un precedent periculos pentru noi.

        3
        • Sincer, sper ca Scotia sa ramana parte a Regatului. Cum s-o descurca UK dupa Brexit vom vedea, o Scotie independenta insa nu cred sa aiba mare trecere in UE macar si pt ca sunt destule tari europene cu astfel de probleme.

          4
  13. Celor care mai au dubii ca politicienii britanici si influencerii din media britanica au facut o mare porcarie le recomand filmul „Brexit: The Uncivil War” (2019).

    https://www.imdb.com/title/tt8425058/?ref_=nm_flmg_act_15

    Cu toata gargara de pe ambele maluri ale canalului majoritatea politicienilor este constienta ca s-a ajuns la o situatie lose-lose, toata lumea pierde. Doar cretini gen Nigel sau Boris se pot bucura. Desi sunt de parere ca englezilor de mult trebuia sa li se scurteze nasul nu pot decat sa fiu trist ca s-a ajuns aici.

    Hello, Goodbye:
    https://www.youtube.com/watch?v=rblYSKz_VnI&list=RDF2z09DmoU14&index=3

    So Long, Farewell:
    https://www.youtube.com/watch?v=-nRU5RIDWXU

    8
  14. Bine sau rau pt britanici vom vedea, dar daca te uiti cine a scos UK din UE, ei bine macar aici si tot apar probleme. Si cine votat pt Brexit, si aici apar probleme.
    Acum incepe de facto partajul si ramane de vazut ce statut va avea Londra fata de UE.

    1
    • George, bine ar fi sa nu ignoram faptul ca englezii au votat din nou la sfarsitul anului trecut pentru Brexit.
      Au iesit conservatorii (oamenii bogatilor) cu un discurs si o campanie politica pro-Brexit.
      UK are inca multe resurse: un invatamant de top, cercetare de top, o piata unde poate sa-si vanda produsele incheind tratate comerciale bilaterale, un sistem de drept superior celui continental si cu o experienta corporativa la care unii nici nu pot visa. Au inca multe avantaje, totul e sa si le puna in valoare.
      Vad ca lumea-i considera (la unison oarecum) pe Boris si pe Trump niste caricaturi. Tin sa le reamintesc ca sunt la carma unora dintre cele mai puternice tari din lume.
      Pentru noi, nu exista altceva decat UE, suntem un popor ne-educat, deja batran, desi Romania ca stat e mai tanara decat SUA, cu traditii bizantine in afara arcului carpatic si austro-ungare inauntrul lui, daca n-ar fi UE ne-am duce-n cap pe repede inainte.
      Noi si germanii probabil vom resimti cel mai acut plecarea UK. Te las pe tine sa te gandesti de ce. 🙂

      11
      • Probabil ca lumea are si motive sa-i considere Mickey Mouse-si. In privinta avantajelor britanice nu pot sa te contrazic dar nu cred ca germanii sunt in urma lor, sau francezii se uita de jos in sus.
        Eu in continuare nu vad logica Brexitului, nu vad nici un avantaj si nici o oportunitate aici.

        Pe de alta parte Londra s-a rupt de propria sa politica, dusa de peste 200 de ani si anume comertul liber. Ei au fost initiatori globalizarii iar acum devin izolationisti, ei isi fabrica Ajax-ul in Spania, au programe comune cu Franta. Ce se intampla daca UE va introduce taxe vamale?!

        UK va fi obligata sa ramana in uniunea vamala, sa respecte la virgula l;egislatia UE, dar isi va pierde privilegiile pentru bancile din Londra. care este castigul?

        2
        • George, cu ce exclude Brexitul comertul liber international.
          Germania este foarte vulnerabila in contextul unei crize economice globale (ca si China de altfel) iar cu Franta inca nu sunt lamurit. Ca sa-l parafrazez pe Alex, vise mari, chiloti mici. Injura SUA dar madama aia minitrul al apararii merge si se roaga la Inalta Poarta sa nu se retraga din Mali…
          Halal putere! Cealalta putere continentala, are inca sindromul WW2 si sper sa ramana acolo.
          E un subiect vast, iar eu lucrez la doua articole… 🙂

          4
          • Este vorba de mentalitate, sa nu uitam ca UK s-a paruit cu Napoleon pe piata europeana iar acum se retrag de buna voie.

            • Ce-i impiedica sa negocieze un tratat comercial bilateral cu UE?
              UK l-a paruit pe Napoleon, cred ca merita si ei aceasta precizare… 🙂
              Eu cred ca se bucura ca nu trebuie sa mai respecte la virgula o legislatie care reglementeaza forma si marimea castravetelui. O Germanie care s-a ridicat pe pretul preferential dat de rusi la gaze, protectionismul si nationalismul exacerbat al Frantei, subventiile diferentiate la agricultura si tot asa.
              Avem nevoie de UE ca sa ne dezvoltam si ca tomberonezii nostri sa fie tinuti cumva in frau dar nu ascund ca nu-mi place ce se intampla in UE.

              3
              • Pe Napoleon l-au paruit iarna ruseasca, prusacii, rusii, spaniolii si abia mai apoi vin britanicii 🙂 …

                Vis-a-vis de bucurie, pai tocmai asta este problema, daca vor piata comuna si uniune vamala trebuie sa respecte la virgula dimensiunea castravetelui, fara uniune vamala si respectarea legislatiei UE, in foarte multe privinte, vor avea taxe vamale si asa ceva chiar nu-si permit.
                Asta ma nedumereste pe mine, de ce au iesit daca de fapt vor ramane si unde anume se va manifesta independenta Londrei fata de UE, pe zone pe care pana acum nu s-a putut manifesta?

                Un ziarist roman a numit chiar UK, de dupa Brexit, prima colonie a UE…

                3
  15. Politica depinde de geografie și economie!
    Care sunt investițiile strategice pentru care anglo-americanii si-ar trimite la o adică soldații să moară pentru România?
    Pe de altă parte, europenii nu pot accepta ca Rusia să controleze gurile Dunării – așa am apărut ca stat!
    Probabil Prutul este limita maximă acceptată de europeni in fața Rusiei.
    Deocamdată germanii, francezii și italienii si-au relocat producția în România si nu anglo-americanii.
    Am mai spus-o: noi repetăm acum paradoxul de dinainte de ww2- principalul partener comercial era Germania dar garanțiile de securitate le cautam la Ceilalți .
    În concluzie- proeuropean!

    2
  16. Aș adăuga că au părăsit UE, dar nu și uniunea vamală.. Culmea!!
    Produsele britanice vor fi taxate, vor deveni mai scumpe!!
    E un bun exemplu că democrația are in ADN inclusiv autodistrugerea, că nimic nu este pe veci!
    Regina nu a sărbătorit aseară. Nici o personalitate serioasă nu a vrut să fie asociată cu Fromage si ceilalți tâmpiți…
    Sigur Putin a deschis o șampanie aseară!!
    Așteptăm momentul in care vor realiza cum au fost prostiți de câțiva, împotriva propriului interes!

    4
  17. Nu mai muriți de mila britanicilor. Ei au avut grijă să își refacă economia pe seama U:E:, să-și păstreze moneda în dauna euro, fiind permanent remorca S:U:A: Dupa război s-au refăcut pe seama planului Marshall, sperând că îsi vor păstra influența intactă în lume. Au pierdut-o totuși în Orientul Apropiat cu petrol cu tot.Acum se bazează pe Commonwealth ( că, de, colonii, bre) și pe sprijinul S:U:A. Un fel de c… cu două fețe! Și nu pot uita cine ne-a donat rușilor, la Moscova în 1943 și a renunțat la noi în favoarea Greciei, marea favorită a lui Churchill! Așa că trebuie să-și primească și o lecție despre lungul nasului! Totuși homo britanicus va primi sigur _asistență” de la adevăratul adversar al U:E: și anume _Uncle Sam”!

    4
    • asta e exact atitudinea care ne trage in jos.nu noi suntem de vina,altii ne au vandut

      4
      • Și cu ce am fost de vină până la urmă? Că ne-am aliat cu Nazi când vestul nu ne-a mai putut garanta securitatea doar să nu ajungem ca Polonia sau să le dea nea’ Adolf ungurilor pe tava toată Transilvania? La acea vreme era singura soluție viabilă. Ca am întors armele doar ca să nu ne parjoleasca ivanii toată țara ? Oamenii au luat cele mai bune decizii valabile de moment in interesul statului, nu prea erau prea multe variante dacă stai să te gândești. Ca principiu „dă bine” să-ți asumi vina individual, dar în acel context internațional haotic, eram doar o piesă de domino, eram prea mici ca să avem o vină, am jucat din inertie pentru supraviețuire, înotând pe un val provocat de forte puternice externe, acolo unde chiar poți vorbi de vină sau responsabilitate. Noi îl aveam pe curvarul incompetent de Carol 2, dar în rest eram o democrație tânără în dezvoltarea, nu e vina noastră că am ajuns în comunism, ce era de făcut? Să-i rugam pe americani să mai scape încă o bombă peste Moscova? După ce deja lumea era sătulă de atâta război?

        2
  18. mda,mi-am adus aminte cine e ambasadorul nostru in anglia…..gunoiul usl-ist mihalache,never forget?
    brexitul este o culpă comună a clasei politice europene,toate variantele sunt posibile acum.
    sincer cred ca nu trebuie sa ne alarmăm inutil,viata merge inainte oricate lumanări vor aprinde apostolii apocalipselor la fiecare colt de internet.

    3
  19. Au gresit impinsi de o propaganda si grosolana si subtila . Chiar ma mir ca au pus botul(la nivelul cultural comparativ cu al nostru). Si asa aveau un statut putin mai privilegiat. Evident Germania si Franta au vrut sa scape de o forta, nu opusa dar competitoare. La Moscova azi noapte s-a baut votca si sampanie la greu (o realizare a politicii lor care urmareste tinte peste 20 de ani).
    Ce va fi ? Conditiile Acordului nu cred ca vor fi f dure pt M Britanie(pt altii daca incearca, vor fi dure) pt ca se vor judeca la pierderi si ambele parti au de pierdut(GerFar mai putin). Cam peste 2-3 ani vor simti englezii efectele si daca UE rezista, poate peste 6-7 ani (orgoliul !) se vor cere inapoi(nu cred ca mai apuc). Nu doresc nici desprinderea Scotiei si N Irlandei, este nevoie de o M Britanie puternica, contrapondere cand GeFra danseaza cu…rusii. De fapt cred ca acum vor apare disensiuni si intre cele doua(alt pas al moscovei)
    FFFF realist a zis mai sus : “Ar fi fost bine daca evenimentele ne prindeau cu o clasa politica mai buna.” de 90 de ani calcam in gropi !

    3
  20. Mai intai banii. UK contribuie la bugetul UE cu aproximtaiv 13 miliarde de euro, primeste inapoi (prin diferite programe) cam patru miliarde de euro. Gaura la bugetul UE este de 9 miliarde de euro. Crede cineva ca Uniunea se va prabusi pentru 9 miliarde de euro?!

    The Commonwealth. Hai sa fim seriosi, asta nu este o organizatie politico-economica, este un simplu ONG, bune intentii etc. Daca cineva va avea curiozitatea sa se uite si pe lista tarilor membre ar observa ca (cu cateva exceptii) acestea sunt tari a caror saracie este legendara, cel putin jumatate din ele sunt, au fost sau vor fi curand in razboi civil. India face parte din Commonwealth. Asa si si?!

    Independenta UK. Care independenta? Aia politica, economica, confesionala poate?! In viitoarele acorduri, UK va dori acces la piata comuna europeana, dar ca sa obtina acest lucru va trebui sa aiba o politica vamala comuna cu Bruxelles, aceeasi politica privitoare la calitatea produselor etc.

    Si asta pentru ca daca UK va avea o politica vamala mai laxa decat UE (dar va fi membra a pietei comune) atunci prin intermediul Londrei vor intra in Europa toata nebuniile la preturi de dumpimg si fara un control al calitatii, lucru pe care UE nu-l va accepta sub nici o forma, astfel ca aderarea la piata comuna se va face doar indeplinind toate cerintele legislative ale UE. Si atunci despre ce independenta economica si legislativa discutam?

    Daca Londra nu va accepta, UE ii va impune taxe vamale similare Chinei (sa spunem) cam 30%. Cam cat credeti voi ca va rezista economia britanica (puternic interconectata cu cea europeana) in fata unor astfel de tarife? Cine va cumpara o Toyota fabricata in Regat, cu 30% mai scumpa decat una fabricata in Polonia?

    Nemaivorbind de City-ul londonez, centrul financiar al Europei. Ei bine, dupa criza din 2008, UE a adoptat o serie de masuri dure impotriva bancilor, dar Londra nu a fost de acord si astfel a primit o relaxare a acestor reguli, relaxare care adus foarte multi bani Regatului. Este evident cred ca acum orice regim special pt bancile londoneze va dispare cu desavarsire, iar de aici acestea vor inregistra pierderi mari…

    Pe de alta parte, interesul major este al britanicilor sa aiba acces la piata unica europeana, piata cu care economia britanica este foarte interconectata de aproape 50 de ani. Economia Regatului este construita pe calapodul Uniunii si nu poate fi decontectata prin referendum. Cine credeti voi ca va ceda primul, UE cu o piata interna de peste 400 de milioane de consumatori sau UK cu una de 60 de milioane?

    Asadar, Brexitul politic a fost cel mai usor pas de facut, cel economic este exceptional de greu si va duce, in opinia mea, la ramanera de facto a Regatului in UE (din punct de vedere legislativ, Londra va fi fortata sa respecte toate legile si regulamentele Uniunii) dar fara drept de vot si fara contributia neta de 9 miliarde de euro. Britanicii se imbogatesc cu 9 miliarde e euro, o gluma la bugetul lor, si se vor alege cu un statut similar Norvegiei, adica membrii suplentati ai UE.

    In privinta avantajelor politice. Si pana acum Marea Britanie a avut o voice diferita, a facut cam ce i-a trecut prin cap, doar ca acum va avea in spate doar o piata interna de 60 milioane de oameni, va fi singura si libera sa faca ce crede de cuvinta. Statele Unite nu o va sprijini, cine crede ca Washingtonul va sari in ajutorul Regatului sa-si aduca aminte piciorul in gura luat de premierul Theresa May atunci cand aceasta a incercat sa protejeze compania canadiana Bombardier (divizia aero), in fata sanctiunilor impuse de guvernul american la cerea Boeing. Airbus a salvat Bombardier nu Londra, iar Airbus este o companie europeana, care apropos, are uzine in Regat. Oare va mai avea acum?

    In privinta Romaniei, ganditi un pic inainte sa scrieti, agricultura romneasca este cea mai performanta ramura economica de la noi. Avem recolte-record si asta nu din cauza guvernelor noastre ci din cauza de bani. UE acorda subventii la hectar si pe cap de animal, fonduri nerambursabile au intrat in agricultura noastra si de acolo au aparut utilaje noi, tractoare, prin UE vin o foarte mare parte din investitiile in agricultura, pentru ca in agricultura ai mare nevoie de capital, iar la noi vine de multe ori gratuit. Tot UE ne da bani de autostrazi, poduri, anvelopare blocuri, gropi de gunoi ecologice, reparatii cai ferate, infrastructura in orase, spitale etc.
    Bani gratis fara de care am fi pe unde este astazi Ucraina.

    Singurul lucru deja cert este faptul ca Regatul si-a tras singur granita interna cu Irlanda de Nord, daca asta este un lucru bun, atunci sa consideram ca este primul gest de independenta al UK in fata nemiloasei UE, lasand la o parte ca intreg procesul de pace dintre Londra si Irlanda de Nord s-a putut intampla doar pt ca Irlanda si UK faceau parte din UE.

    16
    • Bombardier nu a fost salvat de Airbus. Din contră, Airbus a stat la pîndă și pînă la urmă a făcut o preluare ostilă a avionului C series. Au luat tot, programul, uzina de la Mirabel, am auzit că și pe cea din Irlanda (Shorts). Acum l-au rebotezat Airbus 220. Bombardier nu s-a ales cu nimic.

      • N-am spus c-au slavat actionarii ci compania in sine. Airbus 220 se fabrica chiar in SUA. Daca era doar guvernul Majestatii Sale oamenii ramaneau someri. Ca au preluat-o pe un euro spaga lor.

        1
  21. UE trebuie sa se reformeze, incepand cu numele.Confederatia/Federatia Europeana e cel mai de bun simt
    UK daca ramanea putea sa promoveze cu succes masurile de reforma.
    Reforma trebuie sa cuprinda
    1.imigratia-ajunge cu multikulti, bunghiu la frontiera, plus reintrodus controlul la frontierele interne( Romania sa reinfiinteze trupele de graniceri)
    2.Armata Europeana-macar o forta de reactie rapida de 100.000 de oameni organizata pe modelul USMC
    3.Mai multa Europa in sectoare cheie-sanatate,justitie,fiscalitate, salarii, pensii ,protectie sociala, chiar alocatii ptr. copiii proveniti din familii de europeni albi-ca trb fratie sa ne protejam rasa ,macar sa ne inmultim daca nu putem curati cu nucleara vecinatatile
    4.Extindere a Europei inclusiv peste rusia-suntem complementari, aia e .Viitorul e Eurossia, ca altfel va fi Chinorussia si vom avea mancaii de serpalai pe Nistru

    2
  22. Problema Marii Britanii este ca nu exista o Anglie, asacum exista de pilda o Scotie. Englezii i-au cucerit pe restul insularilor si ca sa ii convinga sa ramana au facu o Mare Britanie. Pana la urma asta nu a insemnat o identitate comuna a tuturor insularilor ci o disolutie a identitatii engleze (aviz celor care vor sa creeze o UE bazata pe o identitate exclusiv europeana). Asta a dus la frustrare care cu timpul s-a accentuat pe fondul pierderii imperiului lor colonial si a decaderii in liga a doua la nivel international dupa al doilea razboi mondial. Intraraea lor in UE in niste conditii extrem de favorabile in sensul ca puteau bloca orice decizie in UE de unii singuri (si au si facut treaba asta de. multe ori) s-a facut pe fondul unei situatii foarte proaste a economiei britanice la presiunea Germaniei si impotriva vointei Frantei. Nemtii vroiau sa aduca toate puterile europene laolalta ca sa reduca sansele unor potentiale conflicte viitoare iar englezii erau veseli sa isi salveze economia (ceea ce s-a si intamplat, economia lor era mult mai slaba decat a Frantei la intrarea in UE, iar acum parasesc UE cu o economie comparabila cu a Frantei). Acestea fiind spuse:
    1) E foarte bine ca Marea Britanie a iesit din UE. Comportamentul lor de tip Gica Contra a adus multe deservicii uniunii. Fara amai fi sabotata de Marea Britanie, UE are ocazia sa se reformeze pentru a ramne viabila si in viitor.
    2) Au iesit ca prostii punand botul la niste minciuni gogonate. Cum nu ii cred cu adevarat prosti pe englezi, asta inseaman ca pe bune nu doreau sa mai stea in uniune si l-ar fi votat si pe Donald Duck daca asta le promitea ca ii scoate din UE (oricum Donald Duck ar fi fost mai bun decat Nigel)
    3) Cam 50% din ei nu prea vroiau sa iasa. Tineretul e majoritar pro UE, ceea ce inseamana ca odata cu trecerea timpului procentul asta o sa creasca. In maxim 20 de ani se intorc pentru ca vor si se vor intoarce ca membru normal, adica fara drepturile speciale pe care le aveau pana acum.
    4) Singuri englezii sunt prea mici pentru lumea asta. Ei inca traiesc intr-o lume de vis in care mai exista un imperiu colonial ce le pune la dispozitie resurse imense si in care ei au castigat singuri doua razboaie mondiale. Daca nu vor inapoi in UE, singura lor sansa e sa devina pudelul americanilor. Deci daca in 20 de ani nu sunt inapoi in UE, in 25 de ani o sa devina statul american cu numarul 51.
    5) O sa aiba ceva surprize economice cand o sa iasa complet din uniune. Cred ca economia lor o sa ajunga iarasi cam la 60% din economia Frantei.
    6) Toti idiotii din lumea asta in frunte cu trump si toti dusmanii UE in frunte cu Putin au motive de bucurie. Intr-o lume fara UE, conteaza doar statele mari precum China, SUA si Rusia.
    7) Imi pare rau pentru jumatatea de isprava din poporul englez care a fost data afara din UE. Sunt insa convins ca o sa reuseasca sa se descurce cu idiotii lor, la urma urmei englezii sunt un mare popor.

    11
    • De acord cu tine cu excepția afirmației ca UK a câștigat singura, cele doua războaie mondiale. Fără implicarea directa a SUA în cele doua războaie, și mai ales de partea UK, Germania ar fi câștigat cele doua războaie mondiale.
      UK nu va deveni cu adevărat stat american însă poate ajunge în situația Canadei, în care, firmele americane dețin supremația în sectorul economic.

      2
      • Britanicii faceau un mare shit fara Aliati in WW2. Aliati inseamna toatele statele aliate.
        Nu cred ca ar fi rezistat nici macar 1 an de unii singuri. Va recomand sa cititi nenumaratele carti scrise sau seria de documentare „Greatest Events of World War II”
        In partea de vest razboiul a fost sub 5% din toate teatrele WW2, inclusiv cele din Asia.

        3
    • Sunt deja pudelul – v si Shot the dog ! a lui George Michael dar au fantezia ca ar fi in continuare the british buldog – Höllenhund (cainele iadului)

      Da nu as plange ptr poporul gratioasei Veta.2 …..

  23. Veniamine Franqueline

    Nu stiu voi cum sunteti, dar eu cand ma gandesc cum am constatat ca sunt expert in problemele Golfului, in razboi bacteriologic (ma rog, virusologic…), si acum in Brexit, ma apuca asa, un tremur, si imi zic ‘what’s next?’. Nu mai am o clipa de ragaz, trebuie sa redactez solutii la toate astea si sa fac fata urmatoarelor crize. Chiar mi-am facut o celula de criza din care am exclus-o pe nevasta-mea care vine cu tot felul de solutii triviale.
    Acum, si secuii astia cu srilankezii lor…

    8
  24. coomonwealth ,pe bune?!?puterea regatului modern rezida din alte motive si cam toate aveau legatura cu UE…așa disfuncțională si birocratică cum e ea.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Commonwealth_of_Nations.svg/2560px-Commonwealth_of_Nations.svg.png

    2
  25. Da e si jale la sediul de la Briucsel…
    Nu de alta dar de acum engleza nu mai este limba europeana .. deci birocratia bruxeloaza
    – se reapuca sa invete ..franceza
    – invata germana ? Ca cica e o limba usor de invatat dupa cum se vede de aici :

    Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o învata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la începutul fiecarui ciclu de studii. Se trece, apoi la initierea în der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara.

    Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic. Pentru început, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (în germana: Hottentotten – observati cît e de simplu!).

    În carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si închisi în custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc în germana „custi acoperite cu pînza” (Lattengitterkotter) si, atunci cînd contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
    Într-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorît o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avînd un fiu cam prostut si bîlbîit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, în germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Politia îl prinde pe asasin si îl inchide provizoriu într-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca în cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se întoarce strigînd:
    -Am prins asasinul (Attentater)!
    -Da? Care?, întreaba seful de trib.
    -Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
    -Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pînza? întreaba seful hotentotilor.
    -Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bîlbîit).
    -A, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la început ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

    Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa.

    31
    • Man – am ras cu lacrimi!

      4
    • @Ghita Bizonu’ – Bah Ghita Bourul, am ras cu lacrimi! Jdemii de LIKE! Ai fost TAREEEEEEEEE! O sa pomenesc postarea ta ori de cate ori se va ivi prilejul.

      1
    • Gogu de la Stina

      @Ghita … in veci sa fii iubit …. mortaaaaal …. ma doare burta de ris.
      Si cum ziceai ?…. hotentooooo…..?

      2
      • Very nice, #Ghita.
        Da. Francezii vor invata: #volkswagen.izbit.în.zid iar germanii: notre.poules.dans.votre.cour.
        Nu cred ca vom vedea vreodata un neamt invatand limba franceza cum nu vom vedea vreodata un francez invatand limba germana, decat daca sunt profesori sau translatori.

        7
        • „Nu cred ca vom vedea vreodata un neamt invatand limba franceza cum nu vom vedea vreodata un francez invatand limba germana”
          Ai fi surprins, dar in Franta la colegiu clasele bilingve care au ca prima limba germana sunt cele mai cotate si etchetate cu „1” in ordinea claselor din acelasi an. Asta nu inseamna ca toti se inghesuie.

          2
        • AlexIS

          scuze dar credinta nu face 2 parale..
          Acum vreo 3 secole unu Fritz zis Segentu sau cel Mare a zis nca Analele Academiei din berlin trebuiesc publicate in franceza sa le citeasca toata lumea! El, prusacu cunostea f bine franceza .
          Pana la 1918 cea mai importanta decoratie prusaca , apoi a Imperiului germjna se numa … Pour la merite Si inca in 1940 un rezervist care purta panglica ordinului era trata cu tot respectul de ofiteri Wermachtului …. ada< Erwin Rommel, era reciopendar al Pour le Mérite .. si aceasta decoratie ocupa locul prim ….

          Mai recent VG d'Estaing si Helmut Schmidt aveau lungi intrevederi , am putea zice bot-in-bot, fara martori inclus translatori. Nu foloseau engleza .. fiecare vorbea limba sa (interviu VGE)

          Si sa mai stii ca i inbterbelic germana era destul de cunoscuta .. adica invata la scoala. Si o multrimne de europeni – romani , polonezi (!) ,francezi samd – ascultau in direct .. discursurile lui ..Hitler! Ma rpg azi se contesta cu indarjire ….

          Scuze … dar lucurile sati nitel altfel
          (a da… ca o completare.. Impotriva a ce se crede azi limba germana poate fi f muzicala. Mireiile Mathieu este f apreciata in Germania. Asa ca a canta si in germana, Unele piese suna mai bine ingermana decat in franceza – de pilda Paris un tango suna mai bine in versiunea germana Der Pariser Tango …. )

          4
    • Multumesc insa singirul meu merit este .. arhiva. Gluma am copiat-p de la altcineva care .. nu stiu

      2
    • Ghta esti tare! bravo! am crapat de ras!

      2
    • Eu zic ca e putin fals:
      Engleza este limba oficiala in Malta si Irlanda ! Nu scapa UE de Engleza inca:)

      1
      • Io – in Europa ( si in lume) se vorbeste mult engleza dar nu pentru ca GB a facut si a dres mare lucru in ultima suta de ani. Este o continuitate a faptului ca , pe unde au ajuns englezii au civilizat locul. Dar si ca toate informatiile din cercetare, cultura iti vin de la americani in engleza. Cata vreme vor pompa bani cu nemiluita in cercetare si cultura, franceza sau germana nu au nici o sansa.

    • @ Ghita Bizonu’, Genial!!! :-)))))))))

      1
    • domnule GHITA-Bizonu`
      Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

      Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa………
      ….GENIAL!!!!..

      1
  26. Io cred ca nu poti avea un scenariu standard.Fiecare, UK si UE, vor incerca sa-si adapteze actiunile la situatia de moment.Volatila, de altfel.Vor fi chestii de baza, negociate, dar intotdeauna se va ivi ceva ” neprevazut”. Este o situatia nemaintalnita, de nici o parte, asa ca e greu de anticipat. Cred, sincer, ca daca factorii deizionali vor fi pe faza si fara prejudecati, atunci ambele tabere vor putea scoate maxim din aceasta situatie.Daca se ca merge pe ideea de a arata care a avut dreptate , atunci cred ca ambele parti vor avea de pierdut.Enorm! In rest, cum o zis si orbu’: mai vedem…

    1
  27. Să mai și râdem…

    Harry și Meghan confirmă vechea zicală: „Poa’ să fie mamă-ta și regina Angliei, tu acasă tot faci cum îți zice nevastă-ta!”

    8
  28. Ar mai fi de mentionat si rolul unor entitati straine din afara UK/UE/EU in toata mizeria asta.

    Pe de o parte americanii lui Trump au bagat mare ca UK trebuie sa iasa din UE pentru ca UE este, chipurile, Satana, pe de alta parte Rusia care are tot interesul sa divida si sa slabeasca oriunde.

    Multa propaganda, manipulare si minciuna din partea Rusiei. Tot ei au „operat” si inca opereaza prin Catalunia, Venetia, Romania, Ucraina, Ungaria, s.a.m.d.

    Ca si statistici, votantii Brexit au fost in general oameni in varsta sau batrani care nu aveau foarte multe studii si care nu erau foarte educati. Cu asta am zis tot. Avem si noi o gramada de d-astia. Voteaza PSD, Firea, etc. Jalnic.

    4
    • „Ca si statistici, votantii Brexit au fost in general oameni in varsta sau batrani care nu aveau foarte multe studii si care nu erau foarte educati. Cu asta am zis tot. Avem si noi o gramada de d-astia. Voteaza PSD, Firea, etc. Jalnic.”

      Care statistici? 🙂 Ne arati un link sau trebuie sa te credem pe cuvant? 🙂

      Apoi, aia nu-s tot oameni? Nu merita atentia societatii? Nu merita sa ne intrebam de ce au ajuns acolo si cum putem sa-i ajutam? A nu se intelege ca a ajuta inseamna sa le dai ajutoare sociale moca, a-i ajuta inseamna mult mai multe.

      Nu te intrebi de ce republicanii si conservatorii au iesit la alegeri pe un anumit tip de campanie electorala? Pe un anumit discurs electoral? (unul cu tente populiste). Hai sa-ti zic eu, pentru ca bogatii sunt din ce in ce mai bogati si saracii din ce in ce mai saraci. Pentru ca tu, ca om din ceea ce a fost clasa medie nu-ti mai permiti sa traiesti in Paris sau Londra unde preturile imobilelor/chiriilor sunt aberante. Stii cine a ridicat preturile in halul ala? Rusii, arabii etc samd

      De ce crezi ca au iesit aia in strada in Franta? Pentru ca le este din ce in ce mai greu sa traiasca cu ce castiga lunar.

      Asa ca nu e jalnic. O fi jalnic pentru tine. Mai vorbim cand o sa ajungi la varsta de pensionare si va trebui sa muncesti pana mori pentru ca, guess what, canci pensie…

      8
      • Poftim, Gica Contra. Si daca cumva o sa spui ca-s facute de nu stiu cine atunci te invit sa cauti si alte statistici si o sa gasesti aceleasi cifre.

        https://ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/15372/production/_90089868_eu_ref_uk_regions_leave_remain_gra624_by_age.png

        https://www.newstatesman.com/sites/default/files/styles/large/public/median.png?itok=7cFh1qS-

        Si bonus cine cum a votat acum in 2019.

        https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/inlineimage/2019-12-17/How%20Britain%20voted%202019%20age-01.png

        https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/inlineimage/2019-12-17/How%20Britain%20voted%202019%20education%20level-01.png

        Mai bine de jumatate din Brexiteers nu au diploma de facultate si nici n-au prea iesit din tara. Oameni de toata isprava. 🙂

        Una este sa merite atentia „noastra” si sa fie ajutati, alta este sa decida viitorul tuturor celorlalti. Pe aceeasi principiu functioneaza tara la noi. Retardati la guvern si in primarii iar cei productivi cu potential adevarat fie lucreaza pe la privat fie, mai rau, in strainatate. (mai rau pt noi cei care am ramas aici, ca pt ei e mai bine)

        Rusii si arabii (as mai adauga si chinezii) au ridicat preturile imobiliare in Londra si ei, desteptii, au decis sa iasa, in schimb, din UE. Nice job, mate!

        Au castigat Brexitul din cauza prostiei. Au avut acelasi discurs cu „statul paralel” la noi. Nimic mai mult nimic mai putin.

        6
        • Mare cacat cestia cu diploma nu am ce sa zic…
          Si inainte sa va indignarisiti am si eu o diploma.. ca asa e in famila mea. Faci pojarm faculktate si daca esti barabt si armata Unu din bunicii mei si=a luat doctiratul pe la 1900,,Tac-su o fi fost popa insa era cu facultate de teologie . Tatal meu , fatele de fu plontoner (pe front – am pomenoit asta) si sora mamei absolvisera facuttati. Deci 3 din 5 . Inainte de 1940!! E bine?
          Deci cum ziceam nu e mare cacat cestia cu diploma!!! O zic asta ca mie imi place omu om si porcu fript…

          E .. si acum. Stii ca cand intra UK in CEE? 1973 . Primita cu destula reticenta , banuita a fi „calul troian|” al SUA… Adica exact aia pe care tu ii acuzai ca votara ptr Brexit au fost aia care au dorit sa intre.

          Si tot despre diploma .. Avand in vedere recentu scandal montat in jurul lui Tudor Ghoerghe ciar ma intreeb la ce o servi diplomz de studii unora ….

          3
        • În 1984, 48% dintre britanici au declarat că vor să rămână în Europa. În 1991, când Margaret Thatcher a răspândit ideea că ieșim din recesiunea și umilința trecutului, acel procent a urcat la 77%. Încrederea în sine a făcut posibilă aprecierea Europei și posibilitățile oferite. Dar liderii Europei nu ne-au putut face să o iubim. Au uitat că unitatea nu este construită doar cu legi și reglementări. (furata de la unu care nu publica si sursa)

          6
        • Pe langa ce ti-a spus Ghita.

          „Mai bine de jumatate din Brexiteers nu au diploma de facultate si nici n-au prea iesit din tara. Oameni de toata isprava.”
          Nu te intrebi de ce nu au diploma si de ce nu au iesit din tara? Crezi ca acolo se scot diplome de facultate pe banda rulanta ca la noi? Crezi ca toata lumea isi permite sa-si tina copii la scoala? Compari un absolvent de facultate din UK cu unul din Romania? Really? Oamenii astia vad doar ca viata le e mai scumpa si ca nu mai gasesc de lucru. Da, sunt manipulabili, dar nu suntem cu totii oare?

          „Una este sa merite atentia “noastra” si sa fie ajutati, alta este sa decida viitorul tuturor celorlalti. Pe aceeasi principiu functioneaza tara la noi. Retardati la guvern si in primarii iar cei productivi cu potential adevarat fie lucreaza pe la privat fie, mai rau, in strainatate. (mai rau pt noi cei care am ramas aici, ca pt ei e mai bine)”
          Bravo, prietene! Tocmai te-ai cacat (imi asum cuvantul) pe ea de democratie… Asta-i tot ce-ai inteles tu din ce inseamna o democratie?

          „Rusii si arabii (as mai adauga si chinezii) au ridicat preturile imobiliare in Londra si ei, desteptii, au decis sa iasa, in schimb, din UE. Nice job, mate!”
          Si crezi ca aia cumparau la Londra pentru ca UK este in UE? Time will tell.

          „Au castigat Brexitul din cauza prostiei. Au avut acelasi discurs cu “statul paralel” la noi. Nimic mai mult nimic mai putin.”
          Bravo! Cred ca ti-ai ratat o cariera de analist politic… Nu-ti „pute” nimic din ceea ce se intampla astazi in Romania? Adjunctul SRI la masa cu Dragnea si Luluta, nu-ti ridica niste semne de intrebare?

          5
      • Cum poți citi elucubrații sataniste de genul celor citate anterior ?
        FMM in ruc celor care faultează limba română !
        ” Ca și statistici ” … așa începe citatul lui Nicolae 😉 .
        Ca și clase , oare câte are cel ce faultează limba română și este autorul citatului anterior ?
        Ignorați orice știre care nu respectă regulile limbii române .
        Nu mai citați orice analfabet funcțional !
        Agenții de influență ce încearcă să vă manipuleze vor fi obligați să învețe mai bine limba română 😉 !
        Chiar nu vedeți că sunt încercări de manipulare extrem de grosolane , care nu au legătură cu nimic din sufletul românesc ?
        Rușine !

        4
  29. Brexit se bazează pe minciuna si ipocrizie – Brexit se bazează pe populism, lucru recunoscut de Farage.
    Brexit a fost promovat de politicieni căzuți in con de umbra , care , neavând cu ce sa vina in plus , s-au axat pe patriotism – independența , străinii sunt rai ( poate vi se pare cunoscut )
    După Brexit , britanicii nu au cum sa o ducă mai bine financiar , dar se vor adapta .
    Motivul pentru care s-a votat Brexit – cred eu – este ca britanicul de rând nu a făcut fata evoluției țării din ultimii 10 ani – sau mai bine spus nu a evoluat o data cu tara .
    Mereu o tara bogata va atrage migranți , mereu a fost si mereu va fi , dar fără apartenența UE , Londra nu ar fi ajuns ceea ce este acum .

    5
  30. Idee de UE ar fi fost o idee stralucita daca ar fi ramas doar la partea economica si la justitie. Domeniile cultural, social, legal si securitate in schimb au cam distrus aceasta frumoasa UE.

    4
    • Romania a crescut ENORM datorită acestui sistem . Daca s-ar fi oprit la piata unica nu mai aveau sens regulile pentru justiție , si nu mai beneficiau țările de fonduri europene .
      România fără fondurile UE nu avea nici un câștig sa adere la piata unica – cel mai exemplu fiind ca nicio companie romanesca nu s-a impus pe piata unica .

      7
      • @John Connor, pai si am spus eu ceva impotriva fondurilor europene? Am zis ca la partea PRO este si domeniul economic, deci implicit si fondurile europene.

  31. Ce diferență de mentalitate, britanicii refuză stăpânirea de la Bruxelles și noi îi vedem proști.

    7
    • @D.Ciprian (voi trece peste „redactare”): „Ce diferență de mentalitate, britanicii refuză stăpânirea de la Bruxelles și noi îi vedem proști.”. Dar cand isi exercitau „puterea” si „stapanirea”, diferentza de „mentalitate” pe unde shedea? Ce plm e „Commonwealth”? Nishte amarhatzi sunt „supti” de resurse pentru „beneficii” ZERO, ca o babaciune de „regina” sa-si promoveze prosperitatea?! Traiasca REPUBLICA!

      2
      • @demagogu – este un fapt binecunoscut si acceptat si de fostii asupritori ca India si Africa de sud de ex. ar fi ajuns mari puteri cel putin regionale, cu cel mai cel nivel de trai, infrastructura ca’n StarTrek daca nu veneau hainii de briti sa’i vaduveasca de vibranium.
        Popoarele africane au reusit sa culeaga roadele solului si subsolului lor roditor, intru buna vietuire a africanului de rand, doar dupa eliberarea de supt jugul cotropitor, in special britanic; de altfel se stie ca ala este cel mai cotropitor dintre juguri.
        Spune-mi, rogu-te, ai idee ce parere si-a facut Gandhi despre africani, cat a lucrat pe-acolo?

  32. Sunt prosti. Votantul mediu pro-brexit este un englezul cu studii medii din zona rurala/slab industrializata, care doreste „o schimbare”. Si-a gasit ca tinta a nemultumirilor pe mama UE,
    Acum ma bucur pentru UE. In sfarsit s-a terminat . Per ca negocierile ulterioara s afine intre doi adulti egali nu ca pana acum cand mama UE care incerca sa aiba grija de copilul razgaiat.
    Trebuiau dati afara de cand au depasit primul termen si au refuzat sa ratifice o intelegere pe care o negociasera, dar UE n a vrut sa-si asume rolul negativ in poveste.
    Despre viitor singurul lucru pozitiv este previzibila reducere a chiriilor si a costului vietii in general la Londra. Cand s-a destramat imperiul lor Marea Britanie a intrat intr-o perioada de declin, care nu a luat sfarsit decat dupa intrarea in UE. Deci ghici ce urmeaza.

    7
  33. https://www.c4isrnet.com/congress/2020/01/27/key-republicans-seek-ban-on-intel-sharing-with-countries-that-use-huawei/

    Ca tot spuneau unii ca dupa Brexit americanii o sa-i ia in brate pe britanici si n-o sa le mai dea drumu si o sa conduca impreuna lumea… Pentru cine nu stie UK a zis ca pana la urma Huawei are OK-ul pt. 5G in regatul maret si glorios.

    PS: nu ca am avea noi nevoie de asa informatii dar s-ar putea sa ne afecteze si pe noi (si pe altii).

    2
  34. Cat despre „aliante” si pupat in CUR, vizionati asta:

    https://www.youtube.com/watch?v=sBWUtH5nzWM

  35. Au facut si britanicii ceva sa nu zica ca si-au pierdut suveranitatea. Daca UE le va impune sanctiuni si vor introduce taxe si impozite au belit pisicu’. Brexitul si votantii brexitului sunt ca romanii nostri care scindau „nu ne vindem tara”. Steagurile UE arse de catre unii cetateni britanici nu este diferita de cea a ciuhabilor care ard steagul american, comportament de depravati. Un comportament copilaresc a avut si Nigel in discursul din fata comisiei UE.
    Marea britanie nu mai e ce a fost odata, o mare putere economica si industriala, cu influiente si colonii pe tot mapamondul, iar commonwealtul nu inseamna mai mult decat o organizatie politica care intretine anumite cai diplomatice intre fostele UK si fostele lor colonii. Asta nu inseamna uniune economica sau militara.
    La ora actuala majoritatea companiilor sunt detinute de organizatii straine. Marci consacrate din industria automobilistica mondiala cum ar fi Bentley, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Mini sau Lotus nu mai au cu capital britanic. De asemenea nici la industria de armament nu mai sunt ce erau odata, au tost depasiti de germani, francezi, chiar si de spanioli.
    Militar au scazut considerabil. Cu o armata mai mica decat cea a Frantei, Germaniei sau Italiei (care si astea nu mai sunt ce erau odata) similara cu cea a Greciei, dar considerabil mai mica decat a Turciei, ei nu vor putea avea pretentii de mari furnizori de securitate. Spatele lor va fi in continuare NATO, acolo unde vor sta la aceeasi masa cu ceilalti membri EU.
    Timpul le va arata daca au gresit sau nu.

    5
  36. Individa care conducea sedinta a fost de o prostie sinistra.
    A fost sinteza a ce se intampla acum in varful structurii europene: aroganta, incapacitate de a intelege o situatie, prostie agresiva.

    9
  37. in acelasi timp ma uit cum o tara ca romania plina de absolventi de studii superioare,doctori de toate felurile si intelectuali rasati dar cu o economie arhaică nefunctionala si cu copiii chiuiti pe drumuri desfundate către școală se râde de alegătorul englez ca are doar liceul si e prost….hai sictir.

    18
    • studii superioare ca a avut taticu bani ,de dat androneascai pe diploma si cand sa prins aia ce vaca e de muls a desfiintat scolile profesionale in loc sa le reorganizeze si reorienteze economic

      2
      • studii superioare din sute de facultati particulare,fabrici de diplome si doctorate.
        studii superioare din universitatile de stat care sunt organizatii mafiote conduse de profesori obtuzi si corupti pana in maduva oaselor….aceisi care predau la cele particulare.
        mii de profesori ,doctori ,ofiteri mai mari sau mai mici ,magistrati ,etc,samd care stau pasiv si vegeteaza la adapostul zecilor de beneficii pișându-se pe capul românilor de rând.
        studii superioare care au dinamitat piața muncii dar noi „ne râdem” de englezoi…

        3
        • pai nu numai piata muncii ci si colectarea anaf e la pamant din cauza asta pt ca un cetatean orientat corect spre o meserie ar fi platit impozite pe la 20 de ani ,asa plimbandu-se prin facultati pana pe la 30 de ani se orienteaza spre un loc deabia atunci si atunci se apuca sa plateasca impozite deci 10 ani degeaba si vrem sa evoluam unde ca pe langa faptul ca nici nu producem banii ii mai si cheltuim si aiurea si vrem f35 si abrams

          1
    • Nu rade nimeni de nimeni este doar statistica si o realitate. N-are legatura cu mizeria de la noi.

      2
  38. Ba fratilor de data asta is de acord cu psyho ….

    ma nu este vorba despre Romania! Romania este Romania , UK este UK.
    si que sera sera… insa cum zice engleoiu wait and see .. si de apbia dupa aia deschidem gura!

    Mda. La o prima vedere lucrurile stau cam .. bad , nashpa, prost.
    La o a doua nu stiu .. zau nu stiu. Am perdut ceva tiomp cautand sa aflu ce dracu mai exporta UK si spre surprinderea mea inca au ce msi in afara de wisky si Dunhill. Ca sunt bagati in prea mute cestii. De pida airbusu crez ca prefera sa pastreze colaborarile cu englezii. Momentan da momentu poa sa mai tina cativa ani dupa care?! Nu am de undes tii – da sigir nici ala de zice ca „ dar fără apartenența UE , Londra nu ar fi ajuns ceea ce este acum .„, Oricum si la 1966 Londra era por5rincipala piata finaciara a lumii ..mamcar in ce priveste investia bancara (traditia, legaturile istorice ..)

    E .. de asteptat . Dar nu are rost sa intrioducem Romania in acest subiect (doar romanii emikgrati in Anglia!) si sa ne dam cu parerea asupra votacului englez ..

    Ce o iesi o iesi .. insa unii dintre voi ar trebui sa mai caute niste informatii, Ca asa un amic de al meu era siderat afland ca azi nici o firma auto englezeasca nu mai este sub conducere englezreasca ci germana, franceza, indian sau chineza .. Dracut este ca el imi explica (prin 95) „marile succese” ale acesti industrii .. care mari8 succese aveau la baza thatcherismul!! Passons.

    Deci mai usor cu entuiziasme din astea de .. sedinta de organizatie PCR ! Nu de lata da „atunci”macar erai „remarcat” si sperai ca poate , poate pica ceva. Dar asa suib pseudonim, nevazut, necunoscut ??!!

    3
    • Bravo, d-le Ghiță!

      @GMT
      Repet, tu zici că veni potopu, OK. Eu zic că sub-portofoliul meu de investiții alocar pe UK e bine pe plus, GBU/USD sau GBU/EUR e pe plus.

      Mai zic ceva: au aviație de luptă, trupe, descurajare, iar baza RN din Portsmouth e cam goală. Goală că navels-s pe mare, acolo unde le e locul – Britain rules the waves!

      Dacă nu pierd Scoția, UK va fi pe cai mari.

      3
  39. Ei da ..;

    Da da ce?

    Printre altele cica britii au armata mica..la fel era si in 1800 si un gewneral de epopee (adica a lu Nabulione) scria ceva in genu „sunt cei mai buni soldati din lume! Si bine ca sunt asa de putini!!

    Si mai prost au ceva de buldog. Adica idei putine da fixe!!! Intrebati-i pe germani au pe Nabulione!!
    Si mai au si conceptii gresite de genu
    When Britain first, at Heaven’s command
    Arose from out the azure main;
    This was the charter of the land,
    And guardian angels sang this strain:
    „Rule, Britannia! rule the waves:
    „Britons never will be slaves.”

    Patetic si dpv romanesc (cu patos) si engelzesc (jalnic, adica ca tuinci cand te trece pantecariaia) :

    https://www.youtube.com/watch?v=v2c5QHtgFxY

    Daca nu e destul de mobilizator .. apai cum sa spun au deja traduse vcreo 3 versiuni a lui Farewell of Slavianka inclus versiunea cu Ridica-te pentru credinta! Hai sa o anglicizez moi :

    Arise for faith, o Britonian land!
    We composed many a song in our heart,

    Glorifying the native land.

    We loved you no matter what,

    You, our holy Britonian land.

    You raised your head high,

    Your face was shining like the sun.

    But you’ve become a victim of betrayal –

    by those who have cheated and sold you!

    Si ca se pomeni ca au numai 16 rachetele Trident cu numa 4 focoase de rachetica .. putin .. putin (nu ma refer la polcovnic!) dar naspa daca lansezi una racheta dai cu 4 boabe ! Mai tineti minte demosntratiil din anii 80 ? alea impotrriva Pershing 2 ? Oare ce ar face azi , dupa ce sdi-ar schimba chilotii?

    E .. de plans micutzu buldog albicios?

    A ! Da ! DA!!!!

    Si cum britii e cam jigodii mai ceva ca centuristele .. oh! Yes !!! De abia de acum pot negocia liber cu Dragonul!
    Adica Londra sa devina principalul contact cu One Belt si distribuitorl principal de chinezarii intre the Channel si Oder …. adica hai sa refacem situiatia din … 1800 ?!

    ma rog acum asiatiicii ar lua mult mai mult da ar pica shilingu gros si Engliterei ! Ieste ca la ipotenuza asta nu va gandirati? (Sau cum zicea Nicolae I Împilatorul „englezu-i un ji…n !”)

  40. Brexit dovedeste inca o data ca UK se va opune intotdeauna unei Europe unite.
    Indiferent de felul in care se uneste ea.
    Indiferent daca aceasta unire are loc pe cale militara/violenta sau pasnica/economica, UK intotdeauna se va opune.
    Pana acum britanicii au folosit ca pretext modul violent si samavolnic in care aceasta unire era incercata (WW1, WW2). Dar acum? Acum nu mai au nici un pretext de felul asta.Si iese la iveala atitudinea lor
    Evident, si rusii si americanii sunt multumiti de asta, nici ei nu vor o Europa unita.

    3
    • O mica corectie daca imi permiti. America lui Trump nu-si doreste o Europa unita… (nu sunt anti Trump, apropo, dar nici nu sunt de acord cu diverse chestii; omul nu e chiar normal la ca)

      Daca te uiti la comentariile de pe site-uri referitoare la Brexit foarte multi spun ca acum UK nu o sa mai aiba pe cine sa dea vina pentru propriile probleme si frustrari si cred ca au mare dreptate. Pana acum in UE au fost doar pe jumatate si au avut numai ifose… Sa-i vedem acum.

      2
  41. Pentru a prinde ultimul tren, o sa imi dau si eu cu parerea pentru ca pana la urma asta e cel mai usor.
    Nu o sa trec in revista analize complexe pentru ca nu ma pricep.

    O sa fac doar niste observatii pe baza a 2 dorinte ale leaderilor actuali ai UK si a o parte din electoratul lor ce si-a dorit iesirea din UE si modul in care au vazut formula de succes a Marii Britanii pe viitor…

    1. Comert liber in continuare cu UE, exclusiv doar pe baza bunurilor si serviciilor
    2. Comert liber cu cat mai multe alte tari si taxe pe profit/regim fiscal preferential cat mai mic pentru a incuraja capitalul din afara UE sa investeasca in UK.

    Acuma pe baza la cele doua ce concluzionez… Marea Britanie visa la un regim economic in care poate fi intermediar de capital, bunuri, servicii… intre restul lumii si UE sub diverse forme… paradis fiscal, poarta de intrare, zona de tranzit, zona de productie… fara constrangerile pietei comune si fara a imparti nimic cu nimeni.

    Suna bine, intrebarea e… restul din Europa au probleme la mansarda sa accepte asa ceva? Ma indoiesc.

    Si ce putem spune? Majoritatea ce au sperat acest lucru sunt realisti?
    Marea majoritate a electoratului ce a imbratisat acest lucru? Ma indoiesc, majoritatea aud de EU cand anunta la BBC vizita premierului la Bruxelles si atat (probabil neincrederea fata de politicienii lor este la fel de mare ca in orice alta tara, dar ca nota personala impresia lor a fost mereu ca politicienii lor vor fi mereu mai sireti ca toti ceilalti…)
    Cei care ii conduc? Probabil ca da, probabil ca realizeaza costurile. Castiga prin forma de capitalism feroce aplicata fara constrangeri UE. Si daca esti in cazul actualului premier si vrei si tu sa ajungi premier, atunci canti la aceasta stupizenie pentru ca stii ca asta e singurul mod in care vei ajunge premier vreodata. Omul a jucat cartile pe care le-a avut mana… nu a contat ca ar putea fi ultimul premier al UK, conteaza ca e si el acolo premier. Cum era expresia… poti oricata educatie sa le bagi in cap unora, imbecililor le va iesi pe urechi a doua zi. Desi cred ca merge mai mult expresia extrapolata chiar si la nivel general… isi doreste functia, ca raspundere nu are oricum.

    3
  42. UK cu brexitul : economic se vor descurca.
    1 ) Nimeni de aici nu aminteste ca brexitul loveste si Germania pierzand aprox. 100.000 joburi https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.welt.de/wirtschaft/article188506313/Brexit-100-000-Jobs-in-Deutschland-bei-hartem-Ausstieg-in-Gefahr.html&ved=2ahUKEwjHqIzskLTnAhUHiFwKHeLDCLcQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3AzaefgZKo6zEi4I1Cbkf-&cshid=1580689950940
    2 ) in viitor Uk . opreste programul de ajutor financiar ptr. Pakistan £402 mil .anual, ptr India £98 mil manual , £68 mil anual ptr alte tari. ( da un google si ai toate datele ) Acesti bani vor fi folositi intern.
    3) Au rezerva 310 tone de aur in UK si 89 tone in USA. https://www.bullionbypost.co.uk/index/gold/uk-gold-reserves/
    4) petrol si energie au peste 20 company mondiale ( BP, Britoil, Desire petrol, IGas-Energy,etc)
    5) militar au 215 nukes in care jumatate apartin US. si au inca depozite cu biological weapons.
    6) Sunt la putere in Commonwealth unde si de acolo le vin ceva banuti.
    Sunt doar cateva aspecte unde se dovedeste ca ei nu mor fara UE.
    CA decizea lor e buna sau nu, e decizea lor si trebuie respectata de romani fara bascalie
    – Noi ca romani trebuie sa fim fair play , sa nu radem de ei ( Mai ales ca suntem inca o natiune cu pantaloni rupti in cur) si la urma urmei englezii dupa USA si Polonia sunt
    in grupa singurilor parteneri in NATO care vor interveni ptr noi, ca restul poti sa uiti.
    – Romania nu trebuie sa duca o politica de curva, pupand in fund Bruxelul, si aratand degetul mijlociu Londrei, apoi in caz de razboi avem pretentii ca Londra sa intervina.

    2
  43. Eu nu stiu cum au putut ajunge in halul asta. Pentru ei asta inseamna primul pas spre disolutie statala si faptul ca au mizat pe un vot popular, votul unor persoane limitate intelectual care sunt ferm convinse de faptul ca nu mai au un imperiu colonial din cauza UE.
    La puterea lor politica isi putea negocia in continuare notele discordante fata de UE, asa cum au fost intodeauna.
    Sigurul care scoate acum sampania este locatarul pe veci al Kremlinului.

    4
  44. O sa ramanem doar noi si bulgarii in UE.Dupa ce ies si bulgarii, in sfarsit o sa intram in Schengen si o sa adoptam Euro.

    3
  45. Sa fie sanatosi, pentru ca nu le doresc raul. Nu voi comenta referitor la campaniile electorale pro/contra brexit. Sunt conviins insa ca fiecare cand a votat a cumpanit bine alegerea. Mai ales ca beneficiaza de o educatie si un istoric democratic mult mai avansate decat noi. Au ales calea populismului, este alegerea lor, consecintele negative care vor fi, le vor suporta cel mai mult tot ei. Ca atare, cred ca economia lor va avea un recul serios pe termen mediu, daca nu se ajunge la un acord consistent cu UE. Daca va fi un acord consistent, cu siguranta ca lucrurile se vor lega si pe justitie si pe libera circulatie si pe alte capitole, astfel incat noi romanii sa nu avem de suferit. In rest, arhipelagul va ramane tot acolo, iar noi tot aici, si poate, in timp se va dori o relatie suficient de consistenta care sa creeze premiza favorabila unei noi aderari.

    1
  46. Reproduc mai jos un paragraf din articolul „Thanks!” al lui Traian Ungureanu de pe blogurile „Adevarul”:
    https://adevarul.ro/international/europa/thanks-1_5e3704ba5163ec4271b30500/index.html

    „Pe 1 ianuarie 1973, cînd ţara lor a intrat în Comunitatea Europeană, britanicii ştiau că s-au asociat unei iniţiative de cooperare economică. Însă, prietenia dirijată e preambulul prizonieratului. În 1992, după Tratatul de la Maastricht, fosta asociaţie benevolă devenea Uniunea Europeană – un proiect politic menit să absoarbă puterea investită de alegători în statele naţionale. În următorii 25 de ani, britanicii au aflat că UE practică abil şi constant sechestrarea de state naţionale. De aici, cîteva noutăţi bizare. Între ele, dreptul de a-ţi alege conducătorii degeaba, într-o ţară condusă, din afară, de birocraţi necunoscuţi şi neconcediabili care fac legea şi schimbă cutumele juridice în fiecare stat membru UE.
    Însă cazul britanic e complicat şi, la ambele capete, trucat. Ipoteza naivităţii britanice e o legendă. Lumea sus-pusă ştia bine ce e şi ce va deveni ”proiectul european”. Iar lumea de jos e exact atît de remorcabilă pe cît o vor presa şi interesele clasei conducătoare.
    Aşa cum o arată documente îndelung ignorate, lumea politică britanică era avertizată. În noiembrie 1962, cu 11 ani înainte de afilierea la Comunitatea Europeană, doi foşti prim-miniştri descriau profetic natura ”proiectului european”.
    Anthony Eden, vorbind de sub colbul aşternut peste dezbaterile din Camera Lorzilor: „Nu accept ideea după care, nealăturîndu-se unei Federaţii Europene, Marea Britanie respinge Europa. În definitiv, ce am dat noi civilizaţiei europene? Arta autoguvernării într-o societate de oameni liberi. Dacă ne alăturăm aranjamentelor economice ale Comunităţii Europene, vom fi tîrîţi într-un proiect politic străin de noi.”
    Şi, în aceeaşi dezbatere, Clement Attlee: „Am citit atent Tratatul de la Roma (fundaţia juridică a proiectului european). În el se găseşte o concepţie complet diferită de a noastră. Pentru noi, puterea Parlamentului e sacră. Pe Continent, lucrurile nu stau la fel. În plus, noi am privit mereu în afară. Integrarea europeană ar fi un pas înapoi. Dacă ne alăturăm Comunităţii Europene, intrăm într-o oganizaţie care priveşte înăuntru, nu în afară.” Doi mari lideri britanici înţeleseseră perfect natura şi intenţiile Comunităţii Europene. Şi, peste toate, provincialismul ei apăsat, cultivator de închidere – cel puţin pînă la pseudo-deschiderea practicată de A. Merkel, cu milionul ei de migranţi. Însă, atunci, la fel ca azi, aparatul de propagandă şi-a făcut datoria şi a băgat în capul alegătorilor convingerea că ”proiectul european” e o staţiune balneară. Britanicii de rînd au descoperit adevărul mai tîrziu, după o experienţă de 47 ani, sub regim legal-administrativ UE.
    Britanicii au înţeles ceva insuportabil şi incompatibil cu tradiţia libertăţii. Britanicii au realizat că nu mai decid cine îi guvernează, cine îi judecă şi cine le intră în ţară. Revolta s-a aprins, a ars răbdător şi, în 2016, a făcut scrum alianţa pro-UE care domina Parlamentul, media, universităţile şi minţile trecute prin reeducare progresistă. După un referendum, două alegeri generale şi trei v, sistemul a fost doborît, sub acuzaţia de cedare de suveranitate. Brexitul a discreditat Uniunea Europeană dar asta nu reduce meritele excepţionale în materie ale UE. Insistînd maniacal asupra consecinţelor economice ale Brexitului, UE a încercat să camufleze natura reală a conflictului. Toate profeţiile sinistre lansate de UE & Les Amis s-au dovedit snoave inepte. După Brexit, Marea Britanie nu face cozi la alimente, n-a rămas fără medicamente, nu a sărăcit brusc şi nu a fost părăsită de cetăţeni scîrbiţi de mizerie. Pînă şi relieful a rămas neschimbat, nemaivorbind de ploaie şi asociatul ei culinar, fish & chips. UE s-a chinuit prosteşte să ascundă cea mai importantă descoperire provocată de Brexit: oamenii nu sînt pioni alimentari şi nu votează din stomac. Britanicii au decis ce au decis tocmai pentru a putea decide ce vor să decidă şi de acum înainte. Tocmai asta adună material exploziv la fundaţia UE. Oricît ne-ar muta privirile în altă parte, propaganda de casă nu poate face nevăzută răvăşeala peisajului continental. UE a cumpărat sau condiţionat aproape toate guvernele europene, e, într-un fel sau altul, la putere în aproape fiecare stat membru, are la picioare presa, controlează educaţia publică şi, cu toate astea, pierde procente sau alegeri în aproape fiecare stat membru.
    Desprinderea britanică de UE e o victorie toxică pentru inginerii viitoarei apoteoze a Europe Unite de gîndirea unică. În absenţa pragmatismului şi a ororii britanice de ideologii, Germania şi Franţa îşi vor face de cap. Acum, cînd doar 15% din PIB-ul UE vin din state non-euro, moneda unică va fi împinsă pentru a anexa şi alte economii încă ne-escrocate în beneficiu german. Franţa şi Germania vor fi libere să se bată pentru tronul unui Imperiu marginal, departe de scena pe care are loc singura dramă care contează: coliziunea chino-americană.”

    • Asta-i discurs tip Serban Nicolae, un pic mai lustruit si fara sex anal. Nenea asta ne zice ca UE pute dupa ce el 10 ani a fost in PE. No drace.
      Vrea sa ne convinga de faptul ca nu sunt reprcursiuni, stai bre ca o indigestie sanatoasa vine in cateva zile si nu instant. Ori la nivel statal om discuta noi pe planuri cincinale.
      Ii paste disolutia statala si o intalnire cu niste vrechi prieteni, irish republican army se numesc ei.

      3
      • Cand DeGaulle folosea veto-ul pentru a bloca intrarea UK… tocmai pentru ca ii considera a fi o piedica in calea unificarii politice a europei de vest pe atunci… comunitatea europeana ce reprezenta…colhoz si ulterior a devenit comunitate politica?

        Europe will not be made all at once, or according to a single plan. It will be built through concrete achievements which first create a de facto solidarity. Robert Schuman

        1
  47. Au decis sa plece, buuuuuun braavo lor (nu sunt de acord, dar sunt roman si e alegerea lor democratica ).
    Ca au gresit sau nu au gresit, cred ca e prea devreme sa spunem. Urmeaza partea de nasoleala, aka negocierile pentru statut/economie/granite (ma refer si la Gibraltar). Cred ca spre sfasitul anului acesta o sa avem mai multe date de comentat asupra subiectului.
    Ce e intersant e ca multi tineri au votat pentru ramanerea in UE; tineri care sunt curios daca in cativa ani vor forta un referendum pentru reintrare 😀 .

    2
    • Hohen, nu stiu daca ii alegerea lor si democratica. Daca acum 20 de ani imi spunea cineva ca se poate manipula la nivelul asta, la nivel de milioane de votanti as fi spus: du-te ma cu Orwellul tau cu tot.
      Si da tinerii au votat intr-o directie in proportie covarsitoare… asta ne pune pe ganduri.

      1
      • Au votat democratic. S-au informat / au fost informati (T-quatorze is za shitztank) si au bagat buletinul conform constiintei lor (ma indoiesc ca au fost scenele de pe la noi cu un sfert de sat trecut de 75 ani votand cu primarul 😀 ).
        Discutia cu manipularea o vad cu dute/vino 🙂 ; unii poate au manipulat mai profesional; mai tintit pe un anumit segment cu un anumit discurs pentru anumite temeri (deh suntem oameni). IMHO tatuca Orwell e aproape perfect implementat in China; pe la noi cred ca e cam greu de pus in practica. Cred 🙂 .
        Cata vreme ai la dispozitie o groaza de mijloace de informare ( scris / vizual/ audio/ bytes), consider ca ai posibilitatea sa discerni minciuna, fie ea ordinara (T-quatorze is za shitztank) fie ea mieroasa (T-quatorze is za shitztank). Te lasi manipulat, e alegerea ta.

        1
  48. Eu nu de grija britilor nu pot dormi, ci de grija lu UE.
    Ca daca se duce UE-n cap e nasol si pt noi.
    Noi suntem romani! Si ne trebuie UE ca altfel ne mananca de vii hidra comunista (de rit vechi). Pe partea ailalta UE speram sa-si bage mintile-n cap cu Brexitu si sa-si faca o introspectie mai sanatoasa urmata de reforma – mai usor cu reglementari aiurea (de ce de ex. imi spui tu mie ce fel de centrala termica imi permiti sa-mi cumpar). Alde Junker, Merkel & co vor ca si pana acum; deci, we’re screwed.
    Am mai spus-o, mare parte din functionaretu de la varf e formata din socialisti pe fata sau varati in blana de centristi / dreptaci.
    Ideea nu-mi apartine dar nu pare absurd ca pe viitor UE sa-si piarda din ce in ce mai mult din viteza in timp ce altii prind viteza; UK a mirosit asta si s-a deconectat de looseri 🙂
    Daca laburistii mai stau pe tusa macar 10 ani atunci UE se cere colonie UK :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *