Rusia renunta la uriasele ei submarine atomice

poza1

 

Rusia nu-si mai poate permite sa intretina uriasele ei submarine proiect 941, cele mai mari din lume. Mentinerea lor in „front” a devenit nu numai foarte scumpa, dar si total inutila – respectivele nave nu sunt dotate cu armament, distrus in baza tratatului semnat cu SUA.

Prin urmare, cele mai « corpolente » submarine atomice Severstal si Arhanghelsk vor fi retrase din dotarea flotei militare, iar pana in 2018 vor fi dezmembrate, au anuntat surse ale industriei apararii, citate de RIA Novosti. „Aceste ambarcatiuni au imbatranit, iar modernizarea ar costa mult prea mult”, au explicat interlocutorii agentiei ruse de presa.

Un al treilea submarin din aceasta categorie va fi folosit in urmatorii ani pentru testarea noilor tipuri de armament. Este vorba de Dmitri Donskoi, de la bordul caruia a fost lansat, in regim de experimentare, racheta Bulava. Publicatia Vzgliad aminteste ca intre 2007 si 2009 au fost retrase din dotarea marinei militare a Rusiei alte trei submarine din clasa 941.

Operatiunile de dezmembrare sunt finantate partial de statul rus, partial din ajutorul tehnic oferit de 23 de tari donatoare in cadrul proiectului international „Parteneriat global”. Pentru submarinele din clasa 941 sunt folosite fondurile puse la dispozitie de SUA si Canada.

„Decizia de retragere a acestor submarine din dotarea flotei a fost luata la inceputul anilor 2000”, a explicat pentru ITAR-TASS fostul sef al Statului major general al flotei militare a Rusiei, amiralul Viktor Kravcenko. „S-a pornit de la ideea ca, dupa pierderea colaborarii industriale cu Ucraine, aceste nave au ramas fara principala lor arma – rachetele PM-52, fabricate acolo”.

PS In cazul in care submarinele Proiect 941 Akula nu vi se par cunoscute, aduceti-va aminte „Hunt for Red October”. Typhoon class submarine, efectiv cele mai mari submarine construite vreodata, cu un deplasament in imersiune care putea atinge si 48000 tone, mai mare decat un portavion din WW2.

 Incomemagazin.ro

9 comentarii:

  1. ,,Mentinerea lor in “front” a devenit nu numai foarte scumpa, dar si total inutila…”

    Foarte sinceri au fost rusii, era acestori dinozauri ai Razboiului Rece trebuie sa apuna. Aia cu rachetele produse in Ucraina e vrajeala, nu sta Rusia lui Putin la mana industriei ucrainene.
    Submarinul si rachetele sunt depasite, usor de detectat si interceptat.
    Hunt for Red October a fost o capodopera, dar acele vremuri au apus!

    Nu inteleg dece SUA si Canada dau bani rusilor?

    http://www.youtube.com/watch?v=Goskt8SKMZU

    • SUA, au dat bani si pentru dezafectarea ICBM rusesti si distrugerea unor stocuri de arme chimice &bio, prevazute prin tratatul START 1. E o modalitate de a te asigura ca rusii is distrug cu adevarat stocurile de arme si nu ajung cine stie pe unde prin lumea larga. Oricum dezafectarea se face sub supravegherea unor experti platiti de SUA, care se asigura ca treaba se si face.

  2. Dupa articolul cu trenul nuclear, in care autorul ne spunea ca sunt relativ ieftin de operat si usor de ascuns, nici eu nu vad rostul submarinelor.
    O sa revitalizeze trenurile alea si le ajunge.

    • @Dan. Trenurile nucleare au un rol limitat,nu te poti baz pe ele dect sa iti asigure o capacitate suplimentara de riposta in caz de bubuila nucleara. avantajul lor e ca sunt usor de ascuns printre cele civile. Cu ubmarinele e alta mancare de peste. Nu poti fi mare putere fara submarine. cu un submarin te poti apropia teoretic de teritoriul adversarului si poti lansa nu doar nucleare ci si rachete cu incarcatura clasica,cu care poti distruge anumite obiective industriale sau militare.

  3. Pentru ca acele submarine sa nu ajunga unde nu trebuie.Inclusiv reactorul nuclear cu combustibilul sau din care s-ar putea face cateva bombe sau ar putea crea mari probleme mediului inconjurator.SUA si Canada se invecineaza cu Rusia si ar putea fi afectate direct de o posibila scurgere de substante radioactive.Dezactivarea si dezmembrarea lor costa banuti, asa ca rusii ar fi putut fi tentati mai degraba sa le vanda, sau sa le doneze Chinei, de exemplu, ca ar fi iesit cel mai bine din punct de vedere financiar.Desi submarinele sunt considerate depasite tehnologic de unii, alte tari nu dispun inca de aceasta tehnologie asa ca le-ar surade ideea sa se poata inspira din tehnologia lor pentru a-si dezvolta propria tehnologie.Canada si SUA stiu ele ce fac.

    • Doar partea cu transferul spre China mi se pare plauzibil din comentul tau. China pare sa devina singura forta navala ce poate concura cu SUA.
      Teama cea mai mare a americanilor este ca in 2 ani chinezii vor reusi sa implementeze rachete balistice nucleare cu capacitati intercontinentale pe submarine, probabil un Typhoon class ar grabi procesul sau ar da nastere unei noi generatii de submarine chinezesti mult mai capabile.

      Ai dat un raspuns inteligent!

  4. „S-a pornit de la ideea ca, dupa pierderea colaborarii industriale cu Ucraine, aceste nave au ramas fara principala lor arma – rachetele PM-52, fabricate acolo”

    Ei sanchi, n-aveau ce rachete sa puna pe ele…puteau sa puna Bulava pe ele, nu cred ca asta era problema. Si nici factura de intretinere prea mare, ca rusii mai vand un gaz o maslina.

    Cred ca ceea ce ai determina sa renunte la ele e inutilitatea lor in campul tactic: de cand au fost introduse in dotare si pana acum tehnologia a progresat mult: sonare, procesarea semnalului, electronica.

    Cred ca pur si simplu sunt prea mari si prea ‘zgomotoase’ acum, iar o modernizare nu se justifica. Si daca sunt detectabile si urmaribile astfel de jucarele sunt inutile.

  5. Off topic:

    Am citit comentariul cuiva la unul din articolele recente, conform careia Boeing cauta sa cumpere o fabrica prin Europa. Tinand cont de acest aspect si de informatia legata de F 18 SH donate si modernizate pentru Romania, cred ca ar putea fii luata in considerare o eventuala colaborare cu acesti americani, nu cu LM pentru interminabilul F 35, un fel de tanar si nelinistit al industriei aeronautice contemporane. In loc sa speram la utopica aeronava a celor de la LM, mai bine cred ca am incerca sa stabilim un parteneriat stategic cu Beoing, in sensul ca:

    Renuntam la F 16 si F 35 si trecem la avioane noi, Advanced Super Hornet, in jur de 48-50, cu offset in fabrica de la Craiova. Poate construite aici, sau macar asamblate, ceva piese si mentenenta locala. Apoi, pe viitor, ne putem inscrie in programul lor de avion de generatia a VI, al carui concept l-au prezentat de curand, articol preluat si de RoMilitary, recent. Asa scapam de penuria de avioane din RoAF si de timpul asteptat pentru F 35 si punem mana pe un avion cu adevarat de ultima generatie, eventual si de banii multi dati pe el, pe F 35, ca poate iese mai ieftin asta….. Poate in aceasta colaborare se poate discuta de IAR XT sau ceva nou nout, proiectat la comun de Romania, prin INCAS si americani, ca trainer oficial al Boeing pentru tot ce vor produce ei in acest domaniu, ceva fabricat integral aici. Cum vii se pare idea asta, e de luat in seama ca posibila varianta? Astept pareri….

    Uite si link-ul cu pricina despre avionul VI generation:

    http://www.rumaniamilitary.ro/boeing-spera-sa-se-reintoarca-pe-portavioanele-americane-odata-cu-avioanele-generatiei-a-vi-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *