Rusii spun ca S 300 va ajunge in Iran in 2016

 

S-300PMU2-Battery-Integration-1

Si nu numai ca va ajunge dar rusii au promis ca varianta exportata catre Teheran va fi una mult mai moderna decat ceea ce se preconiza initial. Anuntul a fost facut de catre consilierul pentru cooperare tehnico-militara a presedintelui rus, Vladimir Kozhin.

Astfel ambele parti au fost de acord cu modificare contractului initial pentru ca Iranul sa aiba la dispozitie o varianta a S 300 mai capabila. Desi initial Teheranul urma sa primeasca PMU 1, acum se discuta despre S 300 PMU 2 sau macar un PMU 1 modernizat.

Vladimir Kozhin a mai adaugat ca sistemele AA destinate initial Iranului vor fi vandute catre alti clienti. De asemenea oficialul rus a mai spus ca in acest moment este in plina desfasurare o ampla operatiune de modernizare a sistemelor S 300 retrase de armata rusa din serviciul operativ si ca aceasta modernizarea va dura cativa ani buni dar va oferi Rusiei sisteme AA si anti-racheta in rezerva foarte performante cat si posibilitatea de a oferi la export, din stocuri, sisteme moderne si eficiente.

Ministrul apararii iranian, generelul  Hossein Dehqan, a declarat in aprilie ca tara sa asteapta S 300 inca in acest an, dar probabil ca odata ce Rusia a oferit o varinta mai moderna Teheranul va mai astepta inca un an fara probleme.

Revenin la S 300 PMU-2 (SA-20B Gargoyle) acesta varinata modernizata a sistemului rusesc a fost introdusa in dotare abia in 1997 si dispune de o raza mai mare fata de predecesoarea sa (PMU 1), odata cu introducerea unei noi rachete – 48N6E2- care poate sa atinga nu doar rachete balistice cu raza scurta ci chiar si rachete balistice cu raza medie.

S 300 PMU 2 este, macar in scripte, imporesionanta! Poate distruge tinte cu o viteza maxima de 10 mii km/h, pana la altitudini de 27 km, poate angaja sase tinte in acelsi timp si ghida 12 rachete simultan (2 rachete per tinta).

Se spune ca are si o rata de succes foarte mare, cuprinsa intre 80% si 93% impotriva avioanelor si de 98% impotriva rachetelor de croaziera.

Insa marele castig al unui detinator de S 300 nu rezida doar in eficienta acestui sistem ci mai ales in faptul ca S 300 (orice varianta) poate integra cam orice tip de sistem AA/anti-racheta sovietic/rusesc, chiar si sisteme mai vechi, cum ar fi S 200.

Astfel daca o tara dispune de S 200, Buk, Pantsir, etc le poate integra pe toate in centrul de comanda S 300 si astfel se vede fericita posesoare a unui sistem de aparare anti-aeriana integrat si stratificat, ori acest lucru nu-i putin si este motivul poentru care Iranul a insistat sa primeasca S 300 si nu S 300VM.

Acum ca-l va primii, si inca S 300 PMU 2, atacarea Teheranului devine mult mai complicata, daca nu pentru americani macar pentru evrei.

GeorgeGMT

 

20 de comentarii:

  1. Si inca ceva, Algerienii au primit sisteme S-400 de la ruski, spre marea dezamagire a francezilor …

    • eu zic ca era evident ca o sa cumpere numai de la rusi .
      in primul rand , regimul din Alger este mai mult sau mai putin socialist .
      in al 2lea rand , armata algeriana detine : o groaza de t90 , t72 etc , btr-uri , mig 25/29 , su24/30 , il-78 , 4 kilo class modernizate , si inca 2 ce le vin pana prin 2020 , o groaza de piese de artilerie de la rusi , rachete de la rusi si chinezi …
      deci nu prea aveau cum sa castige francezii …

  2. Inca un motiv in plus sa avem scutul de la Deveselu.

  3. Sistemele initiale destinate Iranului nu mai pot fi vandute nimanui, din simplu motiv ca au fost dezasamblate de rusi cu ani in urma. Oricum, sistemele AA sunt extrem de particularizat pentru fiecare client in parte si e imposibil sa vinzi direct altei tari S-300-ele modificat special pt. iranieni.

    • Bre cam ce anume este „personalizat” la un sistem AA precum S 300 sau Patriot?!

      • Sunt setari software la care nu ai acces root.

      • Sunt particularizari pe partea de programare, interfete, datalinkuri, coduri de acces, sisteme de comunicare securizata, algoritmi de detectie si clasificare a tintei, subcomponente ale radarelor etc. Modificarile sunt atat pe partea software cat si hardware.

        Ideea este ca rusii nu vand niciodata un sistem AA exact la fel ca cel folosit de ei. In functie de client, sint facute o multime de modificari si limitari, iar produsul nu mai poate fi vandut altui client.

        Asa cum spuneam, S-300le pentru iranieni a fost dezasamblat de multa vreme, iar acum rusii vor trebui sa construiasca alt sistem AA daca vor sa-si onoreze intelegerea.

  4. sau daca ai asa ceva care sa protejeze S-300 mai bine fara…
    https://www.youtube.com/watch?v=n9bmCsWRtjs

  5. Acum serios rateuri dau toate sistemele, cred ca se intampla incidente in toate armatele lumii. La noi vedem rar pentru ca nu prea beneficiem de tehnica moderna si acolo unde avem nu prea facem aplicatii cu munitia respectiva pentru ca e scumpa.. eu cred ca tre’ sa ne temem de rusi.. la astia cad rachete si noi ii ironizam, uitand practic ca pe langa ei noi ne batem cu pietre..

    • La rusnițki ”este” fiindcă trăiesc pe spinarea altora(Ceceni, Daghestani, Chuvași, Buriați, șmd..), să-i văd eu dezvoltând toate sistemele actuale cvasi-funcționale, atunci când vor fi limitați doar la nordul Rusiei europene…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *