Rusii vor sa-si faca THAAD

images

Inginerul sef al celor de la Almaz-Antei – Pavel Sozinov – ne anunta ca Rusia va dispune curand de un sistem antibalistic similar THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) si GMD (Ground-Based Midcourse Defense).

Russia is working on an equivalent of the THAAD missile defense complex, which is capable of intercepting ballistic intermediate range missiles and, to a certain extent, warheads of inter-continental ballistic missiles. It will undergo testing soon,”a zis Sozinov sigur pe dansul si a completat: “Russia is also creating an equivalent of another US missile defense complex GMD with the ground-based interceptor (GBI) missile.”

Sistemul rusesc va avea atat o versiune mobila cat si una statica, rusii asteptandu-se ca nivelul acuratetei pe tinta sa fie foarte ridicat. Deocamdata se pare ca prototipurile celor doua sisteme sunt in curs de realizare, in timp ce operationalizarea lor ar fi, fara a avea un termen clar, foarte aproape.

Acum, sistemul THAAD este gandit sa apere o anumita locatie (e un fel de point-defence, doar ca “point”ul este maricel) in fata oricarei tip de amenintare balistica, rachetele THAAD doborand focosul inamic pe ultima parte a traiectoriei.

GMD-ul este dotat cu rachete SM-2/3 si are in vedere distrugerea rachetelor balistice, de fapt al vehiculului care poarta focosul, pe traiectoria medie a acestuia, inainte de a incepe faza descendenta finala. Pana acum americanii si-au instalat sistemul GMD in California si Alaska in timp ce sistemul THAAD a fost dislocat in Texas la Fort Bliss, Hawai si insula Guam.

GeorgeGMT

 

37 de comentarii:

  1. Ooooh… serios? Dacă va funcționa ca Glonass-ul sau rachetele alea care trebuiau să-l pună pe orbită sau ca Kursk-ul și multe alte piese de tehnologie made in Russia… atunci e clar… nu vă stresați prea mult!

    • Cu mici exceptii, in special cele mentionate de tine, tehnologia ruseasca este functionala.Cu tehnologia spatiala ruseasca ajung cei de la NASA, chinezii si alte popoare in spatiu.

      • Mă îndoiesc enorm de mult că ciolovecii au capacitatea tehnologică de a produce tehnologie atât de fină(cu excepția ”împrumuturilor”(furturilor) bineînțeles) ca iPhone, microcipuri Intel, Gorilla glass… și multe altele… Doar trei țări de pe mapamond au capacitatea tehnologică de a produce microcipuri… Rusia, nu este printre ele! Rusia dintotdeauna s-a bazat pe furtul tehnologiilor, mai degrabă, decât pe dezvoltarea lor de la zero(cum fac alte țări…)!!! Dacă Klaus Fuchs nu le ”șoptea” secretul bombei atomice, în ziua de astăzi Rusia nu era o putere nucleară și ar fi fost mult mai bine așa! Fiindcă nici India, China și Pakistan nu ar fi avut arme nucleare! Nici în ziua de astăzi Rusia nu deține secretul fabricării bombei cu hidrogen… au încercat să-l fure evident… nu au mai avut parte de un Klaus Fuchs de data asta… au avut ”ghinion”! Rusia nu a fost și niciodată nu va fi o dezvoltatoare de tehnologii fine(iar cele brute vor fi întotdeauna cu probleme de funcționalitate)!!! Aduți aminte de încercările rușilor de a își crea propriul brand de smartphoneuri, unde sunt telefoanele inteligente ale rușilor la ora actuală? Nu există așa ceva, fiindcă nu-i duce capul să facă nici măcar ce am făcut noi românii, să importăm chinezării pe care să instalăm propriul soft, produs de noi înșine… ha ha ha! Dumb ciloveks! 😀 Și ca încheiere să-ți mai aduc aminte de enorma rețea de spionaj industrial a rușilor, deconspirată de C.I.A. și F.B.I. acum doi ani în S.U.A.?? Așa procedează un dezvoltator de tehnologii după mintea ta? O dă înainte non-stop cu furtul industrial?? Acele motoare de rachetă RD-180, au fost singura excepție, care confirmă regula!

        1
          • HA… Gorilla Glass, asta-i patent S.U.A.! Snapdragon, asta-i Qualcomm(S.U.A.)… Android, asta-i Google… Dacă Rușii doresc să devină, cu adevărat o putere mondială, trebuie să fie capabili să conceapă, proiecteze și producă totul ei înșiși! Deci trebuie să aibă echivalent autohton la Gorilla Glass 4, echivalent conceput și produs calitativ la ei în țară la microprocesoarele produse de Intel și Motorolla… echivalent la softwareul Microsoft și Google, etc, etc, etc… adică tu devii putere mondială pe conceptele și produsele altuia? În caz de răzbel contra S.U.A., tu crezi că ei le vor mai da vreo ceva cilovecilor?

            1
          • Referitor la copiatul de catre rusi al tehnologiei, studiati forma admisiei Mig-23
            http://www.worldaffairsboard.com/attachments/military-aviation/16235d1253589727-chinas-egyptian-af-mig-23-j-8ii_20090921084833874.jpg
            cu cea a unui F-4
            http://www.aircraftresourcecenter.com/awa01/101-200/awa133-F4F-phantom/images/Mvc-038s.jpg
            si amintiti-va ca vietnamezii au doborat F-4 in Vietnam si le-au permis rusilor sa le studieze. Tunul Gsh-23L al Mig-23 e o aplicatiei a tunului Gast german. Sau comparati racheta Sidewinder cu R-3S ruseasca si cititi cum a ajuns in anii 50 un Sidewinder taiwanez intr-un Mig-15 chinez, n-a explodat si a fost ulterior expediat in Rusia. Mig-ul 15, intamplator, era propulsat de o copie a motorului Rolls-Royce Nene.

        • „Nici în ziua de astăzi Rusia nu deține secretul fabricării bombei cu hidrogen… au încercat să-l fure evident… ”

          Ce dracu aberezi acolo? Cat despre faptul ca nu sunt capabili de tehnologii fine, citeste un pic despre electronica de pe MiG 25 si intereseaza-te un pic de ceasurile rusesti de lux. S-ar putea sa fi surprins…ca si americanii cand au fazut electronica de pe MiG 25.

          • MIG 25 este un exemplu dea dreptul nefericit si nu cred ca a impresionat prea mult din punctul de vedere al electronicii, dar ce produc cei de la Fazotron si Tihomirov sunt lucruri bune, daca nu chiar foarte bune. Cat despre ceasurile „rusesti de lux” ele sunt fabricate din componente elevetiene si nemtesti si asamblate in Germania si Lituania. Personal prefer un Raketa, care in continuare este fabricat in Rusia si se vinde la preturi mult mai sensibile.

          • Eu mă refeream la electronică fină, nu la mecanică importată de prin Elveția, Italia și Franța… și nu, rușii nu știu cum să fabrice o bombă cu nucleu de hidrogen… documentează-te mai bine!

            • Zau? Ai auzit de Andrei Zaharov si A Treia Idee cumva? O conceptie care este aproape la fel de eficienta ca si conceptia Ulam-Teller americana. Pufii nu fi ignorant acum.

              • https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Bomba

                Un mic exemplu al muncii lui Zaharov.

                @Alex

                La Raketa ma gandeam si eu. My bad, n-am urmarit piata ceasurilor din Rusia, cau oricare alta piata de ceassuri pentru ca nu am nevoie de ceas folosesc in continuare primul ceas care l-am primit de la taic-miu, un Mir :P. Cat despre MiG 25 faptul ca avea electronica pe lampi era pentru ai creste rezistenta la pulsuri electro-magnetice, avand in vedere ca era destinat sa intercepteze bomabardiere americane si ca s-ar fi putut gasi in raza de actiune a unui PEM generant de vreo racheta anti-aeriana ruseasca care in anii 60 mai toate erau cu focoase nucleare. Dar nu faptul ca era pe lampi conteaza ci gradul de miniaturizare al acelor lampi remarca mea era la adresa afirmatiei lui Gogel ca rusii nu sunt in stare sa faca lucruri fine. Sunt in urma cu electronica digitala dar au compensat prin automatizari analogice, care in unele cazuri cer mai multa finete decat electronica digitala. A se vedea si automatizarile de pe submarinele lor de atac, si de pe lansatoarele lor orbitale.
                Si inainte sa se apuce cineva sa-mi zica ca nimeni nu mai face calculatoare analogice in vest, voi mentiona si faptul ca sistemul AEGIS are la baza un calculator hibrid analogic-digital ce foloseste compenta analogica pentru a obtine rapid o solutie aproximativa pe care apoi componenta digitala o rafineaza.

                1
                • Arhengel,pentru colectionari singurile ceasuri rusesti ce prezinta interes sunt cele dotate cu cal.3133 http://www.polmax3133.com/history.html in rest…..ceasurile rusesti de lux (ce au acest calibru sau versiunea imbunatatita ce are 25 de rubine fata de 23)se vand la preturi destul de piperate(vezi Denissov Watches)La banii aia ai alternative elvetiene….asta nu schimba cu nimic faptul ca as vrea un STRLA(asta o spun ca iubitor de ceasuri)

                • Cred ca te referi la AN/UYK-7. Ele nu mai sunt folosite din 1984.

                  • Nu. Ma refer la procesarea de semnal facuta la nivelul radarului. In general la phased array-uri se preferau calculatoare hibride pentru ca sunt necesare calcule in timp real de precizie mare. Cred ca doar recent (ultimii 10 ani) s-au putut face radare cu scanare activa 100% digitale, cam de cand au inceput sa apara masiv pe avioane. Cred ca AN/SPY 2 are procesarea de semnal 100% digitala.

                    • Asta nu este procesarea de semnal ci generarea lui. Cred ca te referi la ce se numeste „beam forming” sau „beamforming” sau la generarea undei (waveform generator/generation) care cred ca ca sunt in mare parte procese/proceduri analogice. Procesarea semnalului primit este un proces/ procedura digitala de mult timp.

                    • @Alex

                      N-ai inteles deloc. Intr-un computer hibrid mare parte din procesarea semnalului este digitala. Componenta analogica este folosita doar la rezolvarea ecuatilor diferentiale, care este un proces iterativ atunci cand este implementat digital. In functie de precizia dorita si metoda folosita poti sa ai milioane de iteratii ceea ce chiar pe al mai puternic procesor digital poate sa-ti ia secunde bune. Cand ai 200 de tinte sau cate dracu poate detecta AN/SPY 1 trebuie sa rezolvi vreo doua sute de sisteme de ecuatii diferentiale in timp real nu cu lag-uri de secunde. Aici intra componenta analogica. Rezolvarea unei ecuatii diferentiale pe un calculator analogic dureaza fix atatea nanosecunde, chiar picosecunde cat ii ia curentului electric sa strabata circuitul analogic, dar solutia are o precizie de doar 3 sau 4 zecimale si e nevoie de mai multe. Asa ca solutia obtinuta de componenta analogica, „seed”-ul, este procesata mai departe de componenta digitala dar acum in loc de milioane de iteratii vor trebui doar cateva pentru obtine precizia dorita. In felul acesta radarul poate sa preceseze semnalele receptionate in doar cateva fractiuni de secunde sa identifice tintele si apoi sa le paseaza la Battle Mangement Computer care dupa aia sa calculeze solutii de tragere si alte chestii.

                      Daca tot suntem aici acu cateva zile mi-ai trantit perla asta:

                      „„naval rifles” dirijate de iluminatoare (o simpla consultatie a materialului pus la dispozitie de fabricant-OTO Melara invalideaza acest lucru).””

                      Esti sigur ca ai consultat corect materialul pus la dispozitie de fabricant-OTO Melara?
                      Intreb, pentru ca aici, pe site-ul OTO Melara :

                      http://www.otomelara.it/-/dart-strales-76mm

                      scrie clar si citez: „The Strales 76mm system with DART guided ammunition is the only weapon system in the world which can ensure high level performance (at a lower cost than dedicated anti-missile systems) in the engagement of manouevring supersonic missiles with high lateral g force. […] The DART projectiles are guided by a radio beam that follows the target by means of homing system”

                      iar aici:

                      http://www.otomelara.it/products-services/naval-systems/strales?WT.ac=STRALES

                      spune urmatoarele: „STRALES is a very cost effective solution which keeps any advantage related to gun technology and boosts performance by increasing system accuracy to missiles level.

                      Conceived as an add-on kit that can be integrated into the already in service OTO 76/62 gun mounts, STRALES includes a Radio Frequency Guidance System provided with a mechanical frame to be connected to the gun-mount structure.

                      Iar brosura de aici:
                      „http://www.otomelara.it/documents/1287567/3808616/body_STRALES_2013_1.pdf” pe langa niste poze frumoase (care ilustreaza pentru tot omul cum sunt dirijata „naval rifles” de iluminatoare) mai tranteste si „fantezii” de genul: Maneuverability: up to 40 g, initial velocity 1100m/s, effective operating range > 8 km

                    • Barosane la ce faci aluzie aici se facea pe vremuri cu AN/UYK-7 care era considerat un sistem hibrid. Din punctul de vedere al procesarii de semnale (signal processing) era calculatoarelor/ordinatoarelor hibride pentru US Navy a luat sfarsit in 1984. Te uiti pe site-ul NAVSEA destul si o sa vezi diversele engineering development models si baselines pentru AEGIS.
                      Articolul respectiv era despre STRALES si/sau Dart si/sau Vulcano, unde ai facut o afirmatie ca ai putea sa corectezi tirul unei „naval rifle” OTO Melara folosind iluminatorul din dotarea navei pentru munitie conventionala (probabil ca te referi la un gun fire control radar), acest lucru fiind incorect. O poti face cu un gun fire control radar care este un sistem autonom si care in mare parte nu il poti folosi sa faci schimb de date intre el si de exemplu un sistem de radar de supraveghere; fiind o arhitectura similara cu CIWS/R2D2 de origine americana.

  2. Nu as privi lucrurile chiar asa, Gogel.
    Rusii au avut tot timpul ingineri capabili, si vointa de a face arme f bune, robuste.
    Esecurile de dupa destramarea URSS sunt din alt motiv, dupa parerea mea.
    Reducerea echipamentelor in uz, lipsa banilor, industria centralizata ramasa fara comenzi, coruptia, mai ales.

    • S-au axat pe arme, datorită mentalității războinice într-adevăr… dar AK-47, a cam fost printre puținele excepții… și submarinele, într-adevăr jos pălăria, cu excepția Kursk și a mai fost încă unul… și racheta aia AA de rază scurtă de pe Sukhoi… în rest… praf!

      • Apropo AK-47, care la rândul său, nu e nimic altceva decât o îmbunătățire a MP-40 furat de la germani după WW2… așa că nici măcar AK-47 nu e ceva autentic, conceput de la zero de cioloveci…

        • Cred ca vrei sa spui MP43/44 sau StG44 pufi. Armele arata cat de cat similar, dar au sisteme de percutie total diferite.

          • MP43/44 sunt la rândul lor o evoluție a MP40… lol, au furat concepte, în orice caz… nu sunt în stare să conceapă ceva de la 0, de capul lor… sunt doar niște ”copycats”, se uită la altul și încearcă să imite, pe cât de mult posibil… la fel și în cazul MiG 29 și Su 27, nimic altceva decât copii fidele ale lui F-14 Tomcat!

            • ….sa inteleg ca MIR-ul l-au furat? Cu tot cu electronica???

            • @Gogel. Kalasnikov n-a furat nimic de la nimeni si decat sa te faci de ras pe aici cu „Su 27/MIG 29 copi ale Tomcatului” mai stai in banca ta si citeste ce scriu ceilalti…
              Copi fidele 🙂 😉 Bah e suficient sa fi vazut macar o poza cu Su 27, MIG 29 si F 14 ca sa poti pricipe cat rocamboleasca este afirmatia ta 😉 🙂
              Habarnuai despre tehnica de lupta rusa si despre tehnica de lupta in general…

              Dute si troleza pe la altii!

  3. Cu mici exceptii, in special cele mentionate de tine, tehnologia ruseasca este functionala.Cu tehnologia spatiala ruseasca ajung cei de la NASA, chinezii si alte popoare in spatiu.

  4. Parca S-400 si S-500 trebuiau sa fie astea… Deci mai incearca…

  5. off topic drone noi:https://www.youtube.com/watch?v=lK3ztj8itEs sau daca vreti sistem mortar nou:https://www.youtube.com/watch?v=v5wE1HEtSLQ
    la noi se fabrica jucari de astea ca sant foarte eficiente pe campul de lupta si foarte ieftine macar de astea sa fabricam si noisi au impact destul in lupta

  6. si cam cine poate opera asa ceva? ca la noi de ex cand fu Tica nu fu Take iar cand fu Take nu fu Tica. daca faci analiza de pret esti out. imi povestea un baiat din dej cum talibanii lansau proiectile de brand din tub de canalizare pe care apoi il abandonau si asa nu ii putea prinde. unii duceau proiectilul altii teava le puneau cam in zona si altul tragea .. cam de 4 ori pe ora … asa ca aveau baietii moral bun. si tot nimereau din gresala ceva.

  7. Off topic: pe 10 ianuarie 2015 se implinesc 540 de ani de la victoria lui Stefan la Vaslui.

    • @IS28B2 cam cu atat ramanem noi ca natie 🙂 Dupa ce dispare si generatia noastra….copiii nostri nu o sa mai stie cine au fost Stefan Cel Mare sau Mihai Viteazu…o sa stie de ESCA de Voiculescu de Latrinele care spun mereu adevarul si numai adevarul etc… Asa ca mai bine ar fi sa vina cineva sa aduca extinctia natiei asteia…lasi, egoisti, tradatori, manelisti si limacsi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *