„Sageata Rosie” poate schimba cursul razboiului din Siria?

poz1

Hongjian-8 (Sageata Rosie-8) in actiune 

Hongjian-8/HJ-8 reprezinta a doua generatie de rachete anti-tanc ghidate optic sau prin fir. Aceasta familie a fost dezvoltata de inginerii chinezi si a servit pentru prima data in dotarea Armatei Populare Eliberatoare incepand cu mijlocul anilor ’80.

Liderii pakistanezi s-au aratat impresionati de acest produs si au cumparat o licenta pentru a produce Baktar-Shikan, indicativ dat versiunii locale. O controversa legata de versiunea pakistaneza a aparut in timpul conflictului din Bosnia, mai multi analisti militari considerand ca fortele guvernamentale bosniace au folosit cu succes Baktar-Shikan impotriva tancurilor sarbesti M-84. Numarul tancurilor distruse a ramans necunoscut.

Revenid la istoria HJ-8 din China, proiectul a luat nastere din dorinta de a inlocui arsenalul HJ-73 (clone chinezesti derivate din AT-3 Sagger). HJ-8 a fost dezvoltat in comun de Institutul de Cercetare 203 si Fabrica 282, dar programul a suferit intreruperi din cauza tulburarilor politice. Startul productiei de serie a avut loc in 1984 si apoi a urmat o serie de upgrade-uri din partea firmei NORINCO.

Anumite standarde ale familiei HJ-8 pot fi considerate echivalentul chinezesc pentru americanul BGM-71 TOW sau europenele MILAN/ Euromissile HOT.

poz2

HJ-8 pe platforma BJ-212 (Jeep chinezesc inspirat de UAZ-469, dar cu motorizare Land Rover)

 

poz3

HJ-8 pe EQ2050 Dongfeng (copie chinezeasca pentru HUMVEE)

Racheta HJ-8 are o masa de -25kg, lungime 1.566m, diametrul 120mm, combustibil solid, raza variaza in functie de standard de la 3-6km, viteza 220m/s, plarforma de lansare statica (pentru infanterie), vehicule usoare si elicopterele WZ-9, Mil Mi-17, Gazelle.

Oficial se cunosc 7 variante ale acestui produs + proiectul din Pakistan.

 

poz4

HJ-8 in mainile rebelilor sirieni

Incepand cu luna iunie 2013 au aparut o serie de clipuri pe internet ce aratau diferite grupari folosind aceasta arma impotriva blindatelor siriene. Tintele din clipuri au fost BMP-1/2 si un T-55, toate blindatele erau statice la momentul impactului. HJ-8 necesita antrenament si indemanare din partea operatorului ceea ce ii aduce rezultate slabe comparativ cu varul mai putin sofiticat, RPG-29.

 

HJ-8 are limitele sale pe campul de lupta, arma are eficienta zero impotriva SyAAF, luptatorilor Hezbollah (ce actioneaza ca unitati mici de infanterie) si a artileriei locale. Rebelii intampina probleme chiar si impotriva diviziilor de tancuri/APC-urile loialistilor reusind sa copleseasca vanatorii de blindate.

„Sageata Rosie” nu are capacitatea de a schimba soarta razboiului sirian deoarece FSA nu se poate compara cu Armata Egipteana si blindatele moderne au evoluat de la conflictul din ’73 (Yom Kippur), Siria este un camp de lupta diferit fata de Sinai. Singura arma ce ar putea schimba soarta razboiului ramane Tomahawk-ul america, dar din cauza unor chestiuni diplomatice, momentan aceasta optiune este scoasa din joc si rebelii lasati sa  se descurce cum pot.

Ultimele rapoarte arata ca rebelii sirieni nu o duc bine pe campul de lupta si al-Assad este aproape de stabilizarea tarii.

 

La inceputul primaverii arabe, Presedintele al-Assad l-a ridiculizat pe Gaddafi si a prezentat public intentia lor (entitati occidentale) de a ,,transforma Siria in Afganistan sau mai multe Afganistan-uri”. Nici nu a inceput razboiul civil in Siria si Assad a descris excelent situatia ce urma sa aiba loc. Opozitia armata siriana nu poate opera unitar asa cum au facut-o talibanii in Afganistan ci sunt divizati in diferite regiuni.

Scenariul este diferit fata de Libia unde lupta se ducea impotriva colonelului Gaddafi, iar in Siria vorbim de o lupta intre Guvern, comunitatea alawite si opozitia siriana alaturi de radicalii islamici. De la inceputul luptei s-a dovedit o legatura slaba si eventual ceva conflicte intre opozitie si gruparile islamice. Recent au aparut probleme intre kurzi, crestini si islamisti.

Daca al-Assad castiga acest razboi, probabil va incepe altul, cel de insurectie. Atunci vom putea vorbi de Irakizarea Siriei, urmand un sir nesfarsit de assasinate, rapiri si atacuri cu masini capcana.

 NeroFlash

2 comentarii:

  1. Eu cred ca rachetele anti-tanc si anti-aeriene primite de insurgenti pot avea un impact major asupra razboiului daca sunt in numar suficient.

  2. Sunitii si alawitii plecati in lume… Europa, USA si tarile vecine pot reveni oare ca luptatori de guerila, dupa un stagiu de pregatire?
    Atunci lucrurile se incalcesc rau!
    Mai bine pace si ceva rezolutii/trupe ONU in zona nu ar strica.
    Dar ONU tace si pentru ca unii au dreptul de veto si interesul petrolului, dar mai ales al gazului descoperit in platforma Mediterana….. Si noi, (?) cui si ce mai vindem? ….. mai bine razboi…. sa nu se poata exploata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *