Sase portavioane pana in 2035

portavion China

China creste, cu sincope si o economie hibrida, plina de datorii si planuri cincinale, dar creste, pune yuan peste yuan, nava peste nava si incearca sa faca fata, deocamdata in Pacific, Statelor Unite, Japoniei, Coreei de Sud, Australiei si – doar opinia mea – si Rusiei intr-un viitor nu foarte indepartat.

Odata cu lansarea celui de-al doilea portavion al sau – Shandong – intram de facto in era portavioanelor in marina chineza, daca tinem cont de faptul ca primul – Liaoning – este de fapt o nava-scoala pentru deprinderea de catre chinezi a folosirii portavioanelor, pentru pregatirea echipajelor si a pilotilor, a infrastructurii navale si de la tarm etc.

In mod oficial Shandong va fi primul portavion operational al Chinei, prima astfel de nava care va fi pe deplin operationala.

Iar pana in 2035 ar fi sa fie sase portavioane, urmatoarele patru clasice (CATOBAR) cu propulsie nucleara si un numar mare de avioane la bord.

Dar aici stirile difera de la sursa la sursa, unele incadreaza noul portavion Shandong in clasa Type 001A, altele in Type 002 si mergand mai departe, avem Type 003, o nava CATOBAR de 85 mii de tone – 2 bucati si Type 004, un portavion similar cu Nimitz-class, in jur de 100 de mii de tone, propulsie nucleara si un grup aerian format din 90 de aparate de lupta.

Deocamdata, indiferent de clasificari, China are doua portavioane, doua grupuri de lupta si construieste la ritm automat. Se poate observa ca in cazul Beijingului, flota si aviatia sunt prioritare, aici merg bani multi si nu numai noi observam acest lucru ci si Japonia sau Coreea de Sud, tari care au anuntat deja ca vor opera in viitor portavioane dotate cu F-35B, iar australienii detin deja navele le mai trebuie doar avioanele.

Cu toate acestea, China n-a fost niciodata, si nici n-a vrut sa fie, o putere navala in istoria ei. Nici macar cele sapte Flote ale Tezaurului (care au debutat la inceputul secolului XV sub comanda amiralului Aheng He) nu erau de fapt forte expeditionare, pe model european, ci mai mult grupari navale menite sa aduca prestigiu Imperiului Celest de unde si lichidarea lor nu dupa mult timp de la inceperea voiajelor.

Dar trebuie sa ne aducem aminte ca puterea Chinei a fost mai mereu una continentala, desi navele Imperiului Celest au facut comert in Asia sute de ani.

Astazi insa, China depinde din ce in ce mai mult de rutele sale navale, aducand un pic cu situatia Japoniei din prima parte a secolului XX. China are nevoie de o putere navala capabila sa-i asigure comertul liber peste mari, capabila sa-i asigure un flux constant si neintrerupt de materii prime ca si de o piata globala pentru produsele sale.

Terestru Beijingul nu are dusmani naturali care sa-l sperie, India nu are intentia sa cotropeasca teritorii chineze (situatia este in realitate exact invers), Rusia nu doreste sa se extinda spre sud, dar Japonia este inamicul numarul unu pentru chinezi, America domina autoritar Oceanul Pacific si nu numai, plus ca americanii nu sunt singuri acolo, francezii, britanicii, australienii chiar vor sustine efortul american in cazul unui conflict comercial cu China.

Asadar, sase portavioane, din care cel putin patru de tip CATOBAR, ar putea aduce un minim de confort din punctul de vedere al sigurantei navigatiei pentru comertul chinezesc. Ramane sa vedem cum vor muta ceilalti jucatori din Pacificul de Est, cum isi vor ordona ei efortul financiar pentru aparare.

portavion China

Si nu doar portavioane construiesc chinezii ci si nave de asalt amfibiu. De curand (septembrie 2019) au lansat prima nava Type 075 LHD  (landing helicopter dock), asta dupa ce au deja in dotare cinci LPD (landing platform dock) Type 071 de 25 de mii de tone.

Noua Type 75 are 40 de mii de tone, patru lifturi pentru aeronave si poate lua la bord pana la 20 de elicoptere. Deocamdata trei astfel de nave sunt planificate: una lansata, a doua deja in constructie, urmeaza cea de-a treia, care – spun unele surse – va fi chiar mai mare.

Ca sa va faceti o idee, sa spunem ca Type 75 LHD este similara cu clasa America a US Navy, in timp ce Type 71 LPD aduce cu San Antonio-class.

Privind mai atent programul de dotare a marinei chineze nu putem sa nu intelegem nelinistea provocata vecinilor de peste mari ai Beijingului. Portavioane, distrugatoare de escorta similare celor americane dotate cu AEGIS, nave de asalt amfibiu. Totul indica o posibila politica agresiva din partea Chinei, pentru ca daca cu portavioanele iti poti mentine deschise caile navigabile, distrugatoarele protejeaza portavioanele, navele de asalt amfibiu, sunt destinate asaltului amfibiu, adica debarcarii de trupe si tehnica pe tarmuri ostile, sau macar pe tarmuri care nu-ti apartin inca, ori pe unele insule aflate in litigiu.

Astfel incat, Japonia nu-si dezvolta portavioane in contrapartida cu cele chinezesti ci mai degraba cu ochii pe navele de asalt amfibiu, cele care pot crea cu adevarat probleme sub umbrele portavioanelor. Daca China are o forta expeditionara semnificativa atunci si Japonia trebuie s-o poata combate si uite-asa epopeea portavioanelor in Pacific revine la viata, pentru prima oara dupa august 1945.

GeorgeGMT

198 de comentarii:

  1. …sau când experimentul „meid in ciaina” numai poate fi controlat.

    7
  2. Salut. Pentru mine e doar vrajala, nu trebuie sa ai o armata bine dotata ci si o economie reala si bine dezvoltata. Cu ani in urma multi pe aici laudau asa de mult China, ca va deveni cea mai ce, si a venit Nea Dolanel IA Dat un ciocan peste deste ca acum trebui a sa cumpere marfuri de 200 miliardi, deci unde e China?.

    5
    • „Nea Dolanel” e un Dorel care nu vede mai departe de al doilea mandat, „a bull in a china shop”. Chinezii sunt cu picatura, au rabdare decenii sau milenii. Au o civilizatie mai veche decat majoritatea si timpul pare a fi de partea lor…

      12
      • Și în mileniile astea cu ce au influențat civilizația umană?

        5
          • Serios? O să mă pun pe studiat….
            Uite exemplu, un popor relativ tânăr, a reușit într-un singur secol să dea omenirii mai mult decât alții care se laudă cu o istorie de milenii. De la jazz-ul cu care au emancipat începutul secolului XX până la marile vedete de la Hollywood, până la scoaterea occidentului din rahat. De doua ori.
            Ceainizii au inventat prafu’ de pușcă? Și când s-au întâlnit cu primii europeni ce aveau arme de foc, încă foloseau arcu’ cu săgeți. De ocupat i-au ocupat până și mongolii…
            După două milenii și jumătate de existența remarcam că există, au umplut lumea cu produse ieftine și proaste. Asta după ce au găsit adevărata cale, comunismul. După ce și-au ucis proprii cetățeni sub conducerea luminata a unuia de-i cântă ode și acum. Nu multi, doar vreo 60 de milione.
            Și nu înțeleg faza cu trolatu’ pe aci…

            17
          • Really?
            https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_harvesting_from_Falun_Gong_practitioners_in_China

            Urmareste te rog video, macar cel de 6 minute, de la External links.

            • Era vorba despre „influențat civilizația umană” umana nu despre ticalosiile guvernului comunist care sunt mult mai multe si unele mult mai atroce decat persecutarea practicantilor de Falun Gong. Marele Salt Inainte maoist a produs intre 18-45 sau chiar 70 dupa unii de milioane de morti, cifre care-l pun pe Hitler in pozitia de biet copil in corul bisericii.
              Mirobolantele lor realizari economice nu diminueaza sau justifica ticalosiile comunistilor aflati la putere.

              5
              • Talos. „Mirobolantele” realizari economice sunt la fel de performante ca si realizarile altui regim dictatorial, pastand proportile (teritoriu, resurse, populatie si timpul istoric), vivat Ceasca. Nu doar ca nu justifica masacrul si teroarea propriei populatii dar nici macar nu asigura un climat stabil intern ori un rol dominant extern. O tara mare cu o varietate etnica importanta, diversitate religioasa semnificativa, social divizata, o economie dependenta de fluxul capitalului strain, de piata externa, etc. China, o civilizatie milenara ce nu are legatura cu prezentul sau are legatura in aceiasi masura in care are si proto civilizatia carpato-danubiano-pontica cu romanii, Egiptul antic cu egiptenii de azi, asirienii cu irakienii, persi cu iranienii, peruanii cu incasii, si tot asa. Nu, chiar nu au influentata Lumea in mod decisiv. Modelul actual, ce a dus omenirea la cele mai bune rezultate din istorie, este un model occidental bazat pe democratie, influente morale iudeo-crestine, capitalism, etc. Model ce guverneaza toate tarile prospere, de pe acest pietroi pierdut in spatiu, model ce a permis fructificarea unor descoperiri epocale si un progres uluitor (saltul tehnologic s-a comprimat in timp si am evoluat in 2 secole cat in toata istoria precedenta). Descoperiri ce nu sunt, surpriza (de fapt nu) nici chinezesti (sau macar asiatice) ori africane. E destul de limpede, pentru cine este obiectiv, de unde vine evolutia, inovatia si progresul speciei umane. Cine a lucrat, cunoscut sau interactionat cu aiatici (inclusiv chinezi) stie ca sunt foarte buni executanti, meticulosi (chiar obsesivi), respectuoasi, supusi ierarhiei, seriosi, punctuali, etc. dar nu exceleaza in gasirea solutilor inovative, nu isi asuma decizii importante (riscuri) fara consultare ierarhica, situatile limita le pun probleme (cand se cere o decizie imediata), etc. Adica, pe scurt, copiaza si inbunatatesc dar nu exceleaza in inovatie, se vede si din numarul total de inventii ce modeleaza viata umana. So, poate ar trebui sa te mai domolesti cand faci, extaziat, apologia civilizatiei orezaresti, never ever nu au avut anvergura romanilor, englezilor sau, acum, a americanilor. PS. Ghici ce au in comun cele 3 si le lipseste halitorilor de orez si vrabute ?

                11
                • Ești copil! Au influențat lumea chiar și prin simplul fapt ca au construit marele zid. Și i au obligat pe mongol sa migreze spre vest. Și când au ajuns aia în europa le au dat batată romanilor. Care erau pe atunci cam ce este SUA acum. Sau descoperirile geografice (inclusiv descoperirea Americii) ce s au făcut având ca unic scop găsirea unor rute comerciale cât mai rentabile spre ei.

                  • Au migrat spre vest….Kublai Khan împărat al Chinei îți spune ceva?

                    8
                    • Mongol ul ala mic și gras a condus China la 1000 de ani după construcția zidului. Aia de l au construit au făcut o împotriva unor triburi numite xongnu. Cand au ajuns în europa băștinașii le au spus huni. Și ăștia au cam pus imperiul roman pe perfuzii înainte sa îl bage în mormânt. Nu a spus cineva ca TOTI mongolii au luat o pe lângă zid pana în europa.

                      4
                    • Xioungnu…se presupune ca astia ar fi hunii…care nu sunt mongoli…erau turci…

                      1
                    • Alex, total greșit. Xiongnu au trăit fix pe teritoriul mongoliei de azi. După ce și au luat cafteala de la ceinizii acum vreo doua milenii au luat o spre vest unde s au răzbunat pe imperiul roman. Aia le au spus huni.

                    • pe bune??? scrie in link-ul tau.ca vin ori din zona kazahstan care ce sa vezi se invecineaza cu mongolia,ori descind din triburile xongnu care au trait cam pe unde ii mongolia azi.apropo,ca fapt divers,trib turcic nu inseamna musai turcia de azi.in trecut triburile turcice ajungeau pana in zona vestica a chinei.asa ptr cultura ta generala.admin,scuze ptr off-topic.

                      2
                  • Hunii nu erau mongoli.

                    • si ce eu am spus ca erau mongoli?descind din xiongnu care traiau acum 2000 de ani pe unde-i mongolia azi.daca dacii traiau acum 2000 de ani pe teritoriul actual al Romaniei putem sa ii numim romani???

                    • „Și i au obligat pe mongol sa migreze spre vest. Și când au ajuns aia în europa le au dat batată romanilor.”

                      Am uitat ce am scris?

                      1
                  • ..este fals! Cei care au blocat comunicatiile est – vest si l-au determinat pe Columb sa plece catre apus cautand India au fost turcii! Astia nu erau deloc interesati de comert si au interzis legatura pe uscat cu India..atat via Persia cat si ruta nordica (drumul matasii) pe unde a luat-o Marco Polo.

                  • Strumpf, zidul ala a fost un esec din punct de vedere militara. L-au facut sa isi arate puterea, sa controleze populatia si sa scape de inamicii interni, un proiect ce ii tinea ocupati si speriati. Romanii au fost atacati de huni nu de mongoli, poate te hotarasti. America a fost redescoperita pentru ca au cautat o ruta mai rapida fata de ocolu Africii.

                    • voi aveti probleme cu capul? am spus ca zidul a fost ridicat ptr a ii apara de triburile xiongnu,triburi ce traiau acum 2500 de ani pe actualul teritoriu al mongoliei(deci nu am spus ca erau mongoli).o parte din maimutoii aia au plecat la praduiala spre vest si dupa niste sute de ani(ca pe vremea aia nu se migra cu atlassib-ul sau cu blue air) au ajuns si prin europa unde au avut niste treburi de rezolvat cu imperiul roman(care oricum era cu un picior in groapa).si pen ca europenii nu le-au putut pronunta numele(de altfel foarte usor!!!) le-au zis huni.ce dracu o fi atat de greu de inteles nu stiu.dupa capul vostru geto-dacii pot fi numiti romani,nu?doar au trait acum 2500 de ani pe teritoriul Romaniei.iar asirienii pot fi numiti lejer irakieni,pe aceeasi logica de fier.

                • bine

                  PS Recomandarile/amenintarile „sa te mai domolesti” sa le pastrezi pentru familie, neamuri si prietenii care-ti permit.

                  5
                  • Asa ma talos si cum nu imi „permiti” mataluta ? Gogule, suferi rau si semnalizezi cu disperare. Asta nu e nici recomandare nici amenintare este doar o constatare. PS. Recomandare ? Da, uite una: afla semnificatia expresiei „poate ca…” in limba romana. Despre amenintari…ham..nu e cazul sa te ingrijorezi, in mediul virtual chiar si o panseluta ca tine este ferita de pericol, cel mult isi sifoneaza orgoliul exacerbat, in plus, oamenii cu pisicul afectat sunt ocrotiti prin legislatie. Oricum, apreciez contra argumentele, a stai, nu aveai. Foarte bine !

                    • @rti
                      Babaiatu’, da ce fortos esti tu in spatele tastaturii! Si te mai crezi si sclipitor de istet si hatru da’ iti spun eu, nu esti. Esti doar un mic sfertodoct tafnos plin de suficienta si importanta certat cu bunul simt si bunele maniere.
                      Fuck-off!

                      1
                    • Ne oprim si noi? 🙂

                      1
                    • Editat. Am spus ca ne oprim.

                    • Da, sa traiti ! Imi pare rau pentru ca am indraznit sa cred ca am dreptul la replica si sa sper, naiv, ca ne ghidam dupa niste reguli democratice. Ma scuzati tovarasi, traiasaca urss, traiasca china populara, traiasca uess, traiasca libertatea de expresie si opinie…riguros reglementata in mod arbitrar. Ma duc sa recitesc, umil, carticica rosie si sa tin o dieta cu soia pentru pocainta si penitenta spre a nu repeta teribila indrazneala.

                    • Nu te victimiza acum
                      Daca ai fost barbat ..fii pana la capat
                      Nu iti restrange nimeni dreptul la idei ..ci de a impune agresiv ideile tale altora
                      Ca „ideologie” …”te urmaresc” …ca modalitate nu
                      Ai fond …totusi cine ii lipseste pe chinezi sa isi faca 6 portavioane ???? Mentalitatea ..sau faptul ca iphone-ul ..nu e proprietatea lor intelectuala
                      Nu putem sti daca vor fi ..cine trebuie sa fie …probabil 6 portavioane care sa nu scoata fum vor face
                      Vor face rusii??? Rusii stiu sa faca rachete ..si avioane care inoata ..aa si turbine cu fum ..si daca ai bani ..dar nu ai Land Rover in portofoliu ..ca si ce stie sa faca ..sau ca brand( conteaza)..te duci si il cumperi

                    • Niko. Ai gresit adresa, victimizara e la omul ce pretinde ca i-a fost amenintata soriciul cu recomandari, eu sunt doar ironic. Nu vad nici „impunerea” si nici „agresivitatea”. Pai nu ii opreste nimeni, deja surubaresc, problema lor e ce o sa iasa, o copie mai buna ca originalul, un esec, sau o copie si mai proasta. Dupa cum produc „barcute” pentru apararea costiera, nu cred ca se bazeaza prea mult pe portavion. Ei zic 6, probabil vor face 2 si apoi, iarasi, vor surubari (coafa) proiectul sa iasa Type 2.0. Mai au si alta problema, „inamicul va oprea F35 si ei ce vor ambarca, tot clone sovietice ? Au catapulta si propulsie nucleara ? Au sisteme de aparare si electronice ca rivalii ? Asta e diferenta reala intre inovatie si copiat, nu cum ne „invata” talos, progresul e inovatie nu copiat. Rusii au renuntat, dupa ceva cheltuieli o vor face si orezarii. Ei au alte probleme, mai mari ca ale rusilor, daca aia erau/sunt 150 milioane intr-o tara uriasa, astia sunt 1.5 miliarde intr-o tara mare, e mult mai greu sa ii controlezi. Nu ridici nivelul de trai te trezesti cu „revolutii”, deh, multi s-au contaminat de sistemul vestic, il cresti, belea, trebuie sa il susti. Toate tarile au vulnerabilitati, nici China nu face exceptie, ba cred ca au mai multe ca fostul urss.

                      1
                    • Nu sunt de parere ca ..vezi , exista vreo tara fara vulnerabilitati ..ca merge pe sine cu viteza luminii
                      Poate cei crescuti pe vremea lui Nea Nicu ..si pe care incertitudinile ii sperie ..vor sa traiasca cu iluzia asta ..ca exista ceva sigur
                      Niciodata nu am fost un fan prea mare a drumului Chinei
                      Am subliniat cateva evidente ..si faptul ca in final se vorbea daca vor fi capabili sa faca portavioanele ..la margine de cat de 5g e Huaweiul ..sau de ca i-a depasit pe cei cu marul
                      Si ..sincer , cred ca sunt capabili sa le faca
                      Daca ma intrebi daca sunt o societate perfecta ..as spune ca asa ceva nu exista si prefer sa nu ma pronunt mult pe ceva ce nu cunosc
                      Din cate am cunoscut chinezii sunt muncitori si darzi
                      Au suficiente atuuri
                      Societatile occidentale sufera de cicluri ale dezvoltarii
                      E inevitabil
                      O spunea Churchill ..cu revolutiile balsamul democratiei ..si o vedeam ca un tablou ..fara viata
                      Dar e ..factic , e asa …societatile au nevoie de reinventarse la 30 -40 de ani , de a cauta cai de a continua progresul , de multe ori pe ciclurile de crestere se acumuleaza vicii atat in economie ..cat si in societate
                      De ce au construit americanii portavioanele ???
                      Nu cred sa fie de fita
                      Ptr asta si le construiesc si Chinezii …cu diferenta ca rusii nu aveau posibilitati
                      Cele mai mari santiere navale ..ce construiesc cele mai mari nave pe unde sunt???
                      La fel se spunea si ca liniile lor de mare viteza ..etc
                      Strict ..cred ca le vor face

                • Au o gena in minus domnu rasist?

  3. 6 portavioane si 8 virusi. Pina in 2035.
    Chinezii sint tonti. Isi pot asigura suprematia cu citiva virusi de top.

    3
    • …si cand o veni nota de plata la toti paduchii aia…
      Imi amintesc de 1992, colapsul urss… Multi paduchi care nu faceau nici cat un purice!
      Portavioane, platforme, nucleare, dar jumatate din China traieste in bordeie…

      13
    • Cred ca avem nevoie de un alt mindset ca sa-i masuram pe chinezi. Agresivitatea si teritorialitatea lor este diferita fata de cea anglo-saxona sau slava.

      16
      • Chiar si acum, dupa milenii, nu sunt inca o masa omogena (cultural lingvistica) pe tot teritoriul detinut. S-au macelarit intre ei (neamuri mai mult sau mai putin apropiate) dar au fost ingenunchiati de agresorii externi mai belicosi (mongoli, manciurieni, japonezi, occidentali). Acum incearaca 2 variante : o reinterpretarea moderna a rutei terestre si maritime (drumul matasii) de unde si interesele si imprumuturile (creatoare de obligatii) in zona Pakistan (cu conexiuni in fostele replublici sovietice din Asia Centrala), neocolonianismul in zona Africii si o crestere a puterii navale, inclusiv prin cumpararea/inchirierea porturilor. China este „atelierul” lumii si necesita resurse ieftine, energie ieftina, rute controlate de ei, piete de desfacere pe care ei sa le domine, etc. „Agresivitatea” teritoriala este pistol cu apa fata de anglo-saxoni (atat ca teritoriu controlat cat si ca factor civilizator/cultural) cat si fata de slavi (probabil ai dorit sa spui rusi, care in fapt sunt mai mult asiatici si mai putin slavi). Toate cele 3 sisteme sunt diferite si singurul cu adevarat influent global este cel anglo-saxon. Ca mentiune, latinii (spanioli si lusitani) au avut o influenta globala mai mare si au lasat in spate o mostenire imensa ce se vad in noile state aparute in urma colonianismului european.

  4. Pentru inca 8-10 ani portavioanele Chinei nu cred ca sunt primejdioase.
    1. Modelul Liaoning este sovietic si vechi. Nici la rusi n-a dat rezultate Daca au „luat” vreun proiect american, datorita lipsei de experienta, acesta ii va costa triplu+. Conteaza chiar si pt China !
    2. „Baletul”, miscarea in lupta a echipajului chiar chinezesc, are nevoie de multi ani de antrenament si chiar practic adica verificat si perfectionat in razboi. Asa ceva, in lume, n-au decat americanii, japonezii si englezii. N-au ajuns chinezi sa faca practica la dusmani si sa copieze „baletul”.
    Vasele de debarcare sunt periculoase pt vecini. Daca insa ies de sub umbrela teritoriala am aratat ca portavioanele nu le pot asigura supravietuirea. Vecinii am vazut ca s-au speriat deja si-si cauta scorpene si alte minunatii pt aparare.
    Pe de alta parte si cantitatea mare este o calitate.

    5
  5. Planurile astea sunt pe hartie deocamdata. Vom vedea daca vor fi puse in realitate pt ca in lumea economica se petrec schimbari mari, iar dominatie chineza incepe sa scartaie bine de tot.
    Faptul ca au cedat in fata lui Trump spune multe despre fragilitatea economiei chinezesti, iar daca va inchipuiti ca aici se termina totul cu cele 200 miliarde investite in marfuri americane low-tech, va inselati. Acela e doar un prim capitol, mai sunt si altele, printre care se disting respectarea drepturilor de proprietate intelectuala si industriala. China nu poate la nesfarsit sa fure si sa nu pateasca nimic. adica alti bani, alta distractie
    Vom trai si vom vedea 🙂

    16
  6. Oare nu se aruncă într-o cursă a inarmarii ce le poate fi fatală, ceva în genul URSS ?
    Plus de asta, forțele terestre vor fi întotdeauna vioară întâi,chiar dacă vecinii ar fi plini doar de intenții bune. Problema este că absolut toți vecinii lor sunt potențiali inamici iar lungimea granițelor este imensă. China, vrea nu vrea, trebuie să întrețină o armată terestră numeroasă și bine dotată.
    Totuși sunt de admirat, în mai puțin de treizeci decenii au ajuns să construiască distrugătoare Aegis și portavione, pornind de la proiecte de nave ușoare sovietice.

    2
  7. Eu nu cred ca economia Chinei este un colos cu picioare de lut care pica daca ii mai da Trump cativa pumni, este afectata si incetinita de acest razboi economic dar nu la modul in care sa fie pusa in genunchi. Cred ca este deja evident ca au capacitati tehnologice evidente care le apartin ( firme chinezesti ) nu mai pun in calcul linii de productie ale firmelor occidentale implementate acolo. Rusia cred ca este deja depasita la multe aspecte ( si cel mai important cu repercursiuni majore in restul domeniilor este cel economic…. c hinezii pot sa pompeze bani in cercetarea multor domenii de top) Chiar daca momentan economia SUA este cea mai inovativa, China vine din urma. Au centre specializate in studierea de nanotehnologie, acumulatori, masini autonome etc… si modul cum rezultatele sa fie implementate rapid in productie.
    Militar in plan zonal cred ca pot sa puna deja evidente probleme atat SUA cat si Japonia, in proiectarea fortei la distante mai mari au inca un ecart tehnologic dar mai ales dpdv al experientei in conducerea unor asemena operatiuni. Scoala militara americana este evident mult mai experimentata in acest sens.
    P.S. Apatitia acestor portavioane fac si mai dificila viata Japonezilor, fara suportul SUA nu stiu cati ar mai pune pariu pe ei intr-un conflic. Ar fi ocazia perfecta ca Trump sa ii forteze pe niponi sa accepte formarea unui grup auto dintre GM si Toyota :)), sau actiuni similare din sfera economica.

    4
    • China chiar este un colos cu picioare de lut .
      Daca SUA le baga un embargou ca la rusi , atunci chinezii se duc dracului ( la propriu ) .
      Acolo este o mare problema interna generatoare de razboi civil . Incearca ei sa il tina sub control , dar tot va bubui in cativa ani .
      70% din tara aia este agrara (gen 1900) .

      9
      • @ Mihai
        Nu cred ca sunt lucrurile chiar atat de simple… multe lucruri depind de evolutia relatiilor dintre UE si SUA, iar recentele amenintari ale lui trump cu suprataxe pe sectorul auto etc…o sa duca la un clivaj si mai mare fata de situatia din prezent ( diferentele de vizune dintre SUA si Germania / Franta ). Putem cu usurinta sa vedem ca in privinta Iranului Europa pare dispusa sa faca orice sa mentina o relatie civilizata care sa permita schimburile economice…cu Rusia, Gemania este din ce in ce mai apropiata ( iar de Crimea a uitat aproape toata lumea, ce se negociaza priveste situatia din republicile autoproclamate unde si aici UE spera sa obtina statutul de autonomie locala pentru ele ca sa ii impace si pe rusi si pe ucraineni – acestia din urma nu prea au ce sa faca ). revenind la China, nu cred ca se poate face o comparatie cu Rusia, au un popor si mai ascultator ( dispusa sa traiasca in saracie si cu resurse mai mici ) si economie este superioara prin dimensiuni si conexiunile facute pe tot globul.
        P.S. Eu cred ca nimeni nu vrea un razboi civil in China ( si nici nu se va intampla), 1 – toti au de dcastigat cu o China partenera, doar ca americanii vor sa echilibreze cumva balanta economica ( onest daca ne gandim ca multi ani China a beneficiat de furt inteelctual fara probleme ). Daca ipoteticul razboi civil chiar s-ar intampa, valul de emigranti ar ingrozi pe toata lumea, de asta nimeni nu vrea asa ceva.
        China nu deranjeaza pentru ca ca este slaba si cu picioare de lut, deranjeaza pentru ca are potential sa devina pe zi ce trece mai puternica si cu pretentii de putere globala din ce in ce mai mare. Nu de poamana China a devenit practic adversarul principal al SUA dpdv militar prin prisma evolutiilor fortelor sale armate.
        Scenariul tau s-ar intampla doar daca SUA ar zice ceva de genul….nimeni nu mai face comert cu China, si aproape toti actorii principali ar asculta…dar in realitate cati ar asculta? ( Cu Iran si Rusia a fost mai simplu pentru ca nu existau foarte multe schimburi comerciale si acestea nu erau cumva integrate in globalizarea carateristica in UE, SUA, Asia ).

  8. Mare bucurie pt Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, India, Filipine, Australia, și evident, SUA acest program de dezvoltare a flotei chinezești. Ma îndoiesc ca tarile menționate de mine vor adopta pasivitatea, ca politicienii romani de după anul 1989.Cel puțin în zona Pacific, s-a dat startul pt cursa inarmarilor, marele beneficiar fiind în special industria americana de armament care va vinde cel mai mult, mai ales japonezilor, taiwanezilor, sud coreenilor, australienilor dar și indienilor. Mai puțin filipinezilor. Sigur ca bani de o pâine vor câștiga și francezii+ rusii. Pe termen lung cursa inarmarilor este benefica omului deoarece aceasta determina o dezvoltare tehnologica mult mai rapida decât în situația în care pacifismul ar domina net, peste tot în lume. Știm cu toții ca în timp, foarte multe tehnologii dezvoltate pentru sectorul militar ajung sa fie implementate ulterior și în sectorul civil, probabil majoritatea, în diferite forme, ceea ce duce la un progres tehnologic.

    6
  9. China creste, cu sincope si o economie hibrida, plina de datorii

    Despre ce datorii e vorba? Info privind datoriile Chinei sunt extrem de contradictorii, unii spun ca au datorii putine, mult mai mici decit americanii, altii zic ca ar fi o catastrofa!?

    1
    • au construit mult pe datorie, iar multe dintre constructii nu au o justificare economica, deci nu vor fii amortizate. Datoriile americanilor sunt o poveste frumoasa, dar cu mica acoperire in realitate. Ei au o economie si o piata extrem de activa, si mai important, sunt singurii care pot emite moneda fara sa produca inflatie.

      6
      • Cum reusesc sa emita moneda fara sa produca inflatie?

        4
        • Pai grosul banilor il detin tarile partenere care cumpara marfuri chinezesti pe Yuani, cred ca acolo merge si inflatia.

          Problema cu dominatia Yuan-ului si implicit a Chinei nu-i asa usoara, orice marfa(uri) fabricate trebuie tranzactionate numai in Yuani si lumea sa ceara numai si numai Yuani ca sa domine ceva, cati fac asta ? Nu multi sau nu asa multi cum face USA cu Dollar, EU cu Euro, etc.

          pentru ca China nu are lucruri de valoare sau au dar de valoare indoielnica de aici si cererea de marfuri care nu-i ca acelea din USA, UE, Koreea, Japan, etc.

          Si Huawei, HTC, Xiaomi si multe alte marfuri care par ca sunt quality, de fapt nu prea sunt, asa ca ex., de aici si problema Chinei cu dominatia pietelor macar celor asiatice.

          Ieftin si prost …si mult nu inseamna nimic.

          Alta chstiune ca sa vezi problema Chinei cu ”dominatia pietei” cate marfuri chinezesti stii sa fie in Europa ? Sau macar sa fie cerere pentru aceleasi marfuri ?

          ???

          Ai vazut, nimic..

          2
          • Fals, nu mai este asa. In China de azi gasesti marfa functie de cati bani ai: bani putini – marfa proasta bani multi – marfa de top.
            Nu acopera inca orice domeniu insa vin din urma cu o viteza care ar fi trebuit sa-i puna pe ganduri pe vestici de mult, mai ales ca multe se datoreaza miopiei si prostiei lor.

            6
            • @talos, nu compara te rog trompetele vandabile de marfa proasta și ieftină de toneta la kg. cu marfa scumpă și buna cu valoare adăugată mare a pieței unice EU și resp. USA.

              Numai un brand vestic luat deoparte valorează cât cepele putrede sau ce vând ceianizii la un loc.

              De ce e așa ?

              Hai sa fim realiști, realitatea cam bate prostiile debitate pe aici, nu te supăra.

              Explica măcar pentru noi astialalti atunci dacă e adevărat ce zici de ce Yuani(i) nu-s ceruți pe piața mondiala, nici măcar pe top cinci între valutele mondiale.

              Sau poate sigur vrei sa afirmi moneda nu are legătura cu mărfurile vândute ?

              5
              • Hmm, chiar, hai sa fim realisti, sinceri si sa nu ne suparam: debitezi prostii cu o suficienta debordanta si dezarmanta. Probabil ca experienta ta vizavi de China se rezuma la Dragonul Rosu asa ca nu o sa-mi pierd vremea sa polemizez cu tine pentru ca ai idei putine si fixe.
                Nu fac apologie chinezilor dar:
                Daca sunt atat de putrezi si incapabili de ce sunt dpdv economic pe locul doi dupa GDP nominal si pe unu dupa GDP PPP?
                De ce au peste 60% din caile ferate de mare viteza din lume; materialul rulant e al lor.
                Infrastructura prin care comunicam acum, internetul, contine in buna parte echipamente Huawei, firma de care nu auzise nimeni acum 30 de ani iar acum ii sufla in ceafa la CISCO (americana). Singura firma care ofera 5G end-to-end este Huawei iar americanii nu sunt prea fericiti de asta si nu numai din motive de securitate.
                Primele doua supercomputere din lume pana de curand au fost chinezesti Primul satelite quantum link este chinezesc. Samd.
                Inca ceva: intreg progresul uman are la baza copiatul. Multi vor sa copieze insa putini sunt in stare. Dupa WW2 japonezii sau relansat copiind pe rupte. Si noi am vrea sa copiem rachete, tancuri, avioane dar nema putirinta.

                16
                • @talos, auzi master, eu nu stiu ce-i aia Dragonul Rosu, numai am auzit, eu nu am zis nimic ca-s incapabili, doar ca nu au si nu fac ce are si face vestul, tu din pacate esti afon, o zic cu toata raspunderea, afon pentru ca te uiti la marfuri fara ce vezi de fapt ce marfuri sunt.

                  Locul UNU si Locul DOI unde si la CE si comparativ cu ce si in ce an, ai cumva din 2019 ? Insemana ca esti chiar economistul lu’ peste.
                  GDP si ce ai reusit sa deschizi WIKIpedia pentru to(n)ti e doar informativ, de aia si exista.

                  Cai ferate au cum zici, dar numai partea estica e plina e ele, nu leaga total China cum leaga cu mai putina infrastructura in Franta sau Germania sau Spania,

                  Si supercomputerele nu-s facute de chinezi, zii ce procesoare fabrica pe barba lor ? dar memorii ? cu Xeon americanesti ? esti tare….

                  Ce sateliti vb. in barbi ? China are intr-adevar sateliti dar sunt copiate, adica rusesti, dar nu si la calitatea rusesca, adica trainica, adica si bug-urile sunt copiate, cand face update trebuie sa-l declare mort in fasa, ia mai vezi cati saletili chinezesti s-au pierdut in spatiu din vina bug-urilor ale ceainizilor.
                  Eu nu=ti dau link.

                  sunt ambitiosi fara masura deoarece asta-i ”directiva” de partid, dar partidul uita sa zica si cum sa realizezi ambitiile, cam greu cand numai faci copii cu tot cu greseli….

                  Ei nu vor fi niciodata nici ca americanii, nici ca japonezii si nici macar ca europenii, au bani au ambitii dar multe lasa de dorit in asa zisa conceptie chinezeaza de ”world takin’ over”

                  1
                  • Ai privot vreodata o harta fizoca a Chinei ? „Cai ferate au cum zici, dar numai partea estica e plina e ele, nu leaga total China Deserturi, podisul ala al Tiebtului, Himalaia, Siberia … Da oricum au acum TGV pana la Lassa!
                    Ce drtacu choar crezi ca Masivul Cntral e plin de autostrazi si TGV uri?

                    Apopos cum au copita satelitii rusesti? Cu voie dem la Kremlin sau i-au orisn cu plasa de fluturi ?

                    2
                • @talos Bubi Cisco nici nu se ocupa de 5G. Sunt trei firme mari si late: Ericsson, Huawei si Nokia. Ii sufla in ceafa la Cisco? Hai sa fim sobri acum. Huawei are o valoare undeva pe la $33 de miliarde, iar Cisco este undeva pe la $260 de miliarde. Huawei joaca in aceasi liga precum Juniper si Ciena, numai ca astia au produse cu mult peste ce are si va avea Huawei.

                  1
                  • bubico@alex nici nu am zis ca Cisco se ocupa cu 5G, sunt doua fraze diferite! E vorba de infrastructura internet: optica DWDM/CWDM, rutere si switchiuri. In privinta cifrelor referitoare la piata de telecom atentie ca unii includ China si altii nu. Cateva date:

                    https://www.delloro.com/key-takeaways-telecom-equipment-market-3q-2018/

                    https://www.delloro.com/optical-transport-2q19-report-dwdm-systems-market-grew-8-percent-y-y-in-1h-2019/

                    In privinta copiatului de la Cisco e adevarat, au copiat cei de la Huawei tot si suruburile si bug-urile.
                    La ce se asteptau americanii cand au umput universitatile si centrele de cercetare cu chinezi si indieni?

                    2
                    • Cisco are o cota de piata de 51% in termeni de routers/switches.

                      https://www.sdxcentral.com/articles/news/cisco-continues-to-dominate-the-switch-router-markets/2019/03/

                      Deci cu ce le sufla astia-n ceafa?

                      1
                    • @alex Eu spuneam de piata de echipamente telecom nu de nisa routerelor si switchurilor care este inca reduta lui CISCO, core businessul lor. Link-ul e foarte clar in privinta asta. A fost o vreme cand CISCO contau pe optice si pe terminale dar le-a scapat afacerea printre degete. La switchuri au inceput sa piarda deja halci mari in favoarea unor nou veniti (nu Hw). In plus, piata cea mai mare de routere/switchuri este in US unde Huawei are interdictie. Daca chinezii le-ar da si ei interdictie la CISCO altfel ar arata cifrele.
                      Cum poti sa compari marja de profit a unei firme care vinde de la telefoane la echipamente de backbone cu a unei firme care vinde in principal routere si switchuri? In plus, nu este un secret, CISCO are o politica de preturi absolut nesimtita, mai ales cand vinde la amarasteni ca noi.
                      De valoarea de piata ce sa zic, mai ales cand e facuta pe burse occidentale si de firme americane…
                      Sa ne intelegem, nimeni nu neaga valoare si capacitatile tehnice si economice ale CISCO dar te asigur ca in interiorul companiei stau cu ochii ca pe butelie pe Huawei.

                      3
                    • „Cum poti sa compari marja de profit a unei firme care vinde de la telefoane la echipamente de backbone cu a unei firme care vinde in principal routere si switchuri?”

                      Nu tu ai inceput cu zarzavatul asta? Optice? Cisco nu a fost si nu este un mare jucator aici. Terminale? Ce fel de terminale?

                      1
                  • @Alex, bre ce spui tu acolo ca Cisco > Huawei? E invers.
                    Huawei, ca nivel de incasari si numar de sisteme telecom vandute este peste Cisco + Nokia (inclus Alcatel) + Broadcom + Motorola + US Robotics + Belkin.
                    Sau o alta comparatie Huawei este > decat Intel + AMD + nVidia, fabricantii de CPU si GPU din industri IT.
                    Huawei practic e un gigant.

                    5
                    • E ca si cum ai compara o companie care face suruburi si masini cu una care face doar masini. Va iesi mai bine ca numar dr unitati vindute cea care face ambele produse.

                      Huawei e un gigant, dar vanzari!=profit.

                      1
                    • Vanzarile sunt un lucru valoarea/capitalizarea este altceva. Valoarea este determinata atat de vanzari cat si de profitabilitate si cota de piata. Cisco are o valoare undeva pe la $260 de miliarde si o marja de profit net undeva pe la 21% pe cand Huawei valoreaza undeva pe la $30 de miliarde si are o marja de profit undeva pe la 8%.

                      3
                    • Conteaza si brandul si tara din care provine
                      De-asta unele companii din Ro s-au marketat in special in engleza americana

                    • Capitalizarea ar trebui sa fie in stransa legatura cu incasarile totale, valoarea activelor, profit, datorii, contracte etc
                      Huawei are incasari de ~120 miliarde $ pe cand Cisco nu depaseste 50 miliarde $. Profitul Huawei este de 8 miliarde in si 0,1 miliarde $ in cazul Cisco.
                      Mai e de luat in calcul si faptul ca o parte din echipamentele companiei americane sunt produse in china, si ca aceste doua rivale sunt cotate diferit, provin din tari ale caror economii sunt foarte diferite.
                      Eu vad Cisco ca fiind umflata artificial, ca si alte companii. Mi-as pune banii la Huawei si nu pe Cisco..
                      Nu stiu cat de relevante sunt rapoartele marketshare si spun asta pentru ca la un search pe google „huawei vs cisco market share” gasim multe informatii contradictorii cu cifre seci, fara detalii sau alte note explicative.

                      5
                    • Nu ai cum sa-ti pui banii in Huawei pentru ca nu este o companie publica. Capitalizarea este determinata de pietele de capital care sunt interesate in profitabilitatea firmei, iar asta determina pretul actiunilor. Cat despre cota de piata cifrele sunt cat se poate de clare. In termeni de routers/switches au mai bine de jumatate din piata globala. Huawei trage la pitici cu vreo 14%, iar favoritii lui Iulian, Arista, care sunt destul de noi pe piata.sunt pe la 7%.

                      2
              • @Petre
                Sunt cateva branduri europene de traditie detinute de firme chinezesti :), s anu se inteleaga de aici ca sustin ca ce produce China este ceva incredibil si nimeni nu mai face, sper sa fiu obiectiv sa spun ca au folosit copiatul masiv ca sa reduca diferenta tehnologica, au jucat inteligent prin atragerea producatorilor occidentali, au ajuns in acest fel din urma in multe domenii, in unele mai au ed recuperat si in altele incep sa prezinte si un avans ( datorat unei economii centralizate care isi permite sa bage foarte multi bani in directii de dezvoltare considerate strategice ). Acest tablou a tras semnalul de alarma pentru multi jucatori de pe piata mondiala. Problema este ca piata din China reprezinta o piata de desfacere cu un potential enorm de crestere si acest „zaharel” face foarte dificil ca cei care au castigat deja mult din mutarea facilitatilor acolo sa intreprinda acum actiuni vadit ostile fata de China.

                • @chibitule, zii mai baiatule ce produse ( marci ) chinezesti sunt de top si se vand ca painea calda de indata se sufocara toti, de asa bune si fantastice multe produse de consum invadara tarisoarele occidentale.

                  1
                  • @Petre, cred ca tu copari mere cu pere. Daca marci de top la tine inseamna BRAND-ul cunoscut si traditia, da China nu a avut timp sa stranga in portofoliu asta, dar timpul trece, recunoasterea vine cu timpul. Huawei in domeniul retelelor este un jucator greu de ignorat, SUA face persiuni enorme asupra UE si UK si fara rezultate notabile in privinta tehnologiei 5G ( chiar britanicii spun ca este dificil de gasit inlocuitori ) vorbim de tehnologii de top nu de fabrici de cuie si sape. Gelly o marca care produce masini decente ( cel putin de nivel mediu ) a achizitionat de circa 10 ani marca Volvo, ( asta ca sa rezolve problema lipsei de traditie, a cumparat-o ) au avut suficient timp incat daca erau prosti, sa o puna aceasta marca pe butuci, au demonstrat ca au capacitatea sa salveze si sa dezvolte o marca de top. Sa nu crezi ca au venit doar cu banii si in rest europenii se joaca cum vor ei acolo si de asta ies masinile bune.
                    In materie de acumulatori destinate industrei de transport in top 3 pe locul 2 si 3 dupa Panasonic sunt doua marci din China, CATL ( care furnizeaza de exemplu acumulatori grupului BMW ) si BYD… vorbim iar de tehnologii de varf nu de cuie, sape si sapaligi.
                    Reteaua de trenuri de mare viteza..fara concurenta in lume, ne place sau nu, este realitatea. Tehnologii de printare 3D unde iar investesc enorm…Produc si multe chestii care nu necesita mari pretenti ( jucarii, electrocasnice ) la preturi infioratoare de mici pentru oricine incearca sa produca ceva in Europa si nu are macar un nume cunoscut pe emblema. Asta pentru ca au un raport pret calitate greu de batut. Poti sa vezi de exemplu intr-un raft de jucarii un robotel de jucarie de cca 20 cm inaltime ( din genul seria transformers ), cu o gramada de piese la cca 15 lei… gandit, produs in china, transportat pana aici, pus pe raft aici, platit taxe de comercianti…Incearca sa te gandesti cum sa produci ceva similar ( calitate pret, si sa il vinzi pe alt continent la acest pret) sa vezi cat de „usor” este…
                    Daca europenii inca mai tin la nume, restul globului nu este asa pretentios in materie de bunuri de larg consum.
                    P.S.
                    Coreea acum multi ani producea niste masini si niste electroncie ( telefoanele samsung de exemplu comparativ cu Nokia ) de care multi ne mai amintim. Acum lucrurile stau complet difert…avem Samsung cu notorietatea de acum…Hyundai si Kia care nu mai au nici un complex de imagine fata de producatorii auto de volum…la tehnica militara au de exemplu K9 thunder… in China istoria se repeta dar la o viteza mai mare si la o scara continentala. Imi cer scuze ca am scris atat…

                    1
        • A mai explicat @George gmt pe aici mecanismul
          Si de ce e dolarul divisa acceptata in tranzactiile internationale

          2
        • sunt mai multe motive pt care nu rezulta inflatie
          Nixon shock,mV=pt nu tine in cazul USA,americanii nu tiparesc moneda,cumpara obligatiuni prin banca centrala(e mai mult o crestere virtuala decat reala de bani,e putin mai complicat ce fac ei) si isi maresc astfel economia,somaj mic,piata stabila extrem de bine reglementata si extrem de concurentiala,pretul petrolului in dolari,economia globala e dependenta de dolari moneda care e ceruta in tranzactiile internationael la greu etc etc,toate duc ca SUA sa isi permita o altfel de abordare economica fata de restul tarilor.
          Iar in legatura cu China,ea creste,pt ca e o mana de lucru extrem de ieftina,insa cate produse 100% chinezesti se pot impune pe piata globala,asta e intrebarea.Sa luam exemplu HUaweiului ,poate cel mai cunoscut brand al lor,daca USA iti taie accesul la platforma de entertaiment a lor ,sa reziste,cui i se mai adreseaza Huaweiul cu telefoanele lor smart,pt ca valoarea unui telefon smart este egala cu zero daca nu are acces la Netflix,google,insta,tweeter si tot ce inseamna industria it si de distractie americana.O sa dati 1000$ pe un telefon care are 42423423 de camere de 23235434223 de pixeli,un tik tok si un navigator tom tom si atat?Fara filmele,muzica,cultura americana?Asta e intrebarea reala,Poate Huawei sa faca fata fara sistemul de operare american(oare sistemul lor cel nou made in China,o sa fie stabil,?), fara colosul industrial reprezentat de industria de entertaiment si aici de la desene,la muzica ,filme,carti si ce vreti voi,fara hardware-ul american?Cate branduri de renume mondial a creat China in anii astia de semi piata libera?Si rezista ele intr-o competitie reala ,daca avantajele globalizarii le sunt taiate?China face de toate si nimic in realitate,are o mana de imbogatiti si o clasa de mijloc realizata cu ajutorul americanilor si a vestului,daca acestia isi retrag firmele si know howul de la ei,China nu ramane cu doua branduri la nivel global,cunoscute si capabile de performanta,dar ramane cu miliardul + de oameni pe care e obligata sa ii hraneasca ,ba mai mult acum,sa le indeplineasca nivelul de trai de tip occident,care e cam greu de realizat daca baietii cu know howul iti dispar.

          9
        • Ce culoare au banii? (vezi mai sus ce-am postat)
          Pai nenea ala cu vinurile scumpe zicea ca Bank of China si-a inceput din decembrie operațiunile in România… via Ungaria si toate bune…

        • Americanii exporta inflatia, prin exportul dolarilor. Mai exact, pot emite moneda care nu ramane in economia lor ci merge in comertul international.

          3
        • @Cornel, simplu, pt ca toate tarile din lumea asta, inclusiv dusmanii de moarte gen Iran, Coreea de Nord, Cuba, Rusia, dar si China si restul gastii, isi tin rezervele monetare in dolari.
          La fel marea majoritate a tranzactiilor se fac in dolari, pt ca e o moneda stabila (garantata de cea mai buna economie a planetei), se gaseste in cantitati mari si se poate schimba usor la oriece ora si oriunde. valabil pt cumparat legume in piata din Saigon sau petrol la bursa din New York.
          Cu o asa mare cantitate de dolari scriptici (care se mareste de la sine) in piata, poti usor sa maresti masa monetara (tot scriptic) fara sa produci inflatie. Cam asta se intampla si cand nu se inteleg democratii cu republicanii la nivelul datoriei si intra in shut-down. Apoi se intelg, maresc pragul si viata reintra in normal.
          Asa ceva merge doar la ei, pt ca restul lumii foloseste dolarul la greu. La noi daca BNR ar injecta masiv lei in economie ar genera instant un puseu de inflatie.
          Secretul este: economie superputernica + moneda de tranzactie si refugiu a intregii planete

          1
      • Orice emitere de moneda genereaza inflatie. Avantajul americanilor este ca au datoriile denominate in moneda proprie, deci isi pot tipari bani pentru a-si plati datoriile, in teorie cel putin. Nimeni nu cred ca ar fi atat de nebun sa adopte o astfel de masura.

        2
        • NU in cazul americanilor,ecuatia lu’FIscher o pot controla ,ceea ce si fac ,dar si prin multe masuri mai putin ortodoxe,cum a fost si celebrul Nixon SHock/

          1
          • O sa reformulez atunci: orice emitere de moneda care ajunge in circulatie genereaza inflatie (ceea ce se intampla daca tiparesti bani ca sa iti platesti datoriile). Cred ca despre asta era vorba. Un al doilea Nixon shock nu cred sa mai fie posibil.

    • Datoriile sunt mai mici ca ale americanilor insa sunt totusi foarte mari:

      https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3018991/chinas-total-debt-rises-over-300-cent-gdp-beijing-loosens

      Cu toate ca au datorii mari eu nu as paria impotriva Chinei dpdv economic. Lasand la o parte hibele sistemului mie mi se pare fascinanta dezvoltarea economica a Chinei din ultimii 50-60 de ani. Cine are dubii sa puna alaturi doua poze ale Shanghai de ex., 1900 si 2019, sunt destule pe internet.

      8
      • Statele Unite reprezentau 40 de procente din economia mondiala in 1960. Acum procentul e de 20, calculat prin metoda paritatii de cumparare chiar mai mic. Apoi dolarul s-a devalorizat de 25 de ori in ultimul secol,deci inflatie este. Nimeni nu contesta ca, inca, economia americana e numarul unu dar traim intr-o lume emergenta, care recupereaza rapid..trendul cred ca e nefavorabil americanilor.

        8
        • Cum sa reprezinte SUA 40% in 60 din economia mondiala?SUA pana in 45 a avut o politica mai mult izolationista decat de putere mondiala,era doar un exportator de materie prima si cam atat pana la al doilea razboi mondial,inovatia si cercetarea si adevarata forta a planetei o repezenta Europa,in special cu nucleu dur-Anglia-Franta -Germania,aici gaseai inovatiile si cercetarile de top din lume,de aia baiatul cu jumatate de mustata si-a permis sa duca un razboi care a zguduit intreaga planeta.USA incepe sa devina cu adevarat puterea mondiala de azi ,dupa 70 si in special dupa 90.In 60 americanii erau departe de boomul economic adus de inovatie(nici macar Borough nu realizase revoluita verde a lui,nu mai vb de Bell si revolutia produsa de acolo+ facultatile americane ,care incep sa le dapseasca pe cele din Europa dupa anii 60).Iar in anii 60 ,USA nu avea acces la mai mult de jumatate de Europa,la tot ce insemna URSS +China+India+ America de Sud,de unde sa domini si sa reprezinti 40% din piata mondiala,cand tu nu aveai acces la o mare parte din ea?+din punct de vedere a cercetarii si inovatiei erai abia la inceput?

          3
          • Mai baiete ti pesemne ca te-ai nascut odata cu celularu’ si ai intrat la liceu odata cu 3G uil si crezi ca ce vazusi tu, adica putinu ce a intrat pe ecranu cellarului ar fi totul….

            Da si in aceste conditoo ca sa scrii ca cum „USA incepe sa devina cu adevarat puterea mondiala de azi ,dupa 70 trebuie sa fii temeicnic nestiutor, suficient pana peste poate si , poate, coleg de suferinta cu Gretina Tutaenberg

            Ba! Da, SUA erau in 60 cca 40% din productia industruaka a lumii! in 1946 erau „doar” numa vreo 55 daca nu 60!!
            Cum poti sa scrii cu atat suficeinta ca pana in 45 SUA erau doar un exportator de materie prima Ce ma Cadillacu in care era Amrnad Calinescu cand fu mierlit era .. materie prima?Packardu materie prima? Fordu T materie prima? Indianu si Ogaru materii prime?! Era plina Romania de ele (adica erau putine masini da 80 eraum americane!)
            Si stii de ce zici refrigeratorului frigider? Fiindca ala de se vandu primu aici a fopts Frigidaire a lui General Electric!
            Stii de ce zici ruptorului-distrobuitor delco ? Pentri ca deja in anii 30 deja Delco (firma americana) era furnozrul standar de riptoare-distribuitoare!!! A! Producea si radiouri !!
            Cand eram eu copil (anii 60) daca erai jmecher (in vest) aveai masina americana!!!
            In 1968 a aparut o carte „Sfidarea Amecricana”. Dion 10 calculatore .. 6 erau IBM , 2 ori erau CDC ori Honeywell. Americane adica. Restu de 2 din 10 .;.; restu lumiii cvcu aduagforea ca CII producea dupa nu mai stiu ce filera americana – deja depasita!

            Inovatie zici? Pai asta scria pe SUA in anii 50-70 INOVATIE! 60 di9n patentele lumiii!!!
            Si telsa o sa o ia lace arre ursu in loc de mana! Ia cauta Dot-com bubble!!!!

            8
            • welve Leading Exports, Eight Months, 1929 and 1930
              Value Quantity
              1929 1930 1929 1930
              Commodity and rank in 1930 thousands of dollars) thousands of Pounds) Per cent change in Value Quantity
              1. Unmanufactured cotton 10.1% 368,067 262,532 1,886,624 1,567,378 -28.7 -16.9
              2. Automobiles, parts, etc, 8.4% 421,982 217,090 …. …. -48.5
              3. Gasoline, naphtha etc, 7.2% 178,629 186,654 10,738,820 12,237,682 +4.5 +11.8
              4. Agricultural machinery 3.5% 100,174 92,261 …. …. -8.2
              5. Electrical machinery 3.1 % 81,991 81,346 …. …. -.8
              6. Leaf tobacco 2.7% 68,719 70,292 286,425 320,194 +2.3 +11.8
              7. Wheat 2.6% 61,607 67,056 3,067,937 3,778,386 +8.8 +23.1
              8. Lubricating oils 2.5% 70,516 64,414 2,321,499 2,173,321 -8.6 -6.4
              9. Coal and coke 2.2% 64,609 58,617 27,247,069 25,499,869 -9.3 -6.4
              10. Refined copper 2.2% 103,937 57,467 576,395 386,591 -44.7 -49.0
              11. Lard 2.1% 69,598 53,481 536,981 476,008 -23.1 -13.5
              12. Boards, planks, etc., 1.8% 63,702 47,830 5,179,972 3.987.770 -24.9 -23.0
              In 60 SUa detinea 28% din piata mondiala,niciodata 40 si asta in conditiile in care ei ii ramasese intacte toate liniile de productie neafectate de razboi.
              Da ,in domeniul auto-SUA a rupt in perioada interbelica,cei trei mari constructori FORd,GM si Chrysler au detinut o cota imensa din piata auto,FOrd T fiind detronat mult mai tarziu de broscuta celor de la Wv,insa ca volum de vanzari nu depaseau 10%,in rest SUA pe domeniul inovatie devine lider incontestabil dupa al doilea razboi mondial si mai ales dupa anii 60 tataie,iar daca incep sa iti umplu cu ce au facut americanii dupa anii 60 in domeniile tehnice iti umplu 200 de pagini.Incepand cu green revolution a lu Borlaug,pana la producerea in masa a tranzistorului de catre cei de la Bell.

              3
              • Ai cumva idee cine a scris era doar un exportator de materie prima ?! Ca eu NU!

                Dintai treve sa iti zic sa dai sursa. Sa vad la ce naiba se refera! Nu de lata darm bu stiu cum am reusit sa strec unb examen de statistica… asa ca am retinut ca statistica este o arta care justifica orice daca fraieru nu stoie sa citeasca!
                Asa ca sunt tare curios la ce se refra acel procenj! la tital exporturi USa sau la tital productoe mondiala ?!

                Oricum trebuie sa iti atrag atentia ca uleiurile alea ” Lubricating oils ” nu sunt materii prme. Se obtin in rafinarii . Deci nu sunt materii prime ci in cel mai rau caz semifrabricate . Idem „Refined copper”. Daca nu ma insel „coke” inseamna cocs. Nu e materie prima!

                Apoi .. as fi curis cum fu naibii startistica aia! Nu xde lata dar la 1928 SUA cam detineau mmulte exploatari petriliere in venezuiela (v Macaraibo!) si Mexic. Asa ca nu sunt sigir ca Standard Oil Company of New Jersey nu jongla nitel cu petrolierele ..

                Si ca se paree ca ii suprareciezi pe nemti ACHTUNG! Si azi SUA sunt primul exportatir de grau, porumb, soia si pulpe de pui!(ba cica azum au si vinuri bunicele si cica vinaru sef de la Mouton Roschild supoarvizeaza productia de la Opus One!) Asta nu o face stat agricol desi cand Iaccoca tuna „vreti sa fim din nou colonie?”

                Inca ceva ce nu apare in stistici (nu in alea de exporc!) . SUA foloseste instatii de foraj proprii, masini agricole proprii, Astea nu par la comert international (d’aia vreau sa stiu de unde ai datele!! Adica tabelu la ce se refera!)

                Autoturisme? {ai in 185o SUA produceau numai 70% ndin taoate automobilele din lume (camioane + autibobuze+turisme_

                A da. Nu apar abviioanele. Ford Trimotor, DC2, Lickeed electra. ma org astea sunt duoa 1930 insa …. erau excelent vandute!

                Inovatie? Duoa 60?
                Pai cam asa.. BMW a cumprata licenta Pratt & Whitney Hornet . Pe Ju t2 si FW 190. Invers nu stiu …
                Apratulo de ochire ptr bombardiere -p Norden a fots copiat de germani. Invers nu stiu …
                Nailonu e american. Prima data la parasute,l Apoi sub forma de ciorapi a cucerit europencele – nu numai „parasutele” ~!~!

                A da. apartul radui cu unde uktrascurte. Ala care se poa si smariza pe spunare de ostean sau pune pe avion sau tanc. marele vanataj al Pnazerelor. Da.. AMERICAN!!!

                Ca cam asa stam ..

                Adica pe bune .. treci si dincolo de 1960 mergi spre 1900 si o s avezi .. Prima arma cu repetitie- Winchester! Prima mitraliera – Gatling! Maxim! Prima foloslire a cartelelor perforate – USA! Prima masina de scris – Remington! Prima masina de facturat – IBM !
                Sanu mai zoic Edison, Bell ….

                La 1920 SUA erau instalate in frunte!

                Si sa stoo ca desi detele imi cad pe alaturi si vaz prost am, niste infromatgii. Nu aam trait la stana ci la Bucuresati si parintii mei nu erau cu 4 clase …. Erau insa cam pisalogi .. asa ca a trebuit sa aflu mai multe decat ce scria in manuale!

                2
                • Bai tataie,hai sa o luam pe rand,inainte de primul razboi mondial inovatia si avansul tehnlogic in ceea ce priveste industria auto o detinea EUropa,in special Franta si GErmania,ultima fiind cu adevarata forta din spatele revolutiei industriale realizate prin automobile.Fara OTTo,Diesel,Benz,Meybach ,Daimler industria auto nu exista,astia sunt adevaratii pionieri ai industriei auto.AMerica a avut bafta primului razboi mondial care a facut din Germania in special o tara care nu a mai putut sa isi concretizeze avantajul tehnologic dat de inginerii ei de top si de inovatiile lor ,iar pierzand razboiul a fost si obligata sa plateasca o gramda de daune catre toata lumea.In felul asta,industria auto care inainte de primul razboi mondial era de departe cea mai promitatoare din lume,a fost pusa in piuneze,ca nu mai aveai bani cu ce o sa o capitalizezi.Americanii au profitat la maxim de primul razboi,preiau controlul industriei auto prin FOrd in special care reuseste sa faca linia de asmblare rabida,care pun pariu ca si Europa o reusea daca nu era lovita de razboi si capitalul s-ar fi gasit usor.FOrd si GM imediat dupa primul razboi mondial deschid o gramada de fabrici in Europa,in special Germania?de ce tataie?Ca era Europa dornica sa cumpere masini,tocmai iesita din razboi rupta in fund sau americanii cautau oamenii inalti calficati din ea,pt ca Europa la ora respectiva inca avea cele mai bune facultati din lume pe domeniu poli.Si uite asa Ford,alaturi de Gm ii si construiesc o mare parte din armata lui Hitler,ba Ford a fost chiar un simpatizant pe fata a nazismului.
                  Da americanii au avut o serie de inventii in perioada respectiva importante,atunci apare si Cummins cu primele motoare,Delco prinde aripi si o serie de companii de la General ELectrics la Boeing apar tot in perioada respectiva,insa America inca nu depasise Europa la nivelul educatiei si a inovatiei,cauciucurile sunt produse de Dunlop,Bayer face primul cauciuc sintetic si lista e lunga,Europa inca produce multa plus valoare spre deosebire de USA care abia prindea aripi in ceea ce priveste educatia.In perioada respectiva se mergea din USA spre EUropa la studii nu invers ca acum.
                  M-am exprimat eu gresit folosind doar materii prime,insa America era departe de monstrul care este astazi,azi detin cam totul,in IT nu ai ce sa le faci,din 81 cand IBM scoate primul calculator personal,industria IT a devenit un mastodont cum omenirea nu a mai cunoscut vreodata.Google e cotat la 1000 de miliarde de dolari ca si asa bati campii cu bule de internet,uite bulele astea de internet a scos niste companii fata de care Ford cu modelul lui T e pistol cu apa,Google,AMazon,Facebook,Insta,Tweeter si toate firmele astea sunt cotate la un nivel cum putine companii au fost vreodata.
                  Iar TEsla tataie la ora actuala a ajunsa sa fie capitalizata la 100 de miliarde de dolari,fiind depasita doar de Toyota sa stii si tu.
                  Perioada interbelica americana ,e pistol cu apa fata de perioada actuala.Space \X are sanse sa devina un mamut cum lumea nu a mai vazut vreodata.
                  De Craig Venter ce stii?De George Church Ce stii?de editare genetica ce stii?De PCR ce stii?Daca ma apuc sa iti scriu ce a reusit america in ultimii 50 de ani,perioada interbelica pare o gluma buna!

                  2
                  • @dan_bnt. Inaintea Toyotei este Volkswagen AG. Inaintea Tesla mai sunt alte cateva zeci de marci auto. E gresita comparatia cu „valoarea brandului”.
                    Mai jos sunt niste cifre ca sa iti faci o idee despre industri auto.
                    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group
                    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Toyota
                    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.
                    Vezi numarul de masini produse, incasarile, profitul, activele, etc.
                    In cazul VW Grup peste 1 milion de autoturisme sunt supercaruri/hypercaruri/luxury class a caror valoare depaseste o Tesla Roadster de multe ori. VW AG include si Bugatti, Lamborghini, Audi, Bentley, Porsche etc si camioane, MAN, Scania. De asemenea VW are si automobile electrice.
                    Poti sa explici cum poate Tesla sa aiba o valoare pe piata mai mare decat VW?

                    4
                    • Simplu poate,TEsla are tot sectorul IT din state,cel mai puternic motor economic al lumii la ora actuala si pt mult timp de acum incolo.De aia si creste ca un Fat Frumos compania aia,tu nu te lupti cu TEsla,tu te lupti cu tot ce inseamna USa pe domeniu It,de la sisteme de operare de top,pana la aplicatii si companii de genul Netflix,\google,amazon etc etc.De asta Tesla e un pericol mare pt industria auto.Iar generatiile dupa 2000+ sunt toate crescuta,sau ma rog o mare parte din ele in cultura americana.Ia ghici in viitor ce masini vor alege,cand o sa fie sa aleaga intre un Wv cu un motor bun si o TEsla care pe langa motor,vine echipata cu tot ce inseamna mediul atat de familiar unui pusti?Ce zici,alege VW?

                    • Dane, tu vorbesti de valorea totala a actiunilor, eu vorbesc despre numarul de unitati vandute, incasari totale, profit, active etc.
                      Volkswagen AG are 300.000 de angajati, 27 de fabrici si opereaza in 150 de tari. Tesla are doar 45.000 de angajati si 3 fabrici. Alte cifre:
                      – valoarea activelor e de 100 de ori mai mare la VW
                      – capacitatea de productie de 25 de ori mai mare
                      – incasarile sunt de 10 ori mai mari
                      – profitul e de sute de ori mai mare la VW, Tesla merge in pierdere. De fapt profitul VW AG reprezinta o valoare egala cu jumatatea incasarilor totale a Tesla.
                      -capitaluri proprii: VW are 107 miliarde $ iar Tesla doar 5 miliarde $. Practic VW poate cumpara Tesla cu totul sau toata productia lor pe 5 ani de zile. Tesla nu poate cumpara VW, nici macar 5% din productia totala a acesteia.

                      Volkswagen AG e de minim 10 ori mai mare decat Tesla in termeni economici. Asta cu valoarea market cap e o joaca bursieră.

                      5
                    • Da bine inteles ca vb de valoarea actiunilor,ca doar nu pot sa compari o companie proaspata aparuta in 2003 sau cand au aparut cu una aparuta inainte de al doilea razboi mondial.Tesla nu stiu daca au ajuns la 5 modele scoase,sunt inca extrem de scumpe ,nu isi permite multa lume,e o tehnologie care mai are multa paine de mancat pana sa ajunga la maturitate.
                      Daca crezi ca o joaca,pune banii pe Wv si cumpara-le actiuni

                      2
                  • Stii cam aiurea, cam prost!

                    Si ia zi ce stii despre Ford? Ca , sa te citez preiau controlul industriei auto prin FOrd in special care reuseste sa faca linia de asmblare rabida,care pun pariu ca si Europa o reusea daca nu era lovita de razboi Nu pen pariu mca ramai fara .. underware! Ca Ford T a aparut in 1908! Cu linie de asamb;are cu tot! Ca in anul 1916 (inca SUA era neutra!) Au fots priduse 501.462 Ford T la preul supermodic de $345!!!! 501.462!!!!
                    Zici linie de asamblare? Saracu André Citroën. a bagat linie de asamblare ca vazuse cum functioneaza la .. Ford!!!
                    ia zi cine a impiedicat pe Renault sau Adam von Opel sa faca linie de asamblare din prima asa ca Ford? Razboiul inceput in augist 1814 ii impiedica in 1905?! Zau, ador SF ul dar nu amestc literatura cu realitatea!!

                    Si ce tranaie mai „stii” tu ?! Ca cica si o serie de companii de la General ELectrics la Boeing apar tot in perioada respectiva Ri nu zau ? GE ? GE Founded in April 15, 1892; 127 years ago, in Schenectady, New York through the merger of Edison General Electric Co. by Thomson-Houston Electric!!!
                    Ca poa nu ai aflat .. dar prima centrala de priductie a electricitatii in scip comercial apare in ,, SUA!!!
                    Si sa mai stii ca azi se bazeaza pe ieri .. si ca SUA sunt inde sunt ptr ce au fost inainte!@

                    Si sa vdem ce o sa iasa cu Tesla. Eu ca om cu expereinta am niste dubii .. Nu de a;at dar acum 50 de ani era „sigur” ca pana acum trebuia s aavem cateva statii orbitale, staii pe luna si amrtizarea era prevazut5a pana in 90 …. Si boinetels motorul Oto trebuia incluit de ala elctric de prin 2ooo!!

                    3
                    • E stai ma ca tu esti de seama cu cretacicul timpuriu si cu tine trebuie sa fiu extrem de precis in exprimare ca altfel bati campii si interpretezi cum ti se scoala.Productia in masa e brevetata de americani sau britanici tataie?Crezi ca europenii nu stiau ca urmatorul pas e productia de masa?Problema lor era ca nu aveau capital la nivelul Statelor UNite de investitii,dar pe inovatii si cercetare stateau cel mai bine.Fordul daca nu exista Europa,nu aparea,Europa a dat ora exacta in domeniu auto.Ce mari inovatii a adus Fordul in perioada de inceput a automobilelor,in afara de eficientizarea procesului de productie?Ce transmisie folosea Fordul,de la cine luata?Era facuta de americani sau de europeni?De francezii de la Panhard ai auzit?
                      Da ba si General Electrics,patenta stiinta europeana,ca europenii erau tari in cercetare,fara un VOlta,Maxwell,Faraday -General Electric nu ar fi existat.
                      La fel s-a intamplat si cu bomba atomica tataie,aia fara europeni america nu ar fi reusit sa o scoata in viata vietilor ei,cercetarea de top pe domeniu se facea in majoritate in Europa,fara Bohr,PLank,De Broglie,Schrodinger,Heissenberg COurie,Szilard sau TEller,America nu ar fi produs in viata ei bomba atomica,acolo a facut ce a stiut USA mai bine sa faca in perioada respectiva,sa capitalizeze inovatiile europenilor,ca despre asta a fost vorba in perioada respectiva.
                      Poate nu ai aflat,dar cercetarea de top a lumii pana in 45 era in Europa,problema europenilor e ca s-au macinat in razboaie si au pierdut avantajul dat de progresul inovativ.
                      Iar TEsla,stai linistit ca nu pricepi tu cu ce se mananca compania aia,iti dai cu parerea despre lucruri pe care nu le intelegi,ai o etate,e greu sa intelegi de ce compania aia creste asa spectaculor cand ai vata in nas.Tesla ,la fel ca si Apple ,reprezinta o forta pe care un comunist e greu sa o inteleaga,nu motorul electric faca compania aia tataie,e vorba de tot ce inseamna industria IT din State,de asta a ajuns sa fie atat de bine pozitionata si lumea o vede ca un real pericol concurential,pt ca e extrem de greu sa o bati,pt ca de fapt tu nu concurezi cu o simpla masina pe care trebuie sa o depasesti facand un motor electric mai puternic si mai bun,tu trebuie sa bati toata masinaria asta fantastica de IT ce reprezinta SUA la ora actuala.TU nu concurezi doar cu Tesla,tu concurezi cu Google,Youtube,NEtflix si toata gama,si nici o tara nu are in spate o asemenea forta,de asta e periculoasa Tesla si de asta nemtii au intrat in fibrilatii,de asta WV a anuntat investitii de 60 de miliarde doar in cercetare,si cu alea 60 de miliarde pot sa faca exact un mare nimic,pt ca tu concurezi cu tot mastodontul american,cu firme gen Google si Amazon,care au capitalizare de cat toata industria ta auto la un loc.
                      Ca sa iit dai seama la ce nivel a ajuns sectorul it din State,Californa singura are a 4 economie a lumii!La asa nivel a ajuns USA la ora actuala,iar tu bati campii ca americanii sunt pe duca si epoca lor de glorie a fost prin anii interbelici si 60
                      Habar n-ai pe ce lume traiesti.Si fii si tu mai politicos,ai o varsta,lasa dreaqu agresivitate,te inteleg ca esti comunist si asta e stilul vostru agresiv de a discuta,dar calmeaza-te ca faci dreaqu un avc.Lasa dreaqu agresivitatae,ca te apropii de lumea cealalta cu pasi mari si tot recalcitrant si plin de voi sunteti,si in afara ca ati facut umbra pamantului prin comunism ,nu ati realizat absolut nimic.

                      3
                    • uauuuuuuuu!
                      Si in afara de „comunism” ce mai stii ?
                      Chiar nu otio dai seama ca eficientizarea procesului de productie a fost prin ea insasi un urias salt ? Ramand in fomeniu … pana al Forfu T automobilul era o jucarie ptr vri f bogati. Fprfu T era „otr toata lumea” in asta a constat genialitatea lui Henry I ul . Si nu cota prea mult ca investitie ..

                      Si relatia dintre tesla (automobil electric) si IT … Cu vreo 20 de ani in urma Gates s-a facut de ras cu o comparatie aiurea .. Fiindca IT ul asta nu te duce la birou sau la piata … Ci automobilul. Mai rau nu poti sa te hranesti virtual si calculatoreu nu poate tine loc de buda!! Poa ai auzit de gluma aia ca un S&W „taie” un careu de asi … asa si in alte domenii!

                      Si nu imi explica tui mie ce si cum cu IT ul. De pe urma lui mananc pensie. Reala nu virtuala!

                      In rest fie cum zici tu. SUA in 1930 era un cah nu prima economie a lumii . Asa sa fie ….

                      Insa orice ai crede tu si alti iluminati ca tine problema automobilui electric nu este motorul ci … bateria!!!! Prea grea, prea scumpa … si asa ramane indiferent de cisco, microsoft, aplle sau de lungimea cuvantului …

                      Si a das. Nu numai ca ma auzit de Panhard dar am apucat sa vaz 2 Dyna Z!

                      3
                    • Ma nene,eu sustin un lucru extrem de simplu,SUA inainte si intre razboaie avea sistemul de educatia si cercetare sub cel european,atata tot,nu ma duce prin campuri de floricele ca nu imi dau seama ce a facut Ford,sau ca Sua nu a fost nr 1 economic si in perioada interbelica.Lasa sireteniile ca nu am sustinut niciodata asa ceva.
                      Iar cand am spus eu ca problema electricului e motorul?Despre ce vorbesti?Eu sustin ca TEsla o sa fie un concurent extrem de greu de invins pt ca are in spate colosul industrial de IT american.NU am vorbit de nici un motor electric ,de nici o baterie.

                      1
                    • Ia zi cine a scris „SUA pana in 45 a avut o politica mai mult izolationista decat de putere mondiala,era doar un exportator de materie prima si cam atat pana la al doilea razboi mondial|”?

                      Si bvezi ca imi esto dator cu sursa datelor alea…Si ce o sa a;lega un pusti cretinel nu am de unde stii. Ca in anii 80 au preferat Toyota /…

                      2
                • Stai ca nu mai gasesc site-ul ala,cand il gasesc il pun.

            • „Frigidaire a lui General Electric!”

              Tot un general, da’ General Motors. Cum se pricepeau la climatizarea automobilelor, si-au tras o filialà „Frigidaire”…

            • Bre , nu cumva matale erai mustaciosul ala schilod si inalt , ala cu cafeaua-n si vodka ascunsa in cafeaua din mana toata ziua la ICSITE TCI CCAB ( Floreasca ) in zona de fumat Carpati fara 🙂 , care te ocupai ( printre altele ) de minicomputerul tip Cobra Brasov sau cumva echivalent LB881 pentru tragerile de artilerie , adica cu anumite tabelele de tragere scrise pe memorii EPROM ? Erau coordonate de tip muci cu clabuci , deci nu aveau legatura cu realitatea din Cincu , Smardan sau Jegalia .
              Stiu , nu era vina voastra 🙂 , ci a producatorilor de pulberi si de proiectile …
              Te recunosc , aveai stilul ala din revistele frantuzesti …
              Scuze daca fac confuzie , dar au trecut cam 45 de ani de atunci .

              4
              • L-ai prins. As zice ca el era… 🙂

                1
              • Mustacios da, 187 cm, schilod nu prea. Carpati fara cam 6 din 10 in epoca aia.Cafea da, votca mai rar la scarbici …. dar nu eram la CCAB ci alaturi .A ca ma deplasam in zona de fumat a CCAB e o alta cestie. eram in relatii bune . Pe urma pin 85-88 am avut acces la calculatoarele lor

                Da crez ca de fapt il vizai pe MirceaS

                2
                • Tot pe alàturi. 1m82, nu prea schilod, vodca da, Carpati a fost prima mea tigarà la 8 ani, dar m-am làsat la 17 (în arestul Securitàtii minorii nu aveau dreptul la fumat, de unde se poate deduce cà Securitatea era bunà la sànàtate 🙂 ) si mai ales eram de mult în Franta unde la primul meu job mà jucam cu Burroughs si IBM 360.

                  1
                  • Nu-mi dau seama daca fac confuzie sau am uitat … de obicei nu uit , cel la care mă refer ( nea Bizonu’ ) avea o amprentă vocala deosebită …
                    Oricum perioada era după 1986 .
                    Nu contează .
                    Erau vremuri adevărate .

                    • Nu stiu cum m-ai „depistat” . Bravos tie!
                      Insa relatia mea cu CCAB e mai veche… de prin anii 76-77.

        • Iar dominatia americana e inca la inceput,e un imperiu extrem de tanar,nu are nici macar 100 de ani si abia dupa 45 de ani a scapat de baubaul care ii manca peste jumatate din piata si aici ma refer la URSS si influenta lui.
          Iar dominatia SUA cu adevarat,va incepe in urmatorii ani,ba din contra trendul le este extrem de favorabil ,stai cu ochii pe TeSLA,ca s-ar putea sa asistam la un nou caz Apple ,iar daca Tesla reuseste in urmatorii ani sa domine piata auto,americanii cam detin toate cheile jocului economic.

          4
          • nu doar Tesla, eu cred ca SpaceX va reprezenta un soc la fel de mare, daca nu si mai mare pe termen mediu si lung, mai ales daca reusesc sa ajunga la Marte si asteroizi.
            Programul spatial american privat nu are concurenta reala, restul sunt incremeniti in tehnologiile lor de ani 60-70 si nu dau semne de progres. Cat timp nu-si stimuleaza industriile private (iar la chinezi si rusi nu prea exista asa ceva) nu au nici o sansa

            5
            • A categoric,Space X va fi un soc mult mai mare decat Tesla in viitor,din punctul meu de vedere,daca nu se intampla nimic surprinzator pe planeta,SPace X va deveni in viitor cea mai valoroasa companie creata vreodata pe Terra.Insa e cu bataie lunga investitia si rentabilitatea acelei companii.In schimb Tesla,in viitorul extrem de apropiat,are sanse reale sa puna la pamant industria auto mondiala,la fel cum Apple a terminat Nokia sau Ericssonul,companii care dominau industria de telefonie mobila.

              5
              • Nu-i va pune pt ca aia au resurse si deja investesc foarte puternic in domeniul electric. Tesla are un avans, dar ca sa joace in liga celor mari trebuie sa vina si cu o masina in jurul a 10.000 (dolari/euro). Nu se grabesc pt ca infrastructura inca nu tine pasul.

                Eu m-am gandit la o electrica cand am schimbat masina anul trecut, dar din pacate eu folosesc masina in weekend, si ma duc in zone (munte) unde nu pot lasa masina sa se incarce cat timp imi fac eu meandrele. Pur si simplu, oricat as vrea, eu nu pot sa-mi iau electrica acum. Dar lucrurile se schimba, si ciclurile de incarcare se scurteaza. Poate in 10 ani vor avea o baterie pe care o pot lua in casa sa o incarc. Cele de acum sunt mult prea grele. Sper ca si tehnologia bateriilor sa faca un mare salt inainte.
                Atunci va urma o revolutie (telefoane, masini, avioane usoare etc)

              • Ce inseamba viitorul apropiat? Pana o sa ajunga masinile complet autonome ( lucru care necesita infrastructura dedicata, evolutua softurilor in sine, o legislatie care sa prmita asta ( de exemplu, cine urmeaza sa raspunda penal cand o asemenea masina face un accident cu victime? Ceva generat de o situatie neptevazuta, o eroare de soft, ceva de la un senzor, Este o iluzie sa crezi ca nu o sa fie accidente) ) o sa mai treaca mult timp pana cand Tesla ar urma sa fie un fel de smartphone pe roti care se deplaseaza autonom, la un pret accesibil pentru multi si sa fie si acceptat de legislatie. In plus, sunt virusate prin atacuri calculatoarele, automat si aceste masini 100% autonome sunt o tinta. Deschizi un mail si ai pierdut franele…etc. In plus crezi ca blocurile economice in cate sunt multe din grupurile auto in special UE si Adia o sa stea sa se uite? Macar legislativ si tot or sa bloheze marca Tesla daca ar feveni asa „letala” pt concurenti P S. Colosi precum VW nu or sa fie doborati decTesla, indiferent de cate servicii anexa ar aduce cu ea ( netflix …:), facebook…google….) lumea cumpara masini si pt performanta, design, siguranta, cat costa si cat comsuma ..etc). Masina 100% autonoma, 100% electrica si sa fie la un pret acceptabil pt occident ( nu mai uau in cslcul zonele mai sarace) sa fie o madina ok pt o familie dpdv spatiu, ramane inca un obiectiv greu de atins cel putin in viitorul apropiat.

          • Da sio e plina europa de este de Chevrolete…

            • Așa cum ziceti ca Apple a fost un soc si a distrus Nokia si Ericsson, uite ca a aparut intre timp Android, asa si cu Tesla, care este o companie care a pornit de la 0 si garantez ca nu va pune monopol pe industria auto, fiindca tehnologia bateriilor nu este o tehnologie extraterestra, iar firme precum VW, BMW, Mercedes-Benz, Toyota o sa vina cu aceleasi tehnologii precum Tesla. Acum veti zice ca Tesla e singura masina care se “conduce” singura, dar chiar credeti ca europenii sau japonezii nu pot monta o camera si 3 senzori in plus sa faca acelasi lucru?? Ideea e ca inca sunt reglementari cu privire la condusul autonom…

              3
  10. Plangeti mai putinj de mila Imperiului de Mijloc!
    Nu de alta dar cf unor pareri f informate o anuma „benzinarie mafiota” trebuia sa dea faliment de cativa ani.
    Si ?
    Si ?! Turkish strram a fost inaugirat in prezenta celor 2 draci de stat…
    Da isi mai aduce aminte careva de … Nabuco?!

    A si flita asat de portavioane chuneze, Rilul lor este de a tine „poarta: descchisa,,, Poarta Macii Chinei . Ca daca va uitai pe harta – de ex https://ashleylaurenturner.files.wordpress.com/2012/05/asiapacificmap.png

    veti vedea ca intre S poen Coreea si Formosa este un frumusel gard de insule care practic pot tine in cocina comertul sinez pe mare ….

    6
  11. Inca o armata de teracota a ..imparatului, cum zice-o si invatatelu’ Sun-Tzu ( am mai zis-o de cateva ori pe site) “Appear weak when you are strong, and strong when you are weak.”

  12. Quiz: Ce conteaza la o tehnica de lupta cel mai mult ?
    Answer: Forta combativa.

    antagonic un hraparet portavion chinezesc vs. unul european sau mai rau vs unul american care e raportul cu forta combativa ?

    vedeti mai jos:
    https://gbtimes.com/damaged-terracotta-army-statue-to-be-repaired-by-chinese-experts

  13. Chinezii sunt ambitiosi si o sa-si construiasca flota de portavioane destul de repede. La capitolul avioane imbarcate se vor scarpina in cap o vreme. Problema lor majora si care va cere cel mai mult timp va fi popularea navelor cu personal competent. Asta le va lua minim 20 de ani, zic eu. Instructia cere si practica asa ca vor incepe sa-si flexeze muschii la vecinii mai marunti: Filipine, Vietnam, Indonezia sau chiar Taiwan, Japonia & Coreea.

    4
    • @talos, ambițios nu are a face cu neputința de a face EXACT ca puterile vestice, cel putin la arme.

      Și in natura găsești imitații și imitatori dar atât, nimic nu iese mai quality decât originalul, sa avem pardon.

      Și intr-adevăr când mergi in China rămâi perplex, dar toate sunt imitații, nu se știe cât și quality este, ma refer la mărfuri și ce mai manufacturată.

      Nu degeaba când intri pe un site nemțesc ( luam ex.) acolo scrie cu mândrie Est. 1800 și cât o fi.

      Nu Bati cu imitațiile, clonele, pe ăștia care fac originalul, asta niciodată.

      Ca, virgula, originalele pot conține și piese maid in cina, e pur și simplu fără rost, un original poate avea felurite feluriți furnizori, nu degeaba scrie clar Batch ..și apoi dacă nu respecta înțelegerea se schimba acel furnizor. Pa și pusi.

      1
      • Eu stiu ca e „fancy” sa mai arunci cate un englezism prin text, da bine, dar in limba romana folosim calitate nu quality.
        In privinta copiatului, surpriza, doar unul sau un colectiv inventeaza, restul copiaza! Unii platesc IPR-ul posesorului drepturilor iar altii, care-si permit, nu. De la primul os sau piatra cioplita omul a copiat ce a vazut la altii. Si din nou surpriza si sa avem pardon, e plina istoria si prezentul de cazuri in care calitatea copiei este identica sau superioara originalului. Spre amuzamentul tau:

        https://www.smithsonianmag.com/travel/how-japan-copied-american-culture-and-made-it-better-180950189/

        Ma indoiesc ca o sa vezi pe o firma nemteasca scris Est. 18xx pentru simplul motiv ca Est. este prescurtarea englezescului established.
        Spre stiinta ta, sunt multe firme europene, inclusiv germane, care traiesc din rebranduitul de piese „made in china” (nu maid), unele chiar de renume.
        Vizavi de neputinta, chinezii isi vad de ciocanitul lor la portavioane fara a da importanta parerii tale. Asa au ras de-a lungul timpului si spaniolii de englezi, englezii de americani si americanii de vietnamezi si la urma au ramas doar cu un rictus.

        6
        • @talos, bai tu dai exemplu japonezilor la copiat intr-o discutie despre chinezarii sau ceainizi ?
          Nu mai plimba ursul sau blana aia care zici tu esti dastept si cult cu Wiki la subtiori.

          si quality deorece subliniez ce vreau sa spun, care-i problema ? Vezi cum a atras atentia, asta si vroiam.

          Zii tu, numeste tu marci de top chinezesti care se bat piept la piept cu ale americanilor, ale europenilor si bineinteles ale europenilor poti sa-i bagi si pe coreeni !!!!
          PS poate sa fie si marca de volum nu neaparat premium, dar sa vedem ce gasesti, banuiesc ca tot Wiki ti-e prieten.

          Surpriza esti tu un mic afon mare, care nu are habar de nimic, vezi doar ambalajul si stralucirea nu si ce e dedesubt, unde se scurma tot aceeasi chinezi sa ”invadeze” ce vor ei sa invadeze cu produse, cu arme, etc.

          1
  14. Interesant. De ceva vreme incoace, nenumarati analisti prevad disparitia port-avionului, amenintat de noile tipuri de rachete cu raza lunga (fie ASBM, stealth, hiper sau variatii/combinatii ). Inclusiv multi oficiali chinezi decretau ca noile lor rachete balistice anti-nava sunt moarte sigura pentru portavioanele care ar indrazni sa intre in raza lor de actiune. Oare ce s-a schimbat?

    De progresat progreseaza foarte rapid, asa cum au remarcat si alti colegi de forum,in 3 decade au facut salturi uriase, atat cantitativ cat si calitativ. O contrapondere la hegemonia americana nu e neaparat ceva rau, atat timp cat ambele parti inteleg care sunt liniile rosii ale celuilalt. Nu cred ca se pune probema unui conflict direct intre cei doi grei ai momentului. Sunt curios cam ce sentimente are Rusia fata de aceste planuri, am impresia ca aluneca tot mai mult si mai clar spre locul 3. Cat despre chinezi, posibil sa aiba o surpriza neplacuta pe masura ce vor incepe sa opereze navele: costurile nu vor fi deloc de neglijat, depasing in mod sigur costurile de constructie. Vedem.

    7
  15. Construcția unei nave nu este același lucru cu operarea ei. Mai ales în cazul portavioanelor, care necesita grup naval. SUA are logistica necesara unei astfel de operare și experiența necesară, China nu. SUA are experiență și în operarea unor astfel de grupuri navale pe timpul unor crize economice. Sunt curios cum ar susține grupurile navale o Chină afectată de o creste economică proprie de 3%, adică în cuvintele noastre… recesiune.

    4
  16. Sau miscat foarte repede si asta inseamna ori ca sunt mai puternici decat ai credeam ori sau facut compromisuri sa mai auzit de nave militare construite dupa standarde civile.
    Cum nu ma pricep astept sa vad urmarea

    2
  17. china maoista si de dupa are in comun cu china straveche si istorica doar teritoriul.
    occidentul i-a facut mari si acum numai stiu cum sa-i tempereze,macar trump a vorbis deschis despre problema asta.

    2
  18. E o carte, nush cum ii zicea, oricum,scrisa de un comandant british de submarin nuclear
    Si teza era ca cei care au descoperit America n-au fost vikingii (povestea cu Columb e de gradi) ci chinezii.A scos si al doilea volum,pe-alanu l-am citit

    1
  19. Și asta în timp ce americanii trebuie să facă exerciții de naming ca să se asigure că portavioanele din șantier nu vor fi oprite de administrațiile viitoare 🙂

    https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/01/21/whats-in-a-name-the-politics-behind-americas-newest-aircraft-carrier/#2d2aaa714e00

    2
  20. Altii spun ca ceainezii au intrerupt constructia unor portavioane din cauza unor probleme mostenite de la clasa Ford. Or fi copiat astia cu tot cu greseli.
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/china-cancelled-two-super-aircraft-carriers-heres-story-why-108671

    6
  21. ceainizii se arunca intr-o competitie aiuristica pe care nu o pot castiga oricati bani ar arunca pe geam.sa te iei la intrecere cu us navy care are 11 portavioane active cu 1000 de avioane si elicoptere si 9 LHD uri(niste portavioane usoare in realitate) cu alte 250 de aparate de zbor mi se pare o tampenie mai mare decat china.asta,cand in realitate nu ai nevoie de ele.china nu e japonia care in ww2 de exemplu,era dependenta 100% de transportul maritim.china are mii de km de granite terestre cu tari mai mult sau mai putin terestre pe unde se poate aproviziona cu materii prime si isi poate exporta produsele.programul ala al lor,”drumul matasii”,tocmai asta urmareste,crearea unor rute terestre ptr comert.plus ca datorita incalzirii globale,ruta nordica,prin oceanul inghetat de nord,poate fi folosita aproape tot anul,navele navigand in ape”prietene”(rusesti) .in consecinta,vor arunca o gramada de miliarde de pomana.

    3
    • Ruta prin Oceanul Arctic nu va fii niciodata foarte rentabila din motive evidente. Unul la mana e deschisa doar cateva luni pe an, iar doi si in anotimpul cald risti sa dai peste gheturi plutitoare pe acolo. Sa zicem ca iceberg-urile le detectezi cu radarul, dar bucatile mari de gheata nu le vei vede, si daca dai peste el risti sa te duci la fund rapid.
      Una e sa circule nave special echipate pe acolo, si alta portocontainerele obisnuite, care ati vazut si voi cum sunt incarcate. Parca si vremea e mai proasta cu multe furtuni etc.

      Si daca te uiti pe harta, inainte sa intri in apele prietene ale Rusiei, treci pe langa coastele americane ale Alaskai. Deci nu scapi de Unchiul Sam 🙂

      • Nu prea o nimerisi. În timpul iernii(deci nu vara) grosimea gheții pe ruta nordica este între 1,2-2m.un spărgător de gheata nuclear (si rusii au vreo9) trece lejer prin gheata de 3m. Viitoarea clasa (primul întra în dotare anul asta) e și mai capabila. Crezi ca e mare inginerie sa formeze convoaie cu asemenea nave leader și sa economisească o grămadă de timp și combustibil renunțând la ruta clasica prin oceanul indian, marea roșie și canalul de suez? Se pare ca distanta între Europa de vest și China este prin nord cam jumătate decât pe ruta clasica și cum profitul contează cel mai mult mulți vor prefera drumul asta. Rusii baga în noua clasa de spargatoare de gheata(5bucati) vreo 4 miliarde $. Crezi ca arunca banii ăștia doar de amorul artei?

        5
        • nu am zis ca nu trece, dar sunt nave special construite pt asa ceva, si care, ai zis si tu, costa miliarde. E mai sigur si mai rentabil pe ruta clasica. Sa nu mai zic ca asigurarea ar fii mult mai mare prin nord (Lloyd, etc).
          Fa diferenta intre un spargator si un portcontainer 🙂

          • nu duci marfa cu icebreaker-ul frate! ala merge in fata convoiului si sparge gheata(daca este cazul) ptr restul navelor obisnuite.si de ce ar fi asigurarea mai mare? nu am auzit de uragane sau taifunuri in oceanul inghetat de nord,sau de stramtori aglomerate,sau de pirati(vezi somalezii din golful aden).daca stai cuminte in convoi si ivanii isi fac treaba esti ok.

            5
  22. parca vad ca or sa fie 6 fara astea primele 2 rusesti

    2
  23. Pentru cei care tot ii dau inainte cu „ciainizii nu au experiență in operarea portavioanelor, si nu pot…etc, bla-bla-bla”, vă reamintesc faptul că ciainizii se joacă de cel puțin 10 ani pe portavionul brazilian. S-a mai discutat asta pe aici, cind s-a vorbit despre primul lor portavion. 😉
    Si ei isi fac planurile pe multe cincinale inainte, nu de azi pe maine, ca altii cei mai frumosi si destepti dintre…
    Parerea mea, hic…

    7
  24. Planul lor pare realizabil avand in vedere ca doar in 2019 au lansat la apa 24 de nave de lupta noi, din toate tipurile (nava de asalt amfibiu, distrugatoare, fregate, ultima corveta tip 056 s.a.).
    La catapulta electromagnetica stiu ca lucreaza de ani buni ca si la un sistem de propulsie electric (gen Zumwalt). Astea si-ar putea gasi locul pe primul portavion de tip CATOBAR chinezesc.
    Spre deosebire de rusi, astia se antreneaza serios de multi ani pentru a opera portavioane.
    Nu pot fi judecati in termeni occidentali, sunt extrem de diferiti de noi. Oricum, par sa fie singurii contestatari seriosi ai puterii americane.
    P.S. Daca rusii vor sa resusciteze Kuznetovul, ar putea sa-l trimita chinezilor, il vor face mai bun decat era inainte. Sa le dea Su-57 la schimb. 🙂

    5
    • Au și rusii un stil de a sta cu nasul pe sus ceva de speriat. Ar putea sa ia de la chinezi de toate(fregate, distrugătoare, nave desant, etc). Dar și la ei e ca la francezi, tot armamentul musai sa fie rusesc. Și pierd enorm pe chestia asta. Mai ales ca în afara de India, nu prea mai exporta mare lucru în zona navelor de suprafață sa zici ca își strica firma.

      1
      • @Nicolae, chinezii achizitioneaza oricum ce au nevoie de la rusi. Incepusera cu niste clone de tancuri, apoi rachete, avioane, blindate, camioane si struto camila aia de portavion de la ucrainieni. Si submarine mai cumpara de la rusi, pe langa ce produc ei. Apoi sunt sistemele AA, (pe care le-au clonat), au achizitionat si licenta pentru radare in UHF/VHF iar acum ciolovecii ii asista in constructia de Early Warninguri..e de treaba acolo..totul pe bani. Si prin spatiu ceva ceva, dupa cum scria si @Iulian prin articole.
        Ei au nevoie acum de portavioane (iar rusii nu ii pot ajuta ca nu se ocupa cu asta, momentan) pentru a-si apara interesele peste mari si tari, acolo unde ei au investit bani masiv si au o piata de desfacere. Sunt o necesitate pentru ei.

        @Strumpf, tinand cont de pozitia si gândurile expansioniste ale rusilor productia de armament propriu si independenta fata de restul lumii este vitala pentru ei. Gandeste-te la ce au patit cu Mistralurile, camerele termale si turbinele ucrainiene.. Cand au aparut sanctiunile si au ramas fara ele au fost nevoiti sa se descurce. Pe timp de pace e usor dar când esti strâns cu uşa e mult mai greu si trebuie sa pompezi mai multi bani decat de obicei. Un alt avantaj e ca banii raman la tine in țara.

        5
        • La nave, ca utilaje in sine, sunt peste rusi. Ultimele modele de orice-ar fi sunt foarte reusite ca arhitectura navala. Ca traditie navala iarasi mi se par peste rusi. Evident, parere personala.
          Rachete, eh, aici cred ca rusii inca sunt in fata, desi s-au chinuit mult pana au facut sa functioneze sistemul Poliment/Redut. Mult, adica ani la rand.

          • @Nicolae, ii judeci cam aspru pe chinezi si pe rusi. ?
            Ca o paralela, si Zumwaltul a fost tras la cârlig prin Panama (paradoxal tot un canal de navigatie e si ala).
            Sau au existat sisteme de armament si prin america care au durat ani buni pana sa fie functionale, altele nu au ajuns niciodata sa functioneze cum ar trebui si au fost anulate. ?
            Asta inseamna invatare din greseli si corectarea acestora, care duce la progres. Niciodata nu poti da fail atunci cand nu produci nimic.

            4
      • Au luat motoare diesel de la chinezi pentru Buyan M dar se pare ca n-au fost prea multumiti. E o poza cu una care trece Bosforul la remorca, ivanii sustin ca era propulsata de chinezarii. De fapt, poate fi si o problema de transmisie unde rusii au de asemenea probleme.
        Am vazut mai demult un film cu si despre Liaoning, e incredibil ce bine l-au scos la liman, a iesit cel mai tare cazinou ever… 😉 🙂
        Ideea e ca au reusit sa rezolve unele din problemele de propulsie (boilere, turbine cu abur = azbest) foarte bine. Iar portavioanele astea chiar au nevoie sa sustina viteze de peste 25 Nd in lipsa catapultei.
        Altfel, sunt cateva domenii in care sunt inca peste chinezi asa ca e cumva firesc sa nu ia de la ei… Dar nu inteleg de ce nu au luat sisteme de propulsie.

  25. Ii subestimati maxim pe chinezi. Daca la capitolul industrie militara mai au de mancat mămăligă (orez) la produse civile treburile stau foarte bine pentru ei.
    Majoritatea produselor IT de top sunt construite la ei, inclusiv ale gigantilor mondiali, precum Apple, Google, Nokia, Asus, Samsung, Sony, Dell, HP etc. Telefoanele pe care le folositi zi de zi sunt made in china. Computerele/laptopurile impreuna cu monitoarele si perifericele (mouse, tastatura, casti) la fel, made in china. Au o industrie de speriat in acest domeniu.
    Apoi exista sumedenia aia de produse pe care le folosim zi cu zi, pe majoritatea ustensilelor existente scrie „made in china”, chiar si atunci cand vorbim de branduri consacrate.
    Si lista poate continua cu orice categorie doriti dvs..

    Cu alte cuvinte, daca făbricuța aia numita China s-ar opri din productie sau nu ar mai exporta, economia mondiala s-ar da peste cap la propriu..

    6
    • construit de apple nu inseamna construit de china.

      2
      • Apple are proprietatea intelectuala, adica vine cu teoria, designul si inovatiile plus partea software iar chinezii le contruiesc. Una din companiile chineze care produce pentru Apple se numeste Foxconn. Aceasta se ocupa atat iPhonuri cat si iPaduri, iPoduri si Macbookuri.
        Un alt exemplu este Asus. Telefoanele, placile de baza, placile video pentru calculatoare si laptopurile sunt produse in china, desi Asus e o companie Taiwaneza.

        5
      • Construot de Apple in China inseamna ca .. aia cam stiu tot despre ce fac!

        Suint maestrii in sublerire . Au sublerit MIG 21 … plus naiba stie ce ! nemtii au constrit un <Maglev . Acum chinezii construics cu duzina de capu lor ..

        Ma rpg azi copoaza.. Imi adcu aminte ca acum +50 de ani niponoo copiau ceasurle elvetiene…. Prin anii 5o Honda era f intreresat de piesle de motocileta Norton si BSA. Mai stioe careva ce era BSA?! Ca de Honda stie azi,. toata lumea!!!

        3
    • Corect,produc mult hardware,dar se face in toata Asia, Taiwan,Filipine,pe vapoare samd

      2
    • Cred ca e momentul pentru ceva sudura. 🙂

      Tu vorbesti despre ce produc ei si nu cred ca neaga nimeni asta. In plus, mai faci o greseala – pui in acelasi cos ceea ce surubaresc cu ceea ce au cumparat.

      In fabrica, nea Gicu de la forja nu are cunostinte de chimia si fizica materialelor; el face foarte bine materialul. Foxconn – ca despre ei vorbim acum – sint fabricanti pentru oricine le da banii. Cunostintele, proprietatea intelectuala, munca de conceptie, ingineria e a ta. Probabil pentru pozele facute in fabrici la diverse aifoane au dat discount masiv Apple, asta daca nu a fost o miscare de PR a Apple. De aici pina la a concepe ei este distanta mare, insa nu e de neparcurs.

      De mai multa vreme am scris pe aici – de mai multe ori – ca micutii inca invata. Dar diferenta de cultura ii opreste sa avanseze pe cit de repede ar putea. Au o resursa umana de neimaginat. 7533000 absolventi de invatamint superior in 2018. IN 2016, 4.7 milioane au fost absolventi de STEM. Daca luam in calcul top 3%, tot avem 141000 de absolventi. In 2016 in Romania am avut 120000 de absolventi – 80000 licenta, 40000 masterat, 1888 doctorat. Atenti, astia sint toti – UPB, Bioterra, Facultatea de Ezoterism, Spiru Haret sau Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan.

      Inapoi la Huawei acum. Daca Huawei vineaza top 0.5% din universitati chineze, tot vor avea o resursa uriasa la usa pentru a o folosi. Faptul ca le-a luat atita timp este pentru ca au avut nevoie sa deschida centre in vest pentru a invata. Au angajat – impotriva dorintei lor – specialisti vestici, i-au platit si au trimis ingineri din China sa stea linga ei. Centrele de dezvoltare din vest sint scoli profesionale pentru absolventii lor de universitati. Dar cultura ii opreste sa se miste mai repede.

      Comparatia in care bagi in aceeasi galeata cum vrei companii diverse este gresita. Huawei e un conglomerat care fabrica de toate, in functie de cum vrea Generalul. Siliciu, servere, telefoane, echipamente de comunicatii, software. Multe componente sint furate si nu le inteleg … inca. Dar tehnologia inalta o cumpara – inca – din vest. Daca intra la embargo – cum s-a intimplat cu ZTE – pot trage obloanele in doua luni.

      Si ca sa inchei cu o gluma – cei care s-au intilnit cu ei vor intelege.
      How are you? l-am intrebat pe micutul chinez care lasa in jurul lui un miros greu, de sosete plastice si prajeala.
      Yes, a raspuns el senin.

      2
      • Binenteles ca IP-ul e al Apple. Am scris si eu asta. ?
        Probabil daca nu era IP-ul lui Apple (si nu aveau contracte cu clauze) s-ar fi numit altfel de ex „Aple” sau „Aplle” avand ca logo un mar muscat in partea cealalta. (vezi cazul Adibas, Mike sau Puna)
        Problema este ca si cei care se folosesc de ceainezi(care reusesc sa produca la preturi imbatabile) pe post de sclavi pe plantatie (pentru castiguri colosale) au de pierdut pe termen lung desi castiga bine pe termen scurt. Fara externalizarea asta masiva a productiei catre asiatici astazi nu ar fi existat Huawei, ZTE, Xiaomi etc (nici macar Adibas.. ?)

        Problema sta in felul urmator: chinezii sunt (pot fi) periculosi.

        Daca ar izbucni un trade war in adevaratul sens al cuvantului si fabricile din China care sunt subcontractori pentru giganti nu vor mai produce pentru stăpânii lor, atunci preturile vor exploda, companii mari ar falimenta, si ar iesi o criza din care toata lumea va avea de pierdut.

        Sa luam un exemplu. Iti amintesti de criza HDD-urilor de acum 8 ani? Daca nu, iti reamintesc eu cu drag. Se dublasera/triplasera preturile la hard diskuri in doar cateva zile din cauza cererii mai mari decat oferta. Nu, nu se dublase cererea ci se injumatatise oferta. Motivul a fost un shortage de magneti permanenti de Niobium care se gasesc in componenta HDD-urilor.

        O intamplare funny. Acum ceva vreme s-a produs un fenomen numit „capacitor plague” datorat unei incercari nereusite de copiere a capacitorilor (condensatorilor) electrolitici japonezi de catre taiwanezi. Deznodamantul: placile de baza se stricau in garantie si din cauza costurilor aferente cateva companii producatoare de placi de baza (aproximativ jumatate din ei) au dat faliment.

        „Daca intra la embargo – cum s-a intimplat cu ZTE – pot trage obloanele in doua luni.”
        Probabil daca se va ajunge ca economia chinei sa fie afectata din cauza embargourilor si ei ar putea riposta.

        Ca tot suntem la capitolul IP, furat si copiat, un bonus:
        https://www.autoexpress.co.uk/car-news/87772/chinese-copycat-cars-how-do-they-get-away-with-it

        PS. Ce tehnologie din vest cumpara chinezii?
        PS2 De ce ar da bani pe tehnologie cand o pot fura?

        2
        • PS. Ce tehnologie din vest cumpara chinezii?
          Ceea ce nu fura. Licenta de a produce ceva anume.

          • Pai asta e dubiul meu, ca ar da chinezii bani pe o licenta cand ei le au cu furatul. ?

            PS Daca ar fi sa descriu china in doua cuvinte acelea ar fi: „patent stealing”, „tehnology stealing” sau „copyright infringement”.

      • „Dar cultura ii opreste sa se miste mai repede.”
        Cultura sau filozofia? Poti sa elaborezi putin, sunt cam contrariat.
        Filozofia de viata si cultura chineza au influentat si vecinii care par sa o duca mult mai bine: Japonia si Coreea de Sud. Ce facem cu Taiwan-ul si Hong-Kong-ul care sunt chinezi de-ai lor si joaca in aceeasi liga cu SCoreea si Japonia? Daca prin cultura te referi la experimentele socialiste originale chinezesti, da sunt de acord, avem exemple clare: Coreea de Nord vs Coreea de Sud si PRC vs ROC.
        Globalizarea a creat dependente atat de complicate ca nu isi poate permite mai nimeni sa joace cartea embargoului total cu China. Iesirea lui Trump a fost un PR stunt, cunoscatorii nu au dat doi bani pe ea. In plus i-a alarmat pe chinezi si acum lucreaza mai febril la o solutie de rezerva, pentru ca asta face parte din filozofia lor.
        Asta cu sosetele si prajeala e o mica rautate. Daca te plimbi prin Bucuresti cu transportul in comun sau prin anumite zone sigur nu o sa respiri numai roze si iasomie.
        Chinezii sunt verisori cu Shakespeare fata de indieni. Daca suni la un Call Center si-ti raspunde un indian iti vine sa te impusti! In plus de asta te-ai gandit vreodata cam cum ne privesc ei pe noi? Radem noi de ei dar sunt sigur ca si ei rad de noi la multe chestii.

        1
        • Cultura sau filozofia? Poti sa elaborezi putin, sunt cam contrariat.
          Prin cultura inteleg aici suma credintelor, obiceiurilor, regulilor ,valorilor materiale din societate.

          In acea zona vorbim de obiceiul supunerii, care – zic multi – ar avea legatura cu Confucius. Obedienta este adinc in radacinata in mental. Cei pe care ii dai ca exemplu (japonezii, coreenii de jos, ROC, HK) au avut mai mult contact cu civiliatia vestica (muricana mai exact) si au putut sa construiasca in zeci de ani citeva mecanisme paralele cu obedienta. China a avut draperia rosia si nu a mai putut face nimic. Partidul unic se potrivea foarte bine peste cultura asiatica; nu a fost sa fie si in Japonia.

          Am spus eu ca sint un individ politically correct? De asemenea, ai folosit si o fallacy – la altii e mai rau; nu vorbeam de RATB (in orice anotimp) sau Metrorex (vara) si nici de indieni.

          Nu doar ca m-am gindit, dar si stiu cum ne privesc pe noi. 😀

          1
  26. Să asamblezi un telefon mobil adunând tot felul de componente de la tot felul de producători e una, să faci tu procesoare și alte circuite integrate, sau alte componente electronice e cu totul altceva. Ca să ști ce conține un dispozitiv electronic trebuie să-l desfaci și să te uiți pe dinăuntru. Citiți ce scrie pe procesoare, pe circuitele integrate: Intel, Microchip, ARM, Toshiba, Philips, General Electric, Texas Instruments, Fairchild
    Procesoarele Kirin fabricate de HiSilicon (Huawei) sunt de fapt procesoare ARM-Cortex -din UK

    Poftim exemplu ( cu embargoul american):
    Huawei mate pro 30

    Procesor: Octa-core Cortex- HiSilicon (China), care e de fapt ARM
    Procesor grafic: Mali-G76 MP16, tot de la ARM (UK)
    Display: Samsung OLED (Coreea de Sud)
    Camera triplă: optică Leica (Germania), senzori Sony (Japonia)
    Senzori accelerometru-giroscop, nano-presiune: STMicroelectronics (Elveția)
    Amplificator audio Cirrus Logic (US -Texas)
    Flash memory- Samsung
    Wireless Charging Receiver – STMicroelectronics

    O investigație mai amplă: 88,4 % din componente sunt de producție japoneză, 2,6% USA și 8,4% chinezării printre care e pus și procesorul care e de fapt ARM.
    Huawei Mate 30 Pro văzut pe dinăuntru:
    https://www.techinsights.com/blog/huawei-mate-30-pro-5g-teardown
    Mare asamblator de componente.

    Iphone 11
    https://www.techinsights.com/blog/apple-iphone-11-pro-max-teardown

    Sau și mai bine Samsung S10, vedeți câte componente produse de Samsung conține, și ce alte circuite integrate sunt de la alți producători, n-am văzut chinezi 🙂
    https://www.techinsights.com/blog/samsung-galaxy-s10-teardown

    2
    • Procesoarele Kirin fabricate de HiSilicon (Huawei) sunt de fapt procesoare ARM-Cortex -din UK
      ARM – Acorn RISC Machine, apoi Advanced RISC Machines Ltd – nu fabrica procesoare. Iar daca te uiti sub fustele celorlalte despre care ai scris vei avea unele surprize.

      • @Omul. #Iulian are foarte mare dreptate ce spune. ARM nu este peoducator de cipuri ci un creator de circuite logice, adica arhitectura. Pe arhitectura ARM britanuca se bazeaza mahoritatea telefoanelor mobile, desi peoducatorii procesoarelor sunt diferiti, de ex, MediaTek, Qualcomm, Huawei (Kirin), Samsung (Exynos) , Baikal si altii.
        Pot sa iti spun ca sunt nenumarate companii chineze care produc senzori CMOS, tranzistori, mosfeti, procesoare, condensatori solizi si electrolitici, bobine, diode, displayuri acumulatori si alte chestii necesare electronicelor, adica ei ar putea acum sa faca un telefon 100% maid in ceaina. Lucru care acum 10-15 ani nu era valabil..

        Faptul ca Samsung a ales sa isi construiasca produsele cu componente produse de ei nu inseamna ca nu i-ar fi tentat (pentru profit) sa foloseasca chinezarii ci inseamna ca tin la economia lor. Gandeste-te ca Samsung e responsabil cu ~17% din PIB-ul koreei de sud. Asta inseamna securitate nationala.

        Chinezii pe de alta parte, ca sa concureze cu producatori mondiali de top pe segmentul high-end sunt nevoiti sa achizitioneze componente first class. Asta nu inseamna ca ei nu ar putea sa produca lentile, senzori CMOS sau alte circuite integrate. Ar putea chiar sa le fure, ca tot ei sunt maestri la asa ceva.

        2
        • Optica ?
          Păi cea mai mare firmă de optică din lume este … chinezească .
          Suzhou Synta Optical Technology Co., Ltd. english website

          2
        • Mai adauga si Apple la lista de clienti ai ARM, cot la cot cu HiSilicon 🙂
          + AMD si Intel (desi n-au facut mare branza cu licenta).

          2
    • Hai sa vedem ce procesoare chinezesti se produc:

      Kirin (HiSilicon) – arhitectura RISC ARM, licente ARM, performante similare Samsung si Qualcomm
      Xiaomi/MARS (Phytium) – arhitectura RISC ARM, licente ARM
      KaisHeng (Zhaoxin) – arhitectura proprie x86, IPR prin VIA Tech (Taiwan), performante similare cu Intel si AMD clasa medium perf.
      Loongson/Godson (BLX) – arhitectura RISC MIPS, licenta MIPS care va deveni Open Source in viitor
      Sunway (?) – arhitectura RISC inspirata de faimosul DEC ALPHA AXP 21×64, IPR ?, aplicatii militare sau supercomputere (Sunway TaihuLight – pozitia 3 in Top500)

      Or mai fi si altele dar ce am enumerat mai sus este rezultatul ambitiei lor din ultimii 10-20 ani de a-si reduce dependenta de procesoarele americane by hook or by crook. Au inventat, au cumparat, au copiat si au furat si rezultatele se vad! Concluzie: nu sunt dom’le in stare sa faca procesoare si circuite integrate!
      Lista de copmponente data de tine reflecta altceva: globalizarea. Aproape toate componentele pot fi inlocuite cu versiuni interne insa asta ar afecta vanzarile si posibil performantele sau fiabilitatea. Multe componente sunt alese din motive de marketing. Da bine sa scrie Leica sub lentila. 🙂
      Samsung, numarul 1-2 in semiconductori, ar fi culmea sa nu folosesca cat mai multe componente proprii desi pentru alea marunte care abia le vezi cu ochiul (rezistori, capacitori, bobine, diode, tranzistori, digitale complexitate redusa, etc) nu as baga mana in foc.
      „Mare asamblator de componente” – E o intreaga inginerie in spatele proiectarii de PCB-uri, echiparii si testarii lor, nu e chiar la indemana oricui. S-au construit mari firme plecand de la „umila” proiectare si echipare de PCB-uri: Asus, Acer, Gigabyte, MSI, etc.

      4
  27. Da, am greșit când am pus ARM la producători, doar arhitectură, care nu e chinezească 🙂 . Nu sunt pagode 🙂

    @AlexIS
    Îmi pare că faci o mică confuzie.
    Circuitele se numesc ”logice” nu pentru că ar exista doar pe hârtie, ci pentru că sunt bazate pe aritmetica logică (booleană): AND, NAND, OR, XOR, NOT, etc. În realitate sunt tranzistoare care funcționează în regim de comutație: blocat-saturat, high-low, 1 sau 0. Ieșirile acestor circuite integrate digitale respectă o logică explicată într-un tabel.
    https://www.mpoweruk.com/digital_logic.htm.

    1
    • E corect ce ai scris, ai dat definitia componentei numite ALU, dar eu nu faceam referire la circuitul logic aritmetic, cel enumerat de tine, ci la arhitectura per ansamblu.
      Pastila de siliciu a microprocesorului are in componenta mai multe tipuri de tranzistori cu diverse functii, in diferite configuratii.
      http://static.righto.com/images/ARM1/chip_labeled.png
      In imaginea de mai sus ai un circuit de ARM in care se explica toate functiile pe care le pot indeplini diverse configuratii de tranzistori ei lucrand ca un intreg.

      Tot circuitul de la intrare pana la iesire este bazat pe o logica.

      4
  28. China ..politic e una
    Economic ..alta
    E o tara comunista cu economie descentralizata
    Dupa parerea mea ..China ..in multe sectoare economice , industriale ..deja e departe
    Prejudecatile unora nu prea au acoperire in epoca globalizarii ..unde fiecare avantaj e exploatat pragmatic de companii ..fara a tine cont de „frontiere”
    Nu e numai Huawei ..nu e cel mai mare producator auto ..e si consumator ..si cea mai mare piata ptr masini electrice ..si cel mai mare producator de din astea
    Plus ca la nivel statal sta pe un munte de bani ..cand te dezvolti accelerat e de asteptat ca multe chestii sa fie si esecuri

    3
    • Niab mai stoie cum e cu comunismu in China!

      Unii zic ca e numa cuvantu si in rest confucianism „revizuit” sau „actualizat” la anu 2000.

      Oricum au avut un parcurs impresionant in ultimii 40 de ani…. de la marera de bicclete la puhoiul de autoturisme care azi incurca beijingu’

      1
      • eu nu cred in asa zisele firme private din china sa ma omori.adica nus ce profesor de fizica a ajuns multimiliardarul patron la alibaba,nu stiu care are huawei sau alte alea.vrajeli!!! sunt sigur ca daca ii iei la puricat pe toti miliardarii astia chinezi,constati ca au avut de a face mai mult sau mai putin cu serviciili chineze.si de fapt patronul real este partidul comunist chinez.asta este o manevra smechera sa evite embargoul la care erau supuse firmele comuniste pana in „90 cand nu se primeau licente decat pe tehnologii perimate sau pe care nu le vroia nimeni iar informatiile sensibile erau bine tinute la seif.aia de isi zic patroni primesc de la partidul iubit niste meleoane ptr ferrari,bentley,yachturi si vile de lux,iar miliardele intra in vistieria partidului unic.iar in caz ca vreunul iese din front si vrea mai mult,ii creste brusc continutul de plumb in sange pe vreun dosar instrumentat pe repede inainte.anul trecut fuse unul de l-au pus la zid ca vezi Doamne a violat niste minore.ma lasi??? la milioanele lui se ducea in thailanda si isi lua de la gradi daca vroia nu se risca in china.

        5
      • Noua ne rezulta dificil sa intelegem ce se intampla in Romania ..cu cateva orase mai mari
        Sau in Europa cu regiuni ceva mai mari ..cu probleme samd
        Rusia ..la fel ..si asta cu 160 mil imprastiati samd
        Ptr noi China sau India cu ..n spe mii religii cu extreme de la cea mai extinsa retea de trenuri de mare viteza ..de la cei ce traiesc in cea mai mare mizerie ..pana la miliardarii ce rup lamborghini cu ciocanul din capriciu
        Oricum chiar de au o economie ..undeva la 60-70 la suta in valoare bruta din cea a Sua ..nu e inca la fel de bine impartita bogatia ..etc
        Pib-ul per capita e mult mai mic , sunt aspecte unde economia Chinei ar fi in curs de dezvoltare ..sunt aspecte unde e clar ..ca au capacitati mult mai bine organizate ca altii

        1
  29. De ce vă ”certați” atât, domnilor? Haideți să nu încurcăm merele cu perele. Ponderea cea mai mare a economiei Statelor Unite a fost de 32% din cea globală; acum e 24% și scade continuu, fiindcă economia globală crește cu 3-3,5%/an, iar americană cu o medie de 2,5%. Dar asta nu e o problemă, cel puțin până în 2040 vor rămâne la fel de influente la nivel global, fiindcă tot ce înseamnă software, entertainment, muzică, film vine din State. În plus, ei sunt deținătorii infrastructurii culturale globale a limbii engleze. Economia Chinei o va depăși în termeni nominali pe cea americană în jurul anului 2030 (chiar dacă li va reduce ritmul de creștere la 5%/an) dar nu e o mare performanță, vorbim despre 350 milioane vs. 1,45 miliarde de locuitori, deci în termeni de valoare adăugată, astăzi americanii produc de vreo 6 ori mai mult pe cap de locuitor decât chinezii (de pildă India a trecut în viteză pe lângă economiile Marii Britanii sau Franței, dar nu i s-a părut nimănui extraordinar, deși acum 20 de ani ar fi părut o glumă). Capitalizarea bursei de la New York e de 4,5 mai mare decât cea de la Shanghai….China încearcă să inunde lumea cu produse, bunuri de tot felul, chiar fac eforturi susținute, dar atât pot, momentan. Pot să facă procesoare Kirin peste Qualcomm, dar asta nu-mi schimbă mie viața aproape cu nimic. Însă, ceea ce fac americanii chiar mă influențează, am crescut cu muzica lor, cu filmul classic american, cu presa lor și continui să ”consum” aceste produse; nu o să auziți prea curând despre încasările record ale unui film chinezesc (știe cineva ce sume au în ”box office” filmele chinezești?). E clar că e un jucător tehnologic de top China, dar nu e suficient în lumea de azi, nu mai suntem în sec XVIII-XIX când revoluțiile industriale au schimbat lumea radical. Astăzi contează mai mult informația, (de orice fel ar fi, transparentă sau subliminală, livrată prin mijloace clasice sau neconvenționale) decât hardware-ul care o furnizează, iar chinezii nu-s lideri la așa ceva. Vedeți cât ne-au schimbat viața facebook, twitter, google, youtube etc (mult mai mult decât dispozitivele de pe care le-am accesat). S-au făcut ”revoluții colorate” datorită acestor interfețe care au străpuns regimuri politice opace..

    4
    • Uiti esentialul …
      SUA sunt cel mai mare exportator de grau, porumb, soia, pui congelati si inca o duzian de asemenea.
      Adica daca se intemapla ceva neplacut ….. te suci cu banu si caciula in mana nene Sam te rpg i-ami banii si da-mi ceva de mancare!~!!

      Cestia este ca de peste 30 de ani unchiu Sam a zis ca pe unii s-ar putea sa ii refuze ….
      Si mai termona cu cestoiio de genu nu mai sunte, in secolul .. nu de alta da sistemu digestiv a ramas acelasi de nu stiu cate milioane de ani.

      1
  30. Obiectivul marinei militare chineze este sa-si asigure paritatea la portavioane cu americanii,pentru a fi siguri ca pot controla M.Chinei de E si M.Chinei de S.Daca baga banii necesari,pot sa-si traga si ei vreo 12 portavioane.Insa ce fel de portavioane ?
    La un portavion de 100.000 t,americanii baga 90 de avioane.Britanici si francezii pupa pamantul daca la acelasi tonaj pot sa inghesuie jumatate din avioanele ambarcate de americani.
    Aici chinezii nu prea au ce fura,dupa ce au aflat tot ce puteau de la portavionul sovietic si de la fostul Foch,n-au sa reuseasca sa imbarce pe un aircraft carrier de 100.000 t mai mult de 3 escadrile de lupta.Mai trebuie si niste avioane AWACS,mai trebuie si niste elicoptere.Deci la un tonaj egal chinezii au un portavion cu 3 escadrile,iar americanii unul cu 6 escadrile.Iata ce inseamna 90 de ani de experienta in constructia si utilizarea de portavioane.
    Dar ce fel de avioane au chinezii pentru portavioane ?Doar unele adaptate,poate peste 20 de ani vor avea un echivalent la F-35.Insa ce vor avea americanii peste 20 de ani ?
    Pentru multi ani,portavioanele chineze vor fi niste cutii de otel foarte scumpe,care sa-i invete pe chinezi ce inseamna un portavion.Pilotii lor de acum sant mai mult experimantali.Insa copiii lor vor reusi probabil sa fie la fel de buni si competenti ca pilotii americani,cu avioane cam la fel de bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *