Solutiile pentru inlocuirea M240 si M249 in inventarul U.S. Army

O trecere in revista si o discutie se impune si la categoria asta, a paraitoarelor de sprijin mai portabile din inventarul armatei americane, cu accentul pus pe nevoile grupei din cadrul BCT (Brigade Combat Team). Grupa U.S. Army fiind redusa la doar 9 militari fata de cea de 13 a infanteriei marine, este nevoie de o arma cu cadenta de tragere superioara si in acelasi timp usor de transportat. M249 a intrat in servicul U.S. Army pentru a inlocui M-60 cu a arma mai usoara capabila sa foloseasca aceeasi munitie cu armele de asalt M16 si M4, si a fost prima data utilizata de fortele americane in invazia Panama din 1989.

Concurentii, trecand peste partea cu o noua arma de asalt, direct la cea referitoare la mitraliera usoara si medie – inlocuirea M249 aflata in uz de aproape 50 de ani: adica NGSW-AR sau NGSAR (Next Generation Squad Automatic Rifle) .

Cerintele pentru noua mitraliera sunt:

  • Greutate maxima de 5.4 kilograme, cu tot cu banduliera, bipod si amortizor de sunet;
  • Lungime totala 89 centimetri;
  • Capacitate de lovire precisa a tintelor fixe sau de incapacitare prin acoperire cu foc a celor mobile pana la 600m;
  • capacitate de acoperire eficace cu foc pana la 1200 metri;
  • Compatibila cu sistemele de control al tragerii de generatie noua (NG Small Arms Fire Control systems) dar si cu cele existente deja in inventar;
  • Un element inedit este absenta unei specificatii pentru munitie, singura cerinta finnd aceea de a fi mai usoara decat munitia actuala, lasand la latitudinea producatorilor sa propuna diverse solutii si calibre.
  • Un element de noutate este cerinta de montare a unui amortizor de sunet, pastrand insa arma usoara, in limita de masa impusa;

 

Deci, desi la start s-au prezentat sase companii, vom mentiona mai jos cei 3 principali competitori, selectati de U.S. Army:

1.) Sig Sauer M68 cal. 6,8mm – derivat din propunerea de arma de asalt – cu optica Romeo 9, permitand angajarea tintelor pana la 1,2km:

iar pentru categoria mai grea (inlocuitor M240) SIG SLMAG .338 Norma Light: distanta maxima eficienta de tragere – 1,9km

2.) GDLS cu arma automata usoara bullpup cal. 6,8mm (derivata din cea de asalt) respectiv LWMMG (Lightweight Medium MachineGun) Inlocuind si munitia 7,62 NATO cu .338 Norma Magnum (inlocuitor M240).

3.) Textron, LSAT – Lightweight Cased Telescoped Machine Guns cal. 7,62mm (inlocuitor M240) si respectiv 5,56mm (inlocuitor M249)

Munitiile Textron

Amu’, dupa vizionare, lucrurile par un pic mai clare si pe acest segment, chiar daca suntem doar la inceputul unei competitii.

Fara a mai astepta sfarsitul acestei competitii, in 15 ianuarie a acestui an, Comandamentul Fortelor Americane de Operatiuni Speciale (U.S. SOCOM) a receptionat primul lot de mitraliere usoare model Sig Sauer MG 338, in baza unei cerinte lansate in 2017 pentru 5000 de mitraliere usoare alimentate cu banda in standardul de munitie cal. 338 Norma Magnum. In carnetul de sarcini al SOCOM este etichetata ca o mitraliera usoara-medie – Lightweight Machine Gun-Medium (LMG-M), scopul fiind acela de a umple o nisa intre mai greul M2 si mitraliera M242 cal. 7,62mm.

SIG SAUER MG 338

Una dintre cerinte a fost sa aibe suficienta acuratete pentru a atinge tinte la 1,8km, ceea ce se apropie de distantele specifice mitralierei M2 Browning/ .50cal. Cu o masa de pana in 9 kg cu tot cu amortizor, MG 338 este considerata de producator simtitor mai usoara decat M240 (cantarind peste 10kg pentru cea mai usoara varianta, M240L), avand si optiunea de conversie in cal. 7,62mm, utila mai ales la antrenamente, pentru a folosi munitie mai ieftina decat .338.

La noi e o liniste imperturbabila, dupa achizitia lotului de aproximativ 200 de Vektor SS-77 Mk1 in anii 2008 – 2009… PKM „rules”, fara sa reusim sa-l transformam (nu mai vorbim de PKP Pecheneg) in ceva mai compatibil NATO, similar UKM-2000 sau macar MG-1M Arsenal bulgareasca. PKM nu e nici astazi o arma rea, dar e timpul ca unele lucruri sa mai evolueze…

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556

https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup

https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-negev

https://www.rumaniamilitary.ro/mg-42-inca-moderna

https://www.rumaniamilitary.ro/xm-806

https://www.rumaniamilitary.ro/ak-107-super-rpk-si-psl

http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d

http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2

http://www.rumaniamilitary.ro/a-545-rivalul-lui-ak-12

http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg

26 de comentarii:

  1. aia de la textron e asa complicata ca sincer nu o vad castigand si gd are un bullpup nu ii vad pe americani mergand pe bullpup.

    https://www.youtube.com/watch?v=M7MV0H8235o

    1
    • Ca sa se simplifice logistica, ar fi ideal ca armele portabile aflate în dotarea grupei de infanterie sa aibă același calibru.
      Ce calibru în mm are Sig Sauer MG 338? Dacă aceasta arma este apreciata de pretențioși din trupele speciale nu vad de ce aceasta nu ar fi ok și pentru trupele regulate.
      Poate Alex ne-ar putea spune care este diferența de dotare între grupa de infanterie marina și cea a armatei sau câți oameni are grupa de la trupele aeropurtate(cei din diviziile 82 și 101 parașutiști) și rangersi, inclusiv dotarea acestora cu armament în raport cu pușcași marini și grupa de infanterie a US Army.

      2
      • nu sunt fanul armelor specializate pentru fos in mainile tuturor. de multe ori sunt scumpe si ofera capabilitati ce nu sunt necesare.

        cati militari pot sa loveasca ceva la 600 de m ? dar la 800 ? sau de tevi de 230 mm lungime ?

        raman adeptul armelor specializate pentru unitati specializate dar in rest sunt de acord cu tine.

        personal o sa fiu surprins daca programul asta ajunge la cap parca vad ca moare

      • Infanteria marina a trecut la grupa de 15 si are putere de foc redusa, zero mitraliere, nicimacar Minimi, doar un Carl Gustaf si 2 AG HK

        2
        • Sunt in continuare 13. Faptul ca nu mai ai o SAW nu inseamna ca ti-a scazut puterea de foc. Un „automatic rifleman” are la dispozitie 660 de fise in 22 de incarcatoare in comparatie cu 600 de fise pe vremuri pentru o SAW. Charlie G nu au inca, iar mitraliere au 2 240 B/G pentru fiecare pluton. Charlie G, M240/FN MAG, si mortierele de 60 mm nu sunt arme organice sectiei de infanterie; ele provin din plutoanele de arme ale companiei de infanterie.

          https://www.marines.mil/portals/1/Publications/MCIP%203-10A.4i.pdf?ver=2019-06-20-081543-327

          4
          • Interesanta lectura pentru mine. Multumesc!

          • Alex- designated marksman se adauga drept al 14-lea membru sau unul dintre fire team leaderi „pierde” un rifleman cand acesta e desemnat marksman?

            • Nu. Un om din sectie este desemnat ca atare, daca are asemenea aptitudini.

              1
              • Multumesc Alex!
                Ce nu inteleg este daca desemnarea unui marksman schimba structura sau nu. Adica marksmanul ramane sub coordonarea firea team leaderului in mod normal / default si doar cand situatia o cere e coordonat de squadleader, sau trece permanent sub sl (care va avea drept urmare 3ftl +1mm)?
                Foarte interesanta mi s-a parut si claritatea cascadarii unor sarcini sau responsabilitati (delegarea autoritatii). Un text sconcis dar din care pot ramane cu multe informatii.

          • Am citit-o sapt asta, tipul care a scris e militar olandez cred,n-am verificat,a spus ca se trece de la 12 (nu 13) la 15
            O avea dreptate sau nu… Din ce a spus incarcatoarele de grenade de 40 sunt HK
            Sa n-ai pusca mitraliera sau mitraliera in grupa e greseala,scade puterea de foc, nu se poate compara un sector-incarcator cu banda,nici macar unul de 40 sau tamburul

            • Sunt 13 cu seful de sectie care este un sergent sau un caporal cu senioritate.

              „The rifle squad totals 13 Marines and is led by a squad leader. Its Marines are divided into three similarly outfitted fire teams of four Marines each, led by fire team leaders.”

              Lansatoarele de grenade nu au cum sa fie de la HK. M320 este folosit numai de US Army. USMC foloseste in continuare M302 care este fabricat de mai multe firme, dar nu si de HK. Asta cu puterea de foc este o iluzie. Inainte de SAW a fost un M16 cu bipod, si inainte de asta un M14 cu bipod si inainte de asta a fost un Browning Automatic Rifle. Daca s-au putut descurca mai mult decat onorabil cu un BAR, or sa se descurce si cu un M27

              • @alex m27 are teava mai groasa ? ceva extra fata de 416 ? parca nu aveau tevi cromate pe 416. cum face fata in rolul de suport ? sau unchiu sam are tevi de schimb cacalau, bani stiu ca are

              • Armata și infanterie marina americana când da de greu, se poate baza, de regula, pe un masiv și eficient suport aerian+artilerie care face praf totul. Pentru alte armate, inclusiv armata romana, asa ceva este imposibil, asa ca la momente de grea cumpănă, când mai ales este copleșită numeric, grupa de infanterie trebuie sa se descurce cum poate. Cu ce are. Asa ca în cazul armatei romane, dotarea grupei de infanterie cu o mitraliera ușoară +AG, ideal, Carl Gustav, ar creste substanțial puterea de foc și rezistenta, a grupei de infanterie.

                1
              • Nu cred ca divulg un secret dacă ne spui din câți oameni este formata grupa la parașutiști și rangersi.Multumesc frumos

                • Aiborne la fel că și restul US Army: 9 forme de viață bazate pe carbon. La rangers chiar nu știu când am fost la Ranger School in 1992 secția mea avea 6 inși, dar erau și secții de 9 sau 10 inși in clasa mea.

                  2
                • In general in orice armata o subunitate are un nr variabil de militari , de ex la noi sunt grupe de cc si de 6 si de 8 si de 4
                  Pt ca exista functii neacoperite si raspandiri -plecati la cursuri, misiuni, in concediu etc

                  1
  2. Asa cum ati prezentat informatiile in articol, se poate intelege ca M249 se doreste a fi inlocuita de o mitraliera in .338 Norma Magnum, de la GD sau Sig Sauer.
    Ori, M249 va fi inlocuita de NGSW-AR (6.8 mm), daca programul va avea succes. Iar M240 se propune a fi inlocuita de o mitraliera in .338 NM.
    Pentru a intelege diferenta de putere de foc, in ambele cazuri, se pot compara energiile la gura tevii pentru diverse cartuse (valori tipice, nu neaparat exacte; depind de tipul munitiei si lungimea tevii):

    5.56 x45 1.8 kJ
    7.62 x51 3.5 kJ
    7.62 x54R 3.6 kJ
    6.8 mm (NGSW) 4.3 kJ (estimare)
    .300 WinMag 5.4 kJ
    .338 NormaMag 6.3 kJ

    • Tot ce sare de 4000 Jouli mănâncă țevile cu pâine …
      Trebuie un sistem rapid de schimbare a țevilor și o muniție cat mai ușoară , cu recul minimalist , altfel strici muniția degeaba , va avea o mare împrăștiere in țintă .
      De altfel secretul acestei licitații nu este arma în sine , ci muniția .
      De aia nu se va schimba nimic , decât dacă va avea loc un conflict major , care sa epuizeze imensele stocuri de muniție actuale , apoi se va trece la noile calibre , inclusiv cel așa zis universal .
      Probabil că la armele automate se va folosi tubul de 51mm , iar cal 6,5 / 6,8 mm . Aici încă nu e lămurită treaba , nume grele insistă să-și promoveze ” creația ” . Evident , sunt bani multi în joc !
      La pistoale și PDW se va folosi 5,7x 28 mm , este mic , ușor iar ca balistică terminală e mult peste cal 9×19 mm .

      2
      • sincer nu stiu daca incarcatorul de 5,7 x28 este compatibil cu sig sauer p 320 ca sa aiba ala vreun viitor avand in vedere ca dimensiunea ,cartusului de 9×19 este cam 29mm iar .45 vreo 32mm

        • Aici îți poți face o idee despre dimensiuni :

          • m-am uitat si singur si cartusele tale minune sunt uzitate pe 2 arme ale FN
            de 30 de ani ,iar recent americanii au introdus m17/18 modular pt 9mm ,iar varianta civila are capacitate de a fi convertita la alte calibre .357 SIG .40 S&W .45 ACP ,asa ca unde e minunea cand cea mai titrata armata din lume in lupta alege asa ceva creca e o problema ,nu sunt vizionari deloc saracutii americani ,degeaba are o balistica buna la distante lungi daca il tragi din pistol adica teava scurta ,unde nimeni nu trage la peste 25m poate doar politistii romani cum au dovedit-o cand urmaresc infractorii si trag 60 de cartuse dupa ei

          • Se pare că nu s-a atașat link-ul de vizualizare .

            Asta e .
            Bre nea Nicu minus 4 , ia vezi matale , mai plouă afară ?
            Te chemam noi dacă va fi cazul .

            Cât despre părerea lu’ matale , pune-o pe sul și du-o la wc .

            Nu ar trebui sa jignești părerea altor persoane , habar nu ai cu cine discuți .
            Hai pa .


            Admin edit: am editat linkul cu imaginea si am pus-o pe blog pentru a fi vizualizata.

            2
            • pai daca tot esti asa expert de ce nu imi explici ce viitor are la pdw 4,6×30 sau e deja mort in fasa ca tot sunt eu cu minus 4,iar poate am jignit amorul politistilor cand am spus despre unii ca sunt incompetenti in postarile mele anterioare

              1
              • Aici nu e loc de interpretări .
                Nu respecți interlocutorul , niciodată nu primești nimic util .
                Nimeni nu este dator să-i răspundă unui scandalagiu .
                Dacă ai fi avut grija la limbaj , poate aveai șansă să primești un răspuns decent .
                Nu uita cele 4 sintagme care îți pot face viața fericită în încercarea de dialog cu semenii tăi , doar folosind forme simple de respect exterior :
                1) Bună ziua ( seara etc ) …
                2 ) Vă rog ( varianta ” te rog ” e aproape exclus )
                3 ) Vă mulțumesc …
                4 ) La revedere …

    • Da corect, titlul induce in eroare (l-am actualizat) – initial se voia un articol comun cu arma de asalt, dar a fost publicat unul mai devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *