Sauditii se uita spre S 400 Triumf

Arabia Saudită a semnat pe 5 octombrie, la Moscova, un acord preliminar ce deschide calea pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400, informează AFP.

Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei la Moscova a regelui saudit Salman, care a fost primit de preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin.

Înţelegerea mai prevede cumpărarea de către Riad de sisteme antitanc Kornet-EM, lansatoare de rachete TOS-1A, lansatoare de grenade AGS-30 şi puşti de asalt Kalaşnikov AK-103, potrivit unui comunicat al Saudi Arabian Military Industries (SAMI), noua companie naţională din industria de apărare.

„Părţile cooperează pentru punerea în practică a unui proiect de localizare a producerii sistemului de apărare antiaeriană S-400 şi de mentenanţă a componentelor sale”, indică aceeaşi sursă, făcând referire de asemenea la „transferuri de tehnologie” pentru alte armamente.

Comunicatul mai precizează că protocolul „se axează pe instalarea fabricării de sisteme de armament avansate în Arabia Saudită” şi „include transferul de tehnologie” pentru Kornet-EM, TOS-1A şi AGS-30, precum şi „programe de antrenament şi de formare” pentru personalul saudit.

Pe 12 septembrie, Turcia, stat membru al NATO, a semnat cu Rusia un contract pentru achiziţia de sisteme S-400, în pofida îngrijorărilor Washingtonului.

GeorgeGMT

22 de comentarii:

  1. Sauditii astia o sa fie nevoiti sa plateasca si personal rus care sa le asigure functionarea sistemului de rachete S 400.
    Cum fac si cu americanii care le asigura intretinerea sistemului Patriot .
    Singuri cam greu sa asigure intretinerea , exploatarea corecta deoarece cu toate ca se invata Coranul pe dinafara , tancul nu se misca nici daca te inchini la Alah de 10 ori pe zi .
    Sa speram ca S 400 e mai sensibil la rugaciuni . 🙂

    • Asta imi aduce aminte de ce povestea un marinar. Pe vremuri s-a incheiat un acord cum ca marinarii romani sa-i invete pe marocani cum sa utilizeze pescadoare oceanice. Toate bune si frumoase pana cand dupa ce au umplut traulerul cu peste si l-au adus la bord marocanii in loc sa se grabeasca sa-l goleasca ca sa bage pestele la frigider au intins covorasele si s-au asezat cu fundul in sus pentru rugaciuni, riscand sa se strice marfa.

  2. Sa inteleg ca Sauditii nu ii mai considera pe americani si europeni ca fiind principalii power-brokeri in zona? Sau e o gravitare naturala catre alte-regimuri non-democratice?

  3. La cati dolari vantura petromonarhiile din zona, te poti astepta la orice fel de achizitii.
    Sauditii sunt vreo 33 de milioane, dotarea lor e extrem de diversa, armament de infanterie au de la toti, antitanc idem, au F15, Eurofighet, Panavia Tornado, spre suta de Apache, mia de tancuri, fregate franceze, corvete americane…
    Eu sunt curios, cine le opereaza aviatia si celelalte echipamente „sensibile”?

    • S-au inspirat din alta religie si cumpara „indulgente” de la principalii jucatori. Probabil ca pentru echipamentele complexe au instructori si/sau operatori „mercenari”.
      Sigur au acolo „birou turistic” cei de la Blackwater.

    • Citisem acum ceva vreme ca aveau multi piloti din Pakistan.

      S 400 asta le-a luat mintile la multi, dar totusi stie cineva de vreo interceptie reusita? Una reala nu la exercitii.

  4. Sau le-a dat voie unchiul Sam pe motiv de ” echilibristica” la puteri regionale, un compromis ca americanii sa mai „pupe” ceva /sa aiba un cuvant de zis in Siria.

  5. Toata nebunia din Siria a fost de fapt o bataie pe taraba, ca la piata.
    Exista proiectul unui gazoduct mare care sa duca gaze din Golf pana la tarmul Mediteranei. Terminus, Siria, mai departe urma de stabilit cum, Europa.

    Au incercat sa ii convinga sauditii in toate felurile, facea un print…nu stiu care, sef de servicii secrete, naveta la Moscova……
    A incercat sa il convinga pe Putin sa accepte: au oferit o reglare a productiei de petrol echivalenta cu o inghetare a preturilor, nspe alte chestii, etc.

    Putin nu a fost de acord, implicit nici Siria……
    S-au cam activat toate factiunile sunite, a inceput razboiul civil…..Asta in Siria….

    Intre timp a inceput un razboi al preturilor in trei -Arabia Saudita-Rusia- producatorii de petrol din sisturi USA …..
    Au suferit toti, altii au plans cu lacrimi de sange, gen Venezuela……
    Preturile la gaze sunt legate de cele la petrol (metodologie ruseasca)…..

    Acordul asta de livrari militare o fi parte dintr-o pace din aia cu pistolul pe masa, sauditii compenseaza ceva politic, sau legat de preturi la petrol……..
    Rusia nu face parte din OPEC

    Cine stie….

  6. S400 impotriva cui e mai eficient: avioane sau rachete balistice?

    • LordTyrannosaurus

      S400 este cel mai eficient împotriva avioanelor și rachetelor de croazieră. Are capabilități antibalistice împinse la maxim, conform prevederilor din tratatele internaționale în vigoare la vremea proiectării lui. Noile versiuni de S400 sunt evident mai capabile contra rachetelor balistice, dar totuși nu este una dedicată. Noile modele de S400 conform specificațiilor poate intercepta până la 4,8 km/s și 60 km altitudine. În schimb S500 va fi total antibalistică. S500 nu va înlocui nici o rachetă din dotare ci va fi comlementară.

  7. Dotare de tara in afara unor alianțe majore și cu bugete de apărare nelimitate – respectiv cel mai scump ghiveci din lume. Încep să semene cu indienii, doar ca-si cumpara jucăriile de pe cel mai de sus raft.

  8. @IU ce faceau aia acolo? Am inteles treaba cu parasutarea dar celalat avion ce facea?

    • Se află la liber patrula și el zona. A venit să tragă și el o privire ce duc ăștea☺ (Se șicăresc cu americanii) nau loc suficient în spațiu și unii și alții.
      Mai jos se vede râul Eufrat și orașul Deir ez-Zor care era încercuit de ISIS. Rușii asigurau un pod aerian mâncare, muniție etc.

  9. Sauditii sunt destepti. Iau ce este mai performant in acest moment!!! Ei nu trebuie sa accepte ce li se da sa cumpere din vest. Pot gandi cu mintea lor asa cum o fac si alte state non colonii. S400 si s300 nu au concurent vestic in acest moment……iar de s500…non comment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *